The Peanut Butter Falcon (2019)
Avontuur / Komedie
93 minuten
geregisseerd door Tyler Nilson en Mike Schwartz
met Zack Gottsagen, Shia LaBeouf en Dakota Johnson
De 22-jarige Zak, met het syndroom van Down, ontvlucht zijn verzorgingstehuis. Hij wil zijn droom, een professionele worstelaar worden, waarmaken en hiervoor les volgen. Hij ontmoet Tyler, een misdadiger op de vlucht die zijn bondgenoot en coach zal worden. Ze ondernemen samen een reis en kunnen de verzorgster Eleanor ervan overtuigen hen te vergezellen.
- Vanaf donderdag 19 december in de bioscoop
TRAILER
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Downsyndroomhoofdrollen zijn bij mijn weten vrij zeldzaam, maar samen met Shia LeBoeuf vormt Zack Gottsagen een onwaarschijnlijk en effectief duo. Het verhaal heeft verder weinig om het lijf maar een feelgood film heeft soms niet veel nodig om in haar opzet te slagen.
The Peanut Butter Falcon neemt je mee op een heerlijk voortkabbelend avontuur waarin humor, sentiment en een heel klein beetje actie perfect hand in hand (in hand) gaan. De fijne klik tussen de acteurs, de sfeervolle beelden en een perfect passende soundtrack maken het af.

Als ik de trailer zie lijkt Leboeuf zijn Down Syndroom karakter met verve te vertolken.

Prachtig!

Dit zijn mijn soort films. Op avontuur, sympathiek, prachtig acteerwerk en heerlijke sfeer. Heel cynisch zou je zeker kunnen zeggen dit vaker gezien te hebben. Toch is de mix in deze film nabij perfect. LeBeouf is een acteur waarbij je een beetje bang bent dat hij heel graag serieus genomen wil worden waardoor die wat gaat overcompenseren. Maar hier laat hij zien een echte acteur te zijn. Hij speelt de pannen van het dak. Gottsagen wordt ook geroemd en zeker wel terecht, maar het is LaBeouf die hem de middelen geeft waardoor het werkt. Zij maken de film en ondanks ik altijd wel een zwak heb voor Dakota is zij voornamelijk een plotdevice om hen te laten shinen.
Einde vond ik ook wel werken. Had het vermoeden dat Tyler wel beetje dood was maar de film neemt het sprookjes einde over na het uitblazen van de kaarsen. Ik als kijker wou ook in het sprookje blijven geloven.
4 sterren.
En ook voor mij werkte het uitstekend. Ik wil bij feel good films nog wel eens naar een teiltje grijpen, maar daar was hier geen moment sprake van, en dat komt met name door Gottsagen en LaBeouf. Hun chemie is voelbaar en als je even door een paar interviews skipt op YouTube dan zie je dat hun band niet alleen geacteerd is.
Prima bijrollen voor Johnson, Hawkes en Thomas Haden Church. Een oprecht lieve film die ook nog goed is. Ik zie ze niet heel vaak, maar dit is er wat mij betreft absoluut eentje. Niet zoet, niet over sentimenteel, maar oprecht. Dan vergeef ik die paar kleine zaken die niet heel realistisch zijn graag.
Daarnaast is het raar dat meerdere verhaallijnen niet goed worden afgerond. Het conflict met Duncan en Ratboy voelt overbodig en loopt met een sisser af, het trauma van Tyler over zijn overleden broer krijgt geen emotionele ontknoping en het einde is gewoon ongeloofwaardig, ook voor een film die niet voor een puur realistische benadering gaat.
Afgeraffeld gewoon. Ik dacht ontroering bij Clint te zien omdat er iemand zo tegen hem opkeek, maar Nilson en Schwartz laten een grote kans onbenut hier nog wat moois mee te doen. Mooie feelgood, maar ik mis wel dat scherpe randje. Zonder LaBeouf en Gottsagen had dit ook een soort Hallmarkfilm of Disney kunnen worden. 3.5*.

Een hele dikke 3,5 *
Goeie en een aantal bekende acteurs ook, heel leuk verhaal, muziek paste er perfect bij ook.
Het was ook ne keer iets anders dan vele andere films.
En die Dakota Johnson, ik dacht al dat ik die van andere films herkende, wat een schoonheid, alleen al voor die blijf je kijken

Een rampzalig slechte film. Dom en ongeloofwaardig verhaaltje over het verlangen naar een - overigens ridicule - worstelwedstrijd. Acteur die jongen met Down speelt is ook al niet geloofwaardig. Echt, verspil je tijd niet aan deze miserabele film,.
Doe eerst eens wat research voordat je onzin spuwt. Die jongen speelt ongeloofwaardig? Hij heeft echt het syndroom van Down, dus wat is er ongeloofwaardig aan? Jouw recensie hoeven we iig niet serieus te nemen. Heb je je speciaal op MovieMeter aangemeld om dit te verkondigen. Dapper...
Misschien niet een film voor iedereen, want er speelt iemand met het syndroom van Down in de hoofdrol en je moet dat gedrag wel kunnen accepteren, maar anderzijds denk ik ook dat je je daar maar overheen moet zetten. Ontzettend knap gedaan uiteindelijk en het is een hartverwarmende rol waarbij iemand met het Down syndroom niet als een zwak persoon wordt weggezet.
Er zijn een aantal zaken in de film die me wat tegenvielen. Zo vond ik het jammer dat Dakota Johnson bleef zoeken en ze de twee "voortvluchtigen" uiteindelijk terugvond. Hierna volgt er dan nog een soort romance tussen Shia en Dakota. Ook die twee lui waarvan Shia hun gear heeft opgeblazen, blijven hun achtervolgen. Ik vond dat allemaal bijzaak en het leidt af van waar de film echt over gaat: de band tussen Shia en Zak.
gewoon een relax filmpje.. met die heerlijk voort kabbelt.
4.0 ****
"Research" heb ik inderdaad jarenlang kunnen doen: er komt namelijk niemand met Down voor in mijn familie. Daarom kan ik rustig zeggen dat de acteur die hier iemand met Down probeert te spelen volstrekt ongeloofwaardig is. En om op je volgende vraag terug te komen: ja, ik heb me speciaal bij Moviemeter aangemeld om mensen te behoeden dit soort rampzalig slechte films te gaan zien.
Hij heeft het down-syndroom (dus in het echt heeft hij het ook, moet ik het duidelijker zeggen?) . Naast onderzoek doen is lezen ook je slechtste kant. Het is pure onzin.
Hij speelt helemaal niet iemand met het down-syndroom. Hij is dus iemand met het down-syndroom.
Merkwaardig dat ik niet kan lezen... Ik heb namelijk een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde gedaan. Nooit geweten dat de studie zo slecht was...

Je ziet het gelijk aan hem. Daarnaast heb je verschillende gradaties in het down-syndroom. En leuk dat je die studie hebt gedaan, je komt hier behoorlijk naïef over. Ik neem aan dat je voor die studie ook niet zomaar allerlei dingen hebt ingeleverd zonder bronvermeldingen. Bespaart je een hoop gedoe en ongeloofwaardigheid.