Genre: Mystery / Thriller
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in 2 bioscopen
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
Kronos
Het kan niet anders of Lynch heeft moeten puzzelen om dit raadselachtig verhaal volgens logische regels te vertellen.
Waarom zou dat niet anders kunnen? Welke logische regels?
Jij lijkt te menen dat er een bedoelde betekenis te achterhalen is terwijl David Lynch zelf zei dat het gaat om de ervaring en emotie die de film oproept. Persoonlijke interpratie dus. Wat je daarvan kan leren is dat jij degene bent die er een puzzel van maakt die op te lossen is volgens logische regels. Maar Lynch werkte het liefst met abstracte ideeën en had zelf niet altijd specifieke antwoorden voor wat dingen in zijn films betekenen. Het enige wat Lynch over deze film zei is dat het over verbeelding gaat, over de onzekerheid van de menselijke geest die op zoek is naar identiteit en betekenis geeft aan dromen, verlangens en verlies.
Het mysterie in de film opvatten als een raadsel, daar doe je mijns insziens de film en jezelf tekort mee. Zeker als je het vermeende raadsel denkt te hebben opgelost.
- 11959 berichten
Waarom zou dat niet anders kunnen? Welke logische regels?
Oplossing van de puzzel vind je hier. https://youtu.be/OiCfHW3N3vo?si=KQjj7J-h6wrEgP4I
Kronos
Al binnen twee minuten wordt bevestigd wat ik schreef en weerlegd dat er zoiets is als 'de oplossing van de puzzel'.
atropine
Binnen 2 minuten wordt duidelijk dat Lynch als kunstenaar zijn kunst niet uitlegt omdat hij zijn werk en zichzelf geen beperkingen wenst op te leggen.
En verder vervolgt hij:
""Ik denk dat mensen weten wat Mulholland Drive voor hen is, maar ze vertrouwen het niet. Ze willen dat iemand anders het hen vertelt. Ik hou ervan als mensen het analyseren, maar ze hebben mij niet nodig om ze te helpen."
Lynch voegde eraan toe: "Dat is het mooie, om dingen uit te zoeken als een detective. Door het ze te vertellen, worden ze beroofd van de vreugde om het door te denken en te voelen en tot een conclusie te komen."
Lynch gaf deze 10 aanwijzingen om een beter begrip van de film te verkrijgen.
Pay particular attention in the beginning of the film: At least two clues are revealed before the credits.
Notice appearances of the red lampshade.
Can you hear the title of the film that Adam Kesher is auditioning actresses for? Is it mentioned again?
An accident is a terrible event—notice the location of the accident.
Who gives a key, and why?
Notice the robe, the ashtray, the coffee cup.
What is felt, realized and gathered at the Club Silencio?
Did talent alone help Camilla?
Note the occurrences surrounding the man behind Winkie’s.
Where is Aunt Ruth?
Men mag verwachten dat deze 10 aanwijzingen bestaansrecht hebben omdat de film en de bedoeling van de film een logisch geheel is. De 10 clues worden zorgvuldig uitgewerkt en beargumenteerd in de door Basto aangereikte video
Kronos
omdat de film en de bedoeling van de film een logisch geheel is.
Hoe vaak is het woord mysterie je ontgaan?
- 11959 berichten
Kijk even verder, die is er toch wel
atropine
Als Mulholland Drive een mysterie is voor Lynch hoe kan het dan dat Lynch 10 aanwijzingen geeft om tot begrip te komen?
Kronos
Als ik je tien aanwijzingen geef om tot begrip te komen hoe een en ander in het leven in elkaar zit is het leven dan plots geen mysterie meer? Natuurlijk zit er binnen het mysterie ook een logica in de film. Maar wat doe je met hetgene dat buiten de logica valt? Blijf je rationeel puzzelen of geniet je net als FBI-agent Dale Cooper in Twin Peaks van verdomd lekkere koffie en vallen aanwijzingen je intuïtief binnen?
Graaf Machine
Hoezo zou het leven een mysterie zijn?
Net als deze film. Je kunt best zeggen dat er wat losse eindjes zijn, wellicht, maar het grootste deel van deze film is toch gewoon prima uit te leggen?
Ja, niet na één keer kijken, en misschien heb je er wat uitleg bij nodig, maar doe niet net of dit een volslagen onbegrijpelijk stukje cinema is.
atropine
Lynch onderschrijft net als ik de vreugde om als een detective uit te zoeken hoe het in elkaar steekt. Door denken en voelen. Door gebruik te maken van het intellect en de intuïtie. Ik kan evenveel genieten van het oplossen van een rationele puzzel als van een plotseling intuitief inzicht. Dat is de balans waar Lynch het vaak over heeft.
Kronos
doe niet net of dit een volslagen onbegrijpelijk stukje cinema is.
Doe niet of ik dit schreef.
de grunt
Volledig terecht dat deze film in menig officiële lijst tot de beste films van deze eeuw wordt gebombardeerd. Zelf zie ik dat niet zo, maar een meesterwerk is het zeker.
Welke films wel volgens jou?
Oprecht geïnteresseerd.
21th century.
- 11959 berichten
Persoonlijk kom ik dan uit bij Tokyo Tribes, Spring Breakers, Inland Empire, Inherent Vice uit.
Maar Twin Peaks The Return is het absolute hoogtepunt van deze eeuw.
atropine
Welke aanwijzingen die buiten de logica vallen zijn jou dan intuïtief binnengevallen?
Lavrot
De Log Lady komt weliswaar niet voor in MD maar dit citaat geeft wel aardig weer hoe moeilijk het is om waan (droom), werkelijkheid en abstracties uit elkaar te houden in films van Lynch.
Zo lijkt mij de vraag: "Wie of wat verbeeldt de Cowboy?" zeer waardevol.
atropine
Zo lijkt mij de vraag: "Wie of wat verbeeldt de Cowboy?" zeer waardevol.
Wat de cowboy verbeeldt wordt piekfijn uit de doeken gedaan in de door Basto geleverde link.
O ja?
Cowboy: "Now, you will see me one more time if you do good. You'll see me two more times if you do bad."
Praat die Cowboy nou tegen Adam Kesher of tegen de slapende Diane Selwyn? Ik kan me niet herinneren dat dat in die ellenlange uitleg op YT enige aandacht kreeg.
Ja.
Nee dus. Ik heb de transcriptie van die uitleg erbij genomen en een scan uitgevoerd op "cowboy." Zonder al te veel in detail te treden is dit waar de uitleg van "Twin Perfect" op neerkomt: "The Cowboy is the human form of the abstract concept of Hollywood Fate. He IS the Hollywood Dream." Deze doordraverij past hij zo'n beetje toe op alles wat beweegt in MD. Zo beweert hij uiteindelijk ook dat Camilla Rhodes helemaal niet bestaat, en dat bijvoorbeeld de werkelijkheid letterlijk buiten het zicht van de camera ligt. Tja, dan bestaat Diane Selwyn evenmin, want dat is een personage gespeeld door Naomi Watts.
Kortom, dit is geen uitleg, geen verklaring, maar een megalomane expositie van iemand die wil tonen hoeveel hij van de achtergrond van de totstandkoming van Mulholland Drive weet.
Voor wie wat dichter op de huid van Diane Selwyn wenst te blijven: The Cowboy is net als The New Neighbour in INLAND EMPIRE de personificatie van het geweten van het hoofdpersonage.
atropine
Twin Perfect geeft een logische onderbouwing voor zijn bewering over de cowboy, (Jij geeft géén onderbouwing voor jouw bewering )
Kronos
Allemaal, want ik heb me niet beziggehouden met rationeel puzzelen.
Kronos
Hoezo zou het leven een mysterie zijn?
Omdat leven an sich wel ratio omvat maar niet door ratio te vatten is. Het enige wat we met absolute zekerheid kunnen zeggen is: Er is eerder iets dan niets.
Maar wat het is, waarom en hoe, dat blijft een mysterie. Al onze rationele kennis (wetenschap) over dit iets is relatief.
Graaf Machine
Tja, als je die vruchteloze filosofische toer op wilt, dan is er voor mij maar één echt mysterie.
Namelijk dat er iets is. Het zou voor de hand liggen dat er niets zou zijn.
Kronos
Namelijk dat er iets is.
Het zou voor de hand liggen dat er niets zou zijn.
Graaf Machine
Eh.... nee. Een concept is niet niets, het is namelijk een concept, en dus iets. Niet iets materieels, maar het is wel iets.
Graaf Machine
Je herhaalt wat ik al schreef.
Kronos
Je schrijft letterlijk: Een concept is niet niets maar wel iets. Precies wat ik schreef.
Graaf Machine
Nee, jij schrijft dat niets ook iets is, en ik ontken dat.
Nu ga je uitvluchten zoeken. Ik ontken dat een concept niets is, dus ik schrijf niet wat jij ook schrijft.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful