Genre: Mystery / Thriller
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
(verwijderd)
Alles wat je ooit hebt willen weten, maar niet durfde te vragen over Mulholland Dr vind je hier.
Niet lezen als je het verhaal zelf helemaal wilt ontdekken: Alles over Mulholland Dr.
NarcissusBladsp.
Een zeer interessante opvatting: waarbij de metamorfose van bruin naar blond van belang is: Lynch en (de biografie) Marlyn Monroe.
YouTube - John David Ebert Movie Review of Mulholland Drive - is.gd
(verwijderd)
Narcissus,
Weer een knap staaltje van interpreteren, en het toont wederom aan hoe 'begaan' Lynch is met zijn grote Liefde: film(maken) en de mensen daarom heen. Zo heeft Lynch ook (naast Marlyn Monroe) diepgaande studies verricht naar het leven van Rita Hayworth, maar ook naar het leven van Elisabeth Short, beter bekend als The Black Dahlia - zie Lost Highway ... en niet te vergeten zijn vinger in de pap bij Brian de Palma's creatie.
NarcissusBladsp.
Metamorfose , imago's etc daar draair het om .....maar ook om koffie. Bij zijn documentaire project zie je hem ook met een beker koffie bij de hand. Dat is een bewuste gimmick. Ik heb hierboven al het belang van koffie en Adams rol daarin beschreven: it is a recommendation. De onderhandelingen gaan over de foto over: imago... het wekken van suggestie, hoe kom ik over. Marlin Monroe was in het echt niet blond... Ik kom dat niet tegen in de interpretaties: te gefixeerd op de dames...Al is dat natuurlijk logisch. Het geeft ook aan hoe sterk de film op je fantasie werkt. Maar wat ik al eerder zei: teveel interpretaties drijven af van wat Lynch ons werkelijk laat zien en horen (dialogen). Hij is een superieure ironicus. Bij Inland Empire werkt hij dat ver(der) uit: het belang van goed kijken (licht etc) en begrijpen (het script).
En nu een lekker bakkie koffie!
LinkVink
Ow ow ow, wat een hersenkraker...
Ik kan er nog geen mening over hebben, wat het is een aardig pittige filmpje...
Deze week maar een keer herkijken, misschien begrijp ik er dan wel wat van...
Tot zover geen cijfer...
De zoveelste herziener binnen een week, prachtig
Wat begrijp je tot nu toe wel van de film LinkVink? Kijken of je al een beetje op de goede weg zit?
JacoBaco
Ow ow ow, wat een hersenkraker...
Ik kan er nog geen mening over hebben, wat het is een aardig pittige filmpje...
Deze week maar een keer herkijken, misschien begrijp ik er dan wel wat van...
Tot zover geen cijfer...
Komt goed! Want blijkbaar snap je Donnie Darko ook.
Ik heb hem inmiddels 2x gezien.
Ik vond DD nog wel ietsje makkelijker om te volgen, al blijft er bij die film ook altijd genoeg ruimte voor discussie.
JacoBaco
Ondanks dat ik denk Mulholland Drive in grote lijnen te snappen, heb ik wel steeds het idee dat ik wat belangrijks mis.
Mijn volgende diepgaande film wordt trouwens Stalker (1979)
LinkVink
@ rep_robert
Ik heb wel een goed gevoel dat het vooral tussen dromen en werkelijkheid gaat.
Veel dingen zijn gebeurt, maar veel ook niet. Ik had een gevoel dat de eerste gedeelte (tot de ontwakening van Betty in het lichaam van Diane (of andersom
)) 1 grote droom was en dat de laatste kwartier de werkelijkheid was. Echter door die kl*te cowboy en die zwerver en natuurlijk ook nog die jongen die bang was voor die zwerver en ook nog coco en natuurlijk nog 10.000 zaken
...
Dit wordt dus gewoon een herziening om proberen mijn eigen interpretatie eraan te geven
Ik zeg verder niks, maar knap dat je al zover komt na je 1e kijkbeurt
Je bent op de goede weg i.i.g.
Let in ieder geval goed op alle rare personages/bijzaken en probeer ze te plaatsen aan het einde van de film
yorickk
Uh, ja wtf? Nog een keertje dan maar
. 4,5 al voor die girl on girl scenes
Unky
gelukkig ben ik niet de enige die er geen snars van snapt
zal hem binnenkort ook maar eens herzien. Geloof dat dat de bedoeling is bij deze film aangezien bijna niemand em in één keer door heeft.. voor nu een 3,5 omdat het me wel erg boeide.
t.durden
Een semi-intellectuele denkfilm, waar lekker over gefilosofeerd kan worden over wat de bedoeling is. Lynch was goed met die serie van hem, weet niet meer hoe die heet, maar deze film is belabberd. Acteerwerk is boring, puzzelen is boring. Omdat het voor vele interpretaties vatbaar is, wordt het interessant? Dan is ieder vaag werk een topfilm. Maar volgens mij zijn er een paar semi-intellectuelen die deze film hip vonden, en hebben zij de wannabe's meegesleept. Ik denk dat velen deze film alleen maar cool vinden om cool te zijn.
t.durden
Net als met Fight Club bedoel je, Tyler?
JacoBaco
Dat komt voor ja, maar jij doet nu net alsof het een feit is dat het gros van de gebrukers hier bij Mulholland Drive wannabe's zijn. En waarom? Omdat jij de film slecht vind. Nou, wat een lekkere onzin toch weer.
En jij vindt het woord semi-intellectuelen nogal hip hè?
Wat een wannebe ben jij zeg! Dat zeg je alleen maar om cool te zijn. Snap je? Zo'n opmerking slaat nergens op.
t.durden
En jij vindt het woord semi-intellectuelen nogal hip hè?
Wie dat gepuzzel echt interessant vindt: onbegrijpelijk maar prima. Ik heb het niet als feit gepresenteerd, maar enkel mijn vermoedens geuit dat er een hoop liefhebbers zijn van de film om interessant te kunnen doen. Dit omdat ik niet zie wat er zo top is aan deze film.
JacoBaco
Ok dat mag. Je kan altijd je vermoedens hebben natuurlijk.
In dat geval laten we het hierbij.
wimnoot
@ t.durden:Dat je dat puzzelen niets vindt kan ik nog wel inkomen, maar dat je het acteerwerk boring vond, snap ik niets van. Ik vond Naomi Watts zelfs in de auditiescene ijzersterk acteren. Net als alle andere rollen groot en klein.
Heb je de film één of meerdere keren gezien? Hij wordt namelijk beter als je hem vaker kijkt.
t.durden
Ik heb 'm twee keer gezien. Misschien dat het acteerwerk aansluit bij de sfeer van het verhaal, maar dat verhaal wist me niet te grijpen...
Omdat je er misschien niets van snapt?
Denk ook niet dat het echt de bedoeling is(vooral bij je eerste kijkbeurten) dat het verhaal je grijpt, daarvoor is het gewoon te ingewikkeld. Je zegt zelf al dat je puzzelen niet leuk vind, waarom kijk je dan in godsnaam een David Lynch film. Je weet van tevoren al dat de film niet makkelijk is en dat er een aanslag wordt gepleegd op je denkvermogen.
Sommige mensen houden nou eenmaal van dit soort films en geef ze is ongelijk. Veel films zijn tegenwoordig simpel, dan is zo'n werkje tussendoor een verademing.
Juneau
Bleeegh, wat een film, wat een tijdverspilling.
JacoBaco
Ga gauw I Love You, Man (2009) nog maar een keertje kijken dan.
Awake78
Bleeegh, wat een film, wat een tijdverspilling.
Juneau
Dit omdat ik niet zie wat er zo top is aan deze film.
Klopt, ik ook niet. Vond 'm één en al bagger. Het acteerwerk, het verhaal, de uitwerking ervan.. kon me niet boeien, helaas. Pure tijdverspilling dus.
Lekker inhoudelijk, wat vond je er kut aan dan? Wat vond je van de eerste twee uur en wat vond je van het laatste half uur?
Hakunamatafaka
Voor de 10e keer herzien geloof ik, hij gaat maar niet vervelen.
Ook leuk om met vrienden te kijken en hen reactie te zien.
ingi 15
wow wat een film zeg.. na m de eerste keer gezien te hebben snapte ik er echt niks van, maar wist me toch al te boeien. twee dagen later weer gekeken, en toen begreep ik hem al een een stuk beter. Na wat zoeken op internet kwamen begrijp ik nu ongeveer alles, nu al weer zin om m weer te kijken:P
ook de soundtrack is echt goed!
voorlopig 4,5 ster, kan nog hoger worden
SnakeDoc
Het zou niet echt fatsoenlijk zijn als ik hier een matig cijfer geef zonder hem toe te lichten, dus bij deze:
Heb deze film zojuist voor de eerste keer gezien!
Hij stond redelijk hoog in de top 250 hier, dus besloten hem aan te schaffen!
Ik vond het begin al gelijk erg matig. En dat kwam voornamelijk door de slechte acteer prestatie van Naomi Watts.
Ik ergerde me er gelijk kapot aan.
Dan komt er nog eens bij dat ik eigenlijk een hekel heb aan films waarbij je met een gigantisch aantal vragen blijft zitten.
En ontken niet dat je daar bij deze film van kan spreken.
Goeie genade!
Ik heb het hele spoiler's forum door gelezen, wikipedia erbij gehaald en recensies gelezen om er wat wijzer uit te worden!
En dan wordt er ook nog is door velen gesuggereerd dat het juist de bedoeling is om met vragen te zitten!
Nou ... dat is niet echt aan mij besteed. Bij een film als Donnie Darko & 2001: A Space Odyssey had ik dat ook, maar daar kon ik nog een beetje mee overweg.
Hier werd het me echt wat te veel!
Kan er niet meer van maken dan een 2,0!
Neemt niet weg dat het misschien een film is die je meerdere malen moet hebben gezien wil je er wat wijzer uit worden. Kan me ook prima voorstellen dat er absolute liefhebbers zijn van films die je heerlijk kunt overdenken!
Voorlopig in iedergeval niet aan mij besteed!
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful