• 9.378.523 stemmen

Met onder meer: Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 2 september 2004

Plot De Dominee

In het nog redelijk naïeve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel. Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook geheel te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader. Samen met kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen.

avatar van hugohei

hugohei

Het is een erg omslachtige manier van films maken. Eerst laat je een gerenommeerd schrijversduo veel research doen en een scenario schrijven. Dan haal je er jan en alleman bij om daar een licht over te laten schijnen. Dan vervang je de schrijvers door een andere schrijver. Dan schrijf je zelf een versie zoals je inmiddels vindt dat het moet. Dan nog maar es een versie door anderen... Dan zelf maar weer es [ik sla misschien een paar fasen over]

En dan ineens weet je het. Waar het over gaat. Wat je wilt is een psychologisch portret.

Had dat eerder gezegd !

avatar van Angie

Angie

oftewel hoe kom ik met mijn film in de publiciteit

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ja inderdaad had het al gelezen in het parool.

Stukje van de Recensie:
Ook Klaas Bruinsma ging over lijken. In de film De Dominee heet hij Klaas Donkers, maar het is duidelijk dat regisseur en scenarioschrijver Gerrard Verhage zijn Klaas op de Bruinsma uit het gelijknamige boek van Parool-journalist Bart Middelburg baseerde. De film begint en eindigt met de liquidatie van Donkers voor het Amsterdamse Hilton hotel, en schetst daartussen de op het affiche beloofde 'opkomst en ondergang van een maffiabaas'.

Het is een film met een verklarende flashback, die door de toepassing van opvallende stijlmiddelen aan gewicht wint, net als die van Kamphuis. De kleine Volkert ging in een nep super-8 filmpje uit vissen, de kleine Klaas leert in sepia-tinten een pijnlijke les van zijn vader.

In het publiciteitsmateriaal van De Dominee wordt vermeld dat de achtjarige Bruinsma tijdens een storm door zijn vader aan het stuurwiel van diens zeiljacht werd gebonden, maar dat zien we in de film niet terug. Er komt geen enkele zeilboot in voor, en geen Zuid-Amerikaanse lijfwacht met twee 'blaffers' en ook geen Mabel, waardoor de raakvlakken met de Bruinsma die in het verleden krantenkoppen dicteerde, teleurstellend gering zijn.

Omgeven door een uitgekiende selectie fraaie penosekoppen en bijrolspelers als Tygo Gernandt, die na Van God Los opnieuw prachtig plankgas geeft, maakt de kleurloze Klaas van acteur Peter Paul Muller bovendien bitter weinig indruk.

Daarin ligt het grootste manco van De Dominee besloten. De film overtuigt in de schets van het tijdsbeeld en het milieu, en het onderwerp spreekt onverminderd tot de verbeelding.

Maar de titelfiguur valt in het niet naast zijn door Frank Lammers uitstekend vertolkte secondant en wordt daardoor meer een soort aangever dan een charismatisch leider.

Wanneer Verhage dan op een cruciaal en beladen moment zijn verklarende flashback inzet, lijkt dat een noodgreep.

Volkert legde Pim om vanwege dat vishaakje, Klaas werd moordenaar en maffiabaas omdat zijn vader een klootzak was.
Je moet toch wat

feanaro surion schreef:

de kleurloze Klaas van acteur Peter Paul Muller bovendien bitter weinig indruk...

Niet mee eens. Hij zet een heel stoïcijns en introvert type neer. Dat is iets anders dan kleurloos.

Verder een adembenemend sterke film die internationaal kan scoren. 4*

aardige film met redelijk tot prima "standaard"acteerwerk, met uitzondering van Frank Lammers. Alle scenes met hem waren tot in verglijking zonder hem, een verademing. terwijl ik Peter Paul Muller juist zeer telleur vond stellen...Verder niks bijzonders

avatar van kittyklitty

kittyklitty

feanaro surion schreef:

Jongens... waar hebben we het nou over. Deze film is "gebaseerd op" en niet "het verhaal van" dus of er nou wel of niet een scene in zit met een zeilboot SO WHAT, er wordt wel een scene gespeeld waarin zijn vader hem leert over vertrouwen, het is dus gewoon anders ingevuld. En Mabel?? Kom op zeg... die vrouw heeft waarschijnlijk 1 of 2 keer op zijn boot een avond door gebracht... is dit dan noemenswaardig voor de film of moet het erin omdat het "de vrouw is van"... Nee sorry maar ik heb me totaal niet gestoord aan deze zaken. Sterker nog er zaten scenes in die wel zo gemaakt zijn als de waarheid was. Iets met een olievat bijvoorbeeld...

cornelis

Geen slechte film, maar wel een matige; een gemiste kans, IMO.

Redlop

In welk opzicht of voor wie een gemiste kans?

Ik kan zo snel niet een betere Nederlandse misdaadfilm opnoemen.

Redlop schreef:

In welk opzicht of voor wie een gemiste kans?

Er had een betere film in gezeten. Dus een gemiste kans voor zowel makers als publiek. En dat heeft vooral te maken met de manier van vertellen in scenario, regie en montage. Acteurs zijn OK tot ronduit goed, camerawerk is klasse.

IMO.

Ik kan zo snel niet een betere Nederlandse misdaadfilm opnoemen.

Maar dat zegt in absolute zin natuurlijk niets over de kwaliteit van deze film.

avatar van wobro

wobro

Prima film! Schitterende akteurs! Wat een onterechte, giftige recensies in sommige dagbladen. Alsof de film een open zenuw raakt. Ik hoorde dat VAN GOD LOS in Venlo voor een hoop consternatie zorgde, ze zelfs van plan waren de film niet te draaien! Gebeurt hier op nationale schaal hetzelfde? Hysterisch hoor.

avatar van jassonn

jassonn

Hier in Zwolle draait hij anders gewoon.

wobro schreef:

De kwaliteitszenuw?

Omdat men in Venlo niet graag aan die periode herinnerd wil worden.

Gebeurt hier op nationale schaal hetzelfde?

Nee.

avatar van wobro

wobro

Omdat men in Venlo niet graag aan die periode herinnerd wil worden. In het geval van De Dominee zijn het eerder de recensenten dan de exploitanten en gemeentes die er problemen mee hebben.

Ik hoorde dat er onder de Venloers ook velen waren die riepen dat het zo niet was gegaan als in de film, dat die mensen niet zo waren etc.

wobro schreef:

Die mensen zijn er altijd en overal als het gaat om films die gebaseerd zijn op waar gebeurde verhalen (een speelfilm is immers geen reportage). Maar dat was niet de reden dat men die film niet wilde draaien.

cornelis schreef:

...En dat heeft vooral te maken met de manier van vertellen in scenario, regie en montage

Ik vond scenario en regie juist erg goed. Weergave van de jaren '70 en '80 bv. Ik let nooit op montage totdat ik me er bewust aan erger en dat had ik bij deze film niet. Jij kijkt wellicht met andere ogen.

Maar dat zegt in absolute zin natuurlijk niets over de kwaliteit van deze film.

Da's waar, maar dat geldt in feite voor elke opmerking.

Redlop schreef:
Ik vond scenario en regie juist erg goed. Weergave van de jaren '70 en '80 bv.
Dat heeft niets met scenario of regie te maken.

Ik heb het over manier van vertellen, drama, invoelbare emotie.

Deze film had bijv een buitengewoon oninteressant hoofdpersonage (tenminste, gezien de titel ga ik er van uit dat Donkers het hoofdpersonage was). Het enige dat hem nog enigszins interessant maakt, is de achtergrond (het fenomeen Bruinsma).
Een heel groot deel van de film leek te gaan over een heel interessant gegeven, namelijk dat als je in zo'n wereld stapt, dat je, ook al wil je niet, in situaties komt waarin je dingen moet doen waar je eigenlijk niet aan wil (geweld gebruiken bijv). Maar dat centrale conflict zit hem niet in onze Dominee Donkers zelf, maar in Adri (een veel interessanter personage). Maar aangezien we onze Adri op een bepaald moment in de film op brute wijze kwijtraken, houdt dat dramatische gegeven dus op, en ebt de film anderhalve akte door zonder enige drijfveer, zonder een op te lossen probleem, zonder reden om verder te kijken, zonder ontwikkeling in de psyche van Donkers.

Wat er mis is met de montage heeft inderdaad niets met ergerlijke overgangen oid te maken, maar met verkeerd vertellen (welk shot op welk moment met welk effect voor welk personage bijvoorbeeld; hetgeen buitengewoon sterk op het onderbewuste van de toeschouwer werkt). Waardoor eerdergenoemde problemen uit het script niet werden ondervangen, of, erger nog, werden versterkt.

Da's waar, maar dat geldt in feite voor elke opmerking.
Oneens. Ik had het niet over absolute kwaliteit, maar over dat 'ik ken geen betere NL misdaadfilm' niets zegt over de kwaliteit van deze NL misdaadfilm. Misschien is deze in jouw ogen de beste van de slechtste.

Het zal wel een hit worden, maar geen blijvertje.

cornelis schreef:

Ik heb het over manier van vertellen, drama, invoelbare emotie.

Ik beleefde dus wel een invoelbare emotie. Was vanaf het begin betrokken bij de personages. Verder rangschik ik de realiteitsgetrouwe setting en de manier waarop deze in beeld is gebracht ook bij de regie.

Ik begon ook niet over 'absolute kwaliteit' of 'in absolute zin iets over kwaliteit kunnen zeggen':) Bestaat zoiets? Of is dit een contradictie, want alhoewel ik van mening ben dat je bepaalde kwaliteitsnormen kunt vastleggen en daarmee een film kunt toetsen, blijft het eindoordeel toch subjectief.

Maar ik heb inderdaad niet veel Nederlandse misdaadfilms gezien. De voorlaatste was 'Van God Los' en die vond ik minder dan deze film.

Redlop schreef:

Dat vind ik bewonderenswaardig.

Je stelde dat elke opmerking niets over de kwaliteit van de film zou zeggen. En dat betwist ik. Jouw opmerking is zonder referentiekader (wat je aan NL misdaadfilms hebt gezien en wat je er van vindt) in het geheel niet te plaatsen.

het eindoordeel toch subjectief.

Maar interpretabel.

Als ik zeg dat ik geen betrouwbaardere informatiebron ken dan het ANP, dan zegt dat niets over wat ik van het ANP vind, zonder nadere informatie. Misschien vind ik het ANP wel de beste van de slechtsten.

maar ik heb inderdaad niet veel Nederlandse misdaadfilms gezien.

De vraag is niet hoeveel je er zag maar met welke films je deze vergelijkt. Verder vraag ik me dan af of je NL misdaadfilms anders beoordeelt dan Zweedse. Of Griekse.

De voorlaatste was 'Van God Los' en die vond ik minder dan deze film.
Sterker nog, die heb je vandaag een volle punt afgewaardeerd.

Maar ik hoorde datzelfde ook een club volwassen jongens bij de uitgang zeggen.

Ik zelf vind deze film meer met Lek te vergelijken.

cornelis schreef:

Je stelde dat elke opmerking niets over de kwaliteit van de film zou zeggen.

Nee...ik bedoelde dat geen enkele opmerking iets in absolute zin over de kwaliteit van de film kan zeggen. Het eindoordeel is subjectief in interpretabel, zoals je zelf ook zegt. Ongeacht wat je allemaal gezien hebt.

cornelis schreef:

...Sterker nog, die heb je vandaag een volle punt afgewaardeerd.

...

Klopt, Nederlandse misdaadfilms vergelijk ik met Nederlandse misdaadfilms en omdat ik dus Van God Los toch minder vond dan deze en achteraf 4* teveel vond.

Redlop schreef:

Wel over de gepercipieerde kwaliteit.

Maar jouw opmerking ("ik ken geen betere NL misdaadilms") was buiten dat gegeven om dus NOG vager, want zei noch in absolute, noch in relatieve zin iets over de door jou gepercipieerde kwaliteit van de film.

Goed herstel:

"noch in absolute (waar ik ook niet in geloof) , noch in relatieve zin weet ik geen betere film op te noemen die de vergelijking aankan met de door mij gepercipieerde kwaliteit van deze Nederlandse misdaadfilm"

Om vooral niet vaag over te komen.

Goed herstel:

Om vooral niet vaag over te komen.

Buitengewoon vaag, zeker de dubbele ontkenning (noch...weet ik geen betere film op te noemen). En onzinnig.

Ben je wel of niet met me eens dat de zin: "Ik vind dit de beste rol van Muller" voor meer dan 1 uitleg vatbaar is?

Ok...een taalfoutje. Klopt.

Niet mee eens. Zit niet zo op taalspelletjes te wachten, maar als degene die dit schreef dit vindt is dit voor 1 interpretatie vatbaar.

cornelis

En eigenlijk schreef je nu dus: "ik kan deze goede Nederlandse misdaadfilm op geen enkele wijze met een andere film vergelijken."

Klopt niet, want je vergeleek de film wel degelijk met andere films, en vond deze beter.

Maar misschien begrijp ik je verkeerd, ondanks dat je zo helder formuleert.

Redlop schreef:

als degene die dit schreef dit vindt is dit voor 1 interpretatie vatbaar.

Fuck...damned, je hebt gelijk.

[waar is die bonk smiley als je hem nodig hebt]

Toch maakt die quote me nieuwsgierig, omdat hij ook met ironie bedoeld kan zijn; in de zin van: veel is het niet, maar beter dan dat wordt het niet.

Ik zal ophouden, sorry.

[bonk]

Oef..gelukkig...

Overigens vind ik dit wel de beste rol van Frank Lammers. Absoluut

cornelis

Ik vind Lammers sowieso geweldig.

avatar van Wouter

Oef..gelukkig...

Overigens vind ik dit wel de beste rol van Frank Lammers. Absoluut

Beter dan in De Enclave?

Niet gevolgd.

De Dominee heeft in het eerste weekeinde 26.000 bezoekers getrokken, meldt distributeur A-Film. De Dominee was daarmee na de Amerikaanse blockbuster The Village dit weekeinde de best bezochte film in Nederland. The Village draait echter in meer dan 100 zalen, De Dominee in 40.

bron: NOS tt 424