Genre: Drama / Oorlog
Alternatieve titel: The Forgotten Battle
Nederland / België
Geregisseerd door: Matthijs van Heijningen Jr.
Met onder meer: Gijs Blom, Jamie Flatters en Susan Radder
Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands
Releasedatum: 5 juni 2021
Bekijk via Netflix
Plot De Slag om de Schelde
Najaar 1944. De Slag om de Schelde is gaande. Een grote zeeslag vindt plaats in Zeeland en West-Brabant. De slag is beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In de bloedige strijd kruisen de wegen van verschillende personen elkaar. We volgen onder andere Marinus, een jonge Nederlandse man die aan de kant van de Duitsers vecht. Ook volgen we William, een verdwaalde Britse zweefvliegtuigpiloot en Teuntje, die deel uitmaakt van een verzetsbeweging.
Marinus van Staveren
Bill
Tony Turner
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
En nog steeds niet online te zien of te downloaden? Wat een onzin!
Je bedoelt: te jatten? Release op Prime of Netflix komt er wel aan.
Egbert101
En nog steeds niet online te zien of te downloaden? Wat een onzin!
De film draait nog in de bioscopen !
Pecore
Na De Oost alweer een uitstekende Nederlandse oorlogsfilm. Vanuit verschillende perspectieven (geallieerden, bezetter, verzet) wordt de aanloop naar de slag om de Schelde uit de doeken gedaan. De film blinkt daarbij vooral uit in menselijkheid en laat zien dat de scheidslijn tussen goed en kwaad een dunne is. De eigenlijke slag is veruit het minst interessante deel, maar die komt er gelukkig wat bekaaid vanaf.
wibro
Zeker niet slecht maar ook weer niet echt bijzonder. De spaarzame gevecht scènes vond ik toch wel het meest boeiend. Mooi vond ik ook zonder meer de verschijning Susan Radder in de rol van Teuntje. De rest kan er mee door. Ik heb betere Nederlandse oorlogsfilms gezien.
aeverhoog
Prima actiefilm. Zeeuwse dialect is leuk en maakt het authentiek. Maar de verhaallijn is toch wat mager. De bombardementen van de zeedijken en de massale overstromingen ontbreken volledig in de film - juist dat waar ik mij de strijd om Walcheren om herinner. De film had nu een slag om iedere willekeurige film of stad kunnen zijn...
alexa123
Voor Nederlandse begrippen een grootse spektakelfilm met prima acteerwerk in een historische setting. Je moet je als kijker alleen wel tantevoren verdiept hebben, waarom deze slag zo noodzakelijk was. Dat wordt alleen aan het begin van de film heel kort aangestipt, maar het verdere strategische belang, als ook de noodzaak om het verdere verloop van de oorlog in het voordeel van de Geallieerden te beslechten, blijft onderbelicht. Het verhaal van de slag om de dijk die aan het einde van de film plaatsvindt vindt tamelijk plotseling plaats in de film. Mooi en met veel spektakel weergegeven, maar zonder tekst en uitleg van het waarom. Een gemiste kans om de geschiedenis nog beter uit te leggen.
wdrenth
Afgelopen weekend heb ik deze film gezien, en achteraf viel een en ander me redelijk tegen en had het meer kunnen zijn. Uiteraard kunnen we geen Hollywood / Spielberg-achtige prestaties verwachten, nu komt de film me te vaak te gekunsteld over, met aardig wat slordigheden en losse eindjes.
Pluspunten:
- een verhaal over een belangrijke, maar redelijk vergeten, slag op Nederlandse bodem.
- het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven getoond (Nederlands meisje, Nederlander in Duitse dienst, Britse glider piloot)
- de morele ambiguiteit van de oorlog wordt door de personages aardig verbeeld (hoe maak je keuzes, hoe overleef je)
- de misere en verwoesting van Walcheren wordt redelijk toonbaar gemaakt
- de luchtvloot op weg naar Arnhem is mooi gedaan
Minpunten:
- de schaal van de operaties op Walcheren, of de Slag om de Schelde in het algemeen, komt niet uit de verf. Nu is het niet een film als 'A bridge too far', de makers hadden met een paar scenes en shots, deze context, leidend tot de Sloedam, kunnen schetsen.
- waarom moet het per se een glider piloot zijn met een papa-met-connecties (en papa-issues)? waarom is niet gekozen voor een Canadese soldaat? Dan was er gelegenheid om een stuk van de strijd vooraf in beeld te brengen, wat relevant is voor de Slag om de Schelde. En zou een stukje eerbetoon zijn aan de inzet van de Canadezen. Nu is Market Garden er soort van bijgesleurd, zonder een echt een duidelijke link. De briefing op het vliegveld door papa is natuurlijk hilarisch.
- de glider is wel heel erg leeg: in zo'n Horsa glider konden best wat manschappen vervoerd worden, of een jeep enzo. Maar nu zaten er, naast de twee piloten, maar drie anderen in. Vragen, vragen. Overigens zou de dikke soldaat in de glider, die er vandoor gaat, nooit door de selectie zijn gekomen en is die totaal verkeerd gecast. Sowieso lijken de overlevenden van de glider een zooitje ongeregeld zonder teveel discipline -- terwijl dat er na jaren van training toch wel ingehamerd was.
- het open einde van de Nederlander in de glider -- die blijft achter op Schouwen, en dan? Ander losse eindje is hoe het verder afloopt met de vader van Dirk en Teuntje. Of sowieso een nawoord waarin iets wordt gezegd over de andere spelers.
- het totaal ongeloofwaardige verhaal dat een glider piloot, na dagen onzwerving, zomaar ingelijfd kan worden bij een Canadees bataljon. Nu hadden glider piloten wel wat basistraining, maar natuurlijk kolderiek dat hij zomaar bij een Canadese eenheid zou kunnen aansluiten en meevechten.
- de bestorming van de Sloedam was natuurlijk een bloedige gebeurtenis, maar wordt hier wel erg simplistisch weergegeven. Aan Duitse kant zouden ze het kanon nooit direct boven een loopgraaf plaatsen, wegens de terugslag wat niet echt fijn is voor mensen onder de loop. Het klopt dat de Canadezen de dam alleen frontaal konden aanvallen, maar nu wordt het wel erg 'Lord of the Rings'-achtig, als een grote meute soldaten, afgebeeld. Inclusief de sinds 'saving private Ryan' verplichte rondvliegende armen en benen. In werkelijkheid zou het toch wat georganiseerder zijn (kleinere groepjes (de squads) die mekaar vuurdekking geven etc etc). Ook de artillerie-ondersteuning is wat zuinig (een 25-ponder), terwijl in werkelijkheid de steun (alhoewel pas een dag later), bestond uit meerdere regimenten (zowel veld als medium). De oversteek-met-bootjes werd natuurlijk niet door hetzelfde regiment gedaan dat ook de Sloedam heeft bestormd, maar door een brigade van een Schotse divisie.
- het verhaal van Teuntje is wat apart: Dirk is 17 in de film, zij is zijn 'zusje', dus redelijkerwijs jonger. Hoe kan zij dan al op het gemeentehuis werken?
- in een scene waarin Teuntje en haar vriendin door een controlepost moeten, kun je een Duitse soldaat zien roken. Nu weet ik niet wat wel en niet mocht, in de Wehrmacht, onder dienst, behalve dat ze tot het einde toe gedisciplineerd waren. En iets zegt me dat roken onder diensttijd toch niet echt toegestaan was.
- [categorie spijkers op laag water] de geweren (SMLE, Lee Enfields) van de Canadezen / glider piloot, wisselen van shot tot shot. Nu had de SMLE meerdere versies, in najaar 1944 in NW Europa, en zeker bij de Canadezen, was maar een versie in gebruik. Het lijkt erop dat de filmmakers meerdere types tot hun beschikking hadden, de historisch adviseurs hadden daar toch op moeten letten (anders gezegd: bij een Hollywood productie zou dit niet gebeurd zijn). Zo zijn er meer dingetjes waar je als iemand die wat weet van militaire uitrusting enzo, over kan vallen.
- de teksten / dialogen, zijn op zijn best kneuterig, en wordt teveel gepoogd om in die paar zinnen die de acteurs hebben allemaal diepzinnigheden te proppen met een overdaan aan close-ups, indringende blikken, etc etc (een manko bij heel veel Nederlandse films).
Samenvatting:
Eindoordeel: 2 sterren uit 5 voor de moeite. De hype rond de film is in mijn optiek onterecht. De poging om het persoonlijke verhaal te mengen met het verhaal van slag zelf is niet goed gelukt.
Plus: relatief onbekende slag
Min: zie boven (vooral: script had veel beter gekund, zelfs met de beperkte scope en budgetten, met gemiste kansen om heden en verleden te koppelen)
Vanaf 15 oktober te zien op Netflix!
Deze film past wel goed bij het Netflix filmaanbod, middelmatig dus
Deze film past wel goed bij het Netflix filmaanbod, middelmatig dus
Dan heb ik hier voor jou een lijstje met tips:
Netflix Originals - Film: Toplijsten en favorieten - filmforum

Dan heb ik hier voor jou een lijstje met tips:
Netflix Originals - Film: Toplijsten en favorieten - filmforum
Heb er een stel van gezien, titels als Roma en Klaus waren wel mooi ja. Maar ik blijf me wel verbazen wat voor enorm hoog niveau Netflix met series haalt, maar zelden met films.
mcdaktari
Het heeft wel niks met De Slag om de Schelde te maken, maar is Roma echt goed? Ik heb er nog steeds niet naar gekeken en heb er toch geen verkeerde dingen over gehoord. Is het een aanrader?
Prima film mits je van traag drama kan genieten.
mcdaktari
Oke bedankt, ja ik zie graag op z'n tijd dergelijke films. Ik zal er op kort termijn aan beginnen.
GothamCity
Als die op Netflix is kijk ik gelijk, ben wel benieuwd.
Zipportal
Komt 24 december, 2021 ook op de televisie.
Davido
Misschien had ik iets te veel verwachtingen van deze film. Tuurlijk is het geen Hollywood budget. Maar de begin fase met het incident vrachtwagen en fotograaf deden mij de wenkbrauwen doen fronzen. Dat neem je dan gelijk mee in de rest van de film (zeer slechte montage/speciale effect). Jammer want de rest was gewoon goed.
Een echt "slag om" film wil ik het niet noemen. Zat veel spanning in de film dat maakte hem aantrekkelijk. De actie scènes richting de slag en de slag zelf waren goed. Zaten mooie beelden bij. Al met al een dikke 4 sterren.
HentheMan
Er zitten een paar, voor mij, storende foutjes in.
De “hauptmann” heeft het uniform jasje van een unteroffizier aan, de sturmbahnfuhrer is een untersturmfuhrer en ik hoorde een Canadees tijdens de aanval op de Sloedam toch echt aanvallen roepen
! Verder vond ik het een matige film met heel weinig info over de daadwerkelijke slag..
RuudC
Zoals voetbal dus. Traag en drama.
Bond,TeBond
Ge-wel-dig!!! Een aanwinst voor het genre 'oorlogsfilms'...internationaal. Goed gespeeld, zelfs de figuranten voor Duitsers, Engelsen, Canadezen... prachtige shots, trucage, sfeer... niets om af te kraken. Dus gewoon 5 sterren. Beste Nederlandse film ooit. Eindelijk een regisseur die de Hollandse rariteiten (sex en walchelijke momenten) achterwege laat. Menselijk aspect bovenaan zet. Geen ongemakkelijke stiltes etc etc etc. Ik ben fan!
aSMoDeuS
Niet zoveel fouten qua uniformen en materieel als in Zwartboek, maar er werd een redelijke poging gedaan. Verder tal van slappe mini-drama's, compleet idiote keuzes, slecht camerawerk, etc. Nie best.
Walter S.
Ik dacht al, Ruud zal wel geen Ajacied zijn en inderdaad, Ruud C komt uit Eindhoven.
M(O)H
Voor Nederlandse begrippen een sterke oorlogsfilm.
De film is zeker niet perfect, acteerwerk en casting van rollen had beter gekunt net als de uniformen.
Maar de film bevat genoeg pluspunten zoals het weergeven van Zeeland in de oorlog, de actiescenes en de spanning. Hierdoor blijf je kijken tot het eind.
schumacher
Weet niet zo goed wat te denken.
Mij sleepte het niet mee, ik kreeg het er niet koud of warm van.
Enorm saai ook, je moet al naar de laatste 40 min ofzo gaan want ik kon er echt mijn concentratie niet bij houden (zeker dat 1ste uur). Teveel blabla en dan ook geene blabla van hoe of wat ofzo of toch maar bitter weinig.
Nee, veel spannends was het allemaal niet.
Dat heb ik bij saving private ryan wel maar ik hoor ook gewoon liefst het Engels of Duits in oorlogsfilms.
Ik kan de goede scores niet volgen.
kaasje
Zonde, had me er erg op verheugd maar de film viel me op verschillende punten tegen. Verhaal pakte me niet, ongeloofwaardig, net als acteurs, accenten, effecten.
Zitten wat scenes in die lijken op saving private ryan maar dit is wel echt de aliexpress-versie. Op zich is dat niet eens een groot probleem maar als het verhaal, effecten en de acteurs niet geloofwaardig overkomen is het een lange zit.
Voelt verder ook erg leeg aan, ik had vaak het gevoel dat er erg weinig mensen in beeld waren, je krijgt een beetje een claustrofobisch gevoel.
Film haalt ook echt niet de vergeten slag om de Schelde uit de vergetelheid.
Toch zal minder kritisch publiek het vast een goede film vinden maar ben blij dat ik hem via Netflix heb gezien en niet in de bios.
Mondragon
Nou, ging er voor zitten maar wat een matige film zeg. Matig acteerwerk, slecht Engels, niet interessante verhaallijnen. Had het gevoel dat het allemaal stukjes uit andere oorlogsfilms aan elkaar geplakt waren.
Alittleromance
Gisterenavond gezien op Netflix. Vond hem zeker niet slecht. Er zijn slechter oorlog films. Dit is een waar gebeurt verhaal. Dit is ook de duurste Nederlandse film ooit gemaakt.
Aardige film over de aanloop naar een belangrijke slag tijdens de bevrijding van Europa. Het duurt even voordat de verschillende verhaallijntjes vorm krijgen, maar de afwisseling hier tussen werkt daarna wel beter. Een voor Nederlandse begrippen groot opgezette oorlogsfilm die me echter niet helemaal wist mee te krijgen. Voornamelijk omdat het allemaal al eens eerder voorbij is gekomen. Net geen 3.5 sterren.

Trailer voor ‘Het Grote Offensief’ onthult nieuw oorlogsdrama van makers ‘Slag om de Schelde’

Kijk in aanloop naar Bevrijdingsdag de WOII-film 'De Slag om de Schelde' op Netflix

Vijf goed beoordeelde recente films van Nederlandse bodem

De best beoordeelde Nederlandstalige films op Netflix van dit moment

The Alpinist