Genre: Drama / Film noir
Met onder meer: William Holden, Gloria Swanson en Erich von Stroheim
Releasedatum: 13 november 2014
Plot Sunset Blvd.
"A Hollywood Story."
Joe Gillis, een filmschrijver die bankroet is, verstopt zich voor zijn schuldeisers in de garage van een landhuis dat er verlaten uit ziet. Het huis blijkt echter de woning te zijn van Norma Desmond, een gepensioneerde filmster. Joe trekt bij haar in, en probeert tegelijkertijd Norma's hopeloze "comeback"-screenplay te herschrijven. Weken gaan er voorbij, en Joe raakt steeds meer afgezonderd van de buitenwereld.
Joe Gillis
Undertaker
1st Finance Man
2nd Finance Man
Drs. DAJA
Bijzonder geslaagde film van Billy Wilder. Het verhaal weet constant te boeien en sleept je mee in een schitterende wereld vol Hollywood-nostalgie. Erg sfeervol en meesterlijk vormgegeven.
erwku
Een minpuntje is er altijd wel en dat vond ik nu in de soundtrack. Op veel momenten was deze zeer goed maar in sommige scènes vond ik hem nogal misplaatst en iets te druk. 4,5*
Dat vind ik ook, maar vind ik wel vaker bij oude films, vooral de Hollywood producties van de jaren 30 t/m 60. , maargoed het went
Sutherland
Mijn eerste kennismaking met Billy Wilder en het film noir genre en het is me goed bevallen. De hele sfeer die om de film hangt, de voice over en natuurlijk de geweldige acteerprestatie van beide hoofdrolspelers Swanson en Holden. De eindscene is werkelijk briljant te noemen! Ik heb genoten!
Vinokourov
Mooi hoor! Gloria Swanson haalt nog één keer geweldig uit met dit meesterwerk. Aangename Wilder uit het filmnoir-genre
wwelover
Mijn derde Billy Wilder film na Double Idemnity en Stalag 17, en opnieuw een bijzonder sterke film. Één van de betere Film-Noirs. Een ijzersterk verhaal en behoorlijk aangrijpend. Mede door het uitstekende acteerwerk en de boeiende personages is het gewoon een prachtige film. Ik vond het zeer interessant om te zien hoe Joe Gillis zich overal in wist te verwikkelen. En natuurlijk het personage Norma Desmond. Een geweldig personage die je echt steeds meer ziet veranderen. Met als toppunt natuurlijk haar ending. Geweldig om te zien, hoe iemand steeds "gekker" om zo maar te zeggen word.
Een uitstekende cast. William Holden is net als in Stalag 17 weer heel erg goed. En natuurlijk Gloria Swanson, wat een geweldig optreden van haar ik vind het verbijsterend raar dat zij geen Oscar heeft gekregen daarvoor. En ook Von Stroheim en Nancy Olson.
Derekbou
Voor mij toch één van de beste films van de jaren vijftig, en tevens Billy Wilders beste.
Goria Swanson steelt de show als uitgerangeerde Hollywood-ster. Zeer sterk geacteerd en tevens een mooi personage dat symbool staat voor het vroegere sterrenleven, maar ook een effectieve karakterschets is van een psychologisch afgetakeld persoon. Beide elementen worden perfect uitgebeeld door de actrice. Naast Swanson zetten ook William Holden en Erich van Stroheim schitterende personages neer.
Sunset Blvd. geeft verder een interessant kijkje in het hele filmwereldje van weleer, dat vandaag de dag niet eens veel verbeterd is denk ik. Tel daar verder nog het goede verhaal en de prachtige zwart-witbeelden bij op en je hebt een echte klassieke film-noir.
korenbloem02
Zeer geslaagd deze film. Vooral Gloria Swanson speelt met haar overacting een prachtige rol. Soms lijkt ze heel erg op de heks uit sneeuwitje. Ik weet dat het een vreemde vergelijking is, maar ik toch moest ik er steeds weer aandenknen. Al hoewel ik veel plezier heb beleeft aan de film. Laat deze herziening minder indruk op mij, als de eerste keer dat ik de film keek. .
MNV2
- You're Norma Desmond. You used to be in silent pictures. You used to be big.
- I *am* big. It's the *pictures* that got small.
Bijzonder sfeervolle film-noir die een blik geeft achter de schermen van de Paramount-studio uit de eind jaren '40. De film kent in de eerste plaats een enorm goede cast, zo speelt Gloria Swanson buitengewoon schitterend als een gepensioneerde actrice die heel wat succes had in de jaren '20, ten tijde van de 'stomme' films en nu hoopt op de come-back die ze niet zal krijgen. Ook op de rest van de cast is helemaal niets aan te merken, William Holden heb ik altijd al een zeer goed acteur gevonden en Nancy Olson is gewoon een leuke verschijning. Wat het verhaal ook opvallend interessant houdt zijn de zeer goede dialogen die van films als deze onvergetelijke klassiekers maakt. Het verhaal heeft een nogal psychologische ondertoon en is als film-noir zeer geslaagd.
Prachtig ook om als kijker het Hollywood wereldje van zestig jaar geleden te kunnen bewonderen, zo zitten er heel wat knip-oogjes in naar andere films, acteurs en regisseurs uit de jaren '20, '30 en '40. Op een gegeven moment zie je zelfs Hollywoodlegendes als Buster Keaton, H.B. Warner en Anna Q. Nilsson een spelletje bridge spelen met het hoofdpersonage Norma Desmond (gespeeld door Gloria Swanson). Verder heb ik ook nog een hoop verwijzingen gehoord naar andere films..
4.5 sterren
Driello
Sjees! Wat een film. Moet er maar eens goed over nadenken of dit niet mijn nummer een één zou moeten zijn. Alles klopt zo goed aan deze film. Verhaal is goed, sfeer is erg fraai, prachtig gefilmde scenes. Zeer goed gecaste acteurs die ook nog eens een prestatie van jewelste leveren en dan de parallellen met de werkelijkheid, met het leven van enkele van de acteurs.
Puur kijkgenot. Niet voor niet één van de 'all time classics'.
Robert van Gent
Het ligt altijd gevoelig om iets negatiefs te zeggen over een klassieker. Ik probeer me ook altijd te verplaatsen in de tijd dat de film is gemaakt. Ik ben ook echt een Billy Wilder fan, maar deze film komt wel heel erg traag op gang. Vanwege de bijzondere casting zeer interessant, maar uiteindelijk toch een saaie film..
Stephanovic
Mijn eerste kennismaking met het film-noir genre en ik ben positief verrast. Op het eerste gezicht niet een heel speciaal verhaal, maar als je dan ziet wat een gruwelijke rol Gloria Swanson neerzet als Norma Desmond, piep je wel even anders. Enorm naargeestig en eng bijna, zoals ze het neerzet. Hoewel je aan het begin eigenlijk te zien krijgt hoe het afloopt met Joe Gillis, is het toch een einde dat als een verrassing komt. Vooral hoe het eigenlijk meer om Norma Desmond blijkt te gaan dan om Joe Gillis, dat einde. Ook het hele stijltje met Joe Gillis als alleswetende verteller beviel me zeer. Ik ben blij toe dat ik een uur en 45 minuten hieraan besteed heb. Overigens moest ik ook nog even glimlachen toen er een bekend deuntje uit een Oranje-lied voorbij kwam .
Fijne film.
Ietwat gedateerd inmiddels, maar deze klassieker kan evengoed nog steeds mee.
Fijne cameo's ook. Met Keaton voorop uiteraard. En met De Mille er bij betrokken kan er ook weinig misgaan, me dunkt. Wilder zet hier wederom een prima Noir neer m.b.v. zijn vele filmvrienden.
Holden is uitstekend en Swanson schmiert er op los. Hetgeen in dit geval niet erg is, want het sluit naadloos aan bij haar rol van doorgedraaide actrice.
Het einde heeft niet helemaal mijn voorkeur. Vond e.e.a. net iets te lang uitgesmeerd qua laatste scènes. Wel erg origineel. Al blijft de voorlaatste met Holden in het zwembad waarschijnlijk de mooiste.
Zeer goed.
Antina
Als groot fan van The Apartment en Some Like it Hot had ik reuze veel zin om te film te gaan bekijken en ben wederom enorm verrast door een filmpje van Billy Wilder! Mooi gefilmd met leuke beelden, passende muziek en de sfeer van toen neemt mij tijdens het bekijken van deze film helemaal in beslag; i love it!
DB10
Prima film ... vooral die Hollywood-sfeer uit de jaren '40 en '50. Verder ook vanaf de eerste minuut al boeiend en dat blijft ook lang zo. Uiteindelijk duurt de film iets te lang, maar kent het gelukkig wel een mooie slotscene.
SnakeDoc
Aardige klassieker,... maar niet helemaal mijn ding.
Die Norma Desmond kon ik op een gegeven moment wel schieten. Wat een vreselijk figuur. Al was dit natuurlijk de bedoeling!
Meer dan een 3,5 kan ik er niet van maken.
Puur omdat ik inmiddels betere zwart witjes uit deze tijd heb gezien waar deze Film-Noir/Drama helaas niet aan kan tippen!
huVILEub
Leuke film. Begon lekker vlot waardoor je goed in het verhaal kwam. Aardig verhaal ook, goed geacteerd (vooral de gepensioneerde actrice, die was gewoon bijna eng, haar Chaplin imitatie daarintegen was zeer komisch). Helaas raakt hij op het einde wat langdradiger en dramatischer. Maar het blijft toch een aardige film om te kijken.
simonvinkie
Dit is natuurlijk van een van dé klassiekers uit het Film-Noir genre. En ook terecht naar mijn mening. Grappig dat ik hem nog moest zien, ik had hem dan ook al een hele tijd in bezit, maar telkens schoten andere film voor.
Sunset Boulevard is dan ook een uistekende film, die de hele speelduur weet te vermaken. De film kent zo zijn mindere momentjes, maar dat zijn er zeer weinig. Er zit een lekker tempo in de film, en bovendien wordt er sterk geacteerd. Gloria Swanson vond ik nou niet eens zo super spectaculair. Ze speelde best goed, maar ik vond haar rol af en toe een beetje overdreven. William Holden daar in tegen speelde vanzelfsprekend een erg goeie rol.
Ondanks dat ik dus niet zo gigantisch weg was van Gloria Swanson, speelde ze wel een boeiend personage. Een afgeschreven actrice uit de tijd van de ''stomme films'' die perse een comeback wil. Oh nee sorry, een return.
Het ene moment heb je een hekel aan daar, dan voel je ook echt medelijden met haar, en bovendien heb ik ook een scene vreselijk om haar moeten lachen (de Charlie Chaplin imitatie bedoel ik).
Mijn tweede film van Billy Wilder is dit overigens. Stalag 17 was de film die voor ging, en die vond ik ook erg leuk. Ik ben zeker benieuwd naar meer van deze man. Sunset Boulevard was in ieder geval een erg geslaagde Film-Noir, die zeker nog een paar herzieningen zal krijgen.
Baggerman
Eindelijk eens tijd vrijgemaakt voor deze klassieker en die mag er best wezen!
Fijne cameo's ook. Met Keaton voorop uiteraard.

Sowieso een geweldige zelfreflectie en incaserinsvermogen van een deel van de cast (Swanson, von Stroheim, Keaton en de andere wassen beelden), die ergens toch (deels) zichzelf speelden!
Swanson speelt werkelijk geweldig! Deed me denken aan types als Zsa Zsa Gabor (die nu nog steeds 25 jaar oud is!) of Liz Taylor.
Ik kan me ook best voorstellen dat de film in die tijd niet bij eenieder goed is gevallen!
AddictedToMovies
Billy Wilder heeft mij nog nooit teleurgesteld, dus mijn verwachtingen waren hoog voor deze geroemde klassieker. Hier kwam ik dus voor 't eerst voor een teleurstelling te staan. Waar de meeste Wilder's heerlijk zijn om naar te kijken, ging dit een beetje stroef. Dat kwam zeker niet door het - zoals altijd - geweldige script. De film heeft wel een vliegende start, met een ontzettende sterke vertelstijl en hele mooie beelden. Maar helaas bleek de film niet zo goed als het eerste kwartier deed vermoeden. De beelden blijven zeer fraai, - op dat gebied wél de beste Wilder die ik heb gezien - maar het verhaal van Norma Desmond kon me gewoon niet echt boeien. Het was wel een erg tragisch verhaal, met overtuigend acteerwerk, maar ik vond het maar een naar sfeertje hebben (wat misschien wel de bedoeling was, maar zeker niet fijn). Zij leek als een oude spin in een stoffig web (zie hoe ze haar armen om hem heen slaat). Het wereldje van de afgeschreven sterren - die niets meer dan wassen beelden zijn geworden - was erg triest. De kop van Buster Keaton spreekt nog steeds meer dan duizend woorden. Gelukkig heeft de film nog iets meer in petto. Naast het oude Hollywood steken we ook een frisse neus in het nieuwe Hollywood, van beginnende schrijvers vol ambitie. Dat beviel mij veel meer, zeker de lieve scènes tussen William Holden en Nancy Olson. Het is een mooie reünie tussen oud en nieuw. Naast deze balans kende het bijzonder sterke script ook een ander soort dualiteit. Het was zowel een hommage aan als een satire op Hollywood. De kritiek en nostalgie gaan goed samen. Maar jammer genoeg vond ik het gewoon langdradig. Het wordt op gang gehouden door de verteller die vertelt hoe vreemd het verhaal wel niet zal worden, maar ook dat eindigde dus in een domper. Als het meer had geconcentreerd op het nieuwe Hollywood was ie beter bevallen. Goede film, maar ik ben enigszins teleurgesteld.
Driello
Jammer dat deze je is tegengevallen. Ik heb hem juist erg hoog staan. Dat je dit de minste van de Wilders vindt, belooft nog wat voor me, want het is juist de enige die ik tot nog toe zag.
ls reden voor je lagere beoordeling geef je onder andere aan dat de sfeer,gerelateerd met het 'oude' filmwereldje je niet beviel. Dat is juist hetgene wat mij zo aanstond. Het gaat er volgens mij juist om dat de mannelijke hoofdrolspeler, een exponent van het 'nieuwe', in het 'oude' belandt, een kans krijgt om er uit te breken maar vervolgens wordt vastgezogen en er uiteindelijk niet meer uitkomt. Zo beschouwd ben ik van mening dat het een juiste keuze is om de naargeestige sfeer van het landhuis en alleswat daarbij hoort, de overhand te laten voeren. Het schept een sfeer en karakter die bij het verhaal en de plot horen.
Maar wellicht zijn andere Wilders lichter van toon en dan kan SB wellicht tegenvallen. Ik ben benieuwd naar de andere films van deze regisseur.
AddictedToMovies
Tja, toen ik m'n recensie schreef begon ik de film wel meer te waarderen, omdat alles eigenlijk erg goed is. Maar toen ik 'm keek vond ik 't geen fijne film, wat dus inderdaad komt door dat oude filmwereldje. Het was een goed en tragisch verhaal, maar ik vond het gewoon niet leuk om naar te kijken. Maar wie weet komt er nog een herziening en verhoging, want het is allesbehalve een slechte film.
Nu moet je natuurlijk niet te hoge verwachtingen krijgen van zijn andere werk, dit wordt door velen gezien als zijn besten, en dan ben ik gewoon een buitebeentje. Maar als je met wat lagere verwachtingen aan de geweldige en slimme komedies als The Apartment of Some Like It Hot gaat beginnen, zou je zomaar totaal verrast kunnen worden!
Driello
Ai, foutje van mijn kant. Some like it hot heb ik gezien. Leuk maar niet fantastisch. Tja, als je dat van Wilder hebt gezien, dan is Sunset Boulevard inderdaad somber.....
Dogie Hogan
Tja, dit is ook geen komedie of drama, maar een Film-Noir thriller.
MatthijsGr00t
Hmm dat was dus Sunset Boulevard..
Ik had me hier toch meer van voorgesteld. 3,97 gemiddeld, nummer 53 in de top 250.. Ja dan verwacht ik er veel van, maar dat is enorm tegengevallen. Oké er wordt geweldig geacteerd en de beelden zijn ook erg sterk, het hele zwart-witte bevalt me wel. Maar verder wist de film mij totaal niet te boeien. Het verhaal is erg traag en langdradig. Nee deze film is niets voor mij.
Twee sterren voor het sterke acteerwerk en de prachtige zwartwit beelden.
Mescaline
Aardige film klassieker maar voor mij persoonlijk geen top film.
Sunset Blvd. is op een erg mooie locatie geschoten en heeft daardoor ook erg veel sfeer.
William Holden & Gloria Swanson vond ik erg sterk spelen en vond Gloria soms nog wel eens iets weg hebben van Bette Davis die ook zo verward in de camera kon kijken.
De voice over vond ik een groot pluspunt en maakt de film boeiender om te volgen.
Het plot was ook goed uitgewerkt maar was met vlagen wel een beetje langdradig.
Kortom: leuke film klassieker om gezien te hebben, met veel sfeer en een boeiend plot maar voor mij persoonlijk niet 1 van de beste klassiekers die ik heb gezien.
Montorsi
Wervelend oudje, niet helemaal mijn soort film dit soort oerklassiekers, maar zo nu en dan is het wel leuk en het heeft allemaal zo zijn charme. Zo ook deze.
Zo geniet ik vaak toch het meeste van de sfeer, kleding, auto's en muziek enzo dan van de verhaaltjes en het acteerwerk in dit soort films. Niet dat het slecht is geacteerd, integendeel, maar het zijn toch altijd duidelijk acteurs met het expressionisme nog in het achterhoofd. En voor mij werkt dat zonder geluid nou eenmaal wat beter dan met denk ik.
De film zelf is vlot en leuk, het script is sterk (how ironic), al voelt het gedeelte met dat mede-scriptschrijven een beetje overbodig. Qua personages moet het vooral van Norma Desmond komen, overtuigend wanhopig gespeeld. Visueel vond ik het niet zo veel hebben, het mooiste gedeelte zat helemaal in het begin (en wederom op het eind) met het shot van de bodem van het zwembad, maar veel meer dan dat kon ik er niet uithalen.
Al met al een leuke film. Volgens mij ook de eerste Wilder die ik heb gezien, dus wat dat betreft had het slechter gekund. 3.5*
edit: Witness for the Prosecution was blijkbaar ook van hem, die heb ik wel al eens gezien.
Driello
Dat expressionistische acteren was vooral duidelijk in de persoon Norma Desmond en was volgens mij ook de intentie van de regisseur. het is tenslotte iemand die, volgens het verhaal, grootwas in de stomme film en zich daarnaar ook gedraagt. Alles wat ze doet doet ze overdreven, alsof haar leven zich in een stomme film afspeelt. Dus wat je hier als kritiek-puntje aantipt, zie ik juist als een pluspunt. Ik begrijp je punt wel, (het komt mij bij veel films uit deze periode vaak over alsof er overdreven dramatisch wordt geacteerd. Of dat een overblijfsel van het 'stomme film' tijdperk is of gewoon iets watdestijds algemeen werd gewaardeerd, dat weet ik niet.) maar ben het niet met je eens. Behalve Desmond is er naar mijn mening niemand die echt erg expressionistisch acteerd.
Montorsi
Het was ook een meer algemene opmerking dan specifiek over deze film
Ik neem inderdaad aan dat het personage Norma Desmond bewust zo expressionistisch neergezet werd, anders deden ze iets niet goed. Maar buiten haar vond ik bijvoorbeeld dat jonge meisje ook vrij uitbundig acteren, dat zouden we nu verslijten als 'onnatuurlijk' denk ik.
Driello
mwoah, ik vond dat meisje niet buitensporig exentriek of expressionistisch. Ik vonddatgoed in het verhaal passen: een dame die erg fanatiek is in iets bereiken.In die zin is ze wellicht expressionostisch, mar ze is een dame met een sterke drive. Ze heeft tenslotte de rol van jong dametje met wat talent die iets wil bereiken in de filmwereld en dan ineens mogelijkheden ziet. Dat ze dat op deze wijze uitbeeld vind ik prima kloppen. (ik kan wellicht ook geen enkele kritiek velen, realiseer ik menu ik dit zo zit in te typen.......
De film staat immers hoog in mijn top 10.)
Montorsi
In vergelijking met Swanson (zeker) niet inderdaad, maar toch wel als je het vergelijkt met actrices anno 2010 vind ik. En hey, vond het ook een leuke film, leuker dan ik had verwacht

C'era una Volta il West

Shichinin no Samurai
Actie / Drama, 1954

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963
oudjaarsavondscreenwriterjaloeziebutlerloss of sense of realitydivadelusionfilm noirbreaking the fourth wallhollywoodlos angeles, californiëzwart en witkrankzinnigheidaging actorhas beensilent film star zwarte filmgrandiose behaviorkept man movie studioadapted into stage play or musicaladapted into play or musical