Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Dan
Detective Domgaard
Rik Cremers
Skyper
dat is goed nieuws want ik dacht vandaag nog dat ik de film wilde zien.
Nu even kijken wat de gids dan precies zegt
Naomi Watts
, en zeggen ze bovendien dat het einde nergens op slaat
Ik had niks anders verwacht van de Veronicagids.
dutchtuga
Inderdaad. Als een film ook maar ff afwijkt van standaard film regels wordt het door zo'n gids meteen als "nergens op slaand" gezien. Jammer maar helaas.
eRCee
- 1980 stemmen
Herzien en de film blijft ijzersterk. Toch is het minder meeslepend en vooral minder surreëel dan de eerste keer. Geen verhoging naar 5* dus.
Gelukkig heb ik nog lang niet alles helder. Veel blijft gehuld in een magisch-realistische nevel. Dat is de blijvende kracht van deze mysterieuze film.
feanaro surion
Komt ooit nog een uitgebreide recensie van me. Voor nu, na herziening nog genialer. 5 sterren en recht mijn top tien in.
Daan23
De beste en meest boeiende film die ik OOIT gezien heb..........
Heb hem de eerste maal in de cinéma gezien en was meteen verloren aan zijn kracht en mysterie.
Diverse meningen gaan gepaard met deze film.
Hoe meer je hem ziet, hoe meer je daadwerkelijk ziet.
Niemand, buiten "The MASTER" himself zal het echt weten.
Trouwens een echte aanrader die website van De Heer Lynch.
Daan
SelmaDuim
Hij geeft vandaag toevallig een lezing op de VU Amsterdam. Zou er graag bij aanwezig zijn.
Anders ik wel!
John Doe
Was heel erg bijzonder, had dit zeker niet willen mislopen. Prachtig om hem te horen spreken en van dichtbij te zien. Zelfs nog een vraagje aan 'm gesteld
John Doe
Hij komt trouwens ook nog in Rotterdam de lezing geven hoorde ik 'm tegen iemand antwoorden. Wellicht bij dat filmfestival dan.
Anders ik wel!
Hij wil er toch ook bij zijn
De GeuS
Hij wil er toch ook bij zijn
Dat is een uitdrukking om te vertellen dat je er (net als de ander) ook graag bij wilt zijn. Ze bedoeld de woorden dan ook niet letterlijk....
Ash Krueger
Heb hem gister gezien en hij boeide me zeker. Alleen is het laatste halfuur van de film (dus wanneer Rita het blauwe doosje heeft geopend) ietwat moeilijk te begrijpen voor mij. Maar de film spookt nu 12 uur later nog steeds in mijn hoofd rond. Dus als iemand mij bovengenoemde kan uitleggen, reken er dan maar op dat ik ook hoger ga geven dan die magere 3 sterren van de Veronicagids
vdc
Bekijk het zo eens :
Vanaf het laatste halfuur gebeurt de werkelijkheid, de eerste anderhalf uur is een wensdroom van Diane.
donnie darko
ah, oeps, ik ben niet bekend met die uitspraak. Dank je, de Geus om mij te verbeteren. Nu heb ik toch weeral een uitspraak bijgeleerd.
donnie darko
En weer stijgt Mulholland Dr. twee plaatsen in mijn top 10 naar de derde plaats.
En dan te denken dat hij een paar weken geleden nog op 3* stond.
xekjiram
, en zeggen ze bovendien dat het einde nergens op slaat
Ook de Troskompas (ja, sorry, hij was in de aanbieding) was niet echt in jubelstemming over de film

Voor mij een extra reden om met hooggespannen verwachtingen de video op scherp te zetten... U hoort nog van me!
Hi-Tek
Begint binnen 5 minuten kan niet wachten naar zoveel goed over de film gehoort te hebben.
Mijn recencie zal deze week wel ergens te lezen zijn.
p.s.- sorrie voor deze doelloze post, maar ik kan niet wachten
Turkeyloverz
Mijn recencie zal deze week wel ergens te lezen zijn.
Same here, aftellen maar..
Goodfella_90
Van mij ook nog wel. Ik neem hem op, zodat ik hem eventueel vaker dan eens kan zien. Dit omdat hij erg moeilijk moet zijn.
