Genre: Drama / Oorlog
Alternatieve titel: The Forgotten Battle
Nederland / België
Geregisseerd door: Matthijs van Heijningen Jr.
Met onder meer: Gijs Blom, Jamie Flatters en Susan Radder
Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands
Releasedatum: 5 juni 2021
Bekijk via Netflix
Plot De Slag om de Schelde
Najaar 1944. De Slag om de Schelde is gaande. Een grote zeeslag vindt plaats in Zeeland en West-Brabant. De slag is beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In de bloedige strijd kruisen de wegen van verschillende personen elkaar. We volgen onder andere Marinus, een jonge Nederlandse man die aan de kant van de Duitsers vecht. Ook volgen we William, een verdwaalde Britse zweefvliegtuigpiloot en Teuntje, die deel uitmaakt van een verzetsbeweging.
Marinus van Staveren
Dirk Visser
Nigel
Bill
Tony Turner
Ruud C geeft geen zak om voetbal.
Dat blijkt gezien je opmerking gister.
Na de Drama / Oorlog film "De Oost (2020)" is "De slag om de Schelde" wederom een belangrijke Drama / Oorlog film film over recente Nederlandse geschiedenis waar ik vooraf te weinig van wist. Operatie Market Garden (om de brug bij Arnhem te veroveren) is me goed bekend, maar de slag om de schelde is me vrij onbekend, terwijl hij wel heel belangrijk was. Want het heroveren van de Westerschelde op de nazi’s betekende namelijk toegang tot de strategisch zeer belangrijke Antwerpse havens, waarvandaan de geallieerde legers van voorraden konden worden voorzien en de operatie aan het front in West-Europa kon worden voortgezet.
"De Slag om de Schelde" speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in het najaar van 1944 en vertelt het verhaal van een onderbelichte, maar belangrijke geallieerde veldslag (met als doel om de haven van Antwerpen) in Zeeland. In de film volgen we afwisselend drie personages. Enerzijds het verhaal van het Nederlandse verzetsmeisje Teuntje Visser (Susan Radder), dat in het gebied rond de Schelde woont samen met haar al dan niet collaborerende vader dokter Visser (Jan Bijvoet) en verzetsbroertje Dirk (Ronald Kalter). Anderzijds de opportunistische Britse vliegenier William Sinclair (Jamie Flatters) en de Nederlandse militair Marinus van Staveren (Gijs Blom) die aan Duitse zijde vecht.
Vanaf de aanvang van de film wordt er dan ook gewisseld tussen de drie personages en hun verhaallijnen. Het creëert een zekere verwarring en chaos, wat dan ook weer goed de situatie van de oorlog portretteert. Zo zien we hoe de broer van Teuntje foto’s maakt van de Duitsers. Hij gooit een steen door de voorruit van een Duitse vrachtwagen, waardoor de getroffen chauffeur de controle over het stuur verliest en een aantal Duitse soldaten omver rijdt. Teuntje voelt de bui al hangen en probeert haar broer tegen Duitse represailles te beschermen.
Langs de andere kant volgen we het verhaal van soldaat Marinus, die zo sympathiseerde met de Duitsers dat hij zich op z’n 17e al aansloot bij het Duitse leger, maar na een verwonding aan het Oostfront terug naar Nederland wordt gestuurd, en in het stadje terechtkomt waar ook Teuntje woont. Tenslotte volgen we ook het verhaal van de Britse vliegenier William, die met zijn zweefvliegtuig onderweg naar Arnhem op de Zeeuwse eilanden crasht en zijn weg terug naar de Geallieerde Canadezen zoekt.
De verschillende verhaallijnen zijn opzicht best interessant (die van Teuntje, zo noemen ze mij overigens ook wel eens, vond ik persoonlijk het meest interessant) en ze krijgen ook allemaal genoeg de tijd om (redelijk) interessant te worden. Maar dan moeten natuurlijk ook nog de historische feiten door het verhaal verweven worden en dat gebeurt opzicht vrij ingenieus.
Regisseur Matthijs van Heijningen jr. (hij heeft de remake van "The Thing" op zijn naam staan) koos ervoor om de personages in hun eigen taal te laten spreken. Je hoort dan ook drie verschillende talen, wat een absolute meerwaarde is voor het verhaal en bijdraagt aan het realisme. Wel zijn de acteurs in de film niet altijd even verstaanbaar. Ze mompelen vaak of praten in dialect, maar gelukkig heb je daar ondertiteling voor. Bij de versie welke ik gisteren gepindakaasd had, was dat wel alleen het geval als er Engels of Duits gesproken werd. Dus sommigen stukjes gesproken Nederlandse tekst kon ik soms niet goed verstaan.
De film opent met een goede en duidelijk animatie, waarin het grote belang van de titulaire slag duidelijk wordt. Daarna zie je minutenlang beelden waarin niet echt gesproken wordt. Je zag Duitsers schieten en burgers in paniek, maar de echte verhaallijn werd me pas later duidelijk. Het verhaal heeft zeker zijn momenten (met name tijdens actie), maar is in het algemeen wel wat slap en ook behoorlijk clichématig (zo zijn vrijwel alle Duitsers in deze film slecht, met name de officieren, zoals Oberst Berghof gespeeld door Justus von Dohnányi) en ook komt het verhaal wat traag op gang. Bijna alles wat getoond wordt in "De Slag om de Schelde" hebben andere oorlogsdrama’s al veel beter laten zien. Het duurt ook lang voordat het verhaal echt zijn draad begint op te pakken en de slag (die pas na circa 90 minuten begint) zelf goed laat zien.
"De Slag om de Schelde" sleurt je van het ene in het andere drama, zonder een seconde rust. Ook de beelden dragen hieraan bij. De indrukwekkende explosies en gruwelijke slagvelden laten niets meer aan de verbeelding over en dat soms denken aan de opening van de Oorlog / Drama film "Saving Private Ryan (1998)". De situatie van de oorlog werd goed in beeld gebracht door de makers van de film en soms voelt het aan alsof je er middenin zit zoals tijdens de beschieting van de geallieerde luchtvloot op weg naar Arnhem en de daarbij behorende bloedstollende vliegtuigcrash.
"De Slag om de Schelde" is zeker weten geen slechte film en ook de cast erin is zeker niet slecht. Mij vielen vooral de Nederlanders Susan Radder, Gijs Blom en Jan Bijvoet positief op. Zo is het acteerwerk van van de Nederlandse Susan Radder gewoon goed. Haar acteerwerk was zelfs beter dan het acteerwerk van de bekende Harry Potter-franchise acteur Tom Felton. De acteur levert zelf ook degelijk acteerwerk, maar spijtig genoeg krijgt hij maar heel weinig te doen in deze film. Ook het camerawerk is gewoon goed en het grauwe uiterlijk van de film is ook toepasselijk op de evenementen uit de film. En het is ook tof om weer eens een Nederlandse film met een groot budget te zien, die nauwelijks afdoet van grote internationale producties zoals bijvoorbeeld vrij recent "Dunkirk (2017)". De enige andere Nederlandse productie met een groot budget was Paul Verhoevens "Zwartboek (2006)".
Al met al is de "De Slag om de Schelde" best een aardige Drama / Oorlog film. Ondanks dat het allemaal wat slapjes en clichématig is, weet de film wel vanaf de eerste tot en met de laatste minuut te boeien en is het soms zelfs spannend, ontroerend en bij vlagen meeslepend. De film heeft genoeg sterke punten, zoals de enorme sfeervolle sets, de "Saving Private Ryan"-achtige actie met intense veldslagen en luchtgevechten, de special effects (inclusief een visueel prachtige maar bloedstollende vliegtuigcrash) en de internationale cast. Zeker voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en houdt van actievolle films, is "De Slag om de Schelde" een aanrader.
Tarkus
Prima oorlogsfilm die vlot wegkijkt.
Maar de titel is toch een beetje misleidend. De eigenlijke slag om de Schelde speelt zich af in het allerlaatste stukje van de film. De rest is een voorgeschiedenis, al dan niet fictief dat laat ik in het midden.
Maar toch is de film wel een aanrader, spektakelfilms als deze worden nog zelden gemaakt.
Dat het dan ook nog een Belgisch-Nederlandse co-produktie is, is nog mooi meegenomen. Want hij is prima gemaakt, met oog voor detail en prachtige scenes en decors.
Het mag dan wellicht niet allemaal historisch correct zijn het is wel een onderhoudende oorlogsfilm met een prima, realistisch, verhaal.
david bohm
Redelijke film die je misschien in de bioscoop moet bekijken.
Vooral het eerste gedeelte vind ik ronduit saai. Het is allemaal degelijk daar niet van maar echt indruk maken doet het niet.
MartyDH
Mijns inziens dekt hier de vlag de lading niet!
Ze hadden m.i. deze film beter "De Slag om de Sloedam" (Engels: Battle of Walcheren Causeway) kunnen noemen want dáár gaat het namelijk over. De slag om de Sloedam was weliswaar een (belangrijk) onderdeel van de Slag om de Schelde maar had maar een beperkte rol in het geheel. De dichtst bijzijnde plaats is daar Arnemuiden en dat zou dan het decor (kunnen) zijn van de plaats waar Teuntje en Dirk met hun vader wonen en waar de meeste scenes zich afspelen.
Idd lijkt het er op dat het verzet hier een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het uiteindelijke succes van het veroveren van deze dam. zie: Sloedam - Wikipedia - nl.wikipedia.org.
Vreemd genoeg is deze info NIET te vinden op de wiki pagina over de Slag om de Sloedam.
zie: Slag om de Sloedam - Wikipedia - nl.wikipedia.org.
Verder best wel een goede (oorlogs) film. ****
Zou graag eens een complete film willen zien over de Slag om de Schelde!
Zoiets als "Een Brug Te Ver"! Nu blijft het m.i. "The Forgotten Battle"!
mcdaktari
Eindelijk gezien dan. En ik vind het voor een Nederlandse film echt heel goed. Het verhaal is goed en de gevechten zien er heel goed uit, en het decor was ook prima in orde. Ik vond alleen Jan Bijvoet niet goed passen in zijn rol. Ik heb nooit echt moeite met dialecten te verstaan, maar Jan Bijvoet die begreep ik niet goed. Wat hij nou precies voor moest stellen weet ik niet maar het klonk van geen kanten en was ook nog bijna niet te verstaan. Maar ondanks dat vind ik "De Slag Om De Schelde" een prachtig gemaakte oorlogsfilm. Dat heeft Matthijs van Heijningen Jr. toch maar mooi geflikt. Het gaat de laatste tijd goed met de NL films, De Oost vond ik ook al een hele aardige film, maar deze was toch wel een stuk beter.
O ja, en wat ik zelfs wel een heel groot pluspunt vind, is dat de Duitsers gewoon Duits praten en de NL'ers Nederlands, zoals het hoort. En niet dat de Duitsers Engels praten zoals je vaak in oorlogsfilms ziet. Gelukkig heeft van Heijningen Jr. dat goed aangepakt.
Lovelyboy
Degelijk en te doen zijn de eerste woorden die door mijn hoofd schieten, toch had ik vooral door alle tam tam rond de film hier iets meer van verwacht en heeft de film de nodige minpunten. Het 'indrukwekkende' waar bijvoorbeeld minister Kaag over rept heb ik nergens gezien. Het gevecht met De Oost om de titel beste Nederlandse oorlogsfilm van de afgelopen jaren wordt wat mij betreft dan ook redelijk makkelijk beslecht door de film over Indonesië.
Aan de grauwe en treffende opening zal het niet liggen, ook niet aan het Oostfront slagveld waar Marinus voor het eerst in beeld komt. Vooral dat gevecht ziet er on-Nederlands goed uit, iets dat overigens niet alleen van toepassing is op de gevechtsscenes. De hele film ziet er wat dat betreft visueel sterk uit met fraaie kleurenfilters. Dan is er het acteerwerk van de betrekkelijk onbekende cast waarin Radder, Blom, Flatters en Bukowski het meer dan prima doen. Het materiaal qua uniformen, wapens en voertuigen is kloppend en de gevechtsscenes zien er uitermate goed en realistisch uit.
Waar het voor mij dan toch een beetje misgaat zijn de volgende dingen te beginnen bij het in mijn beleving te veel aan verhaallijnen die vooral het eerste uur warrig zijn en maar niet de diepte in willen gaan. Ik heb gedurende de film dan ook geen enkele binding met geen enkel karakter, dat de karakters dan ook niet uit de verf komen en een ware potentieel opzoeken is een understatement. Zo snap ik ook niet waarom we William en zijn 'troop' al vanaf Market Garden volgen om verstrikt te raken in de volgelopen polders om via veel omwegen weer aansluiting te vinden. Iets dat in die hoedanigheid helemaal niets toevoegt aan het verhaal, het karakter had net zo goed later opgepikt kunnen worden. Dan is er de aanval over de dijk die er eenmaal in vol gevecht weliswaar goed uitziet maar wel vraagtekens oproept. Het gaat hier om Operation Infatuate, de grootste operatie op Nederlands grondgebied in de hele Tweede Wereldoorlog en met genoeg slachtoffers. Hoewel de film de titel anders doet vermoeden komt het beetje oorlog dat we krijgen toch eerder over als een schermutseling. De nadruk ligt uiteraard op heel veel andere zaken, dat is niet het grootste punt, maar had de film dan wel een andere titel gegeven. Dan die zogenaamde actie op de dijk, met een hoeveelheid soldaten die krap lijkt voor een stormloop op klaarlichte dag. Niet genoeg figuranten? Uniformen op? En dan vraag ik me vooral af waarom er geen beschieting of bombardement vooraf geweest is zoals gebruikelijk. De omtrekkende beweging daarna wordt dan weer te snel en gemakkelijk afgehandeld en net alsof men opeens weer haast heeft. Als laatste kritiek de zogenaamde foto's voor het verzet. Als Dirk met een dergelijke belangrijke taak belast is hoe dom is hij dan met een dergelijke kostbaar apparaat zo op te vallen en problemen over zichzelf af te roepen. Dan de foto's van de verdedigingswerken. Van hoe dichtbij waren die genomen? Hebben ze daar geen bewaking of zijn ze touristen voor wat kiekjes op dagelijkse basis gewend? Dan de wijze hoe Teuntje de foto's tevoorschijn tovert in de winkel voor haar vriendin Janna. Lekker subtiel. Net zo gemakkelijk hoe ze naar binnen wandelt terwijl Janna met een verzetslid staat te overleggen. Dat kan kennelijk allemaal maar.
En zo zakt de waardering voor de film steeds meer en vraag ik me af wat mensen die een script als dit schrijven, en met zulke gebeurtenissen komen, nu precies in gedachten hadden. Ik denk dat het in gedachten toch allemaal wat beter leek. En zo maakt De Slag Om De Schelde op sommige vlakken een prima indruk maar vliegt hij ook meer dan eens uit de bocht in een soort van enorme haast om grote indruk te maken, iets dat bij mij niet lukt want hier had ik wel wat meer van verwacht.
Knoalster
Zeker geen topfilm als Soldaat van Oranje. Realistisch verhaal aardige film maar meer ook niet. Veel publiciteit aangegeven voor een middelmatige film met weinig spanning. Je ziet er het er zeker niet aan af dat er zoveel geld aan is besteedt.
Peter Kistemaker
Het begin is vrij aardig. Jochie gooit steen door een vrachtwagen van de Duitsers en wordt gelijk opgejaagd door die Duitsers. Na een korte introductie bevinden we ons plotseling in Narva, aan het Russische front. Hier vinden we een Nederlandse vrijwilliger en een van de hoofdpersonen die daar een Russische T34 op zich afkomen. Let wel: In spiegelbeeld!!
Bij de T34 zit de chauffeur rechts, machinegeweerschutter zit links. In de film komt er een T34 aanrollen in spiegelbeeld, chauffeur links, machinegeweer rechts. Dat zijn van die storende fouten die je kan voorkomen tijdens de editing.
Pro: De Duitsers praten Duits, de Nederlanders Nederlands en de Engelsen Engels. Gelukkig is dat tegenwoordig standaard geworden en worden we niet meer geconfronteerd met accentloos sprekende Duitsers in een oorlogsfilm.
Dan nog iets, het verhaal volgt een Nederlander bij de Duitse Wehrmacht (Heer)? Dat kan dus niet.
De Wehrmacht was het officiële Duitse leger en daar konden alleen mannen met de Duitse nationaliteit ingelijfd worden.
Hitler kon, grondwettelijk gezien, geen niet-Duitsers bij de Wehrmacht inlijven.
Daar had hij de (Waffen) SS voor. Buitenlanders werden allemaal ingelijfd bij de Waffen SS, een paramilitair leger bestaande uit grotendeels buitenlandse vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld het vreemdelingen legioen in Frankrijk
Dus als die Nederlander bij de Duitsers had gediend, dan had hij bij de Waffen SS gezeten, net zoals 25000 landgenoten van hem.
Het script was voor mij als los zand.
Ik kreeg geen enkele binding met de hoofdpersonen.
De Slag zelf duurt ongeveer 15 minuten en was m.i. zeer amateuristisch.
Iets van 300 geallieerden die als één grote kluit, zonder ondersteuning van tanks of behoorlijke artillerie back-up, op de vijand af komen stormen.
Dat zijn tactieken van 200 jaar geleden maar die passen niet neer in moderne oorlogsvoering. Verspreiden is daar het devies.
Ik vond de hele film grotendeels slaapverwekkend.
Deze film verdwijnt dus bij mij, net als Dunkirk, in mijn digitale vuilnisbak.
Daar steekt Zwartboek, als andere Nederlandse oorlogsfilm, toch wel met kop en schouders boven uit.
Diederik58
Ik vond het prima vermaak. Deed mij denken aan Saving Privat Ryan. Alleen moest nu een kaart worden gered.
Het aantal perspectieven is groot: geallieerd, Duits, verzetsstrijders, burgers. Uiteindelijk komt het wel allemaal samen. Het is daardoor wel moeilijk om een bepaalde klik met een hoofdpersoon te krijgen.
De sfeer, de gevechten werden prima in beeld gebracht. Goed camerawerk.
Al met al een fijne film.
Paul Jansen
Aan de zuinige commentaren merk je dat deze meer dan uitstekende film onvoldoende wordt gewaardeerd. Zowel de verschillende verhaallijnen die mooi samen komen, valt de rouwheid van de film enorm op. Zo zou het precies geweest kunnen zijn.. Niets geen mooi makerij of zoals vaak in dit soort films een overbodige romance of zoals in zwartboek vervelende, overbodige sexscenes. Ook het acteerwerk is bijzonder goed. Geen overbodige teksten, goed verstaanbaar, nml,vaak een handicap in Nederlandse films en allemaal zeer beklemmend neergezet. Een aantal hier vindt het vrij saai en dat komt doordat men sterk beinvloed is door allerhande “opschmuck” uit andere films. Deze film is namelijk teruggebracht tot waar het werkelijk omgaat. Het laat ook de chaos zien en dat in oorlogstijd strategie en timing zo belangrijk zijn. Zonder meer een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt.
mcdaktari
Ik las net een paar berichten terug toch iets heel anders dan wat jij hier beweerd. De film klopt van geen kanten en weet wat al niet meer. En even voor de duidelijkheid, ik vind het een prima film, ook al klopt het dan niet allemaal. Voor mij moet een film me vermaken , en dat heeft de film mij in ieder geval goed gedaan. Als ik de correcte geschiedenis van de slag wil weten dan lees ik er wel over. Het zou natuurlijk het beste zijn geweest als het beide had geklopt, qua en vermaak realistisch. Maar voor alsnog vind ik het een prima vermakende film
Signals
Recensies in de media waren veelbelovend, maar vond de film nogal tegenvallen. Het mist echte spanning en op een enkele uitzondering na wordt er nogal houterig geacteerd. Actiescenes zijn wel ok, maar toch ook al eerder en beter gedaan.
Ik krijg een beetje jeuk van dit soort berichten, alsof iedere criticaster het dan verkeerd heeft gezien. Deze film laat inderdaad wat vervelende zaken als een lovestory gelukkig weg, maar dat maakt het verre van een goede film. En goed verstaanbare teksten? Nou, dat heb ik anders ervaren. Het is vooral een teleurstellende oorlogsfilm met een minimale veldslag in beeld waar er volgens de geschiedenisboeken zo'n 10.000 zouden zijn gesneuveld. Als je niet de capaciteiten en budget hebt om zoiets in beeld te brengen, maak dan deze film niet of geef het desnoods een andere titel. ''Oorlogstijd in de Schelde'' bijvoorbeeld.
Biodomeee
Ik weet het niet precies. Vond hm niet slecht maar ook niet goed.
Het was voor mij te los zand allemaal. Van de hak op de tak. Er kon naar mij inziens veel meer uit het verhaal gehaald worden. Lijkt wel of er scènes missen of zo.
DixieDC
De titel van de film is misleidend , slechts op het einde gaat het over de verovering van Walcheren met de bestorming van de Sloedam , een deel van de Slag om de Schelde. Wat mij aanspreekt in deze film, als WO2 freak, is de reconstructie van de dorpen en straten van Zeeland, een opsteker , ook de scènes met de zweefvliegers met de crash is prachtig verfilmd ..tot daar het positieve. Het verhaal daarentegen..het begint reeds met de uittocht van de Duitsers waar de Nederlandse bevolking staat te juichen en foto's te nemen , wie zou destijds zo dom geweest zijn om dit te doen? De jongen die een steen door de ruit van een vrachtwagen gooit...wtf? Dan is het realisme van de film voor mij al verbrod, dit is zo met de andere hoofdrolspelers ook het geval , met momenten er zwaar over. Toch krijgt deze film van mij een goeie score omdat bepaalde onbekende stukken uit de geschiedenis realistisch weergegeven worden zoals oa de overstroomde straten en huizen in Middelburg...het verhaal neem ik er bij zonder veel enthousiasme
mcdaktari
Wat de goed verstaanbare teksten betreft, ben ik volkomen met je eens. Vooral Jan Bijvoet was af en toe niet te volgen. En dat lag niet aan het dialect maar wel aan Bijvoet. Hij mompelde zo onverstaanbaar dat het soms hinderlijk was. Verder heb ik me best goed vermaakt bij deze film, ongeacht of het nou wel of niet klopt volgens de geschiedenisboeken. Gewoon als film vond ik het goed te doen, maar iedereen heeft uiteraard zijn eigen mening en verwachtingen.
GothamCity
Opnames zijn mooi maar dan heb je alles al gehad.
Vond het verhaal echt heel droog en saai vertelt.
De actiescènes zijn minimaal en zijn ook niet zo heel bijzonder eigenlijk, ja die vliegtuig scene, maar dat is gewoon slechte cgi ook infeiten.
Onhollands goed viel weer, ai als ze dat zeggen gaan bij mij de alarmbellen al weer af.
Dus laat je niet gek maken met te hoge verwachtingen.
Arri
Doet het (zeker voor een Nederlandse film) goed wereldwijd op Netflix
eempag
Aardige film maar gelijkertijd voor mij de teleurstelling van het filmjaar.
Wat had ik me hier op verheugd het echte epos over misschien wel de belangrijkste slag in Nederland maar meteen ook de vergeten slag.
En ja teleurstellend want dit is helemaal geen epos over die slag.
Het is een film over wat irrelevant gedoe met wat verzetstrijders, een verdwaalde Engelse soldaat en een Nederlandse SS'er.
Oh ja, en tussen al dat gedoe komt dan ook de slag om de Schelde zijdelings nog aan bod
Of eigenlijk beperkt dat zich tot de slag om de Sloedam die daar een onderdeel van was en dan nog pas toen de film al dik een uur voortkabbelde met al het gedoe.
Geen strategische of tactische inzichten van de hele slag.
Geen enkel Buffalo amfibie voertuig terwijl die de doorslaggevende uitslag voor een groot deel bepaalde.
Vooral gedoe.
Waren mijn verwachtingen dan misschien toch te hoog?
Waku
Ik ben over het algemeen kritisch over Netflix en de nederlandse film maar op deze " De slag om de Schelde" valt weinig te bekritiseren. De film ziet er prima uit. Mooi in beeld gebracht en de settings zien er fraai uit. De ( vrij onbekende) cast doet het simpelweg goed en het verhaal is pakkend en boeiend. En daarmee is dit oorlogsdrama een geslaagd project geworden die zich zeker mag meten met klassiekers als " Soldaat van Oranje" en "Zwartboek". 3.5*/4*
Prima oorlogsfilm van nederlandse makelij, erg mooi gemaakt en goed gespeeld. Omdat we de gebeurtenissen vanuit meerdere perspectieven volgen kakt de film feitelijk nergens in; daarnaast zijn alle verhaallijnen boeiend en vaak erg spannend. Tel hierbij op een prima cast, indrukwekkende production design en eersteklas aktiescenes en je hebt een film waar we als nederlanders eindelijk weer eens trots op kunnen zijn.
mcdaktari
Inderdaad ja dat vind ik grotendeels ook wel, maar het is onmogelijk om een film te maken die iedereen goed vind. Want je kunt hier toch ook genoeg negatieve berichten lezen van mensen die het zwaar tegen vonden vallen. Ik kijk altijd of een film me amuseert en vermaakt, want dat moet een film vooral doen. Ik stel blijkbaar andere eisen aan een film dan andere. Natuurlijk zijn er ook films waar ik kritisch naar kijk, maar omdat ik het juiste verhaal ook niet ken van de slag om de Schelde keek ik ook anders naar de film dan dat ik de historische geschiedenis wist. Maar ik vond het een prima filmpje, voor mij.
bartjemijnhartje
Ik vind De Slag om de Schelde (2020) een hele lastige film.
Afgaande op de cover, trailer (2.14min) en de persfoto's verwachtte ik een hele andere film.
Ik dacht te gaan kijken naar een oorlogsfilm.
Band of Brothers (2001) of The Longest Day (1962) in de setting van de Schelde.
Het werd een dramafilm in oorlogstijd. Een oorlogsfilm met de werkelijke slag van de Schelde heb ik nagenoeg niet gezien. Het gevoel blijft bij mij overheersen dat ik heb zitten kijken naar: Oorlogswinter (2008) met een vleugje Schelde, 1917 (2019)/Dunkirk (2017).
Enkel het begin van de film bevat een mini introtje van (de voorbereiding van) de slag om de Schelde.
Het overgrootte deel van de film is drama gerelateerd.
De laatste paar minuten van de film zijn naar ik in de reacties mag lezen de werkelijke bestorming van de Sloedam in beeld. Oftewel: Dit is onderdeel van de ware slag om de Schelde.
Het Drama van de Schelde (2020) als titel dekt mijns inziens de lading beter.
Immers de filmbeelden van de werkelijke slag had men ook kunnen verwerken in een extended trailer van 10 min.
Ik heb na het kijken van de film de cover, trailer (2.14min) en de persfoto's eens teruggezien.
Het overgrootte deel van de film is drama gerelateerd en komt niet overeen het bovenstaande beeldmateriaal.
Vooral de ondertiteling van de trailer lijkt pardoes gekopieerd van een andere film, en heeft mij toch echt op het verkeerde been gezet. Dit lijkt de trailer van de remake van A Bridge Too Far (1977).
Jammer. Gemiste kans!
RuudC
Ik weet niet of je van een Nederlandse oorlogsfilm kunt verwachten dat het een volbloed actiefilm is. De titel is wat vreemd gekozen inderdaad, maar ik denk dat men de situatie van september/oktober 1944 niet beter had kunnen weergeven dan in deze film.
bartjemijnhartje
Dat kan een Nederlandse film zeer zeker ben ik van mening.
Met een naar Nederlandse maatstaven groot budget de uitgelezen mogelijkheid.
Maar je moet het wel mogen.
Met diverse kleinere geldschieters voor één totaal budget krijg je ook veel eisen/wensen.
Het filmfonds bijvoorbeeld beoordeeld vakinhoudelijk, staat te lezen op de website.
Dat is logisch maar dan krijg je vaak wel een allemans vriend-film.
Wanneer ik naar het oeuvre van Paula van der Oest als scenarioschrijver kijk,
zie ik dat drama haar specialiteit is.
Het scenario van de film lijkt mij dus een bewuste keuze.
Dan had ik eigenlijk al vooraf moeten aanvoelen waar De Slag om de Schelde (2020) heen zou gaan.
Aanhakend bij eempag en Lovelyboy vond ik het scenario flinterdun.
Even sec gezien waar gaat de film nu over?
Naar welke concrete gebeurtenis heb ik zitten kijken? Nja eigenlijk niet zoveel.
Een beetje de waan van de dag tijdens de oorlog in Zeeland.
Toevallig was op een van die dagen de slag gaande, maar heeel ver op de achtergrond (zwarte rook
Ik vond de Nederlandse/Vlaamse cast beter dan de Duits/Engelstalige. Chapeau!
Vooral bij de Engelse/Canadeese acteurs had ik, op een enkeling na, het idee dat ze nog een baantje zochten
We kunnen echt veel beter.
Wellicht een keer een regiseur + crew met bewezen dienst volledig los laten.
Zonder betutteling. Loopt meer dan genoeg talent rond in ons kleine landje!
Doom4
Verrast.
Normaliter zijn Nederlandse films niet voor mij weggelegd maar oorlogfilms wel dus heb ik deze film toch een kans gegeven.
Het begin van de film is vooral verwarrend maar als je daardoor heen bent word de film steeds beter.
Ik vond het een ingrijpende film, helaas was het echte gevecht erg snel voorbij en dus ook het einde.
TronMan
Zelden zulke lieve Duitsers gezien ,als in deze film. Ze bellen netjes aan, doen geen huisdoorzoekingen, en geven je de tijd om afscheid te nemen. Ook als ze op een bootje varen, kijken ze gelukkig niet om zich heen, waardoor onze Britten zich ook niet hoeven te verstoppen in het riet. Want het stikte van de Duitsers, daarom liepen ze ook goed zichbaar door het water.(ipv de duitsers af te knallen en de boot mee te nemen). Gelukkig konden we de Duitsers en de Britten goed verstaan en meelezen. Zelfs als ze jenever vinden en zich bezatten, en natuurlijk het gaan hebben over 'wippen en seks 'toestanden met een bult geschreeuw en gelach (ondanks de vele Duitsers), we kunnen ze volgen. Voor de Nederlanders was net ff iets anders..nou ja ze zijn totaal niet te verstaan.(echt een Nederlandse film dus). Het verhaal is vrij saai. Pluspunten ; het zag er goed uit op wat slechte effecten na, zo hier dan klopt het niet, qua materiaal en voertuigen. Godzijdank geen Frank jumbo Lammers.
Was blij dat het voorbij was. Alleen daarom al, nooit meer oorlog.
EIGER3970
De Slag om de Schelde: belangrijker dan D-day | EOS Wetenschap - eoswetenschap.eu
Er is heel wat meer gebeurd dan in de film!

Trailer voor ‘Het Grote Offensief’ onthult nieuw oorlogsdrama van makers ‘Slag om de Schelde’

Kijk in aanloop naar Bevrijdingsdag de WOII-film 'De Slag om de Schelde' op Netflix

Vijf goed beoordeelde recente films van Nederlandse bodem

De best beoordeelde Nederlandstalige films op Netflix van dit moment

The Alpinist