• 9.177.716 stemmen

Gesproken taal: Engels en Ests

Releasedatum: 27 augustus 2020

Plot Tenet

"Time runs out."

Een geheim agent maakt deel uit van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Ze moeten de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord Tenet.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

Montorsi schreef:

pretentieuze Sci-Fi actie met wat gimmicks (...) gigantisch opgeblazen (...) wat lijntjes naar de kwantummechanica en vrije wil voor geforceerde diepte.

QFT, voor de rest ga ik aan deze onzin niet meer woorden vuil maken.

avatar van MBSL

MBSL

Fraai vormgegeven actiefilm met een onbegrijpelijk verhaal wat in de film zelfs wordt gezegd tegen de hoofdrolspeler: "probeer het maar niet te begrijpen".

Back to the future is het bewijs dat tijdreizen wel degelijk logisch en begijpelijk verfilmd kan worden.

In Tenet gaat vorm duidelijk boven inhoud.

avatar van ILDIB

ILDIB

Teveel onnavolgbare zaken met momenten. Met de actie zit t wel snor al is de scène in de BMW wel heel slecht. Zo ook het stompzinnige niets doen bij het transport.

avatar van KritischVentje

KritischVentje

Tweede kijksessie. Voel me nog steeds te dom om het te begrijpen.

Over enkele maanden nogmaals een derde keer kijken.

avatar van DwarreI

DwarreI

KritischVentje schreef:

Tweede kijksessie. Voel me nog steeds te dom om het te begrijpen.

Nou dat ligt niet aan jou. De 'wetenschap' in de film klopt gewoon van geen kant, als je het probeert te begrijpen krijg je continu kortsluiting in je hersenen. Je kunt het verleden nu eenmaal niet op een later moment aanpassen. Het is beter om dit tijdens het kijken naast je neer te leggen dan er continu je hoofd over te breken. Wat er verder over blijft zijn enkele mooie achterwaartse scènes en een soort 007 gekruist met een romantische actiefilm waar 0,0 gevoel in zit. Wat een enorme miskleun van Nolan dit.

avatar van teigertje

teigertje

Een hele goede en knap gemaakte film.

Waarbij je goed je aandacht,erbij moet houden.

Met een sterk acterende cast, van hoofdrol spelers.

Sterk geschreven verhaal en ook de muziek is apart, en goed passend bij deze film.

avatar van Frankie Boy

Frankie Boy

Gelukkig ben ik niet de enige die deze film niet begrijpt, maar ondanks dat is het wel een hele goede film.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Moeilijke film om te waarderen. Er is veel goed: prima actie, mooi gefilmd, goed geacteerd en een origineel verhaal. Maar dat verhaal... Ik ben normaal wel in voor films waarin met het concept tijd wordt gespeeld, maar het moet nog wel enigszins te volgen blijven. In deze film wordt een toch al ingewikkeld concept gecombineerd met een onnavolgbaar hoog tempo. Meerdere scenes heb ik opnieuw moeten afspelen om dan alsnog tot de conclusie te komen dat ik het niet kon begrijpen. Tot halverwege ging het nog wel, maar daarna raakte de film me kwijt. Of raakte ik de film kwijt. Doordat ik zo gefocust bleef om te proberen een deel van het verhaal te begrijpen mis je ook weer veel van wat er op het scherm gebeurd. Ik kon daarom maar moeilijk meeleven met de hoofdrolspelers. Wat overblijft is het gevoel dat ik naar een in basis prima film heb gekeken waar ik me niet in kon inleven en niet van heb kunnen genieten. Hoeveel sterren geef je zo'n film? Ik denk dat ik met 2,5 sterren ruim ben en de film het voordeel van de twijfel geef onder het motto 'het zal wel deels aan mij liggen'. Ik weet niet of ik nog aan Inception (Film, 2010) durf te beginnen van dezelfde regisseur waar ook gespeeld wordt met het schermgebied tussen werkelijkheid en fantasie. David Lynch is met Lost Highway (Film, 1997) er beter in geslaagd om het gegoochel met tijd op een fatsoenlijke manier in beeld te brengen. Daar is juist gekozen voor een veel tragere film waardoor de kortsluiting die je krijgt in je hersenen de kans krijgt om op te lossen. Hierdoor is het veel makkelijker om in de surrealistische wereld in te stappen en het over je heen te laten komen.

avatar van scorsese

@Filmreiziger Inception is echt veel beter te begrijpen. Dus die zou ik zeker niet overslaan, als ik jou was.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Ik heb de eerste anderhalf uur gezien, dus geen score van mij.

De film begint heel sterk met goed acteerwerk en interessante concepten. Maar na een tijdje begint bij mij de twijfel door te sijpelen. De ene na de andere onwaarschijnlijke gebeurtenis komt voorbij (nog even los van het inversie-idee).. Dit is zo'n typische actiefilm waarin niemand twijfelt en iedereen altijd precies op het juiste moment doet wat-ie moet doen. De hoofdrolspeler is een soort superman die zich moeiteloos uit iedere moeilijke situatie weet te redden.

Na anderhalf uur ben ik maar gestopt, want de film duurt allejezus lang en ik verwachtte alleen maar meer van hetzelfde. Het hele idee van die inversie leek vaak maar een gimmick, niet een centraal concept.

Hier had volgens mij veel meer ingezeten, zeker met zo'n regisseur.

avatar van Lavrot

Lavrot

Gisteren halverwege blijven steken in een tweede poging. Misschien moet ik nog eens terugkomen uit de toekomst om Tenet werkelijk te begrijpen, wat denk ik een paradox is. Nolan slaat weleens vaker de plank mis; zo is zijn 5e dimensie in Interstellar totale fictie die hij uit een zwart gat denkt te kunnen halen. In Tenet gaat hij aan de haal met wat onbegrepen elementen uit de quantum mechanica, die door mevrouw Sabine Hossenfelder genadeloos om zeep worden geholpen. Zij heeft er dan weer wel soep van gegeten, en nee die was niet te heet; maar wel Superdeterministisch. Afijn, ik dwaal af. Terug naar Tenet, een palindroom, waaruit zou volgen dat er een "leer, principe, theorie, dogma" bestaat dat oorzaak en gevolg omdraait, oftewel die de tijd omkeert. Daarvoor heb je dan een apparaat nodig, die in de film als een "draaideur met spiegelmoment" wordt uitgebeeld. Ook is er dan ineens een probleem met de zuurstof. Huh? Oké. Voor hoe lang dan?

Verder vind ik Pattinson (die ik subliem vond in Cosmopolis - over rare geniale films gesproken) uitstekend als de verpersoonlijking van een natuurkundige wereldvreemdeling, maar 't kan net zo goed andersom wezen. Conclusie: veel vaart, naar mijn smaak te veel zelfs, weinig wol en al helemaal geen lol noch mysterie. Jammer, en in een woord: mislukt.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Wat een onthutsende uitglijder van Nolan, bijna alles gaat mis in deze film. Zoals wel vaker neemt Nolan's obsessie met tijd een prominente rol in deze film via het concept van "inversie". Wetenschappelijk beschouwd natuurlijk al een grote grap, maar als het dan ook nog zo gekunsteld en oninteressant wordt uitgewerkt, dan vraag je je toch af of Nolan misschien denkt dat alles wat-ie aanraakt vanzelf wel in goud verandert? Om Hitckcock te quoten: "To make a great film you need three things: The script, the script, and the script”.
Nolan lijkt niet geïnteresseerd om een goede verhaal met kop en staart neer te zetten, hij heeft vooral heel veel haast om zijn nieuwste mindfuck-conceptje met ons te delen. Ondertussen vliegen de tenenkrommend uitleggerige dialogen en vergezochte of gewoonweg niet nader verklaarde plotwendingen je om de oren. Als de ontknoping vervolgens veel weg heeft van een handvol James Bond films (evil madman thwarted, the end), dan weten we dat dit er eentje is om snel te vergeten.

avatar van nadrin

nadrin

Ik zal deze waarschijnlijk nog 5 x moeten bekijken voor ik hem echt doorheb. Maar boeide me nu reeds heel erg

avatar van redfish71

redfish71

Recent voor de 2e keer gezien. Eerste keer kwam ik er redelijk wijs uit, dit keer nog wat meer maar om alle scenes te kunnen kijken en volgen blijft een grote uitdaging.