Hi-Tek
Same here, aftellen maar..
haha snel,vlug, gauw drinken klaar, eten klaar, tv aan, extra dvd opnamen
eminemin
Ik krijg iedere keer weer kippevel van deze film.
een welverdiende 5 sterren !
echt fantastisch
mastahkillah
wat is dit voor rare film zeg :S
hij boeide me tot het einde maar hij gaat niet egt ergens over ???
en mijn gids bestemplede hem wel als ***** Superfilm!
maarja hij was wel leuk maar klopt niet egt iets van toch ? vooral die twee oude mensen op het laatst waar gaat dat over
Jack Sparrow
Voor deze film is een term, briljant. Van begin tot eind heb ik geboeid zitten kijken. Heerlijk hoe je in het laatste half uur tot de constatering komt dat het niet zo is gegaan zoals je in het voorgaande hebt gezien. Dit is werkelijk fantastisch uitgewerkt en je krijgt meteen zin om em nog eens te gaan bekijken. 4 sterren
Hannibal
Ik hoop dat de rest van de films in mijn 'dringend zien' lijstje een stuk minder vaag en beter zijn.
Ik vind het prima als in een film niet meteen alles duidelijk is, maar dit ging mij te ver.
Leuk hoor, zo'n fragment waarin de dames midden in de nacht naar een theatervoorstelling gaan waar we eerst een minuut of 10 moeten luisteren naar een zangeres die vervolgens (dood?) neervalt en weggedragen wordt, maar ik snap er de ballen van wat dat uiteindelijk met de film te maken heeft.
Uiteindelijk blijkt alles een 'mooie' droom te zijn.. dat is natuurlijk wel heel makkelijk, aangezien je met dromen alle kanten op kan. Vanaf het moment dat het blauwe doosje wordt geopend zegt de film:"Vergeet maar wat je tot nu toe hebt gezien, want dat is allemaal niet waar, vanaf nu begint de film echt.. hahaha!"
Waarschijnlijk moet je deze film 28 keer zien om hem helemaal te kunnen begrijpen, maar een tweede keer zal er zelfs niet komen voor mij. Sommige 'vage' films herzie ik nog wel eens, omdat ik toch nieuwsgierig ben 'waarom dat nou ook alweer gebeurde', en 'hoe dat nou precies zat'. Bij Mulholland Dr. heb ik daar echt geen behoefte aan.
sydney
Gisteren hoorde ik iemand op TV zeggen, dat Lynch afrekent met de "traditionele verhaallijnen". Dat heeft er in mijn ogen niets mee te maken. In mijn ogen rekent hij nergens mee af en schaar ik deze film onder het hoofdje "mislukt experiment". Voor mij hoeft ook niet alles duidelijk te zijn. Het is juist leuk als de kijker ook een eigen inbreng in het verhaal kan hebben. Mulholland Drive gaat daarin echt te ver. Je hebt, weet ik niet hoeveel, clubjes die allemaal een eigen gedachtepatroon over de film hebben. En niemand die het weet...
Mijn type film zal het nooit worden, omdat ik aan het einde van de film niet opgescheept wil worden met 1.001 losse eindjes die nooit aan elkaar te knopen zijn.
flipsen
Zo moeilijk is dit verhaaltje helemaal niet mensen.
Het laatste half uur van de film is echt gebeurd, de eerste 7 kwartier is een wensdroom van Diane, waarin we zien hoe Diane haar hollywood avontuur had voorgesteld. In die wensdroom komen allerlei dingen uit de de realiteit (het laatste half uur) terug, maar dan volledig uit hun verband gerukt.
En dat is het. Als je dit door hebt, dan kun je de film nog een keer zien en kun je alles wat gebeurt voor jezelf een plekje geven. Sommige dingen lijken absurd in Dianes droom, maar ey.... dat zijn dromen toch ook vaak?!
en nu gaat niemand zeuren over het verhaal, Als je het verhaal niet gesnapt hebt zoek je nu uit hoe zit met behulp van de vele spoilers hier op de site en ga je hem lekker nog een ker kijken. Dan pas kun je deze film op waarde schatten, niet na 1 kijkbeurt.
vdc
Eens met flipsen.
Dit is een sterk onderbouwd verhaal. Laat dit duidelijk zijn.
In het droomgedeelte komen enkele scènes voor waar je wat dieper moet graven naar verklaringen, maar uiteindelijk moet je vaststellen dat het verhaal volledig klopt. (en daar heb je heus geen clubjes en 28 kijkbeurten voor nodig)
Doordat Lynch de kijker aanvankelijk met vraagtekens opzadelt, kan hij het verhaal ieder ogenblik onheilspellend houden. Dit is de kracht van deze film, zeg maar van Lynch’ manier van filmmaken.
Als je écht van thrillers houdt, en je hebt het verhaal niet in 1 kijkbeurt begrepen, dan verzeker ik je : deze film zal je blijven achtervolgen.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful