Shichinin no Samurai (1954)
Genre: Actie / Drama
Speelduur: 207 minuten / 160 minuten (internationale versie)
Alternatieve titels: Seven Samurai / De Zeven Samoerai / 七人の侍
Japan
Geregisseerd door: Akira Kurosawa
Met onder meer: Takashi Shimura, Toshirô Mifune en Yoshio Inaba
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 26 juni 2025
Plot Shichinin no Samurai
"The Mighty Warriors Who Became the Seven National Heroes of a Small Town."
Het feodale, 16e-eeuwse Japan wordt geteisterd door oorlogen en rondtrekkende bendes. Een van die bendes heeft het gemunt op de oogst van een klein boerendorp, maar de bendeleden besluiten pas terug te komen als er geoogst is. Een dorpeling hoort dit gesprek echter. De dorpsoudste beveelt een aantal dorpsgenoten op zoek te gaan naar werkloze samoerai, die het dorp willen verdedigen in ruil voor voedsel. Zij vinden een oudere, moegestreden samoerai, die sympathie heeft voor de weerloze dorpelingen en op hun verzoek ingaat. Deze rekruteert vijf andere samoerai en kan zelfs rekenen op een aanvankelijk ongewenste metgezel: de onervaren, maar zelfbewuste Kikuchiyo. De anderen zijn ervaren strijders, maar weten dat zij een grote overmacht moeten trotseren.
Kikuchiyo
Shino
Rikichi's Wife
Manzô - Father of Shino
Adrenal
2) Het acteerwerk van Toshiro Mifune en enkele hysterische boeren...
Wel jammer dat Mifune daar ook in meespeelt
Dit schreef ik een tijdje geleden, nu ben ik het er niet meer mee eens. Ik heb ook de Miyamoto Musashi films gezien, waarin Mifune geweldig speelt, en ik weet nu dat dat gewoon de manier van acteren waar Kurosawa van houdt is, daar kan ik me nu veel makkelijker over heen zetten.
gmx
Aardig epos, maar ik had er stiekem meer van verwacht. Paar minpuntjes:
* Het acteren. Iemand noemde het "theatraal en hyperbolisch". Helemaal mee eens, ik hou daar dus niet van
* De lengte. Niks mis met een lange film maar er zaten nogal wat scenes die mijn inziens weinig toevoegden en die ik er echt had uitgeknipt
* De overgang tussen scenes, 'dat 'schuivende' beeld. Ik vond het erg lelijk.
Maar afgezien hiervan, prima epos, boeiend verhaal en prima uitgewerkte karakters.
3.5 *
dave
Aardig epos, maar ik had er stiekem meer van verwacht. Paar minpuntjes:
Vooral de manier van lopen dan.
Zet de acteurs die de boeren spelen op de 100m sprint en ze lopen Asafa Powell er zo van.
Zeg me aub welke scènes JIJ dan wel had weggelaten. Ik vind persoonlijk dat er geen enkele scène MAG weggeknipt worden. Dat zou het verhaal niet goed doen.
* De overgang tussen scenes, 'dat 'schuivende' beeld. Ik vond het erg lelijk.
Weinig tegegekomen, dat 'schuivende beeld'. Over het algemeen zijn de scèneovergangen erg modern. (Het beeld vervaagt)
Mijn eigen bescheiden, samengevatte mening:
wwelover
Wat een prachtige film. Iets wat lang en af en toe wat langdradig. Maar echt een kraker zeg. Ten eerste een heel mooi verhaal, dat bijna de hele tijd wel boeiend is. De gevechten zijn zeker voor die tijd echt superieur. Het acteerwerk is soms wat overdreven, wat meer toneelachtig maar toch in de meeste gevallen erg goed. En ondanks dat het Japans is, was het goed te volgen alleen het gevaar is dat je soms misschien wat afgeleid bent en je dan niet veel hebt aan enkel geluid. Dus je moet er met de volle aandacht voor zitten.
Ook de beelden en de muziek zijn van hoog niveau, denk dat in een huidige bioscoop zeker succesvol zou kunnen zijn onder de normaal niet van oude films houdende mensen. (Waar ik er ook ooit één van was)
Adrenal
4 maanden geleden deze gezien en toen was ik niet zó onder de indruk maar deze morgen zat ik alweer met de score in mijn hoofd. Is me nog nooit overkomen. Ik wil hem nog wel eens zien, heb het gevoel dat er meer in zit.
Nomak
Wat een film, ik had hoge verwachtingen en die verwachtingen zijn zelfs overtroffen.
Alles klopt in deze film. Het verhaal, de muziek, de sfeer, de personages,..... Gewoon perfect. Ik had de film al lang bij mij thuis, maar altijd uitgesteld vanwege de lange speelduur en wachtend op het juiste moment om dit Meesterwerk te bekijken. Meer dan 3 uur lang, en het verveelde geen enkel moment. Er hadden nog een paar uur bij gekund want hier krijg je geen genoeg van.
Ramon K zei al eerder in dit topic dat hij Toshiro Mifune de beste acteur ooit vind. Na deze film gezien te hebben begrijp ik waarom. Ik heb nog zeer weinig gezien van Toshiro Mifune, Ik vond hem al heel goed in Rashomon, en nu ben ik helemaal overtuigd. Ik kan dan ook niet wachten om nog meer te zien van deze man.
Hij zet hier een heel goed personage neer. Het personage doet me eigenlijk op één of andere manier denken aan het personage van Terence Hill in My Name Is Nobody. Misschien ligt het aan mij, maar het kan best zijn dat men uit deze film de inspiratie heeft gehaald.
Takashi Shimura herkende ik natuurlijk onmiddellijk uit Rashomon. En ook hij laat zien dat hij een veelzijdig acteur is.
En dan de derde Samurai die een grote indruk op me maakte, Kyuzo. Neergezet door Seiji Miyaguchi, wat een uitstraling dat die man heeft ongelooflijk. Ik hoop echt dat ik hem in nog meer films zal tegenkomen. Misschien wel mijn favoriete samurai, ik weet niet, het is moeilijk kiezen uit die geweldige personages.
Enkele dagen geleden zei ik nog dat ik enkel over mijn nummer 1 in mijn top 10 geen twijfel heb. C'era una Volta il West is mijn nummer 1 en de rest komt daarna in willekeurige volgorde. Maar deze Shichinin no Samurai kan ik gewoon zonder problemen naast mijn nummer 1 zetten. Hij komt dan ook hoog binnen in mijn top 10.
Iedereen die deze film nog niet heeft gezien wil ik aanraden om hem dringend te bekijken. Het is een absolute aanrader, een Meesterwerk. De film heeft alles, er is voor elk wat wils. Er zijn serieuze momenten, emotionele momenten, momenten met actie. en ook grappige momenten. De momenten die grappig moesten zijn, bezorgden mij onmiddellijk een glimlach op het gezicht.
Ook zelden een film gezien waar de personages zo goed worden uitgediept. Je leert ze echt kennen en begrijpen. Ik ga in elk geval nog vaak naar deze film kijken en de volgende herziening gaat niet lang op zich laten wachte.
Dit Meesterwerk krijgt van mij een oververdiende 5 sterren.
Nomak
Amper 1 week na mijn eerste kijkbeurt heb ik de film gisteren nog eens gezien. En het blijft een prachtige film die ondanks de redelijk lange speelduur nooit saai is en gewoon voorbij vliegt. Ik blijf dus zowieso bij mijn beoordeling van 5* en ik kan me niet voorstellen dat ik ooit van gedacht zal veranderen.
Steve-a
Ik heb pas geleden een Akira Kurosawa box gekocht waar deze ook inzat. Geweldige film. Beter dan zijn remake.
Leland Palmer
Ik begin misschien een beetje clichématig, maar ook ik - naast vele anderen - zag op tegen de vreselijk lange speelduur en dus naar het kijken van deze film. Vandaag hier nog wat berichten gelezen en bij (bijna) iedereen viel het reuze mee, dus toch maar besloten om hem vandaag te zien. En ja, ook mij viel het reuze mee, sterker nog; de film had wat mij betreft langer mogen duren.
Mijn eerste kennismaking met een film van Akira Kurosawa zit er op en ik denk niet dat ik een betere kennismaking had kunnen krijgen dan deze Shichinin no Samurai. Wat een magistraal, fascinerend, maar vooral prachtig en ijzersterk epos is dit zeg. Vanaf de eerste minuut, tot het einde genoten van deze film. Misschien moest ik er eerst even inkomen, maar dit was zo gebeurd. Hierna is het echt genieten geblazen van zowat elke scéne in dit prachtige verhaal. Misschien wel het belangrijkste en sterkste punt in deze film is het feit dat de film op zo'n beetje elk front zijn tijd ver vooruit was. Het camerawerk is verbluffend en ik heb dan ook regelmatig met een open mond zitten kijken naar degene die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. Hoe sommige scénes tot stand zijn gekomen dankzij het perfecte camerawerk is gewoon niet te geloven. De regen die naar beneden valt, de paarden die door de modder rennen, de spannende gevechten en alles lijkt vreselijk intens en realistisch dat je er zelf gewoon ook in zit, fantastisch. Daarnaast krijgen we gewoon de één na de andere oogstrelende shot voorgeschoteld. Prachtige gebieden, bergen, rotsen, watervalletjes en bossen. De camera neemt je mee en slingert je van het ene gebied naar het andere, waar we weer verrast worden met een andere interessante gebeurtenis, want eigenlijk bevat deze film niks anders.
De personages zijn allemaal geweldig, maar er spring er toch echt één uit voor mij: Toshirô Mifune. Wat een geweldig personage zeg, misschien wel één van mijn all-time favorieten, want ik heb genoten van elke seconde screentime die hij vult. Ik hoor veelal gemengde reacties over zijn personage en dat kan ik me voorstellen, maar ik vond hem echt meesterlijk. Die opmerkingen, dat lachje, die gekke bekken en die gekke sprongetjes steeds, simpelweg briljant. Hij brengt vreugde in een serieus verhaal. In dit verhaal maken we trouwens erg goed kennis met alle personages. Kurosawa neemt de tijd en zorgt ervoor dat elk personage zijn deel krijgt en elk personage zorgt er wel voor dat we als kijker kunnen blijven genieten. Naast al deze karakters is het verhaal zelf gewoon erg meeslepend. Naar het einde toe wordt het behoorlijk spannend en mogen we genieten van een paar adembenemende scénes, waar alles wederom perfect in beeld is gebracht. Soms lijkt het geen film, maar gewoon de werkelijkheid. Zo puur komt deze film over en dat is zeldzaam.
Nu moet ik na het zien van deze film gewoon meer films van Kurosawa zien te krijgen. Binnekort moet ik me maar eens wat meer gaan verdiepen in deze man en dan eens even kijken welke titels het verstandigste zijn om aan te schaffen. Ik kijk er in ieder geval alvast naar uit. Deze film krijgt de volle pot, vijf sterren dus en een betere film had ik me vandaag niet kunnen wensen.
Kevin13
Mooie recensie HarmJanStegenga! De film vind ik ook een pareltje en morgen ga ik hem herbekijken.
®Tc
Opnieuw een mooi gemaakte film van Kurosawa maar opnieuw met z'n gebreken.
Over Shimura geen kwaad woord, hij doen het uitstekend met zijn prachtrol. Maar de rest? Valt me nogal veel op bij films van Kurosawa. Veel zwakke acteerprestaties met vooral veel nutteloos geroep. Mifune weer van hetzelfde. In The Hidden Fortress was hij voor mij het enige pluspunt aan de film, in deze en Rashomon vind ik hem weer enorm tegenvallen en té energiek zijn rol neerzetten. Ik weet niet aan wat het ligt dat soort acteren bij Kurosawa maar goed komt het op mij niet over.
Ik begrijp best dat Kurosawa zijn tijd wilde nemen voor het verhaal. Maar toch 3,5 uur samoerai. Ik heb het gevoel dat de tijd soms niet echt goed ingevuld is (vooral in het middenstuk). Soms iets teveel saaie dialogen en gebeurtenissen (zoals die romantische scènes en flauwe humor, totaal niet op zen plaatsr). Het eindgevecht is dan wel weer subliem. In de regen een zeer mooie strijd.
Dan komen we weer meteen bij het grootste pluspunt van de film: De cinematografie. Goede setting en de camera filmt alles weer op hoog niveau.
Rudeo
Moeilijk iets zinnigs te zeggen over een film die in mijn ogen op alle vlakken van zeer hoog niveau is en als voorbeeld dient voor veel films die tegenwoordig worden gemaakt. En daarom vind ik dat je als filmlliefhebber deze film echt gezien moet hebben. Laat je niet afschrikken door de lange filmduur,(nergens voor nodig),gewoon kijken. En je zult er beslist geen spijt van krijgen.
Fza
Geweldige film, je zou helemaal niet zeggen dat hij zo oud is. En ik keek ook erg tegen de film duur op maar het viel erg mee, je wordt het verhaal in gezogen.
RadioactiveMan
Ik heb deze film al een tijdje en zoals sommige anderen hier heeft het een tijdje geduurd voordat ik hem opgezet heb. telkens koos ik een nieuwere of kortere film waarvan ik dacht dat hij makkelijker te bekijken was.
Dat was niet nodig, de film is zeer goed en kijkt zonder problemen weg. ik had eigenlijk iets meer/langere gevechten tegen de rovers verwacht maarja dan zou de film natuurlijk nog langer duren. niet dat ik de film te lang vind.
Een must-see voor elke filmliefhebber !
Ceeda7
G E W E L D I G E film.
Revolutionaire film die echt echt al filmgenres bevat net zoals Lord Of the Rings hedentendage. Zeer sterke acteerprestaties, mooie verhaallijnen, humoristische tussenpauzes. Epische scenes in de modder die het fundament zijn van ijzersterke battle in Helms Deep en ga zo maar verder...
Deze film verdient niet minder dan 5 *
Zo simpel kan het soms zijn.
WhoKnowZ
Voor mij de eerste Kurosawa, en deze viel zeker niet tegen. Maar voor mij is dit in ieder geval géén meesterwerk. Het verhaal is leuk en gaat niet vervelen, onlangs de lange speelduur. De actiescènes zijn revolutionair... voor die tijd. Ja, het laatste gevecht in de modder was zeer knap. Maar voor de rest vond ik er niet zo veel aan. Ik had ook niet verwacht dat de actie zo lang op zich ging laten wachten.
Al bij al ben ik toch wel blij dat ik hem eindelijk gezien heb. En deze film nodigt zeker uit om wat recenter werk, iets wat mij misschien beter zal liggen, van Kurosawa uit te proberen.
3,0 *
Paulie Cicero
Vandaag weer opnieuw gekeken! Wat een meesterwerk!!
Alles klopt aan deze film. Eigenlijk is elke scène gewoon geweldig, er zitten geen oninteressante momenten in de film. Aan het eind vond ik het jammer dat hij al zo snel voorbij was. Die 3 uren leken net 90 minuten!
En natuurlijk weer, het moet gezegd, een geweldige cast met als mijn persoonlijke favoriet Toshirô Mifune!!! Ik vind deze acteur echt geweldig! De beste scène vind ik dan ook zijn 'speech' tegenover de andere samurai! Wat een kracht en uitstraling, niet normaal!
Ik heb semi-meesterwerken Ran, Hidden Fortress en Rashomon gezien, maar dit blijft Akira's beste werk!
5*. De beste Japanse film ooit en verdient absoluut een plaats in de top 10 van beste films ooit gemaakt! Deze film zal nooit zijn kracht verliezen, nooit!!!
de-alchemist
Ik weet niet waar ik moet beginnen, maar wat ben ik blij dat ik ongeveer een jaar geleden besloot om deze film in huis te halen.
Nadat ik als anime-liefhebber de serie Samurai 7 had gezien las ik dat het gebaseerd is op Shichinin no Samurai/Seven Samurai van Akira Kurosawa. Onder de indruk van de anime ging ik direct naar de winkel om deze machtige klassieker te kopen.
Ik heb me in al die 206 minuten geen moment verveeld. De personages, het verhaal, de beelden, de muziek, ik zou echt niet weten wat minder zou kunnen zijn aan deze film. Alles is perfect in orde. Ik ben helemaal niet van het technische, kijk meer naar wat een film met mijn gevoel doet, maar deze film zit gewoon perfect in elkaar. Het verhaal doet veel met mij! Het neemt je direct mee, dit is geen acteren meer, maar je kijkt echt naar 7 samurai-krijgers en een boerendorp die door bandieten geteisterd worden in de 16e eeuw!
De film is opgemaakt in drie delen zou je kunnen zeggen; Het zoeken naar samurai door de boeren, het voorbereiden op de clash en de clash zelf met de bandieten. Ondertussen ontluikt zich een realistisch tijdsbeeld. Erg goed te zien is hoe de klassensysteem toentertijd in Japan in elkaar zat; de boeren werden als lage uitschot gezien, en zo voelden vele boeren zich ook. De samurai daarentegen hadden volop aanzien. Vele samurai weigeren dan ook om de boeren te beschermen aangezien zij het als een eerloze taak zien.
De karakters van de samurai worden goed uitgewerkt. Iedereen heeft zijn eigen karakter, zo heb je de stille maar uitstekende samurai, de enthousiaste jonge samurai, de grappenmaker, de leider, uitbundige etc.
De ervaren, oude leider en de roekeloze, uitbundige samurai stelen de show. Gespeeld door twee van Japans grootste acteurs Takashi Shimura en Toshiro Mifune. Zij voegen zoveel toe,ongelofelijk! Shimura straalt een rust uit waardoor hij automatisch als de wijze leider wordt geaccepteerd door iedereen, zelfs door de rol die Mifune speelt. Bijna iedereen roemt vooral de rol van Mifune, die ook zeker legendarisch is, maar Shimura heeft hier minstens net zo goed gepresteerd! Zijn uitstraling doet me denken aan Morgan Freeman op een bepaalde manier...
Mifune zet hier natuurlijk ook een grootse rol neer. Ik heb zelden iemand met zoveel passie zien acteren! Misschien zou het door ieder ander acteur op een manier gedaan worden waardoor je de karakter niet serieus zou nemen, maar Mifune is zoo geloofwaardig, niet normaal. De speech waar Paulie Cicero het over heeft is een voorbeeld waarin zijn passie te zien is, maar zowat elke scene van hem is fantastisch!
Ik kan het moeilijk uitleggen, maar deze film ziet er fantastisch uit en doet gewoon wat met je gevoel. Ik ken weinig andere films die mij alles om me heen doen vergeten zoals Seven Samurai. Ik heb het vandaag voor de derde keer gezien, en wonder boven wonder vind ik het steeds beter worden!
Als men de zwart-wit beelden, het jaartal 1954, de Japanse taal en acteerstijl als obstakels zien, dan vind ik dat doodzonde. Dit is een klassieker, anders kan ik het niet noemen. 5 dikke sterren!
Nand
Ik geef niet vaak (en zelfs niet graag) de maximumscore aan een film maar deze verdient hem echt!!
Beste japanse film die ik ken, misschien wel de beste film die ik al gezien heb. Al moet ik zeggen; hij is niet voor iedereen.
Nomak
Ik vraag me af waar de 0,5* van speranza op gebaseerd is.
Speranza, je had de film eerst op 4,5* staan.
Vanwaar die plotse en drastische wijziging?
lucdecoster
Niet slecht maar wel een heel lange film. Het eerste gedeelte was wat traag en bijna geen actie. Die 40 bandieten waren volgens mij ook niet de slimsten. Normaal hadden die boeren + 7 samurai's geen schijn van kans. Waren dit 40 indianen hadden ze allang met vuurpijlen het ganse dorp platgebrand.
Nomak
Als het 40 paracommando's waren, was het waarschijnlijk ook anders afgelopen.
Maar het gaat hier over bandieten die de dorpelingen uitbuiten.
De samoerai hebben dit erg slim aangepakt.
wimnoot
Ik deel de vreugde van vele mm gebruikers niet.Of het nu komt door de tand des tijds of dat het een japanse film is, ik weet het niet , maar ik vond het een lange zit.Met bijna alle karakters had ik niets omdat het erg ver van me af staat.Ik heb deze film gekocht omdat hij zo hoog in de top 250 staat, en ik was nieuwsgierig, maar ben een beetje teleurgesteld.
Ik hoop dat ik niemand tegen de borst stuit als ik zeg dat the magnificent seven veel toegankelijker is als deze film. Met yul brenner en james coburn heb ik veel meer als deze gasten.Ik zal hem nog een keer bekijken met de kennis van de vele fans van deze film, wie weet verander ik nog van gedachten.
MNV2
De film stond al een hele tijd op men verlanglijstje en ik ben blij dat ik de film uiteindelijk gevonden heb en de tijd vond om 'm te kunnen zien aangezien je toch zo'n vier uurtjes moet reserveren om de film te kunnen bekijken.
Ik stond eigenlijk nogal wantrouwig tegenover de film, gezien het jaartal en de lengte van de film had ik dan ook eerder een film verwacht die de tand des tijds niet goed doorstaan zou hebben, dat blijkt na het zien reuze mee te vallen. Ik kan me dan ook alleen maar aansluiten bij mensen die positief waren over deze film. Binnen enkele minuten zat ik al in het verhaal en ontdekte ik een prachtig opgebouwd epos die me van de eerste tot de laatste minuut wist vast te grijpen. De personages werden op een heel goed tempo voorgesteld, iets waar veel films slecht op scoren, de spanning was netjes opgebouwd en ik leefde steeds meer mee met de personages. Daar waar vele mensen het acteerwerk storend vonden heb ik juist genoten van de acteerprestaties, ik hield wel van het overacteren, met name bij Toshirô Mifune die Kikuchiyo speelde, het paste in elk geval goed bij het verhaal. Hij domineerde de film ook wel wat met zijn rol, maar ik vond alle zeven samourai memorabel, ze zetten allemaal een interessant personage neer. Alleen de gevechtsscènes hadden naar mijn mening wat beter gekunnen, maar dat is dan ook het enige minpuntje en het deed geen afbreuk aan dit prachtig Samourai-avontuur.
5.0 sterren en een hoge notering in mijn top 10.
Baggerman
Hebben jullie trouwens Tatsuya Nakadai ook in deze film gespot? Hij zit er ècht in!
ToNe
Hij loopt even door het beeld als de boeren in het dorp naar ronin zoeken.

'Seven Samurai' komt eindelijk uit in 4K: 'Duidelijk dat latere films waar ik altijd van genoten heb hier inspiratie uit putten'

The Godfather: Part II
Misdaad, 1974