- Home
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Tomb Raider
"Her legend begins."
Het is inmiddels zeven jaar geleden dat de vader van de 21-jarige Lara verdwenen is. In plaats van het bedrijf van haar vader over te nemen werkt ze als fietskoerier in Londen, terwijl ze collegelessen volgt. Uiteindelijk wordt ze geïnspireerd om de verdwijning van haar vader te onderzoeken en reist naar zijn laatst bekende locatie: een graf op een eiland ergens voor de kust van Japan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Tomb Raider (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Nitin Ahuja
Terry the Trainer
Pamela
tbouwh
Vikander is eerder schuchter dan sexy, maar als afgetraind bokser en geïmproviseerd freerunner spat ze wel degelijk van het scherm. Deze Zweedse Croft overtuigt daarmee als actiefiguur en potentieel vrouwelijk rolmodel. Ook de camera lijkt bewust te waken voor exploitatie. Wrange standpunten of tilt-bewegingen blijven uit, waardoor de focus altijd op de actie ligt en de kijker zich geen voyeur waant.
Onder zulke omstandigheden had je Vikander een betere film gegund. Tomb Raider passeert cliché na cliché, tot aan de inwisselbare one-liners (Is there no other way? – You messed with the wrong family) toe. Het vlakke script mist alle finesse, met name in de dialogen en de inzet van personages. Van Lara’s vader vernemen we alleen dat hij op zoek was naar een mythische schat, om vervolgens nooit meer terug te keren van een eiland in de Japanse Duivelszee. Flashbacks moeten ondertussen onthullen dat de relatie tussen vader en dochter vroeger uitstekend was. Die snelle scènes halen echter veel vaart uit de film, en grenzen al aan het soort sentiment dat Tomb Raider in de slotakte fataal zal worden.
LPereboom
Je krijgt een heel andere Tomb Raider te zien dan die met A.Jolie, wat hier direct opvalt is dat er meer avontuur inzit en er is meer afkomstig van de games, wat ik zelf wel positief vind. Het enige nadeel is dat ze wel niet met een origineel verhaal komen en gewoon een beetje hetzelfde pakken als in de games. Er zitten daarom ook veel te veel clichés in. Vikander is een mooie dame natuurlijk en is een genot om naar te kijken.. Ook doet ze het goed als Lara. Al bij al een film die je zeker nog eens kan bekijken. 7/10
Shinobi
"I'm not that kind of Croft."
De eerste film met Angelina Jolie vind ik dan toch beter vermaken.
Deze versie grijpt terug naar de gelijknamige reboot van de game uit 2013; hierin wordt er een serieuze Lara Croft geïntroduceerd die - voor de verandering eens - niet geseksualiseerd wordt. Het lijkt de opmaat te zijn voor een interessante zoektocht naar haar vader die zeven jaar geleden tijdens een ontdekkingsreis is verdwenen.
Echter is deze 'Tomb Raider' niets meer dan de hele tijd van punt A naar punt B rennen, om vervolgens een nietszeggende puzzel à la Indiana Jones op te moeten lossen. Het is kenmerkend voor het geheel, gezien Croft nauwelijks wordt uitgediept. De repetitieve flashbacks voegen dan ook werkelijk niets toe, laat staan de motivaties van de overige personages.
Roar Uthaug heeft goed naar de game gekeken, omdat je regelmatig scènes terug ziet komen die zowat één op één zijn gekopieerd. Helaas ontbreekt daarbij de nodige spanning, waardoor de vele trage momenten nog langer aanvoelen. Het is alsof je als kijker een inspiratieloze sequentie voorgeschoteld krijgt tegen overduidelijke CGI. Niets ten nadele van Alicia Vikander die haar stinkende best doet, maar ze heeft simpelweg niets om mee te werken.
Al met al een matige reboot, je bent dan beter af bij de game uit 2013. Desondanks zie ik een vervolg best zitten, zolang deze maar beter uitgewerkt wordt.
Kleine 2,5 sterren.
mrklm
Alicia Vikander is een verademing als de nieuwe Lara Croft. Ze is niet langer de natte droom van puberjongens die 'Weird Science' iets te vaak hebben gezien, maar heeft wel het vereiste charisma om deze rol te dragen. Deze reboot begint sterk door ons kennis laten te maken met de eigenzinnige, maar zeker niet feilloze erfgename van zakenman Lord Richard Croft [Dominic West]. Ze verliest een bokswedstrijd en een spectaculaire (maar levensgevaarlijke en bovenal illegale) 'vossenjacht' loopt voor haar verkeerd af. Wanneer haar vaders compagnon Ana Miller [Kristin Scott Thomas] Lara eindelijk weet over te halen om de doodverklaring van haar vader - die al zeven jaar spoorloos is - te tekenen, bedenkt Lara zich op het allerlaatste moment wanneer de notaris [Derek Jacobi] haar een Japanse puzzel overhandigt. Daardoor ontdekt ze dat haar vader een avontuurlijk dubbelleven leidde, bovendien denkt ze te weten waar hij vermist is geraakt. En zo begint het avontuur.
Die eerste 45 minuten zijn uitstekend, maar zodra de actie de overhand krijgt helpt het als je de onvolkomenheden in het plot over het hoofd ziet. Uiteraard overleeft Lara de ene na de andere levensgevaarlijke situatie op wonderbaarlijke wijze - overigens vaker met geluk dan met wijsheid - en verzandt de film vaak in actieclichés, maar Vikanders charisma houdt de film overeind. Maar op een sequel zit ik niet te wachten....
nathaniel177
Gemiste kans. Deze film zou zo veel beter kunnen zijn. Konnen ze veel meer uitdiepen. Wel nog vermakelijk. Niet heel origineel verhaal. Goed geacteerd. Ook wel irritant de hele tijd dat gekreun van croft.
CorvisChristi
Toegegeven, ik ben bevooroordeeld. Als Alicia Vikander niet in deze film had gezeten, dan had ik 'm waarschijnlijk minder gevonden. Want toen ik vernam dat één van mijn favoriete actrices de rol van Lara Croft zou gaan vertolken in de verfilming gebaseerd op de reboot van de gelijknamige game uit 2013, was ik bij voorbaat al flink in mijn nopjes.
Nu wil ik graag objectief blijven en de film beoordelen op wat ie is, los van de fantastische prestatie die Alicia heeft neergezet. Het maakt de film stiekem wel beter dan dat ie is, maar het zal mijn score niet nog meer verhogen alleen maar omdat Alicia erin zit. Hoe graag ik het ook zou willen. Dat zou hetzelfde zijn als ik mijn score voor bijvoorbeeld Avengers: Age of Ultron (2015) zou verhogen, alleen omdat een andere favoriet van mij (hallo Zwolle84
) Elizabeth Olsen erin zit (alhoewel ik van mening ben dat haar aanwezigheid wel degelijk een positieve invloed op de film heeft).
Los van dit gegeven, kan ik wel concluderen, dat ik tevreden de bios uit kwam. Dit t.o.v. een slordige 17 jaar geleden, toen ik met een zuur gezicht de bios verliet, na het zien van de eerste verfilming van de avonturen van Lara Croft, degene met Angelina Jolie. Sterker nog, ik vond die film zo beroerd, dat ik het tweede deel als een scheet in de wind aan me voorbij liet gaan.
Gelukkig is deze verfilming een pak beter, ondanks het matige verhaal, vol met de verplichte clichés die de revue passeren.
Het is echter Alicia, die de film red. Ze draagt de film praktisch in haar eentje, gezien de rest van de cast om haar heen, zo'n beetje fungeren als gebakken lucht. Bordkartonnen personages die nou niet bepaald imponeren. Wat jammer is, want dit ontkracht de film wel.
De film moet het verder hebben van een lekker tempo, waarin in de tweede helft zelfs wat gedenkwaardige actiemomenten zitten.
Dat de film verder zwaar leunt op de gelijknamige game, is onvermijdelijk. Er zitten zelfs scenes in, die rechtstreeks uit de game komen. Het stoorde mij gelukkig niet.
E.e.a. heeft geresulteerd in een film die wellicht vrij snel weer in de vergetelheid zal geraken. Echter zal mij dat een worst wezen, gezien ik als fan van de Tomb Raider-games meer dan tevreden ben. Alicia heeft bewezen met haar rol een geloofwaardige Lara, eentje van vlees en bloed neer te zetten. Haar groei in de film lijkt op die in de game en aan het eind als ze die kenmerkende vlecht in heeft en haar net gekochte pistolen trekt (die uiteindelijk een onafscheidelijk duo voor haar zullen worden) is Alicia opeens ECHT Lara Croft geworden. En opent deze film (hopelijk) een deur naar een vervolg.
Een 3,5! En stiekem is de waardering toch wat hoger uitgevallen dankzij Alicia...shame on me!!
Stiekem heb ik best naar deze Tomb Raider film uitgekeken als fan van de 2 games van de afgelopen jaren waar dit op is gebaseerd en zat ik vrijdagavond dus netjes in de bios klaar. De trailers waren fraai, maar het blijven gameverfilmingen en die zuigen meestal hard. En ook de 2 Tomb Raider films van begin deze eeuw met Angelina Jolie waren niet best. Maar al snel zag ik dat het goed was en dat het bronmateriaal met respect is behandeld. Je hoeft de games niet gespeeld te hebben, maar als je het wel hebt gedaan herken je best veel terug in de film. Het verhaal is grotendeels gekopieerd, het wapentuig met o.a. de pijl en boog en de haak om rotsen mee te beklimmen is aanwezig en diverse personages zijn er ook bij. Het enige waar ze echt op af zijn geweken geloof ik, is dat Lara haar vader levend terug vind op het eiland. Voor de mystiek was het leuker geweest als dit niet gebeurd was.
De film start redelijk rustig, waardoor je Lara en haar achtergronden leert kennen, maar eenmaal op het eiland (mooie locatie overigens) gaat het tempo flink sneller en krijg je bijna non-stop actie. Wel jammer dat ze daarmee wel flink wat rare zaken in het script open laten die erg onlogisch zijn. Maar storend was het ook weer niet, mede door het voortreffelijke spel van Alicia Vikander. Mooie vrouw, uitstekende actrice, prima Lara Croft. Ze lijkt er zoveel meer op dan Angelina Jolie dat was. Maar goed, ik vind de jonge Lara uit de recente games dan ook veel interessanter. En de rest van de cast is weinig imponerend, dus ze krijgt sowieso alle ruimte om uit te blinken. Het einde laat alle ruimte open voor een vervolg, waar ik dan ook op hoop. Inhoudelijk had het veel beter gekund, maar het voelt wel als een waardige Tomb Raider & Lara Croft film.
mjk87 (moderator films)
Ik heb nooit de spellen gespeeld noch de films met Jolie gezien, ik kan er dus aardig blank ingaan. En oef dit was een tegenvaller die niet onaardig begint maar steeds verder de ongeloofwaardigheid in gaat en vol zit met saaie actie.
Een soort Indiana Jones, maar dan zonder humor en zeer serieus. Vikander wordt nog wel leuk geïntroduceerd, maar zij is een zoveel betere actrice dan voor dit soort films, al doet ze het als actieheldin nog best goed. De film racet al snel van a naar b. Vikander hoeft weinig te doen, puzzeltjes lost ze zo op en van speurwerk is geen sprake. De regisseur lijkt meer geïnteresseerd om van de éne actiescène naar de volgende te gaan, maar daar zit enorm weinig variatie in en langzaamaan haalt Vikander steeds meer stunts uit die bij mij niet overtuigen. Dat laatste heb ik al snel bij dit soort licht ongeloofwaardigheden. En juist omdat de film zo serieus is ga ik me daar meer aan storen (in tegenstelling tot Indiana Jones). De andere acteurs naast Vikander laten ook geen enkele indruk achter.
Muziek is wel in orde en de regie is soms ook best goed met genoeg shots die eens anders zijn. 1,5*.
realiteitspaard
De film voelde wat gehaast aan. Ik kreeg ook geen echte binding met de personages, omdat ik deze nieuwe Lara Croft te weinig emotie vond hebben. Dat ze minder als sekssymbool werd gepresenteerd, vond ik een goede zet.
Ook vind ik het altijd wel prettig als de slechterik ook ergens een goede kant heeft (zie: War of the Planet of the Apes). Als een karakter te duister is, valt voor mij de spanning wel erg weg.
Er zat weinig vernuftigs in als het aankwam op vallen/puzzels. National Treasure doet dit beter vind ik. Daar komt het echt vernuftig over én heb je als kijker het idee dat de personages moeite moeten doen. In deze film worden alle puzzels (soms aan de hand van random flashbacks) wel opgelost. Jammer, te makkelijk.
Het einde van de film vond ik dan wel weer goed!
Al met al een prima film, maar niet eentje die ik opnieuw ga kijken. 2.5 ster.
FlorisV
Een leuke film met de origin story van Lara Croft. Vooral de eerste helft biedt onophoudelijk vermaak.Naar het einde toe wordt het net iets te gewoontjes en miste ik wat spektakel en actie. In het gereboote spel van een aantal jaar terug is het eigenlijk 1 grote monoloog van Lara en voor een film werkt dat niet, daarom is begrijpelijk voor een andere opzet gekozen. Ook moest je in het spel ontzettend veel vijanden uitschakelen in je eentje, ook met stealth. Dat laatste werd te weinig benut in de film. Nu werd er wel erg veel overgelaten aan de medestrijders.
Evengoed draait bijna alles om Lara. Gelukkig is Vikander een solide keuze, zowel qua acteerwerk (goede expressie) als fysiek want ze is zichtbaar getoned en afgetraind en mag dat hier en daar ook laten zien met het nodige klimwerk. Goggins als Vogel is een prima bad guy.
De soundtrack is dertijn in een dozijn en soms te bombastisch. Maar het camerawerk is prachtig, met name in de eerste helft. Eenmaal in die grot valt er visueel jammer genoeg minder te beleven. Het verhaal is dunnetjes maar prima te volgen en de grote organisatie Trinity maakt een interessantere vijand dan de oudere Tomb Raider verhalen konden bieden.
In vergelijking met de Jolie-films is dit een veel betere film qua verhaal en actie. Die films waren ook erg zot en over de top, deze brengt toch net wat meer realisme. Zonder in te boeten aan humor, zeker in het begin, want ik was bang dat het te serieus zou worden net als de gereboote game eigenlijk was. Het leuke is namelijk dat Croft nog niet een superheldin is die alles wel aan kan. Haar te zien ploeteren met van alles is wat de film zo genietbaar maakt.
wwelover
Leuke bioscoopfilm. Niks bijzonder, maar vermakelijk zeker. Scheelt dat Vikander gewoon een goede actrice is en de rol sterk (en mooi) neerzet. CGI is niet altijd top, maar voor grotendeels ziet de film er ook strak uit. Ben verder geen Tomb Raider kenner, maar verhaal en kleine twists waren leuk. Vikander is in ieder geval geloofwaardiger dan Angelina Jolie.
Shadowed
Vermakelijk.
Ik heb nog niet de originele Croft films gezien, moet ik maar eens tijd voor gaan maken. Geen idee of dit er zo uitziet, maar dit is wel een erg vermakelijk filmpje. Deed me aan het einde ook erg denken aan de Raiders of the lost Ark.
Vikander is een leuke actrice om 2 uur naar te kijken, niks mis mee. Ik vind Jolie er niet zo ontzettend mooi uitzien om heel eerlijk te zijn. Ook als persoon vind ik haar een beetje overdreven en ik zal vast de enige zijn die dat zegt.
Soms is de CGI niet op zijn best, zoals de sprongen die Croft maakt. Maar er zit genoeg spektakel in om je mee te vermaken voor die 118 minuten. Een prima uitkijkertje.
voskat
Alicia Vikander voegt qua acteerwerk geen reet toe, maar is in elk geval iets fijner om naar te kijken dan Angelina Jolie.
Maar het is vooral het volslagen vlakke, humorloze script waardoor deze film doodslaat. Daar kan zelfs Walton Goggins niks mee.
Die scène met het roestige vliegtuig was nog wel aardig. Dan zie je de hand van Roar Uthaug terug. Misschien hadden ze het schrijfwerk ook aan hem over moeten laten.
IH88
“I'll take two.”
Sterke Tomb Raider film waarin we een origin story zien rond onze favoriete avonturierster Lara Croft. De film is wat realistischer en grimmiger dan de eerdere Tomb Raider films, zonder het plezier en het avontuur-element uit het oog te verliezen. Het materiaal wordt met een knipoog benadert, en dat is een keuze die uitstekend uitpakt.
Alicia Vikander is perfect gecast en overtuigd als actieheldin. In de vechtscènes staat ze haar mannetje, maar ze weet ook in de emotionele scènes indruk te maken. Het eerste gedeelte is duidelijk sterker dan het wat conventionele tweede gedeelte, maar door de vader/dochter scènes en het acteerwerk van Vikander en West is ook dit gedeelte het aanzien meer dan waard. Het laatste gedeelte deed me een beetje denken aan het einde van Casino Royale, en net als James Bond heeft Lara Croft eindelijk een doel en is ze klaar voor de jacht. Kom maar op met de sequel.
Alathir
Leuke popcornflick met Alicia Vikander die nu de rol van Lara Croft op zich neemt. Ik ben zeker fan van zowel Lara Croft als van Alicia Vikander (voor mij waarschijnlijk de beste actrice van het moment). Het verhaal is redelijk standaard met suggestie voor een sequel helemaal aan het einde. We gaan zien of er een tweede film komt. Roar Uthaug vind ik een degelijke regisseur en weet altijd wel entertainende films te maken.
Toch had ik er iets meer van verwacht. 2WEI - Survivor (Epic Cover - "Tomb Raider - Trailer 2 Music") - YouTube had ik zeker in de film verwacht en kwam maar niet. Zonde wat mij betreft. Zet dit onder de vliegtuigscène en de daaropvolgende bosscène bijvoorbeeld en dit had kicken geweest. Ook wel leuk is de humor voornamelijk in het begin. Eenmaal op Yamatai valt er helaas niks meer te lachen en is het bloedserieus.
Het is helaas allemaal wat voorspelbaar omdat je gewoon weet dat Lara Croft dit gaat overleven. De vader-dochter relatie wordt wat simplistisch uitgewerkt adhv flashbacks die ik een beetje makkelijk vond. Hij verlaat Lara eigenlijk altijd en ik vind dan ook dat hun relatie niet helemaal lijkt te werken. Misschien kijkt ze wel op naar haar vader dat kan wel, maar toch mist er wat waardoor de eindscène net niet genoeg impact heeft.
Kristin Scott Thomas vind ik ook heel hard ouder geworden. Dat vind ze zelf eigenlijk ook, maar toch blijft ze een geweldige actrice. Op zich dus jammer dat ze niet meer screentime krijgt, al is naast Alicia Vikander spelen vast geen straf. Ook Daniel Wu doet het goed, maar doet hier helaas niets met zijn martial arts skills. Past misschien niet bij zijn rol maar hij is van Hong Kong dus kom maar op met die kung fu. Walter Goggins speelt de rol van Mathias Vogel, een bad guy die denkt dat wat hij doet niet verkeerd is. En misschien zit er wel wat in, want hij wil na 7 jaar gewoon naar huis. Dan kan je al eens wat ongeduldig en chagrijnig worden.
Het camerawerk is zeker niet overal even geweldig. De bliksemschichten op zee vond ik na een tijd vrij onprettig om naar te kijken. Het was tamelijk chaotisch gefilmd daar al waren het natuurlijk geen makkelijke weersomstandigheden om te filmen.
Toch zijn er zeker mooie shots van Alicia gemaakt en werd er vaak de nadruk gelegd op hoe diep ze wel niet kon vallen. Dan hangt ze daar te bengelen en neemt ze nog even tijd om de afgrond onder haar te overschouwen. Wanneer ze loopt met een strak, serieus gezicht was ze wel erg badass. Ze heeft niet de borsten die Angelina had in de beginjaren 2000, maar die zijn ook echt niet nodig. Ik denk niet dat er een betere actrice is die Lara Croft kan spelen, want ze gelijkt heel erg op de Lara Croft uit de recente games.
Van mij mag er dus zeker een vervolg komen, uiteraard weer met Alicia dan. Wel had ik graag een verhaal dat eens niet gaat over een “ziekte” die zal zorgen voor een wereldwijde genocide. Dat hebben we al te vaak gezien.
El ralpho
Liefde maakt blind
Dit is misschien wel de eerste game verfilming die ik gezien heb, waarbij het verhaal in de game zelfs beter is dan die in de film. Niet zozeer vanwege het verfilmen an sich, (dit valt t.o.v. de meeste games sowieso tegen omdat het verhaal daar sowieso vaak van ondergeschikt belang is t.o.v. de gameplay) maar ook omdat de finale van de game veel meer spetterend was dan die uit de film. De climax uit de eerste game slaan ze als het ware over met een hele tamme, saaie, eigen versie en er wordt dan vervolgens geëindigd met de opzet van de tweede game van de reboot reeks.
Er is dus geen pay-off en alleen maar sprake van ''lekker maken'', waar ik na het zien van deze eerste film, echt geen zin meer in heb.
Make no mistake however, want als er een ding is wat deze film niet beter had kunnen doen, dan is dat wel het casten van Vikander. Zij is perfect als de hedendaagse Tomb Raider, en streeft Angelina Jolie dan ook op alle fronten voorbij. Dat ze veel energie in het personage heeft gestoken is onmiskenbaar, en het is dan ook goed te zien dat de actrice alles heeft gegeven voor deze rol. Dat ze dan ook nog eens een van de mooiste vrouwen is die er op deze aardkloot rondloopt maakt haar daarnaast ook niet vervelend om naar te kijken.
Echter lijkt liefde in dit geval wel blind te maken, want ik kan niet anders concluderen dan dat dit verder gewoon echt een matige kut film, is hoe leuk ik de film ook wilde en probeerde te vinden. Ik verbaas me dan ook heel erg over de overwegend positieve reacties die ik hier teruglees. De opzet was nog wel vrij aardig, maar vanaf het moment dat de boot vertrekt gaat het alleen nog maar van kwaad tot erger. Scene's met CGI die het vaak net niet is, een gebrek aan diepgang, oppervlakkige en cliché gevormde personages en ongeloofwaardige en -over het algemeen- slecht geregisseerde scene's, zijn wat op dat moment de boventoon voeren. Er leek een lichtpuntje te komen op het moment dat Vikander in een stromende rivier terechtkomt en op een vliegtuigwrak terecht komt maar buiten dit erg sterke moment is er alleen maar sprake van dieptepunten. De film balanceert vaak tussen scene's uit de 2013 game die op film gewoon niet overkomen zoals -het infiltreren van het kamp van Trinity- en zaken zoals een eigen muffe finale die het sterk aflegt aan die uit de game.
Eeuwig zonde want zowel de game als actrice verdienen een veel betere film. Nu is dit bij de meeste game verfilmingen sowieso al het geval, maar dat het talent van Alicia Vikander dan ook nog eens aan deze film verspild wordt is al helemaal een doodzonde.
debbietino
Vandaag gezien in de bioscoop en vond het een leuke vermakelijke film.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben in de film en dan met name m.b.t. het verhaal. Deze deed geen recht aan de game en vond het verhaal in de game stukken beter. Ik vond bepaalde scenes in de film te makkelijk en ietwat te simpel. Het eind ging me ook te snel waarbij juist het begin mij weer te lang duurde.
Zal deze film niet snel nog eens kijken maar voor een avondje bios met mijn zoon zoals gezegd vermakelijk.
horizons
Vermakelijke avonturenfilm.
Ja, het spel ( Tomb Raider (2013) - GamesMeter.nl ) heeft een beter verhaal, zeker naar de climax toe, maar dat neemt niet weg dat de film het toch wel amusant weet te brengen. Meest positieve verandering is toch wel het terugbrengen van de kill-ratio van Lara Croft.
Daarnaast is Vikander uitstekende keuze om de rol van de vernieuwde Lara Croft te vertolken. Hopelijk voldoet de wereldwijde opbrengst om een vervolg te laten verschijnen.
Kondoro
Gisteravond (vrijdag) besloten de nieuwe ‘Tomb Raider’ film maar eens te bezoeken in de bioscoop, het was mijn plan van de week om met de kameraden in het lekkere vier dagen lange paasweekend weer eens naar de bioscoop te gaan, het groepje met wie ik normaal ga wou niet (die zijn er alleen voor de horror films) dus dan maar wat anderen bij elkaar sprokkelen, ik wist echter niet waar we naar toe gingen aangezien ik donderdag wat zieker werd maar een verassing is altijd leuk en dan valt ‘Tomb Raider’ zeker niet verkeerd. Het is een film waar ik in het begin slechte dingen over gehoord had maar tijdens de zit beviel het me toch nog wel aardig, de film duurt best lang voor er wat actie in voor komt, wat zeg ik, er komt eigenlijk amper actie in voor dus echt spannend werd het nergens, en hoewel de film waarschijnlijk wat slaapverwekkend over kwam in de zaal aangezien iedereen rustig was, en er zelfs twee nog de zaal hadden verlaten, vond ik de film niet bepaald saai om te volgen maar dat komt ook wel meer en deels door de beeldschone Alicia Vikander.
Maar dan stuit ik toch ook echt wel op bepaalde dingen waarvoor de film in mijn ogen snel begon af te knappen, en dat was dat ik telkens een héél irritant kreuntje, kuchje of zuchtje hoorde wanneer Alicia Vikander in een ‘actie scene’ zat, in een gevecht kan ik begrijpen maar dit werd soms iets te veel en was overdreven irritant aan het worden waar ik de film ook om begon te haten want het was nergens voor nodig. Dat is toch wel het ergste wat ik in deze film zag, elke keer het gekrijs van Alicia Vikander als er ook maar iets gebeurde. Toch blijft Lara Croft hoe dan ook in mijn ogen als ‘Angeline Jolie’, hoewel Alicia Vikander de sterren van de hemel speelde werd het niet opgevat door mij als een ‘Tomb Raider’ films, toch ben ik het ook eens over het feit dat Alicia er ontzettend veel werk in heeft gestoken waarschijnlijk, en ze is ook gewoon niet mis gecast, want met dat figuurtje, de pit die mevrouw had en de acteerkunsten die ze ook wel redelijk goed beheerste hield ze ‘Tomb Raider’ toch wel op niveau.
Lu Ren: “Some men like dangerous women. “
Lara Croft: “Some men are foolish.”
De rest van de cast was natuurlijk prima, en dat ontken ik ook echt niet. Dominic West speelt een prima rol als de vermiste vader van Alicia, Richard Croft of beter ‘Lord Richard Croft’ en ik heb me wel vermaakt met deze man, alhoewel ik de vader – dochter relatie soms wel een beetje lachwekkend vond, zeker een rare locatie om elkaar na wat was het zeven jaar weer te ontmoeten dus ik moest daar wel eens om lachen persoonlijk. Het ging in dat opzichte iets te snel en vrij ongeloofwaardig. Walton Goggins deed het leuk als de slechterik Vogel waarmee ik niet veel had, vind het überhaupt een matige acteur en kan er persoonlijk vaak niet aan wennen aan die kerel. Daniel Wu deed het leuk als Lu Ren maar daar is ook alles mee gezegd.
En dan al gauw komen we wel uit dat ‘Tomb Raider’ een standaard flick is waarbij je niet al te grote verwachtingen moet neerleggen, beter nog ga maar met een leeg gevoel richting de bioscoop want er iets van verwachten is al te zwaar voor deze film, dan red hij denk ik je verwachtingspatroon niet.
Daarbij is het hele zoekconcept erg leuk, het gaat hierbij dat de vader van Lara (Richard) een levenswerk had gemaakt in de mythe van Himiko, een Japanse priesteres-koningin die door middel van magie de burgeroorlog wist te regeeren, en daarbij een ziekte door de mensheid liet gaan die er eigenlijk een soort zombies van begon te maken. Deze was begraven in een graftombe ergens op een eiland buiten Japan en Richard was ervan overtuigd om deze tombe te vinden. Echter kreeg hij de ‘Trinity’ groepering achter zich aan die zich ook gevestigd hadden om het vinden van Himiko, en dan de zwarte magie over te nemen. Mathias Vogel was aangesteld als leider van deze groepering. Zoals ik al eerder beaamde ben ik geen persoon die veel weet van de Japanse geschiedenis, en om eerlijk te zijn weet ik amper iets van de hele Aziatische geschiedenis, iets wat mij nooit echt héél erg wist te boeien denk ik omdat ik voornamelijk veel bezig was met de tweede wereld oorlog en dan speciaal de kant van nazi-Duitsland en de strijd die de oorlog mee nam in Europa.
In het eerste deel van de film leerden we vooral Lara Croft kennen zoals ze is, een meisje, meisje die aan de vechtkunsten zit en haar loon verdient door te werken als koerier op de fiets. Iets wat me veel deed denken aan de film ‘Premium Rush’, die zich dan wel afspeelt in New York en niet in Londen. Hier komen we snel achter de waarheid van het verlies van haar vader, en hoe rijk ze wel niet kan zijn als ze haar vader als dood opgeeft.
Ze besluit even later toch om haar vader als dood op te geven, zodat ze er mee kan leven en zichzelf er bovenop kan zetten dat haar vader toch wel écht dood is. Toch lijkt Ana constant wel erg aanzettend op het feit dat Lara moet tekenen, en dringt er ook erg op aan. Ana krijgt een puzzel toegereikt die ze gelijk op lost waarmee het puzzelen begint en ze loopt weer weg bij het tekenen.
Ze ontcijfert de kamer van haar vader waar hij alle onderzoeken doet en komt zo ook in aanmerking met Himiko en Trinity. Ze besluit Lu Ren op te zoeken om samen naar het eiland af te gaan en na wat gezoek, gevechten en vluchtscene- komt ze de zoon van Lu Ren tegen die besluit haar mee te nemen. Eenmaal in de buurt van het eiland raken ze verstrekt in een woeste storm waarna ze kapseizen en zo bijna verdrinken. Ze spoelen vervolgens aan op het strand waarna ze mee worden genomen door Vogel die hun gevangen houd en ze eigenlijk aan het werk zet. Ook heeft hij de schatkaarten van Richard in handen gekregen die Lara mee nam naar het eiland. Hiermee wist hij de exacte locatie en ging daar met zijn leger en slaven naar toe, terwijl Lara weet te ontsnappen.
Eenmaal ontsnapt, en na een gevecht komt ze een onbekende man tegen die alleen en mysterieus was. Ze achtervolgt hem en het blijkt haar vader te zijn. Daarna legt ze uit wat er gebeurd is en wil Lu Ren en de rest te bevrijden waarna ze samen met haar vader door Vogel gevangen word genomen om de tombe in te gaan en de Hiriko te vinden. Ze moeten een weg banen door allerlei vallen en puzzels waarna ze uit komen op een grafkamer waar Hiriko ligt. Daarna blijkt al snel duidelijk wat het allemaal inhield wat Hiriko inhield, en na wat gevechten overlijd Richard aan de ziekte die Hiriko met zich mee nam, en daarna laat hij de tombe ontploffen om zo de infectie voor eeuwig weg te ruimen. Hierna moet Lara nog even met Vogel vechten en als dat voorbij is zijn we bijna bij het einde. Nu weet Lara het zeker en kan met een goed gevoel de doodakte van haar vader ondertekenen waarna ze er achter komt dat Ana lid is van Trinity, dit mooie einde helpt ons wel aan het zien, bedenken en bijna zeker weten van het feit dat deel twee sowieso onderweg is en dat kun je nu denk ik niet stoppen.
Over het algemeen vond ik ‘Tomb Raider’ wel geslaagd, maar daar houd ik het ook wel bij. Ik mistte soms de pit in de film waarmee de spanning al snel wegviel en je eigenlijk een beetje smakeloos begon te kijken. Wat meer spanning en pit had de film misschien na een wat andere niveau gebracht, en dit voelde ik zeker toen ze bij Hiriko aan kwamen, het duistere sfeertje wat er hing vond ik toch uitmuntend geslaagd dat ik daar toch wel een beetje kriebels kreeg van de film, maar dan is het voor de rest ook niet echt bijzonder meer om over te hebben. Ook de 3D effecten in de film vond ik niet bepaald bijzonder of speciaal, en had voor mij geen toevoegende waarde dus ik had hem denk ik liever in 2D gezien.
De setting in de film blijft geweldig, en na een hele wereldreis blijven we haken op een jungle setting die niet geheel mis kozen is. De vallen en dergelijk zijn leuk bedacht, daar ben ik het dan ook wel over eens maar nogmaals word dat nergens bijzonder. Ik twijfel echter wel ontzettend over mijn cijfer die ik wil geven, maar met veel terugblikken kan ik toch zeggen dat ik me hierbij het beste voel.
Redelijke film waarin Lara Croft op zoek gaat naar haar vader die al jaren vermist is. In deze reboot wordt Lara Croft wat realistischer geportretteerd (voor zover dat mogelijk is). Het verloop is voorspelbaar en de humor hier en daar nogal belegen. Maar toch kijkt het wel gemakkelijk weg. Een paar mooie locaties en een paar prima actie-scenes. Alicia Vikander doet niets verkeerd, maar weet ook niet echt indruk te maken.
john mcclane 2
Leuke prequel ( wist de meneer in de bios mij te vertellen , maar klopt ook wel ) op de films met Jolie .
En het is uiterst mooi in beeld gebracht actie vermaak ,Alicia Vikander is een mega mooie meid, met een sexy kreun en kreetjes ( dat doet ze dan ook veelvoudig .
En weet zeker te overtuigen als de game heldin.
Maar zoals ze vaak in een game verfilming is het verhaal mager, maar dit is wellicht de meest gelukte game verfilming tot nu toe ,al lag de lat totaal niet hoog .
Het gemiddelde hier en op rotten tomato's is het ook niet min , blijkt men zeer over deze film te spreken.
Ik heb me vermaakt hoor , begrijp me niet verkeerd,maar zeg nou zelf,? dit ben je toch zo vergeten .
Kauwgom ,,,popcorn ect.
toch een redelijke voldoende , en laat de sequel maar komen .
Metalfist
You messed with the wrong family
Verfilmingen van videogames, je kunt het moeilijk een succesformule noemen. Er zijn uiteraard de nodige uitzonderingen op de regel (Street Fighter met Jean-Claude Van Damme is en blijft één van mijn guilty pleasures), maar algemeen gezien resulteert het vaak in niet geweldige films. Deze nieuwe Tomb Raider leek daar echter een uitzondering op te gaan worden, ik was namelijk al overtuigd bij de "I'll take two" quote wanneer Croft haar iconische pistool vast heeft in de trailer. Plus, Alicia Vikander leek hier best wel geknipt voor te zijn.
Liefhebbers van de Tomb Raiders games weten dat er niet één Lara Croft is. De reeks is al een paar keer opnieuw begonnen, een reboot zoals dat dan heet, en deze film gaat zijn inspiratie halen bij de meest recente reboot. Het bronmateriaal komt dus uit de 2013 versie van Tomb Raider en de film doet ook alsof de twee Angelina Jolie films er nooit zijn geweest. Een wens die iedereen uitspreekt die ooit Cradle of Life heeft gezien maar dat terzijde. Een schone lei dus waarin regisseur Roar Uthaug, een IJslander die voor het eerst de grens naar Amerika is overgestoken, zich volledig kan laten gaan. Hij bouwt het plot rond zijn Lara Croft geduldig op met eerst nog wat sfeerbeelden van Londen (die fietsrace is toch wel een heerlijk stukje) en gaat helemaal los eenmaal Croft goed en wel op zoek is naar haar vader. Vanaf dan neemt ook het game aspect van Croft het meer en meer over en dat resulteert in van die typische scènes zoals een obstakel overbruggen door met je handen aan een soort ladder te gaan hangen. Het plot blijft redelijk voorspelbaar, maar zakt nergens in en blijft de gehele speelduur boeien.
Er zijn een hele hoop namen in de running geweest vooraleer uiteindelijk Alicia Vikander de rol van Lara Croft wist te verzilveren. Sommige waren geruchten (Daisy Ridley), sommige waren te belachelijk voor woorden (Jessica Biel) en van heel dat lijstje is en blijft Vikander de perfecte keuze. Ze speelt een minder over the top Croft dan dat Angelina Jolie dat indertijd deed, Vikander heeft ook wel beter bronmateriaal ter beschikking, maar doet het ook met een zekere flair die het personage waardig is. Ze is dan ook degene waar de film het meest op steunt en dat heeft als resultaat dat de bijrollen wat pover ogen. Walton Goggins (vreemd eigenlijk hoe hard die op Admiral Freebee, de zanger en niet het personage van On the Road, lijkt) is nog een degelijke Mathias Vogel maar de rest van de slechteriken zijn nogal kleurloos te noemen. Visueel trouwens ook nog wel fijn. Uthaug beseft gelukkig dat je met een steady cam ook nog degelijke actie kunt schieten, de gevechten blijven namelijk goed overzichtelijk.
Tomb Raider bevat de nodige one-liners, een heldin die regelmatig gewond geraakt en toch zonder problemen kilometer na kilometer blijft lopen en een plot waar alles draait om een geheimzinnige schat. Een film waar de clichés niet kunnen uitblijven, maar het resultaat is een erg vermakelijke film met een goede hoofdrol en geslaagde actie. Laat die sequel maar komen in ieder geval, liefst wel opnieuw met Vikander natuurlijk.
thunderball
Deze een tijdje geleden gaan zien in Metropolis te Antwerpen.
Allereerst vond ik het al geen goed idee wat ze een paar jaar geleden met de videogame hadden gedaan (haar minder seksistisch maar realistischer te maken, terwijl ze oorspronkelijk toch de natte droom van iedere (mannelijke) computernerd was)
en nu is er dus de film, waarbij de makers een Lara Croft zo realistisch en serieus mogelijk proberen neer te laten zetten, maar haar vervolgens wel in de ene onmogelijke en onrealistisch situatie plaatsen incl. een finale met een eeuwen oude mummie.
Dat dit niet echt goed met elkaar mixt en een vrij schizofreen werkje oplevert, zal geen verbazing wekken.
Voor een serieuze film, over een jonge vrouw opzoek naar haar vermiste vader, is het niet geloofwaardig genoeg en voor een ongecompliceerde avonturenfilm a la Indiana Jones is het gewoon weg niet leuk en spannend genoeg en bij vlagen eigenlijk te saai en te middelmatig.
Ook werkt de film niet echt naar een grootse finale, want die is veel te veel doorsnee -net als rest van film- en gaat het uiteindelijk als een nachtkaars uit.
Vikander doet haar best, heeft zich duidelijk goed voorbereid op haar rol, acteert ook sterk en wordt door een drietal veteranen bijgestaan (hoewel hun rollen feitelijk marginaal zijn), maar Jolie was stukken beter, omdat ze de rol veel meer luchtiger benaderde en -laten we eerlijk zijn- gewoon veel meer de babe van de videogames was.
De enige scene, die wel de moeite waard was, waarbij we Vikander zien, op en in een neergestort vliegtuig, wat op het punt staat in een afgrond te storten, maar feitelijk is dit een variatie op een gelijksoortige scene -maar dan met auto- uit Jurrasic Park The lost World.
Conclusie: gewoon niet goed genoeg.
Een vijfje, ofwel 2,5 ster.
JumpTek
Had hier toch meer van verwacht.. De film is uiteindelijk een vrij standaard 'schatzoek' verhaaltje geworden, inclusief bad guy die op zoek is naar een magische manier om de wereld naar z'n hand te zetten. Dit hebben we allemaal al es gezien in films als Indiana Jones en The Mummy, en is niet echt de insteek van de Tomb Raider gamereeks. Het gedeelte waarinLara haar vader terugvind op het eiland duurt te lang, en pas het laatste halfuur wordt de film redelijk 'Tomb Raider', als het gezelschap de tombe van de koningin ingaat. De boobytraps die volgen zijn totaal niet origineel, hebben we al zo vaak gezien in adventure films.. Het puzzel element om verder te komen (in de game) krijgt in de film slechts ongeveer drie minuutjes aandacht tijdens welgeteld 1 puzzel moment, en het einde is behoorlijk cliché.
Vikander heeft zeker haar best gedaan zich de rol eigen te maken, dat is duidelijk te zien. Maar als je even probeert te vergeten dat het hier gaat om een iconisch personage uit een populaire gamereeks, is het toch een vrij standaard genrefilmpje geworden. Met te weinig overeenkomsten met de bron van het verhaal.
Pazmaster
Prima filmpje dat goed aansluit op de laatste 2 games. En hoewel ik Vikander geen echte Lara vind doet ze het verder gewoon uitstekend. Lekkere actie en avontuur, ik heb me er prima mee vermaakt. Nu is het wachten op Shadow Of The Tomb Raider, die 14 september uitkomt.
Ik dacht dat deze best wel geflopt was dus ging er met weinig verwachtingen in.
Eigenlijk wel een leuke Tomb Raider dit, veel leuker dan die met Jolie (en beter). Zie nu ook dat de cijfers overal best meevallen dus ik heb me kennelijk vergist.
Het is allemaal niet bepaald Raiders of the Lost Ark maar evengoed goed te doen voor een popcornfilmpje.
filmkul
Aardig actie avontuur. Het verhaal is op de game gebaseerd en volgt de bekende Croft paden. Wat dat betreft is de film goed geslaagd. De film loopt verder vlot en bevat wel wat spannende momenten. Helaas is het wel wat voorspelbaar en worden de miraculeuze ontsnappingen van Lara steeds minder boeiend. Zeker richting het einde weet je precies wat er gaat komen. Vikander weet enigszins te verrassen en zet een prima actieheldin neer. Visueel ziet de film er verder goed uit met fraaie beelden. Leuk maar niet meer dan dat. 3.0
joolstein
De nieuwe Lara is kwetsbaarder, minder sexy, maar veel geloofwaardiger dan de vorige. Alicia Vikander maakt van Lara meer een mens, oogt minder plastic en vooral ook minder topzwaar dan haar voorgangster. Trouw aan de Tomb Raider-games biedt het Engelstalige debuut van de Noorse regisseur Roar Uthaug vooral volop avontuurlijke actie. Die actie is degelijk maar helaas zijn boobytraps in de tempel niet heel vindingrijk en moeten we er erg lang op wachten. De film toont niet veel meer dan de uit andere films (Indiana Jones, National Treasure) geleende vallen. Desondanks is Tomb Raider over het algemeen makkelijk verteerbaar. Als het gaat om video-game films, is deze Tomb Raider absoluut een bovengemiddeld exemplaar en uit de slotbeelden blijkt dat een vervolg onvermijdelijk is.
Hoofdrolspeelster Alicia Vikander is natuurlijk geen Angelina Jolie en al zeker niet qua schoonheid en deze Actie / Avontuur film vind ik ook geen echte "Tomb Raider" film maar juist een soort van "The Adventures of Young Lara Croft", zoals men dat destijds ook heeft gedaan met "Indiana Jones".
In dit verhaal draait het om de 21-jarige Lara Croft, die zeven jaar na de verdwijning van haar vader Lord Richard Croft (Dominic West), de leiding heeft geweigerd over te nemen van zijn wereldwijde zakenimperium. In plaats daarvan werkt ze nog als fietskoerier in Londen, en studeert ze op de universiteit. Uiteindelijk raakt ze geïnspireerd om de verdwijning van haar vader te onderzoeken en reist ze naar zijn laatst bekende locatie: een tombe van koningin Himiko ("Moeder des Doods") op een eiland ergens voor de kust van Japan. Opeens staat er veel op het spel voor de koppige Lara, die dit gevaarlijke avontuur moet zien te overleven.
Hoewel ik de eerste twee delen uit de originele "Tomb Raider" eigenlijk ook vond tegenvallen, geldt dit voor deze "Tomb Raider" verfilming eigenlijk ook. Sowieso moest ik enorm wennen aan de voor mij onbekende hoofdrolspeelster Alicia Vikander en het verhaal is ook weinig origineel en deed me regelmatig denken aan de "Indiana Jones" en aan "The Mummy" films en zeker wat betreft het einde, wat zich afspeelt in de tombe van koningin Himiko.
Wat dat betreft biedt deze film niets nieuws onder de zon en vond ik het eigenlijk ook maar een dertien in een dozijn film. Het verhaal, waarvan de eerste 25 minuten heel flauw zijn, heeft ook een zeer voorspelbaar verloop en bevat ook de nodige clichés (o.a. de slechterik in deze film, te weten Mathias Vogel). Daarbij moet ik wel zeggen dat het einde wel een verassing bevatte, die ik eerlijk gezegd niet zag aankomen (hoewel het er dik in zat) en dan doel ik op de rol van Ana Miller (Kristin Scott Thomas), die de voogd is van Lara en die van Lara de dagelijkse bekommeringen mag doen over het wereldwijde zakenimperium.
Het verhaal bevat wel de nodige actie (o.a. met pijl en boog) en een paar aardige spectaculaire scènes (o.a. het gecrashte vervallen oude vliegtuig wat bovenop een hoge waterval ligt) en visueel gezien zag het er ook allemaal niet onaardig uit. Maar het weet gewoon allemaal niet echt te boeien of te vermaken en spannend wordt het ook nergens. En ook de cast doet deze film niet goed met veel clichématige persoonlijkheden zoals de vader (die zich op het einde dan wel weer opoffert, nadat hij besmet raakt) van Lara Croft (die haar steeds "Meissie" noemt), slechterik Mathias Vogel (Walton Goggins) die totaal geen indruk maakt (kijkt vooral dom uit zijn ogen) en Lu Ren (Daniel Wu). De laatste heeft een boot in Hong Kong en helpt Lara Croft op het eiland te komen, wat wel niet helemaal lukt volgens planning omdat de boot voor de kust tijdens een storm zinkt en dat was natuurlijk ook zeer clichématig. Lu Ren helpt haar daarna op het eiland overigens ook.
Hoewel hoofdrolspeelster Alicia Vikander (ze ziet er in deze film jonger uit dan ze in werkelijkheid is) haar mannetje stond, kon ze me nauwelijks overtuigen als Lara Croft (ze was soms best irritant) en ze heeft natuurlijk ook niet de "looks" en het uiterlijk van Angelina Jolie destijds, die die originele "Tomb Raider" reeks (beide films heb ik destijds ook in de bioscoop gezien) vooral het aankijken waard maakte. Degene die ik eigenlijk nog het mooiste vond in deze film is de inmiddels 58-jarige Kristin Scott Thomas in de rol van voogd Ana Miller. Het toevoegen van Nick Frost, die te zien is in twee korte scènes als pandjeseigenaar Max en waarvan op het einde Lara Croft twee geweren koopt
, moet ongetwijfeld als grappig bedoeld zijn, maar ik vond het maar flauw en niet grappig.
Al met al een matige en eigenlijk ook een overbodige "Tomb Raider" film, die helemaal niets toevoegt aan de reeks en dat ook nog eens zonder Angelina Jolie (had toch wel minimaal in een cameo te zien moeten zijn, of ze had ook de rol van Kristin Scott Thomas kunnen spelen). Haar zie de laatste tijd ook niet meer in nieuwe films, maar ze heeft het natuurlijk te druk met de scheiding van Brad Pitt en het opvoeden van de kinderen en ze wilt liever zelf films maken dan dat ze te zien is in een film.
Wat mij betreft hoeft er in ieder geval geen vervolg meer te komen op deze flauwe "Tomb Raider" film, maar ik ben er bang voor.

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life
2003

Lara Croft: Tomb Raider
2001

De populairste media slaan de handen ineen: Dit zijn enkele van de beste game verfilmingen

De Tweeling

The Greatest Showman
Muziek / Biografie, 2017

Ready Player One
Sciencefiction / Actie, 2018
eilandschattenjachtremakevrouwelijke hoofdrolspelerheiressgebaseerd op videogamebicycle courier vermist persoonrebootperil action heroine3dslave labor aventurevader dochter relatieactiontomb raider