

M - Eine Stadt Sucht einen Mörder (1931)
Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 117 minuten / 110 minuten (dvd)
Alternatieve titels: M / M, een Stad Zoekt Zijn Moordenaar / Murderers among Us
Oorsprong:
Duitsland
Geregisseerd door: Fritz Lang
Met onder meer: Peter Lorre, Gustaf Gründgens en Otto Wernicke
IMDb beoordeling:
8,3 (160.413)
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 16 oktober 1931
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot M - Eine Stadt Sucht einen Mörder
"Who is the murderer?"
Het onderzoek van de politie naar een kindermoordenaar is zo grondig, dat het voor de rest van de georganiseerde misdaad ook onmogelijk wordt om nog te functioneren. Ze besluiten de politie een handje te helpen door de moordenaar zelf te vangen.
Externe links
Acteurs en actrices
Hans Beckert
Frau Beckmann
Elsie Beckmann
Inspector Karl Lohmann
Inspector Groeber
Schränker
Franz
The Cheater
Pickpocket with Six Watches
Bauernfänger
Reviews & comments

stefan dias
-
- 2195 berichten
- 1246 stemmen
Ah, hier zit dus die opa club.
En wat is er mis met opa's? Grow up.

John Milton
-
- 19428 berichten
- 10614 stemmen
Denk dat hij meer op smaak duidt dan leeftijd, aangezien hij over zes jaar ook 50 is.

BBarbie
-
- 11817 berichten
- 7210 stemmen
Ah, hier zit dus die opa club.
Van de weeromstuit gaat déze opa nu D.W. Griffith's Intolerance uit 1917 kijken.

Movsin
-
- 7024 berichten
- 7780 stemmen
Prachtige film naar gebeuren nog steeds actueel, zekerlijk daar waar het gaat om rechtspraak en begrippen als bestraffing, onweerstaanbare drang, gevaar voor de maatschappij enz...
Schitterend (en wat cynisch grappig) hoe in opeenvolgende en afwisselende scènes enerzijds politie, anderzijds de straatcriminelen, druk vergaderend, zich buigen over hetzelfde probleem.
Het verhaal is knap, duidelijk en spannend opgebouwd, het camerawerk expressievol en de hele setting ademt realisme, mysterie en misdaad uit en een figuur als Peter Lorre kan alleen maar schitteren in deze rol.

gauke
-
- 9852 berichten
- 13069 stemmen
Een traag, gedetailleerd en afwisselend praterig en zwijgzaam psychologisch misdaaddrama, over een kwetsbaar neergezette seriekindermoordenaar, die werd geportretteerd als een man met demonen (echter het moorden hielp niet om z'n innerlijke conflicten de baas te worden; omdat de politie hem niet op het spoor kwam en de onderwereld in der weg zat, opende deze de jacht op hem. Het gebeuren speelde in een troosteloze arbeiderswijk (ik ben toch blij dat ik niet in die tijd geleefd heb) en de regisseur maakte duidelijk dat de rijken (toen ook al) meer tijd hadden om op hun kinderen te letten. En toch boeide deze productie me minder dan ik gedacht had.

scorsese
-
- 11044 berichten
- 9783 stemmen
Goeie film waarin een klopjacht wordt opgezet naar een kindermoordenaar. Een vrij simpel verhaal, maar toch boeiend als tijdsdocument (de film is al 85 jaar oud) en vooral vanuit technisch oogpunt. Goed camerawerk en de film zit vol met slimme vondsten. Peter Lorre weet vooral tijdens de finale positief op te vallen. Net geen 4.0 sterren.

arno74
-
- 8700 berichten
- 3342 stemmen
Prima film die wat mij betreft eigenlijk bij één scene echt het niveau van de 5* weet te halen, namelijk tijdens de officieuze rechtzaak. Daar bereikt de film een vrijwel uniek hoogtepunt die voor mij de klassiekerstatus van deze film geheel rechtvaardigt, met een als 'M' meesterlijk spelende Peter Lorre. Verder kent het een heel degelijk, maar ietwat vergezocht verhaal, waarin met de rol van de bedelaars als slimme vondst uitblinkt. 3,5*.

Sir Djuke
-
- 248 berichten
- 830 stemmen
Van de eerste tot de laatste seconde beklemmend en ongemakkelijk. Vergeet Metropolis, dit is het meesterwerk van Fritz Lang.

Tiany
-
- 472 berichten
- 685 stemmen
Prima ouderwetse thriller, weinig actie en geweld, en toch zeer spannend en zeer goed geacteerd.

baspls
-
- 4118 berichten
- 1673 stemmen
Berlijn is in de greep van een kindermoordenaar van wie elk spoor ontbreekt. De huiszoekingen van de politie zijn zo grondig dat de georganiseerde misdaad niet meer kan functioneren. Daarom besluiten de lijders van misdaadnetwerken zelf achter de moordenaar aan te gaan.
Met M schreef Fritz Lang een stukje filmgeschiedenis. De film mag dan ruim 80 jaar oud zijn, de zoektocht naar de moordenaar is op uiterst moderne manier behandelt. Op zeer filmische wijze is het onderzoek in beeld gebracht. De vingerafdrukken, de vele huiszoekingen, de impact op de maatschappij die de moorden hebben en natuurlijk de moordenaar die uit de handen van de wet en de misdaad tracht te blijven.
Peter Lorre maakt in M zijn grote doorbraak. Op briljante wijze weet hij de geestenzieke kindermoordenaar neer te zetten, met name in de officieuze rechtszaak was een hoogtepunt. Enkele jaren later zou Lorre in Engeland met Hitchcock werken, waarna hij naar Hollywood vertrok. Fritz Lang staat erom bekend dat hij niet bepaald zachtzinnig is met zijn acteurs. Lorre kreeg het dan ook zwaar te verduren, zo werd hij tientalen keren van een trap af geknikkerd en lomp in het rond gesleurd.
M werd gemaakt in een tijd dat men nog niet helemaal gewend was aan filmen met geluid. Zodoende spelen veel figuranten nog behoorlijk expressief en zijn er veel scènes zonder geluidseffecten. Dat was ook om de kosten te drukken, toen moest je namelijk betalen voor een licentie voor het geluid per lengte film. M is een van de allereerste films met een voice-over. Door de voice-over en het feit dat het geluid van het ene naar het andere shot overloopt maakt de film een moderne indruk. De absentie van een soundtrack zorgde, net als later bij Hitchcock's The Birds voor een beklemmende sfeer.
Twee jaar na het verschijnen van de film grepen de Nazis de macht in Duitsland. Tijdens de productie van M probeerden Nazi leden de film te dwarsbomen omdat ze dachten dat het een politieke film betrof (de originele titel was Moordenaars zijn onder ons). Toen bleek dat dat niet het geval was werd de film (net als Lang's eerdere werk) gewaardeerd in Nazi-kringen. Jozef Goebbels zou de film hebben geprezen voor het gebrek aan humanitair sentiment. Toen Lang twee jaar later echter alsnog kritiek op de Nazis verwerkte in Das Testament des Dr. Mabuse en een aanbod van Goebbels om propaganda films te maken afwees, moest hij vluchten.
Met name het einde haakt in op maatschappelijke vraagstukken rond geestenzieke moordenaars. Is het beter om ze preventief uit te roeien of kun je ze niet verantwoordelijk houden voor hun daden omdat ze ziek zijn. Uiteindelijk brengt het de kinderen niet terug en moeten we beter op ze letten... allemaal...
Meesterlijke film met een heerlijke Hitchcockiaanse beeldtaal en tijdloze uitwerking.

joolstein
-
- 8107 berichten
- 6943 stemmen
M - eine Stadt sucht einen Mörder is de eerste geluidsfilm van Fritz Lang. Hierin experimenteert hij met voice-over en geluiden die niet uit de gefilmde scène zelf kwamen. Terwijl verder muziek juist in de film ontbreekt. En zo een beklemmend sfeer oproepend. Daarnaast gebruikt hij vernieuwend camerawerk vol met experimentele shots, fantastische decors en sfeervolle belichting. Hij laat de beelden vaak voor zich spreken en gebruikt een fluitdeuntje naar Griegs 'Peer Gynt' om op een ijzige manier de nabijheid van de slechte Hans Beckert aan te duiden. Een op ware seriemoordenaar geïnspireerde, kindermoordenaar, prachtig vertolkt door Peter Lorre. Niet alles is even goed geslaagd, zo is men duidelijk niet gewend nog om te acteren met tekst en zijn sommige scenes met vergaderingen en overleggen wel erg langdradig. Alhoewel mijn voorkeur meer uit gaat naar twee van Langs eerdere films is dit wel een zeer verdienstelijk mooie film. Eentje waarbij de kijker aan het einde aan het denken wordt gezet over de onbewuste, verwoestende kracht van de samenleving en over zijn of haar eigen vooringenomenheid.

IH88
-
- 7915 berichten
- 3023 stemmen
“I can't help what I do! I can't help it, I can't...”
Een film die al een tijdje op mijn watchlist stond. En M is zeker een intrigerende film met een verhaal dat nu nog steeds relevant is. Knap voor een film uit 1931. Want het laatste gedeelte met het volkstribunaal en het verhaal van Hans Beckert (de fantastisch spelende Peter Lorre) geeft genoeg materiaal voor discussie. In Nederland kennen we TBS, maar in andere landen worden criminelen met zware psychische problemen nog steeds normaal berecht.
Na een sterk begin had ik wel wat moeite om mijn aandacht erbij te houden, en de vele subplotjes en verschillende personages die worden geïntroduceerd zorgen ervoor dat het verhaal wat rommelig wordt. Maar nadat Beckert word ingesloten in een groot gebouw neemt de spanning toe. Met het volkstribunaal als erg sterk einde. Prima klassieker.

kappeuter (crew films)
-
- 68640 berichten
- 5476 stemmen

tbouwh
-
- 5430 berichten
- 4551 stemmen
Eindelijk werk gemaakt van deze klassieker. Geweldig hoe vanaf het begin af aan de high angle-framing al uitdrukking geeft aan de machteloosheid van burgers en autoriteiten, hoe er gespeeld wordt met geluid en hoe paranoia en wederzijdse verdachtmaking voor verdeeldheid zorgen. Erg bijzonder dat Lang erin slaagde vier jaar na de komst van de talkies een grote klassieker te vervaardigen, terwijl hij ook de regisseur was die (misschien wel) hét meesterwerk van het stille tijdperk maakte. Eén groot punt van nuance: de soms karikaturaal neergezette personages werken (bedoeld óf onbedoeld) vaak op de lachspieren, waardoor de ernstige toon van het narratief (met name aan het begin) soms wat verloren gaat. De zichtbare strubbelingen met de kritieke overgang naar dialoog en verbale expressie zijn snel vergeven.

tbouwh
-
- 5430 berichten
- 4551 stemmen
De absentie van een soundtrack zorgde, net als later bij Hitchcock's The Birds voor een beklemmende sfeer.
Ergens aan het begin is een shot te zien van een wel heel karakteristieke elektriciteitspaal - volgens mij heeft Hitch die rechtstreeks naar zijn The Birds geïmporteerd.

Ebenezer Scrooge
-
- 1778 berichten
- 2917 stemmen
Een kindermoordenaar waart rond in een grote stad. Als het meisje Elsie Beckmann op een dag niet thuiskomt van school breekt er paniek uit. De paniek slaat om in paranoia. Een mooi voorbeeld van die paranoia is de scène waarin dat meisje vrolijk aan komt steppen en aan een oude man vraagt hoe laat het is. De man denkt vriendelijk te zijn en trekt een klokje uit zijn binnenzak, maar op datzelfde moment verschijnt er een of andere kleerkast in een deuropening die het zaakje niet vertrouwt en die ouwe smeerlap wel even mores zal leren. Grappig gedaan trouwens met die verschillende camerastandpunten, waardoor de kleerkast wel twee keer zo groot lijkt (de nette burger die zich boven iedereen verheven voelt) en de oude man juist weer heel klein. "Wat moet u van dat kind?", vraagt de kleerkast wantrouwend aan de man. In het Duits wellicht nog veel komischer: "Was wollen Sie von den Kleine... ?" Steeds meer omstanders bemoeien zich ermee en in luttele seconden is iedereen ervan overtuigd dat dit de kindermoordenaar is die wordt gezocht. Doet me denken aan de hysterie die ontstond ten tijde van de Jack the Ripper-moorden in East End, Londen. Een getuige had verklaard dat zij rond het tijdstip van de moord (30 september, Elizabeth Stride) nabij de plaats delict een verdachte man gezien had die een 'shiny black bag' bij zich droeg. In de dagen daarop werden alle mannen met soortgelijke tassen op straat aangehouden door woedende burgers en aan de tand gevoeld, waarbij het er niet bepaald zachtzinnig aan toeging.
Er hangt iets onheilspellends in M, de nadering van het nazisme? De huizen en gebouwen van de stad lijken doortrokken van angst, schaduwen, overal schaduwen, de lege straten, de enorme overweldigende decors... Wanneer de moeder van Elsie zich zorgen begint te maken omdat haar dochtertje nog niet terug is van school, roept ze haar naam en zie je van bovenaf een leeg trappenhuis, waar je echt duizelig van wordt. Het verbeeldt de wanhoop van de moeder. Later weer, in een etalage, een draaikolk die hypnotiserend werkt. Het Duits Expressionisme is onmiskenbaar in M, maar de film vertoont ook al raakvlakken met de Film Noir. Ik ben wel een liefhebber van het Expressionisme in de film , alles lijkt schots en scheef te staan. M verbindt de stomme film met de geluidsfilm: hier en daar is het wat onbeholpen maar ik hou wel van die lange stiltes tussendoor. Verder oogt de film fris en fruitig (misschien niet zo'n heel handige uitdrukking bij een film over kindermoorden), niet alleen in visuele, maar voornamelijk in narratieve zin. Zoals Metropolis met haar futuristische stadspanorama's belangrijk is gebleken voor het sciencefiction-genre, is M de voorbeeldfilm geweest voor psychologische thrillers als Se7en en The Silence of The Lambs. Daarbij wil ik wel even vermelden dat The Lodger van Hitchcock uit 1927 er eerder was, maar Hitchcock richt zich met The Lodger meer op de vraag: did he do it or not? (er zit in The Lodger een scène waarde schaduw van een kruis over het gezicht van Ivor Novello valt, de geheimzinnige huurder, wat voor tweeërlei uitleg vatbaar is natuurlijk), terwijl M, de titel zegt het al: Eine Stadt Sucht eine Mörder, over de jacht op een (kinder)moordenaar gaat, maar met een einde dat tegen het thema van de vrije wil aanschurkt: "Maar ik kan er toch niets aan doen?"
Seriemoord is niet een verschijnsel van de afgelopen 200 jaar. Het bestaat eigenlijk al sinds er leefgemeenschappen bestaan. Berichtgeving van misdaad in kranten is daarentegen wel iets van de laatste 2 eeuwen. Vlak na de Eerste Wereldoorlog raakte Duitsland overspoeld door seriemoordenaars: Karl Denke, Peter Kürten, Carl Grossmann, Friedrich Shumann en wellicht de beruchtste van dit vijftal: Fritz Haarmann, de Slager van Hannover). Haarmann, slager van beroep, pleegde tussen 1918 en 1924 minstens 24 moorden, en misschien nog wel veel meer. Zijn slachtoffers waren jonge zwervers die hij oppikte van treinstations en mee naar huis nam. Hij vermoordde zijn slachtoffers door hen tijdens de seks hun keel door te bijten. Het gerucht ging dat hij hun vlees verkocht als varkensvlees op de markt, maar dat is nooit bewezen. Haarmann kreeg uiteindelijk de doodstraf en werd in 1925 onthoofd. Het voorkomen van Haarmann had iets tegenstrijdigs. Hij was weliswaar grofgebouwd, maar hij had ook vrouwelijke trekjes en sprak met de klagerige stem van een oude vrouw. Maar zo héél eigenaardig is dat niet, Haarmann was immers homoseksueel. Volgens de politie in Hannover kwam hij over als iemand die geen vlieg kwaad doet, maar tegelijkertijd staat Haarmann te boek als één van de vruchtbaarste seriemoordenaars ooit. Tijdens zijn proces had hij overigens meermaals de lachers op zijn hand: "Hou het kort. Ik wil graag nog de Kerst vieren met moeder in de hemel."
En zo kom ik bij Peter Lorre uit als de kindermoordenaar Hans Beckert. Want wat een briljante zet van Fritz Lang om deze vriendelijk ogende Peter Lorre de rol van kindermoordenaar te laten spelen, met zijn haast kinderlijke voorkomen en zijn grote babyhoofd. Als Lorre in de spiegel kijkt en met twee vingers zijn mondhoeken omlaag trekt, zie je hem denken: Ben ik echt een monster? Ik oog niet als een monster. Beckert is geen monster natuurlijk, hij is een mens van vlees en bloed met net zo'n onopvallend uiterlijk als wie dan ook. En die laatste scènes in een oude jeneverfabriek. Schitterende locatie trouwens om zoiets daar te filmen (Welke jeneverfabriek? De jeneverfabriek van Kunz & Lewy, die op de fles is gegaan... ) Mijn hart ging er sneller van kloppen. Voor een volksrechtbank bekent Beckert ten slotte dat hij de moordenaar is. Zó intens kwetsbaar vertolkt door Peter Lorre, met zijn verkrampte vingers en uitpuilende ogen, het is haast niet te geloven dat dit zielig hoopje mens acht kindermoorden op zijn geweten heeft. "Wie bent u dan wel?", kermt Beckert uit... Een vrouw schreeuwt dat ze hem af moeten maken, dat monster! De letter M op het jasje van Beckert krijgt hier een dubbele betekenis: Murderer of Murdered? Ook de politie wordt enigszins op de hak genomen in M. Aan het begin van de film zie je dat Elsie een drukke straat wil oversteken. Een agent schiet haar te hulp en samen steken ze veilig de straat over. Maar even later, als het meisje wordt meegenomen door de kinderlokker en uiteindelijk vermoord, is de politie in geen velden of wegen te bekennen. "Ach, daar hebben we de Opperklabak!"
Humor is mijns inziens van essentieel belang bij dit soort zwaarbeladen thema's. Gelukkig zit er veel humor in de film, zoals het moment dat de inspecteur hoort dat ze de kindermoordenaar hebben en pardoes dat stompje sigaar uit zijn mond valt.

Dievegge
-
- 2837 berichten
- 7272 stemmen
Het milieu van boeven en bedelaars vertoont gelijkenissen met Die 3 Groschen-oper (1931). Als ze zich zo goed kunnen organiseren en samenwerken, is het de vraag waarom ze marginaal blijven. De simultane zoektocht door politie en schorriemorrie levert wel een spannende wedren op. Afwisselend worden standpunten getoond van speurders, dader en slachtoffers. Peter Lorre kan uitstekend angst weergeven met z'n opengesperde ogen, maar ook ontreddering wanneer hij tijdens het volkstribunaal ineenzakt. Het thema ontoerekensvatbaarheid krijgt argumenten voor en tegen. Voor Gustaf Gründgens was de Schränker een doorbraakrol.
Een ellipsis is wanneer iets niet getoond wordt maar gesuggereerd. De moord op Elsie komt niet in beeld, maar wel de schaduw van de dader en haar achtergebleven bal en ballon. Sommige scènes zijn nog stom, zoals wanneer het geluid van voetstappen ontbreekt. Dankzij het melodietje van Grieg kan de blinde de dader herkennen. Dit laatste hoogtepunt uit de Weimarrepubliek werd gemaakt door Fritz Lang. In tegenstelling tot Gründgens zou hij een paar jaar later z'n geboorteland zou ontvluchten.

maurice32
-
- 1180 berichten
- 1659 stemmen
Moet deze nog zien .
Als het goed is heeft deze film iets te maken met Fritz Haarman , de kinder moordenaar.

DjFrankie
-
- 2759 berichten
- 2862 stemmen
Na gisteren Metropolis te hebben gezien, verbaas ik me over de vooruitgang in 4 jaar tijd in deze film. Wederom van Lang.
Prachtig tijdsbeelds document, volop spanning die me geen minuut verveelde.
Mooi om te zien welke middelen ze destijds hadden om een moord op te lossen, en hoeveel er gerookt werd. Film zou blauw moeten zijn ipv zwart/wit.

Bobbejaantje
-
- 1355 berichten
- 1592 stemmen
Ijzingwekkende film. Begin jaren negentig voor het eerst enkele fragmenten van gezien. Toen al viel mij het zware onderwerp en bijhorende donkere mood op. En de knappe suggestieve beeldtaal van Fritz Lang. Het was ook mijn eerste kennismaking met Peter Lorre en sindsdien ben ik hem ook altijd blijven vereenzelvigen met M. Enkele jaren geleden dan voor het eerst de film helemaal kunnen bekijken en nu ben ik toe aan mijn tweede kijkbeurt.
Ik blijf het een ongelooflijk krachtige film vinden. De gruwel van een kind dat verdwijnt en een stad in paranoia stort, wordt op haast klinische wijze weergegeven door het oog van Fritz Lang. Echt een topvakman die duidelijk gegrond is in het silent tijdperk, dat hij zelf mee vorm gegeven heeft. In deze film wordt heel veel louter visueel verteld, wat artistiek mooi is en tegelijk bijna een docu gevoel geeft. Dat laatste wordt onderstreept door het ontbreken van een soundtrack (zoals dikwijls het geval bij vroege talkies). Alle geluid in de film gaat om dialogen en omgevingsgeluiden, zoals op het forum reeds aangegeven. Nog even vermelden dat cameraman van dienst Fritz Arno Wagner is, die in de jaren '20 aan talloze Duitse expressionistische klassiekers heeft meegewerkt. Ere wie ere toekomt.
Het script, geschreven door Fritz Lang en diens toenmalige echtgenote Thea Von Harbau, bevat verschillende lagen. De horror van een kindermoordenaar is treffend gebracht, naast het ironische verbond tussen de beide kanten van de wet. Het einde van de film is weergaloos - de veroordeling van Lorre door het misdaadsyndicaat - en bevat op zijn beurt diverse lagen waaronder het blootleggen van ongerijmdheden in het gevestigde rechtssysteem en een reflectie over geestesziekte. In het allerlaatste shot van de film wordt nog eens appèl gedaan op de plicht van de kijker (als ouder). Dus zeker ook een film met een boodschap.
Voor mij is dit één van de strafste films van de jaren dertig, zowel visueel (die dolly shots en kikvorsperspectieven) als inhoudelijk, met een Peter Lorre die de rol van zijn leven speelt.
En een straffe film tout court waarvan de stevige speelduur geen minuut te lang aanvoelt.

Fisico (moderator films)
-
- 6089 berichten
- 3820 stemmen
Zeer sterke klassieker waarbij een stad gegijzeld wordt door een kindermoordenaar. Bloedstollend al is het eerste kwartier wanneer het kleine meisje Elsie door de moordenaar wordt aangesproken en meegelokt. Meesterlijk werden die momenten in scène gezet met de schaduw van de man op het reclameportaal en ook later wanneer de ballon als stille getuige wegvliegt.
Ook het decor met zijn smalle nauwe straatjes en kelders speelt een belangrijke rol in de film om te duiden hoe verbonden, maar eigenlijk hoe geïndividualiseerd de samenleving ook kan zijn. Moorden en ontvoeren kan vrijwel ongestraft en haast in alle anonimiteit. Justitie en gerecht kunnen met hun beperkte middelen amper het amateurisme overstijgen.
Verder interessant is de paranoïa die heerst in de stad. Vrijwel elke man die goed- of kwaadschiks een kind aanspreekt, is meteen verdacht. Als je het aan de menigte overliet, werd het proces onmiddellijk voltrokken. Ook de moordenaar vertolkt door Peter Lorre is meesterlijk en niet zomaar als uiterst duivels te bestempelen. Lang speelt hiermee op de moraal en het gevoel van de mensen.
Technisch tenslotte ook erg knap van lang waarbij hij speelt met de belichting, de camerastandpunten en met het geluid. Ik dacht eerst dat er iets scheelde aan de band, maar na even had ik door dat het Lang zelf was om op die manier nuances te leggen in hetgeen te zien werd.

Shadowed
-
- 6731 berichten
- 4479 stemmen
Solide.
De tweede aanraking met regisseur Lang, en voorlopig ook weer de laatste omdat zijn andere films nog niet op mijn radar zijn verschenen. Maar Lang staat als regisseur uit de jaren 20 en 30 nu hoog in mijn boekje. Zeker na het zien van zijn epische film Metropolis.
M is natuurlijk niet te vergelijken met Metropolis, want het zijn compleet verschillende films. Ik prefereer wel Metropolis over M. Maar eerlijk gezegd, als het niet in mijn achterhoofd zat dat Lang beide films regisseerde, had ik de hand van Lang er niet meteen in herkend.
Het eerste kwartier is wel gelijk het beste stukje van de film. Een koude-rillingen sequentie is het zeker. De stille look van de film, het solide camerawerk en natuurlijk dat deuntje van Lorre zorgen ervoor dat het best een memorabel kwartier is, en altijd een goede opening in dit soort films. Het grote voordeel van M hierbij is dat de opening ook echt goed weet te werken.
Na het eerste kwartier neemt de film wat tempo af, maar houdt niet op met intrigeren. Een leuk concept ook, het meehelpen van de criminelen. Moordenaar Lorre zelf is ook zeker een aparte verschijning, qua uitstraling ook subliem uitgevoerd door Lorre, die helaas soms wel iets te veel overgaat in over-acting.
Ik ben blij dat de film, buiten Lorre op sommige momenten, niet ten onder gaat in irritante, overacterende karakters. Daardoor blijft de film wat kouder en realistischer dan bij bijvoorbeeld genregenoten uit hetzelfde tijdperk. Het zorgt er tevens voor dat de film behoorlijk blijft intrigeren.
Jammer dat de film, opnieuw buiten Lorre om, geen memorabele karakters kent. De criminelen zijn erg onopvallend en ik haal de functies en doelen van een hoop personages te makkelijk door elkaar. Voornamelijk omdat eigenlijk geen enkel karakter een beetje diepgang heeft. Soms wordt niet eens de naam genoemd geloof ik.
De toon blijft altijd wat stil, en alhoewel dit misschien niet meteen de bedoeling was, maakt het de film er wel specialer op. De sfeer werkt er echt een stuk beter mee. Pas helemaal in de laatste sequentie in de "rechtbank" verliest de film zijn intrigerende sfeer. Tevens ook jammer dat daar echt de irritante vormen van over-acting naar voren komen. Zo maakt de zenuwinzinking van Lorre totaal geen indruk op me.
Maar wel een solide film dit. Goed uitgevoerd, sterke sfeer hier en daar. Ik mis wat meer intrigerende karakters en wat meer diepgang, en een betere finale. Al bij al een best verdiende plek in de top 250.

Roger Thornhill
-
- 5319 berichten
- 2072 stemmen
Dit blijft een sombere en pakkende film die me in al die jaren en tijdens al die keren dat ik hem gezien heb nog nooit heeft teleurgesteld. Er zitten een paar kleine oneffenheidjes in, met name de afwezige of niet-realistische ambiėnt- en achtergrondgeluid (voetstappen, gewone straatgeluiden, geruis van bewegende kleren enz.) en het trage, té trage acteren van Otto Wernicke als inspecteur Lohmann (net als in Das Testament des Dr Mabuse twee jaar later), maar Lang geeft mij geen tijd om me aan die hobbels te storen door de film zo plotmatig dwingend en zo filmtechnisch perfèct te presenteren : de lekker schreeuwerige groepsscènes, de door de vertrekken dwalende camera, de enorm gedetailleerde sets, de complexiteit van de zoektochten van zowel de politie als de bendes, het hoge tempo van de strakke montage, en last but not least de zwarte humor (de verstandhouding tussen politie en criminelen, de parallelle vergaderingen in rook doortrokken vertrekken, de achtergelaten inbreker, de bedelaars die de inventaris opmaken van wat ze die dag bij elkaar hebben gescharreld, "Even afkloppen" op het eigen houten been). Centraal staat natuurlijk de prachtige rol van Peter Lorre, nooit beter dan hier met zijn bolle oogjes, zijn In de hal van de bergkoning-gefluit en zijn diepe wanhoop (Roger Ebert: "The film doesn't ask for sympathy for the killer Franz Becker, but it asks for understanding"), een mooi contrast met Schränker, de baas van de onderwereld gespeeld door Gustaf Gründgens met karakteristieke spottende blik, bolhoed en leren jas. Een absoluut meesterwerk wat mij betreft, waarvan de huiveringen van het onderwerp alleen maar geëvenaard worden door de vervoering over hoe briljant deze film is.

Brix
-
- 19067 berichten
- 4542 stemmen
Ik ga er geen gewoonte van maken maar deze review is me uit het hart gegrepen, al zou ik het nooit of te nimmer zo fraai hebben kunnen verwoorden.

Roger Thornhill
-
- 5319 berichten
- 2072 stemmen
Waar is de van verlegenheid blozende smiley wanneer je hem nodig hebt? Dank je wel, Brix !

cinemanukerke
-
- 844 berichten
- 628 stemmen
Schitterende film met een drieluik om U tegen te zeggen. Een ijzersterke inleiding (de voorbode door het kinderrijmpje, die moeder die wacht op haar dochter en meer en meer bezorgd wordt en dan de ontvoering met rijke visuele signalen zoals de bal die rolt en de ballon aan de elektriciteitsdraad. Prachtig middenstuk waar eerst Lang kort maar zeer scherp de massahysterie in beeld (waarvan onschuldigen het slachtoffer worden) brengt en vervolgens gaat naar de parallel tussen overheid en onderwereld (schitterende criss cross cutting). In de intense finale legt hij de demonen van geesteszieken bloot, de duivel is geen buitenaards monster maar zit in ieder van ons. Er zijn hier al vrij veel zeer interessante commentaren over de film geschreven so I rest my case. Ik wil wel nog 2 redenen aanhalen waarom deze film de eer heeft om een ‘must see’ te zijn.
1) Film maken was nog in volle ontwikkeling en je voelt als het ware dat Lang hier technieken aan het uitvinden is (in casu werken met geluid). Geluid is inventief gebruikt (schrille buitengeluiden, scherpe fluittonen, wegvallen van geluid) maar er is geen score. De pionier van een sound design. De film versterken door keuze in het aanwenden van geluid. Iets wat vele recente films vergeten en zich gemakshalve beperken tot soundtracks of scores.
2) Hoe actueel die film is en misschien altijd zal zijn wegens de maatschappelijke en politieke analyses die Lang maakt. Ook in de 21 ste eeuw hebben we massa hysterie (nog niet zo lang gelden was elke moslim een terrorist) en is er angst & wantrouwen in de maatschappij waar extremisme roert. Geesteszieken als slachtoffer zien en niet als de verwerpelijke der aarde die beter in een kelder opgesloten worden. Ook is de criminaliteit beter georganiseerd dan de politie (In Vlaanderen hebben we recent gezien dat de Sky ECC telefoons een belangrijk instrument voor de drugswereld waren bv).
Kortom : M is tijdloos en cinematografisch duivels knap. Ik moet hier dan ook dringend Fritz Lang in mijn top tien van beste regisseurs toevoegen en daar moet zelfs een Scorsese of een Coppola een beetje voor opschuiven.

TornadoEF5
-
- 5439 berichten
- 1368 stemmen
M is voor een film uit 1931 ijzersterk, en bewijst daar voor mij zijn status die het zeker en vast verdient. Het voelt aan alsof het in dezelfde tijdsgeest als Paths of Glory of 12 Angry Men is gemaakt qua narratief, en doet daar aan denken. Ik vermoed dat die laatste twee ook wel naar deze film hebben gekeken voor ideeën. Tegelijkertijd heeft het een zeer brandend en actueel gegeven in de zin dat hier het volk gesteund door crimelords het hef en recht zelf in handen neemt, en buiten de staat om werkt. Iets dat vandaag de dag min of meer nog steeds plaatsvindt, en toen dus ook tegen de achtergrond van de opkomst van de nazi's aan al zou dat later de staat zelf worden. Het doet ons nadenken over toerekeningsvatbaarheid en over de rechtvaardigheid van een doodstraf hoe verwerperlijk diens misdaden ook kan zijn, al moet je anderzijds ook weer rekening houden met de mensen die hun kinderen verloren hadden. Maar welke straf je ook geeft, de kinderen krijg je er niet mee terug, al is voorkomen nog steeds beter dan genezing en kan zo een man ook onmogelijk op vrije voeten terug gaan lopen. Bepaalde zaken uit de film zijn ook iconisch: de seriemoordenaar, maar ook het gefluit dat daar aan gelinkt wordt, en hem verraadt. Dit alles speelt zich ook achter een behoorlijk realistische gecreerde setting (naar de normen van de tijd), met opvallend sterk acteerwerk en goede geloofwaardige dialogen.

Point of View
-
- 152 berichten
- 882 stemmen
Dit blijft een sombere en pakkende film die me in al die jaren en tijdens al die keren dat ik hem gezien heb nog nooit heeft teleurgesteld. Er zitten een paar kleine oneffenheidjes in, met name de afwezige of niet-realistische ambiėnt- en achtergrondgeluid (voetstappen, gewone straatgeluiden, geruis van bewegende kleren enz.) en het trage, té trage acteren van Otto Wernicke als inspecteur Lohmann (net als in Das Testament des Dr Mabuse twee jaar later), maar Lang geeft mij geen tijd om me aan die hobbels te storen door de film zo plotmatig dwingend en zo filmtechnisch perfèct te presenteren : de lekker schreeuwerige groepsscènes, de door de vertrekken dwalende camera, de enorm gedetailleerde sets, de complexiteit van de zoektochten van zowel de politie als de bendes, het hoge tempo van de strakke montage, en last but not least de zwarte humor (de verstandhouding tussen politie en criminelen, de parallelle vergaderingen in rook doortrokken vertrekken, de achtergelaten inbreker, de bedelaars die de inventaris opmaken van wat ze die dag bij elkaar hebben gescharreld, "Even afkloppen" op het eigen houten been). Centraal staat natuurlijk de prachtige rol van Peter Lorre, nooit beter dan hier met zijn bolle oogjes, zijn In de hal van de bergkoning-gefluit en zijn diepe wanhoop (Roger Ebert: "The film doesn't ask for sympathy for the killer Franz Becker, but it asks for understanding"), een mooi contrast met Schränker, de baas van de onderwereld gespeeld door Gustaf Gründgens met karakteristieke spottende blik, bolhoed en leren jas. Een absoluut meesterwerk wat mij betreft, waarvan de huiveringen van het onderwerp alleen maar geëvenaard worden door de vervoering over hoe briljant deze film is.
Een beetje laat om me bij Brix aan te sluiten, maar bij deze dan alsnog
Chapeau Roger Thornhill! Kort en bondig heb je precies de essentie van dit meesterwerk weten te vangen - maar dat je het kaf van het filmische koren scheidt was me op dit forum al eerder opgevallen
Dit is zeer zeker ook mijn favoriete film van Lang - en dat zegt wat, want de man heeft zoveel gemaakt dat de moeite van het (her)bekijken meer dan waard is.
En ook al ontkende Lang dit ten stelligste: de parallellen tussen Hans Beckert en de zaak rondom seriemoordenaar Peter Kürten (1883-1931) zijn in M overduidelijk.
Joseph Losey's versie van M zul je ongetwijfeld al wel kennen, maar nog niet zo heel erg lang geleden (2020?) zond ARTE een televisiefilm uit, eveneens gebaseerd op Peter Kürten. Titel is me helaas ontschoten; kan me wel herinneren dat 'ie in stemmig zwart-wit gefilmd was (à la Das Weisse Band) en dat de film zeker niet slecht was. Zal 'ns gaan grasduinen.
Keep up the good work!

Roger Thornhill
-
- 5319 berichten
- 2072 stemmen
Dank je wel voor de vriendelijke woorden, Point of View, daar doe ik het voor (en uit liefde voor films natuurlijk). Heel kort en bondig zijn mijn recensies niet altijd, maar dat krijg je nou eenmaal met films die je na aan het hart liggen, zoals deze. Helaas heb ik Losey's M nooit gezien – en terwijl ik dit schrijf typ ik voor de aardigheid eens losey m op YouTube in, en daar staat ie compleet en gratis op! Mooi, de volgende kijkklus staat al klaar.
Het is sowieso al fijn om gelezen te worden, hetgeen bij arthouse-films gelukkig wel vaker voorkomt. Bij een Hollywood-film heb ik in een bericht wel eens gewezen op een grap die in een oudere film ook al voorkwam, waarna de eerstvolgende gebruiker enigszins zelfingenomen precies hetzelfde opmerkte – kennelijk is het voor sommige gebruikers belangrijker om een "geurspoor" achter te laten dan om eerdere berichten (in dit geval zelfs het direct voorafgaande) te lezen. Waarom zou je denken dat mensen je mening lezen als jijzelf die moeite niet eens neemt met àndermens mening? Maar gelukkig gebeurt dat op sommige plaatsen en door sommige gebruikers dus wèl. Waarvoor nogmaals dank!

Point of View
-
- 152 berichten
- 882 stemmen
Dank je wel voor de vriendelijke woorden, Point of View, daar doe ik het voor (en uit liefde voor films natuurlijk). Heel kort en bondig zijn mijn recensies niet altijd, maar dat krijg je nou eenmaal met films die je na aan het hart liggen, zoals deze. Helaas heb ik Losey's M nooit gezien – en terwijl ik dit schrijf typ ik voor de aardigheid eens losey m op YouTube in, en daar staat ie compleet en gratis op! Mooi, de volgende kijkklus staat al klaar.
Het is sowieso al fijn om gelezen te worden, hetgeen bij arthouse-films gelukkig wel vaker voorkomt. Bij een Hollywood-film heb ik in een bericht wel eens gewezen op een grap die in een oudere film ook al voorkwam, waarna de eerstvolgende gebruiker enigszins zelfingenomen precies hetzelfde opmerkte – kennelijk is het voor sommige gebruikers belangrijker om een "geurspoor" achter te laten dan om eerdere berichten (in dit geval zelfs het direct voorafgaande) te lezen. Waarom zou je denken dat mensen je mening lezen als jijzelf die moeite niet eens neemt met àndermens mening? Maar gelukkig gebeurt dat op sommige plaatsen en door sommige gebruikers dus wèl. Waarvoor nogmaals dank!
Ha ha, ik heb last van precies hetzelfde euvel: bij films die ik fantastisch vind neig ik eveneens naar recensies van roman-lengte Maar de lengte van een verhaal is bijzaak - belangrijkste is dat de essentie van een film begrepen wordt. En dat is bij jou zeer zeker het geval.
Sorry voor mijn aanname rondom Losey's M (1951). Britten hebben gelijk als ze zeggen: 'When you assume, you make an ass of u and me.' Neemt niet weg dat ik de film van harte aan kan bevelen, al wijkt Losey's versie zeker af van Lang's origineel. Op welke wijze zal ik niet vertellen, want dat zou je kijkplezier alleen maar bederven.
De film op ARTE die ik gisteren noemde is Fritz Lang - der Andere in Uns (2016) van regisseur Gordian Maugg. Hierin wordt een (deels fictief, deels realistisch) relaas geschetst van Lang die gefascineerd raakt door de Kürten-zaak, en besluit deze tot onderwerp te maken van zijn eerste geluidsfilm. Dat het dus een televisiefilm over Peter Kürten betrof was een vergissing van mijn kant (darn that brain!) Anyhoo, deze productie is zeker ook aan te bevelen.
En wat de antics van sommige gebruikers hier betreft: ik heb hier helaas al heel wat staaltjes van dilettantisme gezien. Waar ik minzaam om glimlach, terwijl ik er het mijne van denk. Life is too short...

Nu te koop

Import • Dvd
€ 25,00
Kopen
Fritz Lang • Blu-ray + Dvd • Import
€ 42,18
KopenImport • Dvd
€ 42,98
KopenHet laatste nieuws

Amanda Bynes moet op psychiatrische afdeling blijven: 'Actrice leefde al langer op straat'

Mishandelingszaak tegen 'Rick and Morty'-stemacteur Justin Roiland (42) geseponeerd

Acteur en komiek Dick van Dyke (97) gewond geraakt bij auto-ongeval

Gwyneth Paltrow voor de rechter, Fred Florusse overleden | MovieMeter Recap
Bekijk ook

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985
107 reacties

Shichinin no Samurai
Drama / Actie, 1954
907 reacties

Double Indemnity
Film noir / Misdaad, 1944
377 reacties

Sunset Blvd.
Drama / Film noir, 1950
287 reacties

I Am a Fugitive from a Chain Gang
Misdaad / Drama, 1932
44 reacties

Pather Panchali
Drama, 1955
69 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.