• 9.381.008 stemmen

Killers of the Flower Moon (2023)

Misdaad / Drama | 206 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro en Lily Gladstone

Gesproken taal: Engels, Portugees, Frans en Latijn

Releasedatum: 19 oktober 2023

• Apple TV+ Bekijk via Apple TV+

Plot Killers of the Flower Moon

"Greed is an animal that hungers for blood."

De jaren 20, Oklahoma. Leden van de Osage-stam worden onder mysterieuze omstandigheden vermoord. Nadat het dodental blijft stijgen, neemt de nieuw opgerichte FBI de zaak op zich. De zaak zal leiden tot een van de grootste misdaadzaken in de Amerikaanse geschiedenis.

avatar van revadebe

revadebe

Erg goede film, als het wat korter was geweest had het kunnen uitgroeien tot een klassieker. De film is gebaseerd op een boek, dat zal de speelduur hebben beïnvloedt. Echter had er best wat geschrapt kunnen worden en had het plot nog steeds kunnen staan.

avatar van martijnk

martijnk

Gisteren was wolf of wall street op tv. Die film boeit echt van begin tot eind. Daar wordt je echt helemaal ingezogen. Dat was het laatste goede werk van Scorcese. Tarantino heeft wel gelijk wanneer hij zegt dat regisseurs te oud worden dat hun werk eronder gaat lijden. Kijk ook maar naar Cameron met zijn blauwe wezens. Scorcese kan ook beter met pensioen gaan.

Je ziet de rating ook al dalen hier en op IMDb, zodra deze op streaming uitkomt zal dat alleen nog maar harder gaan.

schram101

Een ode aan de native Amerikanen.

Wéér een glansrol van DiCaprio. Hoewel zijn acteren ietwat op zijn rol in Shutters Island leek is het een genot deze man op het grote scherm te zien. Ook die ouwe eindbaas van een DeNiro weet wel raad met zo’n rol. Fijn om het toch ook nog wel serieuze rollen te zien spelen, ipv alleen die B-films met 50 Cent.

Scorsese is een sfeerschepper en neemt daar alle, maar dan ook echt álle, tijd voor. Dat had ietsje minder gemogen. Met name het deel richting de pauze gaat echt wel een beetje slepen. Dit had echt wel binnen de 180 minuten kunnen blijven. De introductie van Plemmons laat lang op zich wachten en eenmaal daar is zijn rol eigenlijk te karig voor zijn kwaliteiten. Maar bon, hij was te zien. Net als Brendan Fraser nog even en Scorsese zelf.

Fijne soundtrack ook.

schram101 schreef:

Een ode aan de native Amerikanen.

. Met name het deel richting de pauze

Pauze? Waar heb jij m gezien. De film mocht uitdrukkelijk niet vertoond worden met pauze.

Vond het ook niet echt een ode aan de native Amerikanen. Het was wel een portret van foute blanken. Al kun je die ook niet allemaal over een kam scheren.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Basto schreef:

Bond het ook niet echt een ode aan de native Amerikanen. Het was wel een portret van foute blanken. Al kun je die ook niet allemaal over een kam scheren.

Hier in Enschede (Concordia) werd de film gewoon met pauze vertoond. En dat is maar goed ook. Scorsese kan me de boom in. Een film van een kleine 3,5 uur, daar mag wel even een pauze in halverwege. Beter dat dan onrust in de zaal door mensen die opstaan omdat ze even naar het toilet willen.

Graaf Machine schreef:

Ik vond het prima te doen zonder pauze. Ging ook maar 1 van de 30 aanwezigen naar de wc.

Maar goed, het scheelt vooral voor de horeca.

Basto schreef:

Hier in Nijmegen ook gewoon met pauze...

avatar van Fisico

Fisico

Hier bij ons was er ook een pauze na ongeveer een uur en driekwart. Op zich was dit niet nodig geweest al had ik toen toevallig een klein dipje van 5-10 minuten. Nadien was de aandacht gelukkig opnieuw aangescherpt. Het is wel wat, een film die de 200 minuten overschrijdt. Kon het korter? Alles kan, maar moest het korter? Niet noodzakelijk. De meeste personages kregen voldoende speeltijd om hun karakter te ontwikkelen. Ideaal eigenlijk voor klasbakken als De Niro en DiCaprio. Jesse Plemons zie ik steeds graag opduiken in sterke bijrollen en ik wist eveneens niet dat Brendan Fraser ook een klein rolletje had. Voor sommigen te bombastisch, ik vond zijn korte optreden wel sterk, met zijn volume (letterlijk en figuurlijk) om zijn présence kracht bij te zetten.

Alles zat ook wel goed. Scorsese neemt alle tijd om elk detail tot uiting te laten komen en te laten rijpen. Ik zat meteen in de film, in de sfeer van een kleine gemeenschap - het leek wel een westerndorpje - in Oklahoma. Die overvliegende drones die het treinstation, het dorp, de olievelden en de grazende koeien overschouwden, prachtig!

De film draait inderdaad om hebzucht. Je hebt al veel, maar je wilt nog meer. Prima weergave hoe intens - onder- en bovenhuids - malafide weldoeners hun greep trachten te krijgen op de Osage. Met als Mr. King als verpersoonlijking van dit gebeuren, als een soort godfather van de maffia. Verdeel en (vooral) heers. Wie doet mij wat? They adore me...

Ondanks die spanningen vond ik die Osage bijzonder lichtgelovig. Dan verklaren ze afstand te willen doen met die onbetrouwbare blanken, blijven ze er aan de andere kant toch mee oplopen. In dat opzicht kan ik Mollie's houding enkel plaatsen in het feit dat ze gewoon mentaal murw werd geslagen door zoveel venijnigheid, listigheid en hebzucht. Sterk!

Kino Rotterdam

schram101 schreef:

Kino Rotterdam

Ja, de eerste paar dagen vertoonden ze het daar met pauze, maar een dag voor mijn vertoning, kreeg ik de volgende mail.

Beste bezoeker,

op verzoek van Martin Scorsese en zijn editor Thelma Schoonmaker zullen wij vanaf morgen hun laatste film niet meer met pauze vertonen. Deze hadden wij vanwege de lengte ingesteld, maar als Scorsese het er niet mee eens is volgen wij de meester uiteraard..

Er is ophef ontstaan waarbij onze vrienden van The Movies in Amsterdam zelfs de Amerikaanse pers gehaald hebben.. 'Killers of the Flower Moon' Intermission Violations: Apple, Paramount Crack Down - variety.com

Wij gelukkig (nog) niet maar we passen na een dringend verzoek vanuit Hollywood de shows vanaf morgen wel aan.

Haal dus vooraf een 2-beugel-deal of een fles wijn, ga nog even naar het toilet en maak je verder geen zorgen; het is een prachtige film die sneller voorblij vliegt dan je zou willen.

Een fijne voorstelling gewenst!

vriendelijke groet,

Kino

Basto schreef:

Hmm. Wel goed opgelost van ze. Ik vond het zelf wel fijn dat er een pauze was, en op zich ook wel dat je een maker moet respecteren als die dat niet wilt. Al is een gedoe met veel lopende mensen in de zaal ook alleen maar irritant voor iedereen (dus ook voor Scorsese zelf).

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Mooie film, prachtige aankleding, maar echt veel te lang. Zeker het middengedeelte sleept zich voort. Gelukkig een pauze, want anders niet te doen.

avatar van AGE-411

AGE-411

revadebe schreef:

Ja, want klassiekers hebben nooit een lange speelduur.

AGE-411 schreef:

Ja, want klassiekers hebben nooit een lange speelduur.

Het is wel zo dat het steeds gekker wordt. Onderhavige film is bijv. eerder een miniserie ipv een film.

Archimedes44

Alle recensies zijn heel lovend. Ik vraag me daarom af waarom ik regelmatig zat te kijken hoe lang het nog duurde. Ik vond het namelijk een slechte film. Veel te lang, veel onnodige scenes en dialogen. Leonardo di Caprio die de hele film met een raar gebit en een gefronst gezicht een parodie op een topacteur speelt. Robert de Niro die echt aan pensioen toe is. Pas op het moment dat de FBI werd ingeschakeld, werd het een beetje interessant. Het einde was ook nog eens lachwekkend slecht.

Archimedes44 schreef:

Welke scenes en dialogen vond je dan overbodig? En wat maakte het FBi ondezoek dan plots interessant?

En wat was er dan zo slecht aan het eind? (En wat zag jij dan als het eind?)

avatar van Walter S.

Walter S.

revadebe schreef:

Zo dik is het boek niet eens, 300 pagina’s. Wel een aanrader trouwens, erg te gek boek.

Archimedes44

Om hier antwoord op te geven moet ik iets over het verhaal zeggen ('spoiler alert')
De eerste anderhalf tot twee uur zien we steeds hetzelfde: rijke Osage vrouw trouwt blanke man en wordt vergiftigd of op andere manier vermoord en blanke man pikt het land en olie in. Dit wordt diverse keren herhaald. Op het moment dat de FBI agent zijn intrede doet, werd ik nieuwsgierig hoe het verder zou gaan. Dit is, naar ik begrijp, ook de insteek van het boek. Helaas red dit de film niet, het wordt nergens een pakkend drama.

Archimedes44 schreef:

De eerste anderhalf tot twee uur zien we steeds hetzelfde:

Tja, daar had iets meer vaart in kunnen zitten, maar er werd gewoon de tijd grnomen om een goed tijdsbeeld neer te zetten. Bovendien liet het wel mooi zien hoe geleidelijk zoiets gaat. Dat maakt het toch intrigerend. Maar goed zal niet ieders film zijn.

Archimedes44 schreef:

Ik zal jouw kijkervaring zeker niet in twijfel trekken. Wel merk ik op dat je stemgemiddelde met 0,75* een tikkie aan de lage kant ligt.

avatar van Matakeo

Matakeo

Splinters schreef:

Er is ook pas 2x gestemd

Matakeo schreef:

Er is ook pas 2x gestemd

Tja, ik heb geen populaire mening. Vraag me ook af of Scorsese niet zwaar overschat wordt. Die voorlaatste film, The Irishman, was toch een draak van een film?

Vraag aan jullie: wat vonden jullie van de acteerprestatie van Leonardo di Caprio? Ik zag een man tegen de 50 die met een raar gebit en een voortdurend gefronst gelaat een niet al te slimme twintiger (misschien begin 30?) moet uitbeelden. Naar mijn idee bijna een persiflage op iemand die heel graag topacteur wil zijn. In de rollen van energieke, knappe man die hij in het verleden speelde was hij veel meer op zijn plaats.

avatar van martijnk

martijnk

Archimedes44 schreef:

Inderdaad. Ik was zwaar Scorsese fan en Wolf of Wall Street was zijn laatste goede. Die man moet echt met pensioen.

avatar van Tanguy

Tanguy

• 2058 stemmen

martijnk schreef:

Onzin. Je ziet aan alles dat hij geniet van het regisseren van films. Toch hartstikke mooi dat hij zo gepassioneerd blijft?

Het is ook niet zo dat hij nu opeens heel slechte films maakt, een gemiddelde van 3,80 op MM is nog steeds hartstikke hoog.

Deze film is inderdaad wat aan de lange kant, maar is wel met veel zorg en aandacht gemaakt. Ik heb mij de dikke drie uur zeker vermaakt, het verhaal is intrigerend genoeg en de acteerprestaties zijn wat mij betreft ook gewoon goed.

Archimedes44 schreef:

Tja... De kijker heeft het laatste woord. Nee dus, de man wordt niet zwaar overschat.

Hetzelfde zeg ik over de film A Man Called Otto (Film, 2022) die ik net als jou met 1* heb beoordeeld. Ik vind hem slecht. Jij vindt hem slecht. Wij vinden A Man Called Otto (Film, 2022) slecht. Maar de kijker zegt iets anders en heeft het laatste woord.

avatar van jeroenemans

jeroenemans

Helaas in de pauze weg gegaan

Eindeloze monologen

Geen vaart in het verhaal wat zich in zeer langzaam tempo voortsleept

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Goeie film, mooi verhaal. Goeie acteurs, mooie beelden. Maar de lengte....tja, dat kan ook wel in 2 uurtjes verteld worden. Verder een mooie ode (als het zo kan noemen) aan de goedgelovige native Americans. Die mensen is ook wel erg veel leed aangedaan, dat is wel iets om in je achterhoofd te houden tijdens het zien van de film.

avatar van AngelicV

AngelicV

Scorcese geeft inzicht hoe de gedachtenpatronen en waarheden waren van simpele zielen die worden gemanipuleerd door enkele intelligentere personen. Dit ten koste van de Osage die by far intelligenter zijn dan de early white gelukszoekers die land en native bevolking uitbuitten. Het simplisme waarmee wordt gemoord ten behoeve van maar 1 ding. Het geeft een goede kijk op de vroege ontwikkeling van living the American dream met slechts 1core.. money. Goede film, goed acteerwerk. 4*

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

martijnk schreef:

Wat is te oud?

Toen Scorcese The Wolf of Wall Street regisseerde was hij 70/71 jaar oud. Clint Eastwood was 78 toen hij 2 van zijn best gewaardeerde films regisseerde. Om maar wat te noemen.

Verschilt per persoon. Beetje een manke stelling dus.

avatar van Richardus

Richardus

Die opmerking van Tarantino was ook enkel een smoes om het journaille van zich af te schudden die hem vroeg vonden stoppen met films maken. Zelf had Quentin z'n hoogtepunt ook alweer jaren achter zich liggen....en dat lag dus niet aan leeftijd. (buiten dat hij bar weinig filmideeën van zichzelf had en altijd zwaar leentjebuur speelde van het filmverleden en rendeerde op de onwetendheid van z'n publiek daaromtrent)

Ot; nog aldoor weinig zin gehad (en tijd gevonden of zin te maken) zo lang in de bios te gaan zitten voor zo'n te lange lauwe standaardfilm. Wolf of Wall Street ook nooit, ik geloof Scorsese en Dicaprio zo ook wel (De Niro ook)