• 9.378.981 stemmen

Gesproken taal: Engels en Koreaans

Releasedatum: 14 februari 2018

Plot Black Panther

"Long live the king."

T'Challa keert terug naar het geïsoleerde, technologisch geavanceerde land Wakanda om zijn plaats als koning in te nemen. Wanneer er echter een oude vijand op de radar verschijnt, wordt T'Challa als koning op de proef gesteld. Hij wordt meegesleurd in een conflict dat het lot van Wakanda en de hele wereld in gevaar brengt.

avatar van Koerok

Koerok

Lennert schreef:

Het gaat tussen mij en MCU al een tijdje niet heel erg goed, ik schat al sinds... Iron Man 3? Nadat Spider-Man: Homecoming en Thor: Ragnarok me al helemaal teleurstelden, had ik de hoop ook wel een beetje opgegeven.

Serieus? Dat waren juist topfilms. De enige die voor mij echt over de top was, was de Guardians of the Galaxy Vol.2. Dat was bijna slapstick. De rest was allemaal goed te pruimen, en Spider-Man Homecoming vond ik zelfs een verademing.

Dit weekend met de kids maar eens naar Avengers Infinity War.

avatar van Fabian123

Fabian123

Basto schreef:

Eens! Ik vind deze film eerder een klap in het gezicht van de zwarte bevolking. Een sprookje dat een Afrikaans volk ook technologisch geavanceerd kan zijn. Dat is nu net het punt: de meeste uitvindingen zijn gedaan door Europeanen en Aziaten. Het wrijft het nog eens extra in dat het Afrikaanse continent behalve vuur nauwelijks innovatie heeft voortgebracht.

De suggestie is toch juist dat alles daar in Afrika al eeuwenlang onder de radar gebeurt? Dat het continent geen innovaties in de wereld heeft voortgebracht, is in deze film een keuze. Ik zie het als een metafoor voor hoe de potentie van zwarten altijd in de schaduw heeft gezeten. In de after-credits-scene nemen ze een nieuwe stap, als bundeling van krachten tussen blank en zwart in plaats van altijd de onoverkoombare verschillen te benadrukken.

Was ik zelf van Afrikaanse roots geweest, was ik liever met die neef mee gegaan en had die blanken een keer een lesje willen leren. Nee, ik zie dit meer als een propagandafilm van de blanke elite die de donkere medemens juist weer 'koest' maand, dan een groundbreaking film voor de Afro Amerikaanse community.

Heb je al iemand van Afrikaanse roots gesproken die dat ook vond?
Wraak werkt alleen maar escalerend, het gaat om toenadering. Emancipatie betekent niet dat je je tegenstanders moet uitschakelen. De hoofdpersonen hebben een hele pacifistische Martin Luther King-instelling, die echter door maatschappelijke spanningen (buiten Wakanda om) steeds moeilijker houdbaar wordt. De een wil terugslaan, de ander juist niet, en die spanning wordt uitgevochten met het fictieve Wakanda als arena. Eigenlijk net als dat film een veilige arena kan zijn om maatschappelijke kwesties uit te meten, en uiteindelijk te overstijgen. Ik weet niet of dat ooit echt zo zal werken, maar vind het idee in ieder geval erg mooi en dit lijkt een eerste stap te zijn. Het zou goed kunnen dat Ryan Coogler over 50 jaar in alle filmboeken staat, samen met Steve McQueen en Jordan Peele.

Jezus wat een flauwe en lelijke superhero film zeg. Had ik niet verwacht eigenlijk.

avatar van Dominootje

Dominootje

Het ziet er allemaal zeer fraai uit, maar zo enthousiast als 'het volk' ben ik nou ook weer niet.. Prima Marvel film maar zeker niet hoogstaand.

Het ziet er juist totaal niet uit. Zelfs de effecten zijn slecht.

avatar van Lennert

Lennert

Koerok schreef:

Dit weekend met de kids maar eens naar Avengers Infinity War.

Nee, verschrikkelijk jolige films zonder impact.

avatar van horizons

horizons

GotG 2 is één van de betere Marvel's

avatar van The Oceanic Six

kos schreef:

Het ziet er juist totaal niet uit. Zelfs de effecten zijn slecht.

De wereld was erg mooi gemaakt met alle pracht en fraai aan natuur, bepaalde actiemomenten zoals met die neushoorns bepaald niet.

Krijg overigens het vermoeden dat als ik deze opnieuw bekijk (ik ga de hele reeks maar eens opnieuw opzetten in de maanden voor Avengers 4) het wel eens een onvoldoende kan worden. Als enige uit de reeks.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Fabian123 schreef:

Heb je al iemand van Afrikaanse roots gesproken die dat ook vond?

Ik ben wellicht wat cynischer. We weten ook allemaal wat er met Martin Luther King gebeurd is. Geen idee wie Steve McQueen en Jordan Peele zijn zonder google. Zal wel een heel obscuur boekje worden.

The Oceanic Six schreef:

Natuur is natuur maar alles wat een beetje 'gecreeerd' werd was vooral lelijke Afrika kitsch, inclusief outfits. Space ships zagen er uit als 1999 en het hele Oakland lijntje was in 1 kamer ook erg matig.

Dan nog volledig mislukte casting van iemand als Freeman als CIA agent (hahahah) en ook Boseman zelf.

en dan heb ik het nog niet eens over het ubersuffe plotje.

Alleen Jordan en zijn hele black people around the world opstand plannetje enzo was nog enigzins vermakelijk.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Wat een aanfluiting. Black Panther is één grote karikatuur die zichzelf veels te serieus neemt en net als Wonder Woman om de verkeerde reden op een voetstuk is verheven.

Had een matige Marvel film verwacht, maar ik werd uiteindelijk getrakeerd op hun zwakste film tot nu toe.

Krappe 1.5*

avatar van james_cameron

Erg wisselvallig en nogal kitscherig, deze vermakelijke maar uiteindelijk nogal tweederangs Marvel-film. Het begin is nog wel oké en met Andy Serkis en Michael B. Jordan beschikt de film over twee prima schurken, maar afgezien daarvan is het akteerwerk erg houterig, de plot behoorlijk slap en de visuele aanpak te opzichtig en gekunsteld. De aktiescenes weten daarnaast slechts sporadisch te imponeren. Samen met Spiderman: Homecoming één van de minste Marvel-films van de afgelopen jaren.

avatar van Jazzthieve

Jazzthieve

Vermakelijke film met leuke personages maar het is toch wel een beetje "overrated".

avatar van Vilmkritikus

Vilmkritikus

Saaiste en slechtste Marvel film tot nu toe acteerwerk is om te huilen.

avatar van sdr

sdr

gezien en beiden vonden we er maar weinig aan.

Ook de geluiden die een bepaalde groep maakten vind ik dom gekozen.

Al met al slappe film

avatar van clubsport

clubsport

Niet onder de indruk van deze (vooral politiek gehypte film ) het verhaal was maar zozo , sommige effecten

zagen er aardig uit maar niet echt iets waar je mond van openstaat .

Vooral de vechtscenes maakten op mij totaal geen indruk , het ziet er allemaal computergameachtig plastic uit en zonder enig gevoel van spanning .

Ik begrijp waarom de focus zo overdreven op het politieke aspect word gelegd want zowel qua verhaal als

de technische aspecten is het allemaal maar vrij middelmatig .

avatar van Melksnor

Melksnor

Heel leuk Marvel filmpje met 1 miscast wat mij betreft dan, Michael B. Jordan. De zuid Korea missie was top.

Voor de rest prima vermaakt, lkkre popcorn film.

avatar van Debo

Debo

Na drie kwartier afgezet, Meer kon ik niet opbrengen....

avatar van vranque

vranque

Ik lieg als ik ik minder dan 3 sterren geef. #guilty pleasure. Top was het niet.

avatar van legian

legian

De film heeft al die aandacht en lofzangen in iedergeval niet gekregen omdat het zo'n briljant meersterwerk is. Ook deze film is weer typisch Marvel, gelukkig niet zo rampzalig als de derde Thor maar ook nergens van het niveau Winter Soldier.

De personages zijn eendimensionaal en komen erg stereotype over. Alleen de twee badguys springen eruit. Klaw is een heerlijke personage wat oprecht geniet van de chaos die ontstaat. Jammer dat hij zo'n korte rol heeft. Killmonger is daarnaast heerlijk medogenloos en weet, in tegenstelling tot de meeste badguys precies wat hij kan in verhouding tot de goodguy.

Visueel is het een groot CGI festijn. Leuk al die beelden van een futuristische stad, maar nergens kwam het gevoel dat dit echt was. En dan zijn er nog de gevechten waarbij ik mij afvraag of hij zijn inspiratie uit Snyder zijn films heeft gehaald. Ze hadden nog wel een paar maandjes mogen werken aan de effecten. Ik verwacht van Marvel toch wel betere kwaliteit.

Verhaal technisch hebben we het al eerder gezien. Maar gelukkig wordt de Black Panther (door een maat omgedoopt tot CatBoy) ook goed en wel verslagen. Dat hij het overleeft is alleen maar omdat het moet. En dat haalt de spanning er dan weer volledig uit. Wetende dat hij nog meer terug gaat komen zit er helemaal geen spanning in de gevechten met Killmonger. Dat we daarnaast nog een burgeroorlog krijgen voorgeschoteld waarbij mensen hun traditiest eerst boven hunzelf verheven om ze enkele muniten later volledig te laten liggen begreep ik ook niet. Maar gelukkig bestaan er nog de gorilla mensen die als een Deus Ex Machina de boel komen redden.
Ook zijn er onderdelen in de film die erg belangrijk zijn, maar eigenlijk totaal geen uitleg krijgen. Zoals Nakia zie blijkbaar een grote geschiedenis heeft, maar wat nergens blijkt. Of de spionenen die een aantal keer genoemd worden maar waarvan nergens duiddelijk gemaakt wordt wat hun nou voor doel dienen. Maar ook vibranium, Dat spul is blijkbaar alles wat een mens nodig heeft om te leven? Maar kan niet op hoge snelheden vervoerd worden want dat is gevaarlijk. Echter proppen we het wel gewoon in onze vliegtuigen?...

Eerlijk is eerlijk, het eerste half uur heb ik mij kostelijk vermaakt. Een aantal komische momenten en de introducties van de personages werken erg goed. Ook Klaw en Killmonger weten elk moment dat zij in beeld zijn te schitteren, hoe eendimensionaal ze ook zijn. Helaas is de film erg voorspelbaar en kakt het na het eerste half uur wat in om uiteindelijk precies te verlopen zoals je verwacht inclusief flauwe humor (man en vrouw die in de burgeroorlog tegenover elkaar staan, ochyeeh wat grappig )

De film is vermakelijk, heeft een leuke badguy, een wat saaie goodguy en staat vol van de CGI en effecten. Verveeld heb ik mij niet, maar gedenkwaardig is deze film allerminst. Belangrijke kanttekening hierin is dat de badguys de film boeiend weten te houden, geen van de goodguys weet datzelfde te realiseren. Hoewel ik wel benieuwd ben naar die gorrila stam, waarom worden zij zo uitgezonderd van de rest.

avatar van Kondoro

Kondoro

Ik ga snel door met de Marvel reeks, ik wil graag alle films gezien of herzien hebben voordat ik de nieuwe ‘Avengers’ film ga kijken. Op een paar herzieningen na heb ik ze bijna allemaal gehad en ook ‘Black Panther’ moest nog aan dit lijstje toegevoegd worden, een wereldhit toen deze uit kwam en dat kwam denk ik ook mede door de goeie marketing die de film beheerste. Echter tijdens het kijken van de film werd ik er maar niet warm van, het zag er allemaal best strak uit zoals we Marvel kennen alleen vond ik de casting niet bepaald geslaagd, en waren de acteurs me niet altijd even goed bevallen. De setting was soms wel erg gaaf, met vooral de natuur waar ik me mee vermaakte en liep de film langzaam door, en was het in het algemeen geen slechte film maar, ik ga wel veel beter verwacht zeker door alle goeie berichten die ik er van gehoord heb.

“If you say one more word, I'll feed you to my children!”
“I'm kidding. We're vegetarians.”

De acteurs komen inderdaad wat stereotype over, en de prestaties van de acteurs vind ik nou ook niet altijd zo dendert goed. Zeker Chadwick Boseman die de rol va T’Challa moet verzorgen vond ik soms wat houterig overkomen, alsof hij de hele film wel verstijfd was. Hoewel Chadwick de hoofdrol moet verzorgen vond ik persoonlijk Michael B. Jordan het een tikkeltje beter doen als de neef van T’Challa genaamd Killmonger, lichtelijk een schurk in deze film. Voor de rest deden Lupita Nyong'o en Danai Gurira het prima en vond ik Martin Freeman er best makkelijk mee weg komen, die had in mijn ogen geen bijzondere rol. Andy Serkis vond ik als Klaue het beste, en dan niet omdat ik weer voor een schurk wil kiezen maar die had de komedie en lolligheid nog wat in zich wat ik vooral wel mistte in deze film, aangezien ‘Black Panther’ op veel vlakken toch iets te serieus is. En dan had ik misschien een duo van Klaue en Killmonger nog wel langer willen zien, dat maakte het spannender, leuker en wat interessanter, dan de eentonige één op één gevechten tussen goed en kwaad.

Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren waar deze film op aansluit, ik meende op ‘Winter Soldier’ maar je krijgt nog wat scénes te zien die aansluiten op de dood van de vader van T’Challa. Echter vind ik deze spin-off niet zo héél bijzonder en als hij er niet was gekomen heb ik hem ook niet gemist dat is sowieso zeker. Het eerste half uur tot uur was leuk, vooral het moment wanneer T’Challa gekroond word en dat hij achter klaue aan zat vond ik geslaagd, de over gang op Killmonger was wat minder, en toen leek de film wel weer wat langdradig te worden. Zeker als Killmonger en T’Challa gaan vechten met elkaar weet je al wel van te voren dat Killmonger dit gaat winnen maar dat T’Challa op een mysterieuze wijze toch nog leeft, na enkele diepe wonden in onder andere de buik, been en arm en een grote lange val in een ravijn, dan wel met water (eigenlijk een waterval). Dit zijn van die standaard Marvel dingen in films waar ik langzamerhand ook wel een beetje op uitgekeken raak en dat is zonde.

“I will not abandon someone to die, when I have the means to save his life.”

Het is gaaf dat de film zich afspeelt in een Afrikaanse setting, en dan vooral de mooie ceremonies tot het kronen van de koning, het vechten tegen andere stammen en noem zo maar op. Dat hebben ze in ‘Black Panther’ toch wel mooi gedaan, en dat gaf toch wel altijd een wow gevoel weg. Er gebeurt genoeg om naar te kijken, de gevechten zijn strak en dit maakt de film aangenamer om naar te kijken, ondanks dat het te serieus is en daar zit ik wel echt mee. Het had soms wat losser gemogen qua acteerwerk, maar soms laat de CGI ook wel wat van zich afweten. De film zit borden vol met CGI, die er wel weer goed uitzag hoor daar niet van, echter vond ik de neushoorns ook soms wat misplaatst of slecht geanimeerd en dit leek er vaak niet altijd op.

Het verhaal was tof. We volgen een land genaamd ‘Wakanda’ in het Afrikaanse continent waar we een meteoriet op zien landen. In deze meteoor zit een bepaald goedje wat ze ‘vibranium’ hebben genoemd (dan wel in het Engels). Het land zit er vol mee en ontwikkeld onder andere hiermee hun wapens, schepen, technologie en het pak voor de ‘Black Panther’. Op een dag gaat de vader van T’Challa dood en die zat nog achter een schurk aan: Klaue. Klaue zou door middel van een informant binnen zijn gekomen in het land van ‘Wakanda’ en heeft hier vervolgens een hoeveelheid vibranium gestolen en een ravage aangericht. T’Challa gaat achter Klaue aan om gerechtigheid te krijgen, die hij ook bijna vind tot Killmonger hem bevrijd uit de gevangenis. Klaue weet te ontsnappen maar na een ruzie vermoord Killmonger hem en is dit hoofdstuk afgesloten, tot Killmonger nu achter T’Challa aanzit. Killmonger is namelijk familie van T’Challa, en de vader van van T’Challa had de vader van Killmonger vermoord (zijn broer), en killmonger wil vanaf dat moment al gerechtigheid. De twee gaan een duel aan die T’Challa verliest en Killmonger tijdelijk koning maakt van Wakanda. T’Challa komt terug en na een hevig eindgevecht weet T’Challa te winnen en zo komt alles nog goed.

“The king is dead. Come with me if you don't want to join him!”

En dan is ook ‘Black Panther’ een soms te simpele helden film die niet veel potentie had bij eerdere Marvel delen, en valt hij toch wat door de mand. Er is nog veel over deze film te vertellen mocht je echt in de details willen gaan zitten, daar heb ik nu even geen tijd voor. Er is genoeg te zien, maar de jonge Ryan Coogler haalt soms te weinig uit de kast om het tot een geweldige film te brengen, en dat is een leer in zijn regiecarrière want ik ben zeker benieuwd naar de toekomst van Ryan, die tot nu toe drie goeie films op de wereld heeft gezet, en Black Panther is hier ook één van. ‘Black Panther’ is goed, maar niet geweldig en dat steekt hem soms.

avatar van Theunissen

A.s. dinsdagavond ga ik naar de bioscoop voor de nieuwe "Avengers: Infinity War (2018)" film en om een beetje bij te blijven qua superhelden (Black Panther speelt er namelijk ook in mee), heb ik gisteren deze blaxploitation Actie / Sciencefiction film bekeken. Althans dat zou gelden als deze film in de jaren 70 was uitgekomen Ik ben in ieder geval blij dat ik deze film niet in de bioscoop heb gezien, want ik vond het maar een flauwe bedoeling met een slap verhaal en snap eigenlijk ook niet waarom deze film zo'n goede recensies kreeg.

In dit superheldenverhaal draait het om T'Challa / Black Panther (Chadwick Boseman) die terugkeert naar Wakanda, welke een technologisch hoog ontwikkeld Afrikaans schaduwland is en welke rijk is aan Vibranium (kruid / grondstof voor superkrachten). Daar wilt hij de troon bestijgen, maar een rivaal met een verleden, te weten Erik Killmonger (Michael B. Jordan), is uit op wraak en brengt het land en de wereld in gevaar.

Dit is de eerste "Marvel" bioscoopfilm waarbij de belangrijkste personages van Afrikaanse komaf zijn en tevens de eerste keer dat een superheldenfilm zich in Afrika afspeelt. Bovendien zijn de vechtscènes (o.a. met speren en dieren of juist mensen verkleed als dieren) in de film gebaseerd op Afrikaanse vechtkunst. Het dertien in een dozijn eenvoudige en slappe voorspelbare verhaal, deed me soms denken aan "Star Wars" (qua decors en technologie) en "James Bond" (met name het gedeelte in Zuid-Korea) films en het verhaal mag dan wel een politiek tintje hebben, ik vond het echter vooral saai, flauw, langdradig (duurt circa 120 minuten en na de aftiteling volgt nog een extra scène, die zoals zo vaak eigenlijk niets toevoegt), clichématig en voorspelbaar (o.a. gevecht om de troon en het einde).

Niet alles (wel veel) vond ik overigens slecht aan deze film, want visueel gezien (en dan doel ik vooral op de kleurrijke Afrikaanse kledij en landschappen) mocht deze film er best wezen en het verhaal bevat ook de nodige actie (wel niet bijzonder spectaculair of indrukwekkend, hoewel de neushoorns op het einde er wel fraai uitzagen) en humor. De laatste is soms wat aan de flauwe kant, maar soms ook best leuk, zoals bij de opening (wat zich eventjes afspeelt in 1992) van het verhaal waarbij er twee kale vrouwen aanbellen bij een deur en waarbij iemand (die door het kijkgaatje van de deur kijkt) dan zegt:

"Het zijn twee meiden die op Grace Jones lijken"

Om die opmerking leuk te vinden, moet je waarschijnlijk wel minimaal ergens in de 30 zijn, want anders weet je waarschijnlijk niet wie Grace Jones is. Ook vond ik het wel geinig dat de enige blanke persoon in het verhaal met een rol van betekenis, te weten Martin Freeman (in de rol van CIA-agent Everett K. Ross), zwaar gewond raakt bij het beschermen van de donkere vrouw Nakia (Lupita Nyong'o) en dat dan een andere donkere vrouw, te weten Shuri (Letitia Wright) zegt:

"Top, weer een gebroken blanke om te fiksen. Dit wordt leuk"

De voor 90% bestaande donkere cast (de 10% blanke cast met een rol of rolletje zijn Martin Freeman, Andy Serkis, Francesca Faridany en natuurlijk Stan Lee), bestond voor mij vooral uit onbekende acteurs en actrices zoals Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o (in de rol van Nakia, die een spion is van Wakanda), Danai Gurira (in de rol van Okoye, die een bewaakster is van Wakanda) en de irritante Letitia Wright (in de rol van Shuri, die zeg maar de vrouwelijke jonge "Q" is uit de James Bond films) en eerlijk gezegd vond ik niemand daarvan echt overtuigen en de vrouwen waren ook niet bepaald schoonheden (dan vond ik de eerder genoemde blanke Francesca Faridany in het kleine rolletje van museum directeur, misschien nog wel de mooiste vrouw in deze film).

Gelukkig spelen er ook een tweetal bekende donkere acteurs in mee en dan doel ik op Forest Whitaker (in de rol van Zuri, die zich maar de ceremoniemeester is op Wakanda) en Angela Bassett (in de rol van Ramonda, die de moeder is van T'Challa en Shuri) en zij deden het nog best verdienstelijk. Dat laatste geldt overigens ook voor de blanken Martin Freeman en Andy Serkis (in de rol van slechterik Ulysses Klaue) en zij zorgden ook nog voor wat humor.

Zoals de vermakelijke film "Wonder Woman (2017)" de superhelden bioscoopfilms een broodnodige feministische injectie gaf, zo voorziet "Black Panther" het hoofdzakelijk witte "Marvel" universum eindelijk van wat kleur (het is alleen nog wachten op een Aziatische superheld), alleen vond ik er niet zoveel aan en ik zit ook niet op een vervolg te wachten.

P.S. ik snap wel niet waarom een bepaalde Afrikaanse stam, te weten de Jabari stam onder leiding van M'Baku (Winston Duke) perse apen (Gorilla's) moesten voorstellen, die ook nog eens apengeluiden maakte. Dat vond ik eerlijk gezegd een beetje op het randje (of moest het zelfspot voorstellen) voor een film gemaakt door grotendeels zwarte cast en crew.

avatar van ribas123

ribas123

Wat een slappe film zeg.

Gaat totaal niet de diepte in.

Verhaal is super dun.

Einde zag ik al uren van te voren aankomen.

Ik begrijp echt niet hoe je zo'n niveau film uit kan brengen.

Nee, not my movie

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

ribas123 schreef:

Wat een slappe film zeg.

Gaat totaal niet de diepte in.

Verhaal is super dun.

Einde zag ik al uren van te voren aankomen.

Ik begrijp echt niet hoe je zo'n niveau film uit kan brengen.

Nee, not my movie

Dat is toch wel zo voor de meeste Marvel films?

avatar van alacer9

alacer9

Hele goede en vermakelijke film met ook naar een achterliggende gedachte!

avatar van broncode

broncode

Prima marvel Film met goede actie momenten en emotionele hoogtepunten. Niks nieuws onder de zon natuurlijk, zo is het altijd bij marvel. Maar toch wel twee minpuntjes. De film is enorm politiek correct en neemt soms zichzelf te serieus. Maak van de donkere mensen blanke mensen in deze film en je hebt het PVV partijprogramma op celluloid..

avatar van Jordy

Jordy

Tegenvaller, buiten de verfrissende Afrikaanse settings heeft de film eigenlijk niet zoveel te bieden. Blijft hit-and-miss tussen mij en Marvel-films.

avatar van mixmaster

mixmaster

Pffffffffffff wat een vreselijke lange zit !!!

3 woorden :

Saai.

Langdradig.

Slaapverwekkend.

avatar van bombario

bombario

Teleurstellende film. Het verhaaltje is flinterdun en de film swingt (ondanks alle trommels in de soundtrack) totaal niet. Dan wordt het een lange zit en ik zat er geen moment echt in. De achterliggende gedachte en alleen donkere acteurs vind ik wel lovenswaardig.

avatar van korenbloem02

korenbloem02

Jordy schreef:

Herkenbaar, alleen dit was voor mij een kleine hit. vooral orginele setting maakte veel goed. Tevens de laaste spiderman gekeken, ook een nieuw jasje maar was een echte dikke vet mis voor mij.