Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
Jawaddedadde
Soms maken filmmakers zich er gemakkelijk van af door hun (misdadige) hoofdpersonages zo idyllisch voor te stellen zodat de kijker meteen aan hun kant staat. Ik denk bijvoorbeeld aan Al Pacino's ongeloofwaardige personage in Carlito's Way.
Dit heeft misschien weinig met deze discussie van doen, maar het personage dat Pacino vertolkt in Carlito's Way vond ik allesbehalve ongeloofwaardig. Een veroordeelde crimineel die op het goede pad probeert te blijven na z'n straf, die echter door z'n foute vrienden uit het verleden moeilijkheden ondervindt om dat rechte pad daadwerkelijk te bewandelen...Ik zou ze niet graag de kost geven, al die jongens.
yeyo
Dit heeft misschien weinig met deze discussie van doen, maar het personage dat Pacino vertolkt in Carlito's Way vond ik allesbehalve ongeloofwaardig. Een veroordeelde crimineel die op het goede pad probeert te blijven na z'n straf, die echter door z'n foute vrienden uit het verleden moeilijkheden ondervind om dat rechte pad daadwerkelijk te bewandelen...Ik zou ze niet graag de kost geven, al die jongens.
Ik vind Carlito Brigante gewoon veel te braaf om enigszins realistisch als topgangster over te komen. Het contrast tussen hem en zijn louche advocaat, die hem terug op het slechte pad leidt, is gewoon te groot. Zo een zwart/wit verhoudingen gebruiken is een erg makkelijke manier om sympathie (of afkeer) voor een personage te creëren.
zicht
Schitterend epos over hoe een maffialid vanuit zijn jeugdtijd zijn hele leven bewandeld heeft. Erg sfeervolle film, met goed acteerwerk, en prachtige sfeerbeelden die begin 20 ste eeuw erg goed weergeven. Die de maffiafilm liefhebber natuurlijk ook niet mag missen. Na The Godfather part I en II de beste maffiafilm die je in huis kunt hebben vind ik.
movie acteurs
Mooi Amerikaans epos over een stelletje boeven uit de jaren 30. Sterke film met mooie muziek van Ennio Morricone. Maar het tweede deel van de film mist de glans van het eerste deel en was nogal onsamenhangend. Dus 4,0.
Hakunamatafaka
Jezus Cristus, wat een mooie film.
Ik dacht dat ik de mooiste maffia films alwel gezien had (alhoewel dit niet echt een maffia film is)
Magistrale muziek, van begin tot eind vol verbijstering zitten kijken!
5 sterretjes
Driello
Twee keer gezien. De tweede keer ging hij al een beetje vervelen.
Beslist geen slechte film, maar voor mij ook geen absolute topper. Ik zag ook constant De Niro acteren in plaats dat ik keek naar een rol door De Niro. Ik zag dus minder Noodles en meer De Niro die Noodles speelt.
Fraai waren de jaren 20 beelden en het nostalgische gevoel dat ze opriepen. Daarna wordt het allemaal helaas wat minder. Niet alleen qua sfeer maar ook qua verhaallijn en spanning. Dat laatste vond ik een groot gemis. Die mooie sfeer en spanning van zeg maar de eerste helft verdwijnt als sneeuw voor de zon en daarna wordt het meer een karakterschets van een wegkwijnende vriendschap tussen Maxxie en Noodles met nog wat randfiguren om het verhaal en beeld aan te kleden.
JanVR
Wat ook een hele mooie sequence is, is het dinetje van Deborah en Noodles! Love that!
TonyCamonte
Ik vind dit waarschijnlijk de mooiste film die ik ooit heb gezien. Er is een bepaalde magie rond deze film. Helaas kan niet iedereen deze magie ontdekken waardoor velen het een saaie film vinden. Het enigste echte minpunt is dat er geen langere versie is. Ik zou graag een langere durende versie willen zien van Sergio Leone.
Nogmaals absolute topper!
DrJ
Ik heb de 229 minuten versie gezien...
Het was op zich een boeiende film, maar ik vond 229 minuten te lang voor deze film...
4 minuten lang achter elkaar naar een Robert de Niro kijken...die in die 4 minuten zijn hoofd van links naar rechts heeft gedraaid...dat vond ik teveel van t goeie...
Ik denk dat ik de 139 minutenversie veel boeiender zou vinden.
Hakunamatafaka
Hebben jullie ook, op de orginele dvd.. dat er na verloop van tijd heel even pauze in beeld staat?
domkey
Heb ik op de originele dvd van Spartacus ook.
Totaal geen idee waarom men dat doet!
chevy93
Hakunamatafaka
Ja precies wanneer weet ik niet, maar na 2/3 van de film ong, staat er ineens 2seconden, bioscoop beeld, "pauze", en gaat ie weer verder
Metalfist
Je moet maar eens op de achterkant van je hoes zien. Waarschijnlijk staat er in kleine letters 'Deze dvd bevat 2 lagen en bij overgang van deze lagen kan het beeld even stilstaan' op.
chevy93
Zoiets ja, want de film bestaat officieel uit 2 DVD's.
Jij hebt waarschijnlijk een dual layer dvd
Hakunamatafaka
Ik heb de 2delige dvd versie, maar het is een ander beeld dan wanneer ik maar moet overschakelen van disc1 naar 2.
Halverwege disc 2 komt het te staan.. het maakt mij niet zoveel uit, maar ben wel nieuwsgierig naar wat het is, toch wel raar als je een orginele koopt, en er staat ineens 20seconden "Pauze".
PS: Ik speel ze af op me playstation 3, maar dat zal er niet veel mee te maken hebben toch?
jipt
Dat heb ik ook bij mijn dvd van 2001: a space odyssey
Ik denk dat ze dat doen om jou te pesten
Of het is de originele bioscoop versie en hadden de mensen die de film op dvd zette geen zin om de pauze er uit te knippen
TonyCamonte
Dit is een duidelijk teken gewoon dat er veel stuken uit deze film zijn geknipt of zoiets dergelijks lijkt mij.
Hakunamatafaka
Klopt, je ziet later ook nog een keer Joe Pesci, maar daarna verdwijnt hij weer, volgens mij is daar ook nog wat meegedaan, zoveel gouden beeld materiaal dat verloren is gegaan
mijn hart breekt.
Die internationale versie zal wel heel verlept zijn, heb hem niet gezien maar aangezien deze film niet aansloeg in de bioscopen, gaat mijn pet te boven.
TonyCamonte
Eigenlijk gewoon de beste film aller tijden.
Zeker weten wel!
dennis013
Misschien de beste film ooit. Duurt oorspronkelijk 10 uur, had ik graag gezien. Daarna is ie naar 6 uur geknipt en nu dus 220min.
Een schande dat deze nog niet op bluray is uitgebracht.
Er was zo'n 8-10 uur footage. Dat was geen versie, natuurlijk. De eerste beetje serieus te nemen versie was zes uur en even wat het plan om de film in twee delen uit te brengen. Op zich zou ik die versie ook wel willen zien, alhoewel het maar de vraag was of ie beter was. Naar verluidt wilde Leone de film zo'n 250- 265 minuten laten duren; nog altijd een half uur toto 3 kwartier langer dan de langste release. Overigens stond Leone wel achter die release. Het was de Amerikaanse verknipte versie waar hij zich tegen verzette.
Chainsaw
Paar offtopic berichten weggehaald, nu graag weer over de film.
Grindpad
ja, sorry, was beetje flauwekul idd.
ik zal nu weer braaf serieus meedoen.

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie