• 9.378.415 stemmen

Met onder meer: William Holden, Gloria Swanson en Erich von Stroheim

Releasedatum: 13 november 2014

Plot Sunset Blvd.

"A Hollywood Story."

Joe Gillis, een filmschrijver die bankroet is, verstopt zich voor zijn schuldeisers in de garage van een landhuis dat er verlaten uit ziet. Het huis blijkt echter de woning te zijn van Norma Desmond, een gepensioneerde filmster. Joe trekt bij haar in, en probeert tegelijkertijd Norma's hopeloze "comeback"-screenplay te herschrijven. Weken gaan er voorbij, en Joe raakt steeds meer afgezonderd van de buitenwereld.

Norma Desmond

1st Finance Man

2nd Finance Man

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Als je enkel goede herinneringen eraan hebt kunnen bewaren is dat ietwat laag, nietwaar? Ik kan het mis hebben natuurlijk.

Hoe dan ook, een herziening is nooit een verspilling van tijd.

avatar van niethie

niethie

Tuurlijk niet maar ik heb de laatste tijd zoveel films gekocht en opgenomen die ik nog moet bekijken en ik zit nog met drie seizoenen van een tv serie die heel erg verslavend is en daarnaast heb ik nog een hele grote stapel films die ik nog eens moet bekijken maar hij gaat in ieder geval zeer binnenkort mijn dvd speler weer eens in want ik maak altijd tijd voor een goede film.

En wat betreft die 3,5 sterren ik geef bijna altijd 3,5 sterern aan films waar ik hele goede herrineringen aan heb maar waarvan ik me niet alles meer voor me kan halen of het gewoonweg te lang geleden is dat ik ze zag.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Denk je niet dat diezelfde stemmen dan niet altijd even representatief zullen zijn? Niet dat het zo'n issue voor mij is hoor..

avatar van niethie

niethie

Ik denk het niet hoor.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Een van de beste Film-Noirs ooit.

Mijn eerste Wilder beviel me erg goed, zelfs beter dan ik had gehoopt, de film barst van fabelachtige momenten , ik vond de film opzicht erg gedurft en dat straalt ook uit, het lijkt er op alsof Wilder 100% artistieke vrijheid had gekregen,wat in die tijd natuurlijk bijna onmogelijk was, en wat ik niet echt kan voorstellen ook voor een man met zijn reputatie. De film zit inmiddels vol met klassieke scènes en verbluffend uitspraken.

1) All right, Mr. DeMille, I'm ready for my close-up.

2) I am big. It's the pictures that got small.

3) We didn't need dialogue. We had faces!

4) Shut up, I'm rich! I'm richer than all this new Hollywood trash! I've got a million dollars.

5) The poor dope - he always wanted a pool. Well, in the end, he got himself a pool.

6) No-one ever leaves a star. That's what makes one a star!

Ook vond ik het al gebeuren rond Hollywood en al die verwijzingen naar oudere klassiekers erg leuk, Hollywood is metterdaad een plek naar mijn hart.

Gloria Swanson is nou eenmaal de ster! en een ster moet glinsteren, wat Swanson meer dan genoeg doet prachtige rol, ik zou me geen andere actrice voor de rol kunnen voorstellen, zowel William Holden als Erich von Stroheim schitteren in hun rol.

De script is foutloos, beter verwoord......het is een van de beste ooit! eerder aangegeven met fantastische uitspraken en geweldige plotwendingen. Ik raad de film aan voor mensen die volop willen genieten van een film met elementen die een film tot een meersterwerk maakt, acteren, script, makeup, regie, muziek, Cinematografie.......en geloof me je vind ze allemal hier.

4 en half sterren...(wie weet wordt dit ooit nog 5 sterren).

ps: Heb Double Indemnity hier liggen kan haast niet wachten tot volgende Wilder.

rokkenjager schreef:

Een van de beste Film-Noirs ooit.

ToNe

Binnenkort als musical in een schouwburg bij U in de buurt.

The One Ring

Dat lijkt me nou echt verschrikkelijk. Sunset Blvd. als musical. Kan ik me niets (positiefs) bij voorstellen.

ToNe

'Hapklaarder' kunnen we het niet maken. he?

Het is heel simpel: de verhaaltjes zijn op.

The One Ring

Dat is goed om te horen. Dan is het wachten op de musicalversies van Touch of Evil en Schindler's List. Heb ik wel erg veel zin in.

ToNe

Nah. Zodra ze de set-design doorhebben is eerst The Shawshank Redemption aan de beurt.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

De musical-versie van de film stamt trouwens al uit 1993.

avatar van AHWA

AHWA

Met Antonie Kamerling in de hoofdrol!

AHWA schreef:

Met Antonie Kamerling in de hoofdrol!

Goeie genade, ze doen er alles aan om het te laten mislukken!

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Matige "klassieker". Ik geef toe: Billy Wilder weet verdomd goed waar hij zijn camera moet zetten en hoe hij meteen weet de aandacht van het publiek te trekken. Zo is de allereerste scene meteen één van de memorabelste scenes (dat shot van Gillis in het water!). Ook het wandelingetje in de Paramount Studios en het rolletje van De Mille is zeer leuk. Waar liep het dan fout? Ik kreeg een beetje een déja vu-gevoel bij de vertolking van Gloria Swanson, die hier blijkbaar aanbeden wordt.. Ik moest denken aan de tenenkrommende vertolking van Vivien Leigh in A Streetcar Named Desire. Datzelfde theatrale figuurtje van een aftakelende vrouw wordt even theatraal vertolkt. Vaak waren haar reacties gewoonweg lachwekkend en het maakte haar tot een grotesk figuurtje. Ik geloofde het allemaal niet.

avatar van Prudh

Prudh

Pieter Montana schreef:

het maakte haar tot een grotesk figuurtje.

Met die woorden sla je de spijker op zijn kop. Alles aan haar personage moet ook grotesk zijn. Die klauwvormige handen, dat ingevallen gezicht, die dodelijke blik. En natuurlijk speelt ze theatraal: als gevangene van het stille era weet ze niet beter of dat is nog steeds de acteernorm.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik had deze film al een tijdje liggen en niets lokte mij eigenlijk om de film ook daadwerkelijk eens in mijn dvd speler te proppen. Na vanavond is daar dan eindelijk verandering in gekomen. Erg jammer dat ik deze film niet eerder heb gezien, want ik werd zeer positief verrast op alle fronten. Wat een geweldige film is Sunset Boulevard.

Het begint al bij de openingsscenes. De stem van William Holden en de scheurende politieauto's op weg naar het riante landhuis van Norma Desmond, gespeeld door Gloria Swanson. Deze laatstgenoemde speelt de sterren van de hemel, ongelovelijk zeg. Ook Holden weet zeer overtuigend zijn rol neer te zetten wat mij betreft. De film bevat een script wat bijna tot perfectie rijkt, heeft bij vlagen een briljante cinematografie te bieden en het camerawerk is van de boventse plank. Eigenlijk is alles erg goed aan deze film. De sfeer is prachtig. Palmbomen, grote huizen en het feit dat de film in het zwart/wit is maakt het eigenlijk alleen maar mooier. De film eindigd bij het begin, prachtig verteld door Holden zelf en hoe tragisch het ook is, het einde was super wat mij betreft. Sunset Boulevard is een klasse film die na herziening kans krijgt op de volle vijf sterren. Voor nu hou ik het op vier en een half.

Dogie Hogan

Hilery Clinton als Norma Desmond: geweldige parodie camera's-camera's-camera's!.

avatar van BASWAS

BASWAS

Prachtig inderdaad!

avatar van Beitel

Beitel

Amerikaanse filmklassiekers doen mij over het algemeen weinig (met uitzondering van het grootse Night of the Hunter). Gelukkig is deze film opvallend scherp, met name omdat het zich eens richt op de eigen industrie. Gloria Swanson overtuigd voor een groot gedeelte van de film als Norma Desmond (alhoewel ze op het einde iets te sterk richting camp gaat) maar het is vooral William Holden die met zijn opportunistische personage de film net genoeg diepgang geeft.

Ook het feit dat vrijwel iedere rol de acteur die 'm speelt weerspiegelt (er zitten een hoop stomme film-grootheden tussen) en je hebt iets dat inderdaad nog steeds speciaal genoemd kan worden. Met als kers op de taart een fantastische Charlie Chaplin imitatie.

avatar van Spetie

De eerste film van Billy Wilder die ik zag en ik moet zeggen dat de film niet tegenviel. De film toont ons fijntjes de schaduwzijde van Hollywood. Ik heb me er in ieder geval prima mee vermaakt. Wat speelt Gloria Swanson trouwens een geweldige rol. Ook William Holden doet het prima, maar Gloria is natuurlijk wel de ster van deze film.
Daarnaast is de film in mijn ogen ook wel een beetje een ode aan de stomme film. Enkele bekende acteurs uit die tijd komen voorbij in een klein rolletje, zoals bijvoorbeeld Buster Keaton..

De film bevat een paar erg mooie scènes, zoals bijvoorbeeld eentje waarbij ze verkleedt als Charlie Chaplin optreedt. en dit zeer verdienstelijk doet trouwens.
Het is alleen jammer dat de film na een dik uur toch wel een twintigtal minuten enigszins inzakt. Gelukkig herstelt de film op tijd als we het einde naderen. Desondanks is deze film een unieke filmervaring en een film die zich wat mij betreft terecht in het klassiekerrijtje mag scharen.

4,0* (voorlopig)

avatar van DVD-T

DVD-T

Zonet Sunset Blvd. maar eens uit het stof gehaald.Ik had de film al en tijdje in bezit maar had eigenlijk steeds geen zin om hem te kijken.Vandaag was het dan zover.

Waar ik bij Sunset Boulevard erg bang voor was dat het een saaie langdraderige film zou worden.Integendeel het is een practich verhaal met veel tempo verteld zonder in 1 scene saai te worden.Tegen het eind zakt het verhaal idd een beetje in om ontzettend sterk weer terug te komen met een hele memorabele scene.Wat een geweldige zet was dit, net als het begin shot.De film is tevens een grote kritiek op het opkomende Hollywood systeem in die tijd.Het wordt, vond ik, echter niet super serieus gebracht maar toch wel met een beetje zwartgallige humor die ik zeker kon waarderen.

De acteer prestaties waren enorm goed Holden acteerde lekker, maar zoals al gezegd steelt Swanson als Norma Desmond toch echt de show.Gek dat ik haar in het begin van de film absoluut niet kon uitstaan, maar hoe meer ik er over nadacht hoe beter ik het bij de film vond passen.Een larger than life actrice in alle doen en laten,die nog steeds denkt dat ze geweldig is zoals mooi gequote door haarzelf "I am big, it's the pictures that got smaller".

Camera werk was super om naar te kijken, en ook belichting was van de bovenste plank.Wel een storendefactor vond ik de muziek die soms erg mooi was en soms kwam het totaal ongepast en een beetje raar op mij over,dit kon mij dus niet helemaal bekoren.

Voor mij ook voorlopig,

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Deze film moest ik zien. Op het spoor gezet door ... David Lynch - INLAND EMPIRE. Net als Lynch verwijst Wilder ook naar vele andere films. Zo'n ouwe film en toch nog altijd even boeiend en humoristisch.

Als ik Sunset Blvd vergelijk met Citizen Kane dan valt die laatste vreselijk tegen. Kwestie van smaak?

Vooral de vermenging van fictie en werkelijkheid geeft Sunset Blvd een grote meerwaarde en was zijn tijd blijkbaar ver vooruit.

Wie zich afzet tegen het establishment, bewandelt een nieuwe weg. Die nieuwe weg staat vaak haaks op de oude en dat wordt niet in dank afgenomen - helaas komt de waardering pas lange tijd later ...

avatar van danuz

danuz

Sunset Blvd. heeft me op meerdere manieren weten te bekoren. Ten eerste is daar het romantisch nostalgische van de jaren '40/'50 en daarbinnen de terugblik op een periode weer voor deze jaren. Het theatrale karakter van het acteerwerk, de mooie aankleding, het drama en muziek maakt dit alleen nog fijner.

Ten tweede de ambiguïteit in de film - het vastklampen aan en het verval van een oude 'orde' - dat ik toch het meest fascinerend vond. Oude tijden vervliegen en voor sommige personen (in dit geval Norma) is dit ondragelijk. Vastklampen lijkt dan de enige optie, alhoewel het duidelijk is dat de wereld om je heen veranderd en je eigen wereld langzaam zeldzamer wordt en vervalt (het interieur lijkt nog te redden, het exterieur is zichtbaar aan het afbrokkelen).

avatar van MaartenJ

MaartenJ

Wat een schitterende film. Wat mij betreft steelt Holden de show in plaats van Swanson. Scherp, geestig, opportunistisch en met zijn voice over niet te uitleggerig. Het mooiste vond ik de scene dat hij het feestje van Artie Green binnenstapte in zijn rokkostuum. Wat een feest vergeleken met zijn gevangenis. Voelde voor de kijker ook als een soort opleving.

4.5

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Iemand de musical al gezien?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Die staat me niet echt aan eerlijk gezegd.

Leland Palmer schreef:

Die staat me niet echt aan eerlijk gezegd.

Mee eens!

avatar van erwku

erwku

Eindelijk deze geweldige klassieker gezien. (4,99 boekenvoordeel- sla je slag!)

Wat valt er nog te zeggen over deze legendarische film waar al zoveel over geschreven is zonder de clichés uit de kast te trekken?

In essentie vind ik de film gaan over de tragische invloed die Hollywood heeft op de mensen die er mee te maken krijgen.

Betty de onschuldige en goedgelovige die het nog wil gaan maken in Hollywood. Joe, diegene die niet aan de bak komen en te maken krijgen met de harde realiteit. Norma, diegene die groot succes kennen en afgeschreven worden. En tja Norma, zo tragisch zo koekoe. Moest mij erg denken aan Michael Jackson, lijdt hij aan het Norma Desmon syndroom?

De illusionaire wereld waar Norma zich in begeeft is net zo nep en tragisch als Hollywood zelf. En Joe's keuze om bij Norma te blijven net zo opportunistisch als ieder die in Hollywood blijft nadat hun werkelijke droom allang vervolgen is.

Maar de film pakt nog zoveel meer onderwerpen over Hollywood. Er uitspringt toch de ode aan de 'silence age'

Een geweldig script, een briljante Gloria Swanson en wederom prachtige regie en fotografie.

BTW OP een of andere manier moest het verhaal mij ook een beetje denken aan Oliver the eight, een korte film van Laurel&Hardy, maargoed.

Ik begin zo langzamerhand er steeds meer ervan overtuigd te raken dat Wilder een van de beste schrijver/regisseur ooit is.

avatar van ®Tc

®Tc

Weer een pareltje uit het film-noir.

De film kon niet beter beginnen. Een sfeergevende voice-over die het lijk in het zwembad aankondigt. Die voice-over blijft heel de film een hoog niveau aanhalen, goede monologen onder een mooie stem. Dan gaat de film voort op een vleugje mysterie voor mij: De mannen die achter de auto komen zoeken, de dode aap (vond ik een leuke toevoeging), eng sfeertje rond het huis (verlaten tennisbaan bv.) en dan de rare butler (zeer goede rol). De film zat overigens vol met goede rollen met Gloria Swanson als grote ster. Hoe ze de ster op retour met de dikke nek vertolkt is werkelijk geniaal enkel jammer van die wat misplaatste Chaplin-act. Ook William Holden speelt zeer goed en kon in zijn personage vooral de humor wel smaken.

Het verhaal vond ik goed gevonden en nog steeds actueel enkel jammer dat ik het verhaal ietsje vond inzakken, het tempo ging dan ook wat trager en kwam ietsje teveel randverhaal bij naar men zin.

De cinematografie is ook goed in orde. Zoals al eerlijk gezegd wordt er sfeer gecreëerd met het verlaten huis en de spookachtige tennisbaan en zwembad. De regisseur heeft alles goed onder controle en het camerawerk is goed.

Een minpuntje is er altijd wel en dat vond ik nu in de soundtrack. Op veel momenten was deze zeer goed maar in sommige scènes vond ik hem nogal misplaatst en iets te druk.

Net niet genoeg voor de volle pot maar toch een meesterwerk.