menu

Ghostbusters (1984)

Alternatieve titel: Ghost Busters

mijn stem
3,28 (1952)
1952 stemmen

Verenigde Staten
Komedie / Sciencefiction
105 minuten

geregisseerd door Ivan Reitman
met Bill Murray, Dan Aykroyd en Sigourney Weaver

Drie wetenschappers verliezen hun baan bij de universiteit van New York, waar ze het occulte bestudeerden. Ze besluiten om zich voortaan te verhuren als Ghostbusters, en zich bezig te gaan houden met het vangen van allerlei soorten spoken en geesten. Wanneer ze een portaal naar een andere dimensie ontdekken is het aan de Ghostbusters om de Big Apple te redden.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=5wHr2ry0lTA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Chainsaw
3,5
Chainsaw (moderator)
Cast doet het prima, effecten zijn in orde en de film ziet er verzorgd uit, maar echt een hilarische komedie is dit ook weer niet. Pas als de film lekker over de top gaat, zoals de aanval van dat marshmallow mannetje wordt het echt geestig. Verder vooral een sympathieke komedie, maar niet bar veel meer dan dat.

3,5 sterren.

avatar van Matchostomos
Tijden kunnen veranderen, alsook de 'Ghostbusters'. De cartooneske special-effects blijven aantrekkelijk en heerlijk cheesy, maar de herinnering van weleer heeft onderhand plaats moeten ruimen voor een opvallend lamme komedie, die haast volledig afhankelijk is van een droge Bill Murray. De smakelijke climax, inclusief een reusachtige 'Stay Puft Marshmellow Man', is visueel gezien bijzonder welgekomen, want wat hieraan voorafgaat is vaak onvergeeflijk triestig (of zeg gerust maar 'amateuristisch') in beeld gebracht. Een euvel (visueel gebrekkige timing) waar Reitman overigens wel meermaals mee te kampen krijgt.

2.5*

avatar van Onderhond
2,5
Ook voor mij is dit jeugdsentiment.

Werkt nog redelijk goed, al hou ik vooral van de nerdy Ghostbusters. Murray vind ik hier eigenlijk vooral ongepast. Z'n humor is nogal opdringerig, het womanizer zijn gaat hem compleet niet af en als droogkloot mist hij timing en scherpte. Hij had nog een lange weg te gaan vooraleer hij eindelijk een keertje echt grappig kon zijn.

Film draait vooral nog op melige lollig/dommigheid. De effecten zijn af en toe schattig, af en toe nogal fout. Zeker die koelkast en het "podium" waar zich de eindscene op afspeelt zien er niet uit. Andere zaken zijn wel geslaagd, zoals het eerste spook en de Marshmellow Man.

Ook leuk zijn de accessoires van de Ghostbusters. Enorm crappy materiaal dat lijkt te bestaan uit grasmaaiers en sproeimachines, blijkbaar kan je er ook geesten mee vangen.

Blijft een redelijk vlot filmpje, nerdy campyness overheerst, af en toe best lollig en lekker melig, maar de mot zit er toch een beetje in, Murray is verder maar een storende toevoeging en die zwarte kerel herinnerde ik me niet eens meer. Inderdaad een erg vreemde toevoeging.

2.5*

avatar van Theunissen
3,0
Als kind zijnde vond ik dit een leuke film, ik heb hem volgens mij zelfs in de bioscoop gezien. Ik kan me nog herinneren dat ik hem grappig en zelfs een beetje spannend vond. Tegenwoordig is hij best nog wel leuk maar helemaal uitkijken zit er niet meer bij. Inderdaad een lekkere jaren 80 film.

avatar van Kjell1408
4,0
Nostalgie ten top!
Ghostbusters is een tijdloze klassieker. Normaal gezien zijn komedies niet echt mijn genre maar bij Ghostbusters had ik onmiddelijk een goed gevoel, mischien laat ik me leiden door een nostalgie gevoel, maar dit soort films worden nu eenmaal niet meer gemaakt de dag van vandaag. Sommige special effects zijn goed, andere zijn dan weer extreem slecht, maar door de ouderdom van de film zie ik het door de vingers en op zich ben ik toch niet zo'n special effects man. De eindscene met Staypuft Marshmallow man die door Manhattan stapt blijft fantastisch om te zien!

Voor mij hoeft er niet noodzakelijk een 3de deel te komen of het moet al met de orgineele cast zijn.

avatar van Montorsi
3,0
Blijft leuk, niet veel meer, maar gewoon leuk.

In mijn herinnering was hij wel wat komischer, maar ik moet deze film toch zeker 10 jaar geleden voor het eerst en laatst gezien hebben. En ook ik word ouder natuurlijk. Weet niet eens zeker of ik hem helemaal heb gezien of alleen het einde, want het begin op de Universiteit kon ik me eigenlijk niet meer herinneren.
Blijft een aardige opstapeling van droge quotes en leuke personages, misschien op die neger na wiens rol al weinig om het lijf had, maar ook nog eens veruit het minst droog uit de hoek kwam.
Verhaal is leuk in zijn eenvoud en had ook niet veel meer moeten zijn. Einde is nog steeds wel geniaal!

3* tje lijkt me het meest gepast, voor 3.5* vond ik het net niet komisch genoeg.

avatar van Metalfist
4,0
Who ya gonna call? Ghostbusters!

Ghost Busters, wie kent ze niet? Het logo, het bijhorende nummer zorgt in heel de wereld voor herkenning. Ook ik had de films al wel eens gezien maar nog niet gestemd omdat er al wel een dikke tijd was verstreken sinds ik hem voor het laatst zag. Tijd voor een herziening dus.

Om de een of andere reden klopte er voor mij direct iets niet. Ik was er van overtuigd dat er vroeger ook nog een gigantische aap met ons trio meeliep maar ik zal me dan wel vergissen. Gelukkig is de film daarna nog wel zoals ik me hem voorstelde. Het verhaal loopt zonder haperingen en straight-to-the-point naar zijn climax die toch wel een beetje tegenviel maar dat kwam misschien dan wel door de crappy effecten, die er in de rest van de film wel goed uitzien. Ik zeg niet dat heel de climax slecht is, zo is het Stay Puft marshmallow-mannetje gedoe zeer humoristisch maar heel het Gozer-gebeuren stelde me wat teleur. Vind het ook zo'n idiote naam voor een bad-guy doordat ik altijd aan het Nederlandse woord gozer moet denken en dat zorgt nu niet meteen voor angst%u2026 Ook heel het Dr. Venkman-Dana Barrett kwam soms wat te geforceerd over doordat Murray niet als playboy overkwam (buiten in de openingsscène)

De film ademt gewoon jaren '80 uit, vooral door de muziek, de kleding maar het meeste door de speciale effecten. Lekker cheesy maar op sommige momenten eigenlijk echt wel verbluffend gemaakt. Slimey, het Stay Puft marshmallow-mannetje, de energiestralen die uit de toestellen van de Ghost-Busters schieten zien er allemaal zeer mooi en indrukwekkend uit, zeker voor de die tijd maar op andere momenten krijg je echt een gevoel van kust men kloten waaronder die verschrikkelijk lelijke, haperende helle-honden en die scène in Dana's ijskast.

Murray, een tijd geleden pas voor een 2e keer in een film gezien dankzij Lost in Translation, acteert met wisselend gevoel. Als grapjas is hij zondermeer geslaagd maar als vrouwenversierder komt hij niet echt over. Dan Aykroyd overtreft hem dan ook in een bepaalde mate maar tegelijkertijd dan ook weer niet doordat zijn rol weer wat te eenzijdig is. Wat wel duidelijk is, is dat zonder één van deze twee de film bijlange na niet zou zijn wat hij nu is. Dan zijn we ook ineens aangekomen aan de Ghost Buster die van mij wel door een andere acteur had mogen worden neergezet, Harold Ramis. Heeft precies ook niet zoveel screentime als zijn partners in crime. Sigourney Weaver, had haar eigenlijk nog nooit in een andere film gezien buiten als Ripley in Alien en zijn vervolgen. Moet wel zeggen dat ze hier in tegenstelling tot Alien eens niet als een halve vent overkomt. Ze ziet er zelfs vrij aantrekkelijk uit, tot ze wordt bezeten dan.

Coole pakjes, coole technische spullen en een even coole soundtrack zorgen natuurlijk voor een coole film die na zoveel jaar nog altijd als een huis staat. Binnenkort toch maar nog eens achter deel 2 aangaan.

4*

avatar van Vinokourov
3,5
Hehe, wel leuk, vooral de uberhippe jaren '80-sfx waren het bezichtigen waard en daarnaast had deze film Bill Murray, yeah .

avatar van movie acteurs
3,5
Het blijft een leuke jaren 80 film met een onwijs lekker beginnummer.
Genig verhaaltje over wat nare geestjes en een leuke Dan Akroyd. Krijgt een 3,5.

avatar van JacoBaco
4,5
Nog steeds twijfel ik of ik Ghost Busters een ereplaatsje gun in mijn top 10. Bij een top 20 zal hij er zeker wel inkomen. Samen met deel 2 trouwens. Het zijn films die ik kan dromen en ik kan ze dus vrijwel helemaal uit mijn hoofd. Wat een magie, wat een pret, wat een sfeer, wat een liefde. Ghost Busters heeft het werkelijk allemaal. Het is zoveel meer dan gewoon een spokenfilm.

Als klein grut moest ik het doen met 2 tekenfilmseries: Namelijk The Real Ghostbusters en gewoon The Ghost Busters. Die laatste komt weer van een televisieserie uit 1975. Als eerst kwam ik in aanraking met de tekenfilmserie The Real Ghostbusters. Altijd gedacht dat de film (1984) gebaseerd was op de tekenfilm (1986), maar ik had het mis. Dan Aykroyd en Harold Ramis hebben de Ghost Busters bedacht zoals wij ze vandaag de dag kennen.
Ze waren (voor mij) van grote invloed vroeger. Ik had speelgoed, ik keek de films over en over en ik kreeg er geen genoeg. Totdat de Teenage Mutant Ninja Turtles ineens kwamen opdagen. Ja, en toen was het alleen nog maar Turtles dit en Turtles dat! Maar daar wil ik het uiteraard niet over hebben!

Zoals ik al zei was ik nog een verschrikkelijke snotneus toen ik met de film Ghost Busters te maken kreeg. Voor het eerst gekeken thuis bij een vriendje. Ja, dat kon je op die leeftijd tenminste nog gewoon zeggen. Ik weet nog wel dat ik hem toen best een beetje eng vond, maar dat er gelukkig af en toe ook wat te lachen viel. Toch kwam mijn ware waardering voor de film pas jaren later toen ik ontdekte dat er eigenlijk heel veel te lachen valt in deze film. Dr. Peter Venkman is dan ook mijn grote favoriet. Zijn gortdroge en sarcastische persoonlijkheid is in 1 woord briljant. Bill Murray doet deze rol dan ook uitstekend. Humor die ik als kind nog niet kon vatten. Maar dat geldt ook zeker voor de rest van de cast. Van A tot Z allemaal helden. De altijd enthousiaste Dr. Raymond Stantz, het kopstuk Dr. Egon Spengler, de iets wat bitchy Dana Barrett en de waanzinnig grappige en over de top nerdy Louis Tully. Alleen Ernie Hudson als Winston valt helaas iets wat buiten de boot vind ik.

De kracht van Ghost Busters zit hem in alles! De sfeer, het enthousiasme van de acteurs, de geslaagde humor, de soundtrack die daar perfect op aansluit en de geweldige special effects voor die tijd. Ok, ik geef toe dat er veel effecten zijn waar je nu spontaan grijs haar van krijgt, maar de Marshmallow Man blijft een indrukwekkend ding!

Dus Ghost Busters! Dit waren nou de films jongens en meisjes!
Maar zo heeft iedereen wel iets speciaals met bepaalde films van nu of vroeger.
Voor mij is het Ghost Busters!

4,5 voor dit meesterwerk.

Dr Ray Stantz: Everything was fine with our system until the power grid was shut off by dickless here.
Walter Peck: They caused an explosion!
Mayor: Is this true?
Dr. Peter Venkman: Yes it's true.
[pause]
Dr. Peter Venkman: This man has no dick.p.s. Nooit geweten dit.
Dogie_Hogan schreef:
Zeer uniek: een trailer van de pre-make van Ghost Busters met o.a. Bob Hope uit 1954: Youtube.

avatar van dave
3,5
Vrij amusante spokenfilm die er vooral in is geslaagd een leuke en gezellige sfeer te creëren en de personages een zeer grote charme mee te geven. De humor valt goed mee en lijkt zich (uiteraard) het meest aan Murrays zijde te scharen. Af en toe vang je al een glimp op van diens kurkdroge omgang met geestigheden, doch kreeg ik meestal de indruk dat hij wat te geforceerd overkwam.

Het verhaal bleef echter minder interessant en belandde al snel in de schaduw van voorgaande aspecten. Sommige zaken waren wel geinig gevonden, maar als het puntje bij paaltje komt blijkt 'Gozer', de bliksemsturende God, een zware teleurstelling. De suspense werd eerder al verstoord door een volledig overbodig zijplotje waarin de spokenjagers aangeklaagd werden door een of andere milieuactivist. Een soort eunuch dan nog wel, volgens Dr. Venkman.

Uiteindelijk een compleet achterhaalde film die zich grotendeels op gebied van humor en nostalgische waarde weet recht te houden. Samen met een geweldige cast en de inmiddels belachelijke SFX goed voor de nodige sterren.

3,50 (3,25)

avatar van Fran
4,0
Hij blijft leuk deze film. Degene die de film ook leuk vooral leuk maakt is het karakter van Bill Muray. Natuuuuuurlijk zijn de effecten slecht en gedateerd maar dat lijkt me logisch bij een film uit de jaren 80. Daar moet je toch wel rekening mee houden bij het beoordelen van deze film.

Terwijl ik dit aan het typen ben, speelt gelijk dat liedje weer door mijn hoofd. "Who you're gonna call .... ghostbusters .....". Dit liedje heeft ook wel meegeholpen om deze film tot de hype te maken die het toen toch een beetje was. Ik herinner me in ieder geval nog dat dit een heel spraakmakende film was. Pure nostalgie misschien maar zo leuk !

avatar van Spetie
3,5
Ik zag vorige week dat het tweede deel van de film gisteravond op televisie kwam. Ineens kreeg ik daardoor zin om het eerste deel weer eens te zien, iets wat wel 10 jaar geleden is geloof ik.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik moet zeggen dat het toch wel een heerlijk filmpje is. De film heeft een leuk jaren tachtig sfeertje en de muziek is oh zo herkenbaar. De humor is nog steeds leuk en de film bevat een sterke sfeer. Alle Ghostbusters zijn wel aardig, maar vooral Bill Murray is lekker op dreef.

Ik was een beetje bang dat ik de film na al die jaren een stuk minder zou vinden, maar gelukkig viel dat reuze mee. Het blijft een leuke film en dat nummer blijft maar in je hoofd zitten, al is dat dan weer wat minder op den duur .

3,5*

avatar van DVD-T
3,5
Nog altijd een erg leuke film.

Al een hele tijd geleden dat ik Ghost Busters voor het laatst zag. De humor is toch wel een stuk minder dan ik me kon herinneren. Degene die alle aandacht naar zich toe trekt is Murray, maar die was dan ook het minst grappige. Doet een beetje te veel zijn best om grappig te zijn. Ramis en Aykroyd komen toch wat beter uit de verf. Verder is het verhaaltje erg leuk, en zijn het vooral de effecten en het jagenm op de spoken die de show stelen. Die pachs met die stralen blijven, hoewel de effecten al wat verouderd zijn, hun charme houden. Geluid is ook nog best goed in 5.1.

Erg leuk om weer eens gezien te hebben. Leuke grappen, en lekker vlot verteld. Binnenkort het tweede deel weer eens zien.

5,0
Mijn ouders waren vroeger altijd heel erg streng over bepaalde films. Ik weet nog dat ik op een jonge leeftijd deze film heel graag wilde kijken, en mijn ouders bleven maar zeuren. Ik keek destijds erg graag naar komedies, maar Ghostbusters.......... dat was iets speciaals. Heb deze film toch miljarden keren, denk ik wel, gezien tot ergernis van mijn ouders. En nu nog steeds blijft het gewoon een topper. De cast is gewoon zo super in deze film en de humor blijft gewoon om van te gieren. Natuurlijk is Bill Murray 1 van de beste in de film, maar dit blijft gewoon altijd wel iets speciaals hebben, zelfs tijdens de miljardste kijkervaring.

avatar van Zinema
3,5
Zinema (crew)
Machtige Murray.

Het herzien van een van de grootste filmhits uit de jaren tachtig leert dat een en ander nog steeds uitstekend werkt. Het is met name de humor die zeer goed bewaard is gebleven. Met dank aan de machtige Murray en de onderlinge chemie van de spokenvangers. Wanneer zo tegen het einde de film ontaard in chaos en spektakel, is dat niet het sterkste punt van de film. Gelukkig blijft humor de boventoon voeren.

Zeer goed.

avatar van Norma
2,0
Ik hoor iedereen over nostalgie en jeugdsentiment, maar hoewel het dat voor mij ook had kunnen zijn moet ik bekennen dat ik de film nu pas voor het eerst gezien heb. Geloof dat ik destijds wel eens een stukje op VHS heb gezien, maar i.i.g. niet de hele film.

Wat zal ik er van zeggen; aardig vermaak, maar het deed me niet zo veel. Murray vind ik altijd erg grappig, maar de grapdichtheid vond ik hier tegenvallen, ik had het wat komischer verwacht allemaal. Het hele gedeelte met Sigourney Weaver vond ik niet veel aan, vreemd mens, komt tegenwoordig een stuk beter over. Die spoken zijn dan wel geinig knullig, had van tevoren geen hoe ze er uit zouden zien.

avatar van rep_robert
3,5
Heerlijk jeugdsentiment en dat blijft ook staan na een herziening. Wat me opvalt is dat de humor gewoon werkt. De film is lekker luchtig en dat doet de film veel goed. Verder zien de spoken er prima uit voor een film uit 1984 en knalt de film - ondanks een trage aanloop naar de finale- toch heerlijk o.a. met die Marshmallow man.

3,5*

avatar van tommykonijn
3,5
Een paar jaar geleden had ik Ghost Busters wel eens gezien. Stond me bij als een gestoorde, maar wel leuke film. Die mening klopt nog altijd min of meer. Er wordt gebruik gemaakt van een hoop leuke special-effects, die, als je ze met de films van vandaag de dag gaat vergelijken natuurlijk niets voorstellen. Toch passen ze bij de sfeer van de film. De cast is ook goed. Murray, Aykroyd, Weaver, Moranis en de rest spelen hun rollen allemaal op een leuke manier. De film heeft absoluut een paar grappige momenten (bijv. als ze de eetzaal compleet afbreken of de eind scenes met die marshmallow man ) en heerlijk droge oneliners (He slimed me..) Daarnaast heeft de film ook een leuke soundtrack. Prima komedie van Ivan Reitman, die nog makkelijk meekan.

3,5*

avatar van Filmkriebel
3,5
Jeugdsentiment. Het is de eerste keer sinds bijna 30 jaar dat ik de film opnieuw zie. Laatste keer was ik dus 9 jaar maar ik kan me dit bioscoopbezoek nog steeds herinneren omdat ik al van in school de hele week ernaar zat uit te kijken. Spijtig dat je dit gevoel als volwassene niet zo sterk meer ervaart. De release van Ghostbusters gebeurde ongeveer gelijktijdig met de herverkiezing van Ronald Reagan, en was een mega-succes uit 1984. Waar is de tijd?

Dat was voor de nostalgie. Nu de film : het eerste wat me opviel waren de belabberde special effects, die toen als neusje van de zalm golden. De film boet verder niks aan vlotheid en leuke humor in. De busters die de mooie eetsalon van een hotel aan flarden flitsen , de zwevende Sigourney Weaver en een ongemakkelijke Murray erbij, de Stay Puft Marshmallowman... het zijn allemaal scènes met goed getimede humor. Wat ik me niet meer kon herinneren was dat er VIER ghost busters waren... die zwarte was ik namelijk helemaal vergeten.

Er was ook een sterke merchandising campagne rond de film zoals speeltjes, T-shirts en uiteraard ook de hit van Ray Parker Jr.

avatar van dreambrotherjb
3,0
Norma schreef:
Ik hoor iedereen over nostalgie en jeugdsentiment, maar hoewel het dat voor mij ook had kunnen zijn moet ik bekennen dat ik de film nu pas voor het eerst gezien heb. Geloof dat ik destijds wel eens een stukje op VHS heb gezien, maar i.i.g. niet de hele film.

Wat zal ik er van zeggen; aardig vermaak, maar het deed me niet zo veel. Murray vind ik altijd erg grappig, maar de grapdichtheid vond ik hier tegenvallen, ik had het wat komischer verwacht allemaal. Het hele gedeelte met Sigourney Weaver vond ik niet veel aan, vreemd mens, komt tegenwoordig een stuk beter over.


Idem hier. Wel leuke film, met Bill Murray kan je je altijd wel aan iets amusants verwachten. Maar in mijn gedachten had hij toch een bepaalde status, waardoor ik er wel wat meer van verwacht had.
Hij heeft deze verwachtingen dus niet echt kunnen inlossen, maar evenzeer de moeite om eens te kijken!
3,0

2,0
TMP
Heel matige film. Hoewel het allemaal redelijk aardig wegkijkt, vond ik niets echt goed aan deze film. Het verhaal is in beginsel nog wel aardig maar wordt vrij zwak uitgewerkt. Het acteerwerk is te zwaar aangezet. Ik vind Bill Murray hier ook niet al te overtuigend overkomen, het ligt er allemaal te dik op. De personages waren verder niet al te interessant of zelfs ontzettend stereotiep. Ook de effecten vielen mij enigszins tegen, zelfs voor die tijd, maar daar valt nog best doorheen te kijken.

avatar van baspls
4,0
"We came, we saw, we kicked its ass!"

Deze geweldige film weer eens gezien ditmaal op Blue-ray.

Bill Murray heeft een goede hoofdrol. Dan Aykroyd en Harold Ramis die niet alleen hoofdrollen spelen maar ook het verhaal hebben bedacht doen het erg goed. Ook goed waren Sigourney Weaver, Michael Ensign, Annie Potts, William Atherton, Ernie Hudson, David Margulies, Jennifer Runyon, Slavitza Jovan (wiens stem is gedubd door Paddi Edwards die onder andere de sidderalen uit The Little Mermaid inspreekt) Rick Moranis die een geniale Lord Helmet neerzet in Spaceballs.

De effecten van ex-ILM'er Richard Edlund waren geweldig! Hij werkte ook aan Star Wars, Battlestar Galactica, Indiana Jones, Big Trouble in Little China, Masters of The Universe, Poltergeist, 2010 en Fright Night.

De muziek van Elmer Bernstein is werkelijk subliem! Die theremin is echt prachtig, Disney was zo onder de indruk van Bernsteins score dat ze hem The Black Cauldron lieten componeren. De 80's hits tussen door en Ray Parker's legendarische themesong zijn natuurlijk ook geweldig.

De film heeft een goed verhaal. Wel word het nergens echt eng en is er op het einde en de openingsscène na geen spanning in de film. Er is ook erg veel slapstick in de film, als je in een melige bui bent lach je je waarschijnlijk kapot. Zo niet dan zijn er zeker een paar grappige stukjes. Voor mij is het een erg vermakelijke film!

avatar van alexspyforever
1,5
Ik herinner me nog goed hoe in mijn kindertijd iedereen wel warm liep voor Ghostbusters. Ook ik was vertrouwd met de catchy song "Who you gonna call..." . Wegens leeftijdrestricties heb ik destijds de film niet gezien en heb daar achteraf ook niet meer aan gedacht.Heel af en toe nog wel eens een aantal afleveringen van beide animatieseries gezien. Deze waren best vermakelijk, maar een fan werd ik nooit. Een jaar of 5 geleden dan toch eens beide Ghostbusters films gekeken. Hetzelfde effect als bij The Goonies had ik hier. Ik vond het saai, dom en helemaal niet grappig. Ik lees wel vaker dat het blijkbaar iets apart is om de humor van Bill Murray te begrijpen. Ik zag er in elk geval weinig humor in. Neen, dit is een film die voor mij de tand des tijds niet heeft doorstaan.

avatar van wwelover
3,5
Geinige film die ik gek genoeg nog nooit gezien had, zeker als Bill Murray liefhebber. Murray is ook gewoon weer briljant natuurlijk. Het is jammer dat de special effects zo ontzettend gedateerd en lelijk zijn. Maar daar kan je de film niet op afrekenen. Het is allemaal gewoon leuk en grappig. De chemie tussen de mannen is ook leuk en aanstekelijk. Fijn filmpje die ik eigenlijk als kind op videoband had moeten zien.

3.5*

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Bij Ghost Busters zit wel een deel jeugdnostalgie. Jaren '80 waren G.I. Joe, Transformers, TMNT, He-Man, en nog veel andere dingen maar zeker ook Ghost Busters. Het is een zeer toegankelijke film waarvan sommige dingen wel wat cheesy zijn anno 2014, maar toch heeft het zijn charme. De humor van Bill Murray en Rick Moranis zijn nog altijd leuk op hun manier, maar ook de rest van de cast is niet slecht. Je merkt wel dat de foto wat vergeeld is, maar elke remake is al op voorhand gedoemd om te mislukken. Het kan wel, maar de serieuze reboot-aanpak zou hierbij al zeker misstaan.

avatar van Richard_Voorhees
3,5
Ik ben de laatste tijd mijn dvd-collectie wat aan het doorspitten en kwam op die manier deze weer eens tegen. Het was al erg lang geleden dat ik deze voor het eerst gezien had en ik moet ook eerlijk bekennen dat ik veel dingen niet meer kon herinneren.
Dit blijft een leuk jaren '80 filmpje. Toffe special effects en leuke rollen van zowel de vier ghostbusters, met ieder een eigen, typerend karakter als ook leuke bijrollen van onder andere de nerdy accountant en secretaresse.
Lekker luchtig filmpje dat door middel van een goed tempo en een aantal leuke, grappige scenes van begin tot eind vermakelijk blijft.
Een geslaagd herzien.

avatar van blurp194
4,0
Heerlijk stukkie jeugdsentiment.

Daarmee ook makkelijk om door de paar foutjes heen te kijken, en de lachwekkende special effects zijn daardoor eerder een pluspunt. Qua idee en stijl wel zo'n beetje onovertroffen - de ouwe ziekenauto, de 'wapens', de brandweerkazerne als basis, het stoere taalgebruik. Gatekeeper en Keymaster. En dan nog de muziek, keurig geïntegreerd in het geheel - knettergek werd je daar indertijd van, zo vaak als dat gedraaid werd. Knap gedaan, maar weinig films weten zo'n geheel zo succesvol in elkaar te vlechten.

Bill Murray trekt wel wat erg de hoofdrol naar zich toe, de rest lijkt af en toe alleen rond te lopen als hulpje om de vlotte dialogen mee uit te spreken. Toch doet de rest het ook niet slecht, krijgt misschien wat weinig ruimte - maar zo'n film is dit eigenlijk ook wel. Het gaat niet echt om de karakters.

avatar van plano
4,0
Toch weer heerlijk genoten van deze film. Na het zien van de trailer van de reboot van ghostbusters, weer enthousiast geraakt en besloten om deel 1 en 2 weer te kijken.

Het genre komedie / sciencefiction (horror) zie je niet zo vaak voorbij komen. In het genre vind ik dit wel de beste film (nu is de competitie dus ook niet echt reuze aanwezig, maar denk aan een scary movie, haunted mansion e.d.).

Normaal gesproken zou ik nu een uiteenzetting plaatsen van wat er zoal speelt in de film, wat ik leuk vind, wat ik minder leuk vind enz.; hierbij doe ik vaak mijn best om het ietwat beknopt te houden zodat het nog enigszins leesvoer word voor een potentiële kijken of mede analist van de film en dat het niet een mega lap tekst word waarvan je denkt dat er geen beginnen aan is (betrap mijzelf nog wel eens op die gedachte namelijk).

Maar bij deze film weet ik eigenlijk niet zo concreet te verwoorden wat er wel en niet goed aan is; het is gewoon pure entertainment. Bill Murray is grappig en overtuigend in zijn glorietijd en de andere acteurs doen daar vrolijk aan mee. De special effects vind ik juist ook meedragen aan de ervaring (lekker gedateerd, maar toendertijd vooruitstrevend). Had ik al verteld dat er een gigantische, levende marshmallow in voorkomt?! Dat dus. Leuke (familie) film voor (nog redelijk) jong en oud, 4 sterren.

avatar van jeroentjuhhhhh
3,0
Eigenlijk niet verwacht dat dit nog zo leuk zou zijn. Onlangs bijvoorbeeld ook BTTF bekeken, maar die film ging het minder goed af zonder dat stukje jeugdsentiment. Met Ghost Busters heb ik ook niks, daar ben ik iets te laat voor geboren denk ik. Wel veel van meegekregen (je ontkomt er niet aan, is toch een behoorlijke pop/geek culture reus), dus de meeste hoogtepunten en de quotes ken ik al. Anyhow: ook zonder dat stukje jeugdsentiment is dat enorm vermakelijk. Lang niet alle effecten blijven overeind, maar alle practische fx blijven sowieso genieten. Vond Murray alleen niet zo lekker werken. De overige Ghost Busters waren veel lolliger en vond ik beter bij hun karakter passen (zowel qua uiterlijk als delivery). Niet verwacht dus, maar ben nu wel overtuigd van z'n reputatie. Tweede deel mag er ook aan gaan geloven! Ben nu wel bang dat de ''nieuwe Ghost Busters'' ook voor mij erg gaat tegenvallen..

Gast
geplaatst: vandaag om 19:57 uur

geplaatst: vandaag om 19:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.