• 9.377.372 stemmen

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Sciencefiction / Actie | 138 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 7,7 (1.018.082)

Releasedatum: 16 december 2015

Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

"Every generation has a story."

Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Luke Skywalker

General Leia Organa

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Supreme Leader Snoke

avatar van teigertje

teigertje

• 2078 stemmen

Grote klasse van genoten met het gezin !

Spectaculair en geweldig geacteerd.

Een ware opvolger van hoog niveau.

Geweldig om ook de oude helden weer terug te zien.

Wel met ontroerende scenes, jammer van dat verloop.

En met nieuwe waardige opvolgers zoals Rey en Finn en Poe Dameron en BB8 van ons een dikke vijf sterren waard.

wu-tang

Deze film stelt niet teleur !

Zat er meteen goed in , en dat was mede te danken aan de goede sfeer en het sterke acteerwerk ook de Bad guy mocht er zijn .

Laat de vervolgen maar komen tevens waardige 3d na Mad Max eindelijk weer een film waar 3d wat toevoegt .

Ik had wel een vraag

Waarom zijn de rebellen na 30 jaar nog steeds de rebellen , het keizerrijk was immers verslagen en de nieuwe vijand is ontstaan uit de overblijfselen ervan . Heb ik iets gemist of komt dit pas aan bod in de volgende episode ?

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

wu-tang schreef:

Ik had wel een vraag

Waarom zijn de rebellen na 30 jaar nog steeds de rebellen , de republiek was immers verslagen en de nieuwe vijand is ontstaan uit de overblijfselen ervan . Heb ik iets gemist of komt dit pas aan bod in de episode ?

Je bedoelt natuurlijk uit de overblijfselen van The Empire. Maar je vraag is terecht, dat was mij ook niet duidelijk. Ergens zal het wel zo zijn dat The New Republic officieel niet vecht tegen The First Order, maar helemaal duidelijk is dat nergens. En inderdaad, de almachtige Republiek zal toch juist daartegen moeten kunnen strijden?

wu-tang

Inderdaad dat bedoelde ik [Gelijk even aangepast ] was al bang dat ik de enige was met die vraag .

avatar van GGG

GGG

Top film, script, casting, onze echte favo's van vroeger en we zijn wel helemaal verliefd geworden op BB... J.J. onze complimenten! Wat een toppertje!

avatar van IH88

IH88

wu-tang schreef:
Deze film stelt niet teleur !

Ik had wel een vraag

Vox.com heeft een goede uitleg over The Republic, The Resistance en The First Order. Het komt erop neer dat The Republic een land is (meerdere planeten) en The First Order is een land (heeft in 30 jaar meerdere planeten verovert). Maar The Republic wil geen oorlog met een ander land (The First Order) uitlokken maar wil wel dat het aangepakt wordt en verslagen zonder zelf zijn handen vuil te maken. Hier komt The Resistance van pas. The Republic ondersteunt the Resistance onofficieel met wapens en vliegtuigen en daar is general Hux zo boos over in de film. Je moet het een beetje vergelijken met de situatie in Syrië met de rebellen die hulp krijgen van buitenaf (onofficieel) om tegen Assad te vechten. Hieronder de link.

Star Wars: The Force Awakens ? what?s up with the Republic and the Resistance? - Vox

Duidelijk !!

avatar van bajo1957

bajo1957

Leuke film, mooie 3d effecten. Spectacel.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Star Wars: The Force Awakens heeft een plekje gekregen in de Top 10 met de beste films van 2015!

avatar van AC1

AC1

Filmpje

Altijd leuk om niet de enige te zijn.

Als je mee van te voren had gevraagd wat vond AC1 ervan dan had ik gezegd 2*. Dus...

avatar van dolfg

dolfg

Erg onder de indruk van TFA.

Ik was 15 toen TESB in de bioscoop kwam.

Heb die wel 5 keer gezien in de bios en nog vele malen daarna op vhs, dvd en blu-ray.

De magie van die film is amper te evenaren.

Door het jeugdsentiment, het verhaal, de boost in special effecten en de prachtige regie van Kershner.

Het enige doel van Disney en Abrams lijkt mij het verhaal weer opnieuw leven in te blazen na de bijna doodsteek die Lucas met I-III aan zijn eigen kind heeft gegeven.

Dat nieuw leven inblazen is meer dan gelukt.

Voldoen aan de verwachtingen van verstokte fans en een compleet nieuwe generatie aan je binden is een precair evenwicht.

Het verhaal moet eerst weer landen bij de bezoeker voordat je nieuwe stappen kunt zetten.

Ik heb genoten en verheug me intens op de volgende delen.

Chapeau!

avatar van the new guy

the new guy

Ik denk niet dat er een betere comeback van moderne Star Wars films gemaakt had kunnen worden. Acteurs, actie, zelfspot alles. Fantastisch gedaan. Uiteraard wat puntjes, maar niet het vermelden waard. Kijken!

avatar van the new guy

the new guy

AC1 schreef:

Daarvoor maakt J.J. Abrams visueel te weinig indruk. Zijn specialiteit is vlot, zwierig, dingen vooruit laten gaan maar eigenlijk stelt het allemaal weinig voor. Niets is beklijvend. Ik ben geen fan van de Prequels maar J.J. haalt bijvoorbeeld nooit het niveau van de 'stille' scène met de 'energiesluisdeuren' uit The Phantom Menace.

En daarbij vergeet je meteen alle ellende die in die film zat?

avatar van AC1

AC1

Natuurlijk niet maar goed is goed. Zo vind ik de Luke-Vader-Sidious confrontatie uit ROTJ een hoogtepunt in de SW saga maar op zich vind ik de film maar niks. In TFA zitten voor mij geen hoogtepunten. Het is allemaal net aardig genoeg maar nergens verpletterend. Dat heb ik eigenlijk altijd met een Abrams film.

avatar van Confusie

Confusie

Filmpje

Tuurlijk sta je niet alleen.

Stuk of vier, vijf zeikstralen hou je altijd.

Ondertussen spreekt het gemiddelde over zeshonderd stemmen nog altijd voor zich.

Zelf overigens een hele mooie, uiterst positieve bespreking van Kevin Smith gezien.

Aanrader.

Man kan spreken.

avatar van jmadejoode2008

jmadejoode2008

De uitvoering is bijzonder goed gedaan. Ik ga hem zeker 5 keer in de bios kijken. De film heeft echter wel minpunten en dat durf ik ook wel aan te kaarten als Star Wars fan en vind de personen die dat ook durven te zeggen geen 'zeikstralen' zoals dat hierboven wordt genoemd. Beetje treurig ook om mensen met een andere mening zo op af te zeiken.

Donkerwoud

De tweede beste blockbuster van het jaar. Die eer gaat naar het visueel intetessantere Mad Max: Fury Road. Recensie volgt nog.

horizons

Meer interessant? Fury Road is na de zandstorm bijster repititief op gebied van actie. Matige film.

Enfin, andere discussie.

En iemand zeikstraal noemen is natuurlijk niet bevorderlijk. Ongeacht de mening.

avatar van Confusie

Confusie

Vond bitserige bitcherd wat aan de grove kant.

Dus.

Zo om en nabij het kerstfeest lijkt zeikstraal mij een uitermate verantwoord stukje oud Hollandsch.

JJ_D

Een uitstekende upgrade. Met respect voor de traditie, en toch een duidelijke tendens om af te rekenen met de oude helden. Een nieuwe definitie van het kwaad, weliswaar met een brug naar het verleden. Meer morele ambiguïteit (bij welgeteld twee personages - het is een begin), een intrigerend familiaal kluwen van goedheid en ontaarding. Een andere robot, die de vorige evenwel niet helemaal verdringt. En vooral: vakkundig in beeld gebrachte actiescènes, spitsvondigheden in de dialogen, sentimentele maar desalniettemin invoelbare psychologie, kortom een oude formule door J.J. Abrams schitterend hertaald naar de cinema van vandaag.

Alleen de muziek van John Williams lijkt totaal niet te zijn veranderd. Zijn er nog mensen die het gevoel hebben dat ze altijd maar weer naar dezelfde soundtrack zitten te luisteren – anno 1977 of anno 2015, op kosmische schaal is het een vingerknip, nietwaar?

Maar dus, was De Grote Vrees terecht, met name: meer van hetzelfde? Ja en nee. Ja, want qua plot lijkt dit toch enigszins op deel IV. En uiteraard is het karakteristieke universum onveranderd gebleven. Edoch nee, want de tijd heeft ook in deze of gene melkweg blijkbaar niet stilgestaan. Trouwens: wie niet meer van hetzelfde wil zien, die blijft toch geen zeven delen plakken?

Een terzijde: jammer van die dronkenlap een paar zitjes verderop die het hele force-gedoe van tenenkrullend commentaar voorzag. Verder: genoten!

horizons schreef:

Mad Max voelde ik, Star Wars kon ik wel eens om grinniken bij de herkenning. Waarin hij dan weer uiterst goed geslaagd is.

JJ_D schreef:

Heb je hem toevallig in Den Haag gezien? Wij hadden ook een erg irritant sujet in de zaal dat zijn snater niet wist te houden. Koos ook wel zijn momenten uit. Elke emotionele scene hoorde je hem aandacht vragen. Bah!

Donkerwoud schreef:

Nee, Gent. Tijdens de film door kwamen de omringende toeschouwers te weten dat zijn vriendin hem net had laten zitten. Dit, en andere details over zijn privéleven die ik jullie allen zal besparen. Ave!

JJ_D schreef:

Het klinkt vast grappiger dan het in werkelijkheid was.

avatar van dolfg

dolfg

Die Kevin Smith zegt leuke dingen, zoals:

He created the cinematic fountain of youth, man. He did the impossible. He brought the magic back. He put the ‘Star’ in Star Wars, man. It’s a trip down memory land, like I went into that theater and came out a 9-year-old, butterball kid. … I was there again, transported.

Precies wat star wars moest doen.

Lukt het om in 1 film de dramatische delen I-III te doen vergeten. Ja, door het een deel IV te laten zijn met een 2015 saus.

Dat is niet goedkoop en gemakkelijk, dat is respect voor de kwaliteit van de oude trilogie.

Er moet heel wat terug gewonnen worden namelijk. Twee goede en daarna in aflopende schaal 4 mindere films. Dan ben je heel veel krediet kwijt en het hoogste doel van deze film is dan ook geweest om het vertrouwen terug te winnen.

Daarin is Abrams meer dan geslaagd.

Ook ik liep weer als 15 jarige uit de bioscoop en naast mij mijn zoon van 11 die nu compleet ge-lightsaberd is. De trilogie alweer twee keer gekeken en er is maar 1 onderwerp waar het in alle variaties al een hele week over gaat: Star Wars, Yoda, Han, Ben, Leia, Darth Vader, The Emperor, The First Order, Kylo, Ren, The Millenium Falcon etc. etc.

Als je dat met een film kunt bewerkstelligen dan heb je het gewoon heel goed gedaan.

Dromen laten beleven is wat Lucas ons heeft gebracht. Dromen laten herleven was Lucas niet gegeven, maar Abrams wel.

En alles in deze film ademt verlangen uit naar de volgende delen.

Ook niet onbelangrijk.

Donkerwoud

Slimme zet om George Lucas afstand te laten nemen en J.J. Abrams erop te zetten, want de frisse nieuwe regisseur weet waar de kracht van de franchise zit. Niet in de overkill aan computereffecten waar de oorspronkelijke regisseur zich in vast bleef bijten, maar juist in het koddige van een vertelling over met lichtzwaarden vechtende tovenaars op vreemde planeten. Alles voelt, ademt en hoort zich namelijk aan als een echte Star Wars, met zijn cheesy kostuums, spirituele zoektocht naar goed en kwaad en de chemie tussen de acteurs. Computereffecten zijn op de achtergrond geraakt, terwijl veel meer aandacht gaat naar ouderwetse creature design en fysiek aanwezige sets. Het beste is een soort terloopsheid in al het schoons dat op het scherm voorbij komt, kleine verwijzingen naar een levende en ademende wereld.

En passant wordt getoond dat zowel technische mogelijkheden als onze kijk op gender en ras verder ontwikkeld zijn. Niet alleen oogt het allemaal net iets scherper en fijner afgewerkt, maar de mythologie kan verder gebouwd worden met andere soorten Jedi's dan de iconisch blond haar, blauwe ogen van weleer. Het slimme van de verhaallijn is dat het letterlijk voortbouwt op de ruïnes van de illustere trilogie; Han Solo, Prinses Leia en Luke Skywalker zijn relikwieën uit een tijd waarin de strijd tussen goed en kwaad eenvoudig leken te zijn. Nu bevinden de voormalige helden zich in een complexere werkelijkheid waarin zij zelf verantwoordelijkheid voelen naar het ontstaan van nieuwe schurken en helden. Een etnisch diverse en vrouwelijke generatie moet opstaan om de fouten van het verleden nogmaals te herstellen en wederom de innerlijke twijfel aangaan voor welke kant van de force zij kiezen.

Donkerwoud schreef:

Het klinkt vast grappiger dan het in werkelijkheid was.

Helaas wel.

avatar van movieonly

movieonly

Gehypte film , wel aardig maar minder dan ik verwacht had , dun verhaal met alle standaard beelden .

Ontwerp zag er mooi uit , ik heb deze in een imax 3D zaal gezien maar heb de meerwaarde van 3D niet kunnen merken.

Absoluut een 10 voor de afd marketing van Disney wat hebben zij deze film gehyped.

horizons

Hoe heeft Disney deze film dan gehyped? Heb niet meer trailers dan van andere films gezien. De merchandise bestond al lang voor star wars.

Hypes ontstaan door het publiek zelf. Gelukkig zelf niet in meegegaan.