Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
Genre: Actie / Fantasy
Speelduur: 151 minuten / 182 minuten (Ultimate Edition)
Alternatieve titel: Dawn of Justice
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Ben Affleck, Henry Cavill en Amy Adams
Releasedatum: 24 maart 2016
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot Batman v Superman: Dawn of Justice
"Who will win?"
De mensheid maakt zich zorgen over de ongecontroleerde handelswijze van Superman, na een verwoestende actie in Metropolis. Dit baart de bevolking van Gotham City ook zorgen. Batman komt poolshoogte nemen in Metropolis. De twee superhelden raken in een heftige strijd verwikkeld. Al snel dreigt er opnieuw een dag des onheils, veroorzaakt door de schurk Lex Luthor. Batman en Superman zullen hun meningsverschil aan de kant moeten zetten om een nieuwe ramp te voorkomen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Batman v Superman: Dawn of Justice (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Senator June Finch
Perry White
Anatoli Knyazev
BVNED
Wat een slechte film ( in de bioscoop gezien ) acties over de top, slecht acteerwerk , geen diepgang.
Lennert
Veel beter dan verwacht.
Let wel, Batman v Superman: Dawn of Justice is absoluut geen goede film, daarvoor is het script echt te slecht, maar er zit genoeg in de film om van te genieten op een wijze die Man of Steel (een van de saaiste/meest doodse superheldenfilms ooit) niet kon bieden. Op internet wordt er nogal veel gezeurd over Snyder's regiewerk (The Mary Sue noemde het al 'Objectively, this is one of the ugliest movies I’ve ever seen' om maar weer eens overdreven te spreken), maar ik blijf altijd wel fan van zijn kleurgebruik en slow-motion scenes. Man of Steel had voor mij kenmerkend weinig Snyder, hier zie ik veel meer trademark spul om van te genieten. Dat de beste man een goed script nodig heeft blijkt ook, want op deze manier zijn het erg mooie beelden, bij een aantal verschrikkelijk gezapige scenes.
Allereerst het acteerwerk: Affleck is wat mij betreft de beste Batman tot nu toe. Niets ten nadele van de andere Batman acteurs (inclusief West!), maar Affleck toont zichzelf meer dan capabel als de getormenteerde wreker. Goed, die origin story kennen we in de tussentijd ook wel, maar het zijn enkele subtiele nuances die het allemaal intrigerender maken, zoals de leegstaande Wayne-manor, het met Joker-teksten besmeurde kostuum etc.. Jeremy Irons is tevens de beste Alfred tot nu toe, daar kan Michael Caine niets aan veranderen. Gal Gadot was fantastisch en maakt mij tevens teleurgesteld dat er niet meer Wonder Woman in deze film zat, aangezien zij extra goed duidelijk maakte dat er meer vrouwelijke superhelden nodig zijn. Ik bedoel hiermee geen Black Widow (gewoon een mens) of een Scarlet Witch (rare ongedefinieerde superkrachten), maar gewoon een badass vrouw die echt haar 'mannetje' kan staan. Lois Lane had een betere story arc dan in de vorige film en was goed geacteerd, al blijft zij toch een beetje van hot naar her rennen in relatie met Superman. En ja, Henri Cavill blijft voor mij gewoon erg duf, maar dit heeft ook echt te maken met het feit dat Superman als held uitzonderlijk saai is.
De kleine bijrolletjes van onder anderen Hunter, Lane en Fishburne waren prima. Wat ik in dat opzicht echter heel erg miste was de complete over the topheid van Michael Shannon, wiens Zodd eigenlijk het enige leuke was aan de eerste film. Jesse Eisenberg was erg leuk, maar niet als Luthor. Luthor is toch vanouds een imposante man en hier was het vooral Jesse Eisenberg. Leuk, maar niet zo groots als het had gekund. Nu moesten Superman en Batman het vooral hebben van een ongelooflijk afgezaagd eindgevecht met het neefje van Shrek.
Het Batman v Superman-gedeelte zelf was half/half. Vooral wat traag. Jammer, de opzet was tof en er waren enkele mooie momenten, maar in vergelijking met het gave gevecht van Batman tegen de boeven die Superman's moeder gevangen hielden was het te stroefjes. Het is in dat opzicht sowieso jammer dat de hele 'versus' arc op deze wijze vorm wordt gegeven, want de opzet is er met een weergaloze openingsscene gezien vanuit het oogpunt van Bruce Wayne die in de chaos van Zodd's aanval probeert medewerkers te redden uit de ravage, om vervolgens teniet gedaan te worden met het feit dat beide moeders dezelfde naam hebben en Batman hierdoor ineens aan de kant van Superman komt te staan. Slecht schrijfwerk.
Maar ach, belangrijkste verschil met Man of Steel is dat ik me nu niet verveeld heb. Sterker nog, ik heb me erg veel vermaakt. Ik snak door deze film naar meer Wonder Woman en kan niet wachten tot de Aquaman film uitkomt, want de kleine Jason Momoa cameo was veel te kort! De film was niet per se leuk in al zijn neerslachtigheid, maar er gebeurde voldoende en het had een flink aantal goeie scenes (en ook slechte). Of men qua kwaliteit gelijkwaardig aan Marvel kan komen weet ik niet, maar het had zoveel erger gekund.
Flipman
Ik vond het helemaal niks. Donderdagmiddag gelijk de eerste voorstelling gepakt en mijn lage verwachtingen werden waargemaakt. En dat terwijl dit voor mij -als fan van het personage- de beste Batman ooit is op het witte doek! Zit ie echter wel in zo'n teleurstellend vehikel. Had helemaal niks nieuws of vernieuwends te bieden en was vooral een excuus voor knokpartijen voorzien van computeranimaties.
Zie hier mijn uitgebreidere recensie.
Fonzzz002
Batman v Superman: Dawn of Justice is een superhelden actiefilm, tevens het vervolg op Man of Steel. In Batman v Superman ontstaat er een rivaliteit tussen Batman & Superman waarin de emoties langzaam maar zeker hoog oplopen. In die tussentijd is de vijand Lex Hunter bezig met het smeden van een plan omtrent de twee helden. Ook komen ze in aanraking met een nieuwe heldhaftig figuur: Wonder Woman.
Man of Steel, onlangs dat ik het geen meesterwerk vind, is me prima bevallen en ik vond dat sommige critici onnodig streng waren met hun eindoordeel. Batman v Superman daarentegen is mij vies tegengevallen. Batman v Superman is één van de films die slachtoffer is geworden van twee grote fouten die de film industrie weleens begaat: het verraden van je gehele verhaal in de trailer en van teveel personages in één film proberen te proppen (*kuch kuch Amazing Spider-Man 2 kuch*). Omdat de trailer het verhaal in het kort vertelde waren er, met uitzondering van bepaalde details, simpelweg geen verrassingen voor mij. Dit ontnam volledig de spanning en zelfs de actiescenes bestonden voor 80% uit beelden die al in de trailers te zien waren. Het feit dat ze meerdere personages in de film proberen te proppen zorgt ervoor dat het verhaal chaotisch word & geen goede focus heeft. Het verhaal gaat over Batman en over Superman, Wonder Woman heeft geen reden hier te zijn noch Lex Luther. De film probeert iedere verhaallijn uit te werken en onderbouwen, met als gevolg dat je kris-kras van verhaal naar verhaal springt zonder een duidelijke spanningsboog. Het voelt eerder als een opzet voor de Justice League film dan een stand-alone verhaal. Maar mijn probleem met het verhaal houdt niet op met de hoeveelheid verhaallijnen: de hoofdverhaallijn zit, naar mijn idee, boordevol plotholes of onlogische keuzes van de personages. De gehele reden dat Batman Superman haat voelt geforceerd, alsof hij nooit de tijd nam zich in Superman’s kant te verdiepen. Superman zelf is heel emotieloos en lijkt geen moer te geven om de welzijn van andere mensen onlangs dat hij beweerd van wel, en tevens is de reden dat hij Batman haat mij onduidelijk gebleven. De enige momenten dat ik emoties van zijn gezicht kon aflezen was tijdens de actiescenes wanneer hij zich inspande. Ik merkte niet om de personages te geven, hun haat voor elkaar zwak uitgewerkt te vinden, en het feit dat de film zichzelf zo serieus neemt maakte Batman v Superman een saaie zit. Zack Snyder gebruikt nog steeds de kleurloze shaky-cam filmstijl die hij voor Man of Steel gebruikte, onlangs dat deze stijl voornamelijk negatieve reacties ontving.
Betekent dit dat ik de film van begin tot eind slecht vond? Zeker niet. De meeste actiescenes, met name degene met Batman, zijn heel aardig. Je voelt de impact van iedere klap die wordt uitgedeeld en de actiescenes zijn prima in beeld gebracht. Ben Affleck is een hele aardige Batman. Hij weet precies de gekwetste kant van het personage neer te zetten, evenals zijn intimiderende kant tegenover zijn vijanden. Hoewel het grootste gedeelte van de film geen humor had zaten er wel degelijk een aantal grappige stukken in, en er waren bepaalde scenes die sterk geschreven waren al waren ze in de minderheid. Ik denk dat de film een stuk beter af was geweest met een andere regisseur (andere filmstijl) en als ze bepaalde personages niet in het script hadden verwerkt zodat ze de hoofdverhaallijn beter hadden kunnen uitwerken. Voor wat het nu is vond ik het een saaie zit, met nu en dan een aardige scene.
- 11969 berichten
Wat een gedrocht. Weet na 150 minuten nog steeds niet waarom ze ruzie maken en vond ze beide vervelende mannetjes. En wat kwam Xena doen?
Een 1!
soom
Van teveel personages in één film proberen te proppen. (*kuch kuch Amazing Spider-Man 2 kuch.
Ik heb iets gemist. Maar hij komt hier niet in voor, toch??
Hij doelt dat ze dat zelfde probleem ook in Amazing SM2 hebben. Dat is inderdaad het grootste probleem van deze B vs S, dat ze veel te veel verhaallijnen en personages erin hebben gepropt. Marvel snapt dit veel beter en wist jarenlang te doseren en op te bouwen naar een film waar iedereen samen wist te komen.
Wel typerend, gemiddelde cijfer na bijna 200 stemmen is 3,00 gemiddeld. Dat is net de grens tussen voldoende en onvoldoende. Ondanks dat de film financieel een megasucces is valt 'ie gigantisch tegen.
soom
Hij doelt dat ze dat zelfde probleem ook in Amazing SM2 hebben.
polletjepiekhaar
Geen geweldige film, erg langdradig van de hak op de tak.
En duurt een uur te lang.
Djarune
Tja een 1.0. Meer kan ik er niet van maken. Ongeveer net zo goed / slecht als Watchmen. Een dikke dikke onvoldoende. Die Snyder kan er maar beter mee ophouden.
MartMovie
Wat een slechte film dit. Te veel personages waarvan sommige kompleet niet uit de verf komen. Is Wonder Woman al een raadsel, nee ook nog even Aquaman ten tonele voeren. Pfff wat een gedrocht om naar te kijken dit. Het is duidelijk dat ze bij DC Comics beter even bij buurman Marvel over de schutting kunnen kijken hoe het wel moet. Heel duidelijk is dat deze film alleen maar gemaakt is als opmaat naar wat nog moet komen en als kijker voel ik mij bekocht omdat ik betaald heb voor wat ik nu zie en niet wat ik nog moet zien.
rayman
Een heel erg goede Batman (in een (helaas) niet al te beste film.
Ben Affleck doet het erg goed als (een oudere) Bruce Wayne/Batman, Jeremy Irons doet het goed als Alfred, en ook de samenwerking tussen die 2 is weer erg goed (net zoals dat ook was in Tim Burton's Batman films)
Ook het Batman pak ziet er goed uit, het is echt een Batman zoals uit de Comic's.
Superman is weer zoals altijd: SAAI
De film springt een beetje van de hak op de tak, en er is gewoon teveel actie, teveel instortende gebouwen, teveel superhelden (Wonder Woman, Flash, Aquaman, Doomsday)
Vooral het einde van de film is gewoon slecht, als daar ineens Doomsday, een reusachtig monster afkomstig van Krypton, en tot leven gewekt door Lex Luthor, tevoorschijn komt.
AC1
Ongeveer net zo goed / slecht als Watchmen. Een dikke dikke onvoldoende.
Nu begint het toch al veelbelovend te klinken!
JacoBaco
Batman v Superman: Dawn of Justice is voor mij niet zo slecht als veel mensen hier op MM vinden! Een groot nadeel is wel dat de film echt veel te lang is. Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar dit keer wel! Het is (te) vaak daadwerkelijk saai! Allerlei zwaar overbodige sub plotjes wat voor mij werkelijk niets weet toe te voegen. Als voorbeeld geef ik die dude die z'n benen kwijtraakt. Tel al zijn scènes bij elkaar op en de film duurt alweer 10 min minder lang. En tel al die overbodige onzin zoals de nachtmerries van Batman bij elkaar op en de film duurt 45min minder lang! Ik heb de film gisteravond gekeken en ik heb zoveel nietszeggende zaken gezien dat ik nu al ben vergeten wat dat nou allemaal precies was.
Het Batman vs Superman gevecht. Gelukkig! Dat was tof, maar niet te vroeg juichen Jaco! Want wanneer Batman op het punt staat om Superman te doden, gebeuren er gekke dingen! Superman begint over zijn moeder Martha te praten en serieus... 15 sec later zijn ze de beste vrienden! Waarom? Omdat de moeder van Bruce Wayne natuurlijk ook zo heet! En de manier waarop Superman over zijn moeder praat. Dat is gewoon awkward!
En Wonder Woman heeft mij ook niet kunnen overtuigen en dan die verschrikkelijke Cave Troll is helaas waar ik al bang voor was het dieptepunt. Jaja, dat is nou Doomsday, maar als zelfs mijn vriendin zegt, het lijkt The Hobbit wel en ik snap meteen wat ze bedoelt, dan is dat niet best! Als Doomsday nou wat meer op de echte Doomsday zou lijken dan was het nog best een toffe finale. Verder is Jesse Eisenberg als Lex Luthor een dikke miscast, klaar! Ben Affleck als Batman. Goh, het is ook niet zo moeilijk om in een film waarin personages als Lex Luthor, Wonder Woman en die walgelijke Doomsday zo tegenvallen dan de beste te zijn. Maar zelfs Batman heeft een aantal missertjes en Superman zelf.. die doet alles keurig binnen de lijntjes. Beetje saai in dit geval.
Deze film bestaat uit minstens 3 niveaus. Daadwerkelijk tof, saai en stuntelig. Het lijkt daarom wel alsof de film 3 verschillende regisseurs heeft gehad. Zack Snyder voor de toch nog wel best spectaculaire actie, Anthony Minghella (The English Patient) voor het saaie en Uwe Boll voor de awkwardness.
Een magere 3,0*
YouDrunkGoHome
Deze komt niet eens in de buurt bij het niveau van Watchmen.
JacoBaco
Inderdaad... Watchmen krijgt van mij een hele dikke 4 sterren en Batman dus een magere 3.
Leno
Mislukte film die precies verloopt zoals je zou verwachten en nooit verrast. Dat is overigens niet het ergste, de karakters zijn om te beginnen niet interessant. Batman wordt neergezet als een instabiel personage, maar hier wordt nooit verder op ingegaan.
Het grootste minpunt is het achterlijke verhaal, dat is zo rommelig en vol met fouten dat het op een gegeven moment gewoon niet meer te volgen is.
waarom is Batman zo anti Superman als hij weet dat Luthor erachter zit, waar sloeg die vage droom op, hoe is Luthor ineens in dat schip en hoe kan hij zomaar zo'n gedrocht opwekken, waar sloeg dat Martha op (beide moeders heette Martha (so what?), wat doet de pa van Superman daar ineens en waar sloeg die dialoog op?, waarom zou men denken dat Superman kogels gebruikt, dat was nog het meest trieste wellicht. En een lelijk CGI monster. en zo blijft het maar doorgaan. O en Lex Luhor was enorm irritant.
gatygun
Vrij slechte film, ben affleck als batman is een enorme stap terug van wat we gewend zijn met batman. Voelt gewoon niet goed aan.
Batman vs superman gevecht gaat natuurlijk ook nergens over. Superman kan batman elk moment als een mug kapot slaan dus je zit gewoon naar erg overdacht geheel te kijken om batman toch nog een wat diepte gang te geven.
Dan krijg je de eindbaas waar echt niemand maar superman ook tegen kan vechten. Je krijgt een beetje avengers gevoel waar robin hood en die andere meid weinig tot niks dan filler voorstellen tegenover vrijwel goden en het script ervoor moet buigen om ze relevant te maken op de meest onzinnig manieren.
Had er al geen verwachtingen van, maar dit was gewoon ronduit slecht.
Ze hadden beter een tweede superman kunnen maken en een nieuwe batman, maar ik denk zelf dat batman in zijn geheel na bale op een laag pitje gezet mag worden. Ze zullen niet snel een goede vervanger hiervoor vinden. Echter na de goede man of steel film, is het jammer dat de cast zich voor deze film laat gebruiken.
Wonder woman gebeuren aan het eind ging natuurlijk helemaal nergens over. Lux luther was ook super slecht gecast.
Uier
- 2006 berichten
Mooi, dit biedt potentie. Dan ga ik de film wellicht toch goed vinden.
Zeer dicht bij een meesterwerkje in originaliteit :3
Wat vond je er origineel aan? Massale vernietiging van gebouwen is toch niks nieuws na 4 transformer films. En films die handelen over een strijd tussen superhelden zijn er toch ook al (meer dan) genoeg...
Rosicky
Ik kan me de negatieve reacties heel goed voorstellen, maar toch overheerst bij mij het positieve. Dat komt vooral door de ijzersterke eerste helft van Batman v Superman. Natuurlijk is de plot niet geweldig, maar voor een superheldenfilm vond ik het heel behoorlijk. De verwijzingen naar mythologie, de religieuze thema's, de helden die worstelen met hun rol binnen de wereld: ik vond het prima. En nee, de vete tussen de twee titelhelden is misschien niet geweldig uitgewerkt, maar daar kon ik me niet aan storen.
In de tweede helft verandert Batman v Superman helaas veel te veel in een opstap naar volgende Justice League-afleveringen en is het zodoende amper meer een opzichzelfstaande film. De bad guy die van stal wordt gehaald is bespottelijk en doet ontzettend afbreuk aan het realisme dat in de eerste anderhalf uur werd nagestreefd. De andere superhelden die op dat moment te voorschijn worden getoverd vond ik ook erg vervelend. Batman wordt daardoor een bijrolspeler in zijn eigen film.
En dat is extra jammer omdat het nou net Batman was die tot dan toe de show stal. Affleck is fantastisch als wraakzuchtige, boze, teleurgestelde en oudere Batman. Wat mij betreft by far de beste vertolking die we tot nu toe in de bioscoop zagen. Zijn introductiescène alleen al was briljant. De aangekondigde stand-alone-films rondom zijn personage ga ik dan ook zeker kijken. De sci-fi-extravanga die de volgende Justice League-films dreigen te worden, sla ik maar over. Niet in de laatste plaats vanwege de onuitstaanbare Lex Luthor. Heb niets tegen Jesse Eisenberg maar hij is compleet ongeschikt voor deze rol. In plaats van intimiderend en intelligent vond ik hem vooral bloed- en bloedirritant.
En toch overheerst dus het positieve. Dat komt voor een groot deel door de incarnatie van Batman. En ook door de visuele flair van Snyder en het ontzettend vermakelijke eerste deel. Met wat minder bullshit tegen het einde en een sterker plot had dit een fantastische film kunnen zijn. Nu is het hooguit een bovengemiddelde.
Malick
In zijn thematiek en symboliek één van de meest gedurfde blockbusters van de afgelopen jaren!
jokemeistah
- Batman is ook instabiel. Er zijn meerdere malen in de film aangegeven dat hij twintig zware jaren achter de rug heeft. Ook was er een verwijzing omtrent The Joker. Maar ga er maar vanuit dat het in de stand-alone film echt wel wordt uitgelegd, waarschijnlijk al bij JL part one. Dus dat komt wel goed.
- Dat vage droom was gewoon een droom die met zijn eigen gedachtes over Superman tot stand kwam. Dat heeft iedereen weleens he, niet te lang bij stil staan. De tweede gedeelte was een visioen met The Flash.
- Batman is anti-superman vanwege de gebeurtenissen rond Man Of Steel. Hij vind dat er teveel slachtoffers gevallen zijn, daarmee vind hij het beangstigend dat er een wezen op aarde is (superman) die met minimaal moeite de aarde zou kunnen verwoesten. (deze combinatie vind hij gevaarlijk en hij ziet superman dan ook als een gevaar, vooral nu er al zoveel slachtoffers zijn gevallen)
- Zodra hij hoorde dat Superman zn moeder ook Martha heette, dacht hij op dat moment gewoon aan zijn eigen moeder en hij zag op dat moment ook in dat Superman dus wel om mensen geeft. Tegelijk zag hij dus ook Superman niet te bedreiging is, maar dat hij net zoals zichzelf onderdeel van Lex zn spel is. Dit had natuurlijk wel wat beter uitgewerkt kunnen worden, maar het is wel degelijk de reden.
- Ik vond Lex wel goed, het is natuurlijk niet een doorsnee Lex, maar vond het wel verfrissend. Maar daar zijn de meningen over verdeeld.
jokemeistah
Genoeg originele dingen. Alleen al het feit dat Batman en Superman in een film zitten. Het is echter geen meesterwerk, maar hier en daar zijn er een aantal originele aspecten.
GrobbekuikenXL
Was ook aangenaam verrast ! Had er niks van verwacht. Geen moeite om het te volgen en Superman stoorde mij ook niet. Het Batgedeelte is prima. Ook niet alleen maar knokken want eerste anderhalf uur gaan vrij gezapig om. Alleen Luthor is zeer irritant. Prettig dat het geen melige boel is geworden en alles serieus blijft. En de kryptontrol ? Daar had ik geen last van. Wel een bizarre film geworden maar stukken interessanter dan capt america en thor etcetera. Zag toevallig gisteren the Avengers. Alleen Hulk en Iron Man waren leuk. Verder niet veel soeps en Loki ook geen interessante booswicht. Met Superman heb ik niks en met de meeste Marvel helden ook niet. Batman en Spider-Man blijven favoriet. Ik vond Daredevil overigens wel aardig. Benieuwd naar de tv-serie
- 11969 berichten
2 superhelden in 1 film! Het is maar waar je de grens van originaliteit legt....
Malick
Ik voel een 'maar'?
John Milton
Echt?! Dat was niet het antwoord dat ik verwachtte.
Ik dacht je gaat iets zeggen over een rommelig plot of te aanwezige soundtrack oid. Does it involve the good lord above?

Man of Steel
2013

'Batman v Superman: Dawn of Justice' is morgenavond (17 maart) op de buis: 'Wat was dit slecht zeg, maar dan ook echt slecht'

'Batman v Superman: Dawn of Justice' is binnenkort te streamen: 'Spektakel van epische proporties, werd een epische miskleun'

DC-Universum op de schop: Geen plaats voor onder meer Gal Gadot, Ben Affleck en Ezra Miller in plannen van James Gunn

Ben Affleck wees 'The Batman' af vanwege persoonlijke problemen

Logan
Actie / Sciencefiction, 2017

Arrival
Drama / Sciencefiction, 2016
dc comicsburgerwachtsuperheldgebaseerd op stripwraakleading man superkrachtcities dc extended universe (dceu)man vs manextended editionleading menhero vs hero