M - Eine Stadt Sucht einen Mörder (1931)
Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 117 minuten / 110 minuten (dvd)
Alternatieve titels: M / M, een Stad Zoekt Zijn Moordenaar / Murderers among Us
Duitsland
Geregisseerd door: Fritz Lang
Met onder meer: Peter Lorre, Gustaf Gründgens en Otto Wernicke
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 16 oktober 1931
Plot M - Eine Stadt Sucht einen Mörder
"Who is the murderer?"
Het onderzoek van de politie naar een kindermoordenaar is zo grondig, dat het voor de rest van de georganiseerde misdaad ook onmogelijk wordt om nog te functioneren. Ze besluiten de politie een handje te helpen door de moordenaar zelf te vangen.
Hans Beckert
The Cheater
Pickpocket with Six Watches
Bauernfänger
Mik
Jongens, jullie begrijpen mijn punt niet (of zijn gewoon van de hak op de tak beland). Wat ik bedoelde te zeggen was: "ik ben van mening dat vroeger er geen kleur bestond, bananen waren grijs, brood was nog echt wit, bloed donder grijs. enz enz enz.. Kleur is pas later uitgevonden ofz.'"
Tuurlijk weet ik dat dat gelul is, maar mijn gevoel zegt dat gewoon.
herman78
Ik reageerde in eerste instantie op een opmerking van Tovenaar. Ik had de discussie niet zo heel goed gelezen, dat moet ik toegeven (maar wat wil je ook als je 2 dagen aan nieuwe berichten doorploetert
Queto: misschien ging die documentaire over de invoering van technicolor? Tinting is echt al heel oud. Ik heb fragmenten van films van voor 1910 gezien waarin er al gebruik van werd gemaakt.
tovenaar
Ik reageerde in eerste instantie op een opmerking van Tovenaar.
Dan heb je het inderdaad niet begrepen, want ik bedoel exact hetzelfde als Mik
Jos2
Ik meen in een documantaire gezien te hebben dat dat pas vanaf 1935 gebeurde. .
Het twee kleuren procedé is ouder. Uit mijn hoofd ken ik alleen even The Wedding March ('28) dat daar op gedraaid is:
Queto Yurlunyur
Kennelijk dan, ja; wist ik niet. Ik zal in de war zijn geweest met de invoer van hetdriebanden-systeem.
Jordy
Weet iemand of deze dvd ook in Nederland uitkomt? Als ik dan toch subs nodig heb, dan maar het liefst Nederlandse.
Karst
Dat weet ik niet. Ik weet wel dat de 2 disc special edition bij Play 15 pondjes kost.
Inmiddels al gekocht (de Engelse versie)
Ze spreken toch wel Duits ?
Nog 1 stem en dit is veruit de oudste film uit de top 100.
DaveV
Een tijdloze topfilm! Vooral de scene waarin Peter Lorre een volksgerecht bestaande uit criminelen wanhopig probeert te overtuigen van zijn machteloosheid tegenover zijn onberekenbare pedofiele driften, is meesterlijk. "Ich kan mir nicht entkommen".
De film is des te interessanter in de wetenschap dat hij twee jaar voor de machtsovername van Hitler is gemaakt.
reeko
l
Ik zeg niet dat hij niet psychisch gestoord kan zijn, maar het idee dat die mensen lijden onder hun handelingen, die ze bewust niet zouden willen, vind ik stompzinnig. Dat is geen excuus om kinderen weg te voeren en te vermoorden, en al helemaal geen reden om zielig te gaan doen.
Helemaal niet mee eens. Je kunt wel degelijk spijt hebben NADAT je een daad hebt gepleegd, maar een wil die je creeert met je verstand (in dit geval een ziek verstand) dan is dat altijd sterker dan je bewuste.
En dat kon je op een gegeven moment ook in de film zien dat Becker zich probeert in te houden als hij een kind in een spiegel ziet.
laatst de dvd gekocht bij FRS en had niet erop gelet dat het alleen engels ondertiteld was, dat was wel ff wennen

maar desondanks een mooie film, hier en daar wat symboliek en de thema's stomp- en eigenzinnigheid van de mens kwam goed voor voren.
Het is wel erg moeilijk om de film niet gedateerd te beoordelen. Vooralsnog, na een aantal posts te hebben gelezen, vind ik hem wel zeker 4* waard.
Mug
Er zit een re-release aan te komen eind dit jaar van M., die te zien zal zijn in de (betere) filmhuizen. Het zal wellicht een gerestaureerde versie zijn door het Filmmuseum (zoals men nu her en der kan bezichtigen The Killing and The Seven Samurai)?
*benieuwd is*
Jordy
Is dat dan de zelfde gerestaureerde print als de dvd die een paar maanden geleden uitkwam?
Mug
Ik plaatste niet voor niets een vraagteken achter mijn opmerking, dus ik zou het niet weten...
Morgen op tv!
WDR (in de volksmond Duitsland 3), 23:15 uur
[na het voetbal dus]
as
De Knip
Het zat me dwars: het deuntje wat de killer neuriede.....
Is later gebruikt in Ruffneck Rules The Hardcore Scene - Juggernaut.
De film zelf:
1931, ongelooflijk sterke film voor die tijd. Maar nu nog.
Schitterend einde bovendien.
Denk door die tijd beperkte middelen dat de film technisch ook behoorlijk goed in elkaar stak. Mooi geacteerd door de hoofdpersoon.
****1/2
lodi
Het zat me dwars: het deuntje wat de killer neuriede.....
Is later gebruikt in Ruffneck Rules The Hardcore Scene - Juggernaut.
Klopt, heb ook ooit eens een Ericsson telefoon gehad waar datzelfde deuntje inzat.
Menghini
Weet je dat het deuntje van een klassiek stuk is? Namelijk die over Peer Gynt gaat: wanneer de reus (het kind?) Peer Gynt probeert te vangen... Ik vond het een geweldige film.
Zavo
Hm, hij ligt bij de bieb, maar wel een Duitse versie, ik vrees zonder ondertiteling. Mijn Duits is helaas niet zo best...

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Shoah