Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
pascal83
Iemand enig idee of de uncut versie van 5,5 uur ooit nog word uitgebracht?
Da Jando
Is dat een versie die bedoeld was voor de serie ofzo? Nog nooit van gehoord.
krabat
Weet iemand waar ik iets van een uitleg kan vinden over deze film? ik had al snel in de gaten dat ik mijn aandacht er goed bij moest houden, maar na zo'n uur kijken dacht ik opeens; nu goed blijven opletten. nog een half uur later dacht ik; damn, nu snap ik er helemaal niets meer van.
die cowboy, het theater waar ze midden in de nacht naar toe gaan, de regisseur die een huwelijksaanzoek doet, de serveerster, die "zwerver" met z'n blauwe doos........om gek van te worden
Een aantal scenes vond ik overigens geweldig
flipsen
krabat
Heeft idd geholpen de film enigzins te begrijpen. De puzzelstukjes zijn een beetje op hun plaats terecht gekomen. Thx voor de tip.
Nu de film nog maar een keer kijken
GerwinF
Ik wil deze film gewoon niet begrijpen, elke keer als we hem kijken hebben we een andere theorie en dat bevalt mij wel
gertos
Hou niet van cryptogrammen en ook niet van David Lynch zijn bokkesprongerige filmverhalen. Mijnheer Lynch laat mij mezelf erg dom vinden, en dat bevalt me matig. Ik vind het woord pretentieus eigenlijk wel erg van toepassing op mijnheer Lynch' werk. Voor straf de laagste score: 0,5 ster!
(En inderdaad, heb van de fim werkelijk geen ene ruk (excusez le mot) begrepen!)
Naomi Watts
Visueel is de film al prachtig, geweldige mysterieuze sfeer, memorabele personages, goed plot, en geweldig acteerwerk. Dit verdient toch wel meer dan 0,5
flipsen
In deze droom komen allerlei zaken voor die ze in de laatste paar dagen van haar leven meemaakte: een blauwe sleutel, een tas met geld, Camilla, jaloers zijn op een hippe regiseur en hem alle slechts toewensen, een knappe vrouw waar zij verliefd op is, een waanbeeld van een blauw doosje en de cowboy is ook voorbij gekomen. Neem al deze "items" uit de echte wereld, stop ze in een doos, even schudden, gaan slapen en wegdromen en dan heb je een droom. Zo gaat dromen in het echt ook in zijn werk.
Verder kan ik wel snappen dat mensen de film pretentieus noemen als ze er verder niks mee kunnen. "Als je als regiseur maar raar genoeg doet en het publiek dingen voorschotelt die nergens op slaan, heb je altijd een publiek wat er heel moeilijk over gaat doen en het kunst noemt, terwijl de maker (Lynch) zelf ook niet weet wat er allemaal in zijn film gebeurt." Heel verleidelijk om dit te gaan denken als je zelf niks in de film ziet.
een halve ster vind ik wel erg weinig hoor. De film zit vol met prachtige scenes die allemaal op zich ook al boeiend zijn.
Redlop
Niemand begrijpt hem, maar toch vindt het grootste gedeelte van de MovieMeteraars dat de film goed is.
Familie van je Gertos?
avalanche
Heel mooi verwoord Flipsen.
Toen ik MD zag voor het eerst in de cinema, wist ik totaal niet wat ik ging verwachten, ik kende Lynch gewoon toen van naam meer niet.
Zoals haast iedereen was ik ook volledig de draad kwijt en dacht zelfs toen dat deze film gewoon weg niet te vatten is. Maar het is juist zoals ook Naomi Watts zegt dat het verhaal verder gewoon zo een mysterieuze, intrigerende sfeer had zodanig dat ik het totaal niet erg vond dat ik het niet snapte maar het deed me wel sterk interesseren naar meer werk van Lynch en ook naar meer informatie rond MD zodoende dat ik het voor mijn eigen het al grotendeels begrijp uitgezonderd enkele meer symbolische waarden in de film zoals de cowboy en het monster.
Maar of ik nog zo een film ga tegenkomen die zo een grote indruk heeft gemaakt op mij zal ik niet zou gauw meer tegenkomen denk ik.
gertos
Nu ik erover nadenk, vond ik die ene scene uit Twin Peaks dan nog wel memorabel: dat die dame solliciteert en een knoop in een kersensteeltje maakt. Met haar tong welteverstaan. Zomaar een zondagochtend gedachte die opspeelt...
Enne geen familie van Don Gertus overigens (is het mogelijk de commentaren per User 'op te roepen' ?). Zo kun je op eenvoudige wijze gelijkgestemden opsporen!
de film is moeilijk en onduidelijk. Als ik een thriller goed vind dan is dat grotendeels omdat het verhaal zo goed is. Bij deze film kan dat het geval zijn, mits je heb begrijpt, maar ik begrijp er dus niet veel van. ik heb al een theorie bedacht erover maar dan draaid de film uit op een cliché verhaaltje en omdat vele van jullie toch vinden dat de film zo goed is zal ik maar niet te veel geloven van die theorie van mij. mooi in beeld gebracht wel en goed geacteerd. een ander minpunt is wel dat de personages niet of weinig zijn uitgewerkt (zoals die 2 flikken, waarvan die 1ne een enge droom had en dat gaat onderzoeken) dat komt waarschijnlijk omdat het normaal gezien de eerste aflevering van een serie had moeten zijn.
Naomi Watts
Ze waren bezig met de serieaflevering maar besloten toch er ee nfilm van te maken. Beticht jij Lynch ervan dat hij half werk aflevert
Alles is heel goed doordacht, er is nooit een completere film geweest als deze. Alles klopt precies dat kan je niet van veel films zeggen. Dit is gewoon geen luchtige cinema, ga niet voor jezelf excuses zoeken
tis inderdaad geen luchtige cinéma, ma er zijn toch wel al completere films geweest als deze zenne, dezen heeft gewoon veel te veel losse eindjes. tenzij je die regisseur en die 2 flikken bv bekijkt als figuranten natuurlijk, ma da zal ni de bedoeling geweest zijn waarschijnlijk. en ja tzou kunne dat er slimmere mensen rondlopen dan ik, das ni mijn schuld, en da die die film beter begrijpen dan ik, ma nen thriller draaid meestal om een plot da moet worden opgelost, in deze film zit ook wel zo'n plot verscholen maar als dat niet duidelijk genoeg in beeld word gebracht dan is het ook geen plezier meer om die film te kijken. Niks is leuker dan ne goeie films zien voor ge gaat slapen en dan as de aftiteling verschijnt realiseren dat et een zalig verhaal me een nog zaliger plot dan kunde gaan slapen me een goed gevoel. ik heb deze film wel overdag gezien ma ask ik em savonds had gezien dan benk er zeker van dan slecht gezind mijn bed in kroop en opstond.
Ik vind jouw bericht een grotere puzzle dan de film.
De GeuS
Ik vond je verhaal wel duidelijk. Ik heb met veel enthousiasme de film aangeraden aan een aantal mensen en hij werd door allemaal behoorlijk lauw ontvangen.
Ik heb hem zelf 's nachts een keer gekeken en heb erna heerlijk door geslapen....
Avitas Sibannac
Gisteren voor de eerste keer bekeken en begreep er echt totaal niks van. Ik ga hem nog wel is opnieuw bekijken, zo snel mogelijk. Daarom kan ik er nu eigenlijk ook nog geen score op geven, want ik weet niet wat ik er moet van denken. :s
Als iemand zo vriendelijk wilt zijn een (of enkele) url('s) te geven van een uitgebreide uitleg over de film?
Deze vond ik voor Lost Highway en daardoor werd véél duidelijk.

Jordy
Die staan er al in overvloed in deze discussie, volgens mij
gertos
Ik vind jouw bericht een grotere puzzle dan de film.
Mooie droge opmerking
. Ga meer commentaren van je lezen!
E V
Onbegrijpelijke, fascinerende film.
Spannende thriller. Spannend is misschien niet het juiste woord, ik weet niet wat wel. Kijk de film, dan weet je wat ik bedoel. Want hij is geweldig.
Met super spel van Laura Harring en Naomi Watts.
filmosoof
Een knappe, intrigerende film met bijzondere sfeer; weer een meesterwerk van David Lynch. 5 sterren. Ook een film waarbij je (als je 't toelaat) aan het denken wordt gezet en precies wil weten hoe de film in elkaar zit. En dat is dan in dit forum ook al volop gebeurd. Het kan natuurlijk wel frusterend zijn als je er niet echt uitkomt of geen zin hebt om aan dit spelletje mee te doen. Zo'n film wordt dan al snel pretentieus en vaag genoemd.
Een film van Lynch is echter vaak meer dan een complex verhaal waarvan jezelf de sleutels moet zoeken totdat alles klopt. Het gaat bij Lynch ook om de beelden en schetsen van sfeer. Er komen niet voor niks vaak dromen voor in het werk van Lynch en bij een droom is de logica minder relevant dan de sfeer.
De film is echter ook logisch te begrijpen en minder ingewikkeld dan hij lijkt. Ik heb op de spoiler pagina mijn analyse gezet om dit toe te lichten.
Er mogen van mij meer van dit soort films worden gemaakt.
Ik kijk uit naar een volgende film van Lynch.
rolsnol
Ja ik kan me hier bij aansluiten.
Ik geef dan wel 2 sterren omdat het wel mooi gefilmd is, maar deze ging mij toch boven mijn pet.
Als de film iets duidelijker had geweest en het ook een beetje begrijpelijk was voor een `normaal` denkend mens ,zonder ergens te moeten uizoeken waar de film ovver ging dan had het voor mij een goede film kunnen worden ,maar helaas.
Kobayashi
Ja ik kan me hier bij aansluiten.
Dus als je moet nadenken of iets uitzoeken bij een film is hij meteen slecht ?
danuz
Ja, ik snap niet wat er in godsnaam mis is met nadenken over een film? Moet alles uitgespeld worden en moet alles een clue hebben en precies van a naar b lopen? Is er iets mis met puzzelen of gewoonweg genieten van een sfeer?
Het is fijn dat een man als Lynch ons weer is laat nadenken en meer dan alleen entertainment brengt. Of ben ik nu geen ‘normaal denkend’ mens?
avalanche
Ja ik kan me hier bij aansluiten.
Geef deze film zeker nog eens een tweede kijkbeurt, de kans is groot dat je er anders zult tegenaan kijken. Er zit werkelijk een pracht verhaal in, maar bij sommige scenes zul je wel je eigen fantasie moeten gebruiken om het echt te verklaren voor jezelf, maar dit maakt het net zo intrigerend.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful