• 9.373.067 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

'Fat' Moe Gelly

avatar van MNV2

MNV2

Once upon a Time in America

It's true I have killed people, Mr. Bailey. Sometimes to defend myself, sometimes for money. And many people used to come to us. Business partners, rivals, lovers. Some of the jobs we took, and some we didn't. Yours is one we would never touch, Mr Bailey.

Ik heb echt een zwak voor dit soort films, zelden dat ik meemaak dat een moderne film de sfeer van de oude jaren '30 misdaadfilms zo goed naar boven brengt. Once Upon a Time... deed me zelfs denken aan oude gangsterfilms als The Public Enemy (1931) en The Roaring Twenties (1939), films met James Cagney en Humphrey Bogart in de hoofdrollen. Ook in die films staat de drooglegging van de jaren '20 centraal en kun je zien hoe gangsterbendes illegaal drank in de VS binnensmokkelen of 'bootleg'-drank verkopen. In die oude Warner Bros. films zie je dan ook hoe een groepje arme jongeren zich opwerken in het criminele circuit om zich uiteindelijk bij de 'big shots' te kunnen toevoegen. Qua sfeer en verhaal dus vrij vergelijkbaar, al verraad het feit dat deze film in kleur is en de flashforwards naar het heden dat dit een film uit de jaren '80 is van Sergio Leone.

Leone slaagt erin om een meeslepend, episch verhaal te vertellen over het gangsterwereldje, uitgerokken over een halve eeuw, van het begin van de drooglegging tot aan de late jaren '60. Een epos over een jeugdige straatbende die uitgroeit tot een bende gangsters die een hele stad in handen hebben. De film omvat dan ook vele thema's: liefde, verdriet, coming-of-age, dood, bedrog, ... Je ziet hoe Noodles met zijn vrienden de zakken rolt van dronken mensen en hoe hij 10 jaar later met dezelfde vrienden diamanten steelt. Ook de onderlinge vriendschap tussen hem en Max en de liefde voor Deborah Gelly was goed uitgewerkt. In tegenstelling tot sommige anderen vond ik de muziek van Morricone juist weer geniaal, niet meer het niveau van C'era una Volta il West maar wel weer een ideale score voor een epos met een wat langere speelduur aangezien de muziek me geen moment verveelde (al liep ik niet warm van dat 'yesterday'-aftreksel). Ook visueel was dit een boeiende film, heel mooie plaatjes van de straten uit de jaren '20 en de chique feestjes uit de prille jaren '30. Ook allemaal historisch correct, Leone heeft in elk geval met heel veel rekening gehouden. Zo zie je in de tijdsperiode waarin de hoofdpersonages kinderen zijn bijna geen auto's rondrijden om dan 10 jaar later, in de jaren '30 opeens al heel wat auto's te zien op straat. Ook merk je de intrede van de tommy-gun op, een zeer populair wapen bij gangsterbendes destijds. Casting en kostumering waren ook van een zeer hoog niveau, de kapsels, de kledij, alles oogde jaren '20. Let ook op de schitterende massataferelen soms waarbij de camera in vogelperspectief boven een straat ging hangen (en dan doel ik vooral op de scène met die Joodse straat). Het acteerwerk was misschien niet altijd evengoed (vooral de jeugdige acteurs acteerde nogal aan de matige kant) maar Robert DeNiro en James Wood wisten het niveau wel hoog te houden, Joe Pesci had dan weer een opvallend kleine rol terwijl ik hem juist in films als deze goed vind passen.

Veel beter dan Scorsese's gangsterfilms, Leone slaagt er tenminste in om spanning te creëren. Het valt me overigens keer op keer op dat Leone gebruik maakt van langere, rustige scène's wat naar mijn mening veel beter werkt dan het nogal hoge tempo waarop een film (Goodfellas bijvoorbeeld) van Scorsese draait. Neem daarbij dat Scorsese zijn films voor driekwart van de tijd opvult met irritante voice-overs en ik ben blij dat er nog gangsterfilms als deze zijn.

4.5 sterren

avatar van jipt

jipt

Hakunamatafaka schreef:

Klootzakken, en daar betaal je 10euro voor.

Heb je deze voor een tientje gekocht?

waar waar waar?

avatar van mrc733

mrc733

De sfeer spat er van af in deze film, je wordt er helemaal in meegezogen. Al die details die er te zien zijn in de straten van de stad waarin de film zich afspeelt.

Ook de vele kleine verhaaltjes die tussendoor gebeuren doen zoveel, zoals die aandoenlijke scene met de jonge Patrick 'Patsy' Goldberg en zijn gebakje met de kers. Jammer dat er in het verleden zoveel in het filmmateriaal geknipt is...

avatar van MNV2

MNV2

jipt schreef:

Heb je deze voor een tientje gekocht?

waar waar waar?

Ik heb de 2-Disc SE bij Saturn gekocht voor 9 euro.

avatar van daboytomson

daboytomson

De film was in mijn ogen iets te traag. Wel een heel mooi verhaal. De drie verschillende periodes heel goed verwerkt in de film.

avatar van Fortune

Fortune

Heb gisteren deze film gekeken en de 229 minuten versie.

Eerste wat ik te vermelden heb is de enorm goede sfeer in deze film je word echt de jaren 30 ingezogen.

De muziek was ook echt geweldig en met de mooie beelden van de stad maakt deze film echt goed.

Meest opmerkelijke is dat de tijdsduur die echt voorbij vliegt hij had gerust nog wat langer mogen duren zelfs.

Dat is zeker een kenmerk van een goede film dat die zelfs met deze lengte totaal niet verveelt.

Het verhaal vond ik ook echt goed op een beetje verwarring op het einde dat van mij niet echt had gehoeven.

Vond vooral het begin en het einde echt intrigerend.

Beste scene is wel de wraak scene dat noodles wraak neemt op bugsby.

4.5

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Wat ik me afvroeg, ...

De scene op het begin, was Noodles daar net zo oud als in de scene op het einde?

Of terwijl ..... zijn dit 2 verschillende scene's, of dezelfde?

En dan ben ik nog eventjes verward door de scene op het toillet.

Het meisje wil een beurt voor een slagroom taartje. Was dit noodles zijn vriendin? Omdat een scene later zijn vriendje langs komt met het taartje ipv noodles zelf

Die jochies lijken ook zo op elkaar daar Heel vervelend

Wie helpt me eventjes de puntjes op de i te zetten

avatar van Fortune

Fortune

inderdaad verwarrend maar de scene op het begin moest ook de scene op het einde voorstellen.

Dat meisje was een hoer toen ze een kind was voor taartjes en later voor geld. Je ziet haar ook steeds bij hun hangen in het midden van de film daar zie je ook dat ze genoeg taartjes heeft gegeten.

Beter dan dit krijg je ze echt niet. Alle menselijke emoties komen in deze film aan bod; onmogelijke liefdes, vriendschap, verraad, wraak, moord, keuzes maken. Een film die iedereen zeker èèn keer gezien moet hebben.

avatar van yorickk

en robert de niro en james woods spelen het ook egt top

dit is egt de maffia film die je moet gezien hebben
en egt dom dat deze film niet op Blu-ray disc is

Misschien wel de beste film ooit

Erg sterke film.. maar het begin, de wazige overgangen van jong naar oud naar jong, en het einde.. de vage ontknoping zonder ooit te laten zien hoe die bankoverval nou echt fout ging.. is ubervaag

Ik denk dat dit misschien wel de charme van de film is...

Klopt het trouwens dat modern talking de soundtrack voor de film heeft gedaan...

avatar van salimmilas

salimmilas

Geweldig film!

alles zit erin! vriendschap, liefde, wraak, verraad, moord,

kortom een film die je moet hebben gezien!

eerste keer dat ik hem bekeek was ik dertien jaar,

op die leeftijd al vond ik hem al gruwelijk mooi!

avatar van chevy93

chevy93

Van waar die quote?

jacobz

Beste film ooit gemaakt. Zonder enige twijfel.

- Het verhaal

- De beelden

- De acteer prestaties

- De ontknoping

- De muziek

4 uur kippenvel

• 2005 stemmen

Het is een dure film . Ik betaal 25 euro voor de special edition. Weet iemand waar ik deze film voor een beter bedrag kan kopen?

avatar van Nomak

Nomak

fappie schreef:

Hier, splinternieuw voor 7 euro. Is wel België, maar het zal ook wel naar naar Nederland verzonden worden denk ik.

Nomak schreef:

Deze film is gerust 70 euro waard

Priceless

avatar van film_criticus

film_criticus

once upon a time zat deze film in mijn dvd speler, een keer laatste keer ppfff wat een flutfilm zeg om van te janken

jacobz

film_criticus leeft in een omgekeerde wereld. Alle goede films geeft hij weinig sterren en alle slechte films veel

avatar van aspro

aspro

gewoon goed!!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Sergio Leone is mijn favoriete regisseur en ik schaam me dan ook een beetje dat ik deze nog niet gezien heb. Dat ga ik dan ook zo snel mogelijk doen.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Je zult hem vast waarderen makker!

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

MNV2 schreef:

Ik heb de 2-Disc SE bij Saturn gekocht voor 9 euro.

In Utrecht? Bij de Leidsche Rijn?

avatar van domkey

domkey

film_criticus schreef:

Top! Zo mijn top 10 in!

jacobz

Doe hem maar op 1 joh. Je hebt toch zeker wel meer genoten van deze film dan rocky?

jacobz schreef:

Nee, dat niet. Rocky betekent persoonlijk meer voor me .