Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers
Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels
Releasedatum: 2 september 2004
Plot De Dominee
In het nog redelijk naïeve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel. Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook geheel te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader. Samen met kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen.
Klaas
Jutka Djindiz
Vader van Klaas
Aunt Jet
SnakeDoc
Vandaag aan begonnen en verwachte weer zo'n 2,0 / 2,5 filmpje!
Maar was positief verrast.
Erg vermakelijke film en goed acteer werk.
Wel grappig dat er meerdere mensen hier klagen over de onverstaandbaarheid.
Ik had er namelijk ook erg veel last van.
Ligt dus niet aan je instalatie maar gewoon aan de film.
Dat blijkt wel nu zo veel mensen er hinder van ondervinden!
In iedergeval ...
Prima Nederlandse misdaad film!
* * * en een halfje!
raizeredge
Prima filmpje. weet iemand hoe het nummer heet wat op het eind word gedraaid.
Thorak
Prima filmpje. weet iemand hoe het nummer heet wat op het eind word gedraaid.
Ik vond deze film verrassend goed voor een Nederlandse film. Het verhaal komt natuurlijk bij lange na niet in de buurt van het ware verhaal maar er wordt ook nergens geroepen dat dit zo zou zijn. Deze film is gebaseerd op het leven van - en niet een biopic van Klaas Bruinsma. De personages hebben ook niet voor niets andere namen.
Ik snap eigenlijk niet dat er zoveel mensen last hadden van de verstaanbaarheid, ik kon alles prima volgen. Wat was dan precies het probleem? De geluidskwaliteit van de dvd of het accent van de acteurs?
Tarkus
Prima Nederlandse misdaadfilm, die zou gebaseerd zijn op het levensverhaal van Klaas Bruinsma, of dit laatste waar is laat ik in het midden, daarvoor ken ik het ware verhaal niet zo goed.
Maar ik vond het scenario van deze film en de vertolkingen wel prima.
Alleen had ik het wel moeilijk om alle dialogen te verstaan, soms zijn ze wel heel stil opgenomen zodat ze verdwijnen in de achtergrond.
Maar ik heb me best vermaakt met dit gangsterepos.
jahranomo
De beste nederlandse film die ik heb gezien !
Ik verwachte niet veel en toch zo verrassend goed.
De Nederlandse scarface ,dikke aanrader!
richarddd
een prima film! me erg mee vermaakt, al denk ik dat het voor mensen, die niet van dit genre houden, het niet echt een film is om na te kijken..
Paradise Boy
Ik vind 'De Dominee' een vermakelijke en goed verteerbare misdaadfilm met een glansrol van topacteur Frank Lammers.De regisseur heeft het tijdsbeeld van de roerige jaren zeventig op een fijne manier uitgebeeld en het verhaal kon me ook wel bekoren. Persoonlijk had ik overigens niet voor Peter Paul Muller gekozen als hoofdrolspeler, maar echt heel slecht deed hij het natuurlijk ook weer niet.
Vermeer
Niet zeer briljante film. Enige echte uitblinkers waren Frank Lammers en Mike Reus. 3* (2.75)
mnrk
Een goede Nederlandse misdaadfilm....
Het verhaal is in orde en wordt op een vlotte manier verteld, hierdoor heeft de film lekker veel vaart en gebeurt er genoeg.
Het acteerwerk is ook goed, Peter Paul Muller als Klaas is goed, maar Frank Lammers als Adri is toch wel super
...en natuurlijk de charmante Chantal Janzen
Al DeNiro
Mijn favoriete Nederlandse film.
De grootste maffiabaas van NL had een goede film moeten krijgen en dat is De Dominee zeker.
Het maffia-wereldje wordt realistisch neergezet en verder ook veel harde actie, mooie sfeer/muziek en overtuigende criminelen.
Hugo304
Hele goede film, net op tv gezien nadat ik hem een paar jaar geleden al een keer gezien had. Doet wat mij betreft niet veel onder voor bijvoorbeeld Scarface. Misschien is die op het vlak realisme zelfs wel beter. Het was natuurlijk niet helemaal realistisch, maar in grote lijnen liet het wel zien hoe het er in die wereld aan toe gaat.
Sisko
Film net op tv gezien. Had ook moeite met het slechte geluid en verstaanbaarheid van dialogen. Vond de film een beetje tegenvallen. Kon moeilijk figuren uit het "echte leven" terug herkennen. Had misschien wat meer gerekend op een realistischer verfilming. Volgens Wikipedia zou de regiseur door Etiene Urka (voormalig lijfwacht en later 2de man van Bruinsma) onder druk zijn gezet om "niet het ware verhaal te vertellen en zijn rol helemaal weg te laten". Zou best kunnen.
Chantal Janzen is natuurlijk meer dan het aanzien waard hahahaha, daarom toch 2,5 sterren.
rambam3
Geweldige film!
Heb me prima vermaakt!
Er werd goed geacteerd, het verhaal was top (goed beeld van de Amsterdamse-onderwereld, en natuurlijk een goed beeld van "de Dominee").
Vooral die laatste scene deed het hem: Zijn mooiste pak trok hij aan, poetste zijn schoenen goed, stond minuten voor de spiegel (hij wist dat zijn laatste uur had geslagen), liep het Hilton hotel uit en reageerde tamelijk kalm toen hij werd beschoten.
Vooral dat eindshot is prachtig gedaan!
ILDIB
Nogmaals gezien en weer onder de indruk. Lammers speelt prachtig en ook muller is zeker niet slecht. Alleen is ie fysiek te braaf, maar daar kan ie niks an doen. Hij vult de rol verder meer dan goed in. Janzen is heerlijk, maar wat een klote wijf.
Rory Breaker
Tegenvaller. Muller totaal miscast. Lammers daarentegen weer fantastisch:) Ook leuk dat bijna de gehele All-Stars cast meespeelt.
Ondanks verscheidene pogingen, oogt de film niet bepaald 60's/70's-achtig. Muziek was overigens bagger. Zoals hier boven ook al werd vermeld, waren de dialogen zeer slecht verstaanbaar, erg jammer. Al met al een leuk filmpje om mee te pakken, maar ik had er meer van verwacht.
witboek
Echt een goede Nederlandstalige film die gemakkelijk wegkijkt. 2 vrienden die uiteindelijk uit elkaar geraken. Zeker een aanrader.
qwertzu
Goede degelijk in elkaar gezette nederlandse film, met een super rol van Frank Lammers!
Vind ook dat Muller het goed doet en Chantal Janzen laat zien dat ze kan acteren!
dionycle2008
Prima film die spannend was ook al weet je hoe het met de hoofdpersoon afloopt. Enige foutje was MaiTai met (female)intoution. Dat nummer stampt uit 1986, terwijl het verhaal zich tussen 1976-1980 afspeelt. Verder prima rollen van de acteurs. Frank Lammers is toch een top acteur.
Fran
- 1953 berichten
Op zich vond ik dit een hele goede film. Het acteerwerk was supersterk vooral van Muller en Lammers. Maar het geluid vond ik wat zwak want ik vond sommige dialogen niet altijd even goed verstaanbaar. Verder had ik het gevoel dat er heel veel uit het verhaal is gelaten en niet alles verteld werd en dat hield ik heel de film toch in mijn achterhoofd. Maar de film is het zeker de moeite waard om naar te kijken.
badfans69
Een goeie misdaad film van eigen bodem, net iets minder als 'Van God los'
Tygo Gernandt vindt ik ook wat minder als in bovengenoemde film,
heeft misschien te maken met kleine bijrol als lijfwacht
H1DD3
Redelijke film, jammer dat de regisseur zich niet genoeg aan de feiten heeft gehouden, dan had deze film pas echt goed kunnen zijn. Mijn complimenten aan Peter Paul Muller hij acteerde erg goed.
Goedgemaakte misdaadfilm geinspireerd op het leven van de crimineel Klaas Bruinsma. Een conventioneel rise-and-fall-verhaaltje, maar onderhoudend verteld en waarbij de eerste helft het sterkts is. Soms redelijk spannend en het acteerwerk is nogal wisselend.
Poecillia
Goede Nederlandse misdaadfilm die een boeiend beeld geeft van de naïviteit waarmee in Nederland met softdrugs wordt omgegaan. Verhaal is interessant en acteerwerk prima. Adri speelt een prima rol, maar ik had wat meer spieren verwacht van een vechtsport kampioen. Geluid, vooral in het begin van de film vaak slecht verstaanbaar. Omdat je vaak ondertitelde films bekijkt ben je ook niet meer gewend goed te luisteren.
Warren Stantin
Goede Nederlandse misdaadfilm die een boeiend beeld geeft van de naïviteit waarmee in Nederland met softdrugs wordt omgegaan. .
Ik ben het met je eens dat dit een goede misdaadfilm is, zeker voor Nederlandse begrippen. Maar hoezo is Nederland naief als het gaat om softdrugs ? Alcohol lijkt me een veel groter probleem, ook onder de vooraanstaande politici in dit land. De PVV kan daar over meepraten.
Miami Heat
Dat is niet de enige fout
Ik weet nog dat je ergens in de film een shot zag van de Zuid skyline
tukkerstein
Aardige film, het jaren 70 sfeertje wordt goed neergezet, uitstekend acteerwerk, prima dialogen. Verhaal had nog wel iets diepgaander gemogen van mij maar het weet zeker te boeien. Jammer dat de techniek achter de film zo faalt: de combinatie van sommige acteurs die hele lettergrepen inslikken met veel te harde achtergrondmuziek maakt dat misschien wel 20% van de dialogen niet te verstaan is. Jammer.
fritsje
best wel goede nl gangsterfilm,alleen vaak onverstaanbaar,er werd veel in gemompeld.
ze hadden voor de orginaliteit wel wat beter op de details kunnen letten,alle auto's in het verkeer waren in hun tijd al niet de jongste meer en van de nummerborden klopte geen reet,slordig!!!wat een knappe vrouw is die chantal trouwens.

Simon
Komedie / Drama, 2004