• 155.513 films
  • 9.310 series
  • 27.683 seizoenen
  • 604.452 acteurs
  • 347.064 gebruikers
  • 8.766.218 stemmen
Avatar
 

Mulholland Dr. (2001)

zoeken in:
avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Interessante ideeen allemaal. Ik heb heel de thread doorgelezen en idd erg bruikbare en logische conclusies ontdekt.

Het is bijna onmogelijk om de gehele film te bespreken in een commentaar. Het is denk ik beter om elementen of scenes afzonderlijk te bespreken, zodat er meer aandacht kan zijn voor de details. Net zoals velen hier bleef deze film bij mijn eerste kijkbeurt halsstarrig in mijn hoofd rondspoken. Want wat had ik in hemelsnaam net gezien?

De meest basale vraag lijkt mij wat het eerste van het tweede deel onderscheid. Velen zijn ervan overtuigd dat het eerste deel droom en het tweede deel realiteit is. Ik denk dat ik hierin kan meegaan, maar ik wil toch iets benadrukken, wat wellicht deze benadering om z'n kop zet.

Als Rita in het begin van de film rondstrompelt, zien we een straatnaambordje met "Sunset Blvd" erop. Dit is ook de titel van een prachtige film van Billy Wilder, waarin het verhaal wordt vertelt door een al reeds vermoorde man. Zou het niet kunnen zijn, dat de HELE film een flashback is van Diane, NADAT ze zichzelf heeft neergeschoten? Het is niet erg aanneemlijk, maar waarom die nadruk op dat bordje met "Sunset Blvd?"


avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

  • 54554 berichten
  • 3155 stemmen

Interessante invalshoek. Er nooit zo bij stil gestaan.

Al sluit ik bij Lynch niet zo snel uit dat Diane de fantasie fabriceert vanuit een transcendente staat, al neig ik zelf nog steeds naar het feit dat haar schuldgevoel haar tot zelfmoord drijft.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Ja, ik vind het ook vergezocht en ik denk niet dat het aansluit bij de strekking van de film. Zoals je zegt, Diane pleegt uiteindelijk zelfmoord omdat ze haar geweten niet kan verantwoorden. Ze was al bijzonder instabiel, maar haar verantwoordelijkheid voor de dood van Camilla is de laatste druppel voor haar.

Ik heb gezien dat jij veel nadruk legt op het seksueel misbruik van Diane in haar jeugd. Ik ben het hier helemaal mee eens. Voor mij is het heel duidelijk. Deze theorie verklaart ontzettend veel. Mijn theorie hierover is de volgende.

De auditie geeft heel belangrijke aanknopingspunten. Chuck, gespeeld door een veel oudere man dan Betty / Diane zelf vraagt haar iets slechts te doen en Betty zegt dat ze het haar vader wilt vertellen. Het script zegt ook: Chuck would have been arrested if Betty told anyone. Chuck wordt aangeduid als "dad's best friend." Tot slot zegt Betty: "I hate us...I hate us both."

Het lijkt mij dat Chuck de opa van Diane is, die haar vroeger heeft misbruikt. Dat dit vaker is gebeurd, blijkt uit haar uitspraak "I hate us..I hate us both." De uitspraak dad's best friend lijkt te refereren naar het personage van Chuck als opa, want een vader is toch vaak de beste vriend van een zoon (of zou dit kunnen zijn). Er wordt ook gezegd: "dad is upstairs." Hier haal ik uit dat dit misbruik onder de neus van haar ouders (in ieder geval haar vader) heeft plaatsgevonden, maar dat hij het niet heeft gezien.

De fantasie begint natuurlijk met de Jitterbug-wedstrijd, een tijd waarin Diane nog onschuldig (en wellicht maagd was) en wellicht een hoogtepunt in het leven (in iedere geval op het gebied van prestatie) van Diane vormt. De ontmoeting met het ouderlijk stel op het vliegveld (wat een entree in de fantasie, niet?) is ook veelzeggend. Betty bedankt hen, maar wil ik ook van hen af. Ze bieden haar hulp aan, maar ze slaat dit af. Vervolgens zien we het echtpaar in de auto zitten: ze lachen heel overdreven en zelfs een beetje diabolisch.

Ik denk dat Diane hen als lief en zorgzaam wilt portretteren, maar dat dit haar niet goed afgaat. De diabolische lach kan ook zeggen, dat opa en oma hebben gezien dat Betty / Diane zo in haar fantasie opgaat, dat ze het idd niet aan haar vader zal vertellen. Typerend is natuurlijk dat opa en oma verder helemaal niet in de fantasie voorkomen, enkel op het einde waar ze de demonen symboliseren die Diane heel haar leven hebben achtervolgd.

Tot slot een heel intrigerende hint naar seksueel misbruik in de Club Silencio scene. Na geconfronteerd te zijn geweest met de illusie van haar fantasiewereld, zegt de magier op het toneel "listen!" en doen onweerklappen en lichtflitsen Betty heel hevig schudden (enkel zij en anderen niet). Tijdens dit gebeuren zie je de magier gespannen kijken. Op een gegeven moment hoor je een soort mannelijk orgasmisch geluid, waarna vervolgens de magier een heel sinistere lach op zijn gezicht krijgt. Op dat moment stopt Betty met schudden en raakt ze ontspannen.

Dit lijkt mij een duidelijke verwijzing naar de verkrachting van Betty. Wat uiteraard heel typerend is, is dat alles in de club illussie blijkt te zijn: een trompet die niet echt bespeelt wordt of een zangeres die niet echt zingt. Echter, het gebeuren met Betty blijkt echt te zijn. Wellicht zijn de onweersgeluiden en de flitsen gefabriceerd, maar de reactie van Betty is niet kunstmatig na te doen. Na deze confrontatie met haar trauma, wat rest Betty / Diane nog anders dan tranen? Zie hier de entree van Rebekka Del Rio met een spaanse versie van "Crying." Zie hier de meest ontroerende zwanenzang van de fantasie van Diane. Zelfs deze tranen blijken niet echt of oprecht te zijn, want ook deze opvoering blijkt een illusie te zijn.

Ik denk dat het seksueel misbruik de oorzaak van haar instabiliteit is en de moord op Camilla de druppel tot haar zelfmoord. Ik geef je groot gelijk, Naomi, om het seksueel misbruik in deze film centraal te plaatsen, als de bron van alle ellende.


avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

  • 54554 berichten
  • 3155 stemmen

You're too kind, sir. Nog iemand die naar de misbruik invalshoek leunt . Enorm veel cues die dit ondersteunen. Van kleine dingen als de poster van Rita Hayworth naar enorm grote minder subtiele significante hints zoals de auditie.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

O...my...God.

MD is mijn favoriete film, maar naar aanleiding van mijn begrip van Lost Highway heb ik mijn complete zicht op deze film helemaal vernieuwd. Het kwartje is gevallen. Er zullen wellicht nog meer kwartjes vallen in de toekomst, maar voor nu heb ik voor mezelf een sluitende theorie gevonden. Aanvankelijk dacht ik dat in LH Fred twee moorden had gepleegd, totdat Vcd mij tipte, dat er helemaal geen aanwijzing was voor de moord op Laurent. Bovendien speelt Lynch hier met een afnemende repressie van het trauma. Dit heeft mij aan het denken gezet.

Dit wordt een hele, hele lange post, vrees ik. Ik probeer het zo kort en bondig mogelijk te houden, maar vergeef me als me dit niet lukt.

Ik had altijd gedacht dat het tweede deel van MD de realiteit was, met subjectieve flashbacks van Diane. Ik had het fout. Net zoals LH is ALLES fantasie in MD, behalve de scenes waarin Diane alleen in haar appartement zit. Dit verklaart voor mij alles.

In het kort de volgende thema'"s:

1/ Het tweede deel bestaat uit fantasie op een bewuster niveau

2/ Camilla IS zowel Diane als haar Hollywoodideaal

3/ Seksueel misbruik is de bron van alle ellende

4/ Cowboy representeert het seksueel misbruik

5/ De betekenis van de sleutel

1.

MD is PRECIES het tegenovergestelde van LH qua struktuur. Waar LH begint met een zwakke fantasie en eindigt met een sterke, draait Lynch dit in MD om. De droom is de representatie van een sterke fantasie van Diane, want hij duurt vrij lang en de personages staan ver van haar af. Het tweede gedeelte betreft een zwakkere fantasie, want deze staat dichter bij de werkelijkheid of beter: staat dichter bij het trauma dat Diane plaagt.

Wat weten wij nu precies van het leven van Diane? Er is geen enkele aanwijzing in de film dat deze "flashbacks" realiteit zijn. Sterker nog, er zijn definitieve aanwijzingen dat dit wel degelijk fantasie is, waar ik later op zal terugkomen. Wat betekent dit voor de inhoud van deze fantasie? Het zegt ons dat Diane nog steeds niet de werkelijkheid onder ogen ziet. Zeker, de inhoud geeft ons veel clues waarmee we grote delen van de eerste fantasie kunnen ontrafelen, maar het geeft niet gemakkelijk haar eigen geheimen prijs.

Wanneer we de "flashbacks" in het tweede gedeelte als een fantasie zien, die dichter bij het trauma van Diane staan, dan moeten we concluderen, dat we geen weet hebben van de mensen die Diane in beide fantasieën opvoert. Toch kunnen we een aanwijzing halen uit de eerste fantasie, namelijk dat Diane continu wordt gebeld. Er zijn mensen naar haar op zoek. Dit duidt erop dat zij in werkelijkheid een prostituee is. Bedenk dat Diane in haar eerste fantasie alles mooier maakt dan het is. Er zijn duidelijke referenties naar het feit, dat zij callgirl is (vandaar de nadruk op de telefoon). Er zijn mensen naar "the girl" (d.i. Diane) op zoek, maar er wordt niet opgenomen. Logisch, want Diane zit depressief in haar appartement.

Hoe verklaren we dan dat de buurvrouw haar spullen komt ophalen? Wetende dat dit een flashback is, kunnen we ervan uitgaan dat Diane nog steeds bezig is haar werkelijke bestaan en staat te verdoezelen. In werkelijkheid zit zij zielig alleen in haar appartement, maar ze maakt er in haar fantasie van dat ze eerst in het prachtige appartement van haar tante woont en in deze tweede fantasie verdoezelt ze haar eenzaamheid door een buurvrouw op te voeren, zodat ze nog kan klampen aan het feit, dat ze met haar heeft samengewoond. De twee detectives functioneren als de instandhouding van het personage van Camilla, zodat de werkelijke toedracht van de "moord" niet wordt prijsgegeven.

2.

De verslechterde relatie met Camilla is ook een voortschrijdende realiteit, die in de fantasie van Diane kruipt. In werkelijkheid kon ze helemaal geen actrice worden, dus dit beeld doemt op. De relatie met Rita verslechterd als teken, dat Diane de verbinding met haar personage die de plaats van Diane zelf inneemt wordt verbroken. Diane staat er op het laatst alleen voor, zoals in de werkelijkheid. De kus van de actrice met Camilla op het feestje, lijkt te refereren naar zowel het callgirl zijn (Camilla IS Diane), maar ook uiteraard, naar de onbeantwoorde liefde van Hollywood voor Diane.

Om de gedachte aan zelfmoord zover mogelijk van zich af te zetten, creeert Diane het personage Rita / Camilla. Zij zorgt ervoor dat de moordaanslag op Rita mislukt, zodat ze deze afstand kan bewaren. De moord op Rita staat feitelijk symbool voor het niet slagen als actrice in Hollywood door Diane. Door deze moord niet te laten plaatsvinden, weet Diane deze Hollywooddroom in stand te houden in haar fantasie. Bovendien kan ze zich zo uitleven als haar ideaalbeeld: zorgzaam, zeker en talentvol, precies het tegenovergestelde van de werkelijkheid. Van LH heb ik geleerd dat Lynch continu in gradaties van verval werkt: alles is precies het tegenovergestelde als de werkelijkheid in de fantasie. En deze tegenstelling wordt gedurende de fantasie steeds kleiner, totdat de realiteit is verwezenlijkt.

Het probleem in de eerste fantasie is dat, doordat Diane Rita haar plaats inneemt (Betty is het ideaalbeeld van Diane, niet Diane zelf), Rita natuurlijk steeds in gevaar is, wegens de zelfmoordneiging van de werkelijke Diane. Het lijk op bed is dan ook Rita. Het is daarom dat enkel Rita hevig in paniek is en Betty haar enkel troost en niet van slag is. Het punt is namelijk dat in de eerste fantasie Rita Diane is en het is Rita die het potentieel slachtoffer is (van de zelfmoordneiging van de werkelijke Diane). Daarom zegt Betty in de volgende scene: "You know what you have to do." Rita moet Betty worden, feitelijk samensmelten, zodat Betty / Diane eindelijk een hollywoodster is (Rita / Camilla representeert het Hollywoodideaal van Diane) en Diane geen reden heeft om zelfmoord te plegen. De seksscene is daarom uiterst functioneel: de samensmelting van Betty en Rita. Tijdens de seksscene proclameert Betty / Diane haar liefde voor Rita / Hollywoodideaal. Uiteraard reageert Rita hier niet op: Hollywood negeert Diane. Erg mooi is natuurlijk, dat tijdens de sekscene, Rita de pruik afdoet, hetgeen al een teken is, dat de liefde van Diane voor Hollywood onbeantwoord blijft.

In de de 1e alswel de 2e fantasie wordt er gesproken over "this is the girl." In de 1e fantasie wordt er de foto getoond van de vrouw, die we in de 2e fantasie herkennen als diegene die Camilla kust. Deze vrouw staat ver van Betty / Diane af en is dus ver gelegen van de werkelijkheid. In de tweede fantasie wordt de foto getoond van Rita / Camilla, waarbij Betty zegt: "This is the girl." Deze vrouw staat veel dichter bij de werkelijkheid (hetgeen duidt dat de tweede fantasie dichter bij het trauma zit). In de fantasie van Diane staat Rita / Camilla voor de werkelijke Diane. Zie hier de graduele penetratie van de werkelijkheid in het hoofd van Diane. Ik kom hier later nog op terug.

3.

Door mijn begrip van LH ben ik gaan nadenken over de bron van Diane's depressie. In LH is het enkel de moord op zijn vrouw door Fred, terwijl ik aanvankelijk dacht dat hij ook Laurent had vermoord. In MD dacht ik aanvankelijk hetzelfde: de bron van de depressie van Diane is haar seksueel misbruik EN haar opdracht tot de moord op Camilla. Hierdoor kon ik niet verklaren, waarom nu juist haar opa en oma haar zo demonisch achtervolgen in haar laatste, panische aanval en niet Camilla, waarvan zij toch zoveel hield. Ben gaan nadenken en ben er tot mijn eigen happyness helemaal uit.

Het seksueel misbruik IS de bron van het ellendige bestaan en de depressie van Diane. En Camilla is enkel een substituut voor de werkelijke Diane in haar fantasie (repressie van werkelijkheid, cq gedaantewisseling a la LH). In werkelijkheid is HEEL MD een fantasie, behalve de scenes van Diane in haar appartement. Dit betekent, dat we geen enkele aanwijzing hebben om te geloven, dat de mensen in de fantasie van Diane ook WERKELIJK bestaan. We kunnen aannemen dat Diane de personages in haar hoofd basseert op mensen die ze kent in de werkelijkheid (zoals ze doet in de 1e fantasie, waar ze personages creeert die, zoals we later zien, zijn gebasseerd op personages in haar tweede, meer bewuste fantasie), maar we hebben geen aanwijzing dat dat ook werkelijk zo is. Feitelijk kan de toeschouwer NERGENS van op aan, aangezien we de personages enkel leren kennen in de fantasie van Diane. Het ENIGE WERKELIJKE personage dat we te zien krijgen is Diane zelf, in haar appartement.

Het seksuele misbruik van Diane door haar opa (en de medeplichtigheid van haar oma) heeft haar leven vergald. Door deze ervaring is ze in de prostitutie terecht gekomen. We weten geeneens zeker of ze wel in Hollywood of LA woont. Ze kan OVERAL in de VS wonen of waar dan ook. Het misbruik heeft haar getekend voor het leven en hierdoor is haar leven vergald en haar droom (Hollywood) in duigen gevallen. Het feit dat haar opa en oma door de zwerver (die symbool staat voor de zelfmoordneiging van Diane) op het einde worden losgelaten, betekent dat zij zelfmoord pleegt om het misbruik en opa en oma zijn de innerlijke geestverschijningen die haar hiertoe aanzetten: zij representeren haar trauma.

Het einde van de film kan ik door deze benadering nu ook volledig snappen: Betty, Rita / Camilla en de zwerver worden een: Diane is alle drie de personages. En het prachtige "Silencio" duidt de rust aan, die Diane nu eindelijk heeft.

4.

Met deze benadering weet ik eindelijk de cryptische cowboy perfect in het verhaal te plaatsen. De cowboy staat voor het seksueel misbruik zelf. Niet het trauma, maar het misbruik, de herinnering aan de daad. Let op dat de cowboy heel dominant is en zegt: "You're kinda anxious to get right down to it, aren't you?" En "I like someone who get's right down to it." Dit refereert naar het misbruik zelf. Bovendien zegt hij: "I'm driving this buggy and if you wanna hitch along, you have to change you're attitude."M.a.w. (excuses voor de taal): "Ik neuk je meisje en wil je meedoen, dan moet je je houding veranderen." Let op dat de cowboy rechtstreeks tot Diane spreekt. De cowboy symboliseert enkel de daad zelf en de "daad" zelf wil dat Diane geen zelfmoord pleegt, want dan heeft hij geen functie meer.

Eindelijk kan ik nu, voor mezelf ook de cryptische uitspraak verklaren: "If you see me twice, you do good. If you see me three times, you do bad." Ik weet niet meer de precieze woorden, maar het is iets van die strekking. Als we het tweede deel als de zwakke of meer bewuste fantasie beschouwen, dan duid dit erop dat bij de tweede keer dat de werkelijke Diane (de maker van de fantasie waarin het zich afspeelt) de cowboy ziet er idd niets aan de hand is. Hij maakt Diane wakker (hetgeen nog altijd een deel van de 1e fantasie uitmaakt op een iets bewuster niveau). Let op dat de Cowboy zegt: "Hello little girl, time to wake up." Wederom een referentie naar het misbruik en de autoriteit van de cowboy.

Echter, de derde keer dat Diane de cowboy ziet, zit de werkelijke Diane ver in haar depressie. Als zij niet zo depressief was geweest, dan had ze de cowboy geen derde keer gezien en was er (tenminste op dat moment) niets aan de hand geweest. Echter, de derde keer dat ze hem ziet betekent dat ze in een depressie zit in vergevorderde staat.

5.

De sleutel is idd de KEY. De sleutel die de box opent, zorgt ervoor dat Diane terugkeert naar de realiteit. Maar de realiteit is pikzwart, vandaar dat inzoomen in de box. In deze realiteit probeert Diane d.m.v. een tweede, zwakkere fantasie wanhopig om de realiteit te bannen en haar trauma te onderdrukken. De tweede sleutel, die Diane aan de hitman geeft, staat in de fantasie voor het voltooien van de opdracht. Als Diane vraagt waar het voor is, begint de hitman cynisch te lachen.

Deze sleutel staat voor het openen van de deur voor de zelfmoordneiging van de werkelijke Diane. We nemen aan dat de opdracht van het vermoorden van Camilla is voltooid, want we zien de sleutel even later op het tafeltje in het appartement van Diane liggen. Maar...deze scene is werkelijkheid. Nu Camilla dood is (of in ieder geval niet meer in staat om in de fantasie van Diane te verschijnen, aangezien Diane nu zo dicht bij haar trauma zit) heeft Diane geen uitvluchten meer. We zien dat de zwerver een box in handen heeft, waaruit opa en oma in demonische vorm verschijnen. De sleutel op tafel (dus in de werkelijkheid) opent de deur van Diane's zelfmoordneiging en opa en oma zijn hier debet aan. Nu kun je je afvragen waar die sleutel in haar appartement vandaan komt. Dat weten we niet, maar voor het begrip doet het er niet toe. Je kunt aannemen dat Diane zichzelf dit alles heeft wijsgemaakt in haar depressie en de sleutel, die wellicht toevallig daar ligt, ziet als tricker van haar plotselinge waanzin. Om eerlijk te zijn weet ik niet waar die sleutel in de werkelijkheid vandaan komt. Misschien dat anderen hier op het forum hier iets op weten te vinden. Echter, voor de betekenis en de functie van de sleutel maakt het niet uit.

Dus...

Met deze nieuwe benadering kom ik tot de conclusie, dat Diane alleen zit in haar appartement wanneer ze beide fantasieën creeert. Heel de film speelt zich als het ware af in haar appartement, om specifieker te zijn, in haar hoofd. Het niet beantwoorden van de telefoon ondersteund deze conclusie. Wederom, net als LH, gaat het hier om de repressie van een trauma en een treurig en pijnlijk bestaan, dat daardoor het lot van Diane is geweest. Ze distantieert zich zoveel mogelijk van zichzelf, maar desalnietemin weet de realiteit haar in te halen (wanneer ze droomt is ze natuurlijk passief, maar we kunnen ervan uitgaan dat die droom gebaseerd is op de fantasie die ze voor zichzelf, in haar depressie heeft gecreeerd). Ze probeert het een tweede keer, maar ook dit loopt spaak. Inderdaad, Lost Highway in een precies omgekeerde structuur.

Er zijn nog veel meer dingen die ik over deze film wil of kan vertellen, veel meer scenes die ik met behulp van deze benadering beter of zelfs helemaal kan verklaren voor mezelf. Ik vond de film al geweldig, maar met deze nieuwe benadering, waar ik veel beter mee uit de voeten kan en ik meer vat heb op verschillende elementen in de film, is hij voor mij alleen maar beter geworden. Ik ben een gelukkig man (cynisme..wink, wink).

Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden en of jullie dingen toch anders zien of betere suggesties hebben.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Bij deze wil ik eerste even een aantal correcties aanbrengen bij mijn vorige post:

1/ Ik schreef dat ik dacht dat we niet kunnen weten of de mensen in Diane's fantasie gebaseerd zijn op mensen uit de werkelijkheid. Ik denk daar nu pertinent anders over. Ik ben van mening, dat Diane het wel degelijk geprobeerd heeft het te maken in Hollywood. Hier heb ik mijn redenen voor, maar dat wil ik bij een volgende post uit de doeken doen, bij een thema, waarbij het meer relevant is.

2/ Ik was van mening dat Rita / Camilla zowel in fantasie 1 als fantasie 2 zowel Diane als haar Hollywoodideaal vertolkte. Daar ben ik pertinent van afgestapt door redenen. Rita / Camilla symboliseert UITSLUITEND de rol van de Hollywooddroom van Diane.

In deze post wil ik het over het volgende hebben:

1/ De rol van Rita / Camilla

2/ Wie is de blonde Camilla?

3/ Het "This is the girl" element in fantasie 1 en 2

Voorafgaand is het belangrijk te herinneren, dat ik ervan uitga dat de eerste fantasie / droom de krachtige fantasie is, die ver van de werkelijkheid verwijderd staat en dat de tweede fantasie (bestaande uit "flashbacks") een zwakke fantasie is, die dichter bij de realiteit staat. Dit is voor mijn benadering van cruciaal belang.

1.

Rita / Camilla vertolkt in de gehele fantasie de Hollywooddroom van Diane. De mislukte aanslag op Rita staat voor het redden van de Hollywooddroom van Diane, die, zoals we later zullen zien aan het eind van fantasie 2 aan diggelen ligt. De reden waarom Rita constant in gevaar is, is dat de Hollywooddroom van Diane ingehaald wordt door de realiteit en dat komt, doordat de droom in werkelijkheid vernietigd is. Dit betekent dat het lijk op bed in de fantasie van Diane idd Rita / Camilla is, maar het symboliseert louter de Hollywooddroom van Diane. Daarom overtuigd Betty Rita om op haar te gaan lijken en wilt Betty samensmelten met haar Hollywooddroom door met Rita de "liefde" te bedrijven.

In de tweede fantasie is Rita veranderd in Camilla. Zij is zelfstandig en staat helemaal los van Diane. Zij leidt Diane aan de hand naar de top van de heuvel. Vertaald: Hollywood verleidt Diane en hierdoor koestert zij hoop het te kunnen gaan maken, maar eenmaal in Hollywood aangekomen, wordt zij gewoon bedrogen. Tijdens latere "flashbacks" zien we Diane steeds jaloerser worden op Camilla / Hollywood (Diane veronderstelt dat Camilla / Hollywood gemeen speelt en het op haar heeft gemunt) en Diane is degene die de relatie verbreekt. Naar mijn mening refereert dit naar haar gebrek aan talent om het in Hollywood te maken. In haar 1e en krachtige fantasie / droom weet Diane nog de illusie op te wekken, dat zij een fantastisch actrice is en bejubeld wordt aangenomen, maar ondertussen weten we van Diane (en Lynch) dat alles in de fantasie een omgedraaide versie van de werkelijkheid is. En we weten dat Diane de neiging heeft excuses te verzinnen voor haar falen. Daarom bedenkt ze in haar fantasie, dat Hollywood haar heeft bedrogen.

Tijdens het feest komen we ook de blonde Camilla tegen, die in fantasie 1 de rol kreeg toebedeeld. Zij kust Camilla heel verleidelijk, terwijl Camilla heel pestend naar Diane kijkt. Ook hier bedriegt Hollywood Diane. Deze Camilla lijkt op Diane / Betty, maar ze is haar niet. Dit staat ook weer dichter bij de realiteit: een andere actrice kreeg de rol die Diane zo graag wilde en deze actrice krijgt in de meer bewuste fantasie van Diane de goedkeuring van Camilla / Hollywood. Deze relatie is erg belangrijk voor de verklaring van de blonde Camilla in de 1e fantasie / droom.

2,

De blonde Camilla op de foto in fantasie 1 lijkt sterk op Betty / Diane. Deze info komt natuurlijk uit de tweede fantasie, zoals alle info in fantasie 1 uit de meer bewuste fantasie komt, alleen verdraaid en soms helemaal omgekeerd. In haar droom krijgt de blonde Camilla de rol toebedeeld, terwijl het in de meer bewuste fantasie juist de donkere Camilla was, die die rol had gespeeld. Ook hier wordt de afstand tussen fantasie en werkelijkheid vergroot in de 1e fantasie. De rol van de blonde Camilla komt verder aan bod bij punt 3, de "This is the girl" element.

3.

Ik had eerst grote moeite met het ontcijferen van het zinnetje: "This is the girl," in beide fantasieën. Net zoals ik moeite had met het zinnetje "Dick Laurent is dead." En net als in Lost Highway fungeert dit zinnetje als een doorbreking van de fantasie door de realiteit, hetgeen een magistrale scene oplevert (het oogcontact tussen Betty / Diane en Adam, de regisseur.

De mafiosi in de 1e fantasie staan voor Hollywood of Hollywood-bazen. Zij willen dat Adam dit meisje aanneemt, de blonde Camilla. Let op dat deze blonde Camilla erg op Betty / Diane lijkt. De Hollywood-baas is erg precies in zijn smaak en zijn gedrag is onbeschoft. Let ook op de manier van onderhandelen. Inderdaad als mafiosi en erg irrationeel. Diane portretteert Hollywood hier in een uiterst ongunstig licht. Adam is een eigenzinnig en koppig regisseur (hint naar Lynch, misschien?) en weigert haar aan te nemen. Gedurende de rest van de fantasie is duidelijk dat de realiteit Diane begint in te halen: Adam ondergaat erg veel ongeluk en heeft veel pech, want in de werkelijkheid heeft Adam inderdaad dit meisje aangenomen.

Hoe kan dat nu? De donkerharige Camilla heeft toch die rol gespeeld? Jazeker, maar de werkelijke Camilla is in de 1e fantasie omgeruild voor de blonde, want dit staat verder van de werkelijkheid af. Diane haalt dit personage uit fantasie 2, omdat zij op Betty leek EN blijkbaar goedgekeurd werd door Camilla / Hollywood. Ze verwart Betty dus met de blonde Camilla.

Waarom willen de mafiosi (Hollywood-bazen) deze Camilla in de film? Dit is Diane's manier om het bedrog van Hollywood te illustreren. In werkelijkheid kwam het door haar gebrek aan talent, maar in haar fantasie draait Diane de boel om: het is de schuld van de studio dat zij die rol niet heeft gekregen.

Hierbij komen we op een cruciale scene in fantasie 1: de ontmoeting tussen Adam en Betty. Betty is helemaal blij, want zij heeft namelijk zojuist de rol gekregen van de casting directeur. Wanneer ze echter de opnamestudio binnenkomt, ontdekt ze dat er al een andere actrice is gecast. Haar ontdekking dat Hollywood haar heeft bedrogen (in haar fantasie, maar zo ziet zij het waarschijnlijk ook in de werkelijkheid). Dit moment is van groot belang. Haar blikkenwisseling met Adam is veelzeggend. Het is alsof Betty / Diane zegt: "Ik dacht dat je aan MIJN kant stond." En Adam kijkt haar idd ook beteuterd en verontschuldigend aan. Alsof hij zegt: "Ik kon het ook niet helpen."

Deze blik is het equivalent van het gesprek van Fred met Andy op het feestje in Lost Highway. Voor het eerst wordt Betty / Diane, net zoals Fred, fysiek met de realiteit geconfronteerd. In haar fantasie heeft Diane niet kunnen voorkomen, dat zij die rol niet kreeg en de realiteit heeft haar fantasie ingehaald. Daarom is de volgende scene onvermijdelijk: Betty voelt dat er iets mis is en wilt polshoogte nemen. Zij en Rita vinden dan het lijk op bed, dat is dus de Hollywooddroom van Diane. Hierbij is Rita hevig in paniek, want ZIJ is namelijk dat lijk, want ZIJ vertolkt de rol van Hollywooddroom. Wanhopig probeert Betty / Diane haar droom nog te redden, door proberen de liefde met Rita te bedrijven en samen te smelten, maar alas, ze kan de realiteit niet meer afwenden in haar 1e fantasie / droom.

De tweede keer wanneer het zinnetje "This is the girl" wordt uitgesproken, is wanneer Diane de foto van Camilla aan de hit man laat zien. Let op dat de rollen hier precies zijn omgedraaid. In plaats van dat de Hollywoodbazen een persoon aanbevelen (die symbool staat voor Diane / Betty, maar het in werkelijkheid niet is, want Camilla kreeg de rol in werkelijkheid en niet blonde Camilla). Nu wil Diane zelf Camilla niet aanbevelen, maar uit de weg ruimen. Precies omgekeerd! En we weten dat Camilla in de fantasie van Diane symbool staat voor haar Hollywooddroom. Diane wil dus haar Hollywooddroom om zeep helpen. Waarom? Omdat dat in ieder geval MEER op de werkelijkheid lijkt (Diane heeft haar eigen Hollywooddroom om zeep geholpen, door te weinig talent). Dit is uiteraard ook het laatste stuk van Diane's 2e fantasie.

Camilla is uit de weggeruimd. Dit staat natuurlijk voor de Hollywooddroom. Je kunt dit ook beschouwen als het om zeep helpen van de droomfabriek. Door Camilla, de droomfabriek uit de weg te ruimen, heeft Diane geen fantasie meer. Deze "moord" betekent het einde van Diane's fantasie, net zoals wanneer Alicia tegen Pete in Lost Highway zegt: "You will never have me," (want ze is dood) en Pete plotsklaps verdwijnt en weer verschijnt als Fred. Pete heeft geen nut meer, want het huidig narratief van de fantasie is onherstelbaar geweld aan gedaan. Diane heeft nu geen uitvluchten meer, om de confrontatie met haar trauma te vermijden. De sleutel staat voor het ontsluiten van haar trauma en angsten. Dit trauma is gebaseerd op het seksueel misbruik. Om hiermee om te kunnen gaan in de werkelijkheid, heeft Diane het misbruik zelf (de Cowboy) en het trauma (de zwerver) van elkaar gescheiden. Het trauma heeft ze achter een muur gestopt (zowel letterlijk - in haar fantasie- als figuurlijk - in zichzelf). Het is uiteindelijk de zwerver, het trauma, die de box heel nonchalant opent, want het is Diane zelf die het nu eindelijk toestaat. Het trauma bestaat uit haar opa en oma, die haar misbruikt hebben. Deze laatste scene is ook erg interessant, want het is de enige scene, waarbij de werkelijkheid wordt vermengd met Diane's fantasie. We zien hier cinematisch de uiteindelijke teloorgang van Diane in haar depressie. Meesterlijk.

In de volgende post wil ik het gaan hebben over de tante, want ook daar heb ik inmiddels een sluitende theorie voor, dankzij deze benadering die ik nu hanteer. Tenminste, ik beschouw hem als sluitend, maar anderen kunnen hier andere meningen over zijn toegedaan, natuurlijk. Ik hoop dat mijn posts wat discussie doen losbarsten over MD, zodat ik ook meer inzicht kan krijgen in dit fabelachtig complexe meesterwerk van Lynch.

Ik zal waarschijnlijk morgen verder fiedelefotsen, want vanavond ben ik druk met andere dingen.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Correcties bij mijn vorige posts:

1 / Vergeet alles wat ik heb geschreven over de links naar prostitutie en call girl in de film. Deleten die boel, weg ermee. Ik geloof niet dat Diane in werkelijkheid prostituee of call girl is en dat alle links hiernaar zuiver als metafoor moeten worden gezien. Bij deze wil ik niet uitgebreid op deze links ingaan, maar wel duidelijk stellen, dat WAT ik hierover heb geschreven per direct geschrapt moet worden.

2/ Vergeet ook wat ik in vorige posts over de detectives en hun symboliek heb gezegd. Ook deleten graag. Mijn begrip van deze symboliek sneed helemaal geen hout en ik besefte na enige deliberatie, dat zij helemaal geen directe relatie hebben met Diane. Zij spelen een heel eigenaardige en eigenlijk ook min of meer humoristische rol, welke ik hieronder uitgebreider wil analyseren.

3 / Ik heb geconcludeerd dat Rita / Camilla symbool staat voor de Hollywooddroom van Diane. Wat ik nog niet hebt vermeld is mijn mening over WAAROM zij hiervoor symbool staat. In de werkelijkheid was het Camilla, die de rol kreeg, die Diane zo graag wilde. Camilla belichaamde in de werkelijkheid dus de Hollywooddroom, die Diane zo koesterde. In werkelijkheid haatte Diane Camilla, maar in haar droom draaide ze dit wederom compleet om: hierin is zij zorgzaam en medelijdend t.o.v. Rita / Camilla. Bovendien verwezenlijkt Rita / Camilla in de droom NIET haar Hollywooddroom, want deze wordt door het auto ongeluk om zeep geholpen (d.i. de Hollywooddroom van de werkelijke Camilla, niet die van Diane!).

4 / Ik heb tot nog toe steeds gerefereerd naar de twee delen in de film als fantasie 1 en 2 of de krachtige fantasie en de zwakke (dichter bij de werkelijkheid staande) fantasie. Ook hierbij: VERGETEN! De beide delen zijn veel gemakkelijker en acurater te vertalen: 1e deel is droom en het tweede deel is dagdroom. Een droom graaft doorgaans veel dieper in het onderbewustzijn dan een dagdroom. Dit is naar mijn mening zelfs de enige mogelijke duiding van beide delen. Hieronder zal ik nog even ingaan op de aanwijzingen dat het eerste deel een droom is en geen bewust gecreeerde fantasie (immers, een droom graaft in het ONDERbewuste).

In deze post wil ik de volgende elementen in de film bespreken:

1/ De functie van het dode lichaam

2/ Where is Aunt Ruth?

3/ De detectives

4/ De huurmoordenaar (hitman)

1.

We hebben reeds vastgesteld dat het dode lichaam op bed feitelijk de Hollywooddroom van Diane is. Rita symboliseert natuurlijk deze Hollywooddroom en realiseert zich, dat ZIJ dat dode lichaam is. Maar aangezien de elementen en gebeurtenissen in de droom ver van de werkelijkheid afstaan, is het (nog) niet Rita, maar een plaatsvervanger voor haar. Nog steeds weet Diane in haar droom afstand te houden van de werkelijkheid. Rita is echter uiteraard panisch, want zij beseft dat dit lot haar staat te wachten.

Het dode lichaam is echter ook een extra link naar het wezen van de droom en de realiteit. In het begin, waarin we iemand (later blijkt deze persoon Diane te zijn) vanuit subjectief oogpunt zien, die op bed gaat liggen, bevinden we ons in de realiteit en dit shot geeft aan, dat we een droom binnenstappen. Aan het eind zien we Diane ontwaken, hetgeen een tweede aanwijzing is, dat het eerste deel van de film een droom is.

Het dode lichaam is een verwijzing naar de werkelijkheid: het dode lichaam ligt in precies dezelfde houding als dat Diane op dat moment in ligt te slapen. Dit weten we omdat we haar in precies dezelfde houding zien ontwaken. Wat voor betekenis kunnen we hier dan aan ontlenen? Het lijkt mij dat Lynch op de eerste plaats wilt zeggen, dat het dode lichaam in WERKELIJKHEID onderdeel uitmaakt van Diane zelf. Wat ik helemaal geweldig vind, is dat Lynch hiermee in een klap duidelijk maakt dat alle personen EEN zijn:

dode lichaam = Rita / Camilla = Hollywooddroom Diane = Diane

Dit alles zuiver in metaforische beelden weergegeven. Schitterend.

2.

David Lynch heeft een lijstje met 10 clues gemaakt om de film te kunnen doorgronden. Een van die clues is: "Where is Aunt Ruth?" Hieronder probeer ik hierop het antwoord te vinden en te illustreren.

Ik moet zeggen dat de scenes met Aunt Ruth mij eerder ontzettend dwars zaten. Ik kon ze niet plaatsen binnen het geheel en de betekenis ervan bleef mij totaal onbekend. Met behulp van deze nieuwe benadering, is het mij helemaal duidelijk geworden.

Aunt Ruth verschijnt in meerdere scenes. In de eerste scene waarin ze verschijnt, vertrekt ze uit een appartement. Dit is het appartement waar Rita / Camilla heeft liggen slapen, de nacht van haar moordaanslagpoging / auto ongeluk. Rita ziet Aunt Ruth, maar andersom niet.

De tweede keer wanneer we Aunt Ruth tegenkomen, is aan de telefoon. Betty vertelt Aunt Ruth dolenthousiast over het mooie apppartement van haar (van Aunt Ruth waar Betty gebruik van mocht maken).

De derde keer betreft de scene waarin Betty en Rita Aunt Ruth (wederom) zien vertrekken uit een appartement (een soortgelijk appartementencomplex alwaar ze het dode lichaam vinden). Wederom zien zij haar wel, maar Aunt Ruth hen niet.

De vierde keer is in de scene met het openen van de blauwe box. Nadat Rita de box heeft geopend en de camera de blauwe box is binnen gegaan, zien we de box op de grond vallen. Aunt Ruth komt binnen en het lijkt erop of ze wat zoekt. Ze kan het niet vinden en gaat weer weg,

Tot slot komt Aunt Ruth nog in de dagdroom voorbij. Op het feestje vertelt Diane terloops dat haar tante verhuist is naar Canada.

Het antwoord op de vraag is duidelijk: Aunt Ruth bestaat LOUTER in het hoofd van Diane. Zij is NIET gebaseerd op een werkelijk persoon in Diane's leven. Daarmee neemt Aunt Ruth een unieke plaats in de film in. Hoewel ik hierbij moet vermelden, dat ook de rol van de detectives soortgelijk is, maar hierover later.

Aunt Ruth heeft nergens in de film volledig contact met de mensen om haar heen. Rita ziet Aunt Ruth vertrekken, maar andersom niet. Bij het appartementencomplex idem dito. Feit is namelijk, dat Aunt Ruth niet KAN communiceren met mensen om haar heen, omdat zij werkelijk niet bestaat en de rest van de personages in de droom gebaseeerd zijn op werkelijke personen in Diane's leven, buiten de droom. Hoe zit het dan met het telefoongesprek dat Diane met haar tante heeft? Welnu, we horen niet de stem van Aunt Ruth. We halen uit de woorden van Betty dat ze praat met haar tante, maar er is geen werkelijke, fysieke interactie te detecteren. Dit komt doordat er geen interactie mogelijk is tussen het fictieve personage Aunt Ruth en de andere droompersonages: ze bevinden zich op verschillende metafysische niveau's.

Wederom zien we de toenadering tot de werkelijkheid in Diane's droom, als Betty en Rita Aunt Ruth zien vertrekken uit het appartementencomplex. Dit staat dichter tot de werkelijkheid, omdat Diane werkelijk hier woont en niet in het fantastische huis van haar tante aan het begin van de film; het huis dat ze in haar droom mooier had gemaakt dan het in werkelijkheid was. Wederom geen enkele interactie tussen de twee protagonisten en Aunt Ruth.

De scene die mij heel lang het meest dwars zat, is nu gemakkelijk uit te leggen. Betty en Rita staan in het appartement van Aunt Ruth. Wanneer Rita op het punt staat de box te openen, die symbool staat voor het bewustzijn van Diane of in algemener zin de werkelijkheid, verdwijnt Betty. Dat is logisch, want Betty kan niet in het bewustzijn kijken van Diane, want zij is Diane namelijk zelf. "Donde estay," zegt Rita heel beangstigend. "Waar ben je?" Rita is bang, omdat ze er nu alleen voor staat, d.w.z. dat de Hollywooddroom nu heel kwetsbaar is. Ik moet zeggen, dat ik hier nog niet helemaal uit ben. Ik heb nog geen echt sluitende verklaring voor de angst van Rita, maar de kwetsbaarheid lijkt mij aannemelijk. Zodra Rita de box opent, verdwijnt ook zij. Dit is wel weer goed te verklaren, want Rita bestaat niet op het meer bewuste niveau van de narratie. In de dagdroom verschijnt zij als Camilla, want dit staat dichter bij de realiteit. Op dat moment stapt Aunt Ruth binnen. Dit is naar mijn mening een scene met meerdere lagen en betekenissen. De eerste is, dat Aunt Ruth pas binnen kan komen, als Betty en Rita verdwenen zijn (want geen interactie mogelijk). Een tweede betreft haar handeling: we hebben Aunt Ruth twee keer zien vertrekken in de droom. Dit staat symbool voor het plaatsmaken voor Betty en Rita. Laatstgenoemden nemen dus letterlijk de plaats in van Aunt Ruth, het origineel fictieve personage in Diane's hoofd. Ook hier weer geldt, dat de droom verder van de werkelijkheid staat dan respectievelijk de dagdroom en de realiteit. In deze scene stapt Aunt Ruth de kamer binnen en zij neemt de plaats in van Betty en Rita. Dit geeft aan dat we ons op een bewuster niveau van Diane bevinden. Het vindt dan ook plaats bijna aan het eind van de droom. De scene markeert het moment, waarop Diane wakker begint te worden.

In de dagdroom komt Aunt Ruth ook nog voorbij, maar nu wordt ze enkel terloops genoemd tijdens het gesprek op het feest. Diane zegt: "She has gone north." Het gezegde: gone to Canada staat in de Amerikaanse volksmond voor: overlijden. In de dagdroom is Aunt Ruth dus overleden, want zij kan hier fysiek niet in bestaan: enkel diep in haar hoofd kan Diane een scherp beeld van haar fictieve personage creeren. De film waarin Diane zo graag de hoofdrol had gespeeld en de rol die Camilla van de studio kreeg toegewezen heet: de Sylvia North Story. "North" slaat op Canada en dit slaat op overlijden: het is feitelijk de story, het verhaal van Aunt Ruth. En Diane wilde dolgraag de rol van Aunt Ruth spelen, die in haar fantasie een geweldig actrice was en een succes in Hollywood. Diane wilde de rol van haar fictieve creatie overnemen.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk heb ik toch een plausibele en werkbare uitleg van de functie van Aunt Ruth voor mezelf in elkaar weten te fiedelefotsen.

3.

De detectives zijn erg interessant. Ze komen in twee scenes voor (in verschillende gedaanten) en worden in een derde scene ter sprake gebracht.

In de scene met het auto ongeluk, aan het begin van de droom komen ze voor het eerst opdraven. Op een gegeven moment zegt een van hen: "I think there's someone missing, maybe." En idd, Rita / Camilla is er niet, terwijl zij juist verongelukt HOORT te zijn. Rita = Hollywooddroom. Echter, Diane veranderd de werkelijkheid in haar droom zodanig, dat haar Hollywooddroom niet vernietigd of "verongelukt."

Later zien we weer twee detectives in een auto langzaam voorbijrijden (alsof ze aan het surveilleren zijn) bij het appartementencomplex waar Betty en Rita het dode lichaam vinden. Het zijn niet dezelfde detectives als eerder. De scene met het dode lichaam staat dichter bij de werkelijkheid, dus het kunnen ook niet dezelfde detectives zijn (ware dit wel het geval, dan zouden die twee detectives van het begin het realiteitsgehalte van deze scene weer naar beneden halen). Wat betekent de aanwezigheid van deze detectives in deze scene? Dat lijkt mij in het licht van het hogere realiteitsgehalte van de scene binnen de droom duidelijk: de detectives hebben "the missing person" van het auto ongeluk gevonden en dat is namelijk het dode lichaam / Rita. Het hogere realiteitsgehalte vraagt om een progressie van de speurtocht van de detectives. Dit zou je eventueel ook kunnen vertalen als de speurtocht naar de realiteit.

De detectives komen een derde keer voorbij in de film: dat gebeurt tijdens de dagdroom. De buurvrouw vertelt Diane dat twee detectives naar haar op zoek zijn. Zie ook hier weer de progressie van de zoektocht: nu zijn de detectives de werkelijk schuldige op het spoor, diegene die het auto ongeluk werkelijk heeft veroorzaakt. Bovendien degene die op een meer bewust niveau schuldig is aan de "moord" op Camilla en in werkelijkheid schuldig is aan het niet slagen van de Hollywooddroom: Diane zelf.

De verschijning van de detectives is ook erg belangrijk. De eerste keer hebben ze dialoog en communiceren ze met elkaar. Ze worden duidelijk door Diane in haar droom verbeeld. Later zien we ze alleen eventjes voorbijrijden. In een later stadium van de droom, op een bewuster niveau, kunnen de detectives dus niet goed in beeld gebracht worden door Diane. Tot slot wordt er in de dagdroom enkel nog maar mondeling naar hen gerefereerd. Net als Aunt Ruth kunnen de detectives niet in de dagdroom worden gerealiseerd. De enig juiste conclusie, die we hier aan kunnen verbinden is, dat de detectives eenzelfde status als Aunt Ruth hebben. dat wil zeggen, dat zij OOK louter in het hoofd van Diane bestaan en niet zijn gebaseerd op personen uit de werkelijkheid. Hiermee kom ik op de thematiek van de narratie.

De detectives zijn hersenspinsels van Diane. Hoe komt zij hieraan? Het begin van de droom doet aan als een thriller of film noir: moordaanslagpoging, een vermist persoon en detectives. Laatstgenoemden horen volgens Diane bij dit tafereel, want zij was geobsedeerd door Hollywood en haar escapisme. De opgenoemde elementen doen linea directa denken aan een film als The Maltese Falcon, waarbij detectives de hoofdrol spelen. Uiteraard hebben deze detectives binnen de narratie van de droom zelf de belangrijke functie om de WARE schuldige aan het overleven van Rita / Hollywooddroom op te sporen. Dit is uiteraard weer de werkelijkheid op z'n kop: in realiteit heeft Rita / Camilla / Hollywooddroom het NIET overleeft en in plaats van een helpende hand te bieden aan Rita / Camilla heeft Diane haar in werkelijkheid "vermoord."

Dit begin, dat bijna traditioneel aandoet als een thriller film noir sluit perfect aan op het eind van de film, dat als een typische horror beschouwd kan worden. Aan het begin en eind van de film hanteert Lynch dus zogenaamde traditionele Hollywood genres, terwijl alles war tussen in zit juist zeer moeilijk definieerbaar is en feitelijk niet te vatten in een specifiek genre. Dit lijkt mij een subtiele sneer naar Hollywood en tegelijk ook functioneel binnen het verhaal zelf. Lynch lijkt te zeggen dat hij tenminste geen typisch escapade films maakt. Dit heeft binnen het verhaal de functie om wederom in de droom en dagdroom de werkelijkheid op haar kop te zetten: Diane was om persoonlijke en psychologische redenen enorm aangetrokken tot het escapisme van Hollywood, het wegvluchten uit de werkelijkheid. In haar droom en dagdroom is dit ook weer omgedraaid: het escapisme van Hollywood is nergens te bekennen. We krijgen daarvoor in de plaats surrealisme ten top. Deze observatie is zeker niet noodzakelijk voor het verhaal, maar het viel me op en ik vind het persoonlijk leuk om dit erin te zien. Een ander kan hier zeker anders over denken.

Tot slot wordt er nog duidelijk naar Hollywood en de verteltechniek gerefereerd aan het begin van de film, wanneer we het bordje met Sunset Blvd zien. Dit is de titel van een film van Billy Wilder uit 1950. In deze film wordt het verhaal verteld door de ogen van een alreeds vermoorde man, gespeeld door de acteur William Holden. Dit lijkt mij een duidelijke hint naar de kijker. Met deze verwijzing wordt de verteltechniek van deze film symbolisch uit de doeken gedaan. Aanvankelijk wordt het verhaal van de film "verteld" door Rita en Rita / Hollywooddroom is in werkelijkheid al dood. De toeschouwer is zich pas later bewust dat Rita / Camilla niet de narrator, in dit geval creator, van het verhaal is, maar op het moment dat het bordje met Sunset Blvd wordt getoond, vertolkt Rita zelf de rol van narrator. Zij lijkt voor de toeschouwer op dat moment de protagonist van het verhaal te zijn. Toch een erg leuke en grappige vondst van Lynch.

4.

Hierbij wil ik het hebben over de functie van de huurmoordenaar. Alvorens ik hiermee begin, wil ik melden dat ik gedurende dit betoog i.p.v. huurmoordenaar de benaming hitman ga gebruiken. Omdat dit gewoonweg korter is en gemakkelijker werkt.

De hitman komen we drie keer tegen. We ontmoeten hem wanneer hij praat met een hoertje, een look-a-like van Betty / Diane. Zij vraagt of ze met hem meekan en gaat achterin het busje zitten.

De tweede keer zien we de hitman op kantoor met een vriend praten. Althans, uit hun handelen en dialoog lijkt het dat ze heel vertrouwd zijn met elkaar. Plotseling schiet de hitman deze vriend dood en weet daarna op klunzige wijze de twee getuigen van deze moord ook dood te schieten.

Later zien we de hitman in de dagdroom met Diane in Winkie's zitten. Diane vertelt hem: "This is the girl."

Goed, om met de deur in huis te vallen: ik beschouw de hitman als een symbool voor het einde van de Hollywooddroom van Diane. Dit moeten we even in gedachte houden.

De tweede scene wil ik kort bespreken en niet in detail. Ik wil enkel de relatie tot de symboliek van de hitman in deze scene bespreken. De hitman vermoord zijn vriend, wellicht zijn beste vriend. Als de hitman symbool staat voor het einde van de Hlolywooddroom van Diane, dan zien we hier duidelijk de symboliek. Echter, aangezien de scene redelijk vroeg in de droom van Diane plaatsvind, komt de hitman bij het moorden van de getuigen komisch en klunzig over. Dit refereert naar mijn idee naar de moeite die Diane in werkelijkheid had om de obstakels die haar in de weg stonden voor het in stand houden en de verwezenlijking van de Hollywooddroom. de reden dat de moord op de getuigen van de moord als komisch wordt geportretteerd is precies het tegenovergestelde van de werkelijkheid: het was voor Diane een zware en grimmige klus om de Hollywooddroom te realiseren. Ook zie je hier weer het kapotmaken van de vriend en de getuigen in de droom ten op zichte van het creeren en verwezenlijken van de Hollywooddroom. Precies omgedraaid.

De eerste scene waarin we de hitman ontmoeten, zit vroeg in de droom. We zien dat het hoertje een look-a-like van Betty / Diane is. Zo vroeg in de droom weet Diane zich nog fysiek te onderscheiden van de hitman. De look-a-like van Betty / Diane stapt in het busje. Dit busje hebben we al eerder gezien, namelijk in de scene met de opa en oma in de taxi. Precies hetzelfde busje rijdt voor de auto uit. Dit is werkelijk een geniale symboliek. De hitman rijdt voorop want hij is diegene, die het einde van de Hollywooddroom van Diane symboliseert. Zijn actie moet eerst plaatsvinden, voordat opa en oma, de inhoud van het trauma van Diane hun rol kunnen spelen. Het instappen van het Betty/ Diane look-a-like hoertje in het busje lijkt er voor mij op te duiden dat zij als het ware gevangen zit tussen de hitman (einde van de Hollywooddroom) en het trauma (opa en oma) in, als je deze terugverwijzend combineert met de voorgaande scne met opa en oma in de taxi. Omdat het nog zo vroeg in de droom is, is het niet Betty of Diane zelf in dat busje, in die situatie, maar een look-a-like. Schitterende symboliek!

De scene waarin de laatste verschijning van de hitman plaatsvindt bevat ook adembenemend complexe symboliek. Deze scene maakt deel uit van de dagdroom van Diane. Zoals eerder geconcludeerd symboliseert de foto van Camilla de Hollywooddroom en Diane wil Camilla, haar droom, om zeep helpen. Let op de houding van de hitman. In tegenstelling tot die eerdere scene, waarbij hij drie mensen op klunzige wijze vermoorde, oogt hij in deze scene in de dagdroom koel en berekenend, vol zelfvertrouwen. In deze scene wordt ook duidelijk waar Diane de patient die met de psychiater praatte in haar droom, vandaan haalde: hij staat bij de kassa en maakt oogcontact met Diane. Ik wil hier nu verder niet op ingaan, maar ook dit heeft uiteraard haar eigen symbolische waarde en dynamiek. Dat is wellicht voor later. Nu wil ik me enkel concentreren op de hitman.

Als we aannemen, zoals we eerder hebben vastgesteld, dat Camilla (hier op de foto) de Hollywooddroom is en de hitman het einde van die droom, dan komt het tafereel in deze scene wel erg dicht bij de werkelijkheid. Maar het is het nog net niet helemaal, want het einde van de Hollywooddroom en de oorzaak ervan (de hitman) is nog steeds gescheiden van Diane zelf. En zij is in de werkelijkheid ook de hitman, want zij is verantwoordelijk voor het falen van haar eigen droom (door een gebrek aan talent).

Als Diane vraagt wat de sleutel opent, begint de hitman hard en een beetje diabolisch te lachen. Dit is weer een penetratie van de werkelijkheid in de dagdroom en deze lach markeert ook de overgang tussen het einde van de dagdroom en de werkelijkheid. De hitman weet namelijk waar de sleutel voor dient en deze lach refereert naar dat besef. Echter dit besef maakt onderdeel uit van de realiteit, want enkel in de realiteit kan Diane dit ervaren hebben. Dit besef, geuit in die lach, symboliseert de overlapping van realiteit in de dagdroom. De sleutel dient, zoals we eerder hebben vastgesteld, voor het openen van de deur van het trauma. Let op het kloppen op de deur van Diane's appartement door opa en oma (de inhoud van het trauma) dat door de zwerver (het trauma zelf) is losgelaten. Diane laat ze niet vrijwillig in, maar het trauma komt toch bij haar binnen om haar vervolgens tot zelfmoord te drijven.

Dit verklaart de sleutel op tafel in Diane's appartement. We zien Diane hier heel gespannen naar staren waarna ze vervolgens het geklop op de deur hoort. De sleutel op tafel is van de deur van haar appartement, welke vervolgens weer symbool staat voor het besef van Diane. Het trauma dringt ongewild toch door tot haar besef en dit is uiteindelijk ondraaglijk voor Diane.

AHA! Eindelijk de sleutel op tafel verklaard. Dit schoot mij bij het schrijven zomaar te binnen. Ik ben bijzonder content met deze analyse. Persoonlijk denk ik, dat dit de enig mogelijke verklaring is voor de sleutel.

Poeh, nu neem ik even een breakje, hoor. Ik heb tot slot nog enkele punten die ik wil bespreken, maar dat komt in een volgende - en voorlopig laatste - post aan bod. Bij deze wil ik in ieder geval anderen op dit forum wederom uitnodigen om deze film tot in detail te bespreken. Voor diegenen die zich aangetrokken voelen uiteraard.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Correctie / aanvulling op de symboliek en betekenis van Aunt Ruth.

Boven de spiegel in het appartement van Aunt Ruth, waarin Rita / Camilla zichzelf aanschouwt, hangt een afbeelding van Rita Hayworth. Rita / Camilla heeft geheugenverlies en weet haar naam niet meer. Dan zegt ze: "Rita! My name is Rita." De directe associatie met de afbeelding van Rita Hayworth is gemaakt. De transformatie van het Hollywooddroombeeld van Diane is compleet. Rita Hayworth is (ook) een product, een constructie van de Hollywood fabriek. In het echt heette Hayworth Margarita Carmen Cansino. Ze had van nature donkerbruin haar, maar ze verfde dit rood. En dit rode haar brengt ons weer bij Aunt Ruth.

Het rode haar van Aunt Ruth verwijst naar Rita Hayworth. Aunt Ruth is het fictieve personage in het hoofd van Diane, die, net als Hayworth, een succesvolle carriere in Hollywood had. En zodoende wordt Rita / Camilla in deze constructie via de afbeelding van Rita Hayworth de (fictieve, maar in de fantasie van Diane werkelijke) Hollywooddroom van Aunt Ruth. Maar...aangezien Aunt Ruth fictief is, symboliseert Rita / Camilla niet de droom van Aunt Ruth, maar van Diane zelf. Hier zien we weer het reeds bekende patroon van de dichotomie: de Hollywooddroom van Aunt Ruth was succesvol en die van Diane in de werkelijkheid niet. Ook hier weer een omdraaiing van de werkelijkheid.

In deze (voorlopig) laatste post, wil ik onderstaande thema's proberen uiteen te zetten:

1/ De functie van Hollywood

2/ De jitterbug-wedstrijd

Ik sluit af met onderstaande punten:

3/ Onbesproken scenes

4/ Mulholland Dr in een notedop

1.

Het fenomeen Hollywood heeft zoals gebleken meerdere functies binnen de droom en de dagdroom. Ik wil hierbij analyseren wat de functie hierbuiten is, dus in de werkelijkheid. Diane wilde graag een ster worden. Wat was haar drijfveer hiervoor? Ik ben geneigd te geloven, dat ook hieraan weer het seksueel misbruik ten grondslag ligt.

Het seksueel misbruik moest worden verdrongen, weggestopt worden. Diane wilde a.h.w. vluchten in de fantasie en het werkelijke Hollywood staat hier symbool voor. Diane wilde in de werkelijkheid LETTERLIJK vluchten uit de realiteit. Haar verlangen om een succes te worden heeft haar ook geholpen het trauma te verdringen. Echter, toen bleek dat Diane niet genoeg talent had om een succes te worden, viel haar Hollywooddroombeeld in duigen. Diane komt daardoor terug uit de "fantasie van Hollywood" naar de bittere realiteit.

De conclusie luidt dus dat het werkelijke Hollywood de tegenhanger is van de droom en de dagdroom van Diane. Lynch portretteert Hollywood dus letterlijk als een droomfabriek! Het escapisme van Hollywood is fantasie en daarbuiten is de werkelijkheid en in het geval van Diane, de vreselijke werkelijkheid. In het geval van Diane verwordt Hollywood tot een letterlijke wereld van make belief. De werkelijkheid van Diane is gelijk aan haar fantasiewereld in de droom en dagdromen. Op deze manier weet Lynch op een sublieme wijze de grens tussen realiteit en droom zelfs nog ver buiten de werkelijke droom van Diane te vervagen. Meesterlijk!

2.

De jitterbug-wedstrijd is ook weer zo'n enorm enigma in het groter geheel. De film begint namelijk met beelden van (een) jitterbug-wedstrijd. Pas na deze scene belanden we in de droom van Diane. Betekent dit dan dat dit zich in de realiteit afspeelt en dat dit in de werkelijkheid is gebeurd? Het is moeilijk te bepalen, omdat we te weinig informatie hebben om een werkbare conclusie te trekken. Het is onwaarschijnlijk dat dit een dagdroom is, want aan het zware ademen te horen in het subjectieve shot van Diane die gaat slapen, is Diane niet in staat zulke beelden op dat moment in haar geest te creeren..

Mijn opvatting met betrekking tot deze scene is, dat het wel degelijk een herinnering van Diane is. Een die echt is gebeurd, maar die in haar gedachten overdreven positief en vrolijk wordt voorgesteld. Deze herinnering heeft geen fysieke verbinding met de droom, maar volgt via de constructie van de film zelf dezelfde logica als de droom. Diane herinnert zich de jitterbug-wedstrijd als een triomf in haar leven. De felle kleuren en gestileerde beelden duiden op een vervorming van de realiteit: dit is zoals het zich afspeelt in de geest van Diane. De film begint dus, net als de droom, op een positief hoogtepunt van de narratie en eindigt, net als de droom met een dieptepunt van de narrratie. We moeten ons bedenken dat zowel de jitterbug-wedstrijd als de zelfmoord van Diane aan het eind werkelijke gebeurtenissen zijn. Beide gebeurtenissen hebben echter ook de overeenkomst dat ze gekleurd zijn door het subjectieve standpunt van Diane. De jitterbug scene is zoals Diane het zich wilt herinneren, niet perse zoals het werkelijk is gebeurd. De laatste scene, welke ik nu gemakshalve vanaf iets voor de zelfmoord van Diane laat beginnen, speelt zich ook af in de werkelijkheid, maar gezien door de ogen van Diane. De beeltenis van haar opa en oma zijn fictief. Ook de beeltenissen van Betty, Rita / Camila en de zwerver zijn fictief alsmede de blauwharige dame aan het eind. Toch speelt zich dit wel af in de werkelijkheid en zijn de beelden die wij zien ook echt de waarheid, ondanks dat ze een product zijn van de geest van Diane. De symboliek die deze beelden in haar geest uitbeelden is de waarheid en er is niets aan verdraaid. Ook hier weer tegenstelling met de scene van de jitterbug-wedstrijd aan het begin, welke enorm subjectief gekleurd is en welke een vals beeld geeft van de werkelijkheid. Tot slot weet Lynch op deze manier zijn film dezelfde logica als de droom doen volgen: de film begint met het hoogtepunt uit Diane's leven, waarvan de herinnering vals is (hier kom ik zometeen over te spreken) en de film eindigt met een dieptepunt in Diane's leven, waarbij de symboliek de werkelijkheid weergeeft. Ongelooflijk!

Hoe zit het nu met die jitterbug-wedstrijd? Deze komt nog ter sprake op het feestje in de dagdroom. Er wordt terloops opgemerkt: "Didn't you win een jitterbug-contest once?" waarop Diane gegeneerd reageert, alsof ze zich ervoor schaamt. Dit lijkt mij een teken aan de wand, dat deze jitterbug-wedstrijd in werkelijkheid helemaal niet zo geslaagd was. Let wel: in de dagdroom weet Diane nog steeds de dingen rooskleuriger te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Zou dit dan betekenen dat de jitterbug-wedstrijd een flop was? Ik vind dit niet overtuigend, want hoe kan Diane dit dan zo sterk omdraaien naar een zeer positieve ervaring in haar herinnering? Wat ik eerder geneigd ben te denken, is dat de jitterbug-wedstrijd die Diane in werkelijkheid wel degelijk won een heel kleine en onbelangrijke gebeurtenis was. Deze winst betekent voor Diane echter zoveel, dat ze het in haar herinnering veel groter, vrolijker en belangrijker maakt. Dan is de afzwakking van de jitterbug-contest van de dagdroom naar de werkelijkheid naar mijn idee in het volgende gelegen: op het feest schijnen sommige mensen blijkbaar van deze winst van Diane af te weten en in werkelijkheid zou wellicht niemand ervan afweten. Zeker geen belangrijke mensen in Hollywood. De degradatie naar de werkelijkheid ligt gelegen in de benadering van deze winst van de jitterbug-wedstrijd: van bekendheid naar anonimiteit.

3.

In deze benadering en analyse van Mulholland Drive heb ik meerdere scenes onbesproken gelaten. enerzijds omdat ze voor een goed houvast op de film niet noodzakelijk zijn en anderzijds omdat ik van een aantal van die onbesproken scenes de betekenis en symboliek nog niet ten volle begrijp. Ongetwijfeld buig ik me daar in de toekomst nog wel over, maar voor deze huidige uiteenzetting heb ik besloten ze buiten beschouwing te laten. De betekenis van de scenes met daarin de tekst: "The girl is missing," en "The girl is still missing" is wellicht niet zo moeilijk te raden, maar ik weet nog niet naar welk meisje, dus welk personage wordt gerefereerd. De scene met het constant telefoongerinkel, welke direct gelinkt is met de scene in de dagdroom, waarin Diane naar de telefoon kijkt en niet opneemt kan ik wel redelijk logisch interpreteren, maar nog steeds niet goed plaatsen in het groter geheel. Voer voor toekomstige posts dus, maar voorlopig komt het daar niet van, hoor. Net als Diane verlang ik ook wel naar een beetje rust in mijn hoofd na al dat gepieker van de laatste tijd.

4.

1. Een vrouw zit alleen in haar appartement en pleegt door een steeds erger wordende depressie zelfmoord.

2. Het eerste deel is een droom en het tweede deel dagdromen. De droom staat het verst van de werkelijkheid af en de dagdromen zitten in het midden tussen de droom en de werkelijkheid.

3. De werkelijkheid dringt langzaam mar zeker door in zowel de droom als de dagdromen.

4. Diane verdringt door middel van haar vlucht naar het werkelijke Hollywood haar seksueel misbruik.

5. Door gebrek aan talent raakt ze haar droom om een steractrice te worden kwijt en wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen trauma.

6. Symboliek van personages:

Betty = geidealiseerde versie van Diane zelf

Rita / Camilla = Hollywooddroom van Diane

Blonde Camilla = look-a-like Betty die de rol krijgt van Camilla, die Diane graag wilde. En de vriendin van Camilla.

Mafiosi = studiobazen van Hollywood

Aunt Ruth = fictief personage van Diane in de werkelijkheid

Cowboy = seksueel misbruik van Diane

Zwerver = het trauma

Opa en oma = de inhoud en de oorzaak van het trauma

Huurmoordenaar = einde van de Hollywooddroom

Resterende symboliek:

auto-ongeluk = redding van de Hollywooddroom in de droom van Diane

blauwe box = toegang tot de werkelijkheid

sleutel = van het appartement van Diane, welke symbool staat voor het besef van Diane (waar het trauma binnendringt).

Er zijn meerdere personages en meerdere symbolen, maar bovenstaande zijn diegenen die ik uitgebreid heb besproken en voldoende zijn voor een goede grip op de film. Al met al ben ik van mening dat deze film van Lynch zo ontzettend complex is, dat het zeker de moeite loont hier eens bij stil te staan. Bovenstaande is slechts een beknopte en onvolledige interpretatie van mij van de film. Wellicht dat ik in de toekomst een poging waag een volledige verklaring van alle symbolen en verbindingen in de film te vinden. Voorlopig echter even niet.

Ik hoop dat mensen die dit lezen er plezier aan beleven of beleeft hebben en dat dit hen stimuleert om verder na te denken over de implicaties van de structuur van de film en het effect dat dit heeft op de lezing van de meerdere lagen en diepere betekenissen die de film rijk is.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Ja, ja, ik kan het niet laten. Ik blijf maar online doedelen over deze film. Ik blijf erover piekeren, hoewel ik moet zeggen dat ik toch prima heb geslapen, hoor. Ik zit nu met wat boterhammen en een vers bakkie koffie achter mijn bureau. Eens zien wat ik er nu weer van kan bakken.

Opmerking m.b.t. voorgaande posts:

Ik heb mijn posts doorgelezen en ben tot de conclusie gekomen, dat het niet lekker wegleest. Mijn eerste post bevat theorieën, die ik nu pertinent afwijs (zoals dat Diane prostituee is; dat ik niet weet waar de sleutel op tafel vandaan komt; dat Camilla ook symbool stond voor de persoon Diane; mijn referentie van fantasie 1 en 2). Deze post bevatten echter ook cruciale elementen, die centraal staan in mijn visie op de film. Ook de tweede post bevat mankementen, maar minder ernstige dan de eerste. Laten we maar zeggen, dat de werkelijkheid mijn visie op de film inhaalt, niet? Ik kan deze posts echter niet meer wijzigen. Ik had er achteraf verstandiger aan gedaan om eerst mijn visie in zijn geheel uit te werken, alvorens deze dolenthousiast op dit thread te deponeren. Ik heb wel allerlei kladblaadjes en notitieblokjes overal rondslingeren waar ik de hoofdlijnen van mijn visie op gekrabbeld heb (welke ik vaak geen eens kan lezen!). Enfin, al doende leert men, is een toepasselijk gezegde.

Ik gebruik voor de metafoor van Rita / Camilla de term Hollywooddroom (van Diane). Ik ben hier niet zo over te spreken. Ten eerste vind ik de term niet mooi klinken. Ten tweede en hier draait het mij om, weet ik niet of ik dit een adequate term vind. Ik zie Rita / Camilla als de personifiëring van de wens van Diane om een steractrice te worden. Ik weet niet welke term hier goed bij past. Wegens mijn gebrek aan creativiteit om een meer adequate benaming te vinden, houd ik het ook in deze post bij "Hollywooddroom." Het is soms behelpen geblazen, niet?

1. Where is Aunt Ruth? II

2.

a. De entree van het appartement

b. De extra betekenis van het dode lichaam

3. De masturbatiescene: terugkeer en verlies van de fantasie

1.

In voorgaande posts heb ik geconcludeerd dat Aunt Ruth, net als de detectives, een fictief personage is, dat door Diane is gecreeerd. Mijn gedachte was dan ook dat zowel Aunt Ruth als de detectives louter in het hoofd van Diane bestaan en niet zijn gebasseerd op werkelijke personen. Ik sta hier nog steeds achter, maar ik wil hier een aanvulling op maken. Een die mij zomaar te binnen schoot. Ik ben nml. de mening toegedaan, dat ALLES in onze fantasie een oorsprong heeft in de werkelijkheid, want je kunt niets bedenken dat je nog nooit hebt gezien: het is altijd een constructie dat bestaat uit onderdelen van dingen, die je WEL hebt gezien. Dat had mij aan het denken gezet.

Goed, Aunt Ruth is gerelateerd aan Rita Hayworth, via het rode haar. Dit symboliseert de overeenkomst van het succes van beide dames. Althans het succes van Rita Hayworth is werkelijkheid (zelfs buiten de film zelf!) en het succes van Aunt Ruth is fictief, want zij is een geheel fictief personage. Op dit moment begon het mij te dagen en ik dacht: wat doe ik in hemelsnaam moeilijk! Het is eigenlijk een heel traditionele metamorfose: Diane keek vroeger films met Rita Hayworth. Zij verbeeldt zich dat Rita Hayworth haar tante is en noemt haar Aunt Ruth. En vandaar begint de fantasie van Diane in de werkelijkheid groteske vormen aan te nemen.

Kort samengevat krijgen we dan de volgende vergelijking:

Aunt Ruth = Rita Hayworth = Rita / Camilla = Hollywooddroom = Diane!

Dit geeft mij uiteindelijk ook de verklaring voor het beeld van Aunt Ruth en de detectives in Diane's hoofd. Zij zijn namelijk wel degelijk gebaseerd op personages: niet uit de werkelijkheid, maar uit de cinema! Dit vind ik toch een wonderlijke mengeling van fantasie met werkelijkheid EN de make belief realiteit van Hollywood IN de werkelijkheid. Waar is dan Aunt Ruth? Technisch gezien zit zij idd uitsluitend in het hoofd van Diane, maar je zou eventueel ook kunnen zeggen, dat zij uit de cinema komt. Net zoals de detectives die Diane wellicht zoveel in Hollywoodfilms heeft gezien.

2.a.

De scene waarin Rita en Betty het appartement van Diane Selwyn binnenkomen, herbergt bij nader inzien toch ook meerdere lagen. Ik denk dat je hierbij idd meerdere interpretaties kunt hanteren, maar ik probeer uiteindelijk uit te komen op de interpretatie met de meest plausibele verklaring.

We moeten de boel weer even herconstrueren uit vorige posts. In het appartement ligt het dode lichaam. Dit lichaam staat voor de Hollywooddroom van Diane en voor het personage Rita. Wanneer Betty en Rita aanbellen, doet niemand open. Dat is binnen de dan lopende narratie logisch, want de bewoonster van dat appartement, Diane Selwyn, is dood. Echter, dit lichaam staat voor de Hollywooddroom en in werkelijkheid is die droom vernietigd. Betty / Diane kan dus niet haar wensdroom instappen!

Betty probeert heel enthousiast binnen te komen via het raam, terwijl Rita erg angstig om zich heen kijkt. We moeten wederom in de gaten houden dat Betty de geidealiseerde versie van Diane is. Zij is onschuldig en naief. Als een klein meisje is ze heel nieuwsgierig en kent zij als het ware de boze werkelijkheid nog niet. Rita is natuurlijk dat dode lichaam, hoewel er hier nog enige afstand is tussen fantasie en werkelijkheid: het dode lichaam staat buiten het personage Rita. Ik interpreteer de angst van Rita op de volgende manier: omdat het dode lichaam DEEL uitmaakt van Rita, voelt een DEEL van Rita dat er iets niet pluis is.

2.b.

Wellicht sta ik veel te lang stil bij deze scene en het dode lichaam en zie ik dingen die er niet zijn (nee, ik doel niet op The Sixth Sense). Ik ben echter overtuigd van het feit, dat deze scene meerdere lagen van betekenissen in zich herbergt. Zoals ik eerder heb vastgesteld staat dit dode lichaam voor Rita = Hollywooddroom = Diane. De link met Diane wordt gelegd, wanneer ze ontwaakt uit haar slaap, waarin ze in precies dezelfde houding ligt als dat dode lichaam.

Ik draaf hier wellicht een beetje door en misschien zie ik betekenissen, die er helemaal niet zijn, maar ik kan me niet onttrekken aan het gegeven dat Diane zelfmoord pleegt in dezelfde kamer (haar slaapkamer) als dat het dode lichaam ligt. Diane heeft een pistool in haar nachtkasje en dit gebruikt ze als middel voor haar zelfmoord. Het dode lichaam staat voor de Hollywooddroom die kapot is, maar met deze inval staat het ook voor de dood van Diane ZELF! Diane droomt dat zij dood is, gezien de houding van het dode lichaam en haar werkelijke slaaphouding. Zou dit dan ook kunnen worden gezien als een verwijzing naar de zelfmoordneigingen van Diane? Dat zou betekenen, dat de realiteit wederom de droom is binnengeslopen helemaal aan het eind. En DEZE realiteit, haar gedachten over zelfmoord, is de uiterste consequentie van de confrontatie met haar trauma. Deze gedachten over zelfmoord zijn ook werkelijkheid, maar ze hebben geen betrekking op de Hollywooddroom, maar op Diane zelf! Dus...het dode lichaam verbindt niet alleen alle personages in haar droom en fantasie tot een geheel, Diane, maar het representeert ook Diane persoonlijk. Het feit dat het dode lichaam in haar slaapkamer ligt, lijkt mij erop te duiden, dat Diane gedurende haar depressie zelfmoordneigingen heeft met dit pistool in gedachten.

Vergezocht wellicht, maar persoonlijk vind ik deze extra betekenis van het dode lichaam erg mooi passen binnen het geheel. Het gegeven dat de ultieme consequentie van de grimmige werkelijkheid doorsijpelt aan het eind van de droom. Zoals vele nachtmerries eindigen.

3.

De masturbatiescene is ook zo'n scene die ik gewoonweg niet kon plaatsen. Aanvankelijk zag ik er de groter wordende eenzaamheid van Diane in en later zag ik het als een illustratie van de verbreking van de relatie tussen Diane en Camilla. Nu ik de film fundamenteel anders benader, denk ik nu eindelijk deze scene en feitelijk de hele relevante sequentie te kunnen begrijpen. Ik kon de frustratie van Diane tijdens het masturberen gewoonweg niet plaatsen. Nu dus eindelijk wel.

Ik wil beginnen bij de scene waarin Camilla naakt op de bank ligt en Diane zegt op een beetje verbaasde, maar ook opgeluchte toon: "Camilla, you've come back!"

Diane was door haar wekken uit haar slaap weer terug in de grimmige realiteit. Ze was Rita / Camilla dus kwijt. Wanneer Diane zo overdag op de bank zit, begint haar brein weer op volle toeren te draaien om de realiteit te onderdrukken. We moeten ons echter bedenken, dat in de dagdroom Rita niet bestaat. Zij kan alleen in de droom verwezenlijkt worden door Diane, aangezien zij verder van de werkelijkheid staat dan Camilla in de dagdroom. In haar dagdroom ziet Diane het verschil niet tussen Rita en Camilla. Sterker nog, ze kent Rita helemaal niet, want Camilla neemt haar plaats in de dagdroom in. Diane is dus opgelucht dat Camilla / Rita is teruggekomen, want dit betekent een voortzetting van de onderdrukking van de realiteit.

De scene eindigt echter met Camilla die zegt: "We cannot do this anymore." De realiteit doorboort de dagdroom dus al snel. Camilla / Diane's Hollywooddroom wijst Diane dus af. Hierop volgt de masturbatiescene. En deze scene is heel bijzonder. Ik had namelijk altijd gedacht dat deze scene op narratief niveau op de seksscene met Camilla volgde, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat dit niet zo is. De masturbatiescene vindt plaats in de WERKELIJKHEID. Dit verklaart de frustratie van Diane tijdens het masturberen in zijn geheel. Camilla heeft haar afgewezen in de dagdroom en Diane probeert wanhopig de situatie van voor die afwijzing te recreeren. De masturbatie is hierbij uiterst toepasselijk, want het lukt haar niet een orgasme te krijgen, welke staat voor de recreatie van de dagdroom.

Nee, in plaats van een recreatie, krijgt Diane geklop op de deur te horen. Dit kloppen staat de hele film door voor de werkelijkheid die de fantasie binnendringt. Het mooie is natuurlijk dat Diane dit geklop in de werkelijkheid hoort, maar we kunnen ervan uitgaan dat dit een levendige manifestatie is van haar fantasie. De volgende scene zien we Diane die Camilla afwijst. Het geklop op de deur door de werkelijkheid, zorgt voor een meer realistische weergave van gebeurtenissen. Het was Diane die Camilla in de werkelijkheid afwees. Zij haatte Camilla en haar afwijzing in dit deel van de dagdroom strookt dus meer met de realiteit.

Zo zien we het dagdroomgedeelte, net zoals de voorgaande droom, steeds meer de realiteit benaderen. De scenes van Diane in haar appartement in de werkelijkheid zijn uiteindelijk toch wel te onderscheiden van de dagdroom. Deze scenes zijn namelijk doorgaans grauw van toon met donkere kleuren. De film begint heel kleurrijk en gestileerd met de jitterbug-wedstrijd, evenals de droom met de aankomst van Betty in L.A. en eindigt in de realiteit met haar grimmige, donkere toon en kleuren. Zelfs het kleurpalet van de film speelt een rol in de narratie zelf. Meesterlijk.

Goed, tot zover. Ik ga geen beloftes meer maken dat ik geen vervolgposts ga plaatsen. Ik houd me nu wijselijk stil. Ik denk erover om ook mijn visie op Lost Highway op papier uiteen te zetten, maar dat komt er voorlopig niet van. Ik heb nog andere dingen te doen, natuurlijk. Ik heb, niet geheel toevallig, wel het plan opgevat om vanavond Mulholland Drive weer eens te kijken. Het is denk ik alweer een half jaar geleden dat ik 'm heb gezien. Dat lijkt misschien sterk, maar het is werkelijk waar. Deze film heeft zoveel indruk op mij gemaakt, dat de meeste dingen mij nog helder voor de geest staan. Vanavond met een stel vrienden maar weer eens genieten van dit festijn. A trip down repression lane.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Ho, ho, moet dit even kwijt. Schiet me net te binnen. Ik denk te weten waar de koffie voor staat!

De mafiabaas / Hollywood baas is heel kieskeurig wat zijn koffie betreft. De ober zegt ook dat zij de koffie die hij wilt niet hebben, maar dat ze wel een andere soort hebben, die ook goed wordt aanbevolen.

De koffie staat voor Diane en Camilla Rhodes!!!

De Hollywoodbaas wil een specifieke soort koffie. Vertaald: hij wil een specifiek soort actrice en dat is Camilla Rhodes. De ober vertelt hem dat ze enkel een andere, ook hoog aanbevolen soort hebben. Dit is Betty / Diane.

Aha, dit is ook de reden waarom er zulke aandacht is gevestigd op het koffiezetten door Diane in haar appartement. Haar soort koffie viel niet in de smaak bij de Hollywood-baas. Sterker, haar koffie, dat is Diane, werd letterlijk uitgespuugd. Je zou de koffie dus als een metafoor kunnen zien voor het gebrek aan talent van Diane: het is een inferieur soort koffie.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Kleine correctie op mijn post met de opmerking over Aunt Ruth op het feestje door Diane. Ik heb hier wat geblunderd. Zoals ik al zei, het is lang geleden dat ik de film heb gezien, maar vanavond...ja,ja, wordt dit specifieke schijfje weer in de player gedaan.

Diane zegt niet: "She has moved to Canada." Dat had ik me verkeerd herinnerd. Nee, ze zegt: "My aunt has gone north." De gevleugelde uitspraak in de Amerikaanse burgermond is niet: "To move to Canada" (hoe kwam ik hier in hemelsnaam op?). De uitspraak is: "To go north," hetgeen redelijkerwijs vertaald kan worden als: naar de hemel gaan. En...Canada ligt ten noorden van de USA.

Dus Aunt Ruth has gone north staat enerzijds voor haar overlijden (zij kan als volledig fictief personage niet bestaan in de dagdroom) en anderzijds refereert het uiteraard naar de rol in "The Sylvia North Story," de rol die Diane zo graag wilde hebben, maar Camilla kreeg. De "Sylvia North Story" slaat op het leven van Aunt Ruth. Het is de "story" van Aunt Ruth, welke Diane in haar eigen fantasie voor Aunt Ruth had bedacht. Feitelijk heeft Diane het verhaal van "The Sylvia North Story" zelf in haar fantasie WERKELIJK bedacht. Door deze rol te spelen probeerde Diane in haar fantasie de rol van Aunt Ruth te spelen en zo haar Hollywooddroom te verwezenlijken. Helaas voor Diane dat ook dit enkel in haar fantasie speelt.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Gisteravond de film weer eens gezien. Had ik uiteraard moeten doen, voordat ik mijn visie op de film hier op het forum wilde proberen uiteen te zetten. Dat kan een kind je vertellen, natuurlijk. Enfin, het zij zo.

Met mijn huidige benadering van de metaforiek in de film, viel het mij op hoe eenvoudig de puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik zag de film door een compleet nieuwe bril. Het zorgde voor een andere ervaring, maar ik moet zeggen, dat ik dit weekend ook veel met de film in mijn hoofd zat. Dat zal er ook mee te maken hebben, natuurlijk. Het viel mij op dat werkelijk ALLE dialogen symbolisch refereren naar de constructie van de film. Werkelijk overal zitten hints verborgen naar de droom / dagdroom / realiteit waarin Diane zich bevind. Elke scene zit bomvol met dubbele lagen en symboliek. Met een juiste duiding van deze symboliek, is de plot van de film eenvoudig te destilleren.

Ik wil in deze post een scene-voor-scene analyse doen van de film. Hierbij wil ik me enkel richten tot de symboliek en niet op de voortschrijding van de realiteit in de verschillende delen en ook niet op de diepere betekenis van de meeste scenes. Hier en daar is het onvermijdelijk om hier toch naar te verwijzen en om bepaalde relaties tussen scenes en symboliek aan te tonen, maar ik probeer to the point te blijven. Ik heb mijn vorige posts eens doorgelezen en het viel me op dat ze erg omslachtig en gedetaileerd zijn, waardoor ze niet gemakkelijk door te komen zijn. Bij deze analyse probeer ik zakelijk te zijn om voornoemde reden en om ruimte te besparen. Ik wil hierbij opmerken, dat ik niet arrogant probeer over te komen. Wegens de bondigheid zal ik veelal de symboliek verklaren op een feitelijke manier. Wanneer ik begin met: "Dit betekent..." of "Dit staat voor..." dan moet de lezer dit zien als slechts mijn interpretatie.

Alvorens ik aan de analyse begin, lijkt het mij praktisch om de situatie van Diane en de structuur van de film schematisch in kaart te brengen. Dit schept meer duidelijkheid voor de lezer. Ik wilde de schema's veel beter en effectiever maken, maar dat bleek in deze kolom niet te kunnen. Ze zijn hierdoor erg eenvoudig van aard. Daaronder zet ik een lijst met personages en de verschillende metaforen waar zij, naar mijn mening voor staan.

Tot slot wil ik opmerken, dat lezers die perse hun eigen visie op en interpretatie van de film willen behouden om zodoende het "mysterie" van de plot voor henzelf in stand te houden, er verstandig aan doen deze post verder over te slaan. Uiteraard is het aan de lezer zelf om dit te bepalen.

Tijdsbalk verleden Diane

Seksueel misbruik---> TRAUMA ----> vluchten ----> Hollywood

----------------------------------------- <---- confrontatie <--- desillusie

Tijdsbalk heden Diane

Seksueel -----> TRAUMA <-----> Diane ----->I Hollywooddroom

misbruik

Constructie van de film

NIVEAU 1 REALITEIT -------> voortschrijdende depressie Diane

NIVEAU 2 DAGDROOM ----> geleidelijke doorkomst realiteit

NIVEAU 3 DROOM -----------> geleidelijke doorkomst realiteit

Metaforiek van de personages

Betty = geidealiseerde vorm van Diane

Rita = Hollywooddroom

Camilla Rhodes = substituut voor werkelijke Camilla

Opa en oma = representatie seksueel misbruik

Zwerver = trauma

Cowboy = waarheid / werkelijkheid

Adam = regisseur, oma, Diane

Gebroeders Castigliani = studiobazen

Mr Rogue = man achter de schermen / waarheid

Gene Clean = opa

Loraine = Diane

Deze lijst is nog steeds niet compleet, maar dit zijn de belangrijkste personages.

Scene-voor-scene analyse

Scene:

Limousine rijdt over Mulholland Dr.

Camilla zegt: "What are you doing? We don't stop here!"

Direct hierna zien we een auto met dronken jongelui wild over de weg slingeren. Het volgende shot zien we de bestuurder zich omdraaien en een pistool op Camilla richten. Even later, voordat er een schot gelost is, veroorzaken de jongelui een botsing met de limousine. Camilla stapt verdwaasd uit en loopt de stad in.

Camilla vertolkt in deze scene de WERKELIJKE Camilla. Zij heeft gelijk dat zij daar niet stoppen, want in de werkelijkheid rijdt de limousine naar de top, d.i. bereikt Camilla de top in Hollywood. Diane wilt Camilla in haar droom vermoorden, zodat ZIJZELF haar plaats kan innemen. Direct nadat Camilla die opmerking maakt, treedt de realiteit in de droom op. De realiteit voorkomt nml de moordaanslag. Let op dat het als een kracht van buitenaf wordt gepresenteerd, d.i. buiten de controle van Diane om. Er rest Diane niets anders om Camilla dan maar geheugenverlies te geven, zodat de herinnering aan de aanslag wordt gewist. Want Diane is namelijk ZELF verantwoordelijk voor de aanslag. Eenmaal in de stad aangekomen vlucht Camilla / Rita in de bosjes wanneer ze mensen ziet. Camilla kan namelijk geen interactie aangaan met mensen buiten Betty / Diane zelf. Zij is namelijk het product van Diane zelf (in werkelijkheid HOORT Camilla de top bereikt te hebben en in de droom HOORT Camilla / Rita dood te zijn). Zij zweeft ertussen in en is daardoor inherent verbonden aan Betty. In de rest van de film heeft Rita ENKEL contact met Betty op een illustratieve scene na.

Scene:

Rita valt in slaap in het appartement van Aunt Ruth. De volgende scene speelt zich af in Winkie's. Een patient praat over zijn droom en een psychiater luistert.

"I had a dream about this place. It's the second one I've had, but they're both the same. It isn't exactly day or night, but kinda half night, you know. Than I see you, you are standing there behind the counter. Í getthis awful feeling and I'm afraid of you. Than I know who's doing it. It's that man, behind the back of this place. I hope I never see his face outside of a dream."

De patient IS Diane. Het trauma heeft ze hier nog goed van zich gedistantieerd in de vorm van een man, die vertelt OVER een droom. Het is de tweede maar allebei zijn hetzelfde. Dit geeft de laag en de afstand tot de realiteit aan. Hierbij moet ik vermelden dat NA deze scene we Rita zien slapen. Deze scene speelt zich dus af IN de droom van Rita IN de droom van Diane. DAT zijn de twee dromen waar de patient naar refereert. Dit heeft zoals gezegd de functie om het trauma diep te verstoppen. Toch kan Diane niet voorkomen dat de patient / zijzelf door het trauma wordt overvallen.

Scene:

Betty arriveert in het appartement van haar tante. Hier ontmoet ze Camilla / Rita. Rita ziet een reflectie van een filmposter van Gilda met Rita Hayworth in een spiegeltje naast de spiegel waar ze voor zit. Rita is gewond en Betty is heel zorgzaam.

I.p.v. Aunt Ruth is nu Camilla / Rita in het appartement. Zij heeft symbolisch de plaats van Aunt Ruth ingenomen. Er is een reflectie van een filmposter van Gilda met Rita Hayworth in een kleine spiegel naast de grote, waarvoor Camilla zit. Diane verplaatst Camilla in Rita en Rita Hayworth staat symbool voor Aunt Ruth. Het spiegelbeeld symboliseert de projectie van Aunt Ruth in Hayworth en deze weer in Camilla / Rita.

De verwonding van Rita staat voor de beschadiging van de Hollywooddroom van Diane. Het is echter maar een kleine hoofdwond in dit stadium van de droom. Betty is heel bezorgd en zorgzaam; Diane koestert en beschermd haar Hollywooddroom.

Scene:

Overview LA en aankomst gebroeders Castigliani bij studio. Adam wordt gevraagd een "open mind" te houden. Er volgt een gesprek tussen de tussenpersoon bij deze ontmoeting en zijn assistent. Ze praten over koffie.

"What was it the last time?"

"Then we'll try the next one."

"He's not gonna like it."

Tijdens dit gesprek volgt er een blikkenwisseling tussen Adam en een van de gebroeders Castigliani, die een assistent van de andere broer lijkt te zijn. Tijdens het gesprek dat volgt, zien we een shot van mr Rogue die via een speaker het gesprek volgt.

Overview shot duid ik als Diane's manier om in haar droom de studiobazen of algemener Hollywood klein te maken. Dit is tegenovergestelde van de werkelijkheid, want Diane keek enorm tegen Hollywood op. Het gesprek over de koffie betreft de aanbeveling en keuzes van actrices (in droom Betty / Camilla Rhodes in werkelijkheid Diane / Camilla). De blikwisseling is eenstrijd van de wil tussen de regisseur en de studio. In de droom duid dit op de invloed van de studio op Adam. Ik denk dat Lynch hier ook een knipoog geeft naar Hollywood zelf en zijn persoonlijke strijd met studio's. "To keep an open mind" dat Adam als advies krijgt, duid op het feit, dat hij gedurende de film meerdere personages vertolkt. De "open mind" moet ervoor dat hij deze personages (zichzelf, oma en Diane) kan spelen. De gebroeders Castigliani staan voor de maffia, zoals Diane de Hollywoodstudio in haar fantasie portretteerd.

Mr Rogue is de man achter de schermen, de man die de werkelijke regie heeft.

Scene:

De manager of in ieder geval iemand die met de productie van de film is gemoeid, gaat naar mr Rogue toe en praat achter glas.

"Her name is Camilla Rhodes. The director doesn't want her. Do you want him replaced? Than we have to shut everything down. Is that something you want...? Than we shut everything down."

Mr Rogue reageert enkel met 'Hmmm" en "Yes?"

Mr Rogue is de man achter de schermen, die de controle heeft over de productie van de film (wellicht directeur Hollywood?). Let op dat de eerste suggestie die de manager doet is om de regisseur te ontslaan. Dit zou kunnen verwijzen naar het gemak waarmee Hollywood omspringt met regisseurs, hetgeen op een hint van Lynch zelf duid. Mr Rogue is in ieder geval diegene, die het stopzetten van de productie goedkeurt. Dit gebeurt natuurlijk, omdat deze film Camilla Rhodes / Camilla in de hoofdrol MOET hebben, omdat dat werkelijkheid is. Op deze manier kun je de manager zien als Diane / fantasie en Mr Rogue als de "waarheid." Deze scene symboliseert de strijd in Diane tussen fantasie en waarheid. Hiermee wordt de suggestie van de manager duidelijk: Diane IS de manager en zij probeert een andere regisseur te krijgen, omdat Adam haar in de werkelijkheid NIET had aangenomen. Ze kan echter de strijd met de waarheid in deze scene niet winnen.

Scene:

Hitman praat in het kantoor van een vriend. De scene begint met de volgende dialoog:

"That's unheard of, man. An accident like that? Who could have foreseen that?"

"They thought it was real, right?"

En even later:

"So this is the book, hey?"

"Yeah, the history of the world in phone numbers."

Begindialoog refereert naar het ongeluk in de droom. Hiermee lijken deze personages, de hitman EN zijn vriend onderdeel uit te maken van de "waarheid" in Diane zelf. "They thought it was real" slaat op Betty en Rita, die idd denken dat er een ongeluk is gebeurd.

Het boek met telefoonnummers is zwart: staat voor onheil. "History of the world" slaat op de fantasiewereld van Diane. De hitman is op zoek naar Rita/ Hollywooddroom en probeert haar te vinden. Telefoon staat gedurende de hele film voor de "waarheid" die probeert door te dringen tot de fantasie van Diane. En geklop staat gedurende de hele film voor de directe confrontatie met de "waarheid." De hitman wil dus het telefoonnummer van Rita hebben om haar te "bereiken."

Scene: in het appartement van Betty. Rita probeert haar naam terug te krijgen door te gaan slapen.

"I thought sleep would do it. I don't know my name, I don't know who I am."

Betty en Rita vinden een zwarte handtas onder het bed met veel geld en een blauwe sleutel. Ze verstoppen deze in een hoedendoos met hoed er bovenop in de kledingkast en schudden elkaar de hand.

Slaap is voor Diane de manier om te vluchten uit realiteit. Het is in dromen dat zij in staat is om haar fantasie tot leven te wekken. Dus...probeert Rita dit ook (gestuurd door Diane zelf), maar het werkt niet (realiteit sluipt binnen). De handtas is een afgezwakte versie van de blauwe box later in de droom. Nu bevat de handtas nog geld (Diane had in werkelijkheid niet zoveel geld) en de sleutel. Later bevat de box alleen nog maar de sleutel (weer opkomst realiteit).

Scene:

Hitman met hoertje. Hij vraagt of ze nog nieuwe meisjes op straat heeft gezien.

"Maybe a brunette, a little beat up?"

Hij is op zoek naar Camilla / Rita.

Scene:

Adam telefoneert met zijn assistente vanuit de auto.

"They've closed the set. You have to come home."

Adam moet actiever worden en de juiste keuze maken. Ze hebben de productie stopgezet, want ze kunnen niet verder zonder Adam, die in de "waarheid" in Diane's hoofd centraal staat. HIJ is de sleutel en hij fungeert als speelbal binnen de droom.

Scene:

Betty en Rita in het appartement.

"Mulholland Drive, that's where I was going." Betty doet de suggestie om uit te zoeken of daar een ongeluk is en zegt heel enthousiast:

"It'll be just like in the movies. We'll pretend to be someone else. I'm in Hollywood and I haven't even seen any of it."

Zelfs in haar droom is Betty de drijfveer van haar eigen falen en persoonlijk schuldig aan het kapotmaken van haar droom. Zij was idd in Hollywood en had niet veel gezien, d.i. had enkel kleine en onbeduidende rolletjes.

Scene:

Adam komt thuis met golfclub, doet deze in de bak in de hal en betrapt zijn vrouw op vreemdgaan met Gene "Clean", de zwembadschoonmaker. Zijn vrouw, Loraine, is erg boos dat Adam binnenkomt en Gene zegt:

"Just forget you ever saw it. It;s better that way."

Adam gooit roze verf over de juwelen van zijn vrouw, maar is verder welhaast apathisch, emotieloos. Hij valt Loraine aan, maar wordt door Gene neergeslagen. Adam vertrekt emotieloos en onder de roze verf.

Golfclub staat voor ontspanning en het lekkere leventje. Dit houdt op wanneer Adam thuiskomt en hij zijn vrouw betrapt.

Adam vertolkt hier de rol van oma. Loraine is de jonge Diane en Gene is de opa. Gene "Clean" is weer het tegenovergestelde van "dirty" opa. In de droom draait Diane het nog om: ze neemt het oma kwalijk dat ze binnenkomt, maar in werkelijkheid had ze haar oma waarschijnlijk om hulp gesmeekt. De rol van de opa is ook omgedraaid. I.p.v. Diane te kwetsen en te beschadigen, beschermd hij haar nu juist. Hij schopt oma het huis uit, terwijl hij in werkelijkheid haar wellicht had omgepraat of gesmeekt het niet verder te vertellen. Juwelen en roze verf zijn wat cryptischer. Het zou kunnen zijn dat de juwelen symbool staan voor oma (want vrouwelijk) en de roze verf voor het bloed / het lijden van Diane. Het is roze, omdat oma niet PERSOONLIJK verantwoordelijk is voor het lijden van Diane, maar er kleeft wel een BEETJE bloed aan haar handen. Het roze zou ook symbool kunnen staan voor het bloed van een onschuldige, jonge Diane. De roze kleding die Betty gedurende een groot gedeelte van de droomsequentie draait, lijkt hier op te duiden. Want Betty = geidealiseerde oftewel onschuldige Diane.

Adam zit onder de roze verf, dus hij symboliseert een gedeeltelijke personificatie van oma. Zoals we later zullen zien, krijgt Adam nog een andere rol toebedeeld. De passiviteit van Adam symboliseert zijn beïnvloedbaarheid (wellicht ook in de werkelijkheid).

Scene:

Betty en Rita zitten in Winkie's en Betty is op zoek naar het ongeluk in de kranten. Betty is teleurgesteld dat ze niets kan vinden. Rita zegt op troostende wijze: "It's okay." Op het naamplaatje van de serveerster staat "Diane" en hierdoor herinnert Rita zich de naam Diane Selwyn. Op dit naamplaatje staat ook: Sunset Blvd.

In deze scene neemt Betty de plaats in van de patient en Rita die van de psychiater. Daar waar de psychiater heel afwijzend stond t.o.v. het verhaal van de patient, is Rita hier heel begripvol t.o.v. Betty. Betty is gefrustreerd dat ze het ongeluk niet kan vinden, want dit duidt namelijk op de geleidelijke doorkomst van de realiteit: als het ongeluk niet heeft plaatsgevonden (en Camilla niet dood is), is ze niet meer verzekerd van de rol die Betty / Diane zo graag wilt hebben.

De serveerster is een look-a-like van Betty / Diane (ze heet ook Diane). Het Sunset Blvd op het naamplaatje suggereert dat het verhaal nu door iemand anders wordt verteld. Bij het straatbordje met dezelfde naam aan het begin is het feitelijk het point of view van Rita. Wanneer zij zich de naam van Diane in deze scene herinnnert,. veranderd het viewpoint in de film naar die van Diane, die deze droom heeft in haar slaap. Het kruipt dichter naar de werkelijke auteur van het verhaal toe. Later zien we in de scene waarin Diane een kop koffie neemt in de realiteit, wederom een mok met het logo van Winkie's met Sunset Blvd. Dit verwijst naar het feit dat het point of view wederom is veranderd en wel naar de werkelijke Diane.

Scene:

Betty en Rita zoeken telefoonnummer van Diane Selwyn en bellen haar op.

"It's the only one....It's strange to be calling yourself."

"Maybe it's not me."

Voicemail zegt: "Hi, it's me." Rita zegt: "That's not my voice, but I know her."

Betty zegt: "Maybe it's her roommate."

Heel de dialoog is complete symboliek, natuurlijk. "It's the only one" slaat op het dode lichaam in het appartement, dat idd alle personages van Diane in haar droom verenigt. "Maybe it's not me," en "Hi, it's me" spreekt voor zich. Rita zegt dat het niet haar stem is, maar de stem wel kent. Rita is maar een deel van Diane Selwyn (of het dode lichaam), dus volgt er een gedeeltelijke herkenning. Diane probeert toch nog afstand te creeren in haar droom door Betty de suggestie te laten opperen, dat het ook een kamergenoot van Diane kan zijn.

Scene:

De mafia is op zoek naar Adam en brengt een bezoek aan zijn huis. Loraine en Gene vallen hem aan, maar de man geeft geen krimp.

Man staat voor hollywoodstudio die Adam probeert over te halen Camilla aan te nemen i.p.v. Diane. Het gevecht illusreert dat de studio van geen wijken weet. Ik denk overigens niet dat Loraine en Gene hier Diane en opa symboliseren, want hier zie ik het verband niet mee.

Scene:

Adam zit in het hotel en hoort van de hotelbediende, Cookie, dat er twee mannen van de bank zijn langsgeweest. "You're bankaccount is maxed out and your credit has been canceled." "It's my duty to tell you. Whoever you're hiding from, they know where you are."

Adam heeft geen plaats waar hij zich schuil kan houden. Dat is logisch want hij zit in de droom en het hoofd van Diane. Deze opmerking slaat op de onvermijdelijkheid van de achterhaling van de realiteit. De dialoog mb.t. de bank lijkt te duiden op de druk die de studio op Adam heeft gelegd (althans in de fantasie van Diane). "It's my duty to tell you." Dit slaat op zijn rol die Cookie later speelt in Club Silencio. Ik ben er nog niet uit waar die club precies voor staat, maar het is in ieder geval een plek in Diane's hoofd. Cookie is hier namelijk de presentator, die Rebekka Del Rio aankondigt. Ik denk dat Cookie symbool staat voor een boodschapper van slecht nieuws. Let op dat hij Del Rio aankondigt en zij zingt over een legende, waarbij een vrouw door omstandiheden haar kinderen vermoord. Net zoals Diane HAAR kindje heeft "vermoord," haar Hollywooddroom.

Scene:

Adam belt met Cynthia, zijn assistente.

"Someone called. When they couldn't get you, they told me you were as good as broke. I didn't believe them, so I made a few calls," "And?" "You're broke."

"But I'm not broke." "I know, but you're broke,"

Even later herhaalt Adam cynisch: "So Jason thought it would be a good idea for me to see the Cowboy?"

Cynthia: "Listen. Something tells me that this guy is connected to what's happening. You could stay at my place if you want?"

Cynthia representeert Diane, die Adam ervan probeert te overtuigen niet naar de Cowboy te gaan. Bovendien heeft zij belletjes gepleegd, want ze geloofde niet dat Adam "blut" was. Dit staat voor einde carriere van Adam, omdat hij Camilla niet wilt aannemen (in de fantasie van Diane). "I know, but you're broke" staat voor het feit dat Cynthia / Diane het met Adam eens is, maar dat het buiten haar kunnen ligt hier iets aan te doen. Wederom dus een strijd tussen de fantasie van Diane en de "waarheid."

Scene:

Betty en Rita zoeken op de kaart Mulholland Drive met als doel uit te zoeken of er werkelijk geen ongeluk is gebeurd. Rita zegt angstig: "I'm not so sure about this." Vervolgens horen ze geklop op de deur en Louise Bonner, een andere bewoonster in het appartementencomplex staat voor de deur.

"Someone is in danger. What are you doing in Ruth's appartment?"

Betty antwoordt: "She's letting me stay here, I'm her niece. My name is Betty."

"No, it's not. That's not what she said."

Even later zegt Louise tegen Coco, die haar wegleid van de deur:

"Someone is in my room and she's in trouble. I want you to get her out now." Als Coco vraagt of ze Betty bedoeld zegt Louise: "No, she said it was someone else who's in trouble."

Rita is hevig geschrokken.

Betty / Diane is nog steeds gedreven om uit te zoeken of er een ongeluk is gebeurd, ondanks alle aanwijzingen dat dit niet het geval is. Diane heeft dit ongeluk namelijk nodig om haar fantasie staande te houden, d.i. als er geen ongeluk is gebeurd, waar is dan Camilla? Rita voelt zich erg ongemakkelijk. Net als bij het bellen naar Diane Selwyn, voelt een deel van haar dat er iets niet pluis is.

Louise Bonner staat voor de stem van Diane, want Lousie zegt|: "Someone is in my room and she's in trouble." En haar naam is niet Betty, want Louise zegt: "No, it's not, That's not what she said." Diane is in de problemen, omdat de realiteit haar fantasie achterhaalt. Het is niet Betty waar Diane zich zorgen om maakt, maar Rita, haar Hollywooddroom. En Rita voelt idd wederom onheil naderen.

Scene:

Adam ontmoet de Cowboy.

De Cowboy staat voor de 'waarheid.' Let op het lampje, dat maar moeilijk aangaat. De waarheid heeft moeite om door te dringen tot Diane. Bovendien symboliseert de schedel van de stierekop het onheil dat de waarheid vormt dat boven Diane hangt. Daarnaast vind de ontmoeting plaats in het donker en is er enkel kunstlicht. Immers, de waarheid van Diane kan het daglicht niet verdragen.

Zonder de hele tekst van de dialoog geheel over te nemen, wil ik kort de symboliek eruit halen. De Cowboy begint heel beleeft met "Evening" en kletst over het weer. Hij bedankt Adam dat hij wilde komen vanuit zijn "wonderful hotel downtown." We weten dat Adam in een vreselijk onguur hotel zat. Adam had in de werkelijkheid wellicht een prachtig huis en de Cowboy refereert naar de werkelijkheid en niet naar de droom, waarin alles tegenovergesteld is gemaakt door Diane. Na de beleefde introductie, spreekt de Cowboy direct tot Diane. Hij behandelt haar heel autoritair, hetgeen refereert naar het seksueel misbruik. Dit misbruik is immers waarheid en dat maakt onderdeel uit van de Cowboy, die de personificatie van de waarheid is. Adam gedraagt zich heel kinderlijk en doet alsof dit een grote grap is. Precies de houding van Diane, die zich ongemakkelijk voelt bij het onder ogen komen van de waarheid, de Cowboy. De Cowboy vraagt hoeveel bestuurders een buggy heeft. "Een," zegt Adam. De buggy staat voor de geest van Diane zelf, waarin er door de fantasie en de waarheid gevochten wordt om te mogen sturen.

De Cowboy zegt dat wanneer Adam zijn houding veranderd, hij mee mag rijden. Adam vraagt wat de Cowboy wilt dat hij doet. Adam moet van de Cowboy Camilla Rhodes aannemen voor de hoofdrol. De Cowboy, waarheid, stuurt de narratie van de droom dichter naar de werkelijkheid.

Vervolgens zegt de Cowboy: "Now, you will see me one more time if you do good and two more times if you do bad." Dit slaat zuiver op Diane. De Cowboy vraagt Diane om hem het roer over te laten nemen, d.i. de fantasie te laten varen en de waarheid onder ogen te zien. Diane doet uiteindelijk het verkeerde, want...tijdens de dagdroom later verzinkt ze WEER in fantasie. Dat is de reden dat we de Cowboy in de scene van het feestje voor de derde keer zien. Bovendien zien we hem vertrekken. Dit staat symbool voor het "vertrek" van de waarheid uit de geest van Diane, waarna ze compleet wordt overwelmd door haar depressie.

Wanneer de Cowboy Adam verlaat, zien we het lichtje uitgaan. Deze scene was een flits van werkelijkheid in de geest van Diane.

Scene:

We zien het bekende Hollywood-sign in de heuvels en vervolgens de repetitie scene voor de auditie tussen Betty en Rita.

Na de flits van werkelijkheid in haar geest vlucht Diane in haar droom wederom in de illusie van Hollywood. Dit gaat haar niet zo goed af want de scene die Betty moet repeteren refereert naar het seksueel misbruik. Het realisme van de scene staat symbool voor de moeite die Diane heeft om weer haar fantasie in te komen. De scene die hierop volgt, de auditie, staat weer verder van de werkelijkheid af, want hier acteert Diane erg goed (in tegenstelling tot de werkelijkheid). Deze twee scenes, de repetitie en de auditie zijn heel complex. De repetitie-scene gaat tussen Betty / Rita, d.i. Diane / Hollywooddroom. De auditie gaat tussen Betty en een ander, vaderlijk figuur. De inhoud van de te spelen scene veranderd van betekenis in beide scenes. Eerst praat Diane tegen haar Hollywooddroom en later zit de inhoud van de te spelen scene, het seksueel misbruik, verder verstopt en praat Betty tegen een onbekende. De inhoud van de dialoog in de scene is teveel om hier nu uitgebreid op in te gaan. De acteerstijl in beide scenes is heel typerend en symbolisch. In de repetitie scene speelt Betty het heel natuurlijk en realistisch. Ze is hier echt boos. Dit komt omdat ze nog niet diep genoeg in haar fantasie zit na de confrontatie met de Cowboy, de waarheid. Haar vertolking van haar rol in de repetitie staat dus dichter bij de realiteit. Dit opnieuw wegzinken in de fantasie verklaart ook het houterige gedrag van praktisch alle mensen in de auditie scene. Ik denk hierin te zien dat Diane te hard probeert weer de fantasie in te kruipen, het forceert. De volgende scene, die in de studio-opname, markeert namelijk alweer de opkomst van de realiteit. De auditie-scene voelt ook erg overdreven en geforceerd aan: mensen gedragen zich onnatuurlijk en overdreven beleefd.

Tot zover deze post. Vind het wel even genoeg. Het tweede deel volgt, maar ik weet niet wanneer.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Hierbij wil ik mijn scene-voor-scene analyse van de film vervolgen tot en met de curiositeit dat zich afspeelt in Club Silencio. Als lezer moet men constant de duiding van de symboliek in het achterhoofd houden, welke ik aan het begin van de scene-voor-scene analyse heb geplaatst, zodat het doornemen van de analyse met de vele verwijzingen eenvoudiger wordt.

Alvorens ik hieraan begin, wil ik eerst een aantal scenes en symbolen, die ik zowel in de scene-analyse als in eerdere posts heb besproken, bij deze herinterpreteren. Over sommige dingen heb ik nog verder nagedacht en ik ben bij sommige hiervan tot een nuancering gekomen en bij de rest tot een radicaal andere benadering.

Herinterpretatie van Camilla Rhodes

In een voorgaande post heb ik de afbeelding van Camilla Rhodes, die de gebroeders Castigliani als aanbeveling aan de studio geven, geduid als een look-a-like van Betty, omdat Diane zelf geen controle had over haar casting, zelfs niet in haar droom. Dit vond ik niet zo'n sterke vertaling van het symbool, maar het paste goed binnen de opkomst van de realiteit in de droom. Ik stap van deze vertaling af en benader het nu als een tweeledige interpretatie.

1. Wanneer we de feest-scene in de dagdroom in ogenschouw nemen, dan zien we de blonde Camilla de donkere Camilla kussen, waarbij beide dames met leedvermaak naar Diane kijken. In de droom, op de foto die de gebroeders Castigliani naar voren schuiven, staat Camilla Rhodes, terwijl daar de werkelijke Camilla op hoort te staan: zij heeft immers in WERKELIJKHEID die rol gekregen. Camilla Rhodes neemt in de droom dus de rol van werkelijke Camilla over. Als we naar de kus op het feest kijken, dan zijn de rollen daar precies omgedraaid. Camilla symboliseert in heel de film (afgezien van de eerste scene in de limousine) de Hollywooddroom van Diane. Camilla, de Hollywooddroom, kust nu dus een ander persoon dan Diane, Camilla Rhodes. Dit staat symbool voor het feit, dat Diane haar Hollywooddroom definitief kwijt is. In deze scene neemt Camilla Rhodes dus de plaats in van Diane, want zij heeft nu een verhouding met de Hollywooddroom / Camilla (afstand tussen Diane en haar Hollywooddroom wordt groter en de realiteit wordt dichter benaderd). Dus eerst Camilla = Camilla Rhodes en later Diane = Camilla Rhodes. In chronologische volgorde IN DE FILM krijg je dus Camilla Rhodes ---> wordt werkelijke Camilla en Betty / Diane ---> wordt (tijdens het feest) Camilla Rhodes. Allebei de transities staan dichter bij de realiteit.

2. Bij het tonen van de foto zegt een van de gebroeders Castigliani: "This is the girl." Dat is natuurlijk vreemd, want we weten dat de donkere Camilla de rol heeft gespeeld en niet Camilla Rhodes. In deze foto staat Rhodes symbool voor zowel de werkelijke Camilla als Betty (het is een look-a-like). Ik zie hier de beschuldiging in van Betty / Diane, omdat zij een poging tot moord op de WERKELIJKE Camilla in de droom heeft gedaan en in werkelijkheid haar eigen Hollywooddroom om zeep heeft geholpen. ZIJ is schuldig en vandaar: "This is the girl."

Herinterpretatie Mr. Rogue

Ik beschouwde eerder dit personage als de man achter de schermen en als een deel van de waarheid. Hier stap ik toch gedeeltelijk vanaf. Hij blijft voor mij zeker een deel van de waarheid, die de fantasie van Diane bedreigd, maar ik zie geen expliciete link met Hollywood. Hij heeft meegeluisterd met het gesprek tussen de gebroeders Castigliani en Adam en zijn raadgever. Een manager gaat naar Mr. Rogue toe en is zichtbaar bang voor hem. Ik heb eerder vermeld, dat ik deze manager zie als een verpersoonlijking van Diane en Mr Rogue als Hollywoodbaas en deel van de waarheid. Bij deze stap ik af van de eerste metafoor.

Ik heb mij steeds afgevraagd waarom Mr Rogue een lilliputter is en waarom hij zo stil zit en weinig zegt. Bovendien zit hij achter glas en praat de manager met hem via een speaker. Hier heb ik nu de volgende interpretatie voor. De naam Rogue doet sterk denken aan "rock." Dit is een levenloos object. Mr Roque zit erg stil en bovendien achter glas, zoals iemand die zich terugtrekt in eenzaamheid en wellicht levenloosheid. Zijn formaat doet mij vermoeden, dat dit de "verschrompeling" van Diane in haar eenzaamheid symboliseert. In werkelijkheid zit Diane tijdens haar dagdroom ook eenzaam op de bank: zij heeft zich teruggetrokken uit de werkelijkheid in haar kleine wereldje (letterlijk in haar appartement en figuurlijk in haar fantasie). Op deze manier staat Mr. Rogue voor de fysieke situatie van Diane in de werkelijkheid. De manager die Mr Rogue spreekt is een personificatie van Diane en het is ZIJ die terecht bang voor hem is. Mr Rogue representeert namelijk de grimmige situatie waarin Diane zich in werkelijkheid bevindt. Mr Rogue staat aan de kant van de gebroeders Castigliani, want hij keurt het goed dat de productie wordt stopgezet, wegens het feit dat ze de aanbevolen actrice MOETEN aannemen (want dichter bij de werkelijkheid).

Herinterpretatie seksueel misbruik en situatie bij Adam thuis

Deze correctie zorgt voor een radicaal andere benadering van het seksueel misbruik en hierdoor de situatie die Adam aantreft bij aankomst thuis.

Ik heb mij steeds afgevraagd: waar zijn de ouders van Diane? Nergens in de film wordt er naar hen gerefereerd. We krijgen enkel de grootouders aan het begin en aan het eind van de film te zien. Naar aanleiding van verschillende aanwijzingen, ben ik tot de volgende conclusie gekomen:

Diane is misbruikt door haar ouders!

Een eerste aanwijzing hiervoor vond ik in de opmerking, die Diane maakt tijdens de repetitie- en auditie scene: "My dad is upstairs, " en "Get out before I call my dad." Ik vroeg mij af dat, wanneer haar vader boven is, waarom moet ze hem dan bellen? Mijn interpretatie is, dat ze met "Dad" opa bedoeld. Opa staat BOVEN vader, want hij heeft senioriteit over hem. Echter, de beste verklaring is, dat dit "upstairs" staat voor "hemel." Haar opa en oma zijn gestorven (het is niet duidelijk wanneer) en zij kan geen direct contact meer met hen krijgen, vandaar het "bellen."

Een tweede aanwijzing dat het incest betreft, vinden we in de scene, waarin Betty voor het eerst het appartement van haar tante betreedt. Alvorens de camera de gang in sweept, zien we nog net in de hoek van het frame, in de boekenkast een foto staan. Hierop staan een moeder en dochter heel blij en innig afgebeeld. Deze scene speelt zich af aan het begin van de droom, waarin Betty alles nog erg positief en goed kan uitbeelden. We weten dat Diane / Betty alles in haar droom compleet verdraaid t.o.v de realiteit. Dit betekent dat we ons moeten voorstellen, dat in de realiteit de relatie van die moeder en dochter juist erg slecht moet zijn geweest. Bij deze toont de camera, wanneer deze de hal in gaat nog een schilderij. Hierop staat een madonna met kind afgebeeld. Hierin zien we weer, zelfs in EEN shot de opkomst van de realiteit in de droom: een foto representeert de werkelijkheid nauwkeuriger dan een schilderij. Het realisme van die foto wordt 1 seconde later alweer geweld aangedaan door eenzelfde soort afbeelding op het schilderij. De representatie van de foto in de droom is pure fantasie van Diane en deze wordt door het schilderij doorbroken, want het schilderij staat dichter bij de werkelijkheid (doordat het de nauwkeurige representatie van een vals beeld veranderd in een iets minder nauwkeurige representatie van een iets minder vals beeld).

Een derde aanwijzing voor de incest is gelegen in het feit, dat we de ouders in de film helemaal niet zien. Daarvoor in de plaats zien we de opa en oma van Diane. We zien hen tijdens de jitterbug-wedstrijd, bij de aankomst van Betty in L.A. en aan het einde van de film in de vorm van een inbeelding van Diane.

Hoe komt het dat Diane haar opa en oma ziet i.p.v. haar ouders? Mijn interpretatie is als volgt:

Opa en oma waren goed voor Diane. Ze waren wellicht al gestorven voordat de incest begon OF ze wisten er gewoonweg niet vanaf. Ik ben geneigd het eerste te denken en wel om de volgende reden: als Diane een goede relatie had met haar grootouders tijdens het seksueel misbruik, zou ze het dan niet hebben verteld? Nu ja, dat is giswerk. Feit is, dat Diane haar trauma diep heeft verborgen en het CENTRUM van dat trauma zijn haar ouders. Dus de kans is groot dat Diane het beeld van haar ouders zo diep heeft verstopt dat ze de beeltenis van hen kwijt is. Hiervoor in de plaats heeft ze de beeltenis van haar opa en oma geplaatst, omdat dat draaglijker is. Bovendien zullen de grootouders van Diane voor haar als surrogaatouders hebben gediend en zij staan zodoende eerste in rij om de beeltenis van haar ouders in te nemen. Dit geeft voor mij ook een goede verklaring voor de jitterbug-scene, waarbij we enkel een zeer wazige afbeelding van opa en oma te zien krijgen, waarna Betty prominent op de voorgrond treedt. In werkelijkheid waren haar ouders daar om haar aan te moedigen, maar dat beeld heeft ze uit haar geheugen gewist. Haar opa en oma waren daar niet, omdat zij al gestorven waren. Het beeld van opa en oma is voor Diane dus moeilijk te handhaven, omdat het de realiteit teveel geweld aan doet. Vandaar dat we enkel flarden van de beeltenis zien.

Met de aanname, dat het de vader en moeder van Diane waren, die haar hebben misbruikt, komen we tot een heel ander begrip van de symboliek in de scene, waarin Adam zijn vrouw betrapt met Gene. Het is namelijk de moeder van Diane, die haar man betrapt op seksueel misbruik met Diane. De symboliek van de rolverdeling blijft onveranderd, maar nu kunnen we de juwelen en roze verf veel beter verklaren. In de Amerikaanse volksmond staan family jewels (ook) voor mannelijke edele delen; penis en testikels. De roze verf kunnen we interpreteren als Diane's onschuldige seksualiteit. De roze verf op Adam betekent, dat moeder hier ook gedeeltelijk schuldig aan is, want Adam speelt op dat moment de rol van moeder. Tot slot kun je de bloedneus van Adam zien als symbool voor het verlies van de maagdelijkheid van Diane.

Scene-voor-Scene analyse II

Scene:

Coco klopt aan bij Betty. Ze ontmoet Rita.

"Hi, there. Who are you?"

Rita voelt zich ongemakkelijk en roept Betty. "Eh...Betty?"

Later volgt een gesprek tussen Coco en Betty, waarin Coco haar waarschuwt, dat als er problemen zijn ze zich hiervan moet ontdoen.Hierna een shot van voorbijrijdende detectives.

Betty groet Rita wanneer ze op het punt staat te vertrekken naar de auditie.

"When I come back I'll keep the cab waiting. So get ready to go."

Coco kent Rita niet en vraagt hoe zij heet. Rita roept Betty, maar hierdoor komt het over alsof ze twijfelend zegt: "My name is Betty." De reden waarom Rita niet kan antwoorden is, dat zij niet in staat is om met andere personages in Diane's droom te communiceren. Zij is namelijk, zoals we eerder hebben vastgesteld, onlosmakelijk verbonden met Betty, want Rita bestaat ENKEL in haar droom. Zij is een noodgedwongen creatie van Diane in haar droom, aangezien de moordaanslag op Camilla in de droom door de realiteit werd verijdeld.

Het gesprek tussen Coco en Rita staat ook weer vol symboliek, maar dat wil ik hierbij even overslaan. Het zinnetje dat Betty zegt, wanneer ze op het punt staat om te vertrekken is wel van belang, maar dit wil ik meenemen bij de bespreking van een andere scene. De symboliek in deze scene is overigens weer treffend: Betty neemt afscheid van Rita bij de deur en we horen Rita reageren, maar we zien haar niet. Wederom de groeiende afstand tussen Betty en Rita beeldend weergegeven.

Scene:

De auditie van Betty. Zij wordt door Wally, de casting directeur voorgesteld aan de mensen in de ruimte. De tegenspeler van Betty heet Woody. Een drama coach zit op een stoel in de hoek. Een look-a-like van Aunt Ruth, genaamd Lilly James, zit in de ruimte en zij heeft een assistente Nikki. Tot slot stelt Wally Betty voor aan Martha Johnson en zegt: "Martha Johnson, who you have met up front."

Drama coach: "No, it's not a contest. The two of them...with themselves. So don't play it for real, until it gets real."

Woody: "Tell me where it hurts, baby." Omkerend naar de drama coach: "Hey Bobby, I want to play this one nice and close like we did with that other girl. What's her name...the one with the black hair."

Woody: "Acting is reacting. They'll say eh...they're gonna arrest you or they gonna put you in jail. They all say it the same way. So when they say it, I just react."

Woody wendt zich weer tot Betty en zegt: "A man's best friend goes to work."

Betty speelt de rol heel overtuigend en heel beheerst en iedereen bejubeld haar. Na de auditie loopt ze samen met Lilly James en Nikki naar de opnamestudio. Lilly heeft commentaar op Wally en Betty zegt:

"Wally is a very close friend of my aunt."

Waarop Lilly reageert: "I ought to know, I was married to him for ten years."

Tot slot zegt Lilly tegen Betty: "I want you to meet a director. He's got a project that will kill."

Ik heb de weergave van de dialoog in de scene, die Betty met Woody speelt, achterwege gelaten. Deze heb ik gedeeltelijk al eerder besproken en het enige dat werkelijk van belang is, is dat de hele dialoog refereert naar het seksueel misbruik. De acteur heet Woody. Dit staat voor penis. Hij heeft het ook over "a man's best friend" en dit refereert eveneens naar dezelfde daad. Hij heeft het over "the one with the black hair" hetgeen een hint naar Camilla is. De drama coach zegt dat het geen contest is, hetgeen naar mijn idee verwijst naar de jitterbug-contest, dat weliswaar centraal staat in Diane's geest, maar NIET een realistische weergave van de werkelijkheid is. "Don't play it for real, until it gets real." Hier heb ik geen exacte aanduiding voor, aangezien het een vrij algemene uitspraak is. Ik denk dat er verwezen wordt naar het feit, dat Betty / Diane eerst de confrontatie met haar trauma moet aangaan, voordat ze het werkelijk "for real" kan spelen. Dit blijft voor mij echter gissen.

Lilly James is een look-a-like van Aunt Ruth. Eerder in de droom is Aunt Ruth een gevierd actrice, maar nu, bijna aan het eind van de droom, blijkt Lilly / Aunt Ruth "slechts" een castingagent te zijn. Bovendien volgt later de dialoog tussen Betty en Lilly. "Wally is a close friend of my aunt." waarop Lilly reageert met/ " I ought to know..." Zij `hoort` dat te weten, aangezien zij een dichter bij de werkelijkheid staande representatie van Aunt Ruth zelf is. Wederom, dichter bij de realiteit, want Aunt Ruth bestaat helemaal niet. Nikki lijkt op een jonge versie van de werkelijke Camilla. Voor het eerste zien we de werkelijke Camilla in Diane's fantasie in verband gebracht worden met de filmindustrie. Ook de opmerking van Woody ("the one with black hair") duidt hierop. Tot slot Martha Johnson. Wally zegt tegen Betty: "Martha Johnson, who you have met up front." Hij heeft gelijk, want Martha Johnson is dezelfde persoon als De Rosa, de in de fantasie van Diane vermeende kamergenoot en latere buurvrouw. Hoewel we de De Rosa pas later in de droom tegenkomen, heeft Betty / Diane haar al wel degelijk ontmoet. De Rosa komt namelijk in de dagdroom haar spullen ophalen, die ze (in de fantasie van Diane) had laten liggen bij de verhuizing van no. 17 naar no. 12. De dagdroom vind echter plaats op een bewuster niveau. Dus...Diane komt vanaf de realiteit VIA de dagdroom in haar droom. De ontmoeting met De Rosa / Martha Johnson vindt dus in de constructie van de film EERDER plaats, maar in de chronologie van de narratie pas LATER. Wonderlijke logica.

Scene:

We horen de eerste regels van het nummer: "Sixteen reasons why I love you." We bevinden ons in de studio en Adam moet de actrice voor zijn film casten. Betty en Adam hebben oogcontact: de blik van Betty lijkt hoopvol en in de blik van Adam is pijn en teleurstelling te zien. De vrouw die dit zingt, blijkt Carol te heten en een grote ster te zijn, want Adam verontschuldigd zich dat hij haar niet (meteen) kan aannemen, omdat de studio wil dat hij alle dames voor de casting moet beoordelen.

Carol: "My manager is going to bug you day and night. And me. Don't you forget me, I'm the girl who's playing this part."

Hierna zien we Camilla Rhodes voor de microfoon stappen. Ze zingt het nummer: "Why haven't I told you." Even later wordt de nadruk gelegd op de volgende regels: "Maybe, you may love me too. O my darling, if you do."

Jason, de producer van de film weet niet wat Adam hem wilt vertellen, want hij vraagt aan Adam: "You wish to tell me something?" Wanneer een van de gebroeders Castigliani over de schouders van Jason meekijkt wachtend op een antwoord, zegt Adam: "This is the girl." Castigliani zegt: "Exellent choice, Adam."

Het shot hierna kijkt Betty haastig op haar horloge. Dan volgt er wederom een blikwisseling tussen Betty en Adam. Vervolgens zegt Betty:

"I have to go somewhere. I promised a friend."

"Sixteen reasons" lijkt mij te duiden op de liefde die Betty / Diane heeft voor haar Hollywooddroom. Carol is een zekere look-a-like van de werkelijke Camilla. Ze waarschuwt Adam dan ook dat haar managers, dat zijn de managers van Camilla in de WERKELIJKHEID, Adam zullen lastigvallen wanneer hij haar niet cast. Bovendien zegt ze dat hij haar niet moet vergeten, want ZIJ is het meisje, die deze rol speelt. In de werkelijkheid is dat ook zo. Let op dat Camilla Rhodes in deze scene de blonde versie van Carol is. Gezamenlijk staan ze dus voor de WERKELIJKE Camilla.

De benadrukte regels, die Camilla Rhodes zingt slaan naar mijn idee op de liefde van Diane voor haar Hollywooddroom en haar gebrek aan talent dat die droom teniet deed. Onder druk van Castigliani, d.i. de studio maakt Adam de keuze voor Camilla Rhodes. Direct hierna zien we Betty op haar horloge kijken en vervolgens een blikwisseling tussen haar en Adam. Op het moment dat Adam Camilla cast, weet Betty dat er iets mis. De realiteit heeft haar droom ingehaald en de keuze die dichter bij de werkelijkheid staat, Camilla Rhodes, is gemaakt. De blik tussen Betty en Adam is bijzonder, want Adam heeft in de droom de rol van Diane gehad en stond aanvankelijk aan de kant van Betty / Diane. Adam voelt zich schuldig, omdat hij een deel van Diane representeert. Wanneer Betty op haar horloge kijkt zegt ze: "I have to be somewhere. I promised a friend." Ze heeft idd een belofte gemaakt en wel aan Rita. Toen ze vertrok voor de auditie zei ze dat ze een taxi zou laten wachten en dat Rita klaar moest staan. Betty ging ervan uit dat ze zou worden aangenomen en dat ze samen met Rita / Hollywooddroom zou gaan verhuizen naar Hollywood zelf. Echter, doordat Camilla Rhodes is gecast, voelt Betty dat er iets niet goed zit. Ze heeft idd de afspraak met Rita staan, maar in plaats van dat ze naar Hollywood gaan, is de bestemming nu het appartement van Diane Selwyn; een confrontatie met de werkelijkheid.

Scene:

Betty en Rita rijden in de taxi naar appartementencomplex Sierra Bonita, alwaar Diane Selwyn woont. Ze ontmoeten de buurvrouw en zij zegt dat Diane is verhuisd naar appartement no. 17. Hier ontdekken Betty en Rita het dode lichaam.

Wanneer Betty en Rita in de taxi zitten, draagt Betty een grijs colbert over de lichtblauwe blouse, die ze in de vorige scene aan had. Het lichte kleurenpalet van de kleding van Betty gedurende voorgaande deel veranderd (of beter: wordt letterlijk overschaduwd) door donkere tinten. Rita heeft een opvallende outfit aan: een rode blouse met een zwarte colbert. Rood staat in de film symbool voor fantasie, maar daarover later meer. Het meest opvalllende is natuurlijk, dat Rita dezelfde kleuren draagt, als dat ze eerder in de droom als Camilla in de limousine droeg. De werkelijkheid komt aan het einde van de droom van Diane steeds dichterbij.

Betty en Rita zien op het naambordje van het complex dat Diane Selwyn op no. 12 woont.. Ze bellen aan en het duurt lang voordat er open wordt gedaan. Rita is opgelucht, maar dan doet de buurvrouw, De Rosa, toch open. Zij verteldt dat Diane is verhuisd naar no. 17. Betty zegt heel stellig/ "But it said no. 12!" De Rosa lijkt geirriteerd te zijn en zegt dan/ "I switched apartments with her. She´s in no. 17." Ze wil Betty en Rita erheen brengen (Diane zou nog spullen van haar hebben en zoals we later in de dagdroom zullen zien, is dat ook zo), maar de telefoon gaat en ze zegt dat ze dat moet opnemen.

In werkelijkheid woont Diane op no. 17, maar in haar droom maakt ze daar no. 12 van om zo de afstand tot de realiteit te vergroten. We moeten ons ook even herinneren, dat het Betty / Diane was, die tijdens het telefoneren naar Diane Selwyn opperde, dat het wellicht een huisgenoot kon zijn. Dit lijkt erop te duiden, dat er helemaal geen huisgenoot / buurvrouw / De Rosa is, want...Diane maakt ALLES in haar fantasie het tegenovergestelde van de werkelijkheid! De werkelijkheid zit haar in de weg, want die heeft De Rosa met Selwyn / Diane gewisseld, zodat het werkelijke adres van Diane in haar droom klopt. De telefoon staat, zoals de hele film door, voor een verbinding met de werkelijkheid, die helpt te voorkomen dat De Rosa met Betty en Rita meegaat. De reden is, dat IN het appartement van Diane Selwyn de droom de werkelijkheid weer dichter benaderd, maar nu op een zodanig drastische wijze, dat De Rosa niet KAN binnenkomen. Het dode lichaam representeert alle fictieve personages van Diane uit haar droom alsmede de werkelijke Diane ZELF. De Rosa kan niet binnenkomen, omdat zij niet past in het realistische gehalte van de scene in het appartement. Net zoals Aunt Ruth bevindt De Rosa zich in relatie tot de scene in het appartement op een ander metafysisch niveau. Wanneer Rita ziet wie het dode lichaam is en beseft dat dit haar lot is, horen we geklop op de deur. Het is De Rosa. Haar geklop representeert weer de confrontatie met de werkelijkheid, ondanks dat zijzelf niet binnen kan komen. Dus...de fysieke verschijning van De Rosa bevindt zich op een minder realistisch niveau dan haar geklop / geluid. Het einde van de scene is dan ook onvermijdelijk/ alvorens we Rita panisch naar buiten zien stormen, gevolgd door een rustiger Betty, zien we De Rosa net de hoek omgaan. Na deze confrontatie met de werkelijkheid, is er geen contact meer mogelijk tussen Rita / Betty en De Rosa in de droom.

Scene

Club Silencio. Betty en Rita nemen ´s nachts een taxi naar Club Silencio. Ze treden binnen en zien een magier, die dingen zegt als/ "No hay banda. There is no band. No hay orchestra. Un trombone a coulisse. Oune trabonna en serdina. J´aime leson d´une trabone en sourdine" / Er is geen band. Er is geen orkest. Een schuiftrompet. Een gedempte trompet. Ik houd van het geluid van een gedempte trompet/

Verder zegt de magier/ " It´s all recorded. It´s all a tape. It is an illusion."

Betty begint hevig te schudden en we zien een blauwharige dame op het balkon zitten. Nadat het schudden is gestopt hangt er een blauwe nevel in de zaal. Vervolgens komt een man een zangeres, Rebekah del Rio, aankondigen. Tijdens haar optreden valt ze neer en wordt ze weggedragen. Betty vind een handtas naast zich op een stoel en haalt hier een blauwe sleutel uit. Vervolgens gaan Betty en Rita terug naar het appartement.

Voorafgaand aan deze scene vindt de transformatie van Rita plaats (met haar blonde pruik) alsmede de seksscene tussen Betty en Rita . Deze scene heb ik al eerder besproken, waarbij ik heb vermeldt, dat ik van mening ben, dat Betty probeert samen te smelten met Rita door haar op zichzelf te laten lijken en de liefde met haar te bedrijven. Zodoende probeert ze haar Hollywooddroom te behouden. Die nacht krijgt Rita een ingeving en spreekt ze op dusdanige wijze, dat het lijkt dat de woorden door een ander worden gesproken. Ik zie hier wederom de hand van de realiteit in, die in de droom van Diane in verschillende gedaanten voorkomt (Mr Rogue, de zwerver en de cowboy). Ze spreekt soortgelijke termen uit als de magier, zoals hierboven omschreven. Zij zegt tegen Betty dat ze met haar moet meekomen. Ze gaan naar de Club Silencio.

In de taxi zien we Betty voor het eerst een donkerrode blouse dragen. Hiermee wil ik direct ingaan op deze symboliek, welke in heel de film een belangrijke rol speelt. In de wetenschap bestaat de term blueshift , welke staat voor de verschuiving van een lage energieke staat, rood en een hoge energieke staat, blauw. In dit opzicht zouden we de droom / fantasie kunnen duiden als weinig energiek en de realiteit als hoog energiek. De kleur rood staat in de film voor fantasie en de kleur blauw voor de werkelijkheid. De rode blouse van Betty geeft dus aan, dat zij de werkelijkheid nadert, want zij IS een personage in de fantasie van Diane. De rode blouse geeft deze fictiviteit van Betty aan.

De taxirit naar Club Silencio is erg surrealistisch: geluiden zijn verstomd, straatlichten zijn vervormd en de beelden zijn wazig. Wanneer we Rita en Betty van een afstand de club zien binnengaan, gaat de camera met een vaart en met een licht wiebelende beweging hen achterna. De camera verbeeldt het view point van de werkelijke Diane (en de toeschouwer) en zij / wij worden als het ware de club "ingezogen," Diane wilt helemaal niet naar binnen toe, maar de kracht van de opkomst van het realisme in de droom is te sterk geworden voor haar. Club Silencio is de bron van de fantasie van Diane. Beter gezegd/ Club Silencio is de ruimte in Diane´s hoofd, waar zij specifiek die fantasie creeert, die ze nodig heeft om haar trauma te onderdrukken. De overheersende kleur in de club is rood: stoelen en gordijnen. Jazeker, hier heerst de fantasie van Diane, die meesterlijk alles naar haar wens heeft gedecoreerd met letterlijk en figuurlijk de kleur van haar dromen. De woorden van de magier spreken boekdelen, want hij geeft aan dat alles (in de Club) een opname of kopie van de werkelijkheid is. De kopie van de werkelijkheid, die in Diane´s fantasie helemaal verstoord is. Het is allemaal een illusie, aldus de magier. Wanneer de magier zegt/ " Listen!" zien we in hetzelfde shot voor het eerst de blauwharige dame op het balkon zitten. Op dat moment horen we gedonder en zien we blauwe lichtflitsen in de zaal. In een shot vanaf de buhne, zien we helemaal achterin de zaal en links in het frame een klein rood lichtje branden. Betty begint hevig te schudden in haar stoel. Op een gegeven moment horen we in de verte een zwaar mannelijk stemgeluid. Dan stopt het schudden van Betty. De Magier legt zijn armen kruislings op zijn borst en kijkt met een diabolische grijns recht in de camera. Er ontstaat blauwe nevel in de zaal. Vervolgens zien we de blauwharige dame weer en de blauwe nevel trekt langzaam weg.

Deze scene symboliseert het seksueel misbruik van Diane. Het schudden van Betty duidt op de daad zelf en het geluid van een man in de verte staat voor een orgasme. Hierna krijgt de magier een grijns op zijn gezicht met kruislings de armen op de borst. Wellicht zoek ik teveel betekenis erachter, maar de kruislingse armen op de borst zou je kunnen vertalen als het offer dat Diane als kind heeft gebracht. De blauwharige dame is de fysieke verschijning van de waarheid in Diane´s geest in haar fantasiewereld. Zij is het centrum van Diane´s fantasie binnengedrongen; nee, zij is het heilige der heiligen van Diane's fantasie binnengedrongen en ergens onder deze laag fantasie moet de zwerver achter verstopt zitten. Of maakt hij gewoon deel uit van het publiek en geniet hij van de voorstelling? Nee, Diane heeft hem goed verstopt achter de muur bij Winkie's. Maar wacht even! De bouwtekening van die Winkie's in haar / Rita's droom moet hier ergens rondslingeren. Hoewel een blauwdruk hier weer niet mogelijk is. Hmmm. Ach, laten we ons maar weer concentreren op de voorstelling. "Listen!" roept de magier hetgeen direct is gericht tot Betty / Diane. Zij wordt gedwongen, onder regie van de blauwharige dame, om te luisteren naar het gekreun van haar vader oftewel gedwongen de (fysieke) confrontatie met haar trauma aan te gaan. De blauwe nevel staat voor de waarheid die Club Silencio is binnengedrongen. Wanneer de magier die grijns op zijn gezicht heeft, zien we de blauwe rook opkomen. De magier verdwijnt, want hij (als magier zijnde) kan niet in de blauwe nevel van de waarheid bestaan. Het shot met de blauwharige dame aan het eind van de confrontatie tussen Betty / Diane en het seksueel misbruik, waarbij de blauwe nevel helemaal wegtrekt, lijkt erop te duiden dat dit een waarschuwing van haar was aan het adres van Betty / Diane. Het shot vanaf de buhne vind ik wel leuk bedacht/ de confrontatie met het seksueel misbruik vult de (fantasie) ruimte met de werkelijkheid, terwijl in een hoek in de verte nog een klein beetje fantasie is te zien. Wat rest Rita / Betty verder nog anders dan tranen?

Nadat de blauwe nevel is weggetrokken, zijn we toch nog even in de fantasie. Cookie, de hotelbediende die Adam waarschuwde, komt in een geheel rood pak de buhne op. Wellicht duidt dit erop dat hij een volledig fictief personage is in Diane´s fantasie, maar er zijn geen genoeg aanwijzingen voor om deze bewering te onderbouwen. Hij kondigt aan/ " La Llorona de Los Angeles, Rebekah del Rio!" Vervolgens komt er een vrouw, Rebekah, heel somber en nonchalant de buhne oplopen. Ik heb me steeds afgevraagd wat dit nu precies betekent. Er wordt grote nadruk gelegd op het uitspreken van haar naam. Ik ben op zoek gegaan naar de naam Rebekah del Rio en inderdaad/ zij is een belangrijk symbool in het geheel. Er bestaat de legende van de Crying lady of Los Angeles. Een vrouw werd bedrogen door haar man, die er met een andere vrouw vandoor ging. De vrouw had twee kinderen en op den duur gaf ze de kinderen de schuld van het verlies van haar man. Ze verdronk haar twee kinderen en legde daarna de hand aan haarzelf.

De symboliek is duidelijk. Net zoals deze Crying Lady werd Diane in de werkelijkheid verstoten door Hollywood en heeft zijzelf haar `kindje` `vermoord.´ Je kunt hier ook de metafoor inzien, dat Camilla in de dagdroom Diane bedriegt met Camilla Rhodes. Tijdens het optreden van Rebekah del Rio zien we in close ups dat zij de Spaanse vlag op beide oogleden heeft getekend, alsmede een traan onder haar rechteroog. Het begrip Spaans staat ook voor fantasie, want Hollywood is in Los Angeles en dat is voor Diane onbereikbaar geworden. Het Frans dat de magier eerder in de scene gebruikte duidt ook op een transitie van fantasie naar werkelijkheid. Immers, het Spaans staat voor Los Angeles, Hollywood en het Frans voor Ontario, Canada waar de werkelijke Betty vandaan kwam. Het nummer dat Rebekah del Rio zingt is " Crying" van Roy Orbison. Ze zingt dit in het Spaans. De tekst van het nummer gaat over het verlies van een geliefde en de moeilijke verwerking ervan. Dit lijkt mij duidelijke en treffende symboliek.

Halverwege haar optreden, zakt Rebekah del Rio in elkaar. Dit heeft naar mijn mening twee betekenissen. De eerste is een verwijzing naar de illusie, zoals we die eerder in Club Silencio hebben waargenomen. Het optreden was niet echt, het was een recording. Tijdens het optreden van Rebekah del Rio, barsten Rita en Betty in tranen uit. Het optreden was niet echt en deze lijn kun je doortrekken naar de tranen van Rita en Betty. Ze zijn niet echt, want Rita / Betty zit nog in de droom. Er heeft nog geen WERKELIJKE confrontatie met het trauma plaatsgevonden. De tweede betekenis van de inzakking van Rebekah del Rio moet gezocht worden in de legende van de Crying Lady. Zij legde namelijk de hand aan zichzelf. De inzakking symboliseert haar zelfmoord en deze zelfmoord verwijst naar de suïcidale gedachten van Diane in de werkelijkheid.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Bij deze hoop ik het laatste deel van mijn analyse compleet te krijgen. Ik wil hierbij opmerken, dat ik bij nader inzien een aantal elementen in de film radicaal anders interpreteer en dat ik bij enkele andere een aanvulling moet geven. Ik zet ze even in de chronologische volgorde, waarin ze voorkomen in de film op een rijtje voor de duidelijkheid. Ik behandel ze echter niet chronologisch, maar daar waar ik denk dat de bespreking ervan het meest effectief is.

Geheel verkeerd geinterpreteerd

1. Jitterbug-wedstrijd

2. De detectives

3. Buurvrouw De Rosa

4. Prostitutie

Benodigde aanvulling op:

1. Foto Camilla Rhodes

2. Bob Broker en auditie-scene

3. The Cowboy

Dit is voor de lezer wellicht handig, zodat deze in het hoofd alvast voorgaande interpretaties kan schrappen. Ja, ja, alles voor de duidelijkheid, niet?

Ten eerste wil ik mijn visie op de Jitterbug-scene gedeeltelijk schrappen. Hierbij heb ik namelijk in voorgaande posts geblunderd. Ik was in de veronderstelling, dat het ter sprake werd gebracht door een gast op het feest, maar het is Diane zelf die het opmerkt. Dit veranderd mijn hele kijk op dit element in de film. Ik zie het nu zo:

De Jitterbug-wedstrijd is net als Aunt Ruth een creatie in Diane's fantasie. De reden dat ik dit nu denk, heeft onder andere te maken met het feit, dat het een JITTERBUG-wedstrijd is. Diane keek in haar jeugd veel films (Hollywood). Aunt Ruth is gebaseerd op Rita Hayworth, een steractrice in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw. Het Jitterbug-fragment aan het begin van de film doet sterk denken aan de cultuur van de jaren '50 vorige eeuw. Bovendien is er een directe relatie met Rita Hayworth, die leefde in de periode waarin de jitterbug populair was.. Diane heeft de jitterbug-wedstrijd in haar fantasie gecreeerd om zelfvertrouwen te winnen. Wellicht kan het ook gewoon een WERKELIJKE illusie zijn van Diane, die door als kind in de fantasie van Hollywood te vluchten, zulke beelden in haar hoofd kreeg geprent. Deze benadering van de jitterbug-wedstrijd verklaart ook de moeite die Diane heeft om opa en oma hierbij te plaatsen. Opa en oma zijn de ingebeelde surrogaatouders van Diane, die de plaats innemen van de verdrongen beeltenis van haar ouders. Zij heeft hier moeite mee, omdat deze gebeurtenis nooit in WERKELIJKHEID heeft plaatsgevonden. In haar fantasie kan ze haar grootouders daar gewoonweg niet goed in plaatsen. Zo gaan we in de film dus van droom / fantasie beeld: vrolijk en Diane op de voorgrond, naar een opmerking tijdens het feest in de dagdroom naar helemaal niets in de realiteit.

Ten tweede wil ik een correctie plaatsen aangaande Bob Broker, de regisseur. Ik heb hem steeds aangeduid als drama coach. Ook weer een blunder van mij! Bob Broker is de regisseur van "The Sylvia North Story." Over de rol van Adam Kesher kom ik later, tijdens de feest-scene te spreken. Bob Broker zegt na het optreden van Betty op de auditie: "Very good. Realy good. It was forced maybe, but still...yeah, very good...realy!"

1. Het feit dat de regisseur haar goed vond, staat natuurlijk haaks op de realiteit, want Camilla kreeg die rol. Tijdens de feest-scene in de dagdroom zegt Diane dat ze hier en daar rolletjes heeft gespeeld en dat Camilla haar heeft geholpen met kleine rolletjes in haar films. Dit lijkt erop te duiden, dat in werkelijkheid Diane zelfs geen kleine rolletjes kreeg (denk aan de scene waarin Betty zegt: "I'm in Hollywood and I haven't seen any of it.") en ze ZEKER niet geholpen zou zijn geweest door Camilla.

2. Het zinnetje van Bob Broker: "...forced maybe..." heeft naar mijn idee drie betekenissen.

a. De eerste lijkt me duidelijk: het refereert naar het seksueel misbruik, dat uitgebeeld werd in de auitie zelf.

b. Het duidt op het acteren van Betty zelf. Let op dat zij heel beheerst acteert, terwijl in de scene ervoor, tijdens de repetitie, ze veel meer boosheid liet zien. Dit "forced" duidt in dit opzicht naar de onderdrukking van Diane in haar droom. Ze speelt de scene goed, maar niet toepasselijk en zeker niet realistisch. Dit doet de Diane (die droomt) om de gedachte aan het seksueel misbruik te onderdrukken.

c. Deze term slaat op de gehele scene. Zoals eerder besproken is deze scene een laatste in een sequentie. Na de scene met de Cowboy (verbinding met de werkelijkheid) probeert Diane weer wanhopig in haar fantasie te komen. We zien eerst een shot van het Hollywood-sign en vervolgens de repetitiescene tussen Betty en Rita, waarbij Betty realistisch speelt. Deze auditiescene komt hierna en hierin forceert Diane haar fantasie, waardoor het gedrag van de mensen heel overdreven klef aandoet.

Scene-voor scene analyse III

Scene:

We zien een meisje slapen in precies dezelfde houding als dat het dode lichaam enkele scenes hiervoor lag. Dan verschijnt de Cowboy. Hij zegt: "Hey, little girl, time to wake up." Vervolgens zien we een dissolve in een shot, waarin het dode lichaam weer precies in dezelfde houding ligt. Dan een een lange fade out, waarin we geklop horen. Dan zien we het lichaam van het meisje weer, dat is Diane. Zij wordt wakker van het geklop op de deur en stapt uit bed.

Haar voormalig huisgenote is aan de deur en ze komt spullen ophalen. Een lamp en servies, dat Diane opgeborgen heeft in een doos. De vrouw, die De Rosa van no. 12 speelde in de droom, ziet nog een asbak op tafel staan, zegt dat die van haar is en neemt die mee. We zien hierbij een blauwe sleutel op tafel liggen. De vrouw vertelt dat er twee detectives aan de deur zijn geweest, die naar Diane hebben gevraagd. Ze vertrekt en Diane gaat koffie zetten.

Ik hoop het beknopt te kunnen houden, maar deze scene is zoveel betekenend, dat ik vrees, dat het mij niet lukt. Te beginnen met de Cowboy. Hij komt nog ter sprake bij de feest scene, dus ik houdt het hier kort. De Cowboy zit nog in Diane's droom, alsmede het dode lichaam dat tussen de twee shots met een slapende Diane was te zien. The Cowboy is Diane's link met de werkelijkheid buiten haar. Nadat de Cowboy haar "wekt", ziet Diane in haar droom eerst nog de werkelijkheid onder ogen. Zoals gezegd, staat naar mijn mening het dode lichaam voor de symbolisering van de verschillende karakters in Diane's droom alsmede de zelfmoordneigingen van Diane. Ze wordt wakker gemaakt door de Cowboy, werkelijkheid, en het beeld van het dode lichaam zweeft tussen het einde van de droom en het begin van de werkelijkheid.

Het geklop op de deur staat weer voor confrontatie met alsmede een transitie tot een "hogere" werkelijkheid. In dit geval is het DE werkelijkheid, want voor het eerst zien we Diane in het echt. Een voormalig huisgenoot staat aan de deur. Dit is De Rosa uit de droom. Bij deze wil ik mijn radicaal andere visie op deze kamergenoot uiteen zetten. Voordat ik dat doe, moet ik zeggen, dat ik bij mijn eerdere visie op deze scene het volledig verkeerd had (zoals hierboven vermeldt). Deze scene met de huisgenoot speelt zich af in de WERKELIJKHEID en niet, zoals ik in mijn herinnering dacht, in een dagdroom. Dit zet voor mij de hele boel op z'n kop.

Conclusie: Diane had een relatie met deze vrouw!

1. We moeten ten eerste terug naar de auditie-scene, alwaar Wally, de casting-directeur, iedereen aan Betty voorstelt met hun functie. Echter, wanneer hij Martha Johnson aan Betty voorstelt, noemt hij geen enkele functie. Hij zegt alleen: "This is Martha Johnson, whom you have met up front." Ik dacht aanvankelijk dat dit kwam, doordat Betty haar had ontmoet in de dagdroom. Dat is het natuurlijk niet. Diane kent haar omdat zij in WERKELIJKHEID een relatie met haar had, die belangrijk was voor Diane. Waarom deze opmerking bij Martha en bij geen enkel ander personage in de droom? Dat is omdat de relatie met Martha / De Rosa de ENIGE ECHTE relatie is, die Diane in de werkelijkheid kende. Alle andere relaties die ze in Hollywood had, waren nep en oppervlakkig.

2.a. Waarom die nadruk op de naam Martha Johnson? Dit staat weer in het teken van de voortschrijdende realiteit in de droom EN film. We krijgen in deze scene haar hele naam te horen; in de volgende scene met haar leren we alleen haar achternaam, De Rosa, kennen, terwijl in de scene waarin ze spullen komt ophalen we haar naam helemaal niet meer te horen krijgen. Dat komt neer op het volgende: bekend ---> anoniem.

2.b. Het zinnetje: "Whom you have met up front," heeft nog een tweede betekenis. Het refereert naar het begin van de relatie tussen Diane en haar kamergenoot. Het begin van de relatie was goed en we zien dan ook dat Martha sympathiek is tegenover Betty en dat Betty blij is, dat zij er is. De tweede ontmoeting is neutraal. Ze kennen elkaar niet, maar zijn gewoon beleefd. Hiermee is ook de blik van De Rosa naar Rita duidelijk: het is een afkeurende blik. Dit kan duiden op een uiting van jaloezie, omdat De Rosa in werkelijkheid een relatie met Betty / Diane HAD. De derde ontmoeting tussen Betty / Diane en haar huisgenoot is allesbehalve vriendelijk, want ze zijn drie weken geleden uit elkaar gegaan.

3. De relatie tussen Diane en haar huisgenoot wordt in de film ZELF ook nog eens extra duidelijk gemaakt. Wij krijgen ENKEL Diane en haar huisgenoot in de werkelijkheid te zien. Alle andere personages in de film komen voor in de droom of dagdromen. Strikt genomen zijn Diane en haar huisgenote de ENIGE acteurs in deze film!

Met betrekking tot deze relatie tussen Diane en haar huisgenote, wil ik nog even ingaan op het veranderen van appartement. In de droom zegt De Rosa dat Diane (in de droom) wilde switchen van appartement, terwijl in de werkelijkheid het De Rosa, de huisgenoot was, die wilde verhuizen (waarschijnlijk wegens de onverdraaglijke houding van Diane, veroorzaakt door haar desillusie in Hollywood).

Tot slot een opmerking over het serviesgoed en de lamp. Die staan ook in relatie tot andere elementen. Het serviesgoed komt later aan de orde, maar bij deze wil ik kwijt, dat ik denk dat de lamp staat voor prostitutie. We hebben in de droom een shot gezien van een rode lamp met een rinkelende telefoon. De rode lamp staat symbool voor prostitutie. Ik denk dat de lamp hier staat voor de seksuele relatie die Diane en huisgenoot met elkaar hadden. De huisgenoot neemt deze seksuele relatie symbolisch van Diane af.

Scene:

Een sequentie van scenes, waarin we de verslechterde relatie tussen Diane en Camilla zien.

Ik heb in een vorige post al stilgestaan bij de masturbatie-scene. Hierbij wil ik enkele elementen uit deze sequentie bespreken. Wanneer Camilla tijdens het vrijen met Diane zegt: "We cannot do this anymore." reageert Diane even later met: "It's him, isn't it?" Dit refereert naar Adam, waarmee Camilla later een relatie krijgt. Dit lijkt mij symbool te staan voor het feit dat Camilla / Hollywooddroom van Diane vreemd gaat, d.i. de Holywooddroom ontglipt haar en wordt de droom van iemand anders (nml Camilla). We weten dat Adam niet de regisseur was van "The Sylvia North Story," maar in Diane's fantasie staat Adam symbool voor Hollywood en Camilla voor haar Hollywooddroom. Camilla wist de rol te bemachtigen (daarover later meer) en Adam (Hollywood) nam haar in zijn armen. Let op dat in de droom Adam juist diegene is die beinvloedbaar is en meerdere personages vertolkt. Hij is diegene waar druk op wordt gezet door de mafia. Bij de feestscene zal ik hier verder op ingaan. Hier is nu van belang de nuances in de schakering tussen werkelijkheid en dagdroom te onderscheiden. Wanneer Camilla voor de deur staat wil Diane haar niet inlaten (hier zien we dus al een progressie naar de werkelijkheid, want Diane was jaloers op Camilla omdat ZIJ de rol kreeg en ZIJ de Hollywooddroom had die Diane zo graag wilde hebben). Diane sluit in deze sequentie Camilla dus buiten en zegt:

"It's not gonna be this way."

Ze bedoeld hiermee, dat ze deze werkelijkheid niet in haar dagdroom wilt hebben. Ze wilt weer terug naar een goede relatie met haar, ze wilt haar Hollywooddroom weer terug. Hierop volgt de masturbatiescene.

Scene:

We zien een telefoon rinkelen met een rode lamp ernaast, precies zoals we al eens eerder hebben gezien. Diane komt de hoek om en kijkt angstig naar de telefoon. De voice-mail zegt: "Hello, it's me." Dan hoort ze Camilla, die haar smeekt op te nemen (want ze weet dat Diane daar is). Camilla vraagt haar mee te komen.

"Good, it means so much to me.Go on, the car is right outside your house. It's been waiting, okay. It's 6980, Mulholland Drive."

Deze scene wemelt werkelijk van de dubbele lagen en moet geplaatst worden in relatie tot enkele scenes hieraan voorafgaand. Ik wil beginnen met datgene wat Camilla zegt.

Ten eerste staat Mulholland Drive hier weer voor Hollywood. Toch moet dit enigszins genuanceerd worden. Het is namelijk een weg, a road to somewhere. Mulholland Drive is een weg die over de hoogste berg in Hollywood gaat. In de film staat Mulholland Drive dus letterlijk voor de weg naar de top in Hollywood, d.i. de weg naar succes. Het is typerend dat Camilla aan Diane vraagt om met haar mee te gaan. In werkelijkheid deed zij dat ook, maar Camilla gebruikte Diane echter om zelf hogerop te komen (denk aan de dialoog op het feest, al eerder hierboven vermeld: Diane zegt dat zij kleine rolletjes in films van Camilla speelde, maar zou de werkelijkheid ook andersom kunnen zijn en dat Camilla misbruik maakte van de goedheid van Diane?)

Ten tweede moeten we deze scene in relatie zien tot de scene waarin Betty Rita verteld klaar te staan, want ze laat de taxi wachten. De rit die Betty in haar hoofd had, was om naar Hollywood te gaan, want Diane (diegene die de droom heeft) verwacht te worden aangenomen (het is HAAR fantasie, niet?). De bestemming van deze desbetreffende taxi werd echter de confrontatie met het dode lichaam. De taxirit die nu gepland staat, gaat weliswaar naar de top van Hollywood, maar het is niet Diane, maar Camilla die verwelkomd wordt. Van wensdroom, naar confrontatie met werkelijkheid (heden), naar herbeleving van desillusie (verleden EN heden).

Een derde element in deze scene betreft een deel van mijn benadering, die ik helemaal op z'n kop heb gezet. Ik was namelijk de mening toegedaan, dat er een link was te leggen tussen prostitutie in droom, callgirl in de dagdroom en onschuld in de werkelijkheid (d.i. geen van voornoemde beide beroepen.) Naar aanleiding van verschillende aanwijzingen, die ik maar niet kon plaatsen, ben ik aan het denken geslagen hierover. Mijn conclusie is: Diane was in de werkelijkheid een prostituee of callgirl. Als ik de lijn van mijn visie wil doortrekken, moet ik concluderen dat Diane een prostituee was. Ik denk dat ze het probeerde te maken in Hollywood, werd gedesillusioneerd en daardoor in de prostitutie terecht kwam. Hier heb ik de volgende aanwijzingen voor:

1. De telefoonscene die vooraf gaat aan de aankomst van Betty in L.A. geeft een eerste hint naar prostitutie. Mr. Rogue telefoneert met een man, de middle man zoals die gebruikelijk zijn in de prostitutie- en callgirlwereld. Deze middle man vertelt Mr. Rogue dat het meisje nog steeds wordt vermist. Vervolgens belt de middle man naar een man in een louche appartement en zegt: "The same." We krijgen het gezicht van de man niet te zien. We zien dat zijn appartement een bende is, maar dat de telefoon een prominente plaats heeft. De telefoon is dus belangrijk voor de man.

Zoals eerder vastgesteld, portretteert Mr Rogue de fysieke en geestelijke toestand van Diane in werkelijkheid (eenzaam en klein). Mr Rogue maakt dus onderdeel uit van de innerlijke waarheid van Diane en deze telefoonsequentie symboliseert het in contact proberen te komen van de innerlijke waarheid met Diane zelf. De man in het louche appartement lijkt mij een pooier te zijn en hij symboliseert de huidige werkelijkheid van Diane. Deze sequentie zou je bovendien ook nog kunnen zien als een schreeuw voor hulp: Mr Roque, de innerlijke, ware Diane probeert contact te zoeken met de werkelijkheid buiten haar, de pooier.

2. De scene met de hitman en het hoertje moeten we linken met boven beschreven scene. In de droom weet Diane de werkelijkheid nog ver van haar af te zetten. We zien een hoertje dat een look-a-lik van Diane is, maar ze IS niet Diane zelf. Diane is in haar droom dus geen prostituee. In de bovenbeschreven scene, in de dagdroom, zien we de rode lamp met de telefoon ernaast. Dit is dezelfde telefoon die overging, toen de pooier in de droom belde. Hij belde dus naar Diane! De rode lamp staat uiteraard voor prostitutie. Diane heeft een mooie jurk aan en neemt de telefoon niet op, voordat ze de stem van Camilla hoort. Hier symboliseert Diane een callgirl. Zo zijn we wederom het bekende klokje rond: van positief naar negatief want:

hoertje anoniem ---> callgirl ---> prostituee

Bovengenoemde scene heeft gelinkt met de telefoonsequentie nog een andere betekenis dan een tussenstap in de uitbeelding van het ware beroep van Diane. In de telefoonsequentie wordt er dus gebeld naar Diane (hoewel we dit op dat moment nog niet weten). In plaats van dat Diane opneemt (en contact heeft met haar innerlijke werkelijkheid), zien we Diane / Betty arriveren in L.A. Diane verkiest de fantasie boven het in contact komen met haar innerlijke werkelijkheid. Sterker zelfs, net als de telefoon overgaat, maakt ze net de diepste sprong in haar fantasie, die we in de hele film zullen zien. In de dagdroom neemt ze de telefoon wel op, dus zit ze dichter bij de werkelijkheid. Het is echter Camilla, die weliswaar Diane haar desillusie doet herbeleven, maar nog steeds niet symbool staat voor de werkelijkheid (d.i. prostitutie). Van het onbeantwoord laten van de telefoon, naar de telefoon beantwoorden, naar het fysieke contact met de werkelijkheid (en als prostituee het fysieke contact met haar klanten).

Tot slot moet ik bij deze ook geheel en al terugkomen op mijn aanduiding van de detectives. Ik dacht dat ze zuiver fictief waren, maar met bovenstaande benadering zijn ze gemakkelijk te verklaren, natuurlijk. In werkelijkheid was Diane depressief en zat ze alleen in haar appartement (al drie weken volgens haar huisgenoot). Mensen uit haar werkkring zijn naar haar op zoek. Dit zijn twee mannen, maar we weten niet hoe ze eruit zien. In haar droom portretteert Diane deze mannen als traditionele detectives, zoals ze die in Hollywoodfilms zag. De beeltenis heeft ze dus waarschijnlijk uit films en de fysieke aanwezigheid van deze detectives is gebaseerd op de realiteit. Ik blijf echter met een vraagteken zitten: de voormalig huisgenoot van Diane zegt dat er twee detectives waren, die naar haar op zoek waren. Moeten we hieruit concluderen, dat de twee mannen bij haar, op no. 12 aanbelden? Hadden de "werkgevers" van Diane niet haar juiste adres? De huisgenoot komt haar spullen ophalen bij Diane, op no. 17, dus woonden ze samen op no. 17. Of had Diane werkelijk met opzet een verkeerd adres aan haar "werkgevers" doorgegeven? Het zou eventueel nog kunnen, dat de twee mannen bij Diane op no. 17 belden, dat zij niet open deed en dat de huisgenote in de buurt was en ze haar vertelden, dat ze op zoek zijn naar Diane. Het moet meer dan een keer zijn gebeurd, want de huisgenote zegt: "Those two detectives were looking for you again."

De scene met de huisgenote in de werkelijkheid schept wel duidelijkheid over de opmerking, die De Rosa maakt in de droom met betrekking tot het omruilen van appartement. In de werkelijkheid is het de huisgenote / De Rosa geweest, die door een verslechterde relatie met Diane, heeft besloten om te verhuizen naar no. 12. In de droom maakt Diane ervan, dat zij en haar huisgenote hebben verruild (onderdrukking van de slechte relatie) en dat er dus geen schuldige valt aan te wijzen. "But it said no.12," zegt Betty heel stellig in haar droom. Dit kunnen we nu dus heel anders duiden. In haar droom draait Diane de boel precies om, dus niet De Rosa, maar zij, Diane Selwyn, hoort op no. 12 te wonen. Vandaar dat Betty zo verbaasd is. Ook de situatie met de verhuizing past precies in de droom-dagdroom-realiteit structuur van de film. Eerst staat Betty in een ruimte met haar huisgenote (Martha Johnson), vervolgens hebben ze van ruimte omgewisseld en tot slot verlaat de huisgenote de ruimte van Diane, waarbij de relatie kapot is.

Scene:

Diane rijdt in een limousine over Mulholland Drive naar het feest. Als de limousine stopt, zegt Betty: "What are you doing? We don't stop here!."

Dan komt Camilla langs de heuvel naar beneden lopen en zegt tegen Diane: "Short cut."

Ze lopen samen naar boven, naar het huis waar het feest gegeven wordt. Camilla stelt Diane voor aan Adam Kesher en Coco. Nu is Coco echter de moeder van Adam en Camilla zijn vriendin. Tijdens het diner wordt er gesproken.

Enkele elementen uit de feest scene heb ik al uitvoerig besproken. Die laat ik hier dus achterwege. Ik wil er slechts enkele uitlichten. Alvorens ik daaraan toe kom, moet eerst de belangrijke taxi scene onder de loep worden genomen. Ik heb al de link gelegd met de taxirit uit de droom. Wat bij deze scene opmerkelijk is, is dat het een kopie lijkt van de scene aan het begin van de droom. Nu is het Diane die in de limousine zit en zegt: "What are you doing? We don't stop here!" Het verschil is dat Camilla in de scene aan het begin van de droom GELIJK had en Diane in deze scene niet. De rit naar de top van Hollywood van Diane stopte wel degelijk en inderdaad waarschijnlijk ergens halverwege. De "Short cut" van Camilla duidt op de "short cut" die ze in werkelijkheid nam naar de top van Hollywood, door Diane te misbruiken en regisseurs te verleiden. Toen ze Diane even van tevoren belde, zei ze dat ze Diane echt nodig had. Ze leidt Diane nu naar de top van Hollywood, maar eenmaal aangekomen, blijkt Camilla haar bedrogen te hebben. Ik wil hiermee toch, zoals ik eerder al opgemerkt heb, de dialoog tijdens het diner op het feest in verband brengen: Diane zegt dat Camilla haar hielp aan kleine rolletjes. Echter, de structuur van droom-dagdroom-realiteit in de film doet anders vermoeden. We moeten in de gaten houden dat Diane zegt: "We (zij en Camilla) met on the set of The Sylvia North Story." Deze film is het verhaal van Aunt Ruth (d.i. fictief). Dit verhaal is dus fictief, maar de afwijzing van Hollywood was voor Diane realiteit. Camila staat in deze scene, die praktisch tegen de realiteit aanleunt, niet meer (alleen) voor Hollywooddroom, maar voor Hollywood zelf! We zien dus een verschuiving van betekenis van het symbool, waar Rita / Camilla voor staat. Rita symboliseert de Hollywooddroom van Betty en Camilla het werkelijke Hollywood. Diane heeft Camilla op de set van "The Sylvia North Story" ontmoet; Hier heeft Diane voor het eerst het werkelijke, onpersoonlijke en harde Hollywood ontmoet, toen zij werd afgewezen voor de droomrol die zij zo graag wilde hebben.

Tot slot even de betekenis duiding voor hetgeen Camilla tegen Betty zegt: "Short cut." Zoals gezegd refereert dit naar de short cut die Camilla zelf naar de top nam, maar het heeft nog een duidelijke andere betekenis. Als je het omdraait krijg je: "Cut short." De weg naar de top van Diane was "cut short" door de manipulatie van Camilla / de harde werkelijkheid van Hollywood.

Coco blijkt in deze dagdroom de moeder van Adam te zijn. Als we aannemen dat Adam Hollywood of in ieder geval een deel ervan representeert, dan zien we de logica in de rol, die Diane Coco had toebedeeld in haar droom. Zij fungeerde in de droom als een soort surrogaatmoeder voor Diane; een moeder die ze werkelijk zou hebben gehad wanneer ze succesvol zou zijn geweest in Hollywood (want dan zou ze "getrouwd" zijn geweest met Adam).

Op het feest vertelt Adam over een voorval: "So I got the pool and she got the pool man." Direct voordat hij deze uitspraak doet, zien we een close up van de koffie van Diane, in de mok die voor haar op tafel staat, waarna de camera panned naar Adam en Camilla. Ik vertaal de "pool" als het succes in Hollywood (hij is nu immers verloofd met Camilla) en de "pool man" als de vader van Diane. In plaats van het succes in Hollywood heeft Diane nu enkel haar vader; d.i.de vreselijke herinnering aan hem, die verstopt zit in het monster achter de muur. Het shot van de koffie duidt weer haar inferioriteit. Ik heb in voorgaande posts steeds gerefereerd naar de verbinding tussen de koffie en het gebrek aan talent van Diane. Gebrek aan talent maakt er onderdeel van uit, maar ik denk dat de ware jindernissen van Diane haar naiviteit en emotionele instabiliteit waren.

Adam zegt, refererend naar de eerdere uitspraak: "I couldn't believe it. I wanted to buy that Judge a Rolls-Royce." Direct hierna zien we een shot van Luigi Castigliani, de maffia in de droom, die symbool stond voor Hollywood. Hij kijkt Diane zeer indringend aan. Diane voelt zich daar ongemakkelijk onder en kijkt naar beneden.

De directe overgang van de uitspraak naar Luigi Castigliani, doet vermoeden dat Lynch hier de link duidelijk wilt maken tussen "rechter" en "maffia" hetgeen natuurlijk hilarisch is. Castigliani had als maffia baas in de droom natuurlijk wel een soortgelijke macht als een rechter. De link met Diane, die in deze scene wordt gelegd is veelzeggend. We kunnen redelijkerwijs aannemen, dat Luigi een klant van Diane in de werkelijkheid is, gezien de schamelijke reactie van Diane op zijn blik. Dit verklaart ook de rol, die Luigi speelde in de droom: Diane ziet hem als een pervers en immoreel persoon en maakt hem in haar droom tot een maffiabaas dat in haar ogen gelijk staat aan Hollywood. Dus de metamorfose van Luigi Castigliane is dan:

Maffiabaas ---> onbekende man op feest ---> klant van Diane

Geen relatie / afstand ---> onbekend maar in dezelfde ruimte ---> fysiek contact

De kus van Camiila Rhodes met Camilla heb ik al besproken, hoewel ik mijn visie op Camilla Rhodes in de volgende scene nog even wil nuanceren. Nadat Camilla Rhodes wegloopt zien we in de verte The Cowboy voorbij lopen. Diane ziet hem nu voor de derde keer en dat betekent, dat zij "slecht" heeft gedaan volgens de woorden van The Cowboy zelf. Dit slechte bestaat eruit dat Diane zich volledig terugtrekt in zichzelf, hetgeen de volgende scene op wonderbaarlijke wijze illustreert. Wij en Diane zien de Cowboy nu LETTERLIJK vetrekken uit Diane zelf en dit betekent, dat Diane haar contact met de werkelijkheid is verloren. Haar depressie nadert krankzinnigheid,

Scene:

Diane zit tegenover de hitman die we kennen uit haar droom en toont hem een foto. Hierop staat de blonde Camilla uit de droom, maar nu met donker haar. Onderaan de foto staat Camilla Rhodes. Een serveerster bediend hen en op haar naamkaartje staat Betty. De hitman vraagt of Diane het geld heeft. Dat heeft ze. Dan vraagt hij of ze zeker weet dat ze door wilt gaan. "More than anything in this world," zegt ze. Vervolgens ziet ze de man, die de patient vertolkte in de droom van Rita binnen HAAR droom bij de kassa staan.

Deze scene is werkelijk heel complex. Het is een scene, waarvan ik dacht dat ik 'm begreep. Hij leekt mij vrij logisch aan te sluiten op de rest van het geheel. Met deze nieuwe benadering en enige hersengymnastiek zie ik de scene nu met heel andere ogen. Het heeft op deze manier veel meer diepgang gekregen.

Laat ik beginnen met de foto van Camilla Rhodes. Ik heb hier al het een en nader over geschreven en zelfs tot twee keer toe aangepast. Ik ben tot de ontdekking gekomen, dat ze heel simpel kan worden geduidt: ze verbeeldt de transitie tussen Diane en Camilla. Op de eerste foto die we van haar zien, heeft ze blond haar en lijkt ze op Betty. Tijdens de opname in de studio, waarin zij wordt gecast, vormt ze een symbiose met Carol, die enigszins lijkt op Rita / Camilla en zegt: "Remember me, I'm the girl who's playing this part." Op het feestje speelt Camilla Rhodes zichzelf en ze blijkt een opkomend actrice te zijn, die in de smaak valt bij Camilla / Hollywood. Op de foto in deze scene is ze een look-a-like van Camilla. Dus de metamorfose van Camilla Rhodes is dan:

Betty ---> Betty / Camilla Rhodes / Rita ---> Camilla Rhodes ---> Camilla

Dit is een transformatie van Betty naar Camilla, dus van fantasie naar werkelijkheid, want Camilla heeft haar Hollywooddroom verwezenlijkt en Diane niet.

Bovenstaande scene begint met het gerinkel van serviesgoed dat kapot valt op de grond in Winkie's. Voor de betekenis ervan moeten we even teruggaan naar het serviesgoed (en de lamp) die de huisgenote kwam ophalen bij Diane. Mijn mening is, dat de lamp symbool staat voor het verlies van de seksuele relatie en dat het serviesgoed staat voor Diane's verbinding met de werkelijkheid. Let op dat Diane de lamp en het serviesgoed in een doos heeft gedaan. De seksualiteit en werkelijkheid heeft ze verstopt, maar wel bewaard. De huisgenote neemt ze natuurlijk wel mee, maar ze blijven nog bij Diane in de buurt (van no. 17 naar no. 12). In de vorige scene hebben we The Cowboy zien vertrekken, Diane's contact met de werkelijkheid. Direct na het vertrek van The Cowboy horen we serviesgoed rinkelen op de grond. Het contact met de werkelijkheid is (letterlijk) gebroken en Diane (en het publiek) zitten nu definitief in Diane's hoofd. We zitten NIET in haar fantasie, maar in haarzelf, haar werkelijke persoon. Dit wordt gesymboliseerd door het naamkaartje van de serveerster.

Hierbij wil ik opmerken, dat ik in een vorige post de constatering deed, dat op de mok, waaruit Diane koffie dronk in haar appartement het logo van Winkie's stond. Dit is bij nader inzien fout gebleken. Het point of view veranderd pas in deze scene. Het eerste deel van de droom werd verteld vanuit het point-of-view van Rita, een personage dat weliswaar gebaseerd is op de werkelijkheid, maar technisch gezien in de werkelijkheid niet kan bestaan (want zij is Camilla, maar Camilla HOORT in de droom dood te zijn). We zien in de scene waarin ze na het auto-ongeluk de stad binnenloopt een straatnaambordje met daarop Sunset Blvd. Vervolgens komen we het logo met Sunset Blvd tegen op het naamkaartje van de serveerster Diane. De point-of-view wordt verschoven naar Diane, een WERKELIJK personage. In bovenstaande scene staat er op het naamkaartje "Betty" en Betty refereert naar het fictieve personage in Diane's droom. Het point-of-view is in deze scene dus verschoven naar een fictief figuur, naar de fantasie. Aangezien Diane ZELF in de scene zit, kunnen we dus stellen, dat nu de fantasie (Betty) Diane ZELF gadeslaat en observeert. Diane zit in zichzelf opgesloten en heeft niet meer de veilige cocon van haar fantasie. Ze zit nu in zichzelf en het trauma van haar schuilt om elke hoek. Het is letterlijk binnen bereik.

Dit in zichzelf gekeerd zijn van Diane verklaart haar daad. Nu ze zich definitief heeft teruggetrokken uit de werkelijkheid, heeft haar Hollywooddroom geen nut meer. De foto geeft aan dat Diane nog steeds niet bij de werkelijkheid IN zichzelf zit, want het is niet Camilla / Hollywood die Diane dood wilt hebben, maar een look-a-like van Camilla. Ze zegt ook: "More than anything in THIS world." Ze bedoeld hiermee de wereld in zichzelf, in haar hoofd. Ze kan haar droom niet meer verwezenlijken en ze wil deze droom / Hollywood om zeep helpen en de herinnering eraan wissen.

Diane zit in deze scene op de plaats waar eerder de psychiater en later Rita zaten. De hitman zit nu op de plaats waar eerder de patient en Betty zaten. Dit is in het licht van voorgaande uiteenzetting volkomen logisch. De patient, Betty en de hitman maken alle deel uit van Diane zelf. Alle drie de personages zijn in deze scene verenigd: de patient bij de kassa, de serveerster bij de tafel en de hitman tegenover Diane. Alle drie zijn ze een product van Diane's fantasie, maar Diane ZELF niet. Zij is echt. Het verband tussen de psychiater, Rita en Diane is ook geweldig. Dit volgt een van buiten naar inwaartse logica; een psychiater is iemand die bij iemand naar binnenkijkt, Rita was een gedeeltelijk product van Diane's fantasie en balanceerde precies op het randje tussen fantasie en werkelijkheid, terwijl Diane vanaf dit moment, in deze scene in zichzelf zit gekeerd en de wereld van BINNENUIT bekijkt. Een beeldende representatie van het in zichzelf keren van Diane gedurende de film en haar depressie.

Diane heeft idd geld bij zich, maar het is lang niet zoveel als dat we eerder in dezelfde tas zagen in het appartement van Aunt Ruth aan het begin van de film. De hoeveelheid geld dat ze de hitman wilt geven voor het uitvoeren van de opdracht staat dichter bij de werkelijkheid, aangezien ze dit waarschijnlijk met haar werk als prostituee bij elkaar heeft geschraapt. Feitelijk geeft ze hier AL haar geld weg, aangezien ze vanaf nu in zichzelf is gekeerd en geen geld meer kan verdienen (wegens krankzinnigheid). Ze heeft er dus letterlijk werkelijk ALLES voor over om Hollywood om zeep te helpen. Een krachtiger statement kan een eigenzinnig regisseur zich niet wensen!

Scene:

We zien de zwerver achter de muur bij Winkie's spelen met een blauwe box (dezelfde die we eerder in de droom hebben gezien, die Betty vond in Club Silencio). De beeltenis van Diane's opa en oma verschijnt in het klein, wanneer ze uit de box kruipen. Dan zien we Diane in een ernstige staat van depressie op de bank zitten. Er wordt op de deur geklopt. Diane doet niet open. De beeltenis van opa en oma kruipt onder de deur door en eenmaal in de kamer veranderd het formaat van de beeltenis in ware grootte.Diane vlucht in paniek naar haar slaapkamer, terwijl de beeltenis van opa en oma haar achtervolgt. Diane grijpt het pistool uit het nachtkastje en schiet zichzelf dood. Als de rook van het schot van het pistool is opgetrokken krijgen we de laatste beelden van Diane's fantasie te zien, waarbij de zwerver, Rita, Camilla en Betty een worden. De blauwharige dame proclameert vanaf het balkon in Club Silencio: "Silencio!"

Nu Diane in zichzelf is gekeerd, is het trauma binnen bereik of beter gezegd: Diane is binnen het bereik van het trauma. De scene van Diane in haar appartement begint met een shot van de blauwe sleutel, waarna de camera vervolgens panned via de mok met koffie naar Diane op de bank. De sleutel staat voor het trauma met als centrum het seksueel misbruik. Zoals reeds vermeld, staat de koffie voor de "oorzaak" van Diane's desillusie in Hollywood: haar gebrek aan talent, emotionele instabiliteit en naiviteit. Deze camerabeweging geeft dus symbolisch een LETTERLIJKE terugblik op de ware gebeurtenissen weer. De camera rust op het gezicht van Diane, zich als het ware afvragende wat Diane zal gaan doen aan deze stand van zaken. Diane doet niets, kan niets. De deur is op slot, maar toch dringt het trauma het domein van Diane's besef binnen. Er rest voor Diane niets anders dan vluchten in de dood. Ze heeft immers nooit geleerd hoe de confrontatie aan te gaan, nietwaar? Vluchten is de enige reactie die ze kent. Na het schot komt de in haar geest gefragmenteerde Diane eindelijk tot een geheel en heeft ze rust. De blauwharige dame ziet dat haar werk erop zit. De voorstelling is voorbij en het publiek is naar huis.

"Silencio!"

Belangrijkste WERKELIJKE feiten en gebeurtenissen

1. Camilla is NIET dood

2. Aunt Ruth bestaat niet

3. MD beslaat de laatste depressieve 24 uur van Diane Selwyn

4. De enig waardevolle relatie van Diane, die met haar huisgenote, is verbroken

5. Diane is na desillusie in Hollywood prostituee geworden

6. Diane is misbruikt door haar vader (en moeder is medeplichtig)

7. Diane heeft nooit geleerd het seksueel misbruik te verwerken

8. De film verbeeldt de strijd in Diane zelf tussen trauma, fantasie en werkelijkheid

Constructie van de film als crux

Het heeft bij mij een tijdje geduurd, ik mag wel zeggen erg lang geduurd, vooraleer ik vat kreeg op het verhaal van Mulholland Drive. Het draait om de structuur van de film, waarbij de plot er zich als een slang omheen kringelt. Het wonderbaarlijke is natuurlijk, dat de plot zelf ook wordt gereflecteerd in de structuur van de film. De premisse van droom ---> dagdroom ---> realiteit vinden we ook in de structuur en wel als volgt: het eerste deel bestaat uit een aaneengesloten droomsequentie, het tweede deel uit dagdromen afgewisseld met realiteit en uiteindelijk een gehele realiteit. De geleidelijke opkomst van de realiteit in de eerste twee sequenties overlappen elkaar. Ze bevinden zich op verschillende niveaus van bewustzijn. Het laatste deel in de film speelt zich af in de realiteit, maar de ironie is, dat het verhaal van de plot zelf zich letterlijk afspeelt in Diane zelf. We naderen in de realiteitssequentie van de film weliswaar de werkelijkheid, maar we verliezen het zicht op Diane. De werkelijkheid wordt in de realiteit van de FILM benaderd en de werkelijkheid wordt in de PLOT benaderd, maar de werkelijke wereld van Diane in de film wordt juist irrationeel. Wonderlijke tegenstelling.

Slotwoord

Dit is slechts een analyse van de constructie van de film en plot en een uiteenzetting van de aanwezige metaforiek en symboliek. Hierbij heb ik lang niet alle symboliek besproken, maar naar mijn mening wel de belangrijkste. Elementen als camerastandpunten, montage, muziek en fotografie zijn helemaal niet aan bod gekomen. De geschiedenis van de totstandkoming van de films alsmede haar plaats in het oeuvre van David Lynch zijn eveneens overgeslagen. Deze analyse is slechts een weergave van mijn interpretatie van de metaforiek en symboliek in deze film. Het is bovendien een analyse, die onderhevig is aan progressie, want iedere keer wanneer ik weer achter de computer dook had ik weer nieuwe ideeen opgedaan en andere invalshoeken ontdekt. Dit maakt het er niet gemakkelijker op deze analyse te doorlopen, maar het heeft ook haar toepasselijke charme, vind ik. Net zoals de film nadert deze analyse steeds dichter de waarheid, hoewel ik van mening ben, dat er op het gebied van kunst in het algemeen en deze film in het bijzonder geen algehele waarheid bestaat. Ik ben ervan overtuigd geraakt, dat Mulholland Drive wel degelijk een vastomlijnd plot heeft waar weinig verschillende interpretaties mogelijk zijn. Daarentegen is de symboliek in de meeste scenes wel vatbaar voor interpretatie en discussie. Dat is alleen maar mooi, want zo blijft er toch altijd wat na te kaarten onder het genot van een borrel / biertje na het kijken van deze film. De boodschap van de film is een regelrechte aanklacht tegen het decadente Hollywood: een emotioneel beschadigd meisje zoekt als het ware "hulp" en Hollywood kotst haar letterlijk uit! Zouden studiobonzen dit eruit gehaald hebben en zich aangesproken voelen? Of zijn ze te druk met golfen? De geschiedenis van de totstandkoming van deze film is heel opmerkelijk. Het was aanvankelijk de bedoeling om van het materiaal in deze film een televisie serie te maken. Dit geeft sommige critici aanleiding te mogen concluderen, dat Lynch deze film maar heeft afgeraffeld. Je kunt mij veel vertellen, maar gezien de complexiteit en de complete logica van de film, kan ik niet geloven dat Lynch er maar gewoon een eind aan heeft gebreid. Of hij moet geniaal zijn. Hmmm, ook dat is discussieerbaar, neem ik aan.

Mulholland Drive is een mentaal intense ervaring en zowel diep, diep dramatisch als pijnlijk ontroerend. Als ik mag eindigen in de stijl van de film zelf, dan vat ik hem in een woord samen:

magie-straal

.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Hold the phone!

!!! VERGEET ALLES WAT IK HEB GEZEGD OVER CAMILLA RHODES !!!

Wat is David Lynch toch geraffineerd! Hij heeft mij helemaal in het ootje genomen. Ik heb constant moeite gehad met het verklaren van Diane's opdracht om Camilla te vermoorden. Ik dacht er redelijk uit te zijn, maar er bleef bij mij altijd wat twijfel hangen. Ondanks dat ik uiterst tevreden was met mijn nieuwe visie op de film, bleef ik toch piekeren over deze opdracht. Gisteravond leek het alsof er opeens een lichtje in mijn hoofd brandde, vanuit het niets. Mijn visie op de rol van Camilla Rhodes moet volledig op de kop gezet worden.

We moeten even onze aandacht vestigen op de structuur van de film, d.i. droom - dagdroom - realiteit. Alle gebeurtenissen gaan zowel in de film als in de afzonderlijke delen van positief naar negatief. Dat dit ook voor de personages zelf geldt, was mij eveneens opgevallen: Betty veranderd in Diane, Rita veranderd in Camilla, Adam veranderd van passief naar dominant, Luigi Castigliani veranderd van maffiabaas naar onbekende man op feest. Ik heb in voorgaande uiteenzetting niet stilgestaan bij een DERDE verandering van de personages in de REALITEIT. We krijgen dit ook niet te zien, maar de film refereert er wel naar, wanneer we de foto van Camilla Rhodes zien, die symbool staat voor Camilla. Althans, dat dacht ik.

We moeten bedenken, dat de dagdroom van Diane ook nog GEEN realiteit is. Dit betekent dat er een tweede verandering in de betekenis van de beelden verondersteld MOET worden. Ik ging er aanvankelijk vanuit dat Betty via Camilla Rhodes veranderde in Camilla. Het is echter andersom! Camilla veranderd in Camilla Rhodes! Het is Rhodes die de rol in "The Sylvia North Story" kreeg, die Diane zo graag wilde. Het is Camilla Rhodes die Diane zo haatte! Met deze benadering wordt de rol van Camilla Rhodes meteen duidelijk en vallen de (laatste?) ontbrekende puzzelstukjes in elkaar.

Het is Camilla die het transitiemodel is tussen Betty en Camilla Rhodes. Hierbij is ook meteen het gegeven verklaard, waarom we enkel de voornaam van haar leren kennen en NIET haar achternaam: Camilla is de schakel tussen Diane en Camilla Rhodes. Hiermee komen we tot een andere betekenisduiding van de rol van de blonde Camilla Rhodes en Carol in de scene in de opnamestudio. Camilla Rhodes is hier een look-a-like van Betty en Carol is een look-a-like van Camilla. Ze vormen samen een symbiose welke staat voor de transitie van Betty naar Camilla. Zo kunnen we eveneens de kus van de blonde Camilla Rhodes met Camilla op het feest adequaat interpreteren. Let op dat Camilla Rhodes hier NIET meer een look-a-like van Betty is, maar een WERKELIJK blonde uitvoering van Rhodes. Haar kus met Camilla symboliseert hun samensmelting en daarmee de transitie van Camilla naar Camilla Rhodes! De WERKELIJKE Rhodes met donker haar. Hiermee komen we dan op de volgende transitie:

(Diane) / Betty ---> Rita --->Camilla Rhodes (Betty look-a-like) / Carol (Camilla look-a-like) ---> Camilla -> Camilla / blonde Camilla Rhodes ---> Camilla Rhodes!

Met dit voortschrijdende inzicht komen we tot een geheel andere invulling van de opdracht, die Diane aan de hitman geeft. Aanvankelijk dacht ik dat Diane Camilla wilde laten vermoorden (hetgeen symbool staat voor het "vermoorden" van haar kindje, haar Hollywooddroom) en dat de foto van Camilla Rhodes een laatste stap was in de transformatie naar Camilla en dat Diane op het moment van het geven van die opdracht nog steeds niet bij de WERKELIJKE waarheid zat. Nu we vastgesteld hebben, dat het wel degelijk Camilla Rhodes was, die Diane's geliefde rol in "The Sylvia North Story" van haar afpakte en Camilla Rhodes ZELF symbool staat voor (Diane's werkelijke ervaring in) Hollywood, is de betekenis van de opdracht veel logischer in te vullen. De opdracht symboliseert Diane's definitieve verbreking met Hollywood. Haar laatste vluchtroute in de fantasie is hiermee afgesloten en wat rest is de confrontatie met haar trauma

Waarom geeft Diane deze opdracht? Wil ze niet juist haar link met Hollywood behouden? Jawel, maar ze heeft geen keus. Net zoals ze geen invloed had op de opkomst van de realiteit in haar droom en dagdromen, zo ook is ze hier onmachtig om de realiteit te ontwijken. De hele film verbeeldt de reis van Diane naar haar trauma toe; de realiteit komt op in haar droom en dagdromen en wanneer we vanaf de scene, waarin ze de opdracht geeft, in Diane zelf zitten is dit simpelweg een logische stap dichter bij het trauma. Ze MOET deze opdracht geven, want het symboliseert de werkelijkheid, die in haarzelf opkomt: haar desillusie in Hollywood. Enkel wanneer haar opdracht is voltooid, d.i. de verbinding met Hollywood verbreken, kan de werkelijke confrontatie met haar trauma plaatsvinden. Vanaf het moment dat The Cowboy vertrekt, zit Diane in zichzelf opgesloten en is ze verloren. De opdracht zelf is simpelweg de werkelijkheid, die haar kunstje komt vertonen om vervolgens in haar ultieme verschijningsvorm Diane tot zelfmoord te drijven.

Ik ben er stellig van overtuigd, dat de opdracht tot de moord als zuiver metaforisch moet worden gezien. We mogen aannemen dat Camilla Rhodes een werkelijk persoon was en dat de geschiedenis van Camilla op HAAR van toepassing is. In theorie zou Diane inderdaad de opdracht tot de moord in werkelijkheid hebben kunnen geven, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet aannemelijk is en wel om de volgende redenen:

1. Deze opdracht maakt onderdeel uit van haar dagdroom. We hebben geconcludeerd, dat Diane in haar fantasie de werkelijkheid omkeert en dat de droom - dagdroom - realiteit structuur van de film de geleidelijke verschijning van de werkelijkheid laat zien. De dagdroom bevindt zich in de tweede fase, dus moeten we er vanuit gaan, dat de werkelijkheid in de derde fase pas verschijnt. Dat zou betekenen, dat de moord helemaal niet heeft plaatsgevonden. Dit argument staat niet op zichzelf en ik schuif het niet naar voren als een valide argument. Met dit punt probeer ik enkel duidelijk te maken, dat de moord niet te rijmen valt met de structuur van de film. De opdracht zelf IS namelijk al de waarheid, maar het is enkel een metafoor voor de desillusie in Hollywood van Diane. De werkelijkheid is dan niet dat Diane Camilla Rhodes laat vermoorden, maar dat zij haar Hollywooddroom heeft "vermoord," d.i. haar desillusie in Hollywood.

2. Met de aanname, dat de opdracht als metafoor dient voor Diane's afsluiting van haar "vluchtroute" naar Hollywood, kunnen we een directe link leggen tussen de sleutel, die de hitman bij voltooiing van de opdracht zegt te leggen op de afgesproken plek en de breuk met Hollywood voor Diane. Let op dat er maar EEN sleutel is. Als de moord op Camilla Rhodes in de werkelijkheid had plaatsgevonden, dan zou Diane TWEE sleutels moeten krijgen, want dan zou ze de confrontatie met twee trauma's moeten aangaan. Die ENE sleutel dient uiteraard voor het ontsluiten van het trauma van het seksueel misbruik. Diane krijgt die sleutel pas NADAT ze de verbinding met Hollywood heeft verbroken, want in de werkelijkheid is het juist die verbroken verbinding (de desillusie) geweest, die Diane had teruggeworpen uit haar fantasie in de richting van haar trauma.

3. Tijdens haar panische aanval waarin ze zelfmoord pleegt, ziet Diane de beeltenis van haar opa en oma, die haar opjagen. Het is het seksueel misbruik dat Diane tot waanzin drijft en NIET de zogenaamde moord op Camilla Rhodes. Dit is overtuigend bewijs, dat de moord zuiver als een metafoor voor de breuk met Hollywood door Diane moet worden gezien.

Tot slot wil ik nog enkele opmerkingen plaatsen aangaande een drietal sequenties. Ten eerste wil ik de dubbele betekenis van de scene NA de masturbatiescene even kort in kaart brengen, aangezien ik deze dubbele laag niet heb benadrukt in het voorgaande. De scene waarin Diane Camilla letterlijk buiten de deur probeert te houden verwijst naar twee verschillende delen in de structuur van de film: dagdroom en werkelijkheid.

1. Als Diane in deze scene zegt: "It is not gonna be this way," verwijst zij naar de dagdroom VOOR de masturbatiescene, want ze wil de goede relatie met Camilla IN haar dagdroom herstellen.

2. Het buiten de deur houden van Camilla verwijst eveneens naar de realiteit, waarin Diane door haar emotionele instabiliteit EN de onmenselijkheid van Hollywood, haar contact met de filmindustrie verbrak. Camilla is de metafoor voor Hollywood.

In voorgaande heb ik al de link gelegd tussen de scene met de hitman en het hoertje en de scene, waarin Diane de telefoon opneemt. Hierbij heb ik de overgang van anoniem hoertje naar callgirl naar prostitutie benadrukt. Bij deze wil ik opmerken, dat het feit, dat het Camilla is, die aan de andere kant van de lijn is, je hier nog een andere verwijzing uit kunt halen. Wanneer we de logica van de verbinding doortrekken, namelijk anoniem hoertje ---> callgirl ---> prostitutie, dan kunnen we hier uit opmaken, dat Lynch hier Camilla neerzet als een prostituee: een actrice die zich prostitueert in Hollywood om hogerop te komen.

Tot slot wil ik nog even terugkomen op mijn duiding van de plaatsing van het daadwerkelijke werk, dat Diane in Hollywood schijnbaar heeft gedaan. In de droom zegt ze dat ze helemaal niets van Hollywood heeft gezien, terwijl ze op het feest verteld, dat Camilla haar kleine rolletjes in haar films had verkregen. Ik dacht aanvankelijk, dat de relatie tussen de drie fasen zou zijn als volgt: geen werk, kleine rolletjes gespeeld en in werkelijkheid grotere rollen. Ik vond dit niet goed passen binnen het geheel, maar ik kon aanvankelijk geen beter onderling verband bedenken. Tot ik op het idee kwam, dat het niet de grootte van de rollen is, maar het verkrijgen van de rol dat bepalend is voor het verband. Diane vertelt dat Camilla haar kleine rolletjes in haar films bezorgde, terwijl de werkelijkheid juist ANDERSOM is. Camilla wist door misbruik te maken van Diane zelf rolletjes te krijgen. Het verband is dan als volgt:

geen werk ---> kleine rolletjes via Camilla ---> bezorgt Camilla kleine rolletjes

Deze post zorgt voor een essentieel andere blik op de rol van Camilla Rhodes. Daarmee lijkt voor mij de kous af en sluit ik af met een lekker bakkie koffie!


avatar van alexspyforever

alexspyforever

  • 20773 berichten
  • 2328 stemmen

De enigste reden dat ik deze film ooit eens heb gezien was omdat het verhaal me aansprak toen ik het op de hoes las. Ik had van een aantal vrienden ook vernomen dat er een lesbische romance in zat dus dat was ook een extra stimulans om deze dus te kijken. Toen de dames dan gevoelens voor elkaar kregen, dacht ik eind goed al goed. Dan krijg je zo ineens zo een wirwar van scènes die wel enige betekenis hebben, maar het interesseerde me gewoon niet meer. That's not what I asked for! Ik heb niets tegen intelligente films of films die clever willen zijn door scènes niet in chronologische volgorde uit te geven. Ik bewonder mensen die de moed hebben om het allemaal uit te pluizen. Voor mij hoeft dat niet, dat is geen entertainment voor mij. Mulholland Drive had voor mij teveel scènes die niet bijdroegen tot het verhaal, maar de echte fans zullen dat wellicht wel zien.

De enige film in dit genre die voor mij wel werkte was 11:14. Dat is een van mijn favorieten. Die moest ik niet gaan overanalyseren nadat ik deze had gezien. Ook een beetje in die stijl was Identity.


avatar van erniesam

erniesam

  • 177 berichten
  • 99 stemmen

Mijn verhaal hieronder heb ik uitgewerkt en op papier gezet. Ik moet zeggen, dat ik toch veel heb veranderd en aangepast. Het meeste hiervan betreft kleine aanpassingen. Daarnaast heb ik ontzettend veel toegevoegd en veel meer verbanden gemaakt. Tot slot toch enkele cruciale veranderingen gemaakt, die van invloed zijn op de gehele benadering van de film. De belangrijkste zijn:

- Camilla Rhodes is een samensmelting van de Camilla Rhodes in de droom en Camilla in de fantasie.

- De moord op Camilla Rhodes is een zuivere metafoor en vind niet letterlijk plaats.

Ik heb het verhaal uitgebreid en is nu zo twee keer zo lang geworden. Mijn mening is , dat mijn betoog op deze manier beter is onderbouwd.


avatar van fappie

fappie

  • 2688 berichten
  • 2005 stemmen

erniesam schreef:

Velen zijn ervan overtuigd dat het eerste deel droom en het tweede deel realiteit is.

Denk ik ook.

Al sluit ik niet uit dat het tweede deel misschien wel gewoon verdergaat waar het eerste deel eindigt en opeenvolgend is. Het kan ook zijn dat Naomi Watts personage liegt over hoe ze elkaar ontmoet hebben (uit schaamte misschien) en dat die Camilla zonder haar hersenschudding ineens een kreng lijkt te zijn en haar ware aard naar voren komt.


Heeft u penisvergroting nodig met natuurlijke kruidengeneeskunde zonder enige bijwerking en werkt zeer goed, Dr. Sacre kruidengeneeskunde heeft me geholpen mijn penis te vergroten en ook mijn snelle ejaculatie te genezen, Mijn vrouw geniet van me als we seks hebben, ze houdt van en stopt ermee klagen over ons seksuele leven

CONTACT VAN DR SACRE INDIEN U HULP NODIG HEBT

Bel of WhatsApp nummer: +2349076034359

E-mailadres: [email protected]

Dr Sacre-product wordt wereldwijd geleverd als je het nodig hebt, neem contact met hem op, hij zal je helpen

Meneer Benjamin


Heeft u penisvergroting nodig met natuurlijke kruidengeneeskunde zonder enige bijwerking en werkt zeer goed, Dr. Sacre kruidengeneeskunde heeft me geholpen mijn penis te vergroten en ook mijn snelle ejaculatie te genezen, Mijn vrouw geniet van me als we seks hebben, ze houdt van en stopt ermee klagen over ons seksuele leven

CONTACT VAN DR SACRE INDIEN U HULP NODIG HEBT

Bel of WhatsApp nummer: +2349076034359

E-mailadres: [email protected]

Dr Sacre-product wordt wereldwijd geleverd als je het nodig hebt, neem contact met hem op, hij zal je helpen

Meneer Benjamin


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.