• 148.994 films
 • 8.195 series
 • 24.996 seizoenen
 • 547.631 acteurs
 • 323.817 gebruikers
 • 8.487.668 stemmen
Avatar
 
banner banner

Dark (2017-2020)

3 seizoenen
3,98 660 stemmen + Mijn stem

Status: Beëindigd

Genre: Mystery / Misdaad

Oorsprong: Duitsland

Ontwikkeld door: Baran bo Odar en Jantje Friese

Met onder meer: Louis Hofmann, Oliver Masucci en Jördis Triebel

IMDb beoordeling: 8,7 (360.287)

Oorspronkelijke taal: Duits

Release datum: 1 december 2017

 • On Demand:

 • Netflix Bekijk via Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Dark

Dark is een familiesaga met een bovennatuurlijke twist. Dark is gesitueerd in een Duitse stad waar de verdwijning van twee jonge kinderen de relaties blootleggen van vier families. Terwijl de families op zoek zijn naar de kinderen, helpen ze elkaar om naar antwoorden te vissen. Wat ze zich niet konden indenken is dat het mysterie in verband staat met andere geheimen binnen het dorp.

Externe links

Social Media

Seizoenen

Komt er een Dark seizoen 4?

Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Video's en trailers

Alle Media

Meningen over Dark

Let op: Onderstaande reviews en/of comments zijn slechts een willekeurige greep van het totaal. Wanneer je een review wilt schrijven of een comment wil plaatsen kan dat op een seizoenspagina.

avatar van brawljeff

brawljeff

 • 2345 berichten
 • 628 stemmen
zondag 17 december 2017
Dark seizoen 1 Een enorme mindfuck. Ik heb Twin Peaks nooit gezien, maar ik denk dat je deze serie beter daar mee of met Lost kunt vergelijken dan met Stranger Things. Op laatstgenoemde lijkt het namelijk totaal niet.

Het eerste seizoen is mij zeer goed bevallen. Ik hou altijd wel van films over tijdreizen en wetenschappelijke theorieën, maar dat heb ik niet eerder goed uitgewerkt in een serie gezien. Ik zou adviseren om dit niet alleen te kijken. Niet omdat het eng is, maar omdat je eigenlijk constant met iemand wil speculeren over wat er gaat gebeuren en wil natrekken of je het verhaal nog wel volgt.

Dat is misschien ook het minpunt van deze serie: het wil te veel in het eerste seizoen. Zo worden er gelijk drie tijdsperiodes (of eigenlijk vier, als je de laatste scène meerekent) uitgediept. Ik zou er dan zelf voor kiezen om met twee periodes te beginnen en er misschien aan het einde van het seizoen een derde bij te halen. Dit zorgde ervoor dat je de eerste afleveringen constant naar nieuwe personages aan het kijken was en het was lastig bij te houden wie nou wie was.

Verder zat de serie zeer goed in elkaar. Het camerawerk en de muziek waren top, de acteurs kwamen geloofwaardig over en blijf niet met echte plotholes zitten. Ja, er zijn nog veel onbeantwoorde vragen, maar ik ben ervan overtuigd dat deze in de volgende seizoenen beantwoord gaan worden.

james_cameron_mm

 • 225 berichten
 • 409 stemmen
woensdag 10 juli 2019
Dark seizoen 2 Ik houd niet zo van puzzelen, maar dit is wel heel erg goed gedaan. Het verdient absoluut aanbeveling om even de samenvatting van seizoen één te bekijken alvorens aan deze tweede reeks te beginnen, anders raak je al snel hopeloos de weg kwijt binnen de complexe verhaallijnen en verschillende tijdlagen. Daar moet je even doorheen, maar dan heb je ook wel wat. Dit tweede seizoen is zelfs nog wat spannender en intenser dan de eerste reeks, met heel wat verrassingen en bizarre wendingen. Shit, nu weer twee jaar wachten zeker op het derde (en naar verluidt laatste) seizoen...
avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

 • 17 berichten
 • 35 stemmen
zaterdag 2 januari 2021
Dark seizoen 3 Jammer. In dit laatste seizoen vervalt deze aanvankelijk leuke serie in een vermoeiende, zich eindeloos herhalende reeks dialogen en 'onthullingen' die niets spannends of mysterieus meer bevatten. 'Je kunt het wel/niet/wel/niet/wel/niet veranderen! Je moet hem wel/niet/wel/niet vertrouwen'. 'Die en die heeft gelogen!. Etcetera. De afleveringen lijken ook steeds langer te worden, terwijl ze vaak voor nog geen kwartier aan noemenswaardige ontwikkelingen bevatten. Een serie die verstrikt raakt in zijn eigen pogingen om maar zo complex en onnavolgbaar mogelijk te zijn en daarbij de factor kijkplezier uit het oog verliest. Het uitermate zwakke slot maakt de deceptie compleet.

J. Verschoor

 • 17 berichten
 • 7 stemmen
maandag 12 februari 2018
Dark seizoen 1 Prententieuze bagger.

Een volwassen versie van ‘Strange things’ wordt deze serie genoemd. Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor deze kwalificatie: het kijkerspubliek? Of dachten de makers hiermee mee te kunnen liften op het succes van de Amerikaanse serie. Echter de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ‘Dark’ het niet verdiend om in de schaduw van ‘Strange things’ te staan en heeft nog niet het tiende van de kwaliteit van deze serie.
De dialogen van ‘Dark’; zijn zo krom als de spreekwoordelijke hoepel, volgestopt met tegeltjes filosofie; het acteren, vooral van de jonge cast is abominabel slecht; de personages reageren stoïcijns op de gebeurtenissen. Daarnaast lopen er te veel personages in de serie rond, en per aflevering worden er om de haverklap nog een paar meer geïntroduceerd zodat het lang duurt voor je iedereen in relatie met iedereen hebt weten te plaatsen. Zeker als het heden en de jaren tachtig zich per scène met elkaar gaan afwisselen wordt het er niet eenvoudiger op. En er is niet echt een personage waarmee je je kan identificeren. Als dan ook nog eens aflevering 8 van dit tijdreisverhaal bijna geheel in het jaar 1953 afspeelt, kan je weer opnieuw beginnen met het oriënteren van wie wie is, zodat de personages helemaal niet meer uit elkaar zijn te houden.
Mysterie na mysterie staspelt zich op, zonder dat het echt spannend wordt. En als je als scenarioschrijver denkt dat je mensen met teksten als “Het begin is het einde en het einde is het begin” (Aflevering 4) op het puntje van hun stoel denkt de krijgen, wordt je zwaar overbetaald. De ontwikkelingen en gebeurtenissen worden geforceerd gebracht, terwijl de verhaallijn in ‘Strange things’ juist zo mooi organisch verloopt.
Zeer zwak is het gegeven dat veel spannende scènes eindigen met het overeind schrikken van een van de protagonisten die ontwaakt uit een nachtmerrie. Een keer is leuk, maar elke aflevering een keer is toch echt te veel van het goede.
Verder wordt er wat drugs verhandelt en loopt er een vreemde hoteleigenares rond, waardoor je de indruk krijgt dat de makers de serie ‘Twin Peaks’ als voorbeeld hebben genomen, doch ook daar kan ‘Dark’ niet aan tippen. Tot slot regent het zo vaak in het plaatsje Winden, waar dit gebroddel zich allemaal afspeelt, dat je je er zelfs als kijker aan gaat irriteren.
Tot slot ontbreekt het de makers van ‘Dark’ aan elke vorm van visie en dat kan je van ‘Stranger things’ niet zeggen. Het bijkt dat er een tweede seizoen wordt gemaakt. Je moet er toch niet aan denken.