• 9.375.336 stemmen

M - Eine Stadt Sucht einen Mörder (1931)

Misdaad / Thriller | 117 minuten / 110 minuten (dvd)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 117 minuten / 110 minuten (dvd)

Alternatieve titels: M / M, een Stad Zoekt Zijn Moordenaar / Murderers among Us

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Fritz Lang

Met onder meer: Peter Lorre, Gustaf Gründgens en Otto Wernicke

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 16 oktober 1931

Plot M - Eine Stadt Sucht einen Mörder

"Who is the murderer?"

Het onderzoek van de politie naar een kindermoordenaar is zo grondig, dat het voor de rest van de georganiseerde misdaad ook onmogelijk wordt om nog te functioneren. Ze besluiten de politie een handje te helpen door de moordenaar zelf te vangen.

Hans Beckert

Frau Beckmann

Elsie Beckmann

Inspector Karl Lohmann

Inspector Groeber

The Cheater

Pickpocket with Six Watches

Bauernfänger

Er zit als ik me goed herinner heel weinig dialoog in deze film (uitgezonderd de beroemde speech scene).

avatar van Toon1

Toon1

kappeuter schreef:

Nee er zit meer dialoog in dan je denkt, er is gewoon geen muziek op de achtergrond, dat is alles.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Er zit veel dialoog in de film. Ik verbaasde me zelfs toen ik em voor het eerst keek, dat de dialogen in die tijd (1931) al zo "snel" gingen.

avatar van pjotr

pjotr

In augustus krijgt 'M - Eine Stadt Sucht einen Mörder' een re-release in de nederlandse bioscopen....jeuh!

avatar van Don Gertus

Don Gertus

Hoera!

avatar van Zavo

Zavo

Goed nieuws, deze staat al tijden op m'n must-see lijst.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Haha waarom staat deze in de recente top 100, 1931 lijkt me niet echt recent

avatar van Jordy

Jordy

Foutje van het huidige systeem, ik haal de bioscoopdatum even weg. Zal Henk hierover even een berichtje sturen.

avatar van nirvana00

nirvana00

Bijzondere film!!

Leuk, maar wel anders als anders!

dutchtuga

Gister de 2 disc ultimate edition gehaad. Ben ZEER benieuwd!

dutchtuga schreef:

Gister de 2 disc ultimate edition gehaad. Ben ZEER benieuwd!

Wat koste die?

dutchtuga

19,99 en net bekeken. WAT een film en WAT een prachtige uitgave! Zeer de moeite waard en een serieuze kanshebber voor mijn top10 lijst. Een film die ver voor zijn tijd was. Innovatiever, gedurfder en artistieker dan menig moderne thriller. Alleen die fantastische openingsscene al. 5*

as

Ja blijft een klein briljantje, deze film.

avatar van mister blonde

mister blonde

waar heb je hem gehaald, dutchuga?

dutchtuga

Een particulier zaakje in A'dam, maar ik weet zeker dat Boudisque m ook heeft. Weet alleen niet of het dezelfde uitgave is en hoe duur die is. Moet je ff op hun site checken.

Silver screen zeker?

dutchtuga

Nee ik kom daar wel vaker (erg goeie zaak) maar die was het niet, het was n zaakje aan de De Clerq straat genaamd CD Replay.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Ik heb m ook voor 19,99 gekocht gisteren, gewoon bij FRS. Het is een 2 disc editie, maar wel import.

avatar van Pacino88

Pacino88

Mag wel een klassieker genoemd worden,goede sfeer en zeker midden in de film erg spannend.De eind speech was wel aardig,maar ik zag het meer als een soort tijdrekking voor Lorre,om te blijven leven,hij meende er vast niks van.Maar het aller einde was wel erg stompzinnig,wat was nou bijv. zijn straf?

Ook heeft de film last van overacting,neem bijvoorbeeld die verschrikkelijk lachwekkende scene waarbij 2 mannen ruzien welke kleur de bal (?) had.

avatar van Hannibal

Hannibal

In het begin van de film als de moeder naar het meisje zoekt, zie je aansluitend de bal van het meisje achter de struiken vandaan rollen. Daarna komt een shot die ik niet thuis kan brengen. Je ziet een aantal elektriciteitsmasten en dan loopt een een worst met eendevoeten over het beeld. Weet iemand wat dit is, want ik heb het fragment nu al zeker 10 keer gezien maar ik snap nog steeds niet wat dit is.
Ik heb de film nog niet helemaal af gezien trouwens...

avatar van Hannibal

Hannibal

Ik heb even een screenshot gemaakt.

Ik zie het al, volgens mij is het de ballon van het meisje.

avatar van Quentin

Quentin

Ja klopt Jeroen. Film net gekeken, sterke film waarin men erg goed acteert en die technisch mooi in elkaar steekt maar toch vaker ietsjes te gedateerd aandoet. 4*

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Een film van 74 jaar geleden is oud te noemen, maar in dit geval zeker niet 'gedateerd'. Qua verhaal, dialogen en plotwendingen doet het absoluut niet onder voor films van nu. Ook de vaak verrassende beelden zijn een lust voor het oog.

Trouwens, ook leuk om na de film even te blijven kijken naar de docu over het restauren van M.

avatar van FisherKing

FisherKing

Wat een uitermate actuele film nog steeds. En in een prachtig gerestaureerde versie nu op DVD.

Briljant script, dito acteren, shots die nu nog ontzag inboezemen. Peter Lorre is briljant. Zijn slotpleidooi is eenmalig in de filmgeschiedenis.

En de thema's zijn nog actueel. Meer blauw op straat, op zoek naar een terrorist. Gigantische druk vanuit de bevolking, de paranoia is voelbaar (de naderende dreiging van Hitler ook) Het gemorrel aan de rechtsstaat door een volkstribunaal van criminelen en het volk (en weer duidend naar een toekomstig Duitsland) om zonder een eerlijke vorm van proces iemand ter dood te veroordelen. En het pleidooi van de verdediger om zieke mensen door artsen te laten behandelen in plaats van door het gerecht. Zie je nog steeds terug in de huidige TBR discussies in Nederland

5 sterren voor een grote parel in de Cinema !

avatar van T.O.

T.O.

Wat een mimiek heeft die Lorre zeg, echt angstaanjagend.

Verder voor een groot gedeelte eens met FK. Mijn algehele waardering is alleen iets minder .

avatar van FisherKing

FisherKing

Mag gelukkig hier

Destijds vrees ik niet.

Ramon K schreef:

Die inrichtingen zijn er omdat die mensen gevaarlijk zijn. Dit wil niet zeggen dat ze ZIEK zijn. De maatschappij vindt het aannemelijker en veiliger om deze mensen het label 'ziek' op te plakken, terwijl deze mensen juist SLECHT VAN AARD zijn en bij hun volle verstand. Deze mensen zijn echt niet te genezen hoor..

Anyway, prima film, ziet er vooral erg mooi uit. Verhaaltje deed me niet extreem veel maar al met al zeker de moeite waard.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik weet niet kos. Lang geleden dat ik M gezien heb (herziening komt er aan, Criterion) , maar de uitspraak van mij die je quote is inderdaad discutabel. Maar in alle eerlijkheid weet ik nog steeds niet of een Dutroux ziek is of dat hij juist de duivel der duivels is. Daarom die uitspraak van me toen denk ik....

Aha, het was ook een quote van een tijdje terug .

avatar van Redlop

Redlop

FisherKing schreef:

Daar moest ik ook aan denken tijdens de film. Het gaat voor mijn gevoel niet zozeer om de schizofrene pedofiel, maar om de massale paniek eromheen. Acht jaar voor WO2.

Indrukwekkend. 4*