menu

Film / Genres en landen / Rampenfilms

zoeken in:

Ik ben opzoek naar een film een beetje zoals Cloverfield, I Am Legend of The Day After Tomorrow waar New York getijsterd wordt door een ramp/monster/epidemie. Zoals in de vorige zin al aangegeven staat heeft de stad New York bij mij de voorkeur. Het is in principe geen must maar zou wel erg tof zijn.


bierbak
Goelian, van dezelfde regisseur krijgt New York er van langs in Independence Day en Godzilla, en in 2012 is de hele planeet naar de zak.

In Resident Evil: Extinction is NY en Las Vegas verzandt (beetje afgekeken van Cherry 2000 denk ik) en als het een ouwe mag zijn, The World, The Flesh and th... herinner ik mij als fascinerend, hoewel ik de film niet volledig heb gezien. Het heeft in elk geval hetzelfde verlaten gevoel als 28 days later dat had.

in Dawn of the Dead (1978) en Zombi 2 wordt New York natuurlijk op heerlijke wijze geteistert door zombies.

Warrior of the Lost World en honderden andere Mad Max klonen/b-flicks behandelen een post-nuke New York, maar wellicht is het dat niet wat je zoekt.

Verder kan ik je ook nog Letters from a Dead Man (1986) aanraden. Niet echt over New York, maar wel een heel interessante, mooie film rond de gevolgen van een nucleaire wereldramp.

Persoonlijk staat Deluge hoog op mijn to see-lijst, omdat het er een vrij goed gemaakte rampenfilm uitziet (afgaande op fragementen) om uit de jaren '30 te komen.


Ik ben er vast nog een hoop vergeten, maar hier kan je wel al iets mee denk ik.

Bedankt ik zal een kijkje nemen!

EDIT: Ik zal me eens wagen aan Godzilla.

Vanavond Category 7: The end of the world op 2be

dimi303 schreef:
Vanavond Category 7: The end of the world op 2be


Was een echte ramp ook.


Hoi,

Ik zoek films meer in de sfeer van Unstoppable (2010)

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=JM-0Ywc7wNY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
avatar van TornadoEF5


Misschien wel de enige film die nog op iets trekt. De rest is bwaah, méééh of vooral barslecht (70 procent van alle films).

Ja, als je een specialist bent in rampen, dan weet je dat het allemaal zo onrealistisch is. Waarom niet eens een film dat zich ofwel concentreert op de ramp, ofwel op de familie/gezin. En niet altijd een goede afloop. Maar soms eens de pijnlijke afloop van de ramp. Iets heel zwarts. Met goede CGI-effecten. En niet altijd LA of New York, (voor San Andreas maak ik graag een uitzondering... omdat LA eigenlijk wel één van de meest kwetsbare steden is voor een aardbeving).

Maar de film Volcano gaat over een vulkaanuitbarsting op LA. Ik vind het familiestukje echt niet slecht, maar het maakt de film zo slecht op dat vlak... . Er zijn genoeg andere steden waar een vulkaanuitbarsting zo kan plaatsvinden. De meeste steden zijn zelfs gebouwd op vruchtbare gebieden van vulkanen, dus CGI-effecten kunnen mooi blijven. Hou het wat bescheidener zoals een verfilming van de Krakatau. En als je dan spektakel wint, kies dan voor Napels. De grootste vulkaan van Europa ligt er recht onder! Vermoedelijk zijn zelfs de neanderthalers dankzij die vulkaan uitgestorven. Dus zelfs spektakel zou nog niet eens zo onrealistisch zijn. Hou het enkel bij de vulkaan zelf, en de wetenschappers, en maak er een zwart einde van. Zorg voor ingrijpende beelden, dieren die niet kunnen vluchten. Wees eens niet zo medelevend. Het is hard. Een ramp is hard. Soms heb ik het gevoel dat een rampenfilm propaganda is, en wil aantonen dat we alles kunnen overleven. Maar met hoe de mens in elkaar zit is dat niet zo.

Maak eens een film over global warming in een unieke stijl, of maak een verfilming van de aardbeving in 1755 van Lissabon waar evenveel doden vielen als bij de tsunami van 2004 en eigenlijk de start is van de seismologie. Er is zoveel potentie in dit genre, en het is ONBEGRIJPELIJK dat er geen enkele maar OOK GEEN ENKELE goede rampenfilmmaker is. Het lijkt wel een wereldwonder. Ik begrijp dat niet.Om nog wat toe te voegen aan het topic:

in 2015 komt deze film uit. Lijkt mij een soort 2012, the day after tomorrow te worden (een bwaah-film dus).

San Andreas (2015)

Into the storm (2014)

Laatste film staat hier blijkbaar ook niet op. Ik heb deze film dankzij wat geluk met Jill Peeters (weervrouw in Belgie) kunnen bekijken op avant-premiere aangezien ik ook iets doe met het weer en heel veel ken van vulkanen, en andere aardrijkskundige dingen... . Maar ook deze film springt er niet uit. Een matige film dus opnieuw. Mooie beelden opnieuw, maar verre van realistisch ondanks dat men dat wel beloofde. En weer een familieverhaaltje. Ik versta niet waarom ik die film nog een 6 geef. In feite zou ik iedere rampenfilm moeten buizen, op Lo Imposible na. Die geef ik zelfs een 10/10 omdat het de enige 'goede' rampenfilm is.

Ik heb het forum doorgespit maar kan de film die ik zoek niet vinden.: plot gaat over een vergelijkbaar scenario als bijvoorbeeld Armageddon, alleen nadat de missie om de wereld te redden, mislukt is. Oftewel, iedereen weet dat binnen enkele dagen de wereld vergaat door een meteoriet inslag. Iemand een idee?

avatar van Sol1
TornadoEF5 schreef:
Lo Imposible (2012)
....................

Misschien wel de enige film die nog op iets trekt. De rest is bwaah, méééh of vooral barslecht (70 procent van alle films).
.....................

In feite zou ik iedere rampenfilm moeten buizen, op Lo Imposible na. Die geef ik zelfs een 10/10 omdat het de enige 'goede' rampenfilm is.Zit wel wat in. Hoe kijk je in dit opzicht eigenlijk tegen Supervolcano (2005) aan (die titel was hier overigens al eerder gepost door 606 in december 2008)?
BBC docu/drama dat, ondanks die tweede component, het nodige realisme bevat?

avatar van TornadoEF5
Sol1

Ook niet goed vrees ik. Beide aspecten van de film falen. Het verhaal is niet interessant, en de docu zit vol met onjuistheden en sensatie. Nuance en relativatie ontbreekt.

Link over Yellowstone. Je kan Yellowstone zelfs een beetje een hoax noemen, hoewel het wel degelijk een supervulkaan is, maar de kans op een uitbarsting is nu eenmaal zodanig klein dat ik er geen rekening mee hou. En als er al een uitbarsting komt, is die hoogstwaarschijnlijk niet van kolossale aard. Yellowstone is mijn nummer 1 ergernis wanneer ik met vulkanen bezig ben, en is voor mij het woord waarmee ik al heel snel kan uitmaken of iemand echt met vulkanen bezig is, of iemand gewoon denkt veel over vulkanen te weten. In 99 procent van de gevallen is dat het tweede. Al moet iedereen wel die fase even door waarin hij/zij onder de indruk is van die vulkaan.

Yellowstone wordt zodanig veel benoemd dat het op een gegeven moment gewoon onrespectvol is voor andere vulkanen die misschien iets minder krachtig zijn maar voor meer gevaar zorgen op korte termijn. Al is het volgens mij niet de grootste supervulkaan. Taupo (= waar Lord of The Rings ongeveer werd opgenomen) en Toba zijn krachtiger. Een argument dat men vaak gebruikt is dat de vulkaan over tijd is, maar vulkanen werken niet zo nauwgezet met tijdspannes, en een vulkaanuitbarsting van hevige aard is op basis van wat we zien gewoon onmogelijk. Er is trouwens ook een Europese versie van Yellowstone namelijk Campi Flegrei in Italie, en ook daar worden opvallend veel mediaberichten over verspreid. En dan is er ook Laacher See in Duitsland op 100 km van de Belgische grens die onterecht als een gevaarlijke supervulkaan werd beschouwd. Die had 10.000 jaar geleden een vulkaanuitbarsting die je kan vergelijken met Pompeii (nog steeds zwaar, maar bijlange na geen supervulkaanuitbarsting, maar wel krachtig genoeg om een caldera (krater) te vormen.

De film speelt dus in op die sensatie en op het overschatten van die vulkaan, en dat straf ik genadeloos af. Ik ga zelfs zo ver dat ik de film gerust een belediging wil noemen voor vulkanologie. Mijn stem (2,5) valt best nog mee. Wellicht omdat het nog duizend keer erger dan. (Volcano bvb.), omdat ik die eigenlijk best al lang geleden heb gezien (als kind) en toen ook minder kritisch was.

Er zijn genoeg andere vulkanen die bedreigend zijn, vulkanen die in de nabijheid van een stad bevinden en geregeld uitbarsten of vulkanen die iets minder bekend zijn en dan plots in alle verrassing uitbarsten (zo barstte er in 2011 een vulkaan uit in Eritrea waarvan men dacht dat die dood was. Ook van de Pinatubo (de zwaarste uitbarsting in ons leven indien je ouder dan 25 jaar bent) was lang niet bekend dat het een vulkaan was.

Vaak zijn zware uitbarstingen heel erg lastig te voorspellen gezien er een lange tijd van stilte moet zijn voor een uitbarsting (maar in die tijd moet er wel veel onrust zijn), en die soms best eens onverwacht kunnen zijn. Ik zie voorlopig geen tekenen op de Aarde van een zogenaamde supervulkaan die op uitbarsten staat. Wel vermoed ik dat de Sakurajima in de Airacaldera in een heel late fase van haar cyclus zit (op basis van activiteit) en bij een volgende stilte recht naar een zeer zware eruptie afstevent. Wetenschappers achten daar de kans op een supervulkaaneruptie op 1 procent in de komende 100 jaar (wat nog altijd honderd of duizend keer groter is dan Yellowstone). Dichter bij huis zijn er tekenen dat de Katla op IJsland zwaar gaat uitbarsten (maar dat is nog altijd 1000 a 10.000 keer minder krachtig dan de supervulkaanuitbarsting die ze hier fantaseren), maar zelfs dat soort types uitbarstingen komen misschien maar een keer of 3-4 voor per 10 jaar. De Puyehue-Cordon Caulle is momenteel de zwaarste vulkaanuitbarsting van deze eeuw.

EDIT: Ik zie trouwens een enorme fout in de beschrijving van de film. Men verwart hier Yellowstone met Toba. "De laatste keer dat de supervulkaan onder Yellowstone Park uitbarstte, zo'n 640.000 jaar geleden, was de wereld voor zes jaar in duisternis gehuld. Dit veroorzaakte de laatste ijstijd en een afname van de mensenpopulatie tot 2.000" -> die laatste zin is onjuist, want dat was het gevolg van Toba. Bovendien tonen simulaties aan dat het effect van Toba maar 100 jaar extreem bleef hangen, en na 100 jaar is de wereldtemperatuur nog 1 graad onder de temperatuur van 100 jaar geleden (wat nog altijd veel is), maar er moeten externe factoren bijdragen om een echte ijstijd te hebben.

Conclusie: "realisme" is hier best relatief te noemen

Sorry voor wat lange post

avatar van TornadoEF5
Ik ben trouwens ook fel van mening veranderd in tussentijd. Lo Imposible 10/10 -> daar sta ik dus totaal niet meer achter. De tsunami zelf is mooi weergegeven en misschien wel realistisch (want echt gebeurd) maar het aspect daarbuiten vind ik slecht uitgewerkt. Ik vind het ook een belediging de film je enkel probeert sympathie te laten opwekken voor de hoofdpersonages zelf, alsof de rest niet echt boeit (en gezien het waargebeurd is) dus een belediging voor iedere overledene. Het zou ook beter gepast hebben in de film wanneer het niet echt goed afliep voor één van de hoofdrolspelers.

Twister is wellicht mijn favoriete rampenfilm met een zes of zeven op tien (omdat dat mijn liefde voor tornado's deels heeft opgewekt). Maar ik kan verder niet echt een film benoemen die ik echt geslaagd vind. Ik denk niet dat het bestaat. Regisseurs hebben geen zin om een realistische rampenfilm te maken die bovendien het persoonlijke aspect goed opbouwt. Een goede documentaire maken is vaak al erg lastig. Ik denk dat als je een goede rampenfilm wilt maken je eens wat tevreden moet zijn met wat minder, met wat focus op andere dingen maar vooral eens afmoet van alle clichés en eens geen gezin pakt als hoofdrolspelers. We zouden al veel verder raken.

Mocht ik regisseur zijn, zou ik misschien eens een poging wagen om de aardbeving + tsunami van Lissabon 1755 te verfilmen met een grote maar menselijke rol voor de Portugese overheid. Al denk ik dat een serie beter zou werken. Dan haal je er ook wat geschiedenisfans erbij, en kan je ook focussen op diplomatiek en wereldpolitiek in die wereld.

edit: ow heb dat al een jaar geleden gezegd

avatar van Sol1
TornadoEF5 schreef:
Sorry voor wat lange postGeen enkel probleem, in tegendeel uiteraard. Zo word ik gelijktijdig op, en ook buiten, filmgebied geïnformeerd. Bedankt voor de moeite.rampen films titanic het eerste deel van de film daarna gaat het over op meer romantic
de film the poseidon avonturen is toch beter. vele zetten sf en rampen films bij elkaar oke is ook wel een soort sf fiction maar toch zie ik rampen films wel iets anders dan sf fiction. zeker als je van vele uit de categorie weet dit is echt en kan overal gebeuren. er zijn er natuurlijk wel bij van waar van je zegd zo iets kan niet maar dan zijn er bij die dus wel kunnen voorvallen. maar dat is wat ik eigenlijk inzie in rampen films mensen die op de vlucht slaan voor 1 natuurgeweld en die trachten te overleven na een natuurramp op zee in de lucht en zo verder. maar films zoals de 28 days later dat is voor mij geen rampen film maar een horror film. natuurlijk een virus dat uitbreekt dat kan natuurlijk zoals de film met dustin hoffman out break die hoort ook in dat rijtje beter dan 28 days later. maar ja ieder zijn eigen mening

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=Oz42l-KZgJo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.Vanity Fair schreef:
Environmental scientists Morgan Page, Michael Angove and Peter Gleick review the scientific validity of scenes from "San Andres," "2012," "The Day After Tomorrow," "Volcano," "Twister," "Geostorm," "The Core," "Interstellar," "Sharknado," "The Perfect Storm," "Pompeii," "Noah," "The Impossible," "The Happening," "Hard Rain," and "Into the Storm".

avatar van Arnie
geplaatst:
Moet deze niet uit het stof? Lijkt me wel een lekker moment. Zijn er nog kwaliteitsrampenfilms uitgekomen de laatste jaren?

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=vz-gdEL_ae8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.Greenland (2020)

Gast
geplaatst: vandaag om 03:36 uur

geplaatst: vandaag om 03:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.