M - Eine Stadt Sucht einen Mörder (1931)
Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 117 minuten / 110 minuten (dvd)
Alternatieve titels: M / M, een Stad Zoekt Zijn Moordenaar / Murderers among Us
Duitsland
Geregisseerd door: Fritz Lang
Met onder meer: Peter Lorre, Gustaf Gründgens en Otto Wernicke
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 16 oktober 1931
Plot M - Eine Stadt Sucht einen Mörder
"Who is the murderer?"
Het onderzoek van de politie naar een kindermoordenaar is zo grondig, dat het voor de rest van de georganiseerde misdaad ook onmogelijk wordt om nog te functioneren. Ze besluiten de politie een handje te helpen door de moordenaar zelf te vangen.
Hans Beckert
The Cheater
Pickpocket with Six Watches
Bauernfänger
Ramon K
Kijk dit bedoel ik nu ..."snel 5 sterren gegeven" vind jij echt dat deze goede film het status van meesterwerk verdient en zo ja....kun je het dan even toelichten?? Dit is een film die lekker kijkt, als eerste de pedofiel als mens beschouwt, maar een meesterwerk..neeeeeeeee.4 sterren en dat is misschien nog een kwart ster te veel..
Ramon K
Klopt, maar"ik heb em snel 5 sterren gegeven" geeft mij de indruk van iemand die zijn stem maar even in het diepe gooit oftewel geen eerlijke stem Bernie.
Hier kan ik volmondig ja op antwoorden. Ook ik vraag me van een aantal klassiekers af waarom ze zo gezien worden. Maar niet van M. M is een geniale film die terecht als een klassiek meesterwerk wordt gezien.en zo ja....kun je het dan even toelichten??
Dit is een film die lekker kijkt,
Pardon?
De film legt de ziel bloot van iemand wiens handelen door ieder fatsoenlijk mens met afschuw zal worden veroordeeld. Een karaktersudie van een zieke geest waarbij je niet anders dan met open mond op het puntje van je stoel kan zitten kijken. Lorre speelt de man met zoveel gevoel dat je zelfs nog empathie voor hem krijgt. Zijn acteerprestatie hoort bij de mooiste aller tijden.
Ramon K
Klopt, de 3 kwartier met Lorre zijn prachtig, ik heb de film dan ook 4 sterren gegeven. Maar jij gooit er even 5 sterren in en dat deed je zonder toelichting. Wanneer iemand 5 sterren geeft dan wil ik ook graag weten waarom, jij hebt daar nu aan voldaan. Ik vind de film alleen geen vijfde ster waard.
Zei jij niet net ergens dat je het gek vond dat jij alles moest toelichten?
Dat mag. Je deed bijna of ik het daar niet mee eens mocht zijn.
Ramon K
Ik zeg het nog een keer. De film M staat in de top 100 terwijl niemand er een fatsoenlijke toelichting bij heeft gegeven. 12 stemmen, een hoge waardering(te hoog volgens mij)en geen beargumentering van die top score, dat irriteerde mij daarom bovenvermelde uitspraken van mij." En de film kijkt lekker" daar bedoel ik mee dat het verhaal niet stroef of te langzaam verteld wordt maw er zitten geen saaie stukken in.
Tonyvdb
Waarom ik "M" goed vind :
- perfecte sfeerschepping
- Peter Lorre is onverbeterlijk in de laatste oordeel-scène, niet alleen hem trouwens.
- de nevenfiguren zijn al even overtuigend
**** 4 op 5 ****
Tony
Goodfella
Wow... Dit noem in nou nog 's een aangename verrassing!
Fritz Lang is wat mij betreft de koning van het vroege film-tijdperk. M heeft een ijzersterk verhaal, erg goede acteurs en bevat prachtige sfeerbeelden van rokerige kantoren, kelders en somber ogende straten en steegjes. Het karakter van onze kindervriend had van mij iets meer uitgediept mogen worden, maar tijdens het geweldige einde wordt deze wens toch nog behoorlijk vervuld.
In cijfers van 1 tot 10 kom ik uit op een 8.5, dus ik twijfel nog een beetje tussen 4 en 4,5 sterren. Nou ja, laat ik de film maar het voordeel van de twijfel geven
Dus mensen, vergeet het 71 jaar later gemaakte Minority Report en kijk M!! Dikke aanrader. (niet dat MR nou veel met deze film te maken heeft, maar 't zit me nog steeds dwars dat ik 'm zo tegen vond vallen...)
Heeft iemand deze film gewoon kunnen huren ? Ik heb weinig hoop wat dat betreft.
Goodfella
'Gewoon' bij de Cinematheek in Nijmegen. Importversie. Duitse gesproken, Engels ondertiteld. Wel VHS, maar dat vind ik (nog) niet ècht een probleem.
Welke nieuwe filmbron heb jij trouwens aangeboord Jordy? Aangezien je de laatste tijd heel wat klassiekers kijkt.
jay73
Ja, waar haalt iedereen deze film ineens vandaan. Is een van de films die hoog op mijn nog-te-kijken-listje staat. Ik vond Metropolis ook geweldig namelijk. Maarreeh...waar halen jullie hem vandaan, of bestellen jullie hem gewoon (misschien ook geen slechte optie, bedenk ik me nu)?
Goodfella
Zoals ik al zei, de Cinematheek in Nijmegen dus. Er zijn ook filialen in Tilburg en Eindhoven (geloof ik), dus mocht je daar in de buurt wonen...
Verder bevindt zich in de meeste grote steden vast wel minimaal één cultvideotheek. Mocht ook dat niet lukken dan kan je altijd nog bij de Cultvideotheek in Breda terecht. Die verhuren namelijk ook via de post. (10 euro verzendkosten voor 4 films, dat wel...) Link is www.idfx.nl Heb ik ook al 's op het forum gezet geloof ik. (met dank aan tovenaar trouwens
Jordy
Ik kijk de afgelopen 2 jaar al geregeld klassiekers, vooral de imdb top-250 lijst probeer ik helemaal te zien (nog 70
Verschillende (download)-bronnen op internet dagelijks even checken en dan kom je af en toe wel wat tegen. Weinig goede videotheken hier in de buurt. Zonder nou gelijk weer een hele download-discussie te willen beginnen trouwens (goed! slecht! waar?), dat kan wel in het forum eventueel
Ik nog 84
Wedstrijdje houden?
gimli f
)De Cultvideotheek in Breda, is dat die in de Stationsstraat, naast coffeeshop Purple Rain? Volgens mij wel, maar er is ook een soort videotheek met cult/ alternatieve films in een andere winkelstraat, waarvan ik de naam nu kwijt ben...
Ik weet het dus niet zeker... (en dat terwijl ik zelf in Breda woon...).
Mik
Inderdaad die ja!
tovenaar
Ik weet het dus niet zeker... (en dat terwijl ik zelf in Breda woon...).
Dat is hem inderdaad ja, naast de Purple Rain, maar die jij bedoelt zat op de Haagdijk. Dat was een videotheek gespecialeerd in horro enzovoort, met veel alternatieve films, maar die is al een tijdje weg.
Have fun bij de cultvideotheek
gimli f
Ja, dat is hem...Ben er gister met de bus weer langsgereden (zoals zo vaak!), maar nu even opgelet...
Die andere videotheek zat dus op de Haagdijk, maar dat die weg is... hm, wat doe ik als ik over straat loop...let ik niet op of zo?
Beetje tegenvallende film. Goed verhaaltje, en goed geacteerd, maar het licht in de film vond ik zelf slecht gedaan. Als er bijv. in rokerige kamertejs wordt gefilmd en dat je dan de helft van de mensen niet ziet vond ik dus niet erg plezierig kijken. Maar dankzij het goeie verhaal toch nog 3,5*
Jammer dat Peter Lorre niet MEER te zien was.
Het einde van de film vond ik ook subliem.
Queto Yurlunyur
Ik vond het einde juist de hele film verpesten. Het gebrek aan logica, het overacten, het rammelende betoog, het overdreven sentiment, ik vond het maar niets.
Queto Yurlunyur
Het is niet logisch dat al die criminelen Lorre een 'eerlijk' proces geven en zo aandachtig naar zijn geklets luisteren. Ook is het niet logisch dat een meedogenloze crimineel zo doorslaat en in een oversentimenteel verhaal vervalt. Dat ze een crimineel als mens willen afschilderen is op zich niets mis mee, maar de manier waarop het gebeurt slaat nergens op: van angstige man op straat plotseling naar de meest extroverte figuur ter wereld. Ook zijn betoog zelf is niet logisch, dat hij zich gedwongen voelt te moorden en daar onder lijdt, lijkt mij geen realistische beschrijving van de acties van een moordenaar. Natuurlijk valt het te interpreteren als een leugen, maar dan had het niet zo lang en theatraal gebracht hoeven te worden in wat toch voor climax door moet gaan.
Goodfella
Hij wekt door zijn prachtige betoog aan het eind niet alleen een soort van medelijden bij de kijker op, maar ik neem aan ook bij die criminelen in de kelder. Vandaar dat ze (tijdelijk) naar hem luisteren voordat de politie binnen komt...
Goodfella
Elsewhere in the film, an innocent old man, suspected of being the killer, is attacked by a mob that forms on the spot. Each of the mob members was presumably capable of telling right from wrong and controlling his actions (as Becker was not), and yet as a mob they moved with the same compulsion to kill. There is a message there somewhere. Not ``somewhere,'' really, but right up front, where it's a wonder it escaped the attention of the Nazi censors.
Vooral na dit laatste stuk gelezen te hebben van de link die ichi gaf, begin ik deze film steeds meer en meer te waarderen. Damn wat goed... (en gedurfd)

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985