• 9.377.473 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Geregisseerd door: Ric Roman Waugh

Met onder meer: Gerard Butler, Morena Baccarin en Andrew Bachelor

Plot Greenland

Wanneer de mensheid wereldwijd dreigt weggevaagd te worden door een naderende catastrofe, heeft John Garrity vier dagen de tijd om zijn vrouw Allison en zoon Nathan veilig te stellen. Terwijl enorme chaos heerst, moet John zich enorm haasten om zijn geliefden van New York naar een geheime militaire bunker in Groenland te brengen.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Valt best wel mee als je het vergelijkt met andere Hollywood disaster movies.

2012 niet gezien zeker?

avatar van Film Pegasus

In een rampjaar naar de bioscoop voor een rampenfilm, het is wel toepasselijk. Een film die ik denkelijk anders niet snel zou oppikken, maar er draaien weinig alternatieven momenteel en sommige recensies waren niet slecht.

Greenland is een rampenfilm in de lijn van The Impossible of The Day after Tomorrow. Maar het legt de lat toch iets hoger. We krijgen uiteraard een Amerikaanse insteek, maar het ligt er al wat minder dik op. Geen Amerikaanse helden die het allemaal zullen oplossen, geen president die heldhaftig mee de strijd aangaat, geen Amerikaanse vlag in elke scène. Het volgt dit keer de doorsnee burger en de reactie op een ongelofelijke ramp.

Qua verhaal is Greenland vrij voorspelbaar met het gezin, de nodige romantiek op de zijlijn en drama natuurlijk. Maar op zich stoort dat hier niet, het hoort wat bij het genre van de blockbuster/rampenfilm. Wel goed is de impact van de ramp die toch van een indrukwekkender niveau is dan de meeste andere rampenfilms. En terwijl de klok tikt voor moeder aarde, werkt het verhaal rond het gezin best wel met de nodige spanning. Hier en daar wat melig, maar echt storend is het niet. Best genieten dus en een verrassende aanrader!

avatar van SaintNick

SaintNick

avatar van eltorro

eltorro

SaintNick schreef:

En waar de fuck hebben jullie deze film al kunnen zien? Ik vind het nergens.

De film heeft in België al in de bioscoop gedraaid. Ik denk dat ze vonden dat we in Nederland al genoeg in de bios hadden draaien...

Maar goed, erg vreemd dat juist in deze tijd zo'n soort film (blockbuster) de Nederlandse bioscoop overslaat. Weet iemand hier meer over?

avatar van jmi17

jmi17

martijnk schreef:

Ongelooflijk deze recensie, er gebeuren alleen maar belachelijke ongeloofwaardige dingen.

Moeilijk te zeggen als een dergelijke ramp zich nog niet heeft afgespeeld in ons tijdperk.

avatar van tbouwh

tbouwh

The Searchers, de distributeur van deze film, zit zowel in Nederland als België, en waar ze in België zijn uitgegaan hebben ze hier toch gewacht. Dat kan financiële redenen hebben (men wilde in eerste instantie wachten op een gehoopt geschikter releasemoment in NL?) maar het kan ook samenhangen met de VOD-spanning die al een tijdje op de film zat vanuit de VS. Daar komt 'ie nu definitief helemaal On Demand uit en in NL is 'ie momenteel helemaal van de lijst afgehaald (eerst stond er 'nader aan te kondigen').

Edit: als ik dit zo lees lijkt het haast een 'Mulannetje'

avatar van eltorro

eltorro

tbouwh schreef:

Edit: als ik dit zo lees lijkt het haast een 'Mulannetje'

Ah, jammer. Ik had liever deze film nu al in de bios willen zien.

avatar van Lang Poot

Lang Poot

13 november op amazon prime in Nederland

avatar van Zinema

Dodelijker dreiging.

Een nieuwe rampenfilm met Gerald Butler van Ric Roman Waugh. De ex-stuntman verruilde zijn functie twee decennia geleden voor een iets minder gevaarlijke betrekking; die van regisseur. Niet dat het leven van een filmmaker minder verontrustend is, maar wellicht op andere wijze. De kans dat je letterlijk je nek breekt is in ieder geval een stuk kleiner. Je toekomst echter is evengoed breekbaar. Waugh zal er momenteel weinig van wakker liggen want nadat hij opnieuw met Butler mocht samenwerken na Angel Has Fallen, is zijn film verkocht aan Amazon Prime. En dat is in Corona-tijden weliswaar geen Netflix, maar nog steeds een meevaller.

Twee uur lang kijken naar een uitgekauwd thema moet iets nieuws opleveren, zou je denken. Anders hadden ze er geen 36 miljoen in gestoken. Dat budget zal grotendeels naar de cast zijn gegaan, want de kometenregen ziet er regelmatig uit alsof het een videogame betreft. De Schotse acteur die 14 jaar geleden furore maakte als de onverschrokken koning Leonidas in 300, doet zijn best wel maar het houdt allemaal niet over. Het thema blijft even uitgekauwd als voorheen, een positieve uitschieter daargelaten. Elke scène is dusdanig te voorzien dat het hele onvoorspelbare gegeven niet zo spannend meer is. Gelukkig is het wel vlot verteld verstand-op-0-materiaal.

Greenland is vanaf 13 november beschikbaar op Amazon Prime Video. Voor iedereen die even aan de werkelijkheid van een echte wereldwijde ramp wil ontsnappen, is het voldoende om 2 uurtjes de ellende te vergeten. Al hebben we geen rampenfilm meer nodig in tijden van Covid-19 om te zien hoe schandalig mensen zich gedragen in tijden van nood. Misschien zit hem daar wel de kracht van Greenland, de herkenbaarheid van hoe egoïstisch men zal handelen in tijden van groot gevaar. Dat we in onze broek poepten van angst en daarom massaal wc-papier gingen hamsteren en vervolgens schijt hadden aan de zwakkeren, zal tijdens een dodelijker dreiging slechts een zoete herinnering zijn.

**½

Met dank aan Amazon Prime voor het recensie-exemplaar.

avatar van The Oceanic Six

Dat het voorspelbaar is zal best. Ik ben meer benieuwd of de rampen een beetje gaaf in beeld komen.

Het blijft wel bezopen dat dit geen bioscooprelease hier heeft gehad.

avatar van scorsese

Aardige film over een naderende catostrofale gebeurtenis die het leven op de aarde dreigt te vernietigen. Een vrij standaard rampenfilm (alhoewel wel wat donkerder van toon tijdens sommige scenes) die zich concentreert op één gezin. Hier en daar wat melodramatisch. De eerste helft kent genoeg vooruitgang, tijdens de tweede helft zakt het soms wat in.

avatar van kakstoel1

kakstoel1

ik vond het een hele goeie film

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik weet helemaal niet hoe het verhaal gaat en zal eindige, maar ik zou het nou eens een keer mooi vinden als de hele mensheid uit zou sterven, op een paar na en dat het echt doffe ellende zou zijn, zonder dat er één of andere held de wereld wel ff verlost van een ramp. Maar je weet al dat wanneer Gerard Butler mee doet dat het wel ff goed komt wanneer hij in de buurt is. Maar dat houd niet in dat het niet een mooie film kan zijn. Het zal best wel stevige aktie zijn die we in Greenland voorgeschoteld krijgen. Ja ik ga er vanavond toch maar eens lekker languit voor op de bank liggen

SaintNick schreef:

En waar de fuck hebben jullie deze film al kunnen zien? Ik vind het nergens.

Zal ik je als de fuck blij maken. Sinds vandaag op amazon prime video te zien.

avatar van Drifter

Drifter

twijfelde over 1 1/2 of 2 maar toch naar beneden afgerond. Het is teveel cliché en voorspelbaar. En het duurt veel te lang allemaal. Het is meer een drama film geworden.

avatar van Nemo777

Nemo777

Wat een K film. DeepImpact, 2012, War of the Worlds. Allemaal scenario’s waar gezinnen in een lottery vallen. Trailer is vet, maar echt een afgezaagd verhaal.

avatar van NB2000

NB2000

Tja...toch meer verwacht van deze film...erg voorspelbaar, weinig diepgang en heel standaard verhaal...hoopte een soort "2012" te zien , maar dit was echt wat mager. Gerard Butler is sowieso niet mijn favoriete acteur, dus vandaar misschien ook mijn wat lage score

Alsnog een *3,0

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Wat een prachtige film m.b.t. familiebanden, het vinden van geluk, waarden en normen. Dat je moet gaan voor je gezin. Dat je elkaar kan vergeven als je huwelijk door een storm gaat. Dat je nooit opgeeft om elkaar te vinden en dat het goede altijd wint ! Dat liefde alles overwint !

MAAR DAT WIL IK HELEMAAL NIET ANDERHALF UUR LANG ZIEN IN EEN APOCALYPTISCHE FILM ! JEETJE, WAT SLECHT !

Dan kijk ik wel naar een slechte soap..

avatar van F.Lombardo

F.Lombardo

Prima wegkijker 3,5 sterren

avatar van johan_sb2

johan_sb2

Veel beter dan verwacht. Heb me vermaakt. Maar je moet niet teveel nadenken. Want er zitten wel vrij veel onrealistische momenten in.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Wat is me die tegengevallen zeg. Ik had er toch wel meer van verwacht, alleen al door de trailer. Nee dan vond ik 2012 zelfs al een heel stuk beter. Die zag er dan nog in ieder geval goed gemaakt uit, maar Greenland viel me qua special effecten behoorlijk tegen en het verhaal zelf was ook niks speciaals. Ik las hier zelfs dat dit de beste rol van Gerard Butler was en dat hij er best een Oscars voor mocht krijgen. Nou daar denk ik toch anders over. Voor mij was het niet meer dan een zware tegenvaller.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

johan_sb2 schreef:

Want er zitten wel vrij veel onrealistische momenten in.

Understatement van het jaar.

avatar van TrudeVinke

TrudeVinke

Niks leukers dan een goede rampenfilm (tenzij het echt is natuurlijk).

Vol verwachting en een zak popcorn deze film bekeken.

En de film stelt wat mij betreft niet te leur.. er gebeurt veel, de hoofdrolspelers vliegen van de ene gekkigheid naar de andere en de spanning is de hele film goed voelbaar.

Uiteraard weer een hoop te zeggen over het realiteitsgehalte van deze film maar dat mag de pret niet drukken. Gerard Butler zit lekker in zijn rol en vooral zijn zoontje valt op om zijn goede acteerwerk.

Dus ben je een rampenfilm-liefhebber? GA DEZE FILM ZIEN !!

avatar van martijnk

martijnk

Als je in de problemen wilt komen bij een ramp moet je Butler volgen. Hij bracht z'n familie enkel dieper in de ellende

Ook niet even bij de auto wachten op elkaar he, echt een aaneenschakeling van belachelijkheden.

avatar van limelight73

limelight73

eltorro schreef:

Je kunt m reeds pindakazen.

avatar van eldorado

eldorado

Een hoge gemiddelde score voor een hele standaard film die vooral spannend is maar kritisch bekeken veel aan mankeerd.

Als ik eerlijk zijn mag vind ik deze film een vies tegenvallertje. Dan heb ik heel lang op deze film verheugd dan die terleurstelling. Was echt veronderstelling dat deze film een soort van opvolger zou zinn van de film 2012. Althans zo leek dat in de trailer. Enige wat je ziet is dat er een paar rotsen neer vallen en dat was het ook. Geen tsunami, geen instortende gebouwen en of wegen die onder je voeten weg zakken of een vliegende metro.. nope niks van al dat. Was meer naja drama romantiek actie film. Rampen film kan ik dat niet noemen want van de aarde zelf die ten onder ging moest je die actie en spectakel ver gaan zoeken in die film. Jammer had meer verwacht van deze film. Dan zeg ik. Kijk dan nogmaals naar 2012 en san andreas en earthquake. Die zijn nog beter. Want toen ik die astroïde over zag komen ging ik rechtop in die bank zitten. Vingers kraken van nu gaat het komen... (dacht echt dat je die impact ging zien met overdreven grote tsunamis geboiwen die weg geveegt worden en dat zulke rampzalige catastrophe) jaaaa in plaats van een complete wereld ondergang te zien ging de sluis deur dicht. Even een aardbevinkje en toen ging de dsur open en het kwaad was geschied, heel de omtrek met de grond gelijk. Toen dacht ik.... is dat alles? Ahhhh kut man

avatar van Macmanus

Macmanus

limelight73 schreef:

Je kunt m reeds pindakazen.

Je kunt hem ook gewoon op Amazon Prime legaal kijken. Voor nog minder dan de prijs waar je vroeger een dvd huurde en dan heb je ook nog eens vele andere films.

avatar van GTAKevin023

GTAKevin023

Goeie film. Heb me aardig vermaakt. Verstand op 0 zetten en lekker onderuit gezakt met een fles cola en zak chips kijken na een drukke werkweek. Heel erg genoten!

avatar van The Oceanic Six

Zo, dit moet toch wel een van de grootste teleurstellingen van filmjaar 2020 zijn. Nou is er jammer genoeg vrij weinig concurrentie omdat er nauwelijks wat is verschenen, maar dan nog. Ik had me verheugd op een lekkere rampenfilm met doem en ellende, maar de eerste anderhalf uur leek wel GTST met op de achtergrond een vernietigende ramp.

Ik word er onderhand wel doodziek van, dat ze in elke rampenfilm een gezinnetje stoppen die moeten ontkomen aan de ellende. Verzin eens wat nieuws zeg. Ik snap dat zo'n scenario interessant is omdat je dan in kan spelen op menselijke emoties, maar daar kijk je dit toch niet voor? En buiten dat was het zelfs op emotioneel vlak heel karig, op misschien de eerste en laatste minuten na met het ontdekken van de ramp en de grote impact. Maar er gebeurt gewoon nauwelijks wat, op standaardgedoe na als dat de familie elkaar uit het zicht verliest. Pas in het absolute slot van de film zien we verwoeste steden. Wel erg zichtbaar dat het goedkope CGI is, dat was allemaal niet zo heel fraai. Denk ook aan de scène dat Butler iemand uit een brandende auto trekt Dat was belabberd.

Nee, hier ben ik niet al te tevreden mee. Jammer, keek hier erg naar uit en baalde enorm dat er geen bioscooprelease in Nederland was. Het eindresultaat is niets bijzonders. Misschien moeten we blij zijn dat dit in 2020 nog is verschenen, want zoveel blockbusters hebben we niet gekregen. Volgend jaar was dit volledig ondergesneeuwd onder de tientallen grote films die dan hopelijk moeten verschijnen.