• 9.235.642 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Geregisseerd door: Ric Roman Waugh

Met onder meer: Gerard Butler, Morena Baccarin en Andrew Bachelor

Plot Greenland

Wanneer de mensheid wereldwijd dreigt weggevaagd te worden door een naderende catastrofe, heeft John Garrity vier dagen de tijd om zijn vrouw Allison en zoon Nathan veilig te stellen. Terwijl enorme chaos heerst, moet John zich enorm haasten om zijn geliefden van New York naar een geheime militaire bunker in Groenland te brengen.

avatar van Theunissen

Na het vorige week zien van de Actie / Thriller film "Kandahar (2023)" met Gerard Butler in de hoofdrol, wilde ik nog een film van hem zien en toen kwam ik uit op deze film van hem, welke een typische rampenfilm is zoals "2012 (2009)" en "Deep Impact (1998)".

Wanneer komeet Clarke op het punt staat om op de aarde neer te storten, maakt de wereld zich klaar voor een catastrofale natuurramp. Het gezin Garrity, bestaande uit vader John (Gerard Butler), moeder Allison (Morena Baccarin) en hun zevenjarige zoon Nathan (Roger Dale Floyd) die aan diabetes lijdt en insuline gebruikt via een pomp, krijgt een oproep van de overheid om zich zo snel mogelijk te melden bij het vliegveld voor transport naar een van de militaire schuilkelders in Groenland. Maar daarin zijn ze niet alleen en de maatschappij vervalt ook wanhopig in chaos. In een race tegen de klok zetten ze hun leven op het spel om datzelfde leven te redden.

Zoals bij veel films binnen dit genre is het begin het meest spannend. De sfeer is unheimisch en je voelt dat er iets catastrofaals staat te gebeuren, maar wanneer en wat, dat weet je nog niet. In het geval van "Greenland" is het spannend tot het moment dat ze voor het eerst bij de vliegtuigbasis aankomen. Ze moeten zo snel mogelijk in het vliegtuig naar de geheime bunker zien te raken, maar uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot.

De boodschap die "Greenland" wil overbrengen ligt er dik bovenop, namelijk een crisissituatie die zowel het beste als het slechtste in de mens naar boven haalt. Zoals het koppel Ralph (David Denman) en Judy Vento (Hope Davis), die op een gegeven moment Nathan ontvoeren (en Allison uit de auto zetten), om zo in veiligheid te kunnen komen (en wat natuurlijk mislukt). Er lijkt echter geen middenweg te zijn. Het ene personage heeft er alles voor over om te overleven, terwijl de ander de rust zelve is en niet lijkt te beseffen dat de wereld op het punt staat te vergaan. Er zijn ontploffingen, de stukken meteoriet vliegen je om de oren, maar bij geen van de personages zie of voel je de pure, rauwe radeloosheid.

Toch zit "Greenland" best goed in elkaar, hoewel het hier en daar wat clichématig en voorspelbaar is. De connectie en relatie tussen de hoofdrolspelers en het gezin wordt goed opgezet en je voelt je als kijker verbonden met ze. Ook de naderende dreiging die steeds erger wordt is best goed neergezet en er is ook de nodige spanning. Met de vertolkingen zit het ook goed en de hoofdrolspelers spelen hun rol realistisch en redelijk vol overtuiging.

Vooral rouwdouwer Gerard Butler speelt prima en hij speelt voor de verandering eens een onzekere familieman, in plaats van de onverwoestbare held die de mensheid eigenhandig moet redden. De enige echte actie welke we van hem te zien krijgen, is als hij in gevecht raakt met twee personen die het voorzien hebben op zijn polsbandje (waarmee hij in veiligheid kan geraken als geselecteerde) en waarbij hij per ongeluk één van die twee personen doodt met een hamer. Morena Baccarin ziet er niet alleen mooi uit, maar doet het ook goed en hetzelfde geldt voor Roger Dale Floyd als zoonlief Nathan, die natuurlijk op een gegeven moment zijn insuline voorraad verliest.

Jammer is echter dat het koppel John en Allison, de twee zijn overigens geloofwaardig als koppel, aan het begin van de film uit elkaar zijn, maar je eigenlijk geen idee hebt waarom. Dit komt verder in de film ook niet uitgebreid meer terug (via een gesprek tussen John en de vader van Allison, kom je wel te weten dat John een keer vreemd is gegaan). Hier had zeker wat meer diepgang in mogen zitten. Ook is het jammer dat Scott Glenn als de vader van Allison zo'n kleine bijrol heeft in de film.

Verder zijn de actie en (CGI)-effecten erg goed en overtuigend gemaakt en zeker wat betreft de meteorieten die neerslaan (levert o.a. een spannende scène op, op een drukke weg). Ook de beelden van plunderende mensen (o.a. in een apotheek) en het geweld (o.a. als niet geselecteerde mensen proberen in de vliegtuigen te komen) mocht er wel wezen. Het einde vond ik wel wat flauw, want als men na 9 maanden uit de bunkers komt, blijkt dat mensheid nog lang niet verslagen is en hetzelfde geldt voor de natuur (er zijn dan vogels in de lucht te zien).

Al met al is "Greenland", geregisseerd door Ric Roman Waugh (tevens de regisseur van de Actie / Drama film "Angel Has Fallen (2019)" waarin Gerard Butler ook de hoofdrol had) een vermakelijke bijna twee uren durende Drama / Actie film die bij zijn leest blijft en niet meer wil zijn dat dan er is te zien op het scherm. En dat is zeker te waarderen.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1905 stemmen

Greenland is een typisch geval van 'wel oké maar niet bijzonder'. Gerard Butler speelt zijn rol met weinig overtuigingskracht. Eigenlijk is hij met zijn toch beperkte acteerprestaties enkel geschikt voor actiefilms en niet voor wat voor drama moet doorgaan.

Het scenario van een dreigende ramp door de inslag van meteorieten wordt eigenlijk onderuitgehaald doordat de hoofdrolspelers erg veel treuzelen voordat ze in actie schieten. Het gezin Garrity krijgt een smsje dat ze meteen naar de bunker in Groenland moeten omdat ze geselecteerd zijn voor redding, en wat doen ze? Eerst nog even op hun gemak het nieuws op de tv volgen samen met hun buren.

Er wordt ook geen verklaring gegeven waarom het gezin werd geselecteerd voor redding, mogelijks omdat de vader een ingenieur is die gebouwen eh, bouwt? Het idee van een gezin waarvan vader en moeder uiteen zijn, maar door een kosmische ramp weer samen komen, is ook al zo uitgemolken als maar kan.

Aan het einde van de film had de piloot van het vliegtuigje dat de slachtoffers naar Groenland brengt beter Gerard Butler laten vliegen. Hij kan namelijk een vliegtuig op de grond zetten als geen ander, zie de film Plane (2023)!

avatar van Sgt. Trash

Sgt. Trash

Best een aardige rampenfilm, vlakke karakters en jammer dat de schrijver niet weet waar Beiroet ligt.

frans123

Ben er aan begonnen..Tja..waarom zijn rechercheurs , politici, wie dan ook, hoofdpersonen in een film altijd gescheiden of in scheiding? Is dat voor de "'diepgang"?? Ook gaan ze vaak nog erg goed met elkaar om , dat je de vraag stelt ; waarom gescheiden??

Goed , de film. De zoveelste rampenfilm..Natuurlijk slaat iedereen op de vlucht en je vraagt je af waarom.: ""Vluchten kan niet meer , ik zou niet weten waar en hoe".. De aarde staat op ondergang en wat doe je ? Je organiseert een BBQ om iedereen te laten zien dat het toch wel koek en ei is tusen de exen..... De hele aarde schijnt een BBQ te worden maar toch ....

Als je nuchter en te kritisch naar dit soort films kijkt zet je m gelijk uit, en grijpt naar Citizen Kane om maar een tekenfilm te noemen.. De brokstukken vliegen om je oren maar toch stijgen er tig vliegtuigen op. Opvallend ook is dat niemand in paniek raakt tijdens het feest, en doodkalm het nieuws volgt op de tv waar je ziet dat de aarde of in ieder geval jouw regio /land naar de bliksem gaat ..letterlijk. Het is doodstil in de kamer, er wordt vrijwel niet gesproken. Voor lethargie is het nog te vroeg.. Butler draait wel 10 keer die oproep af...Ja het gaat langzaam bij hem.

En dan Butler, een Houten Klaas die niet kan acteren . Moeilijk kijkend gaat hij de hele film door , en onze held straalt uit dat "hij het ook niet weet".. Een notoire dommerd.. Begrijp zijn vrouw wel , Allison die op afstand een lekker w..if is maar bij inzoomen van de camera, door de mand valt....zo mooi is ze niet.

Ik heb een half uur gezien en de cliches zullen wel om je oren vliegen in het vervolg . Vaak draait het uit op ordinaire actie. 1 ding sprong er uit, dat de hemel in brand stond '' the sky is crying...erg mooie cgi. Ik kijk vaak een film in 2 etappes ( late start , volgende dag verder..) Soms denk ik in bed over de rest , het vervolg , of het vertoonde , bij deze film niet.

Het lijkt mij niet dat Butler de mensheid redt, daar is hij te dom voor , maar hij zal wel een plek vinden waar zijn vrouwtje en dat nare joch veilig zijn......en hertrouwen.

( met een iq van 167 kan je geen enkele film serieus nemen - had ik maar 88 dan zou elke film een feest zijn ..)

Theunissen schreef:

vader van Allison, kom je wel te weten dat John een keer vreemd is gegaan

Diepgang in een rampenfilm ?? ?? Hoofd - en bijzaken Theunissen.....
Zijn vrouw had genoeg van zijn "diepgang...

frans123 schreef:

De rest gezien .Erg goede cgi , top. Vooral de verwoesting van de grote steden, Sydney , Parijs etc .Daar moet de film het van hebben. Tussen John en Allison is het Hollywood klef.

avatar van The Oceanic Six

frans123 schreef:

Alsof jij boven de 67 uit komt, laat staan 167.

The Oceanic Six schreef:

Alsof jij boven de 67 uit komt, laat staan 167.

Voor jou is elke film een feest dus....

avatar van Rubie2208

Rubie2208

Tja , niet hoogstaand en duurde een beetje te lang voor wat het was vond ikzelf . Acteer werk was prima en alles zag er goed uit. Leuke film voor een avondje , maar wel wat traagjes .

avatar van OfflineKiller

OfflineKiller

Ik dacht dit wordt een van de zovele films over het einde van de wereld. Deze was gisteren op tv dacht toch maar eens kijken en ik ben toch aangenaam verrast over deze. Keek heel vlot weg leuk verhaal geen saaie momenten.

avatar van Basto

Basto

Greenland is zo’n generieke (actie) film waarmee streaming diensten overstroomd worden. Ze zijn niet slecht, ze ‘kijken prima weg’ maar wat ze vooral niet zijn is goed.

Vanwege de behoefte aan veel ‘content’ krijgt dit soort middelmaat snel een go. Ik ben datveen beetje zat. Er komen gelukkig nog steeds goede films uit, maar die vallrn dat meestal buiten de streamingsdiensten wel op.

O ja, die digitale vlammen ben ik ook wel zat. Ze zien er niet uit, maar een echt brandje durven ze kenbelijk niet meer aan op de filmset. En dat eind is me ook allemaal veel te toevallig en afgepast. Belachelijk.

En waarom hebben ze Bruce Willis niet gebeld?

Half punt aftrek.

2,5

avatar van scorsese

Basto schreef:

O ja, die digitake vlammen ben ik ook wel zat. Ze zien er niet uit, maar een echt brandje durven ze kenbelijk niet meer aan op de filmset.

Mee eens. Maar denk dat het ook een budget kwestie is.

avatar van Basto

Basto

scorsese schreef:

Mee eens. Maar denk dat het ook een budget kwestie is.

Voor sommige scenes snap ik het wel maar ze gebruiken het ook vaak uit gemakzucht. Je kunt best een auto of schuur in brand steken zonder dat je daar een draaidag voor hoeft in te leveren qua kosten.

avatar van movie freak84

movie freak84

Ik weet niet waarom ik deze nog niet had aangezien ik wel van rampenfilms hou. Ik ben aangenaam verrast want vond het een heerlijke film om naar te kijken. Spannend ,redelijk verhaal. De opa speeld ook goed jammer genoeg niet zo een grote rol. En ja ik ben wel fan van morena. Wat een schoonheid en ook nog geweldig acteren. Gérard speeld ook prima eveneens als de zoon. Had liever een 7.5 gegeven maar helaas kan dat niet. En neig meer naar de 8 dan naar de 7.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Beter dan verwacht. Wat me vooral verraste was het realisme dat ze in de film hebben weten te brengen. Realisme qua locaties, hoe mensen reageren etc. Niet zwaar over de top (zoals je zo vaak ziet bij dit soort films) of alles meteen een soort sciencefiction jasje stoppen. Acteerwerk is bijzonder goed, eigenlijk van de hele cast wel. Ook de relatie tussen de twee hoofdpersonen ontwikkelt zich geloofwaardig en vloeiend. Film is ook continu spannend: geen 'inkakmomenten' maar wel met voldoende aandacht voor de relaties en emoties (niet allemaal bommen en granaten).

Natuurlijk zitten er ook clichés in de film (bijna niet te vermijden), wordt de VS als het centrum van de wereld gezien en zijn er wat toevalligheden die niet helemaal logisch zijn. Het einde was iets te zoet naar mijn smaak. Jammer dat ze het nodig vonden om de scenes op Groenland in IJsland te filmen. Die landen lijken niet eens op elkaar qua natuur. En de CGI was wel héél bedroevend slecht. Maar al met al toch wel net wat beter dan het gemiddelde in het genre. Dus 3,5 sterren.