M - Eine Stadt Sucht einen Mörder (1931)
Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 117 minuten / 110 minuten (dvd)
Alternatieve titels: M / M, een Stad Zoekt Zijn Moordenaar / Murderers among Us
Duitsland
Geregisseerd door: Fritz Lang
Met onder meer: Peter Lorre, Gustaf Gründgens en Otto Wernicke
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 16 oktober 1931
Plot M - Eine Stadt Sucht einen Mörder
"Who is the murderer?"
Het onderzoek van de politie naar een kindermoordenaar is zo grondig, dat het voor de rest van de georganiseerde misdaad ook onmogelijk wordt om nog te functioneren. Ze besluiten de politie een handje te helpen door de moordenaar zelf te vangen.
Hans Beckert
The Cheater
Pickpocket with Six Watches
Bauernfänger
Queto Yurlunyur
Niet bij mij in ieder geval. Verre van dat.
Maar het hele idee dat Becker geen controle heeft over zijn handelingen vind ik zo zwak en stompzinnig, dat gelooft toch niemand?
Jordy
Waarom zou niemand geloven dat hij ziek man zou kunnen zijn?? Zoals al gezegd wordt in de film... waarom zijn er dan inrichtingen voor dit soort mensen?
Queto Yurlunyur
Ik zeg niet dat hij niet psychisch gestoord kan zijn, maar het idee dat die mensen lijden onder hun handelingen, die ze bewust niet zouden willen, vind ik stompzinnig. Dat is geen excuus om kinderen weg te voeren en te vermoorden, en al helemaal geen reden om zielig te gaan doen.
Jordy
is er een dokter in de zaal?
volgens mij kan dit allemaal best nl.
Ramon K
Die inrichtingen zijn er omdat die mensen gevaarlijk zijn. Dit wil niet zeggen dat ze ZIEK zijn. De maatschappij vindt het aannemelijker en veiliger om deze mensen het label 'ziek' op te plakken, terwijl deze mensen juist SLECHT VAN AARD zijn en bij hun volle verstand. Deze mensen zijn echt niet te genezen hoor..
Jordy
ik zal wel eens gaan zoeken als ik me verveel. Volgens mij zijn er wel degelijk aandoeningen waarbij je een ziekelijke drang hebt om dit soort dingen te doen
Jos2
Vreemd. Het is uiterst reeel.
De M van Magnifiek!
Ik zie in deze film een krachtig pleidooi voor de ontkenning van het bestaan van de vrije wil.
Zal in 1931 wel het nodige stof hebben doen opwaaien.
De slotscene was overigens weergaloos!
Tonyvdb
krijg nu het schijt zeg !
Ik heb deze DVD net binnen van Play en de laatste scène blokkeert in mijn DVD-speler (ligt aan de DVD zelf, want in die van mijn zus doet ie het ook)
De beroemde, legendarische laatste scène.
EN IK KAN ZE NIET ZIEN !!!
HUUUUUUUUUUUUUUUUIIIIL !!!
Tot nader order : **** 4 op 5
EmDee
Wellicht moeten we als moviemaatjes even met de pet rond voor een nieuwe DVD-speler voor Tony.
Tonyvdb
neenee, mijn DVD-speler is OK, het schijfje zelf deugt niet ...
Heb je 'm al teruggestuurd ? Dan krijg je meteen een nieuwe.
Tonyvdb
zal ik doen hoor, gewoon maar effe gepost ...
narva77 (crew films)
Tony, welke dvd heb je? Een import uit Engeland ofzo?
Tonyvdb
ja, die van play.com - is daar iets mee of zo ?
narva77 (crew films)
Nee, niet dat ik weet. Maar ik heb ook een Engelse versie, en ik hoop niet dat het een produktiefout is. (ik heb de dvd nog niet gekeken).
jay73
Ik heb hem ook gisteren via play binnengekregen! Bij mij is er niets mis mee!
jay73
Wisten jullie trouwens dat in de clip van Falco - Jeanny een leuke verwijzing naar deze film zit?
Was heel obvious toch?
narva77 (crew films)
Maar omdat ze niet te genezen zijn, zijn ze wel degelijk ziek. En geloof me, deze mensen bestaan echt.
Vannacht mijn dvd gekeken, en gelukkig had ik niet hetzelfde euvel als Tonyvdb.
Mik
Super hoe Dhr. Fritz bezig was ruim 70 jaar geleden zeg. Dat was nog eens gewaagd en creatief. Ik heb heel de film zitten genieten, voorlopig 4 sterren.
Denken jullie trouwens net als Tovenaar en ik dat vroeger alles zwart/wit was? En dan niet alleen in de film, maar ook gewoon in het dagelijkse leven.
narva77 (crew films)
Je bedoelt kleuren? Er werd wel minder gebruik gemaakt van kleuren in bv. kleding ofzo. Meer grijs en grauw en zwart ja.
tovenaar
Wij bedoelen dat er volgens ons vroeger gewoon geen kleur was. Dat iedereen rond 1930 gewoon zwart-wit was. Dat er pas een aantal jaren later kleur kwam.
Mik
Als je een film van vroeger ziet, of foto's of gewoon beelden op TV, dan kan ik me echt niet voorstellen dat die mensen elkaar in kleur zagen.
Ze zouden eigenlijk een keer met computer-gedoe een hele oude film opnieuw moeten maken maar dan in kleur. Lijkt me heel apart.. Moet je voorstellen "M" in kleur
ps. Latertje gister Tovenaar ..;-)
Jordy
Er zijn toch zoveel oude films ingekleurd met de computer? Exacte remakes zijn er ook gemaakt (Psycho) en dan hebben we ook nog films als Far From Heaven die eruit zien alsof ze in de jaren '50 gemaakt zijn, op het feit dat het in kleur is na
Toen bestond er ook kleur hoor.
herman78
Kleur is al veel ouder dan veel mensen denken. Al in de jaren '10 werd er gebruik gemaakt van tinting, zo niet eerder. Toen werden de plaatjes afzonderlijk ingekleurd.
Jos2
Dat afzonderlijk inkeuren gebeurde vanaf het eerste uur, In de jaren '10 bestond er wel een echt kleurensysteem. Dat ging uit van twee basiskleuren meen ik.
Queto Yurlunyur
Ik meen in een documantaire gezien te hebben dat dat pas vanaf 1935 gebeurde. Daaarvoor kon men of handmatig inkleuren of een heel beeld dezelfde kleur geven (dus geel-wit ipv zwart-wit bijv.) Die handmatig aangebrachte tinten zijn trouwens zo goed als allemaal verloren gegaan.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985