• 9.382.747 stemmen

Met onder meer: Naomi Watts, Laura Harring en Justin Theroux

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 21 februari 2002

Plot Mulholland Dr.

"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."

Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.

Betty Elms / Diane Selwyn

Detective Domgaard

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ramon K schreef:

De scene met de 2 dames die hand in hand in de theaterzaal zitten en luisteren naar het intense lied van Rebekah del Rio is zo intens mooi dat ik me betrapte op een traantje bij mijn eerste viewing.........een waar meesterwerk...

Heel erg eens Inderdaad een adembenemend mooie scène.

Mulholland Drive is mijn derde film van Lynch, na Rabbits en Lost Highway. Echt hele hoge verwachtingen had ik op zich niet, waardoor ik behoorlijk overdonderd werd door dit meesterwerkje. De film bevat prachtige visuele momenten en geweldige muziek (met bovengenoemde scène als ultieme combinatie) en bovenal een heerlijke sfeer. Verder acteren alle acteurs de sterren van de hemel. Watts en Harring zijn erg goed en ook Theroux speelt een voortreffelijk rol. Maar eerlijk is eerlijk; Lynch krijgt in dit geval nog de meeste credit; want het is toch geweldig als een film je kan laten lachen, je kan ontroeren én je goed aan het denken kan zetten.

Nog nét geen 5 sterren, maar wel een hele ruime 4,5.

Naomi Watts

Kom op gewoon een halfje erbij.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Misschien gaat ie na een herziening wel omhoog. Ik hou je wel op de hoogte

avatar van avalanche

avalanche

Ik weet niet of deze link hier al eens vermeld geweest is, maar deze site vind ik wel heel interessant voor wie MD heel erg interesseert

avatar van flipsen

flipsen

Leuke site. Grappig om in de "pool of theories" te lezen.

Chainsaw schreef:

Ik hou je wel op de hoogte

Dat zou heel mooi zijn. Ik verwacht hem binnenkort ook op 1 in je top 10, dat je het even weet.

Thyson

Een koe is een koe, een gat is een gat;

laat het ons daarom simpel houden:

Mulholland Drive is de beste film van het heelal!

avatar van Johan van Ee

Johan van Ee

avalanche schreef:

Supersite

avatar van Jorick

Jorick

Een erg mooie film met een aangename sfeer en waarin prima wordt geacteerd. Toch waren op het einde niet alle puzzelstukjes gevallen, waardoor ik de film tzt een 2e kijkbeurt geef. Tot die tijd geef ik 3.5*

En wat is Naomi Watts een prachtige actrice, zowel in haar uiterlijk als in haar acteren. image

Jorick schreef:

Altijd maar Naomi...ok niets af van haar mooi snoetje en haar glansrijke acteerprestatie, maar vergeet jullie Laura Harring niet. Toch ook wel een prijsbeest als je het mij vraagt!

avatar van Jorick

Jorick

Laura Harring mag er ook zeker zijn ja!

Maar van Naomi Watts heb ik meer films gezien en voor haar heb ik een soort van "zwak".

avatar van flipsen

flipsen

Jorick schreef:

flipsen schreef:

Jammer dat ze lesbisch is in deze film, vind je ook niet?

Juist niet dude! Anders hadden we die stomende scènes niet hé

flipsen schreef:

Jammer dat ze lesbisch is in deze film, vind je ook niet?

Ik ga voor biseksueel aangezien Diane getrouwd was. Dan ga ik er wel vanuit dat zij met een man getrouwd was aangezien dat niet geaccepteerd is in California.

avatar van kiss_hester

kiss_hester

Ja, dat denk ik ook ja. Ontzettend mooie film, en ik vond dat helemaal niet jammer. Waarom?! Er zijn al genoeg films over man en vrouw. Vind het wel interessant om 's iets anders te zien. Top film!

avatar van jessis

jessis

Kan iemand mij vertellen waar de film over ging,want op een gegeven moment begreep ik er niets meer van.

Eerste gedeelte kon ik het nog volgen,halverwege werd het een hele andere film.

Zag er wel mooi uit, de film.

2.5 ster(omdat ik het niet begreep)

vdc

Als de film je écht boeit, dan ga je toch terugbladeren in dit topic ?

avatar van avalanche

avalanche

vdc schreef:

Als de film je écht boeit, dan ga je toch terugbladeren in dit topic ?

En met hetgeen je dan al meer weet, de film nog eens bekijken

avatar van Bas17

Bas17

Ik vind deze film geniaal, 2k eer in 1 nacht gezien, tussen beide keren door wat het forum doorgelezen.

Ik moet zeggen DOnnie Darko en Mulholland drive in 1 weekend is wat veel, maar beide 5 sterren films .

Ik denk dat ik ze nu beide begrijp,tot de volgende keer dat ik ze kijk

O ja, voor mensen die niet van deze film houden omdat ze hem niet begrijpen ofzo, kommop kijk hem nog een keer en gebruik je fantasie en maar er wat van , desnoods na er wat over te hebben gelezen, het is juist mooi als in een film niet alles wordt voorgekauwd.

avatar van MarkFish

MarkFish

Steengoed. Heel creepy, vaag en intelligent gemaakt. Deed me een beetje denken aan Memento op een manier dat je aan het einde van de film een compleet ander beeld van het hele verhaal hebt gekregen. En goed geacteerd van Naomi Watts zeg. Het is ook goed dat op de hoes staat: Betty komt in New York en betty doet..... (zo ga je die film dan natuurlijk in).

Naomi Watts

Betty komt in L.A. lijkt me beter.

avatar van MarkFish

MarkFish

Naomi Watts schreef:

Betty komt in L.A. lijkt me beter.

Lijkt je dat beter of is het zo en wil jij mij op deze ietwat cynische manier op mijn fout wijzen?

avatar van PatrickL

PatrickL

MarkFish schreef:

Dat tweede lijkt me.

Naomi Watts

Het is inderdaad het tweede.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Oh oh oh, ik kan deze film keer op keer bekijken. Ik lijk wel geobsedeerd! Na de 10e keer kijken blijft MD even fascinerend als de 1e keer, misschien zelfs meer. De cinematografie en de soundtrack zijn misschien wel de mooiste die ik ken en laten me nooit meer los. Lynch heeft een feeling voor beeld en geluid die maar weinigen hebben. Heb nu eindelijk de (niet goedkope) 2-disc edition binnen, een verrijking voor mn collectie dus zal m binnenkort maar weer eens zien. 5*

avatar van Elsenburg

Elsenburg

Gaat te ver. Als ik een film zie wil ik hem in 1 keer snappen, en ik ben echt niet dom, maar dit gaat me echt veel te ver. Hoe kun je nou uit jezelf opmaken bij de eerste kijkbeurt dat het nadat je die kubus in gaat de werkelijkheid is . Zwaar overgewaardeerd. Ik zet hem op 2*

vdc

Gek. Ik had net hetzelfde gevoel na mijn eerste kijkbeurt. Enerzijds verwenste ik de film ; anderzijds liet de film mij niet los. Na opzoeken en herbekijken groeide mijn waardering ; sinds kort heb ik hem de volle 5 sterren gegund. Kon gewoon niet anders.

Naomi Watts

Na de eerste kijkbeurt was ik helemaal verkocht. Ook al snapte ik er na 1 maal niet echt veel van maar staat na 30 kijkbeurten nog steeds op 1 en zal daar voor altijd blijven staan, ongetwijfeld. De film is zo in de details uitgewerkt, alles klopt gewoon, geniale film. En meesterlijk gespeeld door Watts en Theroux.

En ook zoveel theorieen mogelijk, ook nog eens een flink pluspunt.

Naomi Watts schreef:
alles klopt gewoon
...
En ook zoveel theorieen mogelijk

Ik begrijp wat je bedoelt, maar die 2 zinnen zullen bij velen verwarrend overkomen, Watts.

Ik vind : de grote lijnen van het verhaal kunnen snel gevat worden (huurmoord, wensdroom, zelfmoord). Wie hiér al een andere theorie tegenaan gooit, moet een enorme verbeeldingskracht hebben, gefundeerd op los zand.

Wanneer je met deze verhaallijn de film herbekijkt, vallen steeds meer verklaringen op (getuige huurmoord, vernederingen in de wensdroom (o.m. Adam, huurmoordenaar), Silencio = besef illusie, figuranten uit de diner-party krijgen later (in de film : vroeger) een rol in de wensdroom).
Als iemand aan déze verklaringen een andere uitleg geeft, dan kan je zoiets al aannemen. Maar persoonlijk denk ik dat ook de meeste van deze verklaringen overeind zullen blijven en heb ik ook wel het gevoel van ‘alles klopt gewoon’.

Als je tenslotte de focus gaat richten op alle mogelijke details, dan wordt het moeilijk om met zekerheid te zeggen : dit moet de verklaring zijn die Lynch eraan wou geven. Maar met of zonder die details blijft het verhaal natuurlijk wel overeind. En het leuke is, dat één van de volgende kijkbeurten, misschien een voor jezelf aannemelijke verklaring nog volgt.
Enkele voorbeelden :
- de rol van Louise Bonner. Verzint Diane ze erbij omdat Betty en Camilla straks op haar lijk zullen uitkomen ? ("someone's in trouble" duidend op Diane's zelfmoord)
- waarom worden de beelden van Diane’s masturbatie afgewisseld met een witte keienvloer ?
- waarom probeert het “schepsel” tevergeefs de blauwe doos in een rode zak weg te stoppen ? Volgens mij is het schepsel Diane’s hulpje bij haar wensdroom (zie hartaanval getuige) ; en dat blauwe doosje (‘terug naar realiteit’) kan maar best terug verdwijnen in haar rode illusie-wereld.

avatar van Doom

Doom

Ik heb de film eindelijk gezien en ik ga hem toch nog niet raten, ik snap hem om eerlijk te zijn nog totaal niet goed, daarom ga ik na een verheldering gelezen stuk van Naomi_Watts (lid mm) de film nogmaals bekijken en hopelijk ben ik dan in staat deze film juist te raten.

Mijn eerste indruk van de film is geweldig, het eerste uur is me alles nog goed duidelijk, is het een geweldige film, met spannende momenten en zeeeeeer goed geacteerd.... Als de clou of wat dan ook goed is van de film en begrijpelijk, kan die nog wel eens hoog in me top 10 komen te staan! Erg mooie film namelijk!