• 9.182.084 stemmen

Met onder meer: Marc-André Leclerc, Brette Harrington en Alex Honnold

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 17 februari 2022

Plot The Alpinist

Marc-André Leclerc klimt alleen, ver van de schijnwerpers. Op afgelegen bergtoppen voert de vrijgevochten 23-jarige Canadees in zijn eentje gewaagde beklimmingen uit. Toch trekt hij weinig aandacht. Leclerc gaat op avontuur zonder camera's en zonder touw. Fouten kan hij zich niet veroorloven. Filmmakers Peter Mortimer en Nick Rosen willen een film over Leclerc maken, maar hebben moeite om de klimmer bij te houden. Samen beginnen ze aan een historisch avontuur in Patagonië dat een nieuwe definitie zal geven aan vrij klimmen.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 13 januari 2022 in de bioscoop (Piece of Magic)

avatar van james_cameron

Indrukwekkende documentaire over de 23-jarige canadees Marc-André Leclerc, die in zijn eentje hachelijke beklimmingen uitvoert, doorgaans zonder hulpmiddelen. De schitterende opnamen doen je haast vergeten hoe gevaarlijk het allemaal is. Herhaaldelijk zit je als kijker met dichtgeknepen billen te kijken hoe de beste man voetje voor voetje de meest extreme bergwanden en ijswatervallen bedwingt. Vormt een mooie double bill met Free Solo, temeer omdat het onderwerp van die documentaire, Alex Honnold, hier ook opduikt.

avatar van John Milton

avatar van HK Senator

HK Senator

John Milton schreef:
Good Lord, not again. Ik weet niet of ik dit nóg een keer trek
Nou idd met zweethandjes in de bios! Wel jammer van het sentimentele einde.

avatar van Woland

Woland

Indrukwekkende documentaire. Niet alleen door de echt fantastische beelden waar je zowel spontaan hoogtevrees als groot respect voor de fitheid en concentratie van de klimmers krijgt. En ik zeg dan wel klimmers omdat je wel meerdere mensen aan het werk ziet, maar de focus is op Marc-André Leclerc, een jonge Canadees die onder de radar bizarre soloklims neerzet. Deze docu is een goede partner met Free Solo, en ook Alec Honnold komt hier een aantal malen terug als pratend hoofd. En de twee hebben ook qua karakter nog wel wat van elkaar weg, met een obsessieve focus en ook een soort van, tja, gung ho gebrek aan angst bij hun beklimmingen. Fantastische beelden en ook de duidingen van vrienden, familie en hemzelf zijn vaak best interessant - net als de metadiscussie over (solo)klimmen, de gevaren en de vraag of een docu hierover geen levensgevaarlijk, onverantwoordelijk gedrag aanmoedigt. Dat het een levensgevaarlijke hobby is, is in ieder geval zeker - maar absoluut genoten van de beelden, de figuren hierin heb ik ook, en ontroerd was ik tegen het einde toch zeker ook.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Door waanzin en doodsverlangen gedreven mafkezen.

avatar van Pecore

Pecore

Deze docu heeft alvast een groot pluspunt ten opzichte van 14 peaks, de soortgelijke docu die ik onlangs zag, en dat is de hoofdrolspeler. Leclerc is namelijk een hele leuke kerel, in tegenstelling tot de Nepalees uit die andere film, die vooral uit leek op faam en bevestiging. Maar, samen met de mooie beelden (toch het minste dat je verwacht bij zo'n onderwerp), is dat niet genoeg voor een pakkende documentaire. Ik mis altijd een bepaald narratief bij deze docu's, daardoor gaat het slepen, duurt het vaak veel te lang allemaal, wordt het repetitief.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een jongeman voor wie het leven bestaat uit het solo beklimmen van bergen. Een bijzonder persoon waarbij het fatalistische einde onoverkomelijk blijkt. Mooi camerawerk dat vele prachtige en duizelingwekkende shots oplevert in de evenzo prachtige natuur. Regisseur Peter Mortimer kun je inmiddels wel bedreven noemen in het maken van documentaires over bergbeklimmen.

avatar van blurp194

blurp194

Na het oscargeweld van Honnold en Chin in Free Solo komt deze film met een ietwat meer realistische benadering van het idee van zonder touwtje klimmen - en waar Honnold al ietwat onbegrijpbaar bezig is, doet Leclerc daar nog een schepje bovenop met zijn ijsbijltjes. Het is een prestatie als je de film zonder extra zuurstof ziet, ik vergat regelmatig adem te halen.

Behalve dat ook erg veel mooie plaatjes, en ouch wat krijg ik daar een zin van om het platte modderige Nederland weer lang achter me te laten.

En ondanks alles wat je bij het klimmen zonder zekering denkt, als het dan uiteindelijk slecht afloopt is het ‘gewoon’ een lawine en slecht weer die hem de das omdoet. Terwijl hij ‘gewoon’ ingebonden is. Afdalen is gevaarlijker dan de top halen, dat was al langer duidelijk, maar buiten dat blijkt maar weer eens dat de extreme sporten vaak veiliger en zekerder zijn dan wat je aanneemt - het wandelpad naar de berg toe is nogal eens gevaarlijker dan de berg zelf.

avatar van DragQueen

DragQueen

Wat een indrukwekkende documentaire, waarin de makers de jonge Marc-André Leclerc proberen bij te benen, die de meest ongelooflijke en gevaarlijke klimprestaties uitvoert. Wat een fantastische persoonlijkheid overigens. Ik was er eventjes stil van na afloop, vanwege het feit dat Marc-André's grootste passie hem uiteindelijk ook fataal wordt. Net als bij The Dawn Wall (2017), had ik bij het bekijken van deze docu vaak het zweet in de handen staan. Op naar Free Solo (2018), die ik ook nog heel graag wil zien. 4 Sterren.

avatar van scorsese

DragQueen schreef:

Allemaal goeie docu's over bergbeklimmen. Touching the Void toevallig ook al gezien? Past prima in dit rijtje namelijk.

avatar van DragQueen

DragQueen

scorsese schreef:

Die heb ik ook nog niet gezien, maar zal 'm zeker op mijn shortlist zetten. Bedankt voor de tip!

avatar van SergioMalick

SergioMalick

Heb de film nog niet gezien, maar het plot spreekt zichzelf een beetje tegen. Een documentaire over een bergbeklimmer die zonder camera's op pad gaat. Zegt overigens niks over de kwaliteit van de film, dus geen kritiek. Ik heb dit ook vaak bij die survival-programma's.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

DragQueen schreef:

En van de ene naar de andere goede docu over bergbeklimmen zou je deze misschien ook nog willen zien:

Free Solo (Film, 2018)

Deze gaat over het beklimmen van de klif van El Capitan in het Californische Yosemite National Park, zonder veiligheidskabels door Alex Honnold, bekend als een van de meest talentvolle bergbeklimmers van zijn generatie.

Hiervan heb ik al een deel gezien maar mijn nagels zijn nu te kort om de rest te zien, dat zal even moeten wachten.