• 9.415.687 stemmen

Met onder meer: Naomi Watts, Laura Harring en Justin Theroux

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 21 februari 2002

Plot Mulholland Dr.

"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."

Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.

Betty Elms / Diane Selwyn

Rita / Camilla Rhodes

Detective McKnight

Vincenzo Castigliane

Luigi Castigliane

Detective Domgaard

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik dacht in het begin ook dat Naomi Watts niet in vorm was, maar naarmate de film zich vordert, acteert ze juist ijzersterk!

De film laat wel wat ruimte open voor je eigen interpretatievermogen, maar de rode draad in deze film zal (uiteindelijk) duidelijk moeten zijn. Zo niet, dan kun je inderdaad eventueel een spoiler topic raadplegen.

Jammer dat de film je tegenviel. Wie weet bij herziening een halfje erbij.

avatar van rep_robert

Dat commentaar over Naomi Watts is inderdaad een beetje kort door de bocht en compleet onterecht.
Ook ik irriteerde me in het begin aan de naïve houding en het overdreven blije gedoe van Watts.
Maar uiteindelijk kom je erachter dat dit expres zo gespeeld is en dat het puur de bedoeling was van Lynch om haar zo over te laten komen. Dit om het 1 en ander duidelijk te maken en dat het allemaal maar een droom was. Naarmate de film vordert wordt ze serieuzer en merk je gewoon dat ze eigenlijk een hele andere persoonlijkheid heeft.

Naomi Watts

Dat is even slikken. Op afstand de beste acteerprestatie die ik ooit zag en ook het meest dierbare wat ik ooit heb beleefd in cinema. Ik moet even tot rust komen.

avatar van Awake78

Awake78

Inderdaad een zeer veelomvattende acteerprestatie van NW. Zoals eerder gezegd bij de auditie-scene, maar vergeet vooral de blikken niet in club Silenzio of tijdens het etentje op het eind. Zij kan alleen met haar blikken een scene een hele andere touch geven.

Een prestatie van ongekend niveau, ze geeft deze (vrij eigenaardige) film een menselijke kant mee.

Volgens mij was Lynch zeer tevreden met het feit dat hij de perfecte actrice voor de perfecte film had gevonden.

Naomi Watts

Inderdaad. Ook haar mimiek en uitdrukkingen op de set van Camilla's film is echt enorm sterk. Nooit kwam er een acteerprestatie i nde buurt van die van Watts, en mijn username is een ode aan het mooiste wat cinema ooit heeft voortgebracht.

NarcissusBladsp.

"What are you talking about?...An open mind" (Adam en zijn manager)

"Well now here is the man who want's to get right down to it" (The Cowboy)

David Lynch zijn vorm van vertellen dwingt je tot nadenken over film en leven. De meeste mensen willen, net als SnakeDoc hierboven, lekker snacken tijdens het kijken. Alles moet je lekker gemakkelijk laten smaken en snappen. Wat de boer niet direct (her)kent eet die niet. Maar zonder herkouwers geen cowboys. Je eerste smaakgevoel is voor mij bij deze film geen doorslaggevende maatstaf.

David Lynch doet bewust een stap verder dan de meeste filmers. Het fascinerendste vind ik is dat als je over deze film gaat 'herkouwen', d.w.z. nadenken, dat de scénes....(zeker op het eind, bv. met dat 'short cut feestje')... een extra gevoelslading krijgen.

Goed kouwen doet beter verteren. En voor het resultaat kies ik voor de melk...... Er is een grens aan de cinematografische weide: je kunt gevoelens en ideeën ook teveel willen uitmelken. En een mislukking kan je als mest beschouwen. Lynch zoekt de creatieve grens op en voor één ieder is het resultaat anders. Al probeer je als liefhebber van Mulholland Dr. een ander, met argumenten als maatstaf, over de sloot te laten springen, want jouw gras smaakt malser en groener........

Naomi Watts is aan het begin heel anders dan op het eind. Van naief naar wraakzuchtig. Haar ontwikkeling is de kern van de film: is this the Girl? Het is de kern van wat acteren vermag en wat een regisseur met de kijker kan flikken. Manipulatie van gevoel. Dat laatste kan je alleen waarderen als je over gevoel (opgeroepen door beeld en geluid) wil nadenken.

Sublieme Naomi Watts wordt gedragen door het niveau van de andere acteurs en actrices en...".the one and only" David Lynch....die in deze film de perfecte vorm en opbouw heeft gevonden. Het begin van de film ligt de nadruk op de onovertroffen speelse ironie, op het eind is het de drama die mij bij de lurven pakt. Ik ken geen film die zo'n breed palet biedt aan een actrice. En Naomi Watts vult dat met verve in.

Als deze film je zwaar op de maag ligt.....kijk later nog eens. Dan blijkt misschien het betaalde geld toch nog smaak te hebben.

Film Fan

Ik vond dit een redelijke film. Ik vond de acteerprestaties, zeker in het begin niet goed tot ronduit slecht. Blijkbaar raakte ik hieraan gewend want verderop in de film irriteerde mij dit minder. Ik had van deze film meer verwacht maar dat viel tegen. Hij wordt bij MM getypeerd als Drama / Mystery maar wat mij betreft had men Mystery weg kunnen laten.

Wat deze film wel bijzonder maakt is de aparte, unieke wijze om een crime passionnel te vertellen. Omdat het hier om een film met een lesbische relatie gaat, waar men volgens mij in Hollywood huiverig voor is om te vertellen, verdient waardering. Daarom krijgt deze film van mij toch nog 3 sterren.

avatar van rep_robert

Hmm als je bovenstaande teksten is door zou nemen zou je weten dat ze "expres slecht" acteren. Vind niet dat je de film hier op zou moeten afrekenen.

Verder snap ik ook niet waarom de film geen mystery zou kunnen zijn volgens jou, wat mij betreft valt er genoeg te puzzelen in deze film. Iets wat toch bij een mystery hoort? Alleen de hele sfeer van de film al...

rep_robert schreef:

1 Ik vind het te ver gezocht dat dat de reden is voor de acteerprestaties.

2 In elke goed film is er wat om te puzzelen anders zou hij te voorspelbaar zijn.

3 Ik zou het eerder een "fantasy" willen noemen.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Film Fan schreef:

1 Ik vind het te ver gezocht dat dat de reden is voor de acteerprestaties.

3 Ik zou het eerder een "fantasy" willen noemen.

1. Nee, totaal niet.

2. Zeker niet in elke goede film.

3. Dat al helemaal niet.

avatar van vdc

vdc

Sommige negatieve recensies kan ik begrijpen, maar wat Film Fan hier verkondigt is toch pure aanstellerij

Naomi Watts

Als je gewoon zijn top 10 bekijkt klinkt het allemaal erg plausibel hoor .

avatar van Miron

Miron

Expres slecht acteren?

Ik heb me nergens aan geirriteerd eigenlijk, vraag me af waarom iedereen op moviemeter altijd zo'n hekel heeft aan gedramatiseerd acteerwerk.

Naomi Watts

Iedereen op moviemeter? Deze film staat in de top 250 . Als je hier ook een beetje rondleest zijn er meer users die Naomi Watts hier goed vinden acteren dan andersom.

avatar van misterwhite

misterwhite

Onder andere ik vind Naomi Watts fantastisch

Ik ben altijd al tevreden geweest over haar rollen en deze vind ik zeker 1 van haar beste

Naomi Watts

Jammer genoeg zal ze dit niveau nooit meer gaan halen maar één rol was genoeg om haar onsterfelijk te maken. Al heef tze genoeg goede rollen gespeeld, al staat deze eenzaam bovenaan.

Naomi Watts schreef:

Als je gewoon zijn top 10 bekijkt klinkt het allemaal erg plausibel hoor .

Beetje zielig dat de top tien van iemand er direct bij wordt gehaald. Daarbij komt dat ik de film helemaal niet zo beroerd vond maar op de een of andere manier wordt iemand hier altijd de grond in geboord als hij iets van kritiek heeft en een film geen vijf sterren geeft. Je krijgt dan direct een paar vijf sterren generaals in je nek want die zijn altijd uit op oorlog.

Naomi Watts

Rustig dude, ik zit je maar wat op te naaien. Ik had een andere emoticon moeten gebruiken om dat duidelijk te maken. Ik snap alleen totaal niet waarom dit niet onder mystery zou kunnen vallen, een puurdere mystery ken ik denk ik zelfs niet.

NarcissusBladsp.

-Director has his drivers seat...but 'the girl' is dealing the wheel of soul-

Mystery? Uit de ouwe blauwe blues doos: Illusie was al ver voor Mulholland- Dream- Drive het sleutelwoord voor realisme. En Naomi- the girl- Watts en Laura- the girl- Harring hadden suggestieve droomrollen die mij, als "short cut", een aller oudst beroep deden, op het dramatisch belang van de derde zingende 'girl'. David Lynch is een ironische illusionist die met de erotische werkelijkheid goochelt. Hij heeft de neiging, zie TV-serie Twin Peaks, tot (in 't Reviaans:) 'oudehoeren', maar hier is hij perfect erect in vorm...eh: ba..lans. De bron kortom: "Well now here is the man who want's to get right down to it" (The Cowboy tegen regisseur Adam).

Sleutel en slot als sexuele spoor: een fantastische film met omwegen en sluiproutes.

Als je maar nooit op de koffie komt...

avatar van vdc

vdc

Ik had het moeten weten : hier volgt nog een portie narcisme op

Hoeven wij nu echt het woord mystery her uit te vinden ?

NarcissusBladsp.

Nogmaals door de oud Hollandse molen....

avatar van huVILEub

huVILEub

Vreemde film. Op het begin was het redelijk logisch en kon ik het allemaal nog wel volgen, het was ook vermakelijk en sterk geacteerd: het acteren van acteren was ook goed gedaan door Naomi Watts. Maar vanaf het theater, wat ik overigens erg grappig vond, snapte ik er niets meer van. Meestal als ik het niet meer snap ga ik net meer opletten, maar bij deze juist wel. Ik probeerde het te begrijpen maar dat lukte niet. Toch een erg mooie film, ook het einde.

avatar van ASman

ASman

Na talrijke herzieningen ben ik de 'Winkie's'-scene nog altijd niet gewoon. Akelig !

avatar van TheGizkaEater

TheGizkaEater

Perfect camerawerk in combinatie met de muziek en acterern = Ultieme spanningsopbouw!

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Mulholland Drive

Erg sterke film met een hele grote mindfuck het laatste uur. Mijn eerste Lynch film is dit. Misschien is Mulholland Drive niet de verstandigste keuze om mee te beginnen, maar het verhaal sprak me heel erg aan.

En zoals ik al eerder zij erg sterke film, al snap ik hem toch nog niet helemaal. De acteerprestaties zijn fantastisch. In de eerste scene dat Naomi Watts in beeld kwam vond ik haar flink teleurstellen, maar naarmate de film vorderde acteerde ze erg sterk. Laura Harring zet ook een goeie rol neer, een erg aantrekkelijke vrouw.

De film is erg goed gefilmd en heeft een sterk sfeertje. Bloedstollend spannend is de film het grootste moment, en de film heeft een paar erg sterke scenes. Jammergenoeg was ik op het einde het plot een beetje kwijt en snapte ik de film op sommige momenten niet. Ik zal hem zeker binnenkort nog een keer gan bekijken.

Voorlopig 4*

Ook leuk om Billy Ray Cures de vader van Miley Cures nog even voorbij te zien komen als de minnaar van de vriendin/vrouw van de regisseur.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Klopt het dat hier een van de engste scènes allertijden in zit? Eentje waarbij je van schrik een aantal meters de lucht in springt?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Dat mag je zelf bepalen.

avatar van rep_robert

Hmmm, nu vraag ik het me wel af:p Heb ze zelf wel enger gezien hoor

avatar van GenRach

GenRach

ASman schreef:

en ik ook niet :-S

avatar van ASman

ASman

Echt in de lucht springen ga je niet doen, maar het is vooral de gedachte achter de scène die eng is.