menu
Mijn Series +

Dark - Seizoen 1 (2017)

mijn stem
3,88 (161)
161 stemmen

Duitsland
Mystery / Misdaad

ontwikkeld door Baran bo Odar en Jantje Friese
met Louis Hofmann, Oliver Masucci en Jördis Triebel

Dark is een familiesaga met een bovennatuurlijke twist. Dark is gesitueerd in een Duitse stad waar de verdwijning van twee jonge kinderen de relaties blootleggen van vier families. Terwijl de families op zoek zijn naar de kinderen, helpen ze elkaar om naar antwoorden te vissen. Wat ze zich niet konden indenken is dat het mysterie in verband staat met andere geheimen binnen het dorp.

  1. Geheimnisse
  2. Lügen
  3. Gestern und Heute
  4. Doppelleben
  5. Wahrheiten
  6. Sic Mundus Creatus Est
  7. Kreuzwege
  8. Was Man Sät, Das Wird Man Ernten
  9. Alles Ist Jetzt
  10. Alpha und Omega
zoeken in:
avatar van 606
4,0
606
Nou, hier heb ik wel zin in

avatar van DionneDarko
Genau, das sieht gut aus!

avatar van Nicolage Rico
- m.metronieuws.nl

Engste serie ooit. Eerst zien, dan gelauben.

avatar van joy4ever
4,0
Is het al 1 december?

avatar van horizons
4,5
Noch nicht!
Wir warten gespannt!

avatar van renzoroy
3,5
1e ep net gezien, Heeft zeker mijn interesse gewekt. Jammer dat het Duits gesproken is, ik vind dat zo'n graftaal om naar te luisteren .... haha. Maar goed, wel aan te raden voor mensen die series als stranger things enzo leuk vinden.

avatar van horizons
4,5
Guter anfang!
Gelukkig heb ik geen last van dat Duits.

Lijkt, zoals werd gemeld, erg op een naargeestige stranger things variant.

avatar van joy4ever
4,0
Der Anfang war ganz geil.

Ik stoor me ook niet aan het Duits. Vind dat juist wel iets hebben. Het 80's sfeertje is iets minder goed uitgewerkt dan bij Stranger Things maar dat stoort verder totaal niet. Het oogt vooralsnog best creepy allemaal. Tweede aflevering heeft een erg fijne sfeer, mooie shots en een toffe cliffhanger. Intrigerende serie. Toll.

avatar van brawljeff
4,0
So mag ich es sehr!

Een goed begin van deze serie. Ik snap de vergelijkingen met Stranger Things en It, maar als je eenmaal in het verhaal zit is dit toch wel weer heel anders.

avatar van Nicolage Rico
joy4ever schreef:

Het 80's sfeertje is iets minder goed uitgewerkt dan bij Stranger Things maar dat stoort verder totaal niet.


ST leunt daar veel meer op. Zou mosterd na de maaltijd zijn als Dark met hetzelfde trucje zou komen.

Lekker sfeertje tot nu toe. Eng? Nee, das nicht. Nog niet.

avatar van joy4ever
4,0
Engste serie ooit, lol.

Vrij lastig deze serie te beoordelen. Bij vlagen echt steengoed. Vooral het middenstuk, zeg aflevering 3 t/m 8. Om vervolgens een erg matige aflevering 9 te zien te krijgen met daarna een helaas onbevredigende slotaflevering. Het is een serie die met veel zorg is gemaakt, prachtige beelden laat zien, memorabele scenes heeft, met een vaker gebracht maar desondanks zeer interessant concept. Echt heel tof. Maar het liet me als kijker uiteindelijk toch wat teleurgesteld achter. Das ist schade.

avatar van horizons
4,5
Zeker geen enge serie. Zelfs de leeftijdsaanduiding is met twaalf een teken daarvoor.

De serie begint heel erg sterk. Vooral de karakter opbouw en de sfeer zijn heel erg goed, soms zelfs ijzersterk.
Vanaf ongeveer de zesde aflevering treed wat verslapping op. Daar waar de eerste helft echt een karakter gedreven serie was veranderde dit in een uitleg gebeuren zonder dat karakters nog diepere groei doormaken. Jammer.

De serie laat genoeg draadjes voor een tweede seizoen dat zeker een kans gaat krijgen.

Wel nog extra vermelding voor soundtrack en muziek die heel erg subliem en goed is.

avatar van Bottleneck
4,0
Ja doch, een fijn duister (bos)sfeertje hangt er, ondersteund door een lekker onheilspellende score en soundtrack. Strak gemaakt en geacteerd.

Het verhaal steekt aardig vernuftig in elkaar, als een uurwerk met veel radertjes: een hoop personages en onderlinge relaties over meerdere periodes heen. Dat is dan ook zo'n beetje de insteek van Dark, maar gaandeweg switcht het iets te snel heen en weer om feeling te houden met personages.

Te veel lijntjes dus naar mijn smaak, gezien de tijdsduur van de serie. Gelukkig wegen de (naargeestige) sfeerschepping en de doordachte opbouw daar tegenop en heb ik ervan genoten.

avatar van hoffhaan
2,5
Ik ben minder enthousiast over deze serie. Pas twee afleveringen gezien dus kan nog verbeteren. 2.5

avatar van jacobine_rodijk
Alle 10 afleveringen gezien, echter in een zekere zin ook weer niet gezien. Plottechnisch zal het allemaal wel ontzettend strak en goed doorgedacht in elkaar zitten, maar dat kom me allemaal niet interesseren want geen één karakter kon me boeien.

De serie heet 'Dark' maar op momenten neemt de serie zichzelf zó serieus (de onheilspellende muziek, de onderbelichte cinematografie, geen grap of glimlach te bekennen gedurende de 10 uur) dat het haast komisch wordt. Tevens te veel gezichten om te onthouden, en dat vermenigvuldigen door drie met alle tijdlijnen die (zonder visuele aanduiding) door elkaar heen lopen (en mocht er een tweede seizoen komen komt er nóg eentje bij, God sta ons bij).

Waar alle lovende verhalen vandaan komen is mij een raadsel, heb echt een gevoel dat als dit niet in het Duits maar in het Engels was (en dus makkelijker verteerbaar was voor het grote publiek) er sneller door de deftige presentatie en ingewikkelde plot heen gekeken werd en de over-serieuze toon kritischer werd aangekaart.

avatar van hoffhaan
2,5
Serie afgekeken. Geheel genomen net geen voldoende voor mij. De tijdsprongen en vele karakters maakt het een en ander wat onoverzichtelijk en regelmatig verwarrend om te volgen. Ook op kleine details dient gelet te worden, anders ben je de draad zo kwijt. Ook regent het me te vaak, waar ik me aan stoorde. Kortom een 2.5 voor mij.

avatar van MinoltaMan
4,5
Met verbazing heb ik zojuist de reviews op Netflix gelezen waar bijna iedereen de serie vergelijkt met Stranger Things. ("het is een Duitse versie van ST.....", ja echt.... ???)

Echt grote onzin in mijn ogen, de enige overeenkomst zijn de jaren '80. En in Dark is dat ook nog eens niet het gehele verhaal zo!

Feit is dat je verdraaid goed moet opletten, de personages die in verschillende fases van hun leven door de serie heen lopen maakt dat je niet tussendoor even iets anders kunt doen. Ik vind dat geen probleem, dat vind ik eerder een pluspunt, een serie die in staat is om je aandacht vast te houden!

Ik heb de serie vrij vlot achter elkaar gekeken, persoonlijk denk ik ook dat dat het beste is in verband met de toch wel veel gezichten en tijdlijnen. Maar ja, wat moet je anders met je vrije tijd als het buiten nat en donker is?

Acteerwerk, filmwerk en verhaal zijn echt top. Het zit allemaal strak en "gründlich" in elkaar en is filmisch een genot om naar te kijken.
De verschillen in aankleding van personages en omgeving mbt de tijdlijn vind ik uitstekend en meer dan voldoende om uit elkaar te houden in welk tijdperk je kijkt. Als je die verschillen niet ziet............

Ik kijk met alle plezier uit naar seizoen 2!

avatar van AOVV
3,5
Ik heb deze reeks net bekeken op Netflix, en blijf met gemengde gevoelens achter. Ja, plottechnisch zit dit erg goed in mekaar, zeker gezien de complexiteit van het verhaal. De acteerprestaties zijn ook zeer gedegen, met hier en daar een uitschieter, en er zitten interessante karakters bij (Helge is, in elke tijdslijn, een erg boeiend personage). Het uitgangspunt is ook behoorlijk origineel, en ambitieus om over tien aflevering het niveau hoog te houden of zelfs nog op te krikken. Iets wat lukte in het begin, want pas na de tweede aflevering kwam ik er echt in.

Jammer genoeg staat daar een wat teleurstellende finale tegenover. Daar had ik echt wel meer van verwacht, al vermoed ik ook wel dat de makers naar een tweede seizoen toewerken. Toch had het wat meer mogen zijn, heb ik de indruk..

Nou ja, hopelijk komt dat tweede seizoen er, want van bepaalde personages hebben we het laatste nog niet gezien, denk ik. Wat is het verhaal van Noach? Aan welke kant staat Claudia uiteindelijk? Hoe gaat het verder met Mads en Ulrich Nielsen? En wordt ook de tijdslijn in 1952 in het verhaal betrokken?

3,5 sterren

avatar van brawljeff
4,0
Een enorme mindfuck. Ik heb Twin Peaks nooit gezien, maar ik denk dat je deze serie beter daar mee of met Lost kunt vergelijken dan met Stranger Things. Op laatstgenoemde lijkt het namelijk totaal niet.

Het eerste seizoen is mij zeer goed bevallen. Ik hou altijd wel van films over tijdreizen en wetenschappelijke theorieën, maar dat heb ik niet eerder goed uitgewerkt in een serie gezien. Ik zou adviseren om dit niet alleen te kijken. Niet omdat het eng is, maar omdat je eigenlijk constant met iemand wil speculeren over wat er gaat gebeuren en wil natrekken of je het verhaal nog wel volgt.

Dat is misschien ook het minpunt van deze serie: het wil te veel in het eerste seizoen. Zo worden er gelijk drie tijdsperiodes (of eigenlijk vier, als je de laatste scène meerekent) uitgediept. Ik zou er dan zelf voor kiezen om met twee periodes te beginnen en er misschien aan het einde van het seizoen een derde bij te halen. Dit zorgde ervoor dat je de eerste afleveringen constant naar nieuwe personages aan het kijken was en het was lastig bij te houden wie nou wie was.

Verder zat de serie zeer goed in elkaar. Het camerawerk en de muziek waren top, de acteurs kwamen geloofwaardig over en blijf niet met echte plotholes zitten. Ja, er zijn nog veel onbeantwoorde vragen, maar ik ben ervan overtuigd dat deze in de volgende seizoenen beantwoord gaan worden.

4,0
Uitstekende serie over twee vermiste kinderen in een klein stadje. Een buitengewoon gelaagd en complex plot (al is het alleen al vanwege de vele personages en verschillende tijden). Het ziet er allemaal goed uit, uitstekend gekozen liedjes en is spannend en donker van toon. De paradox die gepaard gaat met tijdreizen wordt uiteindelijk niet opgelost en wellicht is mede hierdoor het einde wat onbevredigend (ook al kijk ik natuurlijk wel uit naar het tweede seizoen).


avatar van Jester
4,0
Mooi eerste seizoen, dat naar meer smaakt. Al was het maar omdat lang niet alle vragen beantwoord worden. Zo ben ik benieuwd hoe ze om zullen gaan met de bekende tijdreisparadoxen, zoals het contact tussen dezelfde persoon uit verschillende periodes.

avatar van 3 2 1 cut
5,0
Indrukwekkende serie waar de mind-fuck heerlijk is uitgewerkt. We kijken thuis met meerdere mensen naar deze serie en we zijn continu aan het uitwisselen van ‘Wie zou dat zijn’ en ‘Hoe zit dit of dat dan in elkaar’ gedachten. Zo puzzelen we samen aan de stukjes van Dark. Knap ook hoe makkelijk de settings van de jaren verwerkt kunnen worden zonder echt te hoeven nadenken van ‘Wanneer is dit ?’. Want dat gaat dan weer zo soepeltjes.

De scenes zijn met zeer veel liefde en aandacht in hun ‘eigen’ tijd weergegeven wat het geheel weer geloofwaardiger maakt. Unieke serie en krijgt van mij de volle mep.

avatar van nico1616
4,0
Ik vond het reizen tussen de periodes heel fascinerend en de donkere sfeer is ook goed uitgewerkt.
De serie neemt zichzelf heel serieus met de vele (pseudo)wetenschappelijke uitwijdingen waarbij de suggestie bij mij werd gewekt dat de finale een gigantisch intellectuele waw-ervaring ging zijn.
Nee dus, en het kan bijna niet anders dat ze in het tweede seizoen verstrikt zullen raken in een overdaad aan paradoxen

avatar van Bottleneck
4,0
brawljeff schreef:
Ik heb Twin Peaks nooit gezien, maar ik denk dat je deze serie beter daar mee of met Lost kunt vergelijken dan met Stranger Things. Op laatstgenoemde lijkt het namelijk totaal niet.

Niet bepaald nee, ook niet op Twin Peaks trouwensTeejey
Binnen 36 uur heb ik Dark uitgekeken, dus boeiend is het zeer zeker. Wat het vooral is, is één grote mindf*ck.

Het verhaal lijkt enorm goed, maar door de complexiteit van tijdreizen is het gewoon erg lastig te volgen hier en daar. Hoort er natuurlijk een beetje bij, maar werkt hier en daar ietwat verwarrend en daardoor afleidend. Met dit open einde, beschouw ik dit seizoen ook maar als een enorme inleiding op de aankomende seizoenen. Want als dit het einde was, was het natuurlijk erg teleurstellend.

De setting is echt heerlijk tegen mijn verwachting in. De Duitse stijl ligt me lekker in 2019 en 1986, Winden is een soort deprimerend dorpje met kleurrijke inwoners, de enige vergelijking met Twin Peaks. De soundtrack past er prima bij, maar heel eigen is die niet.

Zoals ik al aangaf zijn er zat kleurrijke karakters, waar ik vooral met de jongeren een klik voelde zoals Jonas, Magnus en Martha. Ulrich is misschien wel het meest uitgediepte karakter, die zowel in 1986 als 2019 erg boeit als charismatische bad boy turned cop. Inderdaad viel de algemene karakterontwikkeling wat tegen, aangezien de laatste afleveringen het tijdreizen boven de karakters wordt gesteld. Dat die ene man Jonas blijkt te zijn, was wel een gekke twist zeg.

avatar van Nicolage Rico
Zit er na 3 afleveringen nog niet lekker in, al is er niks mis met de sfeer. Ook de beelden zijn bij vlagen prachtig. Maar het geheel voelt rommelig aan. Goed, we zijn nog niet op de helft, dus kan nog alle kanten op.

avatar van james_cameron
4,0
Spannende, lekker naargeestige duitse Netflix-serie, complex maar goed te behappen. Het duurt even voor je erin zit en alle personages uit elkaar weet te houden (een hele klus door de verschillende tijdlijnen), maar op gegeven moment valt alles op zijn plek. Goed gespeeld en bijzonder sfeervol (lees: somber) in beeld gebracht, met veel aandacht voor detail. Het wordt al snel duidelijk dat lang niet alles afgerond kan worden in deze tien afleveringen. En jawel hoor; seizoen twee is reeds in de maak.

avatar van Thomas83
3,0
De vergelijkingen met Stranger Things deden me aan deze serie beginnen, maar Dark lijkt er in niets op. Dit is totaal geen luchtige serie, in tegendeel zelfs. Het is soms ernstig op het komische af, vooral de manier waarop de mystiek wordt opgevoerd aan de hand van kaarten, boeken en afbeeldingen over tijdreizen, enzovoort.

En nog veel belangrijker is dat de leuke personages hier totaal ontbreken. Daardoor kwam ik maar nooit in de serie en heb weken over alle afleveringen gedaan, wat het dan weer lastiger maakte om alle personages uit elkaar te houden en in het verhaal te komen.

Op zich best zonde, want voor de laatste aflevering heb ik samenvattingen van de negen daarvoor doorgelezen, en het steekt allemaal toch heel knap complex in elkaar. En dat allemaal zonder dat je als kijker een moment echt bij het handje wordt genomen. 3.0*.

1,0
Prententieuze bagger.

Een volwassen versie van ‘Strange things’ wordt deze serie genoemd. Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor deze kwalificatie: het kijkerspubliek? Of dachten de makers hiermee mee te kunnen liften op het succes van de Amerikaanse serie. Echter de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ‘Dark’ het niet verdiend om in de schaduw van ‘Strange things’ te staan en heeft nog niet het tiende van de kwaliteit van deze serie.
De dialogen van ‘Dark’; zijn zo krom als de spreekwoordelijke hoepel, volgestopt met tegeltjes filosofie; het acteren, vooral van de jonge cast is abominabel slecht; de personages reageren stoïcijns op de gebeurtenissen. Daarnaast lopen er te veel personages in de serie rond, en per aflevering worden er om de haverklap nog een paar meer geïntroduceerd zodat het lang duurt voor je iedereen in relatie met iedereen hebt weten te plaatsen. Zeker als het heden en de jaren tachtig zich per scène met elkaar gaan afwisselen wordt het er niet eenvoudiger op. En er is niet echt een personage waarmee je je kan identificeren. Als dan ook nog eens aflevering 8 van dit tijdreisverhaal bijna geheel in het jaar 1953 afspeelt, kan je weer opnieuw beginnen met het oriënteren van wie wie is, zodat de personages helemaal niet meer uit elkaar zijn te houden.
Mysterie na mysterie staspelt zich op, zonder dat het echt spannend wordt. En als je als scenarioschrijver denkt dat je mensen met teksten als “Het begin is het einde en het einde is het begin” (Aflevering 4) op het puntje van hun stoel denkt de krijgen, wordt je zwaar overbetaald. De ontwikkelingen en gebeurtenissen worden geforceerd gebracht, terwijl de verhaallijn in ‘Strange things’ juist zo mooi organisch verloopt.
Zeer zwak is het gegeven dat veel spannende scènes eindigen met het overeind schrikken van een van de protagonisten die ontwaakt uit een nachtmerrie. Een keer is leuk, maar elke aflevering een keer is toch echt te veel van het goede.
Verder wordt er wat drugs verhandelt en loopt er een vreemde hoteleigenares rond, waardoor je de indruk krijgt dat de makers de serie ‘Twin Peaks’ als voorbeeld hebben genomen, doch ook daar kan ‘Dark’ niet aan tippen. Tot slot regent het zo vaak in het plaatsje Winden, waar dit gebroddel zich allemaal afspeelt, dat je je er zelfs als kijker aan gaat irriteren.
Tot slot ontbreekt het de makers van ‘Dark’ aan elke vorm van visie en dat kan je van ‘Stranger things’ niet zeggen. Het bijkt dat er een tweede seizoen wordt gemaakt. Je moet er toch niet aan denken.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:58 uur

geplaatst: vandaag om 14:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.