• 9.378.489 stemmen

Met onder meer: Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 2 september 2004

Plot De Dominee

In het nog redelijk naïeve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel. Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook geheel te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader. Samen met kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen.

avatar van donnie B.

donnie B.

wat een gejank.... alleen maar negativiteit.. duussss...

avatar van Wouter

Tja, meer kan ik er niet van maken. Hopelijk is de film beter, maar de makers van deze trailer zijn prutsers.

Webby

Idd, trailer is niet sterk, maar dat was die van 'Van God Los' ook niet echt.

Webby schreef:

Idd, trailer is niet sterk, maar dat was die van 'Van God Los' ook niet echt.

Welke van de twee van VGL bedoel je nu, teaser of trailer?

Beide heel veel sterker dan dit overigens.

donnie B. schreef:

wat een gejank.... alleen maar negativiteit.. duussss...

Onderbouwde kritiek, en meningen. Kan je hebben op deze site.

Jouw postings hier zijn vooralsnog een stuk minder constructief.

cornelis schreef:

Welke van de twee van VGL bedoel je nu, teaser of trailer?

Beide heel veel sterker dan dit overigens.

De trailer... toen ik die in de bios zag was ik niet meteen enthousiast over VGL. Nu ik de film heb gezien kijk je daar weer anders tegenaan.

Webby

In je voorwoord verhaal je o.a. over de voorgeschiedenis van het project en het feit dat er uiteindelijk plannen zijn uitgerold voor zowel de film als een 3-delige TV-serie. Wat kunnen we verwachten van deze TV-serie en wanneer staat deze gepland?

De TV serie is een uitgebreidere versie van de speelfilm en er zitten flinke scenes in o.a. met Chantal Janzen en Cas Janzen die niet in de film voorkomen. De serie zal over twee jaar uitgezonden worden door de VARA. Overigens wil ik hier graag melden dat de Vara in de persoon van Robert Kievit bepalend is geweest voor het tot standkomen van de film en de serie, zowel inhoudelijk als produktioneel. Als vierde deel van deze tv serie staat een lange dokumentaire op stapel waarin de feiten rondom Bruinsma behandeld zullen worden dmv interviews met 'collega's', vrienden, vrouwen, familieleden, betrokken journalisten en politiefunktionarissen. Juist omdat de speelfilm zich los heeft gezongen van de dokumentaire feiten is dat nu zinvol. Mogelijk dat deze lange dokumentaire eerst nog een bioscooprelease krijgt.

Bron: interview met Gerrard Verhage op dvdzine.nl

Na All Stars en straks Shouf Shouf Habibi komt de Vara dus ook met De Dominee op tv. Lekker 'commercieel', eerst een speelfilm maken en dan een serie eraan vastkoppelen

Webby schreef:

Is toch net wat anders, lijkt me.

Net als bijvoorbeeld bij Minoes en Abeltje, is er van De Dominee dus ook een televisieversie in meerdere delen, die feitelijk de film is, maar met extra scenes.

In het geval van All Stars en Shouf betreft het op zichzelfde staande, direct voor TV gemaakte series van meerdere afleveringen.

Ik weet niet of dat commercieel interessant is. En de VARA zal er niet zo 1,2,3 geld aan verdienen.

avatar van soboer

soboer

Ik heb het boek gelezen, maar na zo een trailer gezien te hebben had ik toch liever dat het bij dat boek gebleven was.

Webby

Een net iets andere trailer van de film is hier te zien:

Persoonlijke site Gerrard Verhage.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Nog steeds dezelfde lelijke (Windowsmoviemaker achtige) Titels. Maar de beelden zijn wel goed vind ik. Dus ik denk dat het een goede film word en hoop dat hij net zo indrukwekkend word als VGL.

avatar van Bad Kitty

Bad Kitty

Film op zich lijkt me niet veel aan.

Soundtrack nummer van Intwine 'cruel man' klinkt erg lekker dat wel!!

Al 1 stem??

Er zijn al previews geweest, maar deze lijkt me fake, ook geen commentaar ofzo erbij...

Webby

Regisseur Verhage zwicht voor druk uit onderwereld

26-8-2004, (filmfocus) – In 1991 werd drugskoning Klaas Bruinsma vermoord. Zijn levensverhaal maakte zo'n indruk op regisseur Gerrard Verhage dat hij in 1992 de filmrechten kocht van het boek 'De Dominee – Opkomst en ondergang van maffiabaas Klaas Bruinsma'. Auteur Bart Middelburg werd beloofd dat er een waarheidsgetrouwe film zou worden gemaakt. "Geen compromissen dit keer, nu eens niet 'het Hollandse Midden', maar zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven, en dus bij het boek".

Maar in veertien jaar tijd is er het één en ander veranderd aan het project. Volgens een artikel van Middelburg dat gisteren verscheen in Het Parool heeft regisseur Verhage zijn plannen drastisch omgegooid omdat hij onder druk werd gezet door Bruinsma's voormalige topluitenant Urka.

Toen Urka begin 1995 vernam dat het leven van Bruinsma werd verfilmd, nam hij contact op met Verhage om duidelijk te maken dat hij het niet op prijs stelde als er in de film namen werden genoemd. "Verhage was als gevolg van Urka's interventie langdurig van de kaart". Hierna volgde de grote ommezwaai, en "Na die interventie van Urka is het nooit meer geworden zoals het was." De film liep een grote vertraging op en een aantal scenarioschrijvers werden versleten, omdat het scenario meerdere malen moest worden aangepast.

Volgende week gaat de misdaadfilm 'De Dominee' dan eindelijk in première. De film is geromantiseerd, een 'psychologisch portret' geworden. De naam van Klaas Bruinsma is zelfs veranderd in Klaas Donkers. Verhage blijft overigens ontkennen dat er een ommezwaai heeft plaatsgevonden. Het resultaat kunt u vanaf 2 september zelf bekijken in de Nederlandse bioscopen.

Bron: Het Parool , 25-8-2004 - 'Het drama achter De Dominee', door Bart Middelburg

De recensies die ik las waren wel redelijk, maar niet geweldig.

avatar van stinissen

Ik vond het een geweldige film en kreeg ook sympathie voor Klaas en Adrie...Een geweldige rol voor Peter Paul Muller. Een dikke acht dus 4 *

avatar van kittyklitty

kittyklitty

Dit is gewoon voor nederlandse begrippen een goede film. Ik begrijp dan ook niet dat iemand deze film 1 ster kan geven, of je moet je hele leven in een stulp geleefd hebben en echt geen idee hebben wie klaas bruinsma is. Maar dan nog... deze film trekt je geheel de verkeerde kant op. Bijna kreeg ik het gevoel... misdaad loont en Klaas is een toffe peer. Eng gewoon... 4*

avatar van stinissen

Dat persoon die de film 1* heeft gegeven heeft dan ook pas 1 film gezien...:D

avatar van zeus

zeus

Voor Nederlandse begrippen was dit een goede film. Het haalt het net niet bij Van God Los, maar een dikverdiende 7, net geen 8.

avatar van jackie

jackie

zeus schreef:

Voor Nederlandse begrippen was dit een goede film.

avatar van mister blonde

mister blonde

'de Nederlandse film' hoeft zich echt nergens voor te schamen.

avatar van kittyklitty

kittyklitty

jackie schreef:

Dus internationaal gezien is het een slechte film ?

Dat denk ik niet... Internationaal gezien kan deze film ook prima mee... Wat ik ook gezegd heb "voor nederlandse begrippen" doelt meer op de losse flodders die wij vooral kennen van de nederlandse filmmaatschappijen. Denk dan eens aan Feestje, Volle Maan, Costa, Adrenaline (al is deze deels zuidafrikaans), Fighting Fish, Kees de Jongen, Oesters van Nam Kee, De Zeemeerman en zo zullen er nog veel meer zijn die ik vergeten ben... Of zijn dit allen ondergewaardeerde films ? Deze film maar ook bijv. Cloaca steken daar gewoon heel positief tegen af... Misschien wel juist omdat het niet van die "standaard" nederlandse films zijn.

avatar van zeus

zeus

jackie schreef:

Dus internationaal gezien is het een slechte film ?

Nee hoor, juist helemaal niet, lees ook de reactie van KK.

Best interessant:

Benieuwd wat er met Heineken gebeurt...

Webby

Had ik al een pagina terug gepost

avatar van neo

neo

Op de vorige pagina werd al bericht over de omzwaai van het project.Vreemd genoeg blijkt Verhage, tenminste zo heb ik het gehoord, nu te ontkennen dat hij alles onder druk heeft veranderd en het altijd zo bedoeld had.En dat terwijl er overal artikelen te vinden zijn waarin over het hele script proces geschreven wordt...

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

neo schreef:

Lees ook het interview met Verhage in de Nieuwe Revu van deze week. Hoewel hij zegt niet onder druk te zijn gezet, was hij toch weken 'van slag' door het telefoontje van Urka. Dat geeft toch te denken..

avatar van neo

neo

Dat bedoel ik dus.Misschien dat veel kranten en bladen het bij het verkeerde eind hebben, maar ik lees niks anders.

GERRARD VERHAGE OVER HET SCENARIO VAN 'DE DOMINEE'

Naar aanleiding van het artikel van misdaadjournalist Bart Middelburg 'Het drama achter De Dominee' in Het Parool van woensdag 25 augustus jongstleden wil ik laten weten dat druk uit de onderwereld geen invloed heeft gehad op het schrijven van het scenario van De Dominee.

Bart's beschuldiging als dat ik onder druk een scenaristische ommezwaai zou hebben gemaakt is lariekoek. Ik zou me er trouwens in het geheel niet voor schamen als dat wel zo zou zijn geweest. Achtenswaardige collegafilmers zijn met filmprojekten gestopt nadat ze bedreigd werden.

Bart's aantijging is een reaktie op mijn uitspraken gedaan in de VN van half augustus dit jaar aangaande dezelfde beschuldiging die Bart heeft geuit in 1996 en ook toen al door mij overtuigend is weerlegd. Voor wie het interesseert is dit na te kijken in Het Parool Juli 1996 of op mijn website www.gerrardverhagefilms.com[/url].

Het is jammer dat Bart niet in staat is te zien dat ik als filmer een zelfstandig, creatief proces heb doorgemaakt, los van Bart, los van Etienne Urka, los van wie dan ook. Simpelweg uitvindend welke film ik wil maken en hoe dat te doen. Bart ziet wat hij wil zien. Het gebruik van andere namen voor alle personages die in de film rondlopen, toen en nu, is gedicteerd door de producent Theorema Films: geldschieters en verzekeraars willen - terecht - geen enkel risico lopen dat de film verboden kan worden.

Inmiddels ben ik al enige tijd bezig met een scenario geinspireerd door Bart Middelburg: over een journalist die bekneld raakt tussen zijn contacten in de onderwereld en zijn contacten bij de Amsterdamse politie. Het plotgegeven is dat je als journalist je onafhankelijkheid verliest en chantabel wordt ook, als je tezeer afhankelijk bent van je contacten bij de Politie. Ik hoop in die film dieper in te gaan op de goede en slechte kanten van een paranoide gesteldheid. (Gerrard Verhage)

bron: Oene Kummer Nieuwsbrief

Tja.