• 9.375.067 stemmen

Shichinin no Samurai (1954)

Actie / Drama | 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Genre: Actie / Drama

Speelduur: 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)

Alternatieve titels: Seven Samurai / De Zeven Samoerai / 七人の侍

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Akira Kurosawa

Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Yoshio Inaba

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 26 juni 2025

Plot Shichinin no Samurai

"The Mighty Warriors Who Became the Seven National Heroes of a Small Town."

Het feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.

Kambei Shimada

Gorobei Katayama

Heihachi Hayashida

Katsushiro Okamoto

Rikichi's Wife

Manzô - Father of Shino

Nomak

Het hangt natuurlijk van persoon tot persoon af.

Lord of the Rings heb ik jaren geleden eens gezien, en eerlijk gezegd sta ik niet te springen om een herziening.

Dit tijdloze meesterwerk heb ik twee keer in twee dagen gezien. Misschien moet ik deze maar eens op nummer 1 gaan zetten in mijn top 10.

avatar van Draid

Draid

Zeer mooi film maar een lange zit.

heb de film niet kunnen afkijken zonder halverwege de film op pauze te zetten.

avatar van Skittles

Skittles

Wat een film, heerlijke omgevingen, au naturel.

En dat het niet in kleur is voegt alleen maar waarde toe aan de film.

Ook mooi en leuk acteer werk van "the fake" samoerai Kikuchiyo (Toshirō Mifune).

Één van mijn favorieten films.

Het was zeker een lange zit, maar wel een lange zit vol vermaak.

avatar van rep_robert

Ik ga me nu maar even wagen aan deze klassieker. Heb wel zin in een episch verhaal van maar 206 hele minuutjes

De tijd vliegt voorbij

avatar van rep_robert

Je hebt helemaal gelijk, wat vlogen die 3 uur en 26 minuten snel voorbij zeg.

Op het oog lijkt Seven Samurai een redelijk standaard filmpje, het verhaal is naturlijk ook lekker simpel. Een stel boeren zoekt 7 samurais om hun dorp te verdedigen tegen een stel bandieten.

Echter is de uitwerking zo sympathiek en rustig gedaan, dat je helemaal mee wordt gesleurd het verhaal in. Voor elk personage wordt rustig de tijd genomen en het algehele sfeertje, inclusief settings en de muziek is ook bijzonder aangenaam.

De eerste 2,5 uur valt er qua actie niet heel veel te beleven, maar het laatste uur gaat het lekker los. De samurai+dorpelingen hebben een leuke tactiek aangepakt om de bandieten te bestrijden en dat levert ook gewoon puur vermaak op. Heerlijk! Daarbij komt ook nog is de luchtigheid van de film kijken, op precies de juiste momenten worden er grapjes verteld en zo blijft de film niet al te zwaar om te kijken. Zo hebben de 7 samurai verschillende karakters, ideaal! Zo zit er voor iedereen wel een favoriete personage tussen.

Moet wel zeggen dat ik soms een beetje moeite had met al die namen, maar dat ligt meer aan mij dan aan de film denk ik. We heten niet allemaal Piet, Kees en Jan natuurlijk.

Tijdloze film!

• 2048 berichten

Ben het helemaal met je eens Dat de samoerai een team maken en met die scene waarbij Shimura een klein jongentje van een bandiet ging redden, was ook meesterlijk

avatar van synec

synec

Schitterende film waar de cinema veel aan te danken heeft! Gisteren nog eens bekeken en de 3 en een half uur gingen probleemloos voorbij. Er valt met deze herziening toch een half sterretje af. Hoewel het heerlijk was om te zien hoe deze film rustig de tijd nam om zijn simpel maar mooi uitgewerkt verhaal te vertellen met enkele geweldige en invloedrijke scenes en fijne personages, kan ik het echter niet ontkennen dat ik deze film toch ontzettend gedateerd vind. De film had ook jammer genoeg met deze tweede kijk beurt ook weinig nieuw te bieden voor mij. Daarom vind ik Rashomon toch net iets beter dan deze omdat die met herzieningen veel meer te bieden heeft.

Hele goeie film met een terecht verdiende plaats in de cinema boeken, maar zeker niet de beste van Kurosawa imo.

Driello

Tja, de lovende reacties hier ten spijt moet ik toch zeggen dat deze cinema niet aan mij besteed is. Ik heb dat vaker met orientaalse films geloof ik. Het feit dat het hier een oude film betreft neem ik voor lief. Wat me stoort isdat overdreven karikaturale van de personages en het hyper-gedrag van jappanners wat ik in veel films zie. ik zie in deze film ook niet het geniale wat veel anderen er blijkbaar wel in zien. Daarnaast duurt de film me ook veel en veel te lang. na uren turen is er eigenlijk nog steeds niets anders gebeurt dan een zoektocht en het voorbereiden van een dorp op een aanval van schurken. Toen trok ik het niet meer en heb de film stopgezet. Ik doe dat zelden en dat tekent heteinde van mijn geduld wat echt bereikt was.

Driello schreef:

Jammer dat je het dan niet kan laten om toch je stem uit te brengen.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Niet afkijken is niet stemmen wat mij betreft. Misschien kan deze stem alsnog verwijderd worden. Aan de reactie van Driello te zien is hij niet verder dan max. 1.5 uur gekomen. Ik heb zojuist de lange zit eindelijk gemaakt. Ik ga er nu een nachtje over slapen om het allemaal door te laten dringen.

Niet echt mijn ding,

Tuurlijk, de film is zijn tijd ver vooruit, maar ik heb toch liever een iets snellere film. Drie en een half uur is ook wel erg lang.

Eerste Kurosawa voor mij, en de man neemt blijkbaar de tijd. Het heeft ook wel wat, de karakters komen namelijk op een bijzondere manier tot leven en ieder karakter heeft zo zijn eigen bijzondere eigenschappen, behoorlijk pure film dus.

3.5 ster, weet verder eigenlijk niet echt bijzonder veel over de film te melden.

MoFeDu schreef:

ik heb toch liever een iets snellere film.

Vreemd, dat zie ik niet terug in je top 10.

MoFeDu

Iets sneller, geen moordend tempo ofzo. Vond dit wel een heel erg trage opbouw.

Billy-Pilgrim schreef:

Als een film voor mij zo oninteressant is dat ik moet vechten tegen de slaap en verveling, dan is dat een zeer goede graadmeter voor mijn stem. Maar ik zal nog eens een poging wagen de film af te kijken. Wellicht da mijn cijfer dan wordt bijgesteld. Naar boven of naar beneden...........Stemmen verwijderen is een beetje flauw, zeker gezien ik een argumentatie heb gegeven voor mijn stem.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Zie deze film wel op bol.com maar dit lijkt me niet de volledige versie.

Weet iemand waar je deze kan bestellen?

MoFeDu

dit is volgens mij de volledige versie.

avatar van J.G.

J.G.

Ik word zo stilletjes aan echt een hardcore Kurosawa-fan heb ik zo de indruk! Hij laat mij niet meer los.

Net Seven Samurai gezien op m'n laptop en ik ga nog geen conclusies trekken. Zo'n film moet je minstens twee keer gezien hebben voor je een eerlijk oordeel kan geven en zéker ook op een groter beeldscherm dan dat van een laptopje... Mijn eerste indruk? Erg goed, maar tikkeltje te lang... Roshomon en vooral Ran deden mij meer. Het verhaal is mij soms wat te zwart wit, de goeden tegen de super slechten. Maar misschien dat ik binnenkort hier anders over zal denken.

Ik heb net ook Ikiru aangeschaft, maar ik heb nog niet de tijd gevonden hem te bekijken. Ik ben zooo benieuwd!

Slaapwel!

avatar van J.G.

J.G.

even aan toevoegen dat ik tot die (vervelende?) groep mensen behoor die hier op MM de films beoordeel op puur subjectieve grond. Kortom het historische belang en de invloed van de film in kwestie spelen geen rol in mijn punten geven. Ik ben dan ook geen recensent voor een boekske, maar gewoon "J.G."

Billy-Pilgrim schreef:

Ik heb nu ook de lange zit afgemaakt, zoals beloofd, en blijf bij mijn standpunt. Ook de strijd tussen de samoerai + dorpelingen en de bandieten kon me totaal niet bekoren. Daar dan nog zo'n flimsy liefdesdingetje tussendoor die niets toevoegt......mwoah.

En dan die ene samoerai die alleen maar idioot heen en weer kan springen.Wat daar nou weer de bedoeling van was........ Nee, ik kon er weinig interessants aan ontdekken. Stem blijft gehandhaaft. Niet om koppig te zijn, of een proteststem uit te brengen, maar omdat ik dit gewoon helemaal niets vond.

avatar van AGE-411

AGE-411

Niet direct de film die je moet zien als je van ingewikkelde verhalen en bizarre plotwendingen houdt. Maar dan kan je evengoed een stripboek lezen.

Bij mij gaat het in een film altijd over het overbrengen van de ziel van de film. Zeker in zulke epossen is het belangrijk dat de sfeer er goed uit komt, en dat je het ervaart alsof je er zelf bij was. En dat had ik wel bij deze film.

Dat het begin wat sloom is voor sommigen kan ik inkomen. Het verhaal leek dan ook eeuwig te gaan duren, maar op de momenten waar je dacht "gaat het nu eindelijk eens beginnen?" kwam de vaart er direct in.

De film heeft dan ook geen spectaculair eindgevecht nodig. Het hele laatste anderhalf uur is 1 groots gevecht. Continu wordt je bestookt met actie, of met een ludieke actie van Kikuchiyo. Die zorgt dan ook voor de hele komische bijklank van de film.

Een ander ingrediënten voor een sterk epos zijn sterke personages met principes en harde uitspraken. Hoewel het moeilijk is de dialogen te volgen, vond ik wat de ondertitels aangaven wel de moeite. Eigenlijk moet je Japans kunnen om dit goed te kunnen volgen.

Iets wat epossen als deze ook een extra boost kan geven is de muziek. Dat is vaak hetgene wat sommige epossen missen om een topper te worden, in plaats van een subtopper.
Bij deze film is een zeer passende soundtrack gevonden die niet echt overmatig op de kijker wordt afgevuurd, maar soms toch wel zijn greep op je heeft. Meer dan de sfeer benadrukken en versterken moet muziek eigenlijk ook niet doen, en dat gebeurt hier voortreffelijk.

Hetgene gevaarlijk is in films is emotie. Weinig films die echt emotie kunnen over brengen. De meeste proberen wel, maar worden daar dan op gepakt door mij omdat emotie vaak zeer doorzichtig is. Films die echt emotie kunnen overbrengen op de kijker zijn zeldzaam.
Dit is er een van. Bij momenten lijkt het een beetje theatraal, en ik kan me ook voorstellen dat mensen er op afknappen. Maar sommige situaties zijn zo goed geacteerd. De gelaatsuitdrukkingen op de gezichten van de dorpelingen spreken boekdelen en zijn in mijn ogen zeer overtuigend. Ook bepaalde scéne's zijn zeer aangrijpend en emotievol.
Ik denk bijvoorbeeld aan de scéne waar het stokoude dametje dat amper kan lopen (haar familie is allemaal vermoord) per sé wraak wil nemen op een bandiet. Lang geleden dat een scéne me nog zo aangegrepen heeft.

Enige minpuntje is dat ik vond dat de bandieten weinig weerstand boden. Je ziet ze eigenlijk nooit echt in beeld. Af en toe valt er eens eentje van zijn paard en wordt die direct daarna doodgestoken door de menigte. En echt origineel in hun aanvalstechnieken waren ze niet.
Maar als tegenargument kan je dan direct inbrengen dat ze ook in het nauw gedreven waren. Ze hadden immers zelf niets meer en konden dus niets anders verliezen dan hun leven. Dus ik kan er wel inkomen dat er niets anders op zat dan Blitz-aanvallen uit te voeren. Meer dan hun paard en hun sabel hadden ze ook niet.

PS: Hoe komt die eerste van de 7 aan zijn dood? Je ziet hem plots in het water die ene man tegenhouden Dat is wanneer ze het dorp van de bandieten platbranden. Eigenlijk snap ik die hele scene niet. Waarom stapt die vrouw in dat brandend huis? Wat zit die man te raaskallen over dat het zijn vrouw is? Hadden de bandieten die dan ooit gekidnapt ofzo?

Een must-see die zijn status als klassieker wel waardig is. Kurosawa laat zien dat epossen niet enkel uit hollywood komen.

AGE-411 schreef:

Hij werd doodgeschoten of geraakt door een pijl en viel in het water. En die vrouw was inderdaad die gene die ontvoerd was. Ik neem aan dat zij en haar man een gesprek hadden, maar dat ze waarschijnlijk van schaamte zelfmoord pleegde. Ik weet ook niet precies waarom , misschien was ze verkracht in de periode toen ze gevangen werd genomen door de bandieten?

Ik hoop dat dit wat duidelijk maakt

Belangrijke blauwdruk.

In tegenstelling tot Rashomon zijn de zwaardgevechten iets realistischer (in die film werd er wel erg overduidelijk continu misgeslagen), maar de battles vallen uiteindelijk een beetje tegen. Dat is jammer, want het verhaal is m.u.v. het samenstellen van het team minder interessant dan eerder genoemde klassieker.

De humor moet je liggen. Oubolligheid troef. Shimura heeft genoeg charisma om een en ander op te vangen, maar ook deze klassieker is nogal gebeten door de tijdstand. Een groot deel van de rest van de cast schmiert er lustig op los. Het camerawerk blijft regelmatig fenomenaal, al laat wederom bij Kurosawa de audiotrack veel te wensen over.

De film is zeker niet onaardig en niet voor niets een belangrijke blauwdruk geweest, maar de volledige versie duurt lang omdat een aantal zaken te weinig boeien of te lang worden uitgesponnen. Hoe mooi in beeld gebracht ook.

Redelijk.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Ik snap het gebruik van het woord blauwdruk niet. Je kan toch moeilijk stellen dat Kurosawa hier niet een volwaardige film heeft afgeleverd? Of dat deze film zoveel andere regisseurs geinspireerd heeft omdat het maar een blauwdruk was, zeg maar een opzetje, een schets?

Volgens mij kan een film nooit een blauwdruk zijn. En zeker niet als die film zelf de klassiekerstatus heeft bereikt.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Driello schreef:

Prima, het maakt mij ook verder niet uit hoor. Je hebt het beargumenteerd en ieder zijn eigen smaak en dat soort dingen, maar een film niet afkijken en dan stemmen vind ik toch wel uit den boze hoor.

Persoonlijk kon ik in deze film wel een hoop interessants ontdekken. Het is een ouderwetse actie/avonturenfilm, maar dan op een laag tempo. Juist het feit dat men overal zo de tijd voor neemt komt de film ten goede. Je leert de personages goed kennen en je komt er achter wat hun posities zijn in de groep. Vooral de scenes in de stad, als ze langzaam maar zeker hun groep vormen, vind ik erg mooi. Misschien wel mijn favoriete deel van de film. Je ziet ook erg sterk de feodale maatschappij van het oude Japan terug. Iets waar ik persoonlijk wel in ben geïnteresseerd, dus dat hielp ook wel mijn interesse vast te houden. De trotse samurai, die nog liever vechten tot de dood dan zwakte toe te geven. Juist in deze scenes wordt de toon gezet voor het laatste deel van de film.

De voorbereiding op het gevecht was bijna even interessant. Ik leefde echt mee met het verhaal. Deze samurai, kunnen geen enkele winst behalen behalve eer door het boerendorp te beschermen. Puur het verdedigen van het dorp, het vinden van de zwakke punten. Het afschermen van bepaalde gebieden zodat de vijand maar vanuit een beperkt aantal punten kan aanvallen. Ik vond het machtig om te zien!

Iemand zij eerder op deze pagina dat de vijand wel erg weinig tegenstand bood. Ergens zou je dat wel kunnen stellen. Maar volgens mij gaan er toch zeker vier van de zeven samurai dood, daarnaast ook een hoop boeren, dus dat viel mij eigenlijk nog wel mee. Ook kun je je afvragen of dat niet kwam door de sublieme voorbereiding.

Hoe dan ook, dit laatste deel van de film is wellicht niet op ieder gebied het sterkste, maar dit is wel het deel dat deze film een mijlpaal in de filmgeschiedenis heeft gemaakt. Voor het eerst werden actiescènes zo dynamisch in beeld gebracht, nog voordat Hollywood het had, kenden ze het al in Japan. Films als Star Wars en Indiana Jones hadden er anders uit gezien zonder Seven Samurai, en daar moet je niet je hele waardering op baseren, maar voor deze verdienste krijgt het toch zeker pluspunten.

Als je puur voor een origineel en verrassend verhaal deze film ging kijken, kan ik me voorstellen dat je teleurgesteld was, maar als je puur voor een heerlijk lange actiefilm met interessante personages en een lang gevecht en de voorbereiding daar op, dan heb je hiermee een avond ultiem plezier, toch?

eRCee schreef:

Volgens mij kan je als film bijna geen groter compliment krijgen. Ik zeg dan ook nergens dat het hier geen volwaardige film zou betreffen. Als jij dat er uit haalt is dat prima, maar zo is het niet bedoeld. Deze film heeft zeer zeker wel gefungeerd als blauwdruk.

Wat je bedoelt met 'dat een klassieker nooit een blauwdruk kan zijn' is me een raadsel. Waarschijnlijk hebben we beiden een ander gevoel bij het woord 'blauwdruk'.

MoFeDu

Je bedoelt gewoon een belangrijke blauwdruk voor andere films. Maw veel latere films hebben de opbouw van deze film gebruikt. eRcee denkt waarschijnlijk dat jij bedoelt dat de film slechts een blauwdruk is, niet goed uitgewerkt dus.

avatar van Zinema

Yep. Ik snap het (dat jij het snapt) . Hopelijk eRcee inmiddels ook.

Billy-Pilgrim schreef:

Ik begrijp je standpunt wel, maar ik wil toch graag een nuance aanbrengen. Ik ben sterk van mening dat als ik een film afzet omdat ik het gewoon niet kan doorstaan nog langer te kijken (om de al eerder aangegeven reden), dat een prima argument is om een laag cijfer te geven. Een ander verhaal vind ik het als je al zappend op TV een film tegen komt, een uurtje kijkt, dan verder zapt en dan vervolgens een cijfer geeft. Ik heb deze film gekocht, opgezet in de hoop op een lange en boeiende zit en merk dan dat ik na 1,5 uur geen aandacht voor de film meer kan opbrengen omdat de film me niet boeit, zelfs lichtelijk ergerd. Dan resulteerd dat in een laag cijfer wat ik dan ook post, bekleed met argumenten.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

MoFeDu schreef:

Dat is dan ook de betekenis van het woord 'blauwdruk'. Een blauwdruk heeft op zichzelf niet zoveel waarde maar dient voor iets anders. Het is een ontwerp, een plan. Daarom vond ik het in jouw stukje klinken als zo'n negatief compliment in de trant van "je haar zit een stuk beter dan gisteren".

Niet zo bedoeld dus blijkbaar. Laten we het erop houden dat Shichinin no Samurai een grote inspiratiebron is (geweest) voor andere films.