• 9.387.133 stemmen

Met onder meer: Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers

Gesproken taal: Nederlands, Duits en Engels

Releasedatum: 2 september 2004

Plot De Dominee

In het nog redelijk naïeve Nederland van het hippietijdperk in de jaren zeventig, hebben harde criminelen zich ontfermd over de opbloeiende hasjhandel. Klaas, zoon van een gevoelloze maar financieel zeer geslaagd zakenman, besluit zich ook geheel te wijden aan deze gemakkelijke geldmachine. Hij wil de grootste zijn voordat de hasj gelegaliseerd wordt, wat volgens hem nog maar enkele jaren zal duren. Bovenal wil hij rijker worden dan zijn gehate vader. Samen met kickbokser Adri en zijn grote liefde Annet lukt het hem de hasjhandel in zijn greep te krijgen.

avatar van soboer

soboer

Eindelijk wordt het levensverhaal van Nederlands enige godfather, Klaas Bruinsma, verfilmd. Ik heb het boek De Dominee gelezen en kan je vertellen dat het boek om een verfilming schreeuwde. Ik vond De Dominee een beter boek dan The Godfather, nou maar hopen dat de film zo goed is. Dit kan weer eens een goede Nederlandse film worden. Ik verheug me i.e.g. er nu al op.

Gerrard Verhage verfilmt DE DOMINEE

Gangsterepos over de opkomst en ondergang van Klaas Bruinsma

In 2003 beginnen de opnamen van de speelfilm De Dominee. Gerrard Verhage regisseert en Theorema Films produceert het gangsterepos over godfather Klaas Bruinsma naar het boek van Bart Middelburg.

Klaas Bruinsma begon midden jaren zeventig op kleine schaal te handelen in hasj. Eind jaren tachtig leidde hij het grootste en meest gewelddadige misdaadsyndicaat dat ooit in Nederland actief was met divisies voor moord, drugs en beleggingen. In het gangstermilieu had Bruinsma de bijnaam De Dominee omdat hij altijd in het zwart gekleed ging en de neiging had iedereen de les te lezen. In juni 1991 werd hij, 37 jaar oud, voor het Hilton Hotel in Amsterdam geliquideerd.

Gerrard Verhage bewerkte samen met Rogier Proper het boek van misdaadjournalist Bart Middelburg tot een scenario.

Verhage: "Het verhaal van De Dominee interesseert me omdat het gaat over de onmogelijkheid om macht en controle te combineren met vriendschap en liefde. In de film is Klaas Bruinsma buitengewoon succesvol als lokale mafiabaas door zijn achterdocht, intelligentie en radicale aanpak. Diezelfde eigenschappen leiden echter tot zijn ondergang. Klaas beseft wat er met hem gebeurt en dat geeft het verhaal een tragische dimensie. Aantrekkelijk is ook dat ik met de film de criminalisering kan verbeelden van de Nederlandse hasjscene; van anarchistische hippiezooi tot meedogenloze misdaad en corruptie op grote schaal." Gerrard Verhage regisseerde eerder onder meer Dichter op de Zeedijk. Die film kreeg in 1999 het Gouden Kalf en een Nederlandse Oscar voor beste televisiedrama.

avatar van Quido

Quido

Onlangs zijn de opnamen gestart voor een nieuwe Nederlandse

misdaadfilm, geïnspireerd op het leven van maffiabaas Klaas Bruinsma en het gelijknamige boek van Bart Middelburg. De regie is van Gerrard Verhage (die eerder "Dichter op de zeedijk" en "Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen" maakte). De hoofrollen zijn voor Peter Paul Muller (Het 14e kippetje; All stars; De passievrucht (verwacht in december)), Chantal Janzen (Volle maan; Fighting fish (verwacht in januari)) en Frank Lammers (De zwarte meteoor; Wilde mossels; De grot; De passievrucht; Grimm (verwacht in december)). Het scenario is van regisseur Gerrard Verhage met bijdragen van Rogier Proper en Roger

Gregory.

De film is net als "Van god los" niet een reconstructie van de feiten. Werkelijke personen zijn samengevoegd tot nieuwe karakters (niet ongebruikelijk bij dit soort films) en gebeurtenissen zijn 'aangepast om een compacter en mooier verhaal te kunnen vertellen' (aldus de regisseur). De film staat gepland voor een release in het najaar van 2004.

avatar van landrover

landrover

Lijkt me ook trouwens een schitterend onderwerp om een debat over te houwe!!

avatar van T.O.

T.O.

Ja wie gaat de rol van Mabel Wisse-Smit vertolken?

Nelie Smit-Kroes.

(verwijderd)

Wat een rotfilm wordt dit, Klaas wordt nu Klaas Donkers genoemd, hypokriet, als je een film de dominee noemt, ga je toch niet 't hoofdpersonage een andere naam geven waar ben je bang voor. En dan ook nog chantal janzen, mooie meid, maar dat is dan ook haar enige klasse. De kans dat dit de nederlandse godfather wordt, net als klaas zelf, is wat mij betreft al verspild met deze cast.

Wat een rotfilm wordt dit, Klaas wordt nu Klaas Donkers genoemd, hypokriet,

Ik zal maar een klein stukje quoten op dit hele duistere postje.

1) Ken je Klaas ?

2) Hypocriet toch ?

3) Wat zijn de bezwaren ? Behalve het lullige wat je noemt

Die soapies tonen zich meer dan eens van hun veelzijdige kant. Ze doen eerst soap, dan film en dan theater en dan weer film etc.

Ik heb mijn mening over een aantal ex soapies positief moeten bijstellen: Angela Schijf (ex-GTST), Cas Janssen (ex-GTST) en zo zijn er meer voorbeelden.

Dus waarom zou mevrouw Janzen in een goede productie ons niet volledig kunnen verrassen ?

Dat Bruinsma niet met achternaam genoemd wordt, heeft denk ik te maken met het script waarbij denk ik enige vrijheid t.o.v. de werkelijkheid is genomen. Of de erfgenamen van Bruinsma zitten dwars. Who knows....

(verwijderd)

ik heb 't verhaal op de site gelezen en 't lijkt werkelijk nauwelijks op z'n echte leven, behalve dat hij in de hasj handelt. In plaats daarvan hebben ze er een achterlijk liefdesverhaaltje van gemaakt, en gemakshalve gezegd dat hij zijn vader haat, terwijl hij juist een grote bewondering had voor zijn vader maar hem wou voorbijstreven. Ik erger me d'r aan dat je met een gelikte cast, en een slap verhaaltje mensen wil lokken door te doen alsof het over het leven van Klaas Bruinsma gaat. Dat vind ik hypokriet, en ik ken de heer Bruinsma niet.

avatar van Jordy

Jordy

(verwijderd) schreef:

ik ken de heer Bruinsma niet.

Dat zeiden er meer

(verwijderd) schreef:

Enkel aan de hand van de synopsis kan ik niet zeggen dat het een slap verhaaltje is. En men zegt er expliciet bij dat men het verhaal compacter heeft gemaakt.

Vond je Van God Los ook zo'n slechte film omdat het afweek van de werkelijkheid van de Bende van Venlo ?

avatar van Stephan

Stephan

Ik heb in een IC-aflevering Chantal als cocaïne-verslaafde gezien en moet zeggen dat ze dat overtuigend deed. Ze is in ieder geval niet bang om lelijk te zijn. Dat zegt al heel wat.

Plus... Gerrard zal echt wel zijn ideeën hebben.

(verwijderd)

Ik heb van God Los nog niet gezien. Maar het verhaal is anders. Als je een verfilming maakt van een autobiografisch boek ga je 'm toch geen andere naam geven, en een verhaaltje over z'n grote liefde d'r instoppen. Klaas was een wulps konijn, geen liefdesman. Allemenakkes

avatar van Mischa

Mischa

(verwijderd) schreef:

Ben toch benieuwd waar je die AUTObiografie van Bruinsma gevonden hebt!

Wat de film betreft; ik verwacht er niet al te veel van. Peter Paul Muller en Chantal Janzen zijn wat mij betreft niet bepaald de meest getalenteerde acteurs van dit land, en dat ze de geschiedenis van Bruinsma (lees bijvoorbeeld de Dominee van Bart Middelburg) zo hebben aangepast is eigenlijk ook zonde. Aan de andere kant; bij de verfilming van de Soldaat van Oranje hebben ze dergelijke dingen ook veranderd (namen, personages, gebeurtenissen), en daar stoorde het me, ondanks het feit dat ik Hazelhoff Roelfzema' s boek gelezen had, niet. Afwachten maar...

Sorry voor het typefoutje, allemenakkes zeg

(verwijderd)

Er komt wel een gangsterfilm uit die me enorm kick lijkt, met acda en de munnik. http://thomasacda.freeservers.com/custom3.html

avatar van Mischa

Mischa

Sorry voor het typefoutje, allemenakkes zeg

Nou, Blaauw, zo bedoelde ik het ook weer niet. Dacht eerlijk gezegd wel dat het zoiets zou zijn, maar misschien wist jij iets dat ik niet wist. Vandaar

avatar van wackyboy

wackyboy

(verwijderd) schreef:

Klaas was een wulps konijn, geen liefdesman. Allemenakkes

Ik las laatst dat-ie impotent was.

(verwijderd)

Nou aan vrouwelijk gezelschap had hij in iedergeval geen gebrek, en een keuze voor één vrouw heeft hij nog nooit genomen. OIf hij impotent is weet ik niet zeker.

Bioscooprelease is verschoven van 15 april naar 23 september !

Joost mag weten waarom....

kappeuter schreef:

Bioscooprelease is verschoven van 15 april naar 23 september !

Joost mag weten waarom....

Mijn vermoeden: Ze vonden april geen geschikte tijd (waarschijnlijk vanwege In Oranje en dat gevoetbal er omheen), de film is nog niet af, en ze konden hem niet naar voren schuiven, en in de zomer breng je geen films uit waar je veel van verwacht. Als april en mei geen optie zijn, dan schuif je al snel naar september.

Niet TE veel achter zoeken.

Het Zuiden moet alle ruimte krijgen natuurlijk.

Heel ander segment.

Zie ik niet zo.

Omdat er misdaad bij staat ?

cornelis

Mijn inschatting: andere zalen, andere exploitanten, ander publiek.

Ik heb even geinformeerd bij de regisseur, en die is zo vriendelijk geweest e.e.a. toe te lichten:

"Verandering van inzicht: distributeur, producent en ook ik meenden aanvankelijk dat het interessant was de film rond het huwelijk van WF en Mabel uit te brengen. Bij de uitwerking van dat plan kwamen we tot de conclusie dat het de film teveel zou ophangen aan Mabel (komt in mijn verhaal in het geheel niet voor!) en dat het veel beter is een eigen momentum te creeëren. Dus herfst. Het is een beetje de waan rond de hype van Mabel geweest, geloof ik.

Ik ben in ieder geval bijzonder blij met dat uitstel omdat ik zo tenminste normaal de tijd heb voor de afwerking, vooral de muziek."

Aha, Das duidelijk dus.

avatar van Diesel

Diesel

Door vijanden omringd

Door vrienden in den nood

Geschuwd als het aas dat stinkt

Houd ik mij lachend groot

Al is mijn ziel verminkt

Mijn lijf voor driekwart dood

Treffender dan met bovenstaande regels kon de opstelster van de overlijdingsakte voor de liquidatie van Klaas Bruinsma het drama niet samenvatten. Hoop in ieder geval dat het een goede film gaat worden.

avatar van Wouter

...aas dat stinkt...?

avatar van Diesel

Diesel

Aas stinkt, nooit gevist?