Zodra je de boel begint te snappen vraag je je af hoe iemand dit heeft kunnen verzinnen, laat staan filmen. Je krijgt eigenlijk een halve film x2.

Het eerste uur begint nog enigszins normaal: we volgen de Protagonist die op een simpele missie is, maar naarmate we verder komen wordt duidelijk dat er een groter gecompliceerd plot gaande is. Bij 2e viewing vond ik de uitleg scene met de wetenschapster dan weer irritant, alsof we de boel niet op een andere manier kunnen leren begrijpen, maar ik snap Nolan ook wel: als mensen het echt niet volgen dan haken ze af.

Ik vond Sator als bad guy vrij briljant gespeeld door Kenneth Branagh. Ook zijn vrouw zet een solide rol neer als een vrouw die vast zit door een fout uit haar verleden. Een moeder die alles doet om haar zoon veilig te stellen (al speelt die zoon een heel kleine rol op het scherm). Robert Pattinson speelt ook zeer solide en het voegt zeker wat toe dat hij onze hoofdrolspeler al lang kent.

Tenet is een actiefilm, een slimme spy movie, een time travel movie en een super gecompliceerd, nauwelijks te snappen/bij te houden film die enorm diep gaat. Daardoor kun je deze film op meerdere levels ervaren en ik denk dat ik hem nog een paar keer zal kijken.

Stel je pakt de Opera scene aan het begin. Zodra je beseft wat er gaande is, door wie het in gang is gezet ontploft gewoon je pan. Alles wat je ziet in deze film is over nagedacht en heeft betekenis eerder of later in de film.

Ik kijk eigenlijk al uit naar 2 vervolgen: 1 de recruitment van Neil en de bromance, en 2: de evenementen na de film en hoe de toekomst zich ontwikkelt met de nieuwe technologie en dingen in het verleden gaan aanpassen. Fingers crossed.

Ik geef hem toch een 9/10 omdat 8.5 niet kan.

edit: na de rest van de reviews/comments hier te lezen: Let even goed op in de film: er wordt niks veranderd in het verleden. What happened, happened. We zien de film alleen in een chronologisch perspectief vanuit de hoofdpersoon, die af en toe terug gaat naar het verleden, maar in dat verleden (eerder in de film) is hij zijn toekomstige zelf al gewoon tegengekomen (alleen zagen we het toen niet). Dus eigenlijk draai je het riedeltje nog een keer af, maar dan vanuit het perspectief later (en achterstevoren in tijd tov het verleden) in de film. Nolan zou anders een split screen film moeten vertonen om het tegelijkertijd te laten zien en ik denk dat niemand dat zou kunnen volgen.

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Altijd een boeiend gegeven, dat tijdreizen, maar hier wordt het allemaal wel héél ingewikkeld gebracht; ik snapte er geen reet meer van, maar dat zal wel aan mij liggen waarschijnlijk?

avatar van rbehvn

rbehvn

Tenet is gewoonweg briljant, vooral die hele coole manier waarop ze met tijd rommelen. Serieus, het is als een mind-blowing achtbaanrit die je gewoon niet wilt missen. Wel je aandacht erbij houden en geniet van de mindfucks.

En nu nog even over al die negatieve recensies over Tenet. Serieus, sommige mensen denken blijkbaar dat hun mening de enige juiste is. Ze klagen en zeuren over de complexiteit alsof ze verwachtten dat het een flauwe rom-com zou zijn. Hallo, het is een Christopher Nolan-film! Wat had je dan verwacht?Maar nee, ze kunnen gewoon niet omgaan met iets nieuws en uitdagends.

Dus in plaats van te erkennen dat ze de film misschien niet helemaal begrepen, gaan ze online en spugen ze hun negativiteit overal rond.

Mijn tip: negeer die zure druiven en ga gewoon kijken.

Tenet is gewoon te vet om te missen, punt uit.