Captain Fantastic (2016)

mijn stem
3,58
575 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Komedie
118 minuten

geregisseerd door Matt Ross
met Viggo Mortensen, Missi Pyle en Kathryn Hahn

Ben is een toegewijde vader die zijn zes kinderen leert hoe ze moeten leven en overleven in de dichte bossen in het noordwesten van Noord-Amerika. Hij wordt echter gedwongen om zijn zelfgemaakte paradijs te verlaten. Wanneer hij geconfronteerd wordt met de echte wereld, begint hij aan een levensreis die zijn ideeën van vrijheid en wat het betekent om een gezin op te voeden uitdaagt.

TRAILER

108 BERICHTEN 30 MENINGEN
zoeken in:
avatar van m1chel
4,0
0
geplaatst: 4 maart, 17:46 uur [permalink]
Ha, ja natuurlijk. Deze review had ik voor de Oscars al geschreven, vergeten aan te passen alleen. Oeps!

avatar van Flat Eric
4,0
0
geplaatst: 4 maart, 19:20 uur [permalink]
Een soort alternatieve Sound of Music Brady Bunch

Het zet je enorm aan het denken. Hoe kun je het beste kinderen opvoeden. Mooie idealen van de vader die op een gegeven moment botsen met de harde 'real world'.
Het ideaal is het combineren van beide werelden.
Erg mooie film met een vleugje tragiek maar vooral hoopvol en feelgood zonder valse semntimenten.
Geweldige cast overigens. Zowel de vader als de kinderen acteerden overtuigend en hadden een enorm goede chemie.

De titel van de film bracht ook mij op het verkeerde been en ik heb hem aanvankelijk links laten liggen omdat ik dacht dat het zo'n verschrikkelijk MarvelComics-vehikel zou zijn.
Blij toe dat het geheel iets anders was!

avatar van scorsese
4,0
0
geplaatst: 13 maart, 18:13 uur [permalink]
Uitstekende film over een man die zijn zes kinderen afgezonderd van de maatschappij opvoedt in de wildernis. Een originele verhaal met genoeg vermakelijke momenten tijdens de eerste helft. De tweede helft is nog iets beter als er vraagtekens gezet worden bij de onconventionele manier van opvoeden. Goed acteerwerk en de interactie tussen Ziggo Mortensen en de zes jonge acteurs als zijn kinderen is mooi neergezet.

avatar van JacoBaco
3,5
0
geplaatst: 13 maart, 18:26 uur [permalink]
Jammer dat de werkelijk tergende muziek in de trailer mij ervan weerhoud deze film te kijken. 🙁

avatar van John Milton
4,0
0
geplaatst: 13 maart, 21:43 uur [permalink]
JacoBaco schreef:
Jammer dat de werkelijk tergende muziek in de trailer mij ervan weerhoud deze film te kijken. 🙁
voor zover ik je ken Jaco: ik wil dat je hem kijkt, máár ik vrees dat het een taaie zit wordt, als theist. You might not like it.

Maar: mag dat een reden zijn om iets niet te kijken, dat je het eventueel niet met de denkbeelden eens bent? Ik ben serieus benieuwd wat je ervan vindt. Let me know 🙂

avatar van JacoBaco
3,5
0
geplaatst: 13 maart, 23:02 uur [permalink]
Ik ben nieuwsgierig John Milton. Ik knap vooral af op de vervelende muziek uit de trailer.
Maar voor zover ik weet, ben ik toch ook wel open-minded. En ja, ik kan weleens obstinaat zijn. Maar dat soort buien hebben we allemaal weleens, toch? 🙂 Ik ben bereidt een film naar waarde in te schatten op basis van hoe ik het ervaar. En dat deze film blijkbaar atheïstisch boodschap heeft, is voor mij geen reden om het dan automatisch slecht te beoordelen. Ik heb bijvoorbeeld ook The Man from Earth (2007) gezien. 3,5* 👍

Ik beloof je dat ik de film ga kijken. Wellicht deze week al. En sowieso is Viggo Mortensen is een erg fijn acteur!

avatar van Banjo
2,5
0
geplaatst: 14 maart, 02:17 uur [permalink]
Zo vervelend kan een groepje amerikanen dus zijn...
Terwijl ik het acteren van Viggo Mortensen wel heel goed vond..
Maar dat bijdehandte drukke overdreven gedrag van die groep...
vreselijk!..

2 1/2 ster

avatar van Banjo
2,5
0
geplaatst: 14 maart, 02:19 uur [permalink]
JacoBaco schreef:


Ik beloof je dat ik de film ga kijken. Wellicht deze week al. En sowieso is Viggo Mortensen is een erg fijn acteur!


Niet doen! alleen Viggo Mortensen is erg goed..
Maar hij red het niet alleen met dit vreselijke groepje mensen.

avatar van JacoBaco
3,5
1
geplaatst: 14 maart, 08:28 uur [permalink]
Ik ben erg gevoelig voor zulke dingen Banjo. Dat bijdehante drukke overdreven gedrag. Daar kan ik mij buitengewoon aan irriteren. En hoe zit het met de muziek? Zitten de liedjes uit de trailer in de film? Ik hoop het niet.

Nou John Milton, ik vrees dat mijn intuïtie toch wel aardig klopte. 😜 Nu ben ik weer in dubio. Maar oké, ik probeer binnenkort een stukje te kijken.

avatar van Banjo
2,5
0
geplaatst: 14 maart, 23:27 uur [permalink]
JacoBaco schreef:
Ik ben erg gevoelig voor zulke dingen Banjo. Dat bijdehante drukke overdreven gedrag. Daar kan ik mij buitengewoon aan irriteren.


Nou.. als je hem toch gaat kijken, dan ben ik wel benieuwd naar je score 🙂

avatar van james_cameron
3,5
0
geplaatst: 16 maart, 23:21 uur [permalink]
Viggo Mortensen is geweldig in deze interessante maar bij vlagen nogal onevenwichtige film. Veel sterke scenes en het intelligent uitgewerkte script heeft zinnige dingen te melden, maar sporadisch liggen de moraallesjes op de loer en krijgt het geheel een beetje een Kelly Family-achtige vibe mee, waar ik in ieder geval niet op zit te wachten. Gelukkig overheersen de positieve elementen.

avatar van JacoBaco
3,5
0
geplaatst: 16 maart, 23:25 uur [permalink]
Toevallig wilde ik vanavond een half uurtje van de film kijken om te zien of ik het misschien interessant vind. (het verboden woord!) Dat half uurtje is 1,5 uur geworden. Morgenavond het laatste half uur. Tot nu toe 3,5*

avatar van John Milton
4,0
0
geplaatst: 17 maart, 00:13 uur [permalink]
Kijk eens aan 😉

avatar van JacoBaco
3,5
0
geplaatst: 17 maart, 09:23 uur [permalink]
Ja John Milton de middeleeuwen zijn voorbij en ketters hoeven helaas niet meer op de brandstapel. Alle gekheid op een stokje, dit soort films moeten gemaakt en gekeken kunnen worden. En ik moest zelf lachen om het volgende:
Kielyr: Okay, you can think that, but we don't make fun of people. Right, Dad?
Ben: That's right. We don't make fun of people.
Vespyr: Except Christians.


Ik begrijp het punt wel wat de film wil maken, maar ergens vind ik het ook wel weer een beetje tegenstrijdig. Ben is tegenover zijn kinderen een beetje de amicale dictator en hij heeft dus zeker wel fascistische trekjes. Goed bedoeld, maar er zijn een aantal scènes waaruit blijkt dat zijn indoctrineren vele nadelen kent. De scène bijvoorbeeld waarin zijn oudste zoon een meisje ten huwelijk vraagt en deze zelfde zoon later nog even zijn frustraties uit wat betreft de manier waarop hij is opgevoed en zegt: I don't know anything about anything! Hoe slim de kinderen ook zijn, ze zijn ook naïef. En wanneer ik Ben zijn methodes vergelijk met georganiseerde religie, dan heeft dat ergens ook wel wat raakvlakken. In de zin van indoctrineren en Ben gelooft dat hetgeen waar hij voor staat, het beste is. En Ben is op zijn manier dan ook keihard orthodox.

Ik vind de atheïstische toon overigens wel meevallen en heb er sowieso geen problemen mee. Al ben ik wel van mening dat de daadwerkelijke atheïsten zeldzaam zijn, want ik denk dat wanneer je echt eerlijk bent tegen jezelf -en dat geldt ook voor mij- dat we het eigenlijk niet zeker kunnen weten. Dus dan gaat het meer richting het agnosticisme. Tegelijk begrijp ik dat daar te moeilijk over doen het iemand behoorlijk onzeker kan maken en vervolgens sluit iemand zich bij iets aan waarbij hij zich het meest comfortabel voelt. De vrouw van Ben is bijvoorbeeld aanhanger van het boeddhisme, maar niet in de zin van georganiseerde religie, maar op een filosofische manier.

En ik neem een voorbeeld aan Matthew McConaughey. Ik las toevallig dat ook hij een theïst is, maar in de serie True Detective speelt hij een overtuigend atheïst. Dus hij had i.v.m. zijn geloof kunnen zeggen, nee dit doe ik niet. En ik had ook kunnen zeggen nee deze film kijk ik niet. 🙂

Captain Fantastic is wat mij betreft een goede eerlijk film. Al vind ik het eerste uur het beste. Daarna wordt het iets minder. Maar ik heb nog een half uur te gaan natuurlijk, maar die 3,5* blijft hoogstwaarschijnlijk wel staan!

Tot slot moet ik deze post natuurlijk wel afsluiten met onze favoriete track uit Guardians of the Galaxy. 😛 Spirit In The Sky Norman Greenbaum - YouTube

3,5
0
geplaatst: 17 maart, 14:39 uur [permalink]
Van de week de Blu-Ray gekeken omdat ik de film gewonnen had met een prijsvraag.
De film werd goed beoordeeld door iedereen inclusief critici, reden genoeg dus om deze 'komedie/drama' te gaan kijken.

In de film zitten een aantal sterke moralen en wordt de confrontatie/verschil tussen het leven in de natuur en het leven van de moderne mens benadrukt. Ik heb zeker weten genoten van het sterke script en het alternatieve verhaal. Toch ben ik niet helemaal positief over de film.

Ik mis de confrontatie tussen de natuur en de moderne mens toch wel een beetje, iets wat eigenlijk de fundering van de film had moeten zijn. Dit zie je wel veel terug in de trailer maar beperkt in de uiteindelijke film. Ook de soundtrack van de film is beperkt of te rustig, de film is daarom ook iets te stil of langdradig. De 'komedie' die in deze film aanwezig zou moeten zijn ontbreekt aan alle kanten. Deze missende elementen maakt de uiteindelijke uitwerking van de film een beetje slap.

Gelukkig kan de film heel veel hebben mede dankzij het geweldige script en het fantastische acteerwerk en uitwerking van de regisseur. Het verhaal houdt je geprikkeld tot het eind (al kan het een klein beetje naar de 'onzinkant' uitwijken) en deze film kan ik zeker over een jaar weer opnieuw kunnen zien.
Daarom geef ik de film een nette 7 (3,5 *).
Een aanrader voor iedereen die eens wat alternatiefs wil zien.

avatar van JacoBaco
3,5
0
geplaatst: 17 maart, 15:10 uur [permalink]
lorie1. Je mist de confrontatie tussen de natuur en de moderne mens toch wel een beetje, iets wat eigenlijk de fundering van de film had moeten zijn.

Naar mijn idee dient dat gedeelte in de natuurlijk slechts ter introductie van het gezin en speelt de confrontatie tussen de natuur en de moderne mens geen rol. Ik vind het zelf ook een erg aantrekkelijk onderdeel van de film. En ik begrijp dat je graag zo'n film had willen zien.

3,5
0
geplaatst: 17 maart, 15:14 uur [permalink]
Haha inderdaad JacoBaco, maar na het zien van de trailer en als je op meerdere websites zinnen als "Hij wordt echter gedwongen om zijn zelfgemaakte paradijs te verlaten. Wanneer hij geconfronteerd wordt met de echte wereld," zit je snel aan een andere soort film te denken.

Ook merk ik dat er lang niet altijd diep in wordt gegaan in de emoties van de personages, wat je bij andere films vaak wel ziet 😉

avatar van JacoBaco
3,5
0
geplaatst: 17 maart, 15:21 uur [permalink]
lorie1 Ja toen ik de plotomschrijving en de trailer zag, had ik ook een ander soort film voor ogen. Maar ik was eigenlijk al afgeknapt op die verschrikkelijke feel-good muziek uit de trailer.

En ja, sommige zaken blijven wat oppervlakkig.