• 9.377.570 stemmen

De Slag om de Schelde (2020)

Drama / Oorlog | 124 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Forgotten Battle

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Matthijs van Heijningen Jr.

Met onder meer: Gijs Blom, Jamie Flatters en Susan Radder

Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands

Releasedatum: 5 juni 2021

Plot De Slag om de Schelde

Najaar 1944. De Slag om de Schelde is gaande. Een grote zeeslag vindt plaats in Zeeland en West-Brabant. De slag is beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In de bloedige strijd kruisen de wegen van verschillende personen elkaar. We volgen onder andere Marinus, een jonge Nederlandse man die aan de kant van de Duitsers vecht. Ook volgen we William, een verdwaalde Britse zweefvliegtuigpiloot en Teuntje, die deel uitmaakt van een verzetsbeweging.

avatar van joolstein

joolstein

The Oceanic Six schreef:

Uitstekend verwoord, joolstein. Met al je punten eens.

Alles jammer dat je van je 2,5 ster en 3 maakt

Tja de film is een twijfel geval... nu kijk ik erg weinig naar Nederlandse film (laatste was het voor mij nog slechtere Bankier van het Verzet (2018) en dus vraag ik me af ben ik misschien te streng? (die had ook een 2,5 dus dit is zeg maar een 2,7) Zodoende dat ik het naar boven afrond en dan denk ik weer nee...nee er is géén reden omdat te doen, het is gewoon slecht schrijfwerk!

joolstein schreef:

Ik vond de film ook erg clichématig geschreven, maar ik vind het nog veel erger dat ze riepen een film over de slag om de Schelde te maken, de film ook zo noemen en dan een paar procent van wat er die weken echt is gebeurd maar tonen. Dan zit je gewoon je publiek voor te liegen. Ik snap ook echt niet dat deze film hier zo behoorlijk scoort. Ik vermoed omdat we de laatste jaren niet al te veel films over WO II meer te zien hebben gekregen.

avatar van Karst

Karst

Zag er best okay uit. Goede sfeer ook. Wel stoorde de soundtrack behoorlijk de eerste helft van de film.

Jammer dat het verhaal niet zo heel best was. De doodsteek voor mij waren de onverstaanbare Nederlanders. Combineer de noodzaak tot uiterste concentratie om de boel te verstaan met de ergernis om te focussen op een volkomen oninteressante film. Zonde van de tijd en het geld.

avatar van The Oceanic Six

Interessant om de statistieken van dit topic te bekijken door erop te klikken en te zien hoe de score van deze film is verlopen sinds december vorig jaar. De Netflix release heeft de film geen goed gedaan haha.

avatar van Observer

Observer

De opnametechniek is van dezelfde kwaliteit als Saving Private Ryan. Het verhaal vind ik niet goed. Dit hebben we allemaal al eens gezien. Ik verwacht de slag om de Schelde te zien. Dat waren vier operaties. Je verwacht aktie en niet weer een slechte kolonel van de SS en verzet etc.

In het laatste half uur zie je dan echt aktie, de inname van de Sloedam.

Mooie beelden, mooie film, slecht verhaal.

avatar van hans233

hans233

Wat een saaie film zonde van je tijd

avatar van blurp194

blurp194

Laat ik maar met de positieve kant beginnen.

Geen voor mij Bekende Nederlanders in de hoofdrollen - of eigenlijk helemaal niet, lijkt het. Nou kijk ik al een jaar of tien geen tv meer, dus wellicht heb ik iets gemist daarmee, maar toch. Best een leuke en frisse cast, en heel slecht spelen ze ook beslist niet. In ieder geval een heerlijk gebrek aan overdreven sterallures en overacting. En ook echt prima dat iedereen toch wel zo'n beetje zijn eigen taal spreekt. Dat mag echt vaker zo.

Maarja, het verhaaltje dan. Waarom moest die oostfront-NSBer er weer bijgesleept worden, en waarom moest die hele verhaallijn van de neergeschoten glider er bij. Alsof die beelden per ongeluk voor een andere film al geschoten waren, zo komt het op me over. Met de slag om de Schelde heeft het allemaal niet zoveel te maken.

En even onzinnig is de ontknoping dan. Tsja, veel schieten en veel modder, maar elke keer dat de 88 vuur geeft volgt er iets wat nog het meest op legaal vuurwerk lijkt, en de helden vegen wat aarde van hun smoeltje en vechten verder. Tsjesus, dan snap je er echt helemaal niks van.

Het is geen documentaire, dat snap ik ook wel. Maar de dichterlijke vrijheid die de makers zichzelf hier gunnen maken ook direct dat het geen film meer is maar een visueel sprookje. Leuke plaatjes, maar het heeft geen plaats in dit universum. En dan begin ik nog niet eens over die Duitse meneer die fijntjes uitlegt dat de helft van de scenes per ongeluk verkeerd om in beeld gebracht zijn (dat de uniformen niet kloppen laat ik er maar even bij). Erg slordig, en ook erg onnodig.

avatar van dekschrobber

dekschrobber

Jammer voor de negatieve reacties. Ik vond het een intrigerende film. Knap gemaakt van Nederlandse makelaardij.

wimaroca

Klopt inderdaad zoals hier boven al staat,een gemiste kans dat er geen bekende Hollander in speelt ,is toch wel hard nodig bij zo'n productie,zal wel een geld kwestie zijn natuurlijk .

Maar de film is best goed in beeld gebracht,deed me soms zelfs denken aan Private Saving Ryan

maar dan met mindere acteurs.

voor mij 3 sterren

wimaroca schreef:

maar dan met mindere acteurs.

voor mij 3 sterren

Waarom zou je in hemelsnaam hier bekende Nederlanders in willen? De film is middelmatig, maar als ze er Jim Bakkum of Thijs Romer in hadden gestopt had ik 2 hele punten minder nog gegeven. Nederlandse films gaan juist bijna altijd ten onder omdat ze niet aan goed casten doen, maar gewoon wat bekende namen kiezen om daarmee te scoren bij de massa. Dus wat dat betreft, plusje voor de regisseur van deze film.

Jim Bakkum of Thijs Romer

Ik had het over bekende goede acteurs

1 van de grootste pluspunten van de film vond ik juist dat er geen bekende acteurs in zitten.

wimaroca schreef:

Jim Bakkum of Thijs Romer

Ik had het over bekende goede acteurs

Waarom is dat een gemiste kans?

Ik kan overigens geen enkele Nederlandse acteur noemen die ik hier echt een grote meerwaarde had gevonden. Waarom? Omdat ze over het algemeen er allemaal geen reet van kunnen. Goddank ontbreken die vervelende BN-ers ook die ze normaal in blockbusters in een rol drukken.

The Oceanic Six schreef:

Waarom is dat een gemiste kans?

je hebt eigenlijk wel een punt

avatar van peterv65

peterv65

wanneer is deze film te koop ik kan hier weinig over vinden

avatar van Rubie2208

Rubie2208

Ik keek hem vandaag op tv met weinig verwachtingen, maar hij viel mij zeker niet tegen !

Ik vond het een vrij spannende film die een beeld geeft over de emoties en de gevoelens van de mensen in oorlogstijd. Nou is dit natuurlijk niks nieuws , maar dat hoeft niet van mij als het gewoon goed is weer gegeven. Verder was hij soms wat traag , maar ik vond dit niet storend. Er waren mooie beelden van de gevechten en ik vond alles er wel goed uit zien. Ik zie vele negatieve recensies , maar deze snap ik persoonlijk niet heel goed . Het was zeker niet een van de beste oorlogsfilms die ik heb gezien, maar voor een Nederlandse film vind ik hem goed geslaagd .

avatar van des1

des1

Te afstandelijk om mee te voelen met de karakters in de film die erg 2D overkwamen. Daarmee lijken de gebeurtenissen te terloops. Alsof ze een soort lijm waren in de aanloop naar de gevechtsscenes. Nauwelijks opbouw van spanning. 'We' zijn daar toch niet zo goed in. Onze oosterburen (ja, de moffen) hebben met de TV series Das Boot en Unsere Mütter, unsere Väter laten zien dat beter te kunnen.

avatar van Robi

Robi

Een film die erg goede recensies kreeg en een grootse oorlogsfilm van Nederlandse bodem in een tijd waarin nog maar zelden films over de tweede wereldoorlog gemaakt worden in Nederland. Maar het is inderdaad een indrukwekkende film. Mooi en duidelijk in beeld gebracht verhaal ook. Wat ik het meest knappe aan deze film vond, was dat hij zonder geforceerde dramatische bij-verhaaltjes gemaakt is. Dus geen geforceerde liefdes of andere valse dramatiek. Gewoon indrukwekkende beelden zoals ze zijn. Het deprimerende en zinloze van een oorlog. En in deze tijd, zeventig jaar later, mogen de Duitsers eindelijk ook mensen zijn in plaats van de gehate vijand. De meeste Duitsers wilden immers ook niet vechten en werden ook maar gedwongen. Ja, knappe en indrukwekkende film. Terecht een hoge waardering.

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Gisterenavond toevallig op tv gezien. Niet echt een Kerstavond film, maja, ik wilde de Nederlandse versie graag zien. (Had al stukjes van ''The Forgotten Battle'' gezien, ws de Amerikaanse versie, maar het feit dat de Nederlands sprekende personages daar in het Engels zijn nagesynchroniseerd vind ik wel erg jammer.) De film en het verhaal viel mij niet tegen, ik had er eigenlijk minder van verwacht. Je kunt wel zien dat er een behoorlijke productie achter zit. Het verhaal is een mager drieluik waarin verschillende personen gevolgd worden die uiteindelijk met elkaar verbonden staan, niet bijzonder interessant, maar ik vond hem prima af te kijken.

avatar van Boneka

Boneka

Het niveau van Zwartboek haalt ie nooit, maar slecht is hij zeker ook niet. Positief vond ik de professionele beelden. Alles ook heel sfeervol gemaakt. Zelfs een beetje vergelijkbaar met 1917. Ook de Duitsers speelde top en volwassen. Maar de rest van de cast behalve het meisje van de bakker en ja Teuntje deed het aardig. Maar de rest was echt minder. Probleem bij deze film is de slechte opbouw. Teveel personages die kennelijk allemaal in beeld moesten komen. Een Duitser en een Engelsman met wat fragmenten en teksten. Had ze maar eruit gelaten. Niet interessant als ze toch bijna niet aan het woord komen. Had de film gefixeerd op het Zeeuwse gezin. Nu horen we van iedereen iets maar te weinig. Dat versnipperd de film teveel. Erg jammer. Ook het eind met alle toevalligheden bij elkaar was dom gemaakt.

Met een goed verhaal minder personages had dit een hit kunnen zijn. Muziek was ook te mager. Blijft over de prachtige beelden. Filmisch top. Plot flop.

Film 3,0

Beeld 4,5

Geluid 4,0

avatar van panax

panax

spannende film over de slag om de schelde

avatar van Nixon17

Nixon17

Verrassend goed heb me geen moment verveeld. 4* is wat aan de hoge kant misschien maar mooi om eens een Nederlandstalige film te zien van dit niveau.

avatar van Flavio

Flavio

Opvallend mooi geschoten, met weidse vergezichten over het al dan niet authentieke Zeeuwse landschap en ook overtuigende gevechtsscenes. Ook fijn dat ik (op Jan Bijvoet na) geen enkele acteur kende, en de cast deed het naar behoren, vond alleen die Britse vlieger iets te glad. Verhalend was het wat minder, de verschillende verhaallijnen die uiteindelijk samen komen deden wat aan Dunkirk denken, en ook in die film was dat niet echt een succes. In De Slag om de Schelde vond ik met name de rol van de Nederlander die in Duitse dienst vocht vrij overbodig, al was de acteur niet slecht. Maar ik vond het nogal vergezocht om hem eerst als secretaris te koppelen aan Berghof, daarna deel uit te laten maken van Dirk's vuurpeloton, hem vervolgens oog in oog te laten staan met de Britse vlieger en ook nog eens te laten opdraven als redder van Teuntje.

Ander detail dat me enigszins stoorde: de enige connectie die Dirk had met het verzet was Janna, want "zij kende mensen". Maar hij geeft vervolgens na foltering de namen prijs van alle verzetsleden minus Janna? Ook de werkwijze van het verzet (open en bloot foto's overhandigen in een winkel) leek me niet erg voorzichtig. Nou ja, je zou kunnen aanvoeren dat Teuntje er eigenlijk pas net was ingerold. Ik had af en toe wel moeite met het Zeeuws, er is wel een ondertiteling voor doven en slechthorenden maar dan krijg je ook nogal uit de film halende teksten als "winkeldeurbel rinkelt" en "spannende muziek zwelt aan" dus die gebruikte ik het liefst zo weinig mogelijk.

Al met al een degelijk oorlogsdrama met mooi camerawerk, knap geregisseerde gevechten en over het algemeen fijne acteurs. Des te jammer van het wat ongeloofwaardige script -de slag was ook zonder al die kunstgrepen interessant genoeg lijkt me.

Engelse titel is trouwens wel echt inspiratieloos.

avatar van AniSter

AniSter

De trailer is indrukwekkender dan de film zelf. Visueel was het geheel best sterk, maar qua plot pakte het me niet. Waar het eigenlijk om draait vindt pas plaats in de laatste 15 minuten. De weg en de diverse verhaallijnen er naar toe waren voor mij te traag, waarbij enkele zelfs nietszeggend. Ook de monotone orkestmuziek vond ik op een gegeven moment behoorlijk storend worden. De cast vond ik best goed, maar een tip voor als je deze film nog moet gaan zien: kijk dat je de volledig ondertitelde versie krijgt, want de Nederlands gesproken delen zijn niet altijd goed te verstaan. In zijn geheel net voldoende voor mij.

avatar van Beautiful Mind

Beautiful Mind

Mooie actiescènes maar de film bevat nogal wat continuïteitsfouten, gaten en dommigheden. Eén voorbeeldje: op zoek naar een roeibootje lopen ze in een dicht begroeid gebied met hoge lange stengels waardoor je geen meter ver ziet. Zegt de ene plots: 'Ik zie geen boot'.

avatar van Alathir

Alathir

Niet zo goed als gehoopt. Weeral even geleden dat ik de film zag, ik dacht een review geschreven te hebben maar blijkt toch niet het geval. Ik vond het een beetje een mengeling tussen Zwartboek en Dunkirk en deze valt dan ook qua rating er tussenin wat mij betreft. Zwartboek is prima, Dunkirk vond ik vrij zwak. Het probleem is dat je ook in deze film weinig band maakt met de personages. Verder is het allemaal keurig gefilmd maar qua memorabele scènes of verhaal behoorlijk zwak voor dit budget. Wat mij betreft eigenlijk zonde van het geld, ook al zie ik graag oorlogfilms. Het had zoveel beter gekund.

avatar van Antonev

Antonev

Voor Nederlandse begrippen konden de makers van de Slag om de Schelde beschikken over een behoorlijk budget. Visueel gezien ziet het er dan ook afwisselend goed tot uitstekend uit. De ondergelopen landschappen, het stadje en de verwoeste huizen zien er fraai uit en de sfeerzetting is grimmig. De scènes in de lucht kwamen wat minder uit de verf, maar waren op z’n minst nog wel oké te noemen.

Het verhaal heeft een boeiende historische achtergrond. Rondom de Schelde en de haven van Antwerpen is een bikkelharde strijd gevoerd met vele doden, gewonden en ontheemden tot gevolg. Voor de geallieerden was het van vitaal belang om de haven te veroveren, aangezien de aanvoerlijnen steeds verder opgerekt raakten met alle risico’s van dien. Voor de Duitsers zou het een nederlaag betekenen wanneer de geallieerden deze strategisch belangrijke haven in handen zouden krijgen.

Deze film zoomt in op een klein aantal gebeurtenissen rondom de strijd om deze regio en de bevrijding daar van. We krijgen een stukje vanuit het oogpunt van het verzet te zien, maar ook vanuit het Duitse en geallieerde point of view. Dat vond ik een goede zet, aangezien iedere partij zo zijn eigen belangen had en daardoor dus ook een andere beleving van de gebeurtenissen.

De uitwerking is vervolgens magertjes. De verschillende verhaallijnen voelen allemaal wat pover aan en ontberen enige uitdieping. Bij de Nederlander in Duitse krijgsdienst krijgen we wat flashbacks voorgeschoteld, maar helaas is dat niet genoeg om een duidelijk beeld van hem te krijgen. De andere personages lijken wat lukraak in de film geworpen te worden. Ik had daardoor bijzonder weinig feeling met de hoofdpersonen en dat was toch wel een beetje een gemis. Je beleeft de film dan toch op een andere manier.

De enige echte actie scène op de dijk was een van de hoogtepunten van de film. Uit mooie hoeken geschoten en op bepaalde momenten toch wel wat intens. Helaas was het allemaal ook weer heel erg snel voorbij. Het Russische offensief helemaal aan het begin van de film was ook aardig om naar te kijken.

Potentie had de film genoeg, maar helaas worden sommige gebeurtenissen simpelweg afgeraffeld. De executies aan de kust en de ondervraging van de jonge fotograaf waren nu precies passages waar je een hele duistere draai had kunnen geven en waar veel gevoel en inhoud ingelegd had kunnen worden. Maar helaas blijven deze kansen om de film naar een hoger niveau te tillen onbenut.

avatar van Rodger

Rodger

Echt een geslaagde oorlogsfilm..

Een film waar verschillende verhalen op tragische wijze elkaar kruizen..

Mooi gefilmd en gebracht..

4.0 ****

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Wat een negatieve reacties hier. Dit vond ik een prima film met hier en daar inderdaad wat minder acteerwerk. Met name de vader van Teun en Dirk vond ik slecht spelen. Verder prima uitgewerkt en een mooie soundtrack.

avatar van Pieter_Brug

Pieter_Brug

Op zich een redelijk goede film. Persoonlijk vind ik de achtergrond muziek niet goed en zelfs irritant.