Dune: Part One (2021)
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Dune: Part One
"It begins."
Paul Atreides is de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als ‘Dune’. De nieuwe planeet is rijk aan melange, dat meestal ‘the spice’ genoemd wordt. De unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het hele universum.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dune (BoekMeter)
Stilgar
Dr. Liet Kynes
Dr. Wellington Yueh
horizons
Cijfer wellicht wat naar boven afgerond maar als boek verfilming uitermate geslaagd.
Een aangezien ik de boeken vaker dan 1x heb gelezen is dat wel hetgeen dat voor mij karakter invulling geeft. Kan me voorstellen dat iemand die de boeken niet heeft gelezen sommige personages wat vlak vinden.
Villeneuve doet toch wel een erg getrouwe verfilming op een paar puntjes na. Ferguson en Chamalet vullen hun karakters gelukkig goed in en de bijrollen zijn stuk voor stuk adequate acteurs voor hun karakter. Isaac is daarvan als Leto Atreides nog wel het tofste.
Een hoewel de beelden sterk aan Blade Runner 2049 doen denken tovert Villeneuve aantal hele gave shots tevoorschijn. En Zimmer, af en toe pompeus als altijd, doet waar hij goed in is.
predator
- 1954 stemmen
Visueel een hele mooie film, prachtige beelden, maar het verhaal is aan de trage kant. Er had wat mij betreft ook wel dieper op de personages ingegaan mogen worden.
iPim
Sommige films zijn slecht omdat je van te voren al wist dat het niet veel zou kunnen worden. Neem de nieuwere films van bijvoorbeeld Matt Damon of Tom Hanks, waarin de acteurs respectievelijk Matt Damon en Tom Hanks spelen. Andere films zijn nog slechter dan dit omdat een mogelijkheid verkwanseld wordt om iets speciaals neer te zetten. Dat is precies wat er met deze Dune gebeurd is.
Zo'n prachtige vormgeving voor zo'n clichématig politiekgedreven plot. Het had Game Of Thrones kunnen zijn, of Harry Potter, of Lords Of The Rings. De specificiteiten van de visuele geweldenarij staat volledig los van waar het verhaal daadwerkelijk om draait. Al die moeite en uiteindelijk kijken we toch naar het miljoenste zwaardgevecht. Serieus? Dit is crimineel.
GAFA_1984
Dune de film uit 1984 was er niet eerder dan de originele Star Wars trilogie. Sterker nog: het zou mij niets verbazen als de film Dune uit 1984 er is gekomen dankzij het succes van Star Wars. (Als het trouwens zo'n topboek is waarom is het dan niet eerder dan Star Wars al verfilmd ?).
Verder lees ik weinig SciFi boeken: ik heb de GoT boeken ook niet gelezen maar wel genoten van de serie.
Ik plof neer in mijn (bioscoop)stoel en hoop vermaakt te worden -zonder eerst een boek gelezen hoeven te hebben- en dat is aardig gelukt in dit geval. Op een filmsite lijkt mij dat ook niet heel raar. Als Mel Gibson weer een bijbelfilm maakt ga ik het boek toch niet lezen.
pierre18
Ik had al mijn bedenkingen voordat ik naar deze film ging, omdat ik totaal niet gecharmeerd ben van deze regisseur. Meerdere films van hem kon ik namelijk absoluut niet waarderen. De special effects zijn oké, de aankleding idem, maar het is weer allemaal stilistisch naar de hand van deze regisseur. Ik zie steeds te weinig drama en als het er is, raakt het je niet. Op een of andere manier zit er geen gang in. Het duurde ook behoorlijk lang voordat er een beetje actie in kwam, die op zich wel oké was maar ook weer niet werelds. Vervolgens hielp de omgeving er ook niet aan mee om er een beetje kleur in te brengen en heb ik me ook weer een beetje lopen ergeren aan het gebruik van het geluid, (ik kan het geeneens muziek noemen) waar deze regisseur ook vaak en graag gebruik van maakt, alsof dat het geheel moet redden. Helaas weer geen voldoende.
FlorisV
Positief verrast. De trailers maakten niet zo'n indruk op me. Maar op het grote doek kon ik wat rustiger de beelden tot me nemen. Villeneuve doet gelukkig niet teveel cuts ook, dat kijkt erg prettig net als in Blade Runner 2049. En er is ook in Dune van veel detail nivo te genieten, veel van de voertuigen en kostuums zien er geweldig uit. Die Ornithopters zijn erg goed ontworpen bijvoorbeeld. Maar de gevechtsuniformen zoals van de Sardaukar, meh.
Villeneuve is niet vies van visuele bombast in termen van schaal. Alles is gigantisch. De schepen, de voertuigen, de wormen, de omvang van de troepen. Het enige wat dan jammer is, is dat je dan ook zo duidelijk weet dat het allemaal uit de computer komt rollen.
De geluidseffecten zijn ook erg sterk. Niet vreemd als je nagaat dat er een team van meer dan 50 man op gezeten heeft. Voegde veel sfeer toe.
De muziek was wel wat meer standaard weer, ondersteunend maar niet memorabel.
Dune is nogal een exercitie in jongleren met erg veel karakters. Een aantal zoals de Mentat Thufir Hawat is daardoor ondergesneeuwd. Het beste overtuigde Rebecca Ferguson als Jessica Atreides. Ik was niet kapot van de wat suffe Chalamet als Paul (Kyle McLachlan was voor mij perfect) maar hij volstaat verder. De rest doet het prima.
Het tempo vond ik prettig, het is geen actiefilm maar weet te boeien doordat er vrijwel altijd wel een bepaalde spanning hangt.
Het verhaal blijft ook in deze bewerking sterk omdat er goed is nagedacht over de wetten van deze woestijnwereld, de politeke intrige en omdat de protagonist terecht komt in een schijnbaar hopeloze situatie. Die niet afgewikkeld wordt omdat daar een tweede deel voor nodig is. Dat hopelijk ook komt.
3 2 1 cut
Beste Filosoof:
Je maakt niet duidelijk wat er niet deugt aan mijn recensie. Blijkens je citaat van mijn conclusie dat de film originaliteit ontbeert, vind je de film wel origineel. Of misschien niet maar vind je de roman van Herbert origineel, nu je daarnaar verwijst. Maar mijn recensie ziet op de film, niet op het boek.
Mijn antwoord hierop (had ik al eerder hier gezet):
Is de film het boek. Is het boek de film ?
Kijkende naar het gehele project van Dune 2021 kan dat ook niet anders. Zoals bekend hebben familieleden van overleden auteurs (Tolkien/Dahl/Christie/Fleming) wiens werk verfilmd wordt altijd een grote positieve/negatieve invloed op de gemaakte films van hun boeken. En bij Dune 2021 zijn er drie familieleden sterk betrokken (waaronder zoon Brian Herbert). Daar deze familie ook menig uitbreiding aan de Sage heeft meegegeven zal men niet zomaar de film totaal veranderen maar juist aan de Sage trouw blijven. Dus de film is het boek, het boek is de film. Jij gaat dus alleen de film reviewen en geeft aan niet het boek te reviewen. Dus blijkbaar ook niet te kennen. Dat mag maar dan kloppen je volgende aannames niet over :
Het verhaal speelt zich af in de toekomst (in dit geval zelfs in het 11de millenium) maar het voelt – gelijk Star Wars – meer als de middeleeuwen met z’n zwaardvechten, constante oorlogen tussen geslachten, adellijke afstammingen (afkomst bepaalt je bestemming), duidelijke good guys en bad guys, verraad, heldendom en tovenarij (waarzeggen en anderen kunnen dwingen met een bepaalde stem), zodat het eigenlijk meer een ridderverhaal dan science fiction is.
Hey! Het verhaal is gebaseerd op de Legende van Arthur ! Herbert said Paul's messiah figure was inspired by the Arthurian legend Bron: Dune (novel) Hoezo een gebrek aan originaliteit ? Men is juist trouw aan de geschiedenis van het ontstaan van het verhaal. En ik vind dat juist respectvol in de film. Maar goed, een ieder zijn/haar eigen mening/smaak.
Ik had overigens de indruk dat er ook inspiratie is opgedaan bij Afghanistan, waar ook een blauwogig donker woestijnvolk moedig stand houdt in een onherbergzaam gebied tegen supermachten, en zelfs bij IS qua vlag en executies.
...dat Paul z’n superkrachten begint te ontwikkelen en de leidersrol zal accepteren om de kwade machten te verslaan waarmee het echte verhaal kan beginnen: de film geeft vooral een belofte die is gelegen in Pauls profetie van totale oorlog (de apocalyps) en het waarmaken van het geloof dat hij de Messias (“The One” à al The Matrix) is die voorbestemd is om de onderdrukten te bevrijden en het paradijs ofwel eeuwige vrede te brengen (uiteraard is hij – net als Jezus of de Hobbit – geen krachtpatser maar juist een fragiel mannetje omdat het christendom leert dat het ware c.q. goddelijke kracht geestelijk is) en die, zo neem ik aan, zal worden uitgewerkt in de volgende delen. Het gebrek aan elke originaliteit in de hele visie van het project maakt het twijfelachtig of ik die zal gaan zien.
Ik zou zeggen: lees het tweede gedeelte van Boek 1 is en leer.. zomaar een paar dingen en je hoeft deze niet te lezen want dan spoiler ik naar jou toe maar: Het zusje van Paul genaamd Alia is misschien wel een tweede Messias ? Hoe Freaky ze ook is ? Het gaat trouwens niet om de onderdrukten die bevrijd moeten worden. Juist zij hebben het al zo goed, maar dat weten buitenstaanders van Arrakis nog niet trouwens, waarom die vergelijking met The Matrix ? Is het misschien niet zo dat juist The One naar Muad 'Dib verwijst ? En is het eigenlijk wel zo dat we naar een Messias-achtig figuur gaan? Misschien juist wel een (zware spoiler) nieuwe Satan/Harkonnen want de moeder van Paul is een dochter van Baron Harkonnen en de appel... En tuurlijk, Luke en Darth Vader enzo.. maar Dune was hier het origineel (speelde George Lucas juist Leentjebuur ?) dus waarom zou dat dan in deze film tot een origineel iets veranderd moeten worden ? En Luke is uiteindelijk duidelijk Paul niet. En Paul is zeker helemaal geen Jezus. Onvergelijkbaar zelfs..
Maar goed, het laatste nog:
Maar mijn recensie zit op de film, niet op het boek. In de film heb ik geen elementen aangetroffen waarvan ik dacht: goh, wat een originele of eigenzinnige draai wordt er gegeven aan het genre van de ridderroman zoals die inmiddels eindeloos vaak is gekopieerd in de vorm van een space opera. Kun jij een origineel element van de film benoemen?
Nou, de genderverandering van Liet Kynes is natuurlijk wel behoorlijk eigentijds en origineel.
Je maakt niet duidelijk wat er niet deugt aan mijn recensie.
Hierbij nogmaals mijn excuses dat ik wat bot reageerde maar van iemand die zichzelf filosoof noemt verwacht ik wat meer verdieping in de materie en niet eentje die al met vooraannames en vooroordelen werkt. Ik heb absoluut respect voor je mening wat betreft smaak en voorkeur.
Lennert
Echt.. Jezelf Filosoof noemen en dan zo weinig bekend zijn (of verdiept hebben) met de geschiedenis van het verhaal/boek van James Herbert. Dat maakt je hele review totaal ongeloofwaardig. Triest en de naam onwaardig.
Sorry, bij voorbaat al mijn excuses maar hier zakte mijn broek toch echt van af.
Wie is die James Herbert? De schrijver heet Frank Herbert, James Herbert is een compleet andere schrijver.
3 2 1 cut
je hebt gelijk. Was in het vuur van het woord. Ik zal het even aanpassen. Dank je !
Richardus
Geweldig gedaan, natuurlijk mede dankzij een ijzersterk tijdloos verhaal. Instant classic, in de orde van grootte als LOTR en Star Wars. En op zeker film van het jaar; Bond en Matrix 4 zullen hier niet aan kunnen tippen. Ik kan niet wachten op het volgende deel.
Seam
Ik wil hem eigenlijk niet in de bios zien, maar ik wil wel de film geld geven zodat er hopelijk nog een tweede deel komt. Ik denk dat ik voor andere een kaartje betaal of een kaartje koop en dan gewoon naar huis ga
Basto
- 11964 berichten
Waarom zou je m niet in de bios willen zien? Daar komt die veel beter tot z’n recht dan thuis op de buis.
Seam
Ik heb een keer Only God Forgives gekeken met een paar meiden voor me die alleen kwamen voor Ryan Gosling en continu verward reageerden bij de hele film. Erg afleidend.
Scheelt ook wel dat ik een 65 inch OLED ambilight TV thuis heb met surround set, dat is ook redelijk indrukwekkend. Neon verlichting in de woonkamer erbij en het is een visueel feest hier.
Basto
- 11964 berichten
Als ik de film als enige in de bios kon zien, dan zou ik wel sneller gaan haha.
Gewoon overdag gaan of zondagochtend. Ik mijd ook volle zalen.
En tot de 25e heb je sowieso niemand in je bubble
Als ik de film als enige in de bios kon zien, dan zou ik wel sneller gaan haha.
Afgelopen zaterdag om 1300 in de bioscoop: 12 mensen.
( Voor ons fijn voor de bioscoop wat minder).
John Milton
Bane666
De reacties dat de film niet origineel is, o.a. in vergelijking met Star wars, is ronduit tenenkrommend. Gelet op het feit dat Star wars kapotverfilmd is en het genre in het algemeen begrijp ik dat Dune weinig origineel aandoet. Het concept is inmiddels bekend. Maar om nu te stellen dat het niet of weinig origineel is in creatieve zin slaat nergens op aangezien Star Wars hevig geïnspireerd is op Dune, en niet andersom.
Er zijn maar een handvol namen die als grondleggers van science fiction en fantasy kunnen worden beschouwd en Herbert hoort daarin thuis, en niet in een zelfverzonnen categorie waarin Game of thrones al bekend was toen Dune kwam. Please.
Met de opkomst van pulptijdschriften (1900-1950 dacht ik) en de Star Trek serie (1966) waren avonturen in het universum een bekend fenomeen toen rond dezelfde tijd de eerste space opera’s (subgenre) verschenen, waaronder Dune en The foundation (hoewel er discussie is over de vraag of The foundation kwalificeert als een space opera). Star wars (niet te verwarren met Star trek!) kwam later en heeft duidelijk veel elementen overgenomen van beide boeken, google en vergelijk zelf.
Het is en blijft een kwestie van smaak hoe goed je een film vindt. Maar om nu te roepen “vond het niet zo origineel” is niet bepaald een geïnformeerde mening. In zoverre het zelfs zou afhangen van meningen.
Terug naar de film. Deze verfilming heeft mijn verwachtingen overtroffen als geheel. De voor ons vreemde en onbekende wereld van Dune wordt indrukwekkend opgeroepen. Van de kostuums tot de muziek is het zoals ik het me had voorgesteld. Ik heb er met kippenvel naar gekeken. De laatste keer dat ik een goede film zag was Joker.
Het enige dat ik wel jammer vond is hoe Harkonnen is weergegeven: een smerige duistere man. In die opzet is het geslaagd, maar het plaatst hem wel in een binaire positie van goed en kwaad die ik in het boek veel meer genuanceerd vond. In het boek is Harkonnen meer menselijk, en de ‘goeden’ zijn dat weer minder: alle karakters zijn uiteindelijk opportunistisch en vanuit eigen belangen gemotiveerd in hun handelen.
De kracht van Dune is dat er geen helden zijn in het verhaal, sterker: dat was de kernboodschap volgens de auteur “pas op voor helden”. Dat komt pas vanaf het tweede deel van het boek, deel 1 legt dus eigenlijk alleen de basis en dan moet het nog beginnen. Dat wordt flink ondergesneeuwd nu we vermoedelijk alleen deel 1 van het boek in 2 films krijgen waarin dat heldennarratief (overwinning op het kwaad) vrijwel het enige is dat uitgewerkt wordt. Het maakt deze verfilming wel wat wrang. Ook wel weer een relatief makkelijke taak zou je kunnen zeggen. Het contrast is duidelijk in de film, de Harkonnenwereld is creepy af en als kijker sta je direct achter Atreides.
Ik lees dat sommigen het traag vinden. Het boek is nog trager. Ik vind het knap dat de maker keuzes heeft weten te maken, want er zijn veel achterliggende historische gebeurtenissen en intriges. Bijzonder aan het boek is ook dat een goed deel bestaat uit innerlijke dialogen van de karakters. Wat mensen zeggen en wat ze denken wordt vaak als een tweeluik aan de lezer gepresenteerd. Zo ontstaat er een goed begrip van de personages en hun worstelingen. Vind ik dat je het boek moet lezen? Nee, maar daarom vind ik de verfilming wel geslaagd voor de kijker die geen voorkennis heeft van Dune zonder teveel afbreuk te doen aan het boek, er is net genoeg achtergrondinformatie om het verhaal begrijpelijk te houden.
Op naar deel 2!
pierre18
Ik ben zeer gecharmeerd van een trage opbouw en intriges. Helaas slaat bij mij de balans met deze maker geregeld negatief door, maar ieder zijn eigen smaak. Maar dat er door de makers bepaalde keuzes zijn gemaakt is evident. Ik heb het boek zelf niet gelezen en beschouw dat bij het zien van de film wel als een gemis. De achtergrondinformatie had het verhaal en het gesproken woord dan voor mij meer inhoud gegeven, maar uiteindelijk moet je elke film ook zonder voorinformatie kunnen zien en volgen is mijn mening. Het is overduidelijk dat er een deel 2 moet volgen, misschien dat ik na het herzien van die film mijn waardering voor deze kan verhogen.
pierre18
Zo dan, wat een overtuiging, zonder de andere films gezien te hebben.
Bane666
Zo had ik er niet over nagedacht, dat de balans doorslaat, daar zit wat in. Ik denk ook dat de film wat meer inleiding had kunnen gebruiken. Mijn broer had allerlei vragen tijdens de onderbreking, en doorgaans heeft hij het sneller ‘door’ dan ik. Als lezer blijft het lastig om een film onbevangen te beoordelen.
GothamCity
Met al die positieve reacties wordt ik steeds nieuwsgieriger, binnenkort maar is bekijken.
Gish
"Het boek is een SF meesterwerk, Denis Villeneuve is een groot regisseur die bijna altijd (hattricks) scoort. Timothee Chalamet is de nieuwe wereldster (en in heel veel films te bewonderen), Rebecca Ferguson is gecast voor de belangrijke en fenomenale Jessica. Geld was in overvloed aanwezig. Je vraagt je af, wat kan er nog misgaan? Ik hoop en denk....helemaal niets"
Vandaag mijn eigen prognose er maar even bijgehaald van ruim een jaar geleden. Tja, wat kon er nog misgaan? Ik hoopte en dacht niets, en ik heb (vind ik zelf) gelijk gekregen, want wat een prachtige, meeslepende en spectaculaire SF film is dit uiteindelijk geworden. Een epos van formaat. Het is al weer jaren geleden dat ik alle DUIN boeken heb gelezen. 6 stuks in totaal en allemaal uitstekend en spannend. Het eerste boek dateert uit 1965 en blijkt in 2021 visionair te zijn geweest. Villeneuve blijft dicht bij het boek, maakt er een lange eerste film van, met opties voor een vervolg. Voor echte liefhebbers van het boek valt er zoveel te genieten, vooral visueel is het zo oogverblindend dat je soms ademloos zit te kijken. Dit is de film waarop het grote publiek heeft moeten wachten in verband met de pandemie. Gelijk Blade Runner 2049 zal het voor de Marvel en DC fans wel weer een tegenvaller zijn, maar mijn waardering voor Villeneuve en zijn team is groot. En David Lynch zit nu stil uit het raam te kijken, want dit was de film die hij destijds in 1984 hoopte te maken, maar die op de montagetafel werd gesloopt.
John Milton
Stiekem ben ik wel benieuwd wat ik van Dune (1984) zou vinden, na deze net zo gewaardeerd te hebben.
Ik durf niet goed.
Ik durf niet goed.
Gewoon kijken. De versie van Lynch heeft best zijn charmante kanten. Daarnaast was de cast toen ik niet verkeerd.
eRCee
- 1979 stemmen
Verre van perfect, maar absoluut indrukwekkend. Dune blinkt vooral uit in het oproepen van een wereld. De look is super consistent, de decors zijn fraai en de cast op dreef. Timothée Chalamet is geboren voor de rol van Paul Atreides! Van Lady Jessica ben ik nog iets minder overtuigd en waarom men Javier Bardem heeft gecast is me een raadsel. Villeneuve weet het verhaal prima te vertellen, ik geloof dat ik het zelfs wat beter begrijp dan in het boek. Met zijn beelden voegt hij er sfeer aan toe, alleen zouden de shots vaak wat langer aangehouden mogen worden, dit vind ik eigenlijk bij al zijn films. De vertelling van Herbert is in mijn ogen vrij droog (no pun intended) en qua meeslependheid wint de film het ruimschoots. De moordende kracht van de woestijn kwam alleen nog niet zo tot leven, bij de stilpakken had ik ook een andere, wat minder gelikte voorstelling. Toch bezorgden meerdere momenten me kippenvel, wat dat betreft is Dune een van de beste blockbusters in jaren. De soundtrack van Hans Zimmer is tegelijk een vloek en een zegen. Een vloek omdat de man alleen maar het grote gebaar kent en je met een lantaarntje moet zoeken naar wat stille momenten. Maar de muziek zorgt soms ook eigenhandig voor dat epische waarvoor je in de bioscoop zit. Ik vind het overigens sowieso een van de betere Zimmer-scores van de laatste jaren; minder die repeterende tonen, het is iets melodischer en dynamischer (en toch zie ik nu alweer op tegen die Bond). Maar Dune dus, ik vond het een memorabele belevenis in de bioscoop en denk dat het tweede deel alleen maar beter kan worden. Ook ik rond alvast af naar boven.
Henry Spencer
De film heeft zijn merites. Villeneuve doet er een beetje zijn eigen ding mee. De sfeer en de accenten in het verhaal liggen nogal anders dan in de versie van Lynch (die ook zijn verdiensten heeft...).
Visueel spektakel is het sowieso. Mystiek en politiek zitten een beetje op dezelfde manier verweven.
Leukste vergelijkingspunt mijns inziens: de castingkeuzes.
Hierzo in de vorm van een scoretabel:
Personage:
Prinses Iluran
Feyd Rautha
Alia
de navigatorsgilde
Man van de match: Javier Bardem (Stilgar)
Voorlopige tussen stand:
Villeneuve 7 - 11 Lynch
Het wordt nog een spannende eindstrijd als Villeneuve in de tweede helft gelijk probeert te spelen!
Graaf Machine
Wat een onwaarschijnlijke drol van een film is dit.
Nou ben ik niet bekend met het boek, en de film van Lynch heb ik lang geleden gezien (en heb ik ook geen goede herinneringen aan, kan me eigenlijk alleen nog Sting herinneren die in de lucht zweeft, of zoiets), maar dit is toch ook ongelooflijk?
Een baron die een hertog en gevolg uitmoord, omdat dat moet van een keizer. Daar kun je nog iets van maken. Maar dat dan drie uur rekken? En de tweede helft van de film werkelijk geen stapje vaart meer meegeven?
Met die woestijnmuis en die woestijnmuziek/woestijngezang ga je geen diepgang krijgen natuurlijk, alleen maar gaap.
En dan af en toe zo’n worm die even komt kijken, maar verder ook niet echt een rol speelt.
Tjezes, wat een saaiheid. En dan zullen er nog wel meer delen komen ook.
Villeneuve is hard op weg het dromerige broertje van Nolan te worden. Waar die zijn films verzuipt in quasi-wetenschap, weet Villeneuve ze in quasi-filosofie te verzuipen. Beide kunnen echter geen interessante films maken, ben ik bang.
horizons
Wat grappig dat we dan wel allebei the green knight zo hoog waarderen.
Valt me dan vooral op dat je hier de opvallende muziek niet vind werken en bij the green knight wel.

Dune: Part Two
2024

Nog snel kijken: Netflix verwijdert 'Dune: Part Two' uit het aanbod

Maak kennis met de nieuwe Bond-regisseur: zo beoordelen fans Denis Villeneuve’s films

Sciencefiction-blockbuster 'Dune: Part One' morgenavond (8 april) te bekijken op televisie

Dat hebben we al eens gezien: Enkele van de best beoordeelde remakes ooit

Dune: Part Two

Poor Things
Komedie / Drama, 2023

Záhrada
Komedie, 1995
prophecygebaseerd op boekkeizertoekomstdystopiesandspiceoorloglegerhallucinogenepischbaronremakewraakruimteverraadpremonitiontreasonwater shortageempireschepselwoestijnknife fightdestinygiant wormruimte-operasand dune messiahsombercomplexmoeder zoon relatiestereoscopicfilmed in imaxdune 3dgiant creature non-traditional castingfaithful adaptationsuspensefulcriticalexhilaratedareia