Genre: Misdaad / Drama
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Randall
Gary
Hoyt Vaughn
Lucaij
Ja, ik kan prima lezen. Je stelling slaat nergens op gezien de gigantische scores van de afgelopen titels. Of van de laatste 11 jaar. Hoe hard je er ook misschien op hoopt, geen idee.
Phase 4 gaat starten, ook met wat nieuwe namen. Dat gaat gewoon weer een waanzinnig succes worden.
Gigantische scores? Onder de Marvelfilms zeker. Black Panther en Captain Marvel scoren een 3 hier gemiddeld. Ze zijn enorm gehyped, in tegenstelling tot de Joker, door de media en wellicht vervormd dat jouw gedachten.
Volgens mij komt er geen een qua scores in de buurt van Joker of bv Dark Knight.
Ik had het over het financiele gedeelte, die score. Avengers Endgame werd een paar maanden terug de succesvolste film op financieel gebied ooit...Spider-Man ruim boven de miljard-score...
Je noemt overigens met BP en CM wel de twee zwakste films van de laatste 11 jaar Marvel, dat moet ik bekennen. Maar ook die scoorden gigantisch.
Kijk, dat je graag iets nieuws ziet, prima. Maar of het realistisch is dat het tijdperk Marvel klaar is? Gewoon uitgesloten dat dat gaat gebeuren. Net als het uitgesloten is dat DC de troon over gaat nemen omdat ze 1 keer een geslaagde film maken die toevallig ook eens wat afwijkt. Ze hebben verder vooral ladingen prutfilms gemaakt die niet scoorden met ratings en ook verre van op financieel vlak.
IH88
Gaat om geld he. Black Panther is trouwens een Oscar genomineerde film. Dat moet Joker nog maar bewerkstelligen
. Guardians, Spider-Man, Black Panther, Captain Marvel, The Eternals, Black Widow, een nieuwe Blade film etc. Marvel gaat wel lekker door hoor. Dat jij dat niet leuk vindt prima, maar DC komt ook gewoon met een nieuwe Wonder Woman film, Harley Quinn en Aquaman. Ze gaan nu niet opeens alleen maar donkere arthouse superhelden films maken hoor.
Basto
- 11944 berichten
Krijg toch ook wel een beetje het idee dat de koek op aan het raken is. De latente filmkijkers die ik op mijn werk spreek, kijken niet echt uit naar Phase 4. Dat is wel de grauwe massa die voor het grootste deel van de boxoffice zorgen.
Krijg toch ook wel een beetje het idee dat de koek op aan het raken is. De latente filmkijkers due ik op mijn werk spreek, kijken niet echt uit naar Phase 4. Tuurlijk zal het nog wel even succesvol zijn, maar de eerste flop komt steeds dichterbij. Ze worden ook steeds lager gewaardeerd.
Ah, kijk. De collega's van Basto zijn tegenwoordig al de graadmeter. Niet die 2,8 miljard die Endgame op wist te halen.
Laat je onderbuik niet allemaal zo spreken mensen. Marvel blijft nog jaren heersen. Het enige wat weer even moet gebeuren is mensen de nieuwe helden te leren kennen, zoals we ook moesten met bv Doctor Strange of Guardians of the Galaxy die niemand van de gemiddelde kijkers kende.
Daar zou ik niet teveel in lezen. Decompressie na een gigantische climax en nog niet genoeg concreets om mensen lekker te maken voor Phase 4. Geen garantie voor succes uiteraard, maar voor hetzelfde geld flikken ze het nog een keertje opnieuw. De steun van de popmedia hebben ze in ieder geval nog.
Edit: al is het ook niet ondenkbaar dat Marvel de dieperik ingaat. Mensen raken het op een moment echt wel beu en dan kan het ook snel gaan.
Phantasm
IK vond deze film gewoon tegenvallen, voor de echte liefhebber.
bramnoor
Sorry hoor, overgewaardeerde film. Kon mij niet bekoren op het irritante af.
stultmeister
Ben ik de enige die denkt dat deze Joker gebaseerd is op deze man van een ‘Man bijt Hond’ aflevering?
Een hard gelach | Man Bijt Hond (NCRV 2012) - YouTube
Geweldige film trouwens! Moest er (met hele hoge verwachtingen) even inkomen, maar werd op een gegeven echt weggeblazen door het acteerwerk en de manier waarop bepaalde scenes neergezet waren!
merijn82
- 1931 berichten
Een hard gelach | Man Bijt Hond (NCRV 2012) - YouTube
Pff dit is niet te kijken zonder te lachen, hoe treurig het ook is.
Phoenix
Bedankt voor alle complimenten!
Ik had er na alle reacties al wat minder verwachtingen van, maar vond het toch nog een tegenvaller. Gemakkelijk scoren door maar zoveel mogelijk ellende over een onaanpasbaar figuur uit te storten en die dan zien downspiralen tot een kookpunt.
Maar dat riedeltje kennen we en de fratsen van de Joker zijn al beter in beeld gebracht. Grappig genoeg lijkt Philips dat zelf ook te hebben beseft want sommige scènes (Joker in de squad car) lijken niets minder dan een homage aan het superieure Dark Knight, dat gewoon meer in huis heeft dan deze karakterstudie die steeds maar weer in herhaling valt.
Nicholas
Ik ga tegenwoordig liever af op de critic votes en dan zie je dat Joker gewoon overal negatief scoort en dat betekent dan dat ik automatisch op de bluray wacht en geen duur bioscoopkaartje ga kopen.
Nu lijkt me Joker juist de film om NIET af te gaan op de critic votes, gezien alle ophef rond de film.
Ik probeer zo min mogelijk af te gaan op wat ik hoor of lees. Van zowel publiek als critici. Hoewel ik me wel eens op kan betrappen op het feit dat ik een film niet kijk als hij gigantisch wordt gehyped. Zie Avatar.
Sergio Leone
Redelijk.
In zijn uitbarsting, vlak voor hij Murray door de kop schiet, tiert de Joker het eigenlijk: hij is een getergde eenzaat die niet op zijn maatschappij kan steunen en dat is de schuld van de maatschappij. Daarmee is mijn gevoel zowat samen gevat: dit zwaarmoedige, weinig subtiele karakterdrama is wat het is en dat is vooral geen superheldenfilm of iets wat daar eigenlijk ook maar mee te maken heeft. De link met Batman is er belachelijk slecht bij gesleurd.
Joker is m.i. een hedendaagse Taxi Driver. Voor mij geen probleem dat je er een clown van maakt, maar je blijft toch altijd een beetje verwachten dat het een slechterik wordt die op een dag chaos en verderf in een superheldenstad kan zaaien. Niets van dat, Arthur Fleck is op het einde van deze film nog altijd gewoon Arthur Fleck. Mentaal niet meer te redden, maar ook allesbehalve iemand waarvan je het gevoel hebt dat die de misdaad in een stad op z'n kop zal zetten, zoals Heath Ledger's Joker dat wel doet in The Dark Knight.
Dat gezegd zijnde; Joaquin Phoenix zet wel een goede rol neer. Sowieso een gemakkelijke casting: hij ziet er altijd al een beetje ziekelijk uit - zijn kromme houding, die rare bovenlip en donkere kringen om zijn ogen. Zijn magere verschijning zet dat nog eens extra in de verf.
Niet alleen de karakterstudie is een kopie van Taxi Driver; ook Todd Philips' Gotham doet in alles aan die film denken. Het grauwe sfeertje, de kille straten en het lege omhulsel dat veel mensen zijn, lijken recht uit die film te komen. De soundtrack bevat enkele sfeervolle nummers om die zwaarmoedigheid kracht bij te zetten, maar als het strijkorkest voor de duizendste keer met man en macht de tristesse door je strot wilt rammen, is het mij toch ook te veel. Een beetje dosering doet wel eens goed, zeker in een film die tracht gelaagdheid met zich mee te brengen.
Dit en die gefaalde link met Batman waardoor Fleck ook niet helemaal uit de verf komt als Joker, doen toch afbreuk aan de film.
Richardus
Weer gekeken zonet. En weer magistraal, met name Phoenix, maar ook de zorgvuldige gedegen opbouw staat als een huis. Van de grote producties toch wel de topper van dit jaar, voor zover ik me bewust ben dan hè
Basto
- 11944 berichten
Leuk stukje over de invloeden.
Does 'Joker' Exist in a Scorsese-Verse of Films? from Joker (2019) - imdb.com
N00dles
Misschien wel de beste film die tot het Batman-universum gerekend mag worden.
De visuele stijl en sfeer zijn prachtig, met mooi kleurgebruik, een goede score en soundtrack en het neemt de tijd om Arthurs mentale aftakeling in beeld te brengen.
De film is vrij somber en verontrustend, maar juist daarin zit de kracht. Wel zat ik me af te vragen hoe het zou eindigen, want de laatste act sleepte een klein beetje, maar al met al was het een prima einde.
Joaquin Phoenix is een genot om naar te kijken. Zijn mimiek en uitstraling zijn zo treffend en overtuigend dat ik hem geknipt vind voor deze rol.
Of Phoenix' Joker beter is dan Ledgers Joker durf ik niet te zeggen. De toon van de film is sowieso anders dan The Dark Knight. Daarin was de Joker een madman met flair, in Joker is de Joker een tragische mental patient met flink wat issues.
Daardoor is het moeilijk -en wellicht oneerlijk- om te gaan vergelijken. Wel staat buiten kijf dat Phoenix -net als Ledger destijds- een unieke en Oscarwaardige versie van de Joker neer heeft gezet die wederom zal dienen als blauwdruk voor toekomstige villains.
Ik twijfel tussen een 4* en een 4,5*, maar ik ga hem voorlopig het voordeel van de twijfel geven. Een volgende kijkbeurt zal uitwijzen of mijn cijfer blijft staan.
Ste*
- 2072 berichten
That's life...
Ik had hier behoorlijk hoge verwachtingen van en ook heel veel zin in, dat is natuurlijk recept voor teleurstelling. Toch is dat het zeker niet geworden.
Grotendeels is dit wel de film geworden die ik hoopte te gaan zien. Een megaprestatie van Joaquin Phoenix, mooie sfeervolle cinematografie, ziek en compromisloos geweld en de psychologische achtergrond van het personage, iets waar ik sowieso altijd wel van kan genieten.
Het enige wat me heel de tijd wel een klein beetje bleef 'naggen' is de spanningsboog en de opbouw van het personage. Hij is eigenlijk al behoorlijk gek vanaf het begin, de trammoorden vinden ook redelijk snel plaats, en dat blijft daarna dan een beetje doormodderen (gek/minder gek) allemaal. Dat valt pas echt op zijn plek tegen het einde, als na die scène met zijn oud-collega's bij hem thuis (hoogtepuntje wel) Joker echt geboren wordt.
Kan zijn dat dat me een tweede kijkbeurt minder stoort want wil hem zeker nog eens gaan kijken, kans is groot dat ik dat ook nog eens in de bioscoop doe. De cinematografie is fijn (had het misschien nog net iets sfeervoller en bijzonderder verwacht, maar alsnog niets mis mee) en de score is erg lekker met die lage strijkers. Goed geluid is wel een must om dit te kijken.
Voor mij maakt het overigens niets uit of en hoe dit past binnen de Batmanwereld. Het enige dat ik daarvan ooit heb gezien is The Dark Knight, en dat vond ik helemaal ruk (met uitzondering van Heath Ledger) en ook zonder dat dit zich afspeelt in Gotham en het Batman-universum is dit een aansprekend thema, met die bezuinigingen op geestelijke gezondheidszorg en 'verwarde mannen' ook nog eens actueel. Je hoopt ook maar dat er geen copycats ontstaan, want het is eng genoeg ergens nog inspirerend ook.
Bijzonder trouwens ook wel, dat de film begint met 'het is 15 oktober', uitgerekend vandaag...
4,25*, ben nog niet helemaal zeker of dit 4.5* wordt/blijft (maar denk het wel), ga hem sowieso nog eens kijken.
Graaf Machine
de grunt
Warning
Had 'm hoger ingeschat, maar helaas.. Ondanks dat deze Joker een geweldige performance neerzet, is deze Joker namelijk niet iemand waarvan je het gevoel hebt dat die de misdaad in een stad op z'n kop zal zetten, zoals Heath Ledger's Joker dat wel deed in The Dark Knight..
Lennert
Okay, een jaar geleden bij het zien van de eerste foto's van hoe Phoenix er uit zag, had ik echt niets dan twijfels. De eerste trailer zette dit langzaamaan om in voorzichtige interesse, de eerste reviews verbaasden me, de scores maakten me onzeker en het feit dat veel mensen uit mijn omgeving die superheldenfilms haten positief waren intrigeerde. Met enige scepsis ben ik de film ingegaan om uiteindelijk toch onder de indruk naar buiten te komen.
Todd Philips zal het stigma van regisseur van twee, in mijn optiek, afzichtelijke kutkomedies (Hangover en Hangover 2, ik heb me al niet meer aan de derde gewaagd) nog niet kwijt zijn, maar wat hij hier laat zien is een flinke draai. Hij zet Gotham neer als een verschrikkelijk smerige en rauwe stad en levert uiterst sfeervol camerawerk af. In welke tijd het zich precies moet afspelen werd me niet echt duidelijk, wat past bij het karakter van de stad uit de comics. De sfeer is helemaal juist en dat zorgt ervoor dat Joker slaagt als een DC-gerelateerde film.
Joker is echter geen diepe film. De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op, de wanhoop en waanzin zijn allemaal duidelijk en de film begeleidt de kijker keurig naar het eindpunt. Ik moet dan ook best lachen om diepgravende recensies die de film als dikke arthouse benoemen. Nee, daarvoor werd je als kijker echt teveel bij de hand genomen. Dat wil echter niet zeggen dat de film niet goed is. Absoluut niet leuk daarentegen. Aquaman heb ik vier keer gezien, maar voor Joker heb ik geen puf om volgende week nog een keer te gaan. Dit komt vooral door het feit dat iedere scene pijnlijk is, alsof je naar een uitstekend geregisseerde aflevering van Man Bijt Hond aan het kijken bent qua plaatsvervangende schaamte. Phoenix zet ook geen hele sympathieke Joker neer, wel een begrijpelijke. Dat er van tevoren angst was dat deze film onder de Incel-cultuur een nieuwe schutter zou doen opstaan, vind ik dan ook vooral lachwekkend.
Joker is vooral een intense film die, gekenmerkt door het uitstekende acteerwerk van Phoenix, de fantastische soundtrack, het expliciete geweld (dat nergens gratuit over komt) en schelden, de belichting en regie op esthetisch vlak een meesterwerk genoemd mag worden. Ik snap prima dat het niet voor iedereen is, maar verdomd als ik niet genoten heb.
Shadowed
Anders.
DC fans opgelet, dit is niet een superheldenfilm zoals ze tegenwoordig uitgekotst blijven worden. Dit is een film die eigenlijk sinds tijden weer eens een poging doet om een serieus en betere vertelling neer te zetten dan de algemene superheldenfilm.
Phoenix is best goed als The Joker. Alleen vind ik hem net iets te naïef en dom om echt zo'n iconisch, intelligent en angstaanjagend karakter als The Joker wordt. Daarmee krijgt de film een beetje een parody-gehalte ondanks de erg serieuze toon.
De toon is rauw en kil. Weinig tot helemaal geen enkele humor te bekennen. Zeer opmerkelijk dat de film dan ook van Phillips komt, want die heeft zowat alleen maar komedie geregisseerd hiervoor. Het deed me ook even vrezen voor deze film, maar hij komt best op zijn pootjes terecht.
Een ander kritiekpunt dat ik over Joker heb is dat het wat te lang duurt. Niet alles is echt relevant en het verhaal voelt wat gerekt aan. Er zijn zo wel een hoop dingen die best geschrapt hadden kunnen worden, want ondanks dat het goed verteld wordt, is er nog steeds niet echt een goed verhaal aanwezig.
Het is vooral tegen Phoenix aankijken die dan langzamerhand steeds iets gekker wordt totdat hij zich (na zowat 110 minuten) ontpopt tot de bekende schurk van Batman. Maar Phoenix doet het goed genoeg om het boeiend te blijven houden gelukkig.
Bij lange na geen slechte film, wel eentje die misschien wat overrated is. Ik heb het gevoel dat de reden dat deze film zo hoog beoordeeld wordt is omdat het zo'n andere film is in vergelijking met andere DC-films. Maar hij stijgt wel degelijk boven het algemene niveau uit. En de dood van De Niro op Live TV was echt een behoorlijk sterke scene.
Larude
Joaquin Phoenix draagt de film. Voor zijn acteerwerk en de goede flow van het laatste half uur geef ik 3,5e ster. Leuke bijrol voor De Niro. Het verhaal is wat mij betreft vrij dun en steekt hier en daar wat gemakzuchtig in elkaar om het in het perspectief van een bitterzoet drama tot grote hoogte te laten stijgen. Sommige types in de film zijn ook nogal karikaturaal, wat zich niet goed verhoudt tot het realistische karakter wat de makers Arthur Fleck proberen aan te meten.
Reida
Mooi verhaal, goed geacteerd, prachtig gefilmd en super geluid. Herinneringen aan One flew over de Cuckoos nest kwamen boven.
mjk87 (moderator films)
Tegenvaller. Ik zie wel wat de regisseur wil, maar het ligt er allemaal wel iets te dik op. De stad is één grote treurnis, altijd weer die enorm hoge trappen, altijd weer die zware vioolmuziek erover als het nog treuriger wordt dan het al was. Voor mij viel hier de geloofwaardigheid ook weg, en dat is essentieel voor zo'n film. Ik zie ook geen film waarin iemand wordt gevormd door de maatschappij maar vanaf het begin af aan al niet helemaal lekker is en wacht tot het moment dat hij echt de knop omzet. Minder interessant dan wat het had kunnen zijn. Het is knap wat Phoenix doet dat zijn rol nog menselijk aanvoelt, want in alles heeft dit de potentie volkomen te mislukken. Zelfs al gaat ook Phoenix er af en toe te ver over, maar houdt het al bij al nog net op het randje. Visueel ziet die wereld er verder wel oké uit en enkele losse momenten werken ook wel en een tijdlang verveelt de film ook zeker niet (aan het eind sleept het iets) maar het had zoveel meer kunnen zijn. 2,5*.
top030
De sfeer pakt vanaf het begin. Rauwe beelden en heerlijke camerashots. Muziek heeft mij vanaf begin tot eind in het verhaal meegenomen. Verhaal met meerdere lagen voor wie het wil zien. Oordeel zelf... Maar voor mij een om nog een keer te zien. En... Dat komt bijna nooit voor
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Ik vind die keuze juist sterk; er wordt redelijk subtiel geknipoogd naar die hele Batman comicswereld. Je voelt dat die sfeer aanwezig is, in die metroscène bijvoorbeeld, maar het wordt nergens overdreven.
osmanhan
Wowwww wat een acteerwerk. Ik ben echt onder de indruk. Een super film en zeker een aanrader!
Warp
Marvel schrijver zet heftige kritiek op 'zeer slechte' Joker door - Manners Magazine
Ironisch om dit van een Marvel schrijver te horen.

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

1917
Drama / Oorlog, 2019

Idiot Prayer
Muziek, 2020
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing