• 9.378.093 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Geregisseerd door: Ric Roman Waugh

Met onder meer: Gerard Butler, Morena Baccarin en Andrew Bachelor

Plot Greenland

Wanneer de mensheid wereldwijd dreigt weggevaagd te worden door een naderende catastrofe, heeft John Garrity vier dagen de tijd om zijn vrouw Allison en zoon Nathan veilig te stellen. Terwijl enorme chaos heerst, moet John zich enorm haasten om zijn geliefden van New York naar een geheime militaire bunker in Groenland te brengen.

avatar van WLWolfs

WLWolfs

Een prima rampenfilm!

Natuurlijk, het is een rampenfilm en die zijn over het algemeen geen hoogvliegers in het verhaal. "De werled gaat er gewoon aan en dat is het"

Maar ik heb me prima vermaakt tijdens deze film!!

Leuk hoor.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Goede film die prima wegkeek. De vaart zat er goed in, en de film verveelde geen moment. 4 sterren.

avatar van Shadowed

Shadowed

Mwa.

Greenland moest dus de rampenfilm vormen van 2020. Deze films vormen al voor een langere tijd een populaire soort film, en Emmerich heeft de destructie toch wel echt nieuw leven ingeblazen. Regisseur Waugh gaf het genre nu een kans, toch niet verwacht dat deze regisseur dit soort films zou maken, maar goed is het helaas niet geworden.

Voor diegene die zich ergeren aan de onzin die vanuit de mensen moet komen binnen rampenfilms en afleiden van de destructie zelf: Greenland is niet voor jou. Waugh focust zich nu juist extra op de mensen en veel ramp zit er daardoor niet in. Je zou het genre actie dan ook makkelijk kunnen verplaatsen met drama, want deze film is vooral een dramafilm met af en toe wat spectaculaire scenes tussendoor.

Het acteerwerk kan er mee door maar er zitten weinig personages in die veel indruk maken. Merkwaardig eigenlijk gezien iedereen wel de ruimte krijgt om zich te bewijzen, maar hierin falen. De focus ligt nu juist meer op de mensen, maar Waugh slaagt er toch niet in om ze goede invulling te geven. Butler & zijn gezin vormen saaie figuren en wijken nergens af van de andere rampenfilms qua persoonlijkheid. Jammer is dat wel.

De actie tussendoor is best groots maar de effecten vallen tegen en Waugh grijpt makkelijk naar CGI. Geen onlogische keuze binnen dit soort films, maar het wordt wel zorgelijk als je geen enkele scene op een realistische wijze kan neerzetten. Zeker de vuurballen die soms naar beneden donderen zien er uitzonderlijk lelijk uit. Als je overigens hoopt op een grootse finale moet ik je ook teleurstellen, want die ga je niet krijgen.

Het eerste halfuur was toegegeven nog wel aardig omdat de spanning hier goed wordt opgebouwd. Daarna vervalt de film steeds meer in saai drama die me nergens wist te pakken vanwege de saaie uitwerking. Er zitten aardige ideeën in, maar de personages gecombineerd met voornamelijk standaard dramaelementen weten er nooit een goed geheel uit te krijgen. Zo vervalt deze rampenfilm uiteindelijk in scenes met saaie dialogen die nergens indruk maken en de kijker vooral laten wachten op spektakel dat nooit echt komt.

avatar van The Brain

The Brain

Heel behoorlijke film van en met Gerard Butler. De film heeft een interessant thema: overlevingsdrang, wie mag er overleven als de wereld vergaat? Antwoorden hierop krijg je niet, wel de strijd van Butler en zijn familie om een gemiste kans op redding alsnog te claimen. Geen overdreven heldhaftig gedoe, wel een hoop actie in de chaos die ontstaat als iedereen een veilig onderkomen probeert te vinden. Het zoontje van de familie wekt geen enkele sympathie op, slecht gecast of een te weinig interessante rol. Daar zit de zwakte van de film, het gevoel van zullen ze het halen of niet ontbreekt en eigenlijk boeit dat ook niemand.

Een van de betere en redelijk realistische rampenfilm. Nog nooit heeft een film mij zo kunnen boeien gelijk deze.

avatar van AniSter

AniSter

Redelijk. Sommige plaatjes (ook de special effects) waren goed in elkaar gezet, andere weer niet. Het verhaal was 'way over the top' en een opeenschakeling van tegenslagen, bijvoorbeeld dat stel dat er met zoonlief van tussen ging; hoe krijg je het verzonnen. Het predicaat drama zou hier ook niet misstaan hebben. Er zaten ook teveel standaard elementen in deze film: iemand die medicijntjes nodig heeft, telefoons die toevallig niet meer werken en natuurlijk een stelletje boeven die hier en daar dwars liggen. Als hier wat creatiever mee om was gegaan, dan was het geheel wat meer te pruimen geweest. De cast was redelijk; Butler presteerde het beste en Glenn deed het ook prima. Helaas was twee uur iets te lang.

avatar van The Oceanic Six

Gerard Butler keert terug voor officieel vervolg 'Greenland: Migration' | FilmTotaal filmnieuws

Kijk aan, deze belabberde film krijgt een vervolg. Die mag dan hopelijk een stuk beter zijn.

avatar van Fisico

Fisico

Zwevend tussen zwak en een nipte voldoende. Zelfde plot als een rampenfonds met Emmerich, maar dan met een andere invulling. Geen bombastische film met veel vernielingen of ontploffingen. De focus ligt eerder op het kleinschalige drama van een gezin. Dat laatste heb je bij Emmerich ook wel en het plotverloop is vrij gelijkaardig.

Hier mogen de nodige clichés uiteraard niet ontbreken. Een gezin dat terug naar elkaar groeit, elkaar verliest in de chaos, ziekte dat een rol speelt, heel veel van dit alles is al grijs gedraaid. Dan ben je misschien nog beter af met een Emmerich als ook het verhaal weinig voorstelt ...

De film kabbelt maar wat voort en heeft weinig interessants te vertellen. Butler doet het eigenlijk nog redelijk OK, voor de rest op alle vlak erg matig.

avatar van Rodger

Rodger

Een rampenfilm die er al genoeg zijn gemaakt..

Maar deze kijkt wel lekker weg ..

3.0 ***

avatar van Materny

Materny

'You can sign this medical release form for your son'. En de planet killer arriveert over 23 uur.

Next!!!

avatar van m1701

m1701

Vond em vooral erg saai.

Het de-familie-verliest-elkaar-uit-het-oog verhaal kennen we nu wel. Gebeurde ook weinig spannends.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Beetje een Deep Impact anno 2020. Toch een stuk beter dan wel. Het vervreemd gezinnetje dat uit elkaar getrokken wordt door de chaotische situatie vond ik best zijn vruchten afwerpen bvb wanneer de zoon ontvoerd wordt en de moeder op straat achtergelaten wordt. Sterk moment! Ook de deur staat helaas wijdopen voor een overkill aan sentiment dat op het einde welletjes begon te worden. Realistischer? Ja en nee. De hele panieksituatie wel, maar een dergelijke impact overleeft de mensheid niet. Er is gewoonweg geen eten en drinken meer en normaal gezien zijn er ook dramatische klimaatgevolgen. Maar goed, ik vind het al positief dat de film de wetenschappelijke nonsense uit de weg ging, iets wat Deep Impact (2*) niet deed.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een rampenfilm zoals ze niet veel gemaakt worden. De meeste rampenfilms beschikken over een groot budget en dienen er vooral voor om zoveel mogelijk van een verwoeste wereld te laten zien. Bij het ontbreken van een groot budget is hier niet voor gekozen, we zijn vooral getuige van een eenvoudig verhaal in de vorm van John Garrity , een bouwkundig ingenieur die met zijn (ex-)vrouw en zoon door de Amerikaanse overheid is geselecteerd om onder te duiken in een bunker. Uiteraard loopt die weg daarnaartoe uit op een groot fiasco en zijn we getuige van een grote zoektocht op een wereld die een tikkende tijdbom lijkt te zijn.

Het acteerwerk viel me vies tegen, erg houterig, en de dialogen verdienen ook niet de schoonheidsprijs. Gerard Butler bakt er weinig van, eigenlijk is Morena Baccarin nog een positieve uitschieter in een verder erg mager presterende cast.

De film is vrij voorspelbaar met af en toe een interessante scene. Alhoewel het budget niet al te hoog was, zijn de special effects over het algemeen best redelijk.

Toch is dit geen film die over een aantal jaren nog door iedereen herinnerd zal worden, al is de kans groot dat dit concept uitgemolken gaat worden met een volgend deel, en wie weet wat nog meer.

Krappe voldoende.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Een heftige rampen film, met een beklemmende sfeer.

De spelers zijn, zonder meer fenomenaal.

De film laat duidelijk zien, dat bij de aller grootste nood, het goede en aller slechtste in de mens naar bovenkomt.

Pittig en beangstigend onderwerp.

Gerard Butler en Morena Baccarin zijn fenomenaal goed.

En de jonge kind acteur Roger Dale Floyd speelt sterk, voor zo jong kind in deze rol.

Ontzettend leuk de ook beroemde acteur Scott Glenn weer te zien, die ook in deze korte rol, uiteraard steengoed speelt.

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima rampenfilm die lekker wegkijkt.

avatar van Drieshannes

Drieshannes

Als grote fan van rampenfilms vond ik deze absoluut top! Beste film die ik de laatste jaren gezien heb!

avatar van Phantasy

Phantasy

Geen verkeerde rampen/thriller film. Ik dacht in het begin dat hij eerst cliché zou gaan verlopen en eindigen, maar dat viel reuze mee. Dankzij enkele sterke scenes nam het verhaal weer een andere wending. Het drama aspect was aardig hoog, dat kan misschien nog wel een tegenvaller zijn wanneer je echt louter een rampen/popcorn film verwacht. Wat ik tevens ook mooi vond, was het gebruik van moderne apparatuur zoals sms broadcasting, QR-codes, et cetera. Ook was de catastrofe grafisch erg goed in beeld gebracht, klasse!

4/5

avatar van Morning-after-pi

Morning-after-pi

De film had veel interessanter geweest als ze gewoon mee naar de noodopvang hadden gegaan om dan te zien hoe zo'n situatie wordt aangepakt door de instanties. Na eerste half uur vervalt de film in een std drama met alle clichés van dien en de toevalligheden stapelen zich op. Ideaal voer voor wie graag makkelijk verteerbare lauwe pap krijgt voorgeschoteld. Maar ik hou toch meer van een uitdaging.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Zeer matig.

Greenland begint anders nog best goed. Meer dan een spektakel pur sang lijkt het een geüpdatete Deep Impact, met nogal wat aandacht voor de menselijke drama's. De initiële hysterie doet wat denken aan War of the Worlds. Het komt wel best goed over, al zijn sommige scènes te donker gefilmd. Dat is intussen een gekend trucje, maar ik kan daar meestal niet veel mee.

Halverwege lijkt er een soort van break te zitten. Een eerste rustpuntje. De film heeft nadien spijtig genoeg moeite om terug op gang te komen. De herhaling van zetten pakt niet goed uit en men zou nog snakken naar zicht op Groenland. Dat hele tweede gedeelte is bijzonder matig. Gerard Butler en Morena Baccarin zijn goed genoeg voor de paniek van dat eerste gedeelte, maar verre van interessant genoeg om zo'n flauw tweede gedeelte te dragen. Bovendien worden dan ook wat meer special effects voorgeschoteld, maar die zijn naar de standaarden van nu gewoon lelijk.

avatar van Tarkus

Tarkus

Redelijke film over (alweer) de ondergang van de aarde door een meteoor.

Mooie speciale effecten, maar relatief weinig actie.

Gerard Butler doet het goed, heb de indruk dat de man steeds beter wordt op het witte scherm.

Leuk om eens te bekijken, maar een topper is het niet !!

avatar van K. V.

K. V.

Een rampenfilm die toch meer focust op de personages en minder op de ramp zelf.

De cast deed het goed en er viel genoeg te beleven. Vond hem wel het bekijken waard.

avatar van ramses1234

ramses1234

Prima film

Geen hollywood blockbuster maar meer realistisch. Spannend, meeslepend, af en toe wel een beetje te melo maar vond het toch wel meer dan ok.

avatar van wimaroca

wimaroca

Echt een Amerikaanse "rampenfilm" maar wel één van de matigste

Ik vond de special effects zeer tegen vallen, Butler vind ik altijd best wel goed,maar dit is wel allemaal wat te soft,

Simpel verhaal,en de familie die uit elkaar gereten word.,op een flauw manier,is om te lachen,en zouden ze elkaar weer vinden?

niet meer dan 2 sterren

avatar van schram101

schram101

Greenland is eigenlijk helemaal geen rampenfilm. We krijgen nauwelijks spektakel te zien en de film concentreert zich op menselijk drama, op een wel heel kleine schaal. Want tijdens het gros van de scènes, het vliegveld daargelaten, lijkt er van een paar honderd miljoen andere Amerikanen nauwelijks sprake. De cgi is verder maar matig, dit werd 10 jaar geleden door Emmerich al beter gedaan. Gelukkig is Butler goed gecast en zijn mooie vrouw nog beter.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Heel behoorlijk film, een verrassing wat dat betreft en een van de betere rampenfilms. Dit is een rampenfilm maar vooral gericht op de mens, de emotie. Jammer dat dit net een gezinnetje is met wat problemen maar anderzijds, echt storen doet het niet en de film blijft steeds redelijk down to earth zonder al te veel heldhaftige gekkigheid. Dusdanig dat je denkt, waarom waren er issues? Waarom niet een harmonieus gezin? Verder redelijk gespeeld, visueel uitstekend (ondanks soms wat matige cgi, maar dat is te accepteren) en sterk sound design. En vooral het beklemmende gevoel constant.

Sowieso prettig dat men vooral redelijk wat logische dingen doen, direct in het begin al. Zeker het eerste halfuur is sterk waar langzaam wat dreiging komt. Het gevoel dat men zal hebben komt goed over, juist door dit klein en realistisch te houden. De film zakt daarna wel iets in, wordt wat herhalend en soms wordt er iets te veel op het stukje actie ingegaan, maar uiteindelijk weet de film weer klein en qua gevoel sterk te sluiten en zo me met een bepaald naargeestig gevoel achter te laten. Dat doet de film goed. 4,0*.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Een film met een nogal chaotisch verloop en veel complicaties die het gezin onderweg

tegenkomt. Dat leverde af en toe wel wat ergernis bij mij op maar was het toch ook wel

weer aantrekkelijk dat de film zich vooral op dat gezin richt waarbij ook nogal wat

sentimentaliteit aan de orde komt. En bleef de film desondanks redelijk in evenwicht. Met

goed acteerwerk van Butler die mij aangenaam wist te verrassen met terloops ook een

wel grappige oneliner wanneer het gezin onderweg is in de auto en het gezin reeds op

straat mensen aan het plunderen ziet. Butler: "Dat is eerder dan ik had verwacht".

De speciale effecten vielen mij bijzonder mee, die genoeg aanwezig waren. De langzaam

opbouwende dreiging en spanning voor wat komen gaat werd ook heel invoelbaar gebracht,

en was voor mij het voornaamste pluspunt van de film. En wat je onwillekeurig aan het

nadenken zet. Want wie weet die dreiging ooit actueel...

avatar van r0bert0

r0bert0

Slecht verhaal. Cliché na cliché. Slecht geacteerd. Geen enkel gevoel bij de personages. Gaan ze dood of niet? Mij interesseerde het niet meer.

avatar van ILDIB

ILDIB

No time to waste en vervolgens uren lopen te slomen...

Begint aardig maar ontspoort volledig in onzin en nonsens en geforceerde shit. Butler speelt als een dooie krant. Zo ongeloofwaardig zijn karakter. En gedrag overigens. En dan zwijg is maar over de rest van de mensheid. Soort van bioscooppubliek terwijl de aarde vergaat. Simpelheid troef soms. Er gebeuren de meest stompzinnige zaken, steeds waar zij zich bevinden, welk een toeval. Less is more kent dit verhaal niet.. echt jammer want er zitten echt wel goede stukken in, zeker de tragere delen. Moreena redt wat mij betreft de film.

avatar van Sunspot

Sunspot

Leuke opbouw! Zoals ik het wil zien, jammer dat het stukken minder wordt nadat ze bij de legerbasis aankomen. Dan volgt een te lange tijd in het donker, karakters die elkaar zoeken. Was blij toen er weer wat daglicht kwam in de film.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op een mooie Blu-ray!

Blijft toch een geweldig spektakel, een heel sterk 1e uur, middenstuk is het wat rustiger en het eind is weer sterk en spannend!

Er gebeurd genoeg in de film en een goede rol van Gerard Butler zoals we hem kennen!

Zeer spannend allemaal, daarom 4 sterren.