Genre: Actie / Drama
Releasedatum: 26 mei 2022
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot Top Gun: Maverick
"Feel the need... The need for speed."
Het is jaren geleden dat Pete 'Maverick' Mitchell de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij onverwachts teruggekeerd. Hij neemt vervolgens de rol van mentor op zich om een nieuwe generatie gevechtspiloten op te leiden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Top Gun: Maverick (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
- Kijk op HBO Max
Capt. Pete 'Maverick' Mitchell
Lt. Bradley 'Rooster' Bradshaw
Lt. Natasha 'Phoenix' Trace
Wo-1. Bernie 'Hondo' Coleman
Adm. Beau 'Cyclone' Simpson
Adm. Solomon 'Warlock' Bates
KingJ
the testosteron is strong in this one
cliché op cliché
en totaal niet realistisch (mensen die vinden van wel kom maar in)
toch is het als puur vermaak niet perse een slechte film
laatste half uurtje kon ik wel waarderen maar verder mwah
Hoggiebro
Geweldige sequel van Topgun. Helemaal in de lijn van verwachting met schitterend camerawerk
blurp194
Captain Mitchell, you’re where you belong. Make us proud!
36 jaar zijn verstreken sinds de originele film. De wereld is veranderd, op manieren die niemand had kunnen voorzien. Maar terwijl het mantra overal was dat verandering de enige constante zou zijn, is toch eigenlijk alles nog hetzelfde. We zijn alleen ouder geworden, hebben ons idealisme ingewisseld voor materialisme, en de hoop op de goede afloop zien verdampen zonder de troost die onze ouders daarbij hadden - dat het voor hun kinderen beter zou gaan. Het is wat het is, zeggen we daar dan maar van.
En dus rest er niks anders dan de oude held nog maar eens op te porren. Maverick saves the day. Maar in plaats van een mooie nieuwe motor rijdt hij op een oud beestje, in plaats van een leuk fris blondje krijgt hij een wat verlepte Connelly, en zelf is hij ook niet meer zo fris.
Het plot is wel extreem zwak - dat is niet beslist kritiek, want dat was het in het origineel tenslotte ook. Maar de rollen van Connelly en Teller zijn toch wel wat erg flauw bedacht, en die van Kilmer, daar begin ik maar helemaal niet over. Teller is overigens volstrekt miscast wat mij betreft, zelfs na twintig jaar bootcamp zou hij nog niet overtuigen als marine. En het merendeel van de cast is te overduidelijk expendable, de scenes in de opening zijn af en toe gewoon tenenkrommend slecht. Het mocht niet te veel kosten kennelijk, en getalenteerde acteurs hoeven niet, zo’n film is het niet.
Met de beelden in de lucht zit het wel gestikt - makkelijke crowdpleasing, vanzelf, maar toch, het best leuk om te zien. Toch ontbreekt er wel een element wat het origineel had en dit vervolg jammerlijk laat missen, er is namelijk niets wat ook maar in de buurt komt van wat Giorgio Moroder voor het origineel produceerde. Vanzelf Danger Zone voor bij de actie, maar dat was vanaf het begin natuurlijk altijd al bijzaak. En dat legt dan voor mij meteen het bredere, grotere en diepere probleem bloot. Want Top Gun ging nooit om de school, om de wedstrijd, om de vijand, Tom’s leren jasje, de motor, of zelfs the need for speed. Take my breath away, daar ging het om, om het droommeisje dat Kelly McGillis ooit was. Want dat is de prijs die de held moet winnen, een bed om in te slapen en de kleine dood te sterven met het mooiste meisje van de wereld - en de grote, als de tijd komt. Maar hoe genadeloos hard faalt dit tweede deel daarin. Niet begrepen waar het leven over gaat, niet begrepen wat er in die 36 jaar gebeurd is, niet begrepen wat er veranderd is en wat onvermijdelijk hetzelfde is.
En dat maakt de film in mijn ogen tot een mislukking, tot een spel met stijlfiguren die over al die jaren heen kennelijk nooit echt goed begrepen zijn.
Graaf Machine
pfff... dit dus de laatste film die ik in de reguliere bioscoop zag. Sindsdien enkel nog filmhuisbezoeken gedaan.
Mis er niks aan.
Ripley's Believe It or Not
Ik vond het maar een matige film, typische Hollywood formulefilm. Leunt veels te veel op nostalgie. Mooi gefilmd, dat wel.
blackwolves
neen ik vond dat er geen magie en sfeer in deze film zat buiten de eerste deze straalde gewoon dat had ik bij deze echt niet grauw donker geen sfeer de muziek was al evenmin goed en dan juist ver naar het einde van de film kwam er wat iets of wat actie maar dat is ook alles wat deze film te bieden heeft als het aankomt op actie want dat kan ik deze film onmogelijk geven ei zit toch echt wel in de Kategori drama daar hoort deze film thuis maar zeker geen actie. maar neen ik vond hem niet even goed als de eerste
Erikb99
En wat vond ik er nou van:
Het is een erg leuke actiefilm geworden. Wel zit er een verhaallijn in tussen “Rooster” en “Hangman” die erg op het verhaal van “The Iceman” en “Maverick” uit het originele leek. En over “The Iceman” Val Kilmer gesproken die komt er ook op een goede manier in voor. Val is in het echt leven zijn stem kwijtgeraakt na een operatie om keelkanker te verwijderen en dat hebben ze goed gebruikt in het verhaal. De actie is natuurlijk erg mooi gefilmd, zeker die shots in die vliegtuigen. Wel vond ik Jennifer Connelly als de love intrest van Tom Cruise niet echt goed overkomen. Natuurlijk zit de film vol met verwijzingen naar de originele film, maar toch kun je deze kijken zonder die gezien te hebben. Wel mis je misschien hier en daar in het verhaal wat extra lading. Aanrader? Ja best wel. Me goed vermaakt bij deze film.
macrobody
Het verhaal is voorspelbaar, ik had het waarschijnlijk precies zo geschreven. Onmogelijke missie moet worden volbracht en alleen Tom kan dat. Op en top Amerikaanse heroïsche actie tot gevolg. Ik had zelf wel wat meer doden aan Amerikaanse kant laten vallen. Als het zo onmogelijk is en iedereen overleeft het dan was het toch niet zo moeilijk. Toch een dikke voldoende voor de film, wat Tom allemaal privé uitspookt moet hij weten, hij zet de rol weer overtuigend neer. De beelden zijn van top kwaliteit en de link naar vroeger is leuk. Vermakelijke film van meer dan 2 uur.
Kevinmastah
I feel the need, the need for speed.
Wat een geweldige actie film is Top Gun Maverick.
Ik heb echt genoten.
Alle emoties kwamen voor mij voorbij.
Maverick is net zo goed of misschien wel iets beter als het orginele deel uit 1986.
Er word goed geacteerd, de actie scenes zijn om van te smullen, het geluid is top in Dolby Atmos en het verhaal is lekker simpel en recht toe recht aan.
Dat de meeste scenes ook echt in de straaljagers word gevlogen en niet met Cgi zijn gedaan is fantastisch.
4,5 / 5
8,5 / 10
UmbraVitae
Het origineel uit '86 heb ik nooit gezien, deze door de hoge scores en lovende recensies er toch bij genomen. 't Is niet echt zo mijn ding, ondanks dat ik van vette actie hou, vond ik deze nogal gewoontjes, braaf en voorspelbaar. Ook zat ik totaal niet aan het scherm gekluisterd. Kan em afvinken, meer ook niet.
Basto
- 11964 berichten
Als he het origineel niet kent, mis je meer dan de helft van de lol.
deLeeuw
- 1944 stemmen
In mijn ogen moet een film op zichzelf staan. Ik deel niet de nostalgie welke heerst bij de die hard fans van het eerste uur.
De film was goed onderhouden en leuke actie volop. Maar het verhaal was op veel punten toch uiterst voorspelbaar, onorigineel en soms wel erg cheesy met oppervlakkige personages welke in blits voorbijkomen in een tevergeefse poging om sympathie te kweken maar die achteraf totaal onbelangrijk blijven (immers betaal je Tom Cruise een flinke duit). De achtergrond van personages bleef daardoor wel erg hol, terwijl de makers misschien deze groep als 'next generation' hoopt te lanceren zoals dat bij de crew van de jaren 80 ging(?) De typische karakters: een "gefrustreerde-en-gekwetste-jongeling-welke-uiteindelijk-wel-bijtrekt" een "officier-die-echt-niet-in-je-gelooft-maar-daarna-wel"; wat was hier de aanleiding dan voor? Hij vloog een route binnen een bepaalde tijd, maar het feit dat ie al dagen 'the best of the best' uit de lucht schoot in de oefeningen was niet voldoende? En vervolgens vliegt iedereen een dag lager probleemloos de route welke ze eerder niet konden redden, schiet mij maar lek...
Niet te spreken over het geforceerde liefdesverhaal (omdat dat nu eenmaal in elke film zo moet). Ook fantastisch hoe Jennifer Connelly na zo'n wild nachtelijk avontuur haar make-up en haar in de plooi kan houden. Geef d'r direct een zeiljacht en een Porsche om de laatste rauwheid van deze "barvrouw" af te halen.
Begrijp me niet verkeerd, de film keek prima weg. Een bak popcorn en knallen maar. Het deed me in alles denken aan The Fast and the Furious. Maar waar die allemaal rond de 3+ sterren zweven kan ik de zeer hoge beoordeling van deze film werkelijk niet rijmen bij iets onorigineel als dit.
Ik snap ook niet dat mensen die niet even nog kijken, die staat geloof ik op Netflix. Ik kijk nooit een vervolgfilm zonder een eerder deel niet te hebben gekeken. Zonder deel 1 is deel 2 inderdaad de helft minder fun.
mrkos
Top Gun: Maverick
Allereerst, wat is het lekker om die soundtrack van Top gun weer te horen! Wat een heerlijk vervolg op deel 1. We zijn een aantal jaar verder, dus ook de techniek. De shots uit de vorige film waren al mooi, maar deze waren echt adembenemend. De actie was weer on point. Spannende momenten, mooie/pijnlijke herinneringen uit het eerste deel onder leiding van prachtig muziek, het zat allemaal in deze film. Tom Cruise lijkt ook gewoon niet ouder te worden, haha.
4 sterren.
olbo
Minder emotie en meer actie dan deel 1. Ik vond de balans in deel 1 beter. Terzijde: het doel uitschakelen hoeft toch niet met straaljagers als de locatie bekend is? Nee, voor mij een matig vervolg.
pietpuk
Technologie doet z'n werk op een uitermate simpel en clichematig plot.
filmkul
Heerlijke frisse actiefilm. Het verhaal is niet heel bijzonder maar brengt de verbinding met het eerste deel. De uitwerking is zeer geslaagd met een mooie mengeling van deel 1 en vernieuwing van nu. De film lijkt in veel op zichten wel erg op deel 1 maar is wel een feest der herkenning. De beelden, de karakters, de opbouw en de soundtrack komen allemaal bekend voor. Niet heel origineel maar wel zeer geslaagd. De actiescenes zijn zeer spectaculair en de chemie tussen de hoofdrolspelers is prima. Visueel allemaal erg fraai met prima camerawerk. Amerikaanse kitsch op z’n best. 4.0
badfans69
knipoog
Heerlijke film, die eigenlijk helemaal niet om de actie gaat. Bijna alle, scenes spatten emotie, en dat is dan ook wat de film zo fijn maakt.
Old friends, nieuwe mensen, liefde, alles gaat over, liefdevolle, emotie. De actie is daarbij een fijne leidraad.
Switchblade800
De scenes met de SU-57's waren spectaculair, "maar niet eens echt", de oefenscenes waren wel echt maar een beetje erover vind ik, de f-14 tomcat is trouwens veel imposanter. Het enige "kippenvel" moment dat ik had was dat Maverick z'n overste voor het eindgevecht op de carrier zei, "this is where you belong!", voor de rest wel vermakelijk, vooral met de cgi SU-57's.
Switchblade800
De Knip
Wat wij ons afvroegen gedurende de film:
Wie of wat was eigenlijk de vijand?
Vast en zeker in het begin gemist, maar het werd nooit meer genoemd gedurende de film.
****
jacobine_rodijk
Wat wij ons afvroegen gedurende de film:
Wie of wat was eigenlijk de vijand?
****
Niet gemist, nationaliteit van de dreiging wordt bewust nooit erkend. De wat is een ondergrondse loods met bio-wapens (oid).
Pompidou
Mooie film. De romantische verhaallijn hadden ze van mij achterwege mogen laten. Voegde voor mij niets toe aan het verhaal. Dat was het enige minpunt, verder geweldige film.
Clarencoo
My little house in the Sky (lees prairie)
2,5 punt voor de actie, die is goed te pruimen.
Moeilijke missie inderdaad. Misschien hadden ze drones kunnen gebruiken.
Kevinmastah
1 ster? Serieus?
Moeilijke missie. Misschien hadden ze drones kunnen gebruiken?
Misschien hadden ze de film beter niet moeten maken dan?
Ze hadden ook gewoon een Nuke kunnen gooien, dan was de film in 5 minuten klaar.
Neem nog een glaasje azijn.
Kan je nog wel genieten van films?
Misschien kan je het beter houden bij je favoriete Aziatische films.
Of gewoon stoppen met films kijken.
Misschien hadden ze de film beter niet moeten maken dan?
Inderdaad, dat was de beste optie geweest.
Het eerste uur viel bepaald niet mee.
Nadat we een exact gekopieerde intro krijgen van de originele Top Gun (geen idee waarom), blijkt dat ook al het 80s cheesiness en overdreven macho en quasi-komische relatiegeneuzel het eerste uur overheerst.
Gelukkig blijkt dat nadat ze het onnozele plotopbouw gedoe hebben gehad er nog een uurtje superfijne actie komt met een Cruise in vorm (wat ziet hij er nog irritant goed uit) en een prima Teller (waar ik wel even aan moest wennen na hem de hele tv-serie The Offer (ga hem zien) in een totaal andere rol te hebben gezien).
Zo is er toch nog een lekker popcornfilmpje overgebleven met een wellicht iets te hoge 3,5* als resultaat.

Top Gun
1986

Filmwereld in shock: Val Kilmer op 65-jarige leeftijd overleden

Wees er nog snel bij: 'Top Gun: Maverick' stijgt binnenkort op uit het aanbod van Netflix

Hoopvolle update over mogelijke derde 'Top Gun'-film: 'Wij hebben een verhaal, het zal nu van Tom Cruise afhangen'

'Top Gun'-acteur Barry Tubb (61) klaagt Paramount Pictures aan voor gebruik van zijn beeltenis in 'Top Gun: Maverick'

Soy Cuba
Drama, 1964