Genre: Mystery / Thriller
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Dan
Detective Domgaard
wimnoot
Mulholland Drive
:"Een beetje vreemd maar wel lekker!"
Ik vond het toch wel een fijne film, al moest ik wel wennen aan het grote aantal kleurrijke karakters die in no-time voorbij komen.Wat het allemaal nog lastiger maakt is het feit, dat je niet weet dat Bettie en Camilla in een surealistische droom beland zijn.Waar je in het begin eigenlijk de normale weg bewandeld om achter het mystery van "Rita" te komen.Erg knap dat ieder personage ook een rol speelt in het uiteindelijke liefdesdrama wat zich uiteindelijk voltrekt.Een van mijn favoriete moet toch wel de regisseur Adam zijn.Heerlijk inpulsief en driftig.Moest erg vaak om hem lachen.Verder kreeg ik het behoorlijk warm van de liefdes-scene's tussen Bettie en Camilla. erg sensueel allemaal.
Ik moet toegeven dat ik een half uur voor het eind (zoals zovelen) het plot een beetje kwijt was.Wat het allemaal nog interessanter maakte, om de clue te vatten.Ik denk dat het me wel gelukt is.
De vrouw die in het begin van de film een ongeluk krijgt is Bettie/Diane zelf.Wat een reeks dromen in werking zet.Daarin wordt uiteindelijk vertoond dat Diane jaloers is op haar geliefde Camilla die met Adam de regisseur gaat trouwen.Ze gaat zelfs zover een huurmoordenaar in te huren.Waar ze later zo veel schuld gevoel van heeft , dat ze zich zelf van het leven beroofd.De vele mensen en gebeurtenissen zijn herrinneringen uit haar leven, vermengd met de perikelen van Adam, de cowboy en die twee maffia broers.
Terwijl ik dit aan het schrijven ben ik er toch niet van overtuigd de hele film begrepen heb.Maar dat maakt de volgende keer dat ik hem kijk weer leuk!
Een stevige 4 punten.
Naomi Watts
Fijne review wimnoot en een fijne beoordeling
. Het fundement ligt er, al zal je per kijkbeurt wel flink aan de details gaan sleutelen
Leland Palmer
David Lynch’s MULLHOLLAND DR. Tops L.A. Film Critics’ Best of the Decade List; klik .
Kai
Cahiers du cinéma - cahiersducinema.com
Verkozen tot beste film van de afgelopen 10 jaar, volgens niet de minste.
Naomi Watts
Mulholland Dr. is imo de beste film ooit gemaakt maar dat lijstje van LA's film critics vind ik best nogal karig en eenzijdig. Waar is bvb. Requiem for a Dream, Reconstruction, Irreversible, Lost in Translation, Juvenile: Big Bang Love, Dolls etc. No Country for Old Men? Sideways? United 93? Brokenack Mountain? Eternal Sunshine?
Harmonijak
Ik heb deze film gekeken omdat ik erg fan ben van Donnie Darko en daardoor een bij deze film terecht gekomen via andere DD liefhebbers. Had dan ook enorme hoge verwachtingen die een beetje tegenvielen aangezien ik vrijwel weggeblazen werd door DD. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik de film niet helemaal snapte(niet dat ik DD wel compleet snapte na de eerste keer kijken of wellicht überhaupt) todat ik over de droom theorie las. Toen viel alles wel op z'n plaats en moet zeggen dat hij wel erg goed in elkaar zit. Misschien nog maar een keertje kijken.
Volgens mij stonden Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Brokeback Mountain en No Country for Old Men wel in die L.A. Critics lijstje hoor
Maar het is een top 10 he, er zijn zoveel films uitgekomen, je blijft altijd mensen teleurstellen, maakt niet uit wat voor lijst je maakt.
NarcissusBladsp.
Droom... het jaar 3000: Mulholland Drvie...beste film van het afgelopen millenium....and the girl is still missing.
.....en toen werd je wakker en bleek ie op # 162 te staan
net onder Pledge This en Glitter
lykathea
Indeed. Op die laatste na dan, Eternal mag van mij best in die toplijstjes komen.
Foutje, die nee knikkende smiley zag ik vanochtend niet staan
Houd het maar op slaapgebrek, maarre..niks mis met Eternal Sunshine
JacoBaco
Gisteravond verheugde ik mij op het volgende. Namelijk: Mulholland Dr. Een film die er al bijna 10 jaar is en toch is het mij jaren lang ontgaan dat deze film bestaat. Een schande en ik begrijp ook echt niet hoe dat komt, maar het zij zo.
Dus ik liet gisteravond wat shoarma en friet mijn kant op komen en ik ben er is goed voor gaan zitten. Net als bij (de meeste) mensen, voel je vrijwel meteen aan wanneer iemand je wel of niet zint. Bij Mulholland kreeg ik gelukkig al direct het gevoel dat ik de juiste film aan het kijken was. En niets is minder waar. De film doet iets met je. Het is de sfeer, de soundtrack, het bizarre, de originaliteit, het mysterieuze en het houd maar niet op. Het definieert haast perfectie zou je zeggen. Een film die je na afloop het liefst nog een keer kijkt. Zoals ik de film heb ervaren, is het is een fenomenaal kunstwerk. En dat staat buiten kijf!
Mulholland Dr. is een leuke uitdaging voor je intellegentie! Wat Richard Kelly deed met Donnie Darko, deed David Lynch met deze.
Beide hele bijzondere films, maar de winnaar is voor mij Mulholland Dr.! Nu laat ik nog even in het midden of ik de film wel in zijn totaliteit heb begrepen, maar ik kreeg vooral in de laatste 40 min het vermoeden dat er veel zaken door elkaar heen lopen. Zoals Terugblikken, de realiteit, idealisme, dromen en een bepaalde symboliek.
Aankomend weekend is het tijd voor herziening, want deze film is ijzersterk en blijft na het zien nog lang in je gedachte rondhangen.
Erg goede acteerprestaties van Naomi Watts trouwens! En ik denk dat deze film wel een ere plaatsje in mijn top 10 gaat krijgen.
Ik denk dat er weinig films zijn die zo snel al een herziening krijgen na een 1e kijkbeurt als Mulholland Drive, ook bj JacoBaco is het raak
Awake78
Jawel, het MD-virus heeft ook bij JB toegeslagen. En terecht.
Misschien moet je eens in het spoiler-topic rondneuzen, worden veel dingen duidelijk, hoewel (uiteraard) niet alles te verklaren is. Zelfs ik begreep (in grote lijnen) hoe de film in elkaar stak, en dan met name het laatste half uur, en dat zegt wat
De 2e kijkbeurt van mij was al ijzersterk, over de 3e maar gezwegen....het leuke daarvan is, is dat je niet meer krampachtig hoeft vast te klampen aan het verhaal, maar meer kan genieten van de kleine dingetjes, de fantastische scenes (vooral in Club Silenzio), het voortreffelijke acteerwerk en de aparte (Lynch-)typetjes.
Veel plezier!
Naomi Watts
In het spoilertopic neuzen raadt ik ten zeerste af. Kracht van MD blijft dat er geen 1 waarheid is, alleen jouw waarheid. Zonde om je eigen theorie in de weg te gaan staan door al andere theorieën door te nemen, terwijl je je eigen theorie nog niet rond hebt. Of je moet hier geen 'plezier' uithalen natuurlijk.
Awake78
Nou ja, ik had er in ieder geval heel veel aan. Mede daardoor werd mijn 2e kijkbeurt een stuk behaaglijker, omdat ik veel meer dingen kon plaatsen die ik daar gelezen had. Ik had daar niet zoveel problemen mee hoor. Ik kijk liever een film die ik een beetje begrijp dan dat het een puzzel blijft.
Wellicht was ik de 2e keer juist wel nóg meer verward, zonder wat handige tips. Maar je moet het uiteraard zelf weten.
JacoBaco
Ik zal zelf ook even spoiler-tags plaatsen, want ik denk dat zelfs mijn huidige plottheorie al iets teveel weggeeft. En ik zal het spoiler-topic nog wel even vermijden dan, al ben ik heel nieuwsgierig naar de meningen daar. Ik gun de film eerst nog 1 a 2 kijkbeurten.
Maar erg fijn om te lezen dat jullie ook zo enthousiast over deze film zijn.
Naomi Watts
Nou ja, ik had er in ieder geval heel veel aan.
Is het ook, al zou ik het doen nadat je je eigen theorie hebt gevormd, anders neem je onbewust iets teveel over van anderen. Dan gaat toch een deel van de enorme kracht van MD verloren.
Tof dat je hem goed vond JB, wanneer staan Inland en Lost Highway op het programma?
. Ook fijn dat het magistrale acteerwerk van Watts je opviel (toch wel een belangrijk element die ik niet in elke review zie opduiken), dan snap je nu met welke rol ze zich onsterfelijk heeft gemaakt bij mij.
JacoBaco
Die hebben op het moment al een prioriteit gekregen.
Het zal niet lang duren in ieder geval.
Ja, ik vond dat ze opvallend goed aan het acteren was. Best essentieel vind ik, want ook dat maakt de film erg sterk.
Nakkie13
Pff, wat een film.
Die snap je dus niet de eerste keer
Lost Highway en Inland Empire ( op advies van vriend ) zijn next!
2,20
HEERLIJKE film, waar je echt moet nadenken over: wat nou echt is, flashbacks, wat nou droomtheorieen zijn, aan het einde van de film kun je enkele connecties maken, waardoor je het geheel ziet. Een film die mij gedurende 2,5 uur heeft weten boeien met een spannend gevoel daarbij. Een aanrader voor echte filmliefhebbers, maar wees gewaarschuwd: het is niet zo maar 'een film'
Nakkie13
Is elke Lynch film niet "zomaar" een film?
JUST!
Na wat theorieën gelezen te hebben en de film voor een 2e keer bekeken te hebben, snap ik het al een stuk beter. Alleen er zijn nog steeds wat dingen die ik niet kan plaatsen:
De scène met die man die over zijn droom praat in Winkies.. is dit gewoon een random droom van Diane of zit er meer achter? En die enge 'man' achter Winkies.. wat voor rol speelt hij in de film? Op het eind van de film zie je 'm nog een keer
Wat me ook onduidelijk/vaag was: Dat griezelige lachje van die oma in de taxi (begin van de film), Irene was het dacht ik. Wat heeft dat te betekenen? Wat is überhaupt hun rol, waarom is Diane bang van hun?
Als laatste snap ik niet wat de betekenis is van die Camilla (in de droom). Degene die dus later met de echte Camilla zoent (waarom dat dan?!)..
Al met al best veel vaagheden in deze film, maar daarom niet minder goed. Geen doorsnee film, ook is leuk voor de verandering. 4*
maxB
Ik kan er nog niet echt uit komen wat ik hier nu echt van vind en dit is eigenlijk best moeilijk onder woorden te brengen, aan de ene kant vind ik het leuk dat naarmate je de film vaker ziet dat er steeds meer dingen boven water komen, maar aan de andere kant vind ik ook weer niet dat een film naar 1 keer kijken zo volledig onduidelijk kan zijn.
Ik blijf een beetje hinken tussen de ergenis naar de gezochte vaagheid en het feit dat deze vaagheid ook wel uit te puzzelen valt, wat best eens briljant zou kunnen zijn.
pampelonne
ironisch genoeg was de aanleiding voor mij om de film te gaan zien, een kort bericht op internet over ene Casey JOhnson, telg uit een zeer vermogende familie, die dood was aaangetroffen in haar huis op...mulholland drive...hoe de werkelijkheid de film kan inhalen.
nadat ik al gelezen had, dat het grootste deel van de film gedroomde beelden zijn van het personage Betty, kon ik de film wel aardig volgen.
het is knap gemaakt.
een beetje hetzelfde broeierige, mysterieuse sfeertje als in twin peaks.
fraas
Op het puntje van mijn stoel gezeten.
Na afloop was ik verbijsterd omdat ik er geen hout van snapte.
Het is in ieder geval een heel bijzondere film die op verschillende manieren is uit te leggen en waarbij geen waarheid bestaat.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful