menu

Hier kun je zien welke berichten nakada als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Scarface (1983)

3,0
Nog maar eens gezien. Ik stoor me elke keer meer aan die vreselijke muziek en ook Pacino kan me steeds minder bekoren. Maar toch heeft de film wel wat al kan ik er niet echt de vinger op leggen. Maar net zo vaak als ik denk : hier moet 1* vanaf, denk ik ook dat er een ster bij moet. Ik laat hem maar op 3* staan maar neig sterk naar een lager aantal.

Scheepsjongens van Bontekoe, De (2007)

Alternatieve titel: Storm Bound

2,5
Ik had hier ook veel meer van verwacht. Ik heb het boek gelezen in mijn jeugd en dat was een ware belevenis. maar ik zag het al misgaan toen dat Indonesisch meisje zo'n kort rokje en een topje aan moest. Alsof dat iets met die tijd te maken had.
De film zelf zag er zeker voor Nederlandse begrippen wel mooi uit. ( de boot, de zee en de natuur ) En hoewel ik me niet zozeer ergerde aan Padde, was het gemiddeld genomen acteerwerk niet zo best. Voeg daar aan toe het voortijdige doden van Harm, een wel heel grote "aanpassing" van het verhaal en voor mij bijna heiligschennis, en ziedaar mijn grote teleurstelling.
En ik had hier zoveel van verwacht.....

Shawshank Redemption, The (1994)

3,5
Eindelijk eens herbekeken en dat viel niet mee. Eigenlijk had ik dat wel kunnen verwachten daar er na de eerste kijkbeurt niet veel is blijven hangen. Niet dat het niet een mooie film is, maar helaas komt het niet verder dan dat. Het verhaal is wel interessant, de acteurs scoren een zuinige voldoende maar wat is het allemaal statisch. Nou kan dat natuurlijk bijna niet anders in een ( tamme ) gevangenis, het geeft echter geen interessant filmmateriaal. Zou dat gecompenseerd worden door een visueel spektakel dan zou dat nog niet erg zijn, maar daar leent die gevangenis zich ook al niet voor.
Mooi, maar voor mij geen topfilm.
3.5* is voldoende wat mij betreft.

Shi Yue Wei Cheng (2009)

Alternatieve titel: Bodyguards and Assassins

4,0
Mooie actie/drama film met werkelijk één van de indrukwekkendste sets die ik in lange tijd heb gezien. Dat levert dan ook prachtige plaatjes op in deze verfilming van een belangrijk keerpunt in de Chinese geschiedenis. In hoeverre het historisch correct is weet ik niet, maar het boeide voldoende.

Skyline (2010)

3,0
Inderdaad flink wat negatieve kritieken hier en mijn verwachtingen waren dan ook erg laag. Maar ik moet zeggen dat het mij allemaal erg meeviel. De special effects waren behoorlijk, in ieder geval overtuigend genoeg om echt te lijken. Het verhaal was in eerste instantie niet veel soeps, de flashback had er wat mij betreft helemaal uit gemogen, voegde uiteindelijk weinig toe, maar gelukkig was er het onverwachte einde. Het acteren vond ik matig, dat werd echter weer voldoende gecompenseerd door de aanwezige actie.
Alles bij elkaar een fijn avondje film kijken op de bank.
Gemiddeld maar het trekt naar een voldoende.

Snow White and the Huntsman (2012)

3,5
Aangenaam verrast. Deze volgende film in wat een nieuw genre lijkt : sprookjes voor volwassenen. Het ziet er allemaal verzorgd uit en in het (sprookjes)extreme getrokken. Het prachtige pittoreske dorpje dat veranderd in een smerig onveilig donker hol na de machtswisseling bijvoorbeeld. Of het verschil in het donkere woud ten opzichte van het feeenbos : in een 'gewone' film goed voor fronsende wenkbrauwen, hier in deze sprookjesfilm past het wel.
De negatieve commentaren over Stewart begrijp ik niet zo goed. Natuurlijk heeft ze zo haar eigen mimiek, toch vond ik ze op de juiste momenten erg overtuigend overkomen. Verder Theron natuurlijk, een van mijn persoonlijke favorieten, doet het ook weer uitstekend.
Al met al een leuke fantasie film en daar doe je mij altijd een plezier mee. 3.5* met een goede kans op meer.

Als negatieve kanttekening : wanneer gaan we man tot man gevechten weer gewoon van een afstandje filmen, zodat je ziet wat er gebeurd, in plaats van die camera midden in het gevecht met als resultaat onoverzichtelijke rondzwiepende zwaarden en ledematen.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens

3,0
Het blijft voor mij toch iets aparts dat Star Wars. Een genre waar ik wel van hou, maar het wil maar niet echt boeien. Ook hier weer de nodige herhalingen. (een death star die nog groter is en zo mogelijk nog slechter beschermd,echt! ?) Acteerprestaties zijn zo zo, verrassend wordt het nooit. Grootste pluspunt is de uitwerking. Niets mis met de speciale effecten en het blijft allemaal lekker lopen. Zeker in vergelijking met de laatste drie. Een kleine voldoende.

Starship Troopers (1997)

2,5
nakada schreef:
Dit alles betekend nog steeds niet dat hij iets meer bedoeld had te maken dat een sf film ( met een twist ), het betekend wel dat ik mijn standpunt aan het heroverwegen ben. Ik heb ook nog wat artikelen op internet gelezen over Verhoeven en Starship Troopers en ik denk dat ik hem echt nog een keer moet gaan kijken. En dan zonder mijn vooroordelen van 13 jaar geleden.
Eindelijk herkeken. Deze keer met die hele discussie van toen in mijn achterhoofd. Ik moet zeggen dat de film een stuk beter overkwam dan ik dacht. Hij is zeer vermakelijk en vooral de special effects zien er nog altijd prima uit. Jammer van de zwakke momenten in het verhaal. ( Zoals mijn zoontje zei : waarom vliegen die ruimteschepen zo dicht bij elkaar ? Dan zijn ze wel erg makkelijk af te schieten ! Hoe kan zo'n reddingscapsule vanuit de ruimte op een planeet vallen, dwars door een bergwand en toch heel blijven ? Hoe kan je iets leren van iemand wanneer je zijn hersens vernield en opslurpt ? )
Dan de vermeende satire, de aanklacht tegen het Amerikaanse militairisme. Mocht dat werkelijk het doel van de film zijn geweest, dan vind ik het niet echt gelukt. Het probleem dat ik er mee heb is dat alles er zo dik bovenop ligt, dat het zijn doel juist mist. Het had wat subtieler gemogen. Nu balanceerd het echt op het randje van lachwekkend.
Nee, ik bekijk hem liever als gewone science fiction actie film. Daarin vind ik hem beter geslaagd. Ik geef hem er wel een halve ster bij en zal hem bij een volgende gelegenheid niet mijden. Wellicht is het een groei-briljantje.

Sucker Punch (2011)

4,5
Eindelijk heb ik ook deze film gezien en kan ik alle reacties hier in perpectief plaatsen.
Ik heb in ieder geval wel genoten. Niet zozeer van een diepzinnige vertelling maar wederom van het fenomenale beeld. Grafisch ziet het er allemaal weer prima uit, mooi kleurgebruik. De actie spat van het scherm af op de bekende Snyder stijl, maar in een nog wat hogere versnelling. Geholpen door de drijvende beats van een aantal opgevoerde klassiekers. De één vind het heiligschennis, ik vind het passend bij de actie.
Wat minpuntjes, een beetje vaag verhaal ( eigenlijk meer een kapstok voor de beelden ) en inderdaad soms het gevoel dat je naar een videogame kijkt. Maar uiteindelijk kan dat de pret niet drukken : voor de eerste kijkbeurt 4,5*.

(edit: trek gelijk het gemiddelde op van 3.01 naar 3.02. Het kan nog SP in de top 250 )