• 9.378.922 stemmen

Met onder meer: Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 2 september 2004

Plot De Dominee

In het nog redelijk naïeve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel. Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook geheel te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader. Samen met kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

De film hangt een beetje als los zand aan elkaar zonder een grote gemene deler te kiezen. We zien allemaal spannende episodes uit Bruinsma's leven, maar het staat niet in een bredere context. En dat is toch de bedoeling van een biopic.

avatar van 606

hele goede en keiharde film en mooi acteerwerk.

interresant verhaal.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Okee, 3,5* voor deze best wel mooie verfilming van een van onze grootste criminelen.. al is hij zo nu en dan een softe zielepoot. Maar het wordt best goed gebracht, ook al lijkt Klaas op Henk Westbroek

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

ik vind dat Klaas eerder op Paul Peter Muller lijkt,

avatar van wolter

wolter

Heb de film al meerdere malen gezien, en vind deze wel goed.

Alleen had ik liever gezien dat het complete en correcte verhaal van Klaas Bruinsma werd verteld.

Gerrard Verhage is helaas toch gezwicht voor wat druk uit de onderwereld, en is daardoor een andere weg ingeslagen met deze film. Heel jammer.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Normaal gesproken ben ik echt absoluut geen NL-film fan maar deze viel me mee, Frank Lammers en Peter Paul Muller doen erg goed hun best en leveren een perfecte acteerprestatie af als je het mij vraagt, het Misdaadverhaal weet te boeien en is de 100 minuten echt waard.

avatar van Siemen

Siemen

Prima film voor Nederlandse begrippen. Goede spanningsopbouw, acteerwerk viel me ook niet tegen. Wel moet ik zeggen dat ik de hele film teletekstpagina 888 aan heb gehad vanwege de slechte verstaanbaarheid. 3*

avatar van wolter

wolter

Siemen schreef:

Dan zou ik maar eens een dolby surround setje kopen of een fatsoenlijke tv.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

ik had precies hetzelfde, heb met engelse subs gekeken.

avatar van RedLine

RedLine

Had ik ook ik had ook gelijk mn teletekst op 888 gezet.

Ik vond die klaas de rol niet zo goed vertolken ik vond Adri beter spelen,

Jajajaja.

avatar van DaMovieJudge

DaMovieJudge

1 van de betere nederlandse films zeg ik.....

enne wat waargebeurd betreft,,,,er had wel wat meer scarface juice in gemogen,,,want klaas bruinsma hield zich met meerdere dingen bezig dan de hasjhandel,,,,,,,,,,hmmmmmm ik lust nog wel een goeie film over de nederlandse onderwereld,,,,,,,,,,

avatar van gauke

gauke

Niet groots, wel onderhoudend, dit fictieve verhaal over verraad en trouw.

avatar van gotti

Net op groot scherm gezien. Oef. Om te huilen zo slecht. Wat is die PP Muller toch een charisma loze zoutzak...

avatar van Vascago

Vascago

Mwah. Niet goed, niet slecht. Ik hou sowiezo niet zo van Nederlandse films maar wel van misdaadfilms, vandaar dat ik hem toch heb gekeken. Vind die hoofdrolspeler echt slecht. De bijrollen vond ik wel weer aardig. En het verhaal spreekt me wel aan.

avatar van bob de niro

bob de niro

ik vond het voor nederlandse begrippen een hele goede film,heb heel erg genoten van frank lammers!de hele cast van all stars zat er trouwens zo,n beetje in!ik geef hem 3,5*

avatar van speranza

speranza

Ik heb genoten van het ongelooflijk sterke acteren van Frank Lammers. Zijn method acting is huiveringwekkend. Hij is mijns inziens met afstand de beste Nederlandse acteur.

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Een aardig filmpje maar had helaas niets met de werkelijkheid te maken. Er komen een paar dingen voor waarvan je weet dat het met de echte klaas te maken heeft zoals; zijn dood bij het Hilton, zijn vader, lijk in vat ( al was het verhaal in het echt heel anders) en de grote berg waar het aan het einde van de film over ging. Kortom meer fictie dan waarheid maar voor de rest best wel aardig om te bekijken. De acteurs deden het in mijn ogen behoorlijk en dan vooral PPM. Beeldkwaliteit dvd vond ik een beetje tegenvallen. Ik weet dat er een typisch jaren 80 en 90 sfeertje gecreeerd werd maar in sommige delen van de film was er soms een trilling waarneembaar. Kortom kan iets beter. Het geluid klonk goed al vind ik het wel dat Nederlandse films altijd moeilijk verstaanbaar zijn. Voor mij is de film 3,5* waard.

avatar van naamelijk

naamelijk

Wel een leuke Nederlandse misdaad film. Geen topper maar best interresant om een keer te kijken.

Deels gebaseerd op ware feiten, maar het zijn allemaal losse delen, het plakt niet echt aan elkaar zeg maar. Toch geeft het goed de harde Nederlandse onderwereld weer.

avatar van Demoniac

Demoniac

Ik had deze dvd laatst voor 2 euro gekocht bij de FRS en dat is ie meer dan waard wat mij betreft. Ik vond de film redelijk spannend, mede doordat er eigenlijk geen stukken waren waar het verhaal stilsloeg. Wel jammer dat Bruinsma's echte levensverhaal niet helemaal is overgenomen en dat de film niet laat zien wie hem nu ombrengt.

Frank Lammers vond ik sterk acteren en ook PP Muller deed het goed, hoewel hij naar het einde toe wel wat minder overtuigde. Chantal Janzen deed het wel oke, maar had iets meer pit erin mogen gooien.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Aardige film, wel met een paar kanttekeningen, ik had de film dus op dvd d.w.z. zonder ontertiteling van teletekst en ik verstond er af en toe geen bal van. PP Muller ziet er meer uit als de ideale schoonzoon dan een gewetensloze crimineel, af en toe praat hij zelfs bekakt??!! (bekakt of onverstaanbaar). Frank Lammers vind ik een stuk beter acteren, ik ken hem van Nachtrit en daar deed hij het ook prima (vind ik trouwens een betere film dan deze), toch blijft de film het bekijken waard alleen al omdat het waar gebeurd is.

avatar van Stephan

Stephan

Klaas Bruinsma was goodlooking en van goede komaf, dus zijn taalgebruik was goed gekozen. Nergens last gehad van slechte verstaanbaarheid. Vreemd dus.

avatar van Flanagan

Flanagan

Nou het is wel duidelijk dat de film niet altijd even goed verstaanbaar was. Als ik alle berichten zo las dacht ik ik ga 'm even bekijken of dit echt zo was en het klopt inderdaad dus ik heb ook de Engelse ondertiteling aangezet . Verder had de film totaal niets met de werkelijk te maken want dat verhaal is gewoon totaal anders. Dus ze hadden de film beter een andere naam kunnen geven en de hoofdrolspeler ook dan kwam ie toch wel hoog.Nogmaals toch jammer dat ik het verhaal ken maar hij krijgt toch nog een cijfer 7...............3.5 sterren dus.

Player omroep.nl - player.omroep.nl

avatar van mikey

mikey

Bizar project: tulpen rise 'n' fall flick over een hash dealer (denk aan Blow of Scarface). De sfeer zat er goed in. Maar het acteerwerk (vooral van Janzen) is niet geweldig. Maar aan de andere kant: de film ademt toch stiekum de typische oerhollandse wansmaak. And i like that.

avatar van willemt91

willemt91

ik heb laatst het boek gelezen over Willem Holleeder en die las ik overdag wat ik echt nooit doe het was mooi geschreven en als je je iets ging afvragen werd dat snel beantwoord.

In deze film is dat niet het geval, echter is het wel heel erg goed gespeelt normaal gesproken zijn nl films niet echt top geacteerd maar ik ben zeer te spreken over de acteerkunsten. Ik kon me ook heel erg inleven in klaas op dat moment dat hij erachter kwam wie de container had gestolen (mensen die de film hebben gezien weten wat ik bedoel wil voor degenen die nog moeten kijken niks verklappen) Op dat moment zat ik zo in de film dat ik bijna emotioneel werd.

Al bij al vond ik het een heel erg mooie film alleen je ziet van die 15 jaar alleen de hoogtepunten dat houd de actie erin maar ik denk dat als ze het wat uitgebreider hadden gedaan pak een beet uurtje extra dat je je veel meer gaat inleven doordat je die man beter leert kennen.

Maar ik geeft toch een 4,5!

avatar van Zuvaluppa

Zuvaluppa

Goede film, het acteerwerk vond ik alleen een beetje te wensen overlaten. Ik heb Peter-Paul Muller wel eens beter gezien. al met al toch 3sterren waard, omdat het wel een goed verhaal blijft, onderwereld liquidaties enz enz.

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Tja,typisch nederlands product.

Ik verwachtte echt geen godfather/sopranos/scarface/casino/goodfellas niveau maar dit is wel weer heel erg zwakjes.

Een echte dreigende sfeer ontbreekt de gehele film,en wat een saaie rol van Muller!

En waarom mag Janzen nog in films spelen,lekker ding maar acteren kan ze niet.

Alleen Lammers zet een leuke rol neer maar die heeft te weinig speeltijd om de film te redden,had Muller maar 50% van het charisma dat Lammers heeft en de film was al wat beter geweest.

Het is een saaie maffia-film van nederlandse bodem geworden met een beroerde hoofdrol,weinig aktie,geen gedenkwaardige scenes,en geen enkele lekkere dreigende maffia sfeer,erg jammer...

avatar van booyo

booyo

Keiharde film. Vond het niveau van acteren voor Nederlandse begrippen ook zeker niet slecht.. Heeft bij mij de interesse voor Klaas Bruinsma opgewekt, zal daar is wat boeken over gaan lezen!

Absoluut een goede film,

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Hele goede film van Nederlandse bodem. Heel veel spanning/geweld en voor Nederlandse begrippen goede acteer-prestaties.

Film bewijst maar weer eens dat je niemand kan vertrouwen in dat criminele wereldje en dat je nooit eeuwig aan de top kan staan.

avatar van TonyCamonte

TonyCamonte

Redelijk film voor nederlandse begrippen. Maar zeer veel dingen missen in de film als je het boek ook hebt gelezen. Daardoor vond ik deze film tegenvallen.

avatar van Glennweert

Glennweert

Eeeen heele goeie film mijn favoriet ik ben al niet zo van de nederlandse films maar de ' crimineele films' zoals: De Dominee , Nachtrit, Vangodlos zijn echt mijn toppers hier hou ik van ook zach ik liever dat het compleete verhaal van 'De Dominee' zou worden verteld