• 9.376.903 stemmen

Geregisseerd door: John G. Avildsen

Met onder meer: Sylvester Stallone, Talia Shire en Burt Young

Releasedatum: 18 mei 1977

Plot Rocky

"His whole life was a million-to-one shot."

Rocky Balboa is een tweederangs bokser uit Philadelphia. Hij is een mislukking: hij woont in een afgedankt appartement en als bijbaantje is hij een inner van schulden. Ook probeert hij indruk te maken op de ietwat verlegen Adrian, zijn grote liefde. Dan krijgt Rocky de kans van zijn leven als hij door een publiciteitsstunt mag vechten tegen de wereldkampioen, Apollo Creed, om de wereldtitel. Rocky is vastberaden om het 15 rondes vol te houden, niet alleen voor zijn zelfvertrouwen, maar ook zodat hij kan bewijzen dat hij niet een of andere schooier van de straat is.

Robert 'Rocky' Balboa

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

AC1 schreef:

Weet je wat het mooie is aan Rocky? De karakters ontroeren ... zonder dat de film uien onder je ogen legt.

Helemaal mee eens, maar je vergeet ook de pure 70's sfeer te noemen. Ik ken weinig andere films die echt de 70's uitademen.

avatar van Moviestar1

Moviestar1

een van de beste films ooit gezien!

avatar van mar007

mar007

mar007 schreef:

rocky

sommige films zullen altijd een plek in je hart houden.

meest inspirerende film ooit en prachtige muziek.

inmiddels verhoogt 5 sterren.

ik was altijd erg zuinig met het geven van 5 sterren.(te zuinig)

film is ook emotie en ja deze film verdient de volle mep.

Beste boksfilm aller tijden. Stallone is niet direct mijn favoriete actieheld maar dit is een knappe film.

avatar van Bakema NL

Bakema NL

Gisteren zag je Sly nog als toeschouwer en na de partij nog in de ring ook, bij het wereldkampioenschap van Klitschko. Stallone is natuurlijk een acteur, maar door Rocky ook enorm verweven met boksen in het algemeen. Knap hoe dat met zo'n reeks films bewerkstelligd is.

avatar van Nomak

Nomak

Bakema NL schreef:

Ook voor de wedstrijd was hij in de ring om de musical van Rocky te promoten.

Makkelijke overwinning van Klitschko trouwens, jammer dat er momenteel geen concurrentie meer is in het boksen.

avatar van stfuympos

stfuympos

Nomak schreef:

Was de eerste keer dat hij me echt overtuigde, hij is toch wel erg goed bij nader inziens en hij zou ook gehakt maken van zn broer.

avatar van Beertje45

Beertje45

Gewoonweg mijn favoriete reeks uit Stallone's carriere. Ik kan er niet meer aan toevoegen, alhoewel ik de films niet allemaal even goed vind, hoor. Voor het eerste deel een ferme 5 sterren.

avatar van TomPSV

TomPSV

Vroeger heb ik de Rocky-films al meerdere keren gezien. Het werd dus weer eens tijd voor een herziening en dan begin je bij deel 1. Het is alweer een tijdje geleden dat ik de films heb gezien, maar ook dit keer heb ik weer enorm genoten.

Eigenlijk klopt alles aan de film. Sylvester Stallone, wat een geweldige acteur is, draagt de film natuurlijk, maar ook de rest van de cast doet het uitstekend. Pauli is bijvoorbeeld iemand waar je op het ene moment een hekel aan hebt, maar op het andere moment doet hij weer iets waar je om kunt lachen. Zijn bedoelingen zijn goed, al komt het er niet altijd uit. Ook Adrian is zeker van toegevoegde waarde. Je ziet haar in de film veranderen van een verlegen meisje die niks durft tot iemand die steeds meer zelfvertrouwen krijgt en ook van het leven gaat genieten. Mooi om te zien vind ik.

Verder is het natuurlijk prachtig om te zien hoe Rocky zich voorbereid op zo'n bokswedstrijd. Het is echt nog een broekie die in het diepe wordt gegooid. De soundtrack is natuurlijk geweldig en bij iedere film is het weer wachten totdat je dat fantastische nummer hoort. Ik krijg er nog iedere keer kippenvel van. Ook het eindgevecht tegen Apollo Creed is erg mooi. Best wel een geniale gek is dat. Hoe hij die zaal al binnenkomt.

Ik geef niet zo snel 5 sterren, maar deze film verdient dat gewoon.

avatar van mnrk

mnrk

I just want to say hi to my girlfriend, OK? Yo, Adrian! It's me, Rocky.

Dit is gewoon een klassieker....

Het verhaal klopt gewoon en voorzien van alles (drama,humor en actie), ook de beelden van Philadelphia zorgen voor de juiste sfeer bij deze film. En waar het uiteindelijk allemaal om draait (het gevecht) is ook zeker mooi in beeld gebracht....

Sylvester Stallone is gewoon top als Rocky Balboa en wordt natuurlijk geweldig bijgestaan door Burgess Meredith, maar natuurlijk mogen ook Talia Shire, Burt Young en Carl Weathers niet ontbreken in deze film...

En natuurlijk is er nog steeds de geweldige soundtrack bij deze film...

avatar van SuperDutchman

SuperDutchman

Gewoon een heerlijke film. Sly zet hier een mooie acteerprestatie neer, en het drama wat ook zeker in de film voorkomt spreekt mij gewoon aan.

Ondanks dat dit al een wat oudere film is, blijft dit altijd een geweldige film.

Deel 1 is wel, samen met deel 2, het beste deel. Heb laatst in een week alle zes de films gezien, waarvan 5 de minste is, ondanks dat ik deze zelf ook een lekker filmpje vind hoor

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Er komt een Rocky spin-off genaamd 'Creed'.

Hier zal Rocky de kleinzoon van Apollo Creed gaan trainen.

'Fruitvale Station' Duo Ryan Coogler And Michael B. Jordan Team With Sly Stallone On MGM 'Rocky' Spinoff 'Creed' - Deadline.com

avatar van The Oceanic Six

De laatste keer dat Rocky iemand trainde was geloof ik in Rocky 5, die film was echt waardeloos zwak.

avatar van ace leader

ace leader

Geen goed idee. Tenzij ze met een briljant en geloofwaardig script komen...

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Rocky is als geen ander een film over vechten tot het uiterste om iets in je leven te bereiken. Van een niets en niemendal tot de top. Tel daarbij op een zalige romance en je hebt een winnaar pur sang.

Sylvester Stallone ontwapent de kijker hier (en zou dit de volgende vijf delen blijven doen - en met succes!)

avatar van baspls

baspls

"I just want to say hi to my girlfriend, OK? Yo, Adrian! It's me, Rocky."

Heel erg goede film!! Een beetje volgens het zelfde concept als The Karate Kid. John G. Avildsen is zonder meer een van de beste regisseurs die ooit heeft rondgewandeld op deze planeet! Helaas ben ik een van de enige die dat vind en zijn films worden erg ondergewaardeerd.

Sylvester Stallone in zijn jonge jaren. Hij speelt goed moet ik zeggen en dit is zonder meer het beste waar hij in zijn hele carrière aangewerkt heeft. En hij speelt niet alleen de hoofdrol maar schreef ook het verhaal, dat zo'n goed verhaal uit zijn brijn zou kunnen komen had ik nooit gedacht. Verder ook goede prestaties van Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Thayer David en ook vond ik Burgess Meredith ook erg goed als Mickey, ik kende hem al als Ammon in Clash of the Titans of de verteller van Zwilight Zone: The Movie. Ook grappig is dat de hond die Butkus speeld ook echt Butkus Stallone heet en de hond van Sylvester is.

De muziek van Bill Conti is grandioos! Samen met die van The Karate Kid en Masters of the Universe toch echt zijn beste werk.

Erg goed verhaal heeft de film. Voor een film over boxers is er erg veel diepgang en drama. Je hoeft ook helemaal geen fan van boxen te zijn om de film te volgen. Vooral de relatie tussen Rocky en Adrian vond ik een erg originele en goede wending in het verhaal.

Al met al een hele goede film (een schande dat deze niet in de top 250 van MM zit!). Ik vind The Karate Kid aan de ene kant iets beter omdat ik meer van Martial Arts hou en Pat Morita gewoon awesome is maar aan de andere kant is deze weer beter, dus ik hou het op gelijkspel. Ik vond het einde ook erg sterk. De film is helemaal niet cliché, Rocky wint niet! Dat vind ik nou net ook zo mooi. Het gaat niet om het winnen.

Erg goede film. Iedereen die hem nog niet gezien heeft moet zich schamen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Redelijk.

Meer dan het anno 2013 meermaals herkauwde underdogplotje kan vooral het portret van een nietig ventje in een armtierige buurt mij wel bekoren. Het eerste uur vind ik dan ook het sterkste. De shots waarin Rocky alleen door de grijze buurt loopt zijn toch wat genieten.
Nadien komt er wat meer dom drama aan de bovengrond. Ook de Amerikaanse held Apollo Creed vind ik maar platjes, al levert hij wel een degelijk eindgevecht tegen Rocky op.

Menig liefhebber van Sylvester Stallone zal zeggen dat dit zijn tour de force is. Na ook First Blood en Cop Land gezien te hebben ben ik nu wel zeker: hij kan het niet. Of toch niet goed genoeg. Veel meer dan een wat lompe klojo neerzetten doet hij niet. Met zijn eigen script geeft hij zijn ellendig acteerwerk ("Yoknowhaddamean?") een excuus.

Verder heb ik weinig klagen. Veel verrassingen herbergt Rocky niet, maar dat had ik niet verwacht. De regisseur weet wat hij doet en zet een erg sterke sfeer neer, al laat de soundtrack met dat lukraak trompetgeschater wel wat steken vallen. De finale wordt iets te laks afgewerkt, maar dat Rocky niet wint maakt dat het allemaal best verteerbaar is.

avatar van richette

richette

dit is een meesterwerk of je nu wilt of niet!

avatar van baspls

baspls

richette schreef:

dit is een meesterwerk of je nu wilt of niet!

Mee eens!

rocky 5

rocky balboa

avatar van noroja

noroja

Ik zat te dubben welke film ik vanavond op tv zou kijken (film op tv kijken voelt toch anders aan dan een dvd opzetten of een opgenomen film kijken). Maar de recensies van Rocky herinnerden me eraan hoe goed die film ook al weer is. Idd..... een klassieker.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Goede film, zeker voor die tijd. Maar je ziet dat nog niet alles zo perfect was als in de 80s (trainingen, gevechten, muziek). De reeks is in mijn ogen elke deel gegroeid met als toppunt deel 4. Vanaf deel 5 gaat het niveau omlaag.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/sport film...

Goed verhaal...

Goed acteerwerk...

Geen HD aanwezig, af en toe geruis...

Goed kwaliteit breedbeeld...

Redelijk achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van RuudC

RuudC

Lastig om jezelf een fan van Sylvester Stallone te noemen, zonder dat je die ene klassieker niet gezien hebt. Tot deze week dus, want eindelijk mocht Rocky eraan geloven. Qua sfeer doet het denken aan Taxi Driver. Beide films komen uit 1976, maar ze laten vooral de smerige, vervallen wijken van hun steden zien. Iets waar grote Amerikaanse films van tegenwoordig zich ver van houden. Zonde, want het zorgt voor een ijzersterke sfeer. Zowel in Taxi Driver als in Rocky. Leuk ook om Stallone als doodsimpele gozer te zien die het maar blijft proberen bij een niet bijster knappe (ook zoiets onhollywoodiaans) en erg teruggetrokken meisje.

Rocky zet vrij nauwkeurig the American dream neer. Veel mensen trokken erheen voor een beter bestaan, maar de meesten eindigden in smerige wijken. Een enkeling haalt de top en voor Rocky op een vrij bijzondere, maar mooie manier. Het is dan ook makkelijk meeleven met hem. Zeker wanneer hij zijn vriendinnetje meeneemt naar de ijsbaan, terwijl deze eigenlijk gesloten is. Het is een van de vele mooie beelden. Gebokst wordt er eigenlijk alleen in de laatste tien a vijftien minuten, maar het is een goed gevecht. Rocky sluit op waardige en geloofwaardige wijze af. Terechte klassieker en ik ben blij deze eindelijk eens gezien te hebben.

avatar van thunderball

thunderball

In mijn vakantie werden alle Rocky films weer eens uitgezonden en dat maakte mij na jaren weer enthousiast voor deze films. Toen ik laatst in Antwerpen was de MediaMarkt binnen gelopen en de blu ray box mee genomen.

Deze eerste film is nog altijd de meest authentieke en realistische van de reeks. Geen flitsende beelden of montage, maar een rechttoe rechtaan verhaal over een derderangs boxer, die de kans krijgt op instant roem, wanneer hij het op mag nemen tegen de heavy weight champion of the world.

Film heeft die typische jaren '70 look en sfeer en Stallone weet zich goed staande te houden in deze rol, waarbij hij vaak in scenes de vaart er in moet zien te houden, louter door tegen zich zelf te praten, of tegen Adrian, die nauwelijks wat terug zegt.

Opvallend is ook dat het boks gedeelte slechts een relatief klein gedeelte van de film in beslag neemt, eigenlijk alleen de laatste 15 minuten, maar die zijn dan ook razend spannend, hoewel het slotgevecht hier en daar wat rommelig overkomt en het plotseling afgelopen blijkt te zijn.

Verder is de film vaak behoorlijk (onbedoeld?) komisch, vooral de gesprekken en scènes tussen Rocky en Adrian werken vaak op de lach spieren en ik denk eerlijk gezegd niet dat dit helemaal de bedoeling was. Zeker de eind scene lijkt me toch serieus bedoelt te zijn.

Wellicht hier en daar ook wat verouderd, maar als geheel is dit een film, die nog altijd de moeite van het kijken waard is:

een acht, ofwel vier sterren.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Heb je het over een boksfilm dan heb je het algauw over Rocky. Boksen is waarschijnlijk de meest verfilmde sport ooit, en omtrent de beste boksfilm begint elke keer de discussie welke film beter is: Rocky of Raging Bull. Feit is, dat beide films een compleet andere aanpak hebben. Rocky gaat over “The American Dream” waarin elke nietsnut het tot winnaar kan schoppen als hij maar in zichzelf geloofd en er hard genoeg voor werkt. Het “Rocky” thema is inmiddels behoorlijk clichè en werd talloze malen geïmiteerd. Ten tijde van deze film was dit nog echter origineel en het maakt van Rocky een frisse film die zich meer bekommert om het leven buiten de boksring en veel aandacht schenkt aan het uitdiepen van de karakters.

De status van Rocky als meesterwerk is veelal afgebroken door de slappe vervolgen die de film in de loop der jaren kreeg. Maar niets kan verhullen dat Rocky gewoonweg een uitstekende film is. Het ietwat voorspelbare verhaal wordt opgefleurd door kleurrijke karakters. Stallone speelt op perfecte wijze de ietwat simpele bokser uit de sloppenwijken. Talia Shire speelt zijn verlegen vriendinnetje en doet dat uitstekend. Burgess Meredith en Burt Young stelen de show als Rocky’s trainer Mickey en Adrian’s broer Paulie. Ook Carl Weathers is uiterst vermakelijk als de bokser Apollo Creed, een karakter wat overduidelijk is geïnspireerd door Muhammed Ali.

De muziek van Bill Conti is opzwepend en het liedje “Gonna Fly Now” is tot op de dag van vandaag een populair nummer, wat vaak gebruikt wordt bij sportevenementen en verkiezingscampagnes.

avatar van royals

royals

Toen ik Rocky als tiener voor het eerst zag had ik nog weinig films gezien. Nu ik er veel meer heb gezien valt de film erg tegen. Er gebeurt eigenlijk vrij weinig in. De muziek is wel legendarish, en Stallone speelde nog nooit zo goed. Maar vechtfilms als Warrios, The Karate Kid, Dragon: The Bruce Lee Story, Ali, Ghost Dog, Crouching Tiger Hidden Dragon en Raging Bull vind ik veel beter en avontuurlijker.

avatar van Erwinnaar

Erwinnaar

Mooie die oude beelden, de kleding, het straatbeeld, de beroemde trap, het opbeurende verhaal en de soms klungelige dialogen tussen Adrian en Rocky. Vermakelijk en kijkt lekker weg, meerdere malen.

avatar van Phantasm

Phantasm

Ik vond het over het geheel maar een trage film zoals royals al vermeldde, je moet er van houden.

avatar van John Milton

John Milton

Herzien voor het eerst in decennia en er gaat toch een half puntje af. Waar Roger Ebert in zijn lovende review (uit 1976) schrijft dat het verhaal cliché en corny lijkt maar dit niet ís omdat ze gewoon werken op dat niveau, kan ik niet anders concluderen dan dat die tropes daarna (mede door de saga zelf) zo in de populaire cultuur verweven zijn geraakt dat ze wel als zodanig op mij overkomen. Ebert vergelijkt Stallone zelfs met een jonge Brando (Hey Stelllaaaaaaa!), en dat gaat me toch wel heel erg ver, al doet hij het (voor zijn doen) best aardig.