- Home
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Tomb Raider
"Her legend begins."
Het is inmiddels zeven jaar geleden dat de vader van de 21-jarige Lara verdwenen is. In plaats van het bedrijf van haar vader over te nemen werkt ze als fietskoerier in Londen, terwijl ze collegelessen volgt. Uiteindelijk wordt ze geïnspireerd om de verdwijning van haar vader te onderzoeken en reist naar zijn laatst bekende locatie: een graf op een eiland ergens voor de kust van Japan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Tomb Raider (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Sophie
Nitin Ahuja
Terry the Trainer
Pamela
Onderhoudende reboot, vakkundig in elkaar gezet en met net genoeg aktie en spektakel om te blijven boeien. Daarnaast mooi gemaakt, met name Alicia Vikander. Begint sterk; eenmaal op het eiland aangekomen gaat de vaart er een beetje uit, maar de spectaculaire Indiana Jones-achtige climax maakt wel weer één en ander goed.
pindope
Helaas.. Deze film vond ik tegenvallen.Lara croft 2.0... Heb me vaak geïrriteerd in deze film maar dat komt misschien omdat het verhaal zich moet voordoen als het ontstaan van Lara,en er waarschijnlijk een deel 2 komt.Het naar mijn idee net niet af.
Als ze tegen me hadden gezegt dat het national treasure 3 was zou ik het nog geloven ook
Alicia vikander doet het aardig maar het zit er allemaal erg gestuurd en geforceerd uit.
Daarbij was Joli heel vrouwelijk en elegant. Maar Alicia loopt als een halve vent.
Hij keek weg maar had er veel meer van verwacht helaas.
Mocht er een vervolg komen moeten ze flink aan de bak om het personage beter neer te zetten.
Jammer!
coumi
Beter dan de eerste twee pogingen, al met al redelijk acceptabele avonturenfilm. Qua plot blijft het wat simpel en leeg vermaak, maar Uthaug verdient sympathie omdat hij Croft niet zozeer body maar vooral een soul probeert te geven, waardoor het geheel de wat onnozele films uit 2001 en 2003 ontstijgt. Vikander is perfect gekozen. al zal ze deze Tomb Raider zelf niet met stip op haar cv plaatsen. Jammer dat de eerste helft een stuk enerverender is dan het tweede gedeelte, waarin de platgereden paden nogmaals worden betreden. Wat dat betreft is het ook geen gelukkige keuze om het verhaal uit 2001 weer grotendeels te herkauwen, zouden er geen schrijvers gevonden kunnen worden die een nieuw, origineel script kunnen aanbieden? Op naar het onvermijdelijke vervolg, ik ga weer kijken.
ikkegoemikke
“Vogel can't find the tomb without me,
and, since I'm dead and...
since you've burned the rest of my research,
he will never find it.”
Ik had eigenlijk wel zin in deze nieuwe versie van “Tomb Raider”. Niet alleen omdat ik veel plezier heb beleefd aan het PC-spel indertijd, waarbij ik me vergaapte aan de gebruikte graphics. En ook niet omdat ik al te graag naar de figuur Lara Croft keek die pronkte met een omvangrijke boezem, een minuscuul broekje droeg en geile kreetjes slaakte wanneer ze ergens tegenaan liep. Maar ook omdat ik de film uit 2001 met Angelina Jolie apprecieerde. En omdat ik benieuwd was hoe haar opvolgster Alicia Vikander het er vanaf bracht. En om eerlijk te zijn, vond ik dat het grootste minpunt van de film. Niet dat Vikander het slecht deed of belabberd acteerde (Geef toe, voor een rol in Tomb Raider is acteren niet echt een vereiste). Alleen leek het net een tiener die eerst aardig wat vuistslagen moet incasseren bij het kickboksen en lol beleeft tijdens een spelletje vangertje op de fiets. En vervolgens reist ze af naar Azië om een spoor te volgen naar de plek waar haar zogezegd overleden vader aan zijn einde is gekomen. En daar ontpopt ze zich als een rasechte ass-kicking actie-heldin.
Weg sensualiteit en over-the-top vrouwelijkheid. Niet dat dit echt noodzakelijk is, natuurlijk. Maar dan moet er wel een degelijk alternatief geboden worden. Een intrigerend en boeiend verhaal, bijvoorbeeld. Uiteindelijk is het een vrouwelijke versie van “Indiana Jones” waar het facet humor volledig uit werd verwijderd en vervangen door serieuze dramatiek. Eenmaal dat Lara en haar kompaan Lu Ren (Daniel Wu) op het eiland arriveren, is het niets anders dan Lara die rent, springt, duikt, vecht en tracht te overleven. Echt spannend werd het niet. En op bepaalde momenten leek het dat Lara over bovenmenselijke krachten beschikte waar Wonder Woman stikjaloers op zou worden.
Misschien is het wel zo dat Lara Croft in deze film wat serieuzer en menselijker wordt voorgesteld. Zo is er het dilemma over het tekenen van contracten die belangrijk zijn voor het voortbestaan van “Croft Holdings”. Ook omdat het tekenen van deze documenten eigenlijk een bevestiging is dat Lara’s vader effectief gestorven is. Iets waar zij halsstarrig van overtuigt is dat dit niet zo is. Maar is een film zoals “Tomb Raider” wel geschikt om zulke diepmenselijke thema’s te brengen? Niet voor mij dus. Daar zit ik niet op te wachten als ik dit type film kijk. Ik wil avontuur en mystiek. Een strijd op leven en dood tussen helden en “the bad guys”. Een tocht door jungles en grotten vol boobytraps en aartsmoeilijke puzzels om op te lossen. En dat is dan het positieve aan deze film. De film is volgepropt met (soms lichtelijk overdreven) actiescènes en raadsels. Net zoals in het PC-spel dus.
“Tomb Raider” is zeker niet slecht maar maakte ook niet echt indruk op me. Voor een ontspannen avondje filmkijken is deze film wel geschikt. Ook al is het personage Lara Croft door de jaren heen immens populair geworden dankzij de baanbrekende games uit de jaren 90 en de wellustige vertolkingen door Angelina Jolie, slaagt deze film er niet in datzelfde gevoel te ontlokken. Daaruit blijkt nogmaals dat een verfilming van een videogame niet bepaald een sinecure is.
Mausje86
beetje gelezen wat er geplaatst wordt qua opmerkingen , ik ben zeker geen die hard gamer, ken de ins en outs niet maar ik ben wel opgevoed met Lara croft, het spel op onze eerste computer thuis die we hadden pas toen ik 10 was of ouder, afijn. Lara croft was mijn favoriete spel die ik kon spelen samen met mijn broer “nostalgie “. Toen de film uit kwam met Angelina jolie als Lara, ik kon geen betere actrice wensen en bedenken als zij voor deze rol. Deel 1 was beter dan deel twee ondanks dat. Angelina jolie die al op zich een heldin is! Buiten haar sex-appeal , sexy vrouw die heldin in de bad Guys aanpakt hoe geweldig is dat, eindelijk een vrouw in dit soort films/ games. Toen de laatste deel uitkwamen met de nieuwe personage / actrice was ik iets wat teleurgesteld tevens over het verhaal again and again the same in sommige lijnen. Ik ben zelf actrice, weet hoe het werkt hoe ze een film / serie opnemen blijft Angelina jolie echt mijn favoriet gewoonweg de ballen die ze uitstraalt tevens btw alle stunts die ze zelf doet, hebben ze nu ingeruild ondanks het lijkt op 2013 de personage van het spel vind ik gewoonweg tiener idool kind die de wereld red? Acteren is niet echt een pre in dit soort films, maar je stunts zelf doen kunnen voelen, bepaalde stoerheid uitstraalt is gewoonweg niet zonder Angelina jolie.. maar ik denk dat de #metoo kwestie hier in ook een rol speelt eerlijk gezegd.
Duke Nukem
- 1988 stemmen
Dit lijkt meer op de avonturen van het jongere nichtje van Lara Croft! Alicia Vikander loopt als een kleine jongen springend en kreunend over het scherm. Ze heeft niets van de elegante, supervrouwelijke maar ook stoere Lara Croft die ik ken. Dit heeft natuurlijk niets te maken met de oorspronkelijke games van Tomb Raider, maar wel alles met de reboot games van de laatste jaren en daar lijkt deze film visueel ook sterk op. Ik vond het allemaal erg flauw, het verhaal niet boeiend en de puzzels die Laura 2.0 moet oplossen ongeïnspireerd. Net als de reboot games is dit echt niet 'my cup of tea', zeg maar!
Leno
Vikander doet haar best maar komt mede gezien haar fysiek totaal niet overtuigend over. Het standaard 'scaht zoek' verhaal evenmin, maar een voorspelbare opbouw en matige bijrollen. Ook de slechterig stelt niets voor. De actiescenes zijn weinig fantasievol waardoor het game gevoel ook totaal niet aanwezig is. Zowaar zijn de eerste twee film nog beter ook.
Harley Quinn
De discussie focust zich hier grotendeels op de invulling van Croft. Vikander mag dan geen Jolie zijn; persoonlijk kan ik dat enkel toejuichen - zeker gezien deze versie gebaseerd is op de reboot uit 2013.
Lara wordt neergezet als mens, niet als onoverwinnelijke superheldin. Ze incasseert de nodige klappen, heeft twijfels en maakt (beginners)fouten. Jolie's Lara deed bij wijze alles tussen de soep en aardappelen in. Haar personage was leger - de boezemopvulling buiten beschouwing latend. Ik stoorde me aan haar arrogantie. Vikander oogt daarentegen verfrissend en natuurlijk: fysiek perfect afgetraind, maar zoekende naar hoe ze haar kracht moet inzetten. Ze improviseert zonder technische snufjes, heeft geen backup, pretendeert niet alle kennis in pacht te hebben en loopt - gelukkig! - niet rond als een fashionista.
Vanzelfsprekend bevat TR de nodige zoutkorrels. Sommige scènes halen de vaart eruit en de voorspelbaarheidsfactor is hoog. Toch heb ik me prima vermaakt met dit filmpje. Stukken beter dan met diens voorgangers. Goed gedaan, Alicia.
Baggerman
"...After all, you´re the smartest of the family!"
De Crofts zijn dus een stelletje randmongolen! Want waarom Lara, nadat ze op de ladder voorbij Vogel is gesprongen, niet gewoon daarover doorloopt en de ladder wegtrapt?
Zo zit deze film weer helaas vol met enorm oetlullige fouten. Wat is dat toch met die actiefilms???
Bijvoorbeeld Vogel die de vader van Lara onder schot houdt en zij hem met pijl en boog: "denk je dat je mij sneller kunt raken dan ik je vader?"
...Lara weet het nog niet...
Vogel spant daarna de haan van zijn pistool. ????????? Ja, lekker slim, Lara! Je had wel zes pijlen in zijn lijf kunnen schieten! Ook lekker slim van de scriptschrijver!
Hoe trouwens zo'n enorm eiland met een waterval zo groot als Niagra Falls voor het oog van onze satellieten verborgen is kunnen blijven is me ook een raadsel!
Maar enfin, met hele zakken zout uit Boekelo dit maar even terzijde gezet is het wel een aardige actiefilm. En Lara lijkt inderdaad totaal niet op die van het spel en heeft blijkbaar ook haar boob job nog niet gehad.
Ik ben benieuwd of het in het vervolg nog dommer kan!
Mickey b
Alicia Vikander is voor mij een nieuwkomer. Vind ze wat jong voor de rol van Lara Croft maar dit komt omdat ik dit personage nog steeds associeer met de oudere versies gespeeld door Angelina Jolie. Maar Alicia speelt goed. Heeft ook net zoals Angelina een bepaalde flair waardoor ik het wel kan aanvaarden. De film is wat je er van verwacht. Als je de games kent, wel de film speelt hier op in. Is voor mij ok. Altijd graag de games gespeeld en de verfilming is geslaagd in zijn opzet. Zal zeker niet de enigste film zijn met Alicia als Lara. Eenmaal er aan gewend, zal ik met plezier de volgende edities afwachten. Alicia is the new Lara. Wel een gemiste kans voor Angelina, maar dergelijke wissels hebben we al eerder ook al zien slagen, denk maar aan bijv. Batman en consorten... Hou van het avontuurlijke genre en de 2u zijn voor mij voorbij gevlogen. Film is geen topper maar zeker ook geen flopper... Drie sterren is volgens mij waardig verdiend...
Met The Dark Knight is het actiegenre vrij serieus geworden (in Hollywood). Dat is niet slecht, maar soms mis je toch wel dat snuifje humor of de nodige chemie. Het is tenslotte nog als entertainment bedoeld. Liefst geen slapstick zoals je in de jaren '80 vooral zag of actie voor de jongste kijkers zoals bij Marvel. Tomb Raider mist ook wel die charme om echt goed te zijn. Met bvb de Mummy met Tom Cruise, zie je dat een avonturenfilm die al te serieus wordt, gewoon oervervelend is. Gelukkig valt het hier nog best mee en is de actie zeker niet slecht. Alicia Vikander is een betere Lara Croft dan Angelina Jolie (wat met de stijl van films te maken heeft), maar ik hoop wel dat ze tijd krijgt om te groeien in het personage. Nog wat bijschaven aan de franchise en het kan iets moois worden. Leuke blockbuster, maar meer helaas ook niet.
Noodless
Ondertussen al 17 jaar geleden de film met Angelina Jolie die hier op deze film een vervolg is. Ik weet er eigenlijk niet veel meer van en kan dus moeilijk vergelijken. Al had ik wel het gevoel dat deze prent me beter ging liggen gezien het meer avontuurlijke aspect en Alicia Vikander. De opbouw duurt vrij lang en het avontuur begint eigenlijk pas als Lara het eiland heeft bereikt. Voor mij geen probleem, maar misschien voor vele kijkers een te lange opbouw naar het avontuur. De scène waarin Lara ontsnapt op het eiland en in de rivier komt smaakt naar meer. Die scène met de rivierstroming en het vliegtuig is erg sterk uitgewerkt. Helaas hebben we dan ook de beste scène van de film gezien Daarna komen veel actiescènes op je af, maar die maken weinig indruk : veel poef paf en heel het gedoe in de tombe valt achteraf toch wat tegen. Het gevoel van een B Indiana Jones is niet ver af. Toch een vermakelijk filmpje, maar meer ook niet. 6/10
Filmkriebel
De Tomb Raiders met Angelina Jolie heb ik niet gezien maar zou wel graag weten wat de verschillen zijn met deze. Schenen nogal rampzalig te zijn.
Echter vond ik dit wel een goede Indiana Jones achtige avonturenfilm. Dat Lara Croft niet toevallig ook de dochter is van een archeoloog toont aan dat deze film (en de games) veel aan de roekeloze held van Spielberg te danken hebben. De actiescènes mogen er zeker zijn en zijn best aardig in elkaar gestoken. Vikander spreekt me als actrice ook meer aan als Jolie. Ze ziet er uit als de "girl next door" en dat helpt mij meer bij de inleving. Het mysterieuze verhaal rond de Himiko koningin boeide me ook wel redelijk maar helaas werd er weinig geïnvesteerd in de personages. Het einde maakt al duidelijk dat we ons aan een sequel mogen verwachten.
K. V.
Deze eens bekeken en vond het een goeie avonturenfilm. Een mooie inleiding en toch wel wat verhaal. De nadruk ligt iets minder op de actie, al komt die maar naar het einde van de film.
Verder deed de cast het goed en zag hij er ook goed uit.
Ook was de speelduur goed, niet te lang en niet te kort.
Ik had niet echt verwachtingen bij deze film, maar vond hem wel de moeite waard.
Brabants
Deze film gebaseerd op een videogame beviel me vrij aardig. Er is een lange intro die qua verhaallijn vlot uiteengezet wordt en de actie en het avontuur wat er op volgt is zeer vermakelijk. Het doet je Angelina Jolie met haar verfilming zo weer vergeten.
TMP
Alicia Vikander zet een andere Lara Croft neer dan Angelina Jolie. Verder voegt deze reboot weinig toe. Het verhaal bevat weinig nieuws en het acteerwerk is ook niet al te bijzonder. De film kijkt redelijk weg, maar weet nergens echt te boeien.
Flauw.
Eigenlijk niet zoveel meer dan een vrouwelijke Indiana Jones clone, al moet je tegenwoordig blij zijn dat ze niet gewoon een vrouw hebben genomen om Indiana Jones te spelen. Niet dat het veel uitmaakt verder, goede cinema levert het niet op.
Film speelt zich in Japan af, maar ik heb volgens mij geen Japanner gezien. Wel een hoop Chinezen, waarbij Daniel Wu zo'n beetje de Ken Watanabe van China aan het worden is. Ach ja, het zal wel goed zijn voor de kijkcijfers in Azië, maar de film doet maar weinig moeite om te verdoezelen dat er vooral commerciële belangen achterzitten.
Jammer dat de mysteries redelijk duf zijn, de traps nogal kinderachtig en de actie verder weinig spannend. Het is een film die braafjes een geijkte formule volgt en daar zo weinig mogelijk van wil afwijken, nog zo weinig mogelijk creatief wil zijn met die genre elementen. Bandwerk dus, op alle mogelijke manieren. Ook hier valt trouwens weer op hoe vreselijk "kind-vriendelijk" de gehele film is, de gemiddelde gamer is toch echt al wat meer gewoon.
Vikander is verder geen slechte actrice, maar dit soort rollen mag ze de volgende keer toch aan haar voorbij laten gaan. Ze brengt het er maar karig vanaf.
Beun de Haas BV
Games en films blijven een ongelukkig huwelijk, maar dit keer valt het allezins mee. Tomb Raider volgt heel trouw de game uit 2013 - overigens een uitstekende reboot van de ingekakte serie - met een frisse jonge Lara in de hoofdrol. Alles bij elkaar geen baanbrekende gameverfilming, maar kijkt stiekem best prima weg.
Boneka
Ben absoluut geen fan van games of actie helden, maar deze film valt mij reuze mee. Het verhaal is aardig het eindplot voorspelbaar, maar de beelden zien er flitsend mooi uit. Zeker in het jungle van Zuid Afrika De opbouw is leuk zeker met die vossenjacht. De smalle straatjes van Londen doen het goed. Na zo'n 48 minuten gaan we op jacht en krijgen we het bekende concept. Beetje Indiana Jones, King Kong en Mummy. Jammer dat het laatste stuk zo voorspelbaar is. Hoog Déjà vu gevoel. Complimenten overigens voor onze nieuwe hoofdrolspeler Alicia Vikander die een hele pittige training heeft ondergaan voor deze film. Smaakt naar meer maar hopelijk minder voorspelbaar.
Film 3,5
Beeld 4k 4,5
Geluid 4,5
Muziek 3,0
Extra's 3,0
blurp194
Ouch.
Alicia Vikander zie ik veel liever dan Angelina Jolie eerlijk gezegd. En ze lijkt ook veel meer op de Lara Croft in de spellen eigenlijk. Nouja, fysiek dan, want van gedrag komt het er toch niet heel erg goed uit. Tenminste, ik heb de Croft uit de spellen altijd gezien als een zelfverzekerde sterke meid die alles aan kan, maar Vikander komt veel meer over als een weifelend tutje dat tegen wil en dank alles ondergaat en min of meer per ongeluk af en toe een stunt goed laat aflopen. Nouja, met de fietsrace gaat het nog net op het randje goed, daarna wordt het echt wel wat te suf wat mij betreft.
Hetzelfde met de rest van de film ook. Ja er zit af en toe wel een leuke scene in, en ook met een aardige link naar hoe dat in de spellen zat. Maar de vaart valt er toch wat te vaak uit, wellicht juist door die link naar de spellen - dat krijgt net iets teveel de overhand eigenlijk, terwijl dat in het oudere voorbeeld meer het plezier, de sjeu en de panache was. Beter van toepassing als je een spectaculaire film wilt maken, in plaats van een toch wat saaie en haast als documentaire overkomende bedoening. En dan ben ik bang dat dat toch allemaal op het conto van de regie moet worden geschreven. Wellicht niet het goede genre voor Roar Uthaug.
Kennelijk was het ook nog eens de bedoeling dat er een vervolg moet komen - of dat nog doorgaat, want een heel groot succes was dit nou ook weer niet geloof ik, commercieel gezien. Maar als het nog doorgaat, dan mag er wat mij betreft wel wat meer naar de films van Jolie worden gekeken.
cantforgetyou
- 1956 berichten
De film begint erg sterk. Mooie plaatjes door Londen. De meid (onbekend voor mij) straalt van het doek. Knappe, ondeugende, pittige tante. De avonturen op het eiland zijn ook nog erg leuk, vooral de scene in het oude vliegtuig, maar zodra ze haar vader heeft gevonden, zakt de film in. De reden waarom ze eigenlijk op het eiland zijn, vind ik erg duf en 'vaag'. Het is zeker geen slechte film, maar op één of andere manier miste ik wat spanning en naast de leuke meid, had ik niet veel met de overige acteurs.
eRCee
- 1980 stemmen
Het blijft me verbazen dat je een film maakt voor 100 miljoen dollar maar dan niet zorgt voor een fatsoenlijk script. Of iets waar meer dan een halfuurtje werk in is gaan zitten.
Resumerend: vader gaat op zoek naar een geheim dat al vele eeuwen verborgen is en dat niemand ooit zal kunnen vinden behalve hij, en dat doet hij om de wereld ertegen te beschermen dat het gevonden wordt. Voor de zekerheid stopt hij al z'n onderzoek in een kartonnen doos op een plek die niemand kent, maar hij laat een aanwijzing achter zodat zijn dochter dat vervolgens kan vinden om het te vernietigen.
Juist, dat niveau dus. Maar het ziet er allemaal wel fraai uit moet ik zeggen en vooral de actiescenes zijn goed te pruimen. Het scheelt ook dat je niet twee uur lang naar de afgeleefde neus van iemand als Tom Cruise zit te kijken maar daarentegen naar het bijzonder welgevormde exemplaar van mw. Vikander. Bij het oplepelen van sommige stukken tekst lijk je de innerlijke weerstand van haar gezicht te kunnen aflezen ("no shit", pfff).
De lange sequentie in de tombe was trouwens gewoon cool.
martijn011
- 2034 berichten
Na Angelina Jolie mocht Alicia Vikander in de huid van Lara Croft kruipen. De films met Jolie waren vermakelijk, maar vooral door de erg slechte CGI toch twee keer een onvoldoende toegekend.
Ook deze film is weer erg vermakelijk. Het is een pure avonturenfilm met een verhaal wat er eigenlijk niet toe doet. Het gaat vooral om overleven in een jungle met de daarbij behorende boobytraps en gevaarlijk uitziende schurken.
Die schurken zijn voor de verandering weer zo cliché als het maar zijn kan, maar goed.
Alicia Vikander vind ik meestal wel goed, zo ook nu weer. Ze geeft het personage Lara Croft een iets menselijkere kant, er worden meer emoties getoond en dat komt overtuigend over.
Verder is deze film waarschijnlijk over een paar maanden weer vergeten want echt memorabel is het allemaal niet.
Voldoende.
jordorientje
Heb helemaal niks met Tomb Raider. Of Lara Croft. En ook niet met deze actrice.
Vind het verder behoorlijk irritant om films te kijken waarin vrouwen een soort onrealistische functie krijgen: heldin, marinier, top coureur, actie top vechter.
Sorry maar films waarbij een meid beter rijdt dan een gast, waarbij een meid in het leger zit en sterker is dan een man (dat opzich is al erg lachwekkend, maar het feit dat het Korps geen eens vrouwen toelaat maakt het nóg idioter en ongeloofwaardiger) en waarbij ze beter vecht dan een man is zo ongeloofwaardig, dat ik meteen afknap.
Toch deze film aangezet ondanks dat ik er dus totaal niet tegenkan en weet dat dit soort typische film wordt waarin ze een vrouw sexy en stoer en dus ongeloofwaardig neerzetten 100 minuten lang.
Het keek wel weg. Maar daarmee is ook alles gezegd. Het was zó voorspelbaar en zó slecht geacteerd, vreselijk. Het is dat er een storing was en ik geen andere films kon kijken, dus geen keus had, maar anders nooit aangeklikt.
Sergio Leone
Formulewerkje.
Alicia Vikander, ten tijde van A Royal Affair en Ex Machine uit het niets zowat mijn favoriete actrice geworden, kan mij voor de verandering eens niet echt bekoren. Niet dat het echt aan haar ligt, deze film is simpelweg een typisch formulematig actiefilmpje. Een zoveelste Indiana Jones-kloon, waarbij eigenlijk niet echt veel eer te rapen viel.
De fun ontbreekt wat en hoewel er nog redelijk wat tempo en actie in de film gestoken is, baat het weinig. Met de actie gaat vaak twijfelachtige CGI gepaard en Vikander - hoewel redelijk wat uren in de fitness gezeten - overtuigt mij niet. Haar zwakke kreetjes deden mij steevast aan die van een kind denken.
Hoe dan ook, een vervolg zal wel in de maak zijn - tenzij de opbrengst tegenvallend was. Mocht die er komen zal ik die wel een kans geven, maar ik zal er met lage verwachtingen ingaan.
2,5
Lovelyboy
De game überhaupt nooit gespeeld, dus die mogelijke binding vervalt al, en de films met Jolie boeiden me ook al nooit vanwege Jolie zelf en het genre dat me überhaupt niet echt ligt. De reden om toch deze Tomb Raider te proberen is simpel, Alicia Vikander, en deze dame is ook de enige reden om de film uit te kijken.
Een heel verschil is de karakerinvulling ten opzichte van de Jolie films. Waar de laatste reeds een gearriveerd soort Vixen en guns blazing actieheld is deze Lara meer een speelse jongedame met daddy issues in ontwikkeling. De ontwikkeling van deze Lara is niet onprettig te zien, bovendien is Vikander überhaupt prettig voor het oog, en hulde voor afdeling kleding die haar die uitermate prettig ogende en strakke broek heeft aangemeten. Al snel na vertrek richting het oosten verandert de film in een soort spektakel en apenkooi voor mejuffrouw Croft die vooral bij aankomst op het eiland iets meer verhaal biedt. Temidden van de fraaie omgeving en harde huurlingen is Goggins erg te doen als bad guy en doen bepaalde elementen erg denken aan Indiana Jones.
Mindere dingen zijn toch het fabelachtige incasseringsvermogen en herstellend vermogen van Lara maar oké het is gebaseerd op een game dus dat hoort erbij. Andere punten van kritiek zijn zonder twijfel de voorspelbaarheid van het einde of het feit dat paps nog in leven blijkt te zijn en zich opoffert. En hoewel het natuurlijk actie spektakel betreft duurt de film mij net wat te lang. Tomb Raider is vooral vanwege Vikander het waard een poging te doen, maar verder heeft het weinig boeiends of bijzonders te bieden of het moet wellicht je genre zijn.
Woland
Ach, ik vond dit best wel kijkbaar. Het is natuurlijk een slap aftreksel van Indiana Jones, met vooral een script dat aan alle kanten rammelt. De game-origines zijn er ook wel aan af te zien, met de vele niet bijster geloofwaardige actiescenes (dat vliegtuig bijvoorbeeld) of absurde puzzels; het is Indiana Jones voor kinderen (voor zover Indiana Jones dat al niet was).Maar met het verstand op nul en met de mental note om niet al te veel na te denken over het plot heb ik me hier wel mee vermaakt. Alicia Vikander doet het leuk als een jonge, nog onzekere Lara Croft die langzamerhand haar avonturendrang leert kennen, en dit is overduidelijk bedoeld als een soort van Lara-Croft-prequel waarin ze de Lara Croft wordt die we kennen. Schijnbaar was de film niet zo'n financieel succes dus of die sequels (en franchise) er komen is nog maar de vraag. Franchises zijn sowieso een bron van onoriginele formulefilms, dus zo nee, zou ik dat ook helemaal prima vinden.
Donkerwoud
Lichte tegenvaller. De oorspronkelijke game 'Tomb Raider' (2013) heeft een speciaal plekje in mijn hart om de manier waarop het de verwording schetst van Lara Croft. Of zoals een jonge, ambitieuze archeologe (nog helemaal geen iconische pistoolheldin) de beslissing erdoorheen drukt dat haar crew afzakt naar Yamatai en er daarmee medeverantwoordelijk voor wordt dat zij in een schipbreuk terechtkomen. Langs de ene kant moet Lara Croft haar eigen kwetsbaarheid onder ogen komen en nieuwe vaardigheden aanleren om zelf te overleven, terwijl langs de andere kant het schuldgevoel op haar geweten drukt. Alleen al de geruchtmakende scène waarin er gehint wordt naar een misbruiksituatie. Vanuit psychologisch oogpunt een stuk interessanter dan de manier waarop 'Tomb Raider' (2018) terugkeert naar avonturiersclichés als een verdwenen vader die hints achterlaat naar een magnifieke vondst die het daglicht niet kan verdragen. Het gevolg is dat deze verfilming op een oppervlakkige manier misschien recht doet aan grote lijnen uit het origineel, maar het voelt geen moment als een duistere karakterschets.
Roger Thornhill
De game heb ik nooit gespeeld, van de twee eerdere films herinner ik me bijna niets meer, en tegenover (de vervanging van) Angelina Jolie sta ik vrij neutraal, zodat ik deze film zonder hoge of lage verwachtingen inging. Behalve dan natuurlijk dat ik verwachtte vermaakt te worden, en dat viel wel redelijk tegen, want na de spectaculaire vossenjacht van het begin (fijn ook dat volwassen mensen zich geen zorgen maken over het feit dat ze met hun halsbrekende toeren andermans leven regelmatig op het spel zetten – wat een stelletje debielen, inclusief Lara zelf) ontrolt de film zich tamelijk voorspelbaar, met als enige verrassing dat Lara haar in het begin van de film geëtaleerde kickboks-kwaliteiten niet inzet tegen de drie straatrovers, maar dat komt misschien ook wel omdat ze in dat begin door haar tegenstander zo ongenadig wordt afgedroogd. Verder is dit voor mijn gevoel vooral een Raiders of the lost ark-kloon met een tamelijk teleurstellende climactische scène in de tombe zelf, en dat dat misschien ook al zo was in de oorspronkelijke game is wat mij betreft geen excuus. Bovendien is Alicia Vikander de enige in de cast die enigszins uit de verf komt, aangezien de acteerkanonnen worden weggestopt in bijrollen (zeg maar veredelde cameo's) en de drie acteurs die Vader, Schurk en Helper moeten spelen nauwelijks iets te doen krijgen. Ik heb me nog nèt niet verveeld, maar Lara's knokpartij met Vogel was nog niets vergeleken met mijn eigen gevecht tegen de neiging om de FastForward-knop te gebruiken.
Filmreiziger
Leuke avonturenfilm in de stijl van Indiana Jones
Prima avonturen film, leuker dan verwacht. Lara Croft is gelukkig geen 'super woman' maar iemand van vlees en bloed. Het verhaal is zoals je van een avonturenfilm mag verwachten. de blue screens zijn soms te duidelijk aanwezig en het acteerwerk kan er mee door (maar niet meer dan dat). In het midden zakt de film in wanneer Vogel zijn intrede doet (te cliche / karikatuur) maar gelukkig wordt dat later weer beter en stoort het niet of in ieder geval minder. Natuurlijk: dit is een Indiana Jones kloon, maar wel een goede. Je ziet in de film ook duidelijk dat het op een videogame is gebaseerd (ik ken de game trouwens helemaal niet), maar ook dat stoort niet. Ik vond de film niet veel slechter dan de Indiana Jones films en dat is als compliment bedoeld.
Als je zin hebt in zo'n avonturenfilm, heb je hier een goede keus aan. 3,5 ster.
Als je zin hebt in een avonturenfilm
Flipman
Ja, we hebben hier inderdaad te maken met een menselijke hoofdpersoon, iemand met problemen zoals jij en ik. Oké, niet iedereen is erfgena(a)m(e) van een gigantisch fortuin, maar je snapt wat ik bedoel.
Echter, alsnog doet het hele verhaal me niks. Vikander zet een sympathieke Lara neer, daar ligt het niet aan. Maar een emotionele respons wekte de film nergens bij me op. O nee, nou lieg ik. Ik was verheugd om Nick Frost te zien in een bijrolletje.
Verder dacht ik alleen maar: Oké, dit gebeurt. Het lot van de protagonisten boeide me geen reet en dat van de antagonisten evenmin. Er zat geen enkele vonk in. Maar gelukkig heeft deze film niet hetzelfde soort daddy issues als de eerste film met Angelina Jolie. Daar werd Lara's vader er op iedere mogelijke manier op de meest sentimentele wijze bij gehaald, dat viel hier wel mee.
JessicaD
Aan de ene kant keek ik naar deze film uit. Maar toen mijn vriend voorstelde de film te gaan kijken had ik er opeens niet zoveel zin in. Hmm… De film zelf wist mij uiteindelijk ook niet genoeg te boeien om memorabel te zijn. Het is een prima film om eventjes een keer tussendoor te bekijken. Verwacht er echter niet teveel van. De vijand was vrij standaard en gekarakteriseerd. Alicia Vikander is echter een prima keuze voor de rol van Lara Croft.
teigertje
- 2079 stemmen
Deze Ondergewaardeerde Tombraider herzien.
Die stukken beter is als de classic Tombraider films.
Het begin is even aftasten, maar naarmate deze film vordert wordt deze film, steeds spectaculairder en met razend spannende momenten naar de Climax.
Met een grandioos acterende stoere knappe bad ass girl Alicia Vikander.
Ook Walter Goggins als de bad guy en Dominic West als de vader spelen heel goed.
En een verder prima spelende cast.
Ook de film muziek is goed, vooral de soundtrack van K.Flay Run for your life.
Die ook de soundtrack voor Ballerina John Wick spin of deden Eve fight like a girl.
Naarmate de film volgt, speelt ze steeds beter en geloofwaardig neergezet.
Stukken beter als Angelina Jolie.
Ook heeft deze film een heel spannend verhaal.
En gave special effecten.
Wel wat losjes geïnspireerd op Indiana Jones.
Maar dat doet deze film niet te kort.
Nog beter als de eerste keer ik deze film zag.
Van 3,5* naar dik 4*

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life
2003

Lara Croft: Tomb Raider
2001

De populairste media slaan de handen ineen: Dit zijn enkele van de beste game verfilmingen

De Tweeling

The Greatest Showman
Muziek / Biografie, 2017

Ready Player One
Sciencefiction / Actie, 2018
eilandschattenjachtremakevrouwelijke hoofdrolspelerheiressgebaseerd op videogamebicycle courier vermist persoonrebootperil action heroine3dslave labor aventurevader dochter relatieactiontomb raider