• 9.378.371 stemmen

M - Eine Stadt Sucht einen Mörder (1931)

Misdaad / Thriller | 117 minuten / 110 minuten (dvd)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 117 minuten / 110 minuten (dvd)

Alternatieve titels: M / M, een Stad Zoekt Zijn Moordenaar / Murderers among Us

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Fritz Lang

Met onder meer: Peter Lorre, Gustaf Gründgens en Otto Wernicke

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 16 oktober 1931

Plot M - Eine Stadt Sucht einen Mörder

"Who is the murderer?"

Het onderzoek van de politie naar een kindermoordenaar is zo grondig, dat het voor de rest van de georganiseerde misdaad ook onmogelijk wordt om nog te functioneren. Ze besluiten de politie een handje te helpen door de moordenaar zelf te vangen.

Hans Beckert

Pickpocket with Six Watches

Bauernfänger

avatar van gmx

gmx

Misschien vanuit historisch perspectief een goede film, maar als je hieraan voorbij gaat, dan blijft er helaas vrijwel niks van deze film overeind. Veelal belabberd acteerwerk, alles is TE overduidelijk in scene gezet, geluid wat in diverse scenes ontbreekt, slap verhaal dat ook nog eens vol zit met vele ongeloofwaardigheden en elke vorm van spanning ontbreekt helaas.

2 *

avatar van Legan

Legan

Een zeer sterk verhaal en verrassend goed uitgewerkt. Het enige minpunt was dat het geluid soms wat te wensen liet door het gemis ervan bij enkele scènes. Maar verder is de film bijzonder sfeervol en wordt met iedere minuut boeiender, intrigerender en spannender.

avatar van otherfool

otherfool

Eens met bovenbuurman, en Lorre verdient extra aandacht want zijn rol in M vind ik misschien wel de meest indrukwekkende acteerprestatie ooit...

4,5* dus.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Vandaag dan eindelijk kunnen kopen Was dan ook schande dat ik een top 10 film van mij niet in de collectie had, nooit kunnen vinden, maar zal nu een mooi plekje krijgen

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

In een Duiste stad is een kindermoordenaar aktief. Het politie-onderzoek gaat zo diep
dat zelfs de georganiseerde misdaad onder zware druk komt te staan. Deze besluit zelf op jacht te gaan naar de moordenaar.

Peter Lore geeft fantastisch gestalte aan Hans Beckert, de kindermoordenaar. Door zijn iets stevige postuur en zijn gladde gezicht lijkt Beckert niet degene te zijn die in staat is tot de gruwelijke moorden. Wanneer hij “In the hall of the mountain king”
begint te fluiten, is er weer een kind in gevaar. Het is tevens de manier waarop hij zich verraad. Doordat hij zichzelf enkel en alleen als slachtoffer ziet, zou je bijna medelijden met ‘m krijgen. Dat maakt Hans Beckert fassinerend slecht.

Het markeren van de moordenaar is prachtig. Het kind dat met hem is, ziet het krijt op de jas en probeert het eraf te vegen. De ironie in deze scene is meesterlijk.
Vanaf dat moment weet Beckert dat ie op de hielen wordt gezeten en de achtervolging begint.

Zowel de politie als de onderwereld op zoek naar een kindermoordenaar.
De criminelen vinden Beckert eerder en berechten hem.
Knap hoe Fritz Lang de kijker manipuleert: wil ik dat Beckert door de onderwereld wordt opgeruimd, of hoop ik op weer een inval door de
politie?

M is prachtig geschoten en het akteerwerk is fantastisch.
De stiltes bij een aantal scenes doen geen afbreuk aan het geheel.
De lange scenes tussen de moorden, de achtervolging en de meesterlijke climax, zorgen voor nog meer opbouw in de spanning.

4,5 Ster voor een enorm goede klassieker!

avatar van Gish

Gish

Briljante film, bij herzien nog indrukwekkender dan destijds op de duitse TV. Mooi gerestaureerd ook en qua tempo en regie onnavolgbaar goed.

Een echte klassieker.

avatar van wwelover

wwelover

Interessante film met een zwaar onderwerp. Erg goed uitgewerkt en zeker erg spannend. Als je bedenkt dat het een film uit 1931 is, vind ik het wel een redelijk opvallend onderwerp. Maar desalniettemin komt hij redelijk modern over. Ook het acteerwerk is meer dan okay. Maar het belangrijkste is de sfeer in deze film, grauw en sterk.

Zeker een must-see. Al moet ik wel zeggen dat ik niet overdonderd was.

avatar van Baggerman

Baggerman

Na Metropolis wilde ik ook heel graag deze film zien. Briljant, zeker gezien de ouderdom van de film. Lang was zijn tijd ver vooruit.

Ik heb verder niet veel aan FatMike's recensie toe te voegen; hij geeft perfect mijn mening weer. Lang (en ook Lorre) weet zelfs te bewerkstelligen dat je deels hoopt dat Lorre's karakter uit het kantoorgebouw weet te ontkomen. En later voel je weerzin als de criminelen hem willen lynchen! Terwijl hij natuurlijk wèl een walgelijke kindermoordenaar is! Het maakt hem inderdaad des te enger!!!!

Het acteerwerk is prima, op de scène na waarin Lohmann verteld wordt dat de criminelen de kindermoordenaar te pakken hebben.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Alleszins is het al mooi dat ze in 1931 probeerden om een spannende thriller als dit te maken. Dat is dan ook zeer goed gelukt: de regie is knap gedaan, het gebrek aan goede geluidskwaliteit wordt goed gemaakt door een aantal non-verbale scènes, de details zijn ook zeer mooi verzorgd (het fluiten van Griegs 'De hallen van de Bergkoning', de schaduw van de moordenaar, de 'M' op zijn jas, de blinde ballonnenverkoper, de blinde bedelaar die toch bleek te kunnen zien, ...) Maar een meesterwerk vind ik het niet, voor mij komt dit net iets te oubollig over.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Goede film, maar voor mij niet het meesterwerk dat sommigen ervan vinden. Voor een film uit '31 zeer knap allemaal, ook al omdat dit Langs eerste geluidsfilm was. Maar hij was duidelijk nog niet volwassen. Geluid nu vooral gebruikt voor dialoog en een enkel achtergondgeluidje. Vooral een toeter van een auto. En het deuntje natuurlijk. Geen muziek of iets dergelijks. En dat miste ik wel. Nu soms stukken zonder of bijna zonder geluid dat nogal amateuristisch en nep overkwam. Toen vast heel wat, nu voor de beleving wel een minpunt.

Blijft natuurlijk wel een interessante en spannende film. Goed geacteerd. Met grote gebaren, uit de stomme tijd. Maar dit waren mensen die dit konden, waardoor het mij niet irriteerde. Daarnaast zeer mooie shots en cameragebruik. Citizen Kane heeft dit beter, maar die film is dan ook 10 jaar ouder. En pakweg een Fincher doet het 60 jaar later nog inventiever, maar ja, wel 60 jaar later. Voor deze film een absolute plus, zeker omdat het beter is dan sommige films tegenwoordig nog tonen.

Verhaal zelf is sterk, redelijk uitgevoerd, alleen de moraliserende toon had iets subtieler gemogen.

avatar van Adrenal

Adrenal

Vind het ook een meesterwerkje dat actueler dan ooit is. Als je even wat internetfora afschuimt en de reacties van het volk op de recente kindermoorden in Dendermonde leest, doen ze verdacht veel denken aan het volk in de verlaten fabriek waar de moordenaar "berecht" wordt door de misdadigers.
Ook de monoloog van Lorre in die scène geeft me koude rillingen. Het camerawerk en de beeldtaal is zeer indrukwekken: Lang kan met zo weinig woorden zoveel zeggen, denk aan Elsie die eerst berispt wordt omdat ze een liedje over "de zwarte man" zingt en dan, onderweg naar school, met de bal kaatst tegen een paal waarop het opsporingsbericht van de moordenaar staat, waarop we een (zwarte) schaduw zien die een man voorstelt die zegt: "Du hast ja eine schone Ball." Dan weet je al meteen...

Ijzersterk. 4.5*.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Metropolis heb ik al enkele maanden op de plank liggen, maar nog steeds niet gekeken. M vandaag gehaald en direct aangezet. Het verhaal intrigeerde me gewoon; ik had erg hoge verwachtingen.

En ik moet zeggen dat deze verwachtingen waar zijn gemaakt. Verhaal is zeer interessant, steekt goed in elkaar en blijft tot het einde boeiend.

Klein minpuntje van de film was dat het naar het einde toe soms wat cartoonesk werd, en daarmee doel ik op het acteren. Maar dat moet wel worden bezien in de geest van de tijd. Kan zo verder niet op een minpunt komen. Acteerwerk was trouwens verder gewoon prima in orde.

Wat trouwens opviel, was het roken in de film. Het lijkt wel of deze film toentertijd door de tabaksindustrie gesponsord werd. Echt bijna iedereen rookte. Tijdens die bijeenkomst van de criminelen (waar ze besluiten zelf jacht op de moordenaar te maken) ontstond er gewoon een heel rookgordijn.

5*.

avatar van Adrenal

Adrenal

GinolaEHV schreef:

Vind de monoloog van Lorre op het einde juist het sterkste geacteerd van de hele film.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Ik zeg ook niet dat alles cartoonesk was, maar op sommige punten kwam het zo over.

Zoals de manier waarop die crimineel reageerde toen hij te maken kreeg met die commissaris die moordzaken onderzoekt: ''ik beken alles, ik zeg alles wat u wilt!''

Maar zo heel storend was het niet. Anders had ik wel minder dan 5* gegeven.

avatar van Glacius

Glacius

5 euro bij Van Leest..

Heb deze dus ook maar even meegenomen

avatar van maerk

maerk

Aardige film.

Eigenlijk vond ik M niet zo heel bijzonder. Het is een leuke film en er zitten een paar erg mooie shots bij maar meer eigenlijk ook niet. Leuk verhaaltje en een sterke acteerprestatie van de moordenaar op het einde zorgen voor

avatar van Kuck-x

Kuck-x

Mijn waardering zou nog hoger zijn geweest als het tempo niet ineens was ingezakt, tussen het moment dat de criminelen Beckert te pakken krijgen en het begin van het tribunaal.

avatar van Noodless

Noodless

[quote="Kuck-x"[/quote]

]Briljant verteld verhaal, zowel door handeling als door beelden. Knap hoe Lang op rake momenten beeld weet te beperken of weg durft te laten. Het blijft een sinister verhaal, vanzelfsprekend door de gruwelijke moorden van Hans Beckert, door de prachtig verbeelde onschuld van de kinderen en het sumier maar o zo effectief aantonen hoe snel een hetze kan ontstaan, maar vooral door het tribunaal van criminelen dat iemand uit de weg wil ruimen omdat hij hun misdaden in de weg staat. Een nazi-toontje klinkt daar al in door...

[/quote]

Een recensie waar ik mij volledig bij aansluit.

Goede film voor slechts 5 euro. 8/10

Erwinner

Ik heb wel gelachen, maar dan meer om de oubollige handelingen, dus een cynisch lachje kon er wel vanaf op z'n tijd. Maar het geschreeuw ervoer ik als zeer storend. Maar nog meer storend was de zoektocht naar de moordenaar die na een uurtje toch wel vervelend werd. Resten er nog 40 minuten om te kijken hoe dit probleem wordt opgelost. Beetje verwarring zaaien tussen cops en mafia, het "feestje" kwam eindelijk los in de schuur.

Had die moeder niet even haar mond kunnen houden m.b.t. het leed wat veroorzaakt was? 1 keer herhalen van emoties is wel genoeg hoor! En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden op straat geweest, maar die moeder verpestte het schuurfeestje, dat is zeker.

En hoe men tot de juiste dader kwam d.m.v. een potlood en een vensterbank.... Of propjes zoeken in de bosjes... Allemaal dingetjes waar ik wel een cynisch lachje voor kon fabriceren. Wel vreemd vond ik het zwarte gat op het einde, ligt dat aan mijn dvd of was er niet genoeg materiaal meer?

Beeld en spraak viel allemaal best mee, de cinematography was best aardig maar wel veel van 't zelfde op een gegeven moment.

Ik keek deze film vol verwachting, had zo'n vermoeden dat deze verhaaltechnisch mij wel eens kon gaan verrrassen, helaas, helaas.

Oudbollig is wat overheerst en overleeft de tijds des tands niet.

Ga je dit in perspectief van de mogelijkheden beoordelen, dan begrijp ik dat men dit iets hoger beoordeeld, maar hou je dan ook rekening met moderne films die maar een minimaal budget hebben?

Weet je bij iedere film hoe een het tot stand is gekomen?

Allemaal punten waar ik zeer weinig rekening mee hou.

Ik zie wat ik zie, en laat me door zo weinig mogelijk info. beinvloeden en kom tot de conclusie dat ik de film in z'n volle lengte uit heb kunnen zitten met een aantal plus- en minpunten en vind het eerder lollig dan spannend...

Acteer prestaties vond ik nog het meest positieve van deze prent, al zie ik het liever anders in "onze tijd".

Toch weer een filmervaring rijker, maar dat doet niets af aan mijn filmbeleving.

avatar van The One Ring

The One Ring

Erwinner schreef:

Dit zijn anders methodes die in talloze detectives terug te vinden zijn. Zo vergezocht is het allemaal ook absoluut niet.

avatar van Noodless

Noodless

Inderdaad. Gewoon realistisch !

Erwinner

De nadruk lag in het begin zeer zwaar op het speurwerk die de politie voorhanden heeft. Wij weten ondertussen hoe zoiets werkt, voor ons is dit gesneden koek. 't gaat er gewoon om hoe zoiets gebracht wordt.

Het zijn de standaard procedures die altijd gelden en waarschijnlijk in veel oude detective films gebruikt wordt. Alleen het verrassing element werkt bij mij niet meer,ik neem aan, bij niemand meer.

Veel moderne thrillers gebruiken natuurlijk ook dit soort aanknopingen maar dan zitten er meestal veel meer valkuilen in.

Bij M. was de dader ook veel te snel opgespeurd, en daarnaast kwam de dader ook niet als de slimste over.

Verder een film met zo'n hoog gemiddelde, snap ik echt niks van.

avatar van The One Ring

The One Ring

Erwinner schreef:

Je zoekt het nu meer in de sferen van een Se7en, met een zeer zelfbewuste superschurk die de politie steeds maar weer om de tuin leidt, maar daar gaat deze film niet over. De dader was gewoon onvindbaar door het ontbreken van een duidelijk motief en een grote anonimiteit. Hij werd gewoon niet meteen gevonden omdat niemand wist waar hij precies moet zoeken.

Wat betrefd de clichématige detectivetruukjes, deze film gaat niet werkelijk over de methode die gebruikt wordt om de moordenaar op te sporen, maar over wat voor een invloed de moorden hebben op de stad en wat het in de mensen los maakt. Ingewikkelde speurmethoden zouden daar alleen maar vanaf geleidt hebben.

[/quote]Er zijn zoveel B-thrillers die dit beter hebben gedaan, maar die krijgen niet meer die sympathie omdat ze over meer middelen beschikken en geen oud jaartal achter hun naam hebben staan. Of ga ik nu de plank weer volledig misslaan? [/quote]

Ja, sorry, maar in mijn ogen sla je de plank volledig mis. Nogmaals: puur voor het detectivewerk valt deze film niet te bewonderen, maar hebben die b-thrillers van jou zulke thema's als deze, waarin zelfs enigzings wordt beweerd dat de kindermoordenaar nog niet zo'n grote schurk is als de criminelen die hem beoordelen, die zelf bewust criminele activiteiten verichten? Dat soort dingen zie je niet terug in een b-thriller. En ook een stad die steeds meer lijkt te ontwrichten in een panieksituatie niet.

Erwinner

Over wat voor een impact de moorden hebben op de stad en wat het in de mensen los maakt is in mijn ogen vervelend gefilmd. Continue overdreven schreeuwen, geen lust voor ´t oog en het gehoor.

Ik vond ook niet dat het alleen maar draaide om dit aspect. Er zat een onderzoek gedeelte in, een kat en muis stukje in dat gebouw hetgeen nog het minste was uit de film, en dan nog de strijd met de onderwereld met behulp van de politie. Al die dingen waren niet spannend en het zat ook niet subliem inelkaar, eerder erg ouderwets. Tuurlijk is dit een film uit 1931, maar daar wordt de filmbeleving niet mooier of gaver van. Daarom had ik ook iets verwacht waarna ik kon recenseren dat ik dit niet uit 1931 had verwacht. Maar dat heb ik helaas niet gezien.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Adrenal schreef:

In mijn ogen zelfs de mooiste monoloog uit de filmgeschiedenis.

avatar van maerk

maerk

Was inderdaad erg sterk, misschien wel het beste stuk van de film.

avatar van Nick Hardeman

Nick Hardeman

Geniaal punt

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Nog immer actuele film! Die eindscene met Peter Lorre tegen de grote boze menigte beklijft enorm, maar ook het begin had goede momenten, wanneer het plot zich gaat ontvouwen. Het middengedeelte kakte her en der helaas wat in en had ook korter gekund, maar dan komt dus die eindscene... Geniaal . Een klassieker die iedereen gezien zou moeten hebben

avatar van ®Tc

®Tc

Opnieuw indrukwekkend van Fritz Lang, enkel op een andere manier dan Metropolis.

Het onderwerp van de film is meer dan 75 jaar na datum nog steeds actueel en zal dat altijd blijven. Het is hier zeer goed weggeven op op het einde legt Lang de bal bij jou. Wat vind jij ervan? Wat zijn de rechten van de misdadiger? Hoever mag de bevolking gaan? Etc. etc.

Verder is Lang op cinematografisch gebied (nog maar eens) op zijn tijd vooruit. De camerastandpunten kloppen hier helemaal en er zijn echt mooie dingen bij voor die tijd. Dan denk ik aan de scène waar Lorre omsingeld wordt op dat kruispunt. Jammer dat Lorre zelf veel te geforceerd acteert.

****

avatar van Spetie

Derde film van Fritz Lang die ik zag en wederom weet hij te overtuigen. De film laat je als kijker echt meedenken over het hoe en waarom van een moordenaar en alle zaken die daarom heen spelen. Na bijna tachtig jaar helaas nog steeds een erg actueel onderwerp en dat zal het altijd blijven. De film begint erg sterk en houdt dit niveau het eerste uur wel vast. Daarna zakt het niveau een klein beetje, om vervolgens weer grandioos te eindigen met de zeer indrukkende monoloog van Lorre. Lorre acteert sowieso de hele film erg sterk en dit is al de derde film in korte tijd, waarin hij een overtuigende rol neerzet. Een zeer fijn actuer wat mij betreft, die een hoop in zijn mars heeft. Qua cinematografie schoteld Lang ons mooie beelden voor en weet hij op sommige momenten goed gebruik van zwart/wit belichting en schaduwen te maken. Duidelijk een regisseur die voorop liep in zijn tijd. Fijne film dus met een sterke boodschap